|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
Pamiętam że przed moją ciążą miałyśmy podobne wymiary, a byłam raczej drobna ? tak czy inaczej jest w porządku
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. " św. Augustyn zaręczona 30.03.2012 mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012 niedługo żona niedługo matura wygrałam swoje życie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2012-08-29 o 10:17 |
|
|
|
|
#3122 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
|
#3123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego zrobiłam zakupy i dziś już zapowiada się lepiej, o.O dużo lepiej.Pozdrawiam
|
|
#3125 |
|
Rozeznanie
|
mam takie pytanie,otoz jem duzo ilosciowo i czuje się jak beczka..Tez brzuch jest tak okropnie wydęty,że nie umiem teg zniesc,bo czuje sie grubasem..;C
Dlugo to jeszcze potrwa? |
|
|
|
#3126 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie
![]() Śniadanie: 2 grube kromki chleba słonecznikowego z pastą z makreli; kiść winogron; kakao. Obiad: 4 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka. Podwieczorek: Serek wiejski z kako, bananem i granolą orzechową; kawa z mlekiem skondensowanym. Kolacja: Jajecznica ( 2 jajka) na maśle z kurkami, cebulą i szczypiorkiem; bułeczka z żurawinowa z masłem; woda z sokiem malinowym. Edytowane przez Becia012 Czas edycji: 2012-08-29 o 17:34 |
|
|
|
#3127 |
|
Rozeznanie
|
Wieki mnie tu nie było
![]() U: I: dwa pełnoziarniste cynamonowo-kakaowe gofry: z twarożkiem domowym i nektarynką/ z nutellą i bananem. II: bułka fitness z bieluchem, filetem z indyka, plasterkiem sera mierzwionego i papryką/ bieluchem, tuńczykiem i pomidorem. III: porcja pełnoziarnistych świderków z twarogiem, pomidory z cebulą. IV: garść mieszanki orzechów, kilka orzeszków ziemnych w miodzie. V: planuję kromkę chleba Pro Body z wędzonym łososiem, jajkiem na twardo i pomidorem. I przez cały dzień podjadałam ciemne winogrona, pewnie wyszła średnia kiść ![]() Ruch: godzina na rowerze, długi spacer. Do picia woda, kawa z mlekiem, zielona herbata i szklanka coli zero z cytryną Będę wdzięczna za zerknięcie
Edytowane przez AshtrayGirl86 Czas edycji: 2012-08-29 o 19:11 |
|
|
|
#3128 |
|
Rozeznanie
|
a wstawię swoje dzisiejsze
UTRZYMANIE: 1. 2 przytostowane kromki chleba '7 ziaren' z masłem orzechowym, domowym twarożkiem, musem dyniowo- jabłkowym i cynamonem; 3 śliwki; kawa zbożowa z mlekiem 2. Pełnoziarnisty makaron świderki ze szpinakiem, kurczakiem, fetą, czosnkiem, cebulką (na maśle) podany z kleksem jogurtu naturalnego 3. Przekładaniec- maliny, banan, naturalny serek homo ze świeżą miętą + na wierzch garść orzechów włoskich i posiekana kostka gorzkiej czekolady 4. 2 kromki chleba jw. z serkiem śmietankowym, roszponką, jakąś podwędzaną wędliną drobiową (po 2 plastry na kromce), jajkiem na twardo i:- chrzanem, ogórkiem, papryką i szczypiorkiem, - majonezem, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem
It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul. ![]() Edytowane przez Bloody_ Czas edycji: 2012-08-29 o 19:28 |
|
|
|
#3129 |
|
Raczkowanie
|
U/P
I owsianka:3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych, jabłko, serek wiejski (150g), dodatkowo pół sporej papryki, kawa z mlekiem II activia do picia (200g), lód truskawkowy w białej czekoladzie III talerz zupy krem z cukinii, spora porcja fasolki szparagowej z odrobiną masła IV brzoskwinia, kawa z mlekiem V twaróