Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2276 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-24, 13:42   #68251
hahihehy
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

myślisz, że mogę jeszcze bardziej zakwaszać Facelle? wolałabym uniknąć kolejnych podrażnień - tym razem spowodowanych zbyt niskim pH

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 14:08   #68252
margitta
Zakorzenienie

Ja dzisiaj użyłam pierwszy raz w życiu nafty - 10 minut przed myciem. Bałam się na skórę głowy, więc tylko na długość. Co za smród! Myślałam, że umrę! Potem użyłam pierwszy raz od miesiąc szamponu z SLS - Barwa Czarna Rzepa - też pięknie śmierdzi, mieszanka to już nawet nie mówię. Nie ma to jak zmywać jedno śmierdzidło drugim Co za ulga gdy nałożyłam Garniera Avocado i Masło Karite!

Włosy nawet fajne po nafcie, ale nie to co po jajku

Widzę, że mało kto używa nafty w Codzienniku.
Stary 2012-08-24, 14:09   #68253
Ignis00
Raczkowanie

U mnie też Hipp się nie sprawdził, tak jak dzieciowy BD. Hipp powoduje ogromny przetłuszcz, po zastosowaniu na drugi dzień są do mycia, gdzie normalnie udaje mi się dotrwać do 3 dnia. Więc poszedł do mycia pędzli, umywalki itd Podejrzewam że Cocamidopropyl Betaine jest winna?
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 14:41   #68254
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Przyszlam sie wyzalic. Moje wlosy sie uwsteczniaja, nie wiem czy to kwestia ciecia (a raczej jego braku) czy kosmetykow, ale lepiej wygladaly po 3-4 miesiacach CG niz teraz I jest ich mniej... Porownalam sobie zdjecia w identycznym swietle i w identycznym miejscu i widac to niestety. Wzmozone wypadanie pozostawilo swoj slad.
Zastanawia mnie z czego wynika ten coraz slabszy skret, moze potrzebne im fryzjerskie cieniowanie, a moze od poczatku CG trafilam na najlepsze dla mnie kosmetyki a te teraz sa gorsze? Wtedy mylam rozowym Hegronem, jako ds mialam morelowa Alterre, robilam czesto maski "domowe" tzn z zoltkiem i takie tam, mialam olej lniany... Teraz mam do mycia Pottersa i jako ds Garniera AiK i nie mam zadnego wielonienasyconego oleju.
Alterrko wróóóóć
Może podetnij je na początek, a potem powoli wracaj do tych produktów z początków CG?

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 14:52   #68255
vidia9
Zadomowienie

Aktualnie nie mam lepszych zdjęć, porównanie przed i po ciachnięciu tyłu. Nawet tak dużo ich nie ubyło jak momentalnie skręciły się i uciekły w górę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (36,0 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg a.jpg (29,6 KB, 59 załadowań)
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 14:56   #68256
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
A może chodzi o to (pomijam oczywiście wypadanie i dodam, że mam podobny problem), że na początku Twojego CG włosy potrzebowały wszystkiego i kiedy zaczęłaś im to dawać, to od razu było widać efekt. Teraz może potrzebują już mniej, w związku z czym i efekty nie są tak łatwo zauważalne.
Tylko ze tu nie tyle chodzi o brak nowych efektow, a o uwstecznianie sie. Doslownie. Wygladaja coraz gorzej Falowanie znow stalo sie slabsze i takie nieregularne. Jestem pewna ze albo to kwestia ciecia albo kosmetykow... Jednak cos jest w tym fryzjerskim cieniowaniu - poczatkowo moze wlosy nie ukladaja sie za pieknie, ale jak sie przyzwyczaja do nowego ciecia to jest bajka, sa lekkie i ladniej sie kreca Mysle sobie, ze moze takie ciecie na sucho pasmo po pasmie jest lepsze dla mocniej kreconych wlosow niz moje

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
1.Czy mogę myć głowę na zmianę raz facelle a raz odżywką czy lepiej przez pewien czas myć facelle a po pewnym czasie przerzucić się na mycie odżywką?

Nie widze przeciwwskazan Tak naprawde jest to kwestia indywidualna, jedne z nas nie lubia mycia odzywka i myja caly czas szamponem, inne wrecz przeciwnie, myja caly czas odzywka i sporadycznie szamponem, a jeszcze inne zmieniaja myjadła i myja raz tak raz tak. Zalezy od skalpu i jego sklonnosci do przetluszczania jak rowniez od "ciezkosci" uzytego w danym momencie zestawu (olej, odzywka ds itd)

Cytat:
2. Co jaki czas użyć szamponu np
Cytat:
Barwa, Barwa Ziołowa, Szampon brzozowy do włosów normalnych i suchych?
Ponownie-kwestia indywidualna. Kiedy bedziesz widziala, ze wlosy sa oklapniete, bez zycia, obciazone, szybciej robia sie nieswieze - bedzie to znak, ze czas na Barwe (poniewaz oleje i inne skladniki tez potrafia sie nabudowac). Dla jednych jest to raz na 1,5 tygodnia, dla innych raz na 1,5 miesiaca bo nie widza potrzeby Jesli jednak nie jestes/nie chcesz byc calkowicie CG i uzywasz w niektorych produktach silikonu, pq lub parafiny to powinnas pamietac o regularnym oczyszczaniu.

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Widzę, że mało kto używa nafty w Codzienniku.
Ja jakos nie moglam sie nigdy przekonac do nafty i chyba sie nie przekonam

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 14:56   #68257
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
myślisz, że mogę jeszcze bardziej zakwaszać Facelle? wolałabym uniknąć kolejnych podrażnień - tym razem spowodowanych zbyt niskim pH
Racja... może skusisz się na mycie odżywką w tym kontekście?

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Aktualnie nie mam lepszych zdjęć, porównanie przed i po ciachnięciu tyłu. Nawet tak dużo ich nie ubyło jak momentalnie skręciły się i uciekły w górę
wygląają jakby sporo poszło są boskie

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 15:25   #68258
jula85
Raczkowanie

co myslicie o tym kremie?nadawalby sie jako maska do wlosow?dzis przypadkiem w drogerii wyhaczylam..ok 40zl

Lovea bio Burkina Shea Nourishing Body Balm - review

Ingredients
AQUA (WATER), WATER * MENTHA PIPERITA (Mentha piperita (Peppermint) LEAF WATER), Butyrospermum Parkii * BUTTER (Butyrospermum Parkii (SHEA) BUTTER EXTRACT), glycerin, caprylic / capric triglyceride, Olus OIL, PALM KERNEL Hydrogenated GLYCERIDES, Hydrogenated Palm GLYCERIDES, * OIL Sesamum (Sesamum indicum (SESAME) SEED OIL), CETEARYL Olivate, SORBITAN Olivate, CERATONIA SILICA GUM, GLYCERYL STEARATE CITRATE, glyceryl hydroxystearate, SUCROSE LAURATE, Hydrogenated Vegetable Oil, CANDELILLA Cera (Euphorbia cerifera (CANDELILLA) WAX) , TOCOPHEROL, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum, PARFUM (FRAGRANCE), glyceryl caprylate, polyepsilon-LYSINE, Dehydroacetic ACID, BENZYL ALCOHOL, TETRASODIUM DIACETATE GLUTAMATE, SODIUM GLYCOLATE, trisodium NITRILOACETIC ACID, SODIUM HYDROXIDE, SODIUM FORMATE, SODIUM BENZOATE, potassium sorbate, CITRIC ACID, Limonene, Linalool.

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

i jeszcze taki olejek byl (przperaszam ze tu umeszczam takie info ale z tego co widze co tu szybciej dziewczyny odpowiadaja ,wiekszosc sie zna,ja dopiero sie ucze
Huile capillaire Nutritive BIO au Karité du Burkina

ingredients

COCO CAPRYLATE / CAPRATE, CAPRYLIC / CAPRIC TRIGLYCERIDE, SESAMUM INDICUM (SESAME) SEED OIL**, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER**, TOCOPHEROL, TOCOPHERYL ACETATE, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL**, CAPSICUM ANNUUM FRUIT EXTRACT**, CUCURBITA PEPO SEED OIL**, BIXA ORELLANA SEED EXTRACT**, PARFUM (FRAGRANCE), LIMONENE, LINALOOL

jeszcze taki

Démêlant Brillance sans rinçage BIO à l'Argan

ingredients

AQUA (WATER), GLYCERIN, BETAINE, GLYCERYL STEARATE CITRATE, COCO-BETAINE, ARGANIA SPINOSA OIL**, POLYGLYCERYL-2 SESQUIISOSTEARATE, CETEARYL ALCOHOL, CETEARYL OLIVATE, SORBITAN OLIVATE, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER**, MANNAN, TOCOPHEROL, CETEARYL GLUCOSIDE, PARFUM (FRAGRANCE), GLYCERYL CAPRYLATE, POLYEPSILON-LYSINE, SODIUM CHLORIDE, CITRIC ACID, LIMONENE, LINALOOL

oba ok 50zl wiec nie wiem czy warte swej ceny:/
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 15:31   #68259
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość

Nie widze przeciwwskazan Tak naprawde jest to kwestia indywidualna, jedne z nas nie lubia mycia odzywka i myja caly czas szamponem, inne wrecz przeciwnie, myja caly czas odzywka i sporadycznie szamponem, a jeszcze inne zmieniaja myjadła i myja raz tak raz tak. Zalezy od skalpu i jego sklonnosci do przetluszczania jak rowniez od "ciezkosci" uzytego w danym momencie zestawu (olej, odzywka ds itd)

Ponownie-kwestia indywidualna. Kiedy bedziesz widziala, ze wlosy sa oklapniete, bez zycia, obciazone, szybciej robia sie nieswieze - bedzie to znak, ze czas na Barwe (poniewaz oleje i inne skladniki tez potrafia sie nabudowac). Dla jednych jest to raz na 1,5 tygodnia, dla innych raz na 1,5 miesiaca bo nie widza potrzeby Jesli jednak nie jestes/nie chcesz byc calkowicie CG i uzywasz w niektorych produktach silikonu, pq lub parafiny to powinnas pamietac o regularnym oczyszczaniu.
Dziękuje Jeżeli nie ma przeciwwskazań to spróbuje myć raz jednym raz drugim zobaczymy co z tego wyjdzie
Stary 2012-08-24, 15:36   #68260
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Cudowne masz te loczki

Dziewczyny - żyję, podczytuję, laminuję włoski Rosną jak szalone - biorę CP plus wcierki z jantara. Moim końcówkom po rozciągnięciu brakuje 6-7 cm do zagłębienia w talii (ale tylko tym z tyłu, bo boki mam wycieniowane).
Pozdrawiam Was!!!!! Foty jakieś wkleję, ale po farbowaniu, bo teraz mam wyblakłe :P

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 15:55   #68261
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Trochę poooleciało, ale są piękne!!

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Cudowne masz te loczki

Dziewczyny - żyję, podczytuję, laminuję włoski Rosną jak szalone - biorę CP plus wcierki z jantara. Moim końcówkom po rozciągnięciu brakuje 6-7 cm do zagłębienia w talii (ale tylko tym z tyłu, bo boki mam wycieniowane).
Pozdrawiam Was!!!!! Foty jakieś wkleję, ale po farbowaniu, bo teraz mam wyblakłe :P
Czekam niecierpliwie na Twoje lśniące czerwońce!
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 16:12   #68262
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
używasz któryś z tych szamponów, jakie masz opinie?? głównie ciekawi mnie dulgon, kiedyś analizowałam opakowanie w sklepie, ale zapomniałam o tym szamponie
ja musze pilnie zmienic szampon, bo mam schaume na dzieci bez sls/sles ale jest pq
Serio, Schauma ma jakieś szampony bez SLS?
Dulgona zużyłam ze 3 czy 4 butelki,ale głównie na ciało. Sanosan - jestem na początku pierwszej. Powiem tak, ja mam wiecznie przesuszony skalp i problem z łupieżem, więc nie są to jeszcze moje ideały...jednak i Dulgon i Sanosan są przyjemnie delikatne, Sanosan jest mniej tępy i chyba odrobinkę przyjemniejszy w użyciu. Na pewno wolę te niż BD, Facelle i Intimelle.

Cytat:
suuper się układają, żadnej dziury nie widać

Edytowane przez yarrowia
Czas edycji: 2012-08-24 o 16:14
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 16:18   #68263
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Racja... może skusisz się na mycie odżywką w tym kontekście?
chyba zacznę. a jak i to nie będzie pasować, to będę fortunę wydawać na Biovaxa Latte, który jako jedyny służy skalpowi
ewentualnie poszukam tego wspomnianego gdzieś wyżej Sanosanu, bo skład też wygląda interesująco (i widzę spore podobieństwa do Biovaxa), a cena jest bardzo przyjemna. gdzie go mogę dostać?

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-08-24 o 16:20
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 16:24   #68264
jula85
Raczkowanie

dziewczyny jesli chce raz na jakis czas oczyscic wlosy szamponem z slsem to przed myciem nakladac olej lub maske czy to nie ma sensu przy zastosowaniu szamponu z sls?
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 16:47   #68265
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
właśnie produkty BD sporo osób podrażniają
facelle u mnie też różnicy nie zrobił, inne delikatne myjadła też...
żel lniany, psikanka z gliceryny+oleju+wody lub nawet odżywka b/s nałożona w minimalnej ilości sprawdzają się najlepiej,ale przyspieszają przetłuszczanie
grunt to dojść do tego, jaki to łupież nas męczy. powodzenia..
- Dziwne jest to, że ten łupież pojawia się tylko na mniejszej części skóry głowy, a np BDFM stosuję też do kąpieli, a chociaż mam wrażliwą skórę nie zaobserwowałam złych efektów, wręcz przeciwnie... Również powodzenia!

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Napiszę to co dziewczyny - z jednej strony to może być drożdżak - z drugiej sucha skóra, jakieś uczulenie czy podrażnienie. Clotrimazol jeśli pomoże to na oba problemy
a BDMF może potężnie uczulać, miałam po nim masakrę, tak jak i po innych BD ;]
Przeczytaj sobie TO
- No to testuję Clotrimazol. 3 majcie kciuki. Przeczytałam, dzięki

Przejrzałam sobie trochę ten wątek i ogromnie zdziwiłam się widząc wpisy dziewczyn, które spotkały się z przykrym zachowaniem innych osób ze względu na posiadanie kręconych włosów oO. Moje kręciołki miały swoje wzloty i upadki, ale częściowo dzięki zachwytom innych osób nad moimi włosami, zdecydowałam się je polubić . Największe wrażenie zrobiły chyba w Poznaniu: kiedy szłam z koleżanką zaczepiły mnie dwie dziewczyny i powiedziały: Masz niesamowite włosy. W żabce ekspedientka zapytała: to prawdziwe loki? Kiedy odpowiedziałam Jej, że tak, Ona na to: wow! Mogę dotknąć? Córka koleżanki: ciocia, a zrobisz mi takie włosy jak ty masz? A raz weszłam ze znajomymi do klubu i nagle podszedł do nas pewien koleś, przeprosił mojego kolegę, myśląc zapewne, że to mój TŻ i stwierdził: Jesteś niesamowitą kobietą! Kiedy tylko tutaj weszłaś wiedziałem, że muszę Ci to powiedzieć! A Twoje włosy! Z takimi włosami musisz osiągnąć wielkość! MUSISZ! XD

Tak więc w ogóle się nie przejmujcie zazdrośnikami i z dumą noście swoje loki
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 17:04   #68266
tanizaki
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
dziewczyny jesli chce raz na jakis czas oczyscic wlosy szamponem z slsem to przed myciem nakladac olej lub maske czy to nie ma sensu przy zastosowaniu szamponu z sls?
Możesz ale nie musisz nakładać oleju, maski. Ma to sens, ale działanie jest mniejsze. Używając szamponu z sls oczyścisz włosy z większej ilości dobrych substancji jakie włosy pobrały z oleju niż czyszcząc włosy łagodnym szamponem( czy odżywką zależy czym myjesz włosy na co dzień).
Jednak ja osobiście polecam nakładanie oleju przed zastosowaniem szamponu sls bo wtedy mniej drę włosy. Bardziej je chronię, tak ja to odczuwam na moich włosach.

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Przejrzałam sobie trochę ten wątek i ogromnie zdziwiłam się widząc wpisy dziewczyn, które spotkały się z przykrym zachowaniem innych osób ze względu na posiadanie kręconych włosów oO. Moje kręciołki miały swoje wzloty i upadki, ale częściowo dzięki zachwytom innych osób nad moimi włosami, zdecydowałam się je polubić . Największe wrażenie zrobiły chyba w Poznaniu: kiedy szłam z koleżanką zaczepiły mnie dwie dziewczyny i powiedziały: Masz niesamowite włosy. W żabce ekspedientka zapytała: to prawdziwe loki? Kiedy odpowiedziałam Jej, że tak, Ona na to: wow! Mogę dotknąć? Córka koleżanki: ciocia, a zrobisz mi takie włosy jak ty masz? A raz weszłam ze znajomymi do klubu i nagle podszedł do nas pewien koleś, przeprosił mojego kolegę, myśląc zapewne, że to mój TŻ i stwierdził: Jesteś niesamowitą kobietą! Kiedy tylko tutaj weszłaś wiedziałem, że muszę Ci to powiedzieć! A Twoje włosy! Z takimi włosami musisz osiągnąć wielkość! MUSISZ! XD

Fajna historia w tym klubie

INSTAGRAM

Edytowane przez tanizaki
Czas edycji: 2012-08-24 o 17:07
tanizaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 17:05   #68267
201710041218
Konto usunięte

Cytat:

haha, ale fajnie! Świetny facet i zna się na włosach. Gdzie je mogę ujrzeć?
201710041218 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 17:12   #68268
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez micarise Pokaż wiadomość
haha, ale fajnie! Świetny facet i zna się na włosach. Gdzie je mogę ujrzeć?
- Postaram się dzisiaj wrzucić foto
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 17:51   #68269
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Przejrzałam sobie trochę ten wątek i ogromnie zdziwiłam się widząc wpisy dziewczyn, które spotkały się z przykrym zachowaniem innych osób ze względu na posiadanie kręconych włosów oO. Moje kręciołki miały swoje wzloty i upadki, ale częściowo dzięki zachwytom innych osób nad moimi włosami, zdecydowałam się je polubić .
ooo już się nie mogę doczekać tego zdjęcia
Stary 2012-08-24, 17:53   #68270
DzierzbaCzarnoczelna
Raczkowanie

vidia9 - jejku, jakie cudeńka

Doe - czekamy na zdjęcia, muszę je zobaczyć, na pewno są piękne! Aż Ci zazdroszczę takich przygód, takie komplementy dodają skrzydeł

Ja się powtórzę, bo moje pytanie zginęło w tłoku postów, które produkujecie w zastraszającym tempie
Jak prawidłowo aplikować żel na włosy? Jestem zielona jeśli chodzi o stylizację, dotychczas pozwalałam moim włosom żyć własnym życiem
Stary 2012-08-24, 18:09   #68271
madziaart
Raczkowanie

Cytat:
-

sympatyczne sytuacje, ja miałam ostatnio podobnie w klubie jak podeszła dziewczyna i mówi: "jejku jakie piękne loki, zawsze chciałam takie mieć a nie proste...", albo jak Pani w Rossmannie zapytała czy mogę jej polecić lokówkę, bo ja używam chyba jakiejś dobrej skoro takiej fajnej grubości rulony wychodzą

Keep Calm and Draw
madziaart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 18:36   #68272
kasiaa87
Raczkowanie

ah cudowne te zachwyty, może i ja kiedyś usłyszę. Chociaż babcia mojego TŻ zawsze mówi że mam pokręcone na wałki albo prosto od fryzjera wyszłam ale to babcia :P
Stary 2012-08-24, 18:42   #68273
madziaart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DzierzbaCzarnoczelna Pokaż wiadomość
Jak prawidłowo aplikować żel na włosy? Jestem zielona jeśli chodzi o stylizację, dotychczas pozwalałam moim włosom żyć własnym życiem
ja nie wiem czy prawidłowo robię, ale jak włosy są lekko odciśnięte w koszulkę to najpierw rozcieram mrożący na dłoniach, delikatnie przejeżdżam po włosach i wgniatam. Lubię jeszcze sobie kilka kosmyków nawijać na palec, co by im pomóc obrać dobry kierunek i tyle

Keep Calm and Draw
madziaart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 19:20   #68274
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
ooo już się nie mogę doczekać tego zdjęcia
Ja też czekam

Cytat:
Napisane przez DzierzbaCzarnoczelna Pokaż wiadomość
Ja się powtórzę, bo moje pytanie zginęło w tłoku postów, które produkujecie w zastraszającym tempie
Wydaje mi się, że ktoś Ci już wcześniej odpowiedział
Rozcieram żel w dłoniach ugniatając nimi włosy. Potem w ruch idzie pielucha

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 19:25   #68275
kasiaa87
Raczkowanie

dziś laminowanie z bloga kascysko ale włosy wyprostuję na szczotkę bo loki nie chcą współpracować :/
Stary 2012-08-24, 19:39   #68276
Aileen96
Przyczajenie

Cześć wam wszystkim
Od 2 dni studiuje forum ale dzisiaj zakładałam konto.
Mam taki mały problem.
Zawsze myłam włosy normalnie i były ładne po umyciu. Loki takie ładne i fale razem, wiecej lokow. (na zdjeciu 2 włosy po warkoczu, luźnyym wiec fale)
normalnie - tylko szampon.
Ładne były do czasu aż je uczesałam po wyschnięciu. Czesałam się kilka razy dziennie bo albo się puszyły albo coś, więc są zniszczone. Prędzej okazyjnie prostowałam i czasami mnie pewnie pod kusi coś. Ale nie... Nie używam suszarki. Dopiero teraz słyszę o czymś takim jak OMO itp. W poniedziałek chcę jechać po potrzebne rzeczy do mycia włosów. Co mam kupić na początek.
Po ogólnym oglądnięciu forum zapisałam kilka rzeczy (np.isana z olejkiem z baobassu, olejek z alterry <czy coś> olej kokosowy, cece algae conditioner i coś tam morela i pszenica...)
Mogły byście napisac mi po prostu co mam kupić i w jakiej kolejności nakładać? (dostępne w rossmanie, biedronce, lidlu, tesco, netto,jakies tam drogerie jeszcze są, w aptece). Tak jak najtaniej bo trochę późno się obudziłam
Moge urzywać szamponu do mycia kubeczkowego Natei z biedry? Do włosów suchych i przetłuszczających się?

Załączam zdjęcia i pooozdrawiam zakręcone
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2242080.jpg (42,5 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P6163865.jpg (24,9 KB, 35 załadowań)

Edytowane przez Aileen96
Czas edycji: 2012-08-24 o 20:29
Aileen96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 20:15   #68277
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
dziś laminowanie z bloga kascysko ale włosy wyprostuję na szczotkę bo loki nie chcą współpracować :/
Ja dziś zrobiłam drugie podejście, właśnie spłukałam iiii... wyszło na pewno lepiej niz za pierwszym razem, bo wtedy sama żelatynę źle rozrobiłam.
Póki co pierwsza rzecz jaką dostrzegłam, to że przy odciskaniu loki ładniej formują się, ciekawe jaki będzie efekt

Ostatnio robiłam maskę z gluta lnianego, zaraz po spłukaniu włosy były nijakie, ale po kolejnym myciu (i zastosowaniu minimum delikatny szampon+reszki joanny naturii bs) zakręciły sie niesamowicie, muszę bliżej sprawdzić ten żel lniany, może to własnie to co moje włosy lubią

A laminowanie zdobywa popularnośc, na głównej wizażu pojawił się artykuł na ten temat

Cytat:
Napisane przez Aileen96 Pokaż wiadomość
Mogły byście napisac mi po prostu co mam kupić i w jakiej kolejności nakładać?
ooch wiesz każdy by tak chciał, ale niestety, CG to metoda prób, musisz sama przekonać się co lubią Twoje włosy każda z nas ma tu swoje metody, jednej odpowiada mycie z kubeczkiem innej OMO, jedna uwielbia garniera z karite innej za bardzo obciąża, wszystko zależy od twojego typu włosów
Ja już interesuję się CG od jakiegos czasu a cały czas odkrywam coś nowego
Tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103 jest lista przeanalizowanych kosmetyków, zajrzyj tam zapisz sobie pare nazw i testuj
Zajrzyj na blog Ajrisz : http://czarownicujaco.blogspot.com/ to niezła skarbnica
Twoje włoski maja potencjał, cierpliwości a będą piękne fale

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 20:29   #68278
Karen15
Zakorzenienie

Pisałam wam jakis czas temu, ze kupiłam żel do włosów Aile (dostępny tylko w Kauflandzie). Uzyłam dwa razy i jestem zadowolona.

Włoski jeszcze trochę mokre, sucharków nie ma.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg żel aile.jpg (72,0 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg żel aile (1).jpg (56,9 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg żel aile (3).jpg (58,6 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P8120006.jpg (73,3 KB, 37 załadowań)
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 20:54   #68279
lejniseczka
Przyczajenie

Hej wszystkim!
Za radą starszej stażem na tym forum userki przestawiam Wam moją włosową historię w tym wątku. Mam nadzieję, że jakoś uda Wam się przebrnąć, mimo ogromu tekstu (przepraszam, nie umiałam bardziej streścić ani też nie chciałam - żeby wszystko zawrzeć

Może zacznę od tego, że oczywiście jak każda "owca" nienawidzę swoich kręconych włosów od zawsze i dlatego tak je skatowałam Ale jak od paru tygodni zaczytuję się w Waszym forum i zobaczyłam jakie cuda robicie ze swoimi mniej lub bardziej kręconymi włosami to po prostu szczena mi opadła i nie tylko

Moim największym problemem jest to, że moje włosy mają mniej więcej taką samą długość (do ramion) od chyba 3 lat. Nie potrafię określić czy to kwestia łamania się czy wypadania czy przesuszania i w konsekwencji łamania, nie wiem..

