|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2431 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
![]() Już jabłuszko???? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2432 |
Zakorzenienie
|
_Agata = niezła pediatra nie ma co... a to pytanie to chyba z PRLu. Ile ona miała lat?
moje dziecię waży 8100 - tak ważył przy ostanim szczepieniu, nieźle mu idzie jak na razie nie mieści się w skali centylowej ![]() ![]() co do pytania o pierś - ja karmię ciągle piersią i nie przestaję, nie dodaje też żadnych płynów czy innych rodzai, ale mam teraz zagłostkę niezłą - bo podobno najnowsze badania stwierdziły, że dzieci karmione piersią powinny dostawać kaszkę - pół łyżeczki dziennie przez dwa miesiące od skończonego 4 miesiąca - a ja mam ciągle wątpliwość czy mu to dawać, bo w końcu stara dobra szkoła mówi - do 6 miesiąca tylko mleko.... no i tak siedzę i rozkminiam trochę szkoda że wątek nam podupada, ale widząc po sobie - od 3 dni nie byłam wstanie usiąść przy komputerze, tak Adamo daje popalić po szczepiące...więc pewnie wiele czynników się składa |
![]() ![]() |
![]() |
#2433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani doktor ma chyba ze 100 lat... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2434 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Razem od 14/08/2009 Zaręczeni od 01/06/2010 Mąż i Żona od 14/08/2011 Nasz skarb 06/05/2012 ...and nothing else matters... http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png Edytowane przez clauudik Czas edycji: 2012-08-23 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2435 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do tej główki to Seba też tak nie robi. Jak byliśmy na szczepieniu po 6 tygodniu to lekarka go próbowała podciągać za rączki i główka opadała. Powiedziała wtedy, żeby go częściej kłaść na brzuszek, bo powinien już wtedy tą główkę podciągać do klaty. Miał wtedy jakieś 1,5 miesiąca. Do tej pory główki w ten sposób nie dźwiga, leżeć na brzuszku nie lubi i po minucie płacze i też tą główkę na brzuszku tak średnio dźwiga. Wczoraj na wizycie u innej lekarki pytałam o to i powiedziała, że wszystko jest OK i że wcale ma jeszcze nie dźwigać tak tej główki do siedzenia, że wystarczy, że na brzuszku utrzyma przez minutę. A dźwiganie do siedzenia to dopiero chyba po czwartym miesiacu. Ta lekarka po szczepieniu ma chyba z 80 lat, ta wczorajsza gdzieś połowę mniej ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A gdzie zdjęcie Filipka? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2436 |
Wtajemniczenie
|
witam z wieczora!
jak co tydzien w czwartek tradycja nakazuje, bylam u tesciow caly dzien z dzidzią ![]() mialam wychodne, pojechalam do miasta z kolezanką na lody. Dzis przylecial moj tata na chrzciny, ktore w sumie są dopiero za tydzien. Znowu nawiozl siate ciuchow małej że hej, jestesmy zaopatrzeni na jakies 1,5 roku w przód ![]() do tego jeszcze poszalałam w lumpku ![]() ja poki co nie bede sprzedawac ciuchow bo moze sie okazac, ze na poczatku 2014 zaczniemy sie starac o nastepne bebe i znowu musialabym robic od nowa wyprawkę ![]() ![]()
#2437 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Maciej ma bardzo ładną wagę,za duzo?Nie ![]() ![]() Rehabilitacja-ja podejrzewam ze mnie też będzie czekała,bo Szymon podciągany za rączki nie unosi główki,na szczepieniu pediatra mówił żeby kłaśc na brzuszek a co ja mam zrobic jak on drze się jakby go ze skóry obdzierali ![]() I już każe dac jabłko-troche dziwne bo lekarze zawsze trabia że na piersi po 6 m-cu.No i jednak kocham moją pedoatrę co potrzebujemy to nam wypisze ![]() Cytat:
![]() Witam sie z kawką ![]() Szymek siedzi ze mną na leżaczku(tzn on na leżaczku ja na krześle) i bawi się zabawką ![]() ![]() Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-08-24 o 07:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2438 |
Raczkowanie
|
Witam i ja tradycyjnie z herbatka
![]() _agata- fajna pani doktor, nie ma co ![]() ![]() ![]() A z ta glowa, to nie trzyma Maciek glowy jak podciaga sie do siedzenia czy jak juz siedzi? Nie wiem od czego to zalezy... jak jestesmy u siebie w domu to w nocy mala niby ladnie spi, ale trzeba pare razy wstac zeby dac jej smoka... i budzi sie srednio pierwszy raz o 3 lub 4 rano. Jak jestem u siebie w rodzinnym miescie... wszystko robie tak samo... mala spi bez przebudzania srednio do 6 rano. Nie wiem czy moze to lozeczko jej mniej odpowiada.. a moze ustawienie lozeczka.Podobnie z drzemkami w dzien. U nas w domku od 15 do 30 minut, w moim rodzinnym domu srednio 30min - 1,5h. I o co tu chodzi? I nastepna rzecz u nas w domu wstaje gałgan maly o 6-7 rano.. w rodzinnym domu 8-9 ![]() Ide to mojej kochanej terrorystki bo juz mnie wola ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2439 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My walczymy z infekcją, w moczu wyszły nam podwyższone leukocyty, mały dostał antybiotyk. Do tego uczulenie po tych pieprzonych michałkach i i obsypane całe ciałko, do tego drapie się niemiłosiernie, bo go to swędzi, więc smarujemy maścią. Ogólnie mamy ciężko, bo Szymonowi ciężko zrobić siku, płacze, drapie się (udo wygląda jakby go kot podparł). Mam tylko nadzieję, że to szybko minie. I o suchym chlebie będę żyła za niedługo ![]() Mąż stwierdził, że mnie podziwia że jeszcze się nie poddałam i nadal chce karmić piersią, ale cóż, taka moja decyzja, przeżyje jeszcze te 3-4 miesiące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2440 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wczoraj byłam na lumpkowych zakupach, przyniosłam 2 torby zdobyczy dla małego ![]() Dziewczyny czy macie nadal kryzysy w związkach? U mnie od kilku dni jest masakra. Tż coraz później wraca z pracy albo ciągle ma coś do załatwienia wieczorami, każdemu musi pomagać tylko nie mnie. Prawie nie rozmawiamy... On chyba myśli że Maks cały dzień śpi a ja leżę przed tv albo przed kompem ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
![]() |
#2441 | |
Rozeznanie
|
[QUOTE=stokroteczka777;360 77312]
Tak mam ciśnieniowy 15 barów ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2442 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
My waśnie mamy próbę samodzielnego zasypiania. Młody leży w łóżeczku, gada, kwęka, nawołuje. A taki był śpiący no. Na szczęście nie płacze, a leży już tak z pół godziny. Dziewczyny może któraś wkleić z JN te oznaki senności u dziecka? Bo ja do tego chyba nie doszłam, a po formacie nie mam książki na dysku, a wiele z Was pisze, że nie można przegapić właśnie tego momentu jak dziecko daje nam znać, że jest senne. Aaa i polecam ten chlebek klik. Pyszne ciasto do porannej kawki ![]() PS. albo grzmi albo Filip wali kupsko ![]()
![]() |
#2443 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2445 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Efijy Czas edycji: 2012-08-24 o 10:39 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2446 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Hehe jednak nie grzmiało a mega kupa była. Przebrałam i dałam cyca żeby spał. Boshe ja jestem chyba po prostu zbyt leniwa i za mało cierpliwa żeby nauczyć Filipa samodzielnego zasypiania. Tak to dam cyca i po 10 minutach śpi prawie 3 godziny, w łóżeczku leżał i gadał przez prawie 2 i nie usnął dupek.
![]() |
#2447 | |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Dzięki za odpowiedzi w sprawie przewijania i zeza ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o problemy z trzymaniem główki, asymetrią itp. to ja aż się boję iść do lekarza ![]() ![]() Cytat:
![]() U nas jest dobrze. P jest świetnym Ojcem. Zakochany w Hani po uszy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wracając do teraźniejszości, to ostatnio nawet dużo ze sobą rozmawiamy, śmiejemy się i cieszymy rodzicielstwem. Czasami któremuś z nas puszczą nerwy i coś tam ponadajemy delikatnie, ale to drugie wtedy odpuszcza. Nie ma czasu na dąsanie się. Zaraz jest temat "Hania" i wszystko nam mija ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2448 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() MAciej jest na 75. centylu, więc nie wiem o co jej chodziło. Pyta ile dziecko ma? Mówię, że 3,5 miesiąca. A ona "3 miesiące". Powtarzam, że 3,5, a ona "3". Jak na 3 to może i waży dużo, ale 3 a 3,5 to jest IMO różnica. ![]() Ja do końca 5. miesiąca nie zamierzam nic podawać. I już. Bo tak. ![]() Nie po to karmię dziecko cyckiem żeby mu podawać coś więcej tak wcześnie. Niech ukłąd pokarmowy będzie odpowiednio rozwinięty, wtedy zacznę wprowadzać nowe pokarmy, na pewno nie teraz. Cytat:
![]() ![]() W nerwach tak mi się dobrze napisało ![]() ![]() Na brzuch kładziemy, tylko ona nie chciała słuchać co mówię. To co się będę produkować jak ona mnie nie słucha.... ![]() A Filip trzymał główkę przy podciąganiu za rączki w tym wieku? Cytat:
![]() Główkę trzyma i 15-20 minut jak ma dobry humor, chociaż jeszcze 4-5 tygodni temu nie chciał słyszeć o leżeniu na brzuchu. Kładźcie Szymona jak najczęściej,w końcu załapie, że to fajne. Może nie na podłodze tylko na kanapie żeby więcej widział (oczywiście wtedy trzeba być koło niego cały czas) ![]() Jak mają wyglądać ćwiczenia? Macie mu po prostu podkładać rączki pod klatkę? Cytat:
![]() I wszelkie zabawy robiliśmy i nadal robi po tej stronie, na którą wcześniej nie chciał kłaść główki. Im wcześniej zacznie tym lepiej, powodzenia! ![]() Usnął pod karuzelą, pierwszy raz! ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
A teraz kupuję Maćkowi nowe ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2449 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2450 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A ćwiczyć kazała właśnie tak, żeby kłaść dziecko jak najczęściej nawet na minutę i podkładać mu rączki i robić samolocik i też wtedy złapać ręce z przodu, żeby mu się utrwaliło że brzuszek=rączki z przodu. _agata a jak nosisz Maćka przodem do świata to ciągnie główkę do przodu? Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-08-24 o 13:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2451 |
Zakorzenienie
|
Ja jak Maje kłade na brzuszku to raczki jej układam, trzyma ładnie i długo, a położyłam Ja dzisiaj płasko na brzuszku i głowke uniesie nisko, bardziej podniesie na chwilke, a rece jak Małysz. Pediatra nic nie mowiła ze cos zle, neurolog tez nie jak bylismy z podejrzeniem asymetrii. Ale to było w 6 tyg. teraz ma juz 10 tyg. Przy szczepieniu musze sie zapytac w takim razie czy jest tak jak byc powinno.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2452 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Czasami mąż go nosi, muszę się przyjrzeć dokładnie co robi z głową.
![]() ![]() |
![]() |
#2453 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u mnie spi krotko, a u mojej mamy czy tesciow to jednym ciągiem ze 3h. Tez mnie to zastanawia. ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
![]() a moj to chcialby sie starac juz o drugie od stycznia 2013 ![]() no chyba by mi podzękowali z pracy za te dziecioróbstwo, no niestety taka smutna prawda jest, ze pracowdawcy nie są prorodzinni :/ a w dzisiejszych czasach to trzeba jednak sobie prace szanowac. W sumie to nienajgorszą mam prace, mogliby tylko socjal rozbudowac, no ale coz, nie mozna miec wszystkiego. ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2454 | |
Wtajemniczenie
|
Anulka - Ty to masz ze swoim Filipkiem... matko jedyna... ale Ciebie już byle co nie rusza po takich przejściach
![]() Begie - ja Wojtka tulę, śpiewam mu kołysanki, najpierw chwilkę z nim pochodzę (albo i nie), potem siadam przy jego kołysce i śpiewam mu kołysanki a on się cieszy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Agata - lekarka boska, a Twój post rozbawił mnie na cały dzień! ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-25 o 09:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2455 |
Zakorzenienie
|
Do usług.
![]()
![]() |
#2456 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chciałam zrobić tak jak piszecie, zostawić go samego z małym jeden dzień. Ale on teraz nie weźmie sobie wolnego dnia, w soboty tez teraz woli isć do pracy zamiast zostać w domu, w niedzielę ma mecze ![]() To nie jest tak że on nie kocha Maksia, kocha go i zajmuje się nim jak jest w domu. Lubi np wychodzić z nim sam na spacery Tylko ze jak mały płacze czy marudzi to daje go mnie i wtedy musi akurat wyjść coś załatwić... Wydaje mi się, że nie chce poprostu spędzać już czasu ze mną ![]()
![]() |
#2457 |
Zakorzenienie
|
benka, za tydzień jak będziemy na rehabilitacji to napiszę. Ja uważam, że Maciek, a tym bardziej Maksio mają jeszcze czas. Ale to moja opinia na podstawie tego co wyczytałam
![]()
![]() |
#2458 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-24 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2459 |
Zakorzenienie
|
_agata na odparzenai polecam nie tormentiol,ale tormentalum
![]() Antoś głowę trzyma,ale miał kręcz szyi. Też patrzył ciągle w jedną stronę,ale kładliśmy go na noc na drugim boku i się wyprostowało. Mój pediatra jest strasznie zadowolony z tego jak się rozwija,bo bał się,że po jego przejściach może nie być tak wesoło.Ale jest dobrze ![]()
#2460 |
Zakorzenienie
|
Na szczęście problemów z odparzeniami nie mamy bo profilaktycznie smarujemy pupę. A jak tylko coś wyskakuje to od razu aplikujemy sudocrem i po sprawie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.