Zaczęło się odkąd kupiłam sobie prostownicę i zaczęłam ją namiętnie używać przez prawie rok. Oczywiście używałam jakichś tam kosmetyków chroniących i odżywiających, ale wtedy naiwnie wierzyłam, że droższe znaczy lepsze Używałam chyba wszystkiego, począwszy od jakichś tam drogeryjnych Garnierów, Biosilków, przez Loreala i Kerastase. Jak już moje włosy zaczęły wyglądać niefajnie, rzuciłam prostownicę i przez jakiś czas próbowałam je jakoś ujarzmić. Niestety z marnym skutkiem.

Później kupiłam sobie lokówko-suszarkę (taką obrotową szczotę z dmuchawą) i nią "prostowałam" włosy. Na początku myłam i suszyłam w ten sposób co dwa dni, później już codziennie Ciągle wydawałam forsę na te wszystkie maski i odżywki fryzjerskie uparcie wierząc, że skoro fryzjerskie to na pewno pomogą. Nie pomagały.. Włosy zaczęły się przetłuszczać i lecieć. Podcinałam co jakiś czas (co pół roku mniej więcej) po 2 cm i właściwie ciągle miałam włosy tej samej długości i to jeszcze takie sianowate. Wpadłam gdzieś w aptece na ampułki Radical i byłam wniebowzięta, bo pojawiło się już po pierwszych kilku dniach stosowania mnóstwo babyhair - zamarzyłam o zapuszczeniu włosów. Babyhair chyba wypadały razem z resztą włosów, bo nie zauważyłam ani lepszego porostu ani zagęszczenia włosów

Gdzieś tam jeszcze po drodze zbadałam sobie hormony (mam 28lat, więc powinno być wszystko cacy raczej) - okazało się, że mam hiperprolaktynemię, biorę bromergon od prawie 2 lat, bo każde odstawienie kończy się mega skokiem tego hormonu. Bezpieczniej brać go non stop w tej samej dawce i tak też robię. Zapomniałam dodać, że cały mój problem zaczął się także mniej więcej wtedy, gdy ostawiłam tabletki anty (wtedy też byłam w trakcie używania prostownicy, więc tak naprawdę ciężko było mi określić czego skutkiem było takie drastyczne pogorszenie stanu włosów - może i tego i tego..).

Oczywiście próbowałam też całej masy suplementów (Merz Special, Vitapil, B Complex itd.) - ciągle nowe babyhair a te "stare" - siano, nic więcej, a włosy dalej w miejscu

Dokładnie od 1 maja tego roku postanowiłam przestać używać lokówko-suszarki i tym samym prostowania włosów. Z natury mam kręciołki, pokazałam się raz w pracy i wszyscy zwariowali, usłyszałam mnóstwo komplementów i pomyślałam, że mimo, że tak nienawidzę swoich świderków to dla dobra włosów i ich regeneracji poświęcę się i jakoś je będę znosić przynajmniej przez te ciepłe miesiące w chłodniejsze poranki podsuszałam leciutko suszarką z dyfuzorem, w ciepłe leciałam do pracy z mokrą głową Włosy trochę podrosły ale nieznacznie, i tak musiałam obciąć bo były potwornie zniszczone, myślałam, że to pomoże.

Pod koniec czerwca trafiłam na forum zakręconych, które czytałam z zapartym tchem i opadłą szczeną każdego wieczora (i ciągle to robię, tomój wieczorny 'pokąpielny' rytuał
Oddałam wszystkie dotychczasowe kosmetyki (oprócz wcierek) i powymieniałam je na te zgodne z Cg. Olejuję je już trochę dłużej, chociaż kiedyś tylko oliwą z oliwek, rycyną i Alterrą), teraz mam więcej możliwości. Przestałam je suszyć nawet dyfuzorem. Jest jako tako, chociaż puch i susz mam straszny

Co jest też dziwne - w różnych miejscach na głowie mam jakby różne włosy.. grzywkę, nad szyją i przy uszach są jako takie - robią się spiralki, błyszczące, nie puszą się jakoś mocno, natomiast czubek i tył głowy jest zupełnie inny: okropne siano, włosy bardzo różnej długości i o innej strukturze, bardziej porowate (tak jakby się tam łamały ciągle?) i właśnie w tych dwóch miejscach jakby nie rosły w ogóle, stoją w miejscu. Nie mam pojęcia dlaczego. Może kiedyś odważę się pokazać te moje kudły na zdjęciach, na razie nie mam odwagi, bo oglądając wasze włosowe historie nie widziałam, żeby któraś z Was zaczynała od takiej masakry jaką mam ja :P no i nie robię sobie zdjęć w kręconych bo jakoś ciągle nie mogę się do nich przyzwyczaić, chyba za długo je prostowałam

W każdym razie moja pielęgnacja od 2 miesięcy wygląda tak:

myję włosy codziennie Facelle, BD balsamem fur mama, szamponem Bambino lub Fitomedem dla suchych od czasu do czasu

d/s Isana babassu lub Garnier AiK lub Seboradin z żeńszeniem lub maska NaturVital z aloesem (dziś kupiłam Glorię i zrobiłam zamówienie w ZSK, będę wzbogacać na rożne sposoby)

płukanka lniana lub octowa

b/s na końce Garnier AiK lub/i krem zielony z Biedronki lub/i żel lniany (czasem też Nivea FC ale rzadko)

olejuję codziennie na noc w ciepłej kąpieli (bez moczenia włosów oczywiście-po prostu nakładam olej i siedzę sobie w gorącej kąpieli masując skalp) olejem z pestek winogron, Alterrą Granat i Awokado, BD fur mama, czasem oliwą z oliwek <- te wszystkie na włosy, natomiast na skalp daję olejek Khadi stymulujący porost włosów (wydaje mi się, że fajniej na mnie działa niż ampułki Radical, bo trochę nawilża skalp, choć nigdy nie miałam problemów z samym skalpem)

Wiem, że musi minąć sporo czasu, żeby włosy pozytywnie odpowiedziały na taką zmianę w pielęgnacji. Wydaje się, że jest lepiej, choć szału nie ma. Dalej wysuszone, spuszone, wypadające, z mnóstwem babyhair, które mi rujnują cały ład na głowie

Mam też taki problem, że moje włosy nie sięgają nawet ramion przy skręcie i są tak różnej długości (połamańce czy takie różne poziomy odrastania? nie wiem), że ciężko mi je ujarzmić. Czasem uda mi się pospinać spinkami 'żabkami' (jeśli się nie mylę używa takich AjriszMarta) ale i tak nie wygląda to fajnie, bo pusz i susz wygrywają z lokami (przynajmniej z tyłu, tam gdzie pisałam, że mam takie dziwne włosy).

Ale! powiem Wam, że parę dni temu pokusiłam się o wysuszenie ich suszarką (taką zwykłą) chłodnym nawiewem, żeby zobaczyć/porównać jaki jest ich stan (bo na podstawie loków nie umiem porównać skoro kiedyś ciągle tylko prostowałam ) i powiem Wam kurde chyba jest lepiej!!! od ostatniego cięcia urosły spoooro i są gładsze, mniej sianowate (choć jak zostawię kręcone to się puszą i są dość susze, wiadomo-suszarka trochę wygładza). Obejrzałam pojedyncze włosy, które wypadły i są jakby mniej porowate niż wcześniej Byłam przeszczęśliwa, mam nadzieję, że to nie chwilowe no ale jest nowa nadzieja..

Zazdroszczę Wam dziewczyny Waszych długości i pięknych kręciołów
Pomóżcie i ew. pocieszcie

PS. Jeszcze raz przepraszam za tą ścianę tekstu..
lejniseczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 20:59   #68280
Aileen96
Przyczajenie

imbryka - a sprawdzilo by się coś takiego w OMO
np. olej lniany na długości, jako O1, Jako M metoda kubeczkowa na skalp , spłukać to i na to odzywka jakaś bez spłukiwania i spray z avonu na suche włosy. (mało daje ale pachnie pięknie)

albo np. O1 isana z olejkiem z baobassu M - jak wyżej , O2 - biowax cece algae.

nie wiem co dać jako O2 zazwyczaj. dopiero zaczynam wiec trzeba kupić to co trzeba a później testować.

Dzięki za pomoc;-)
Aileen96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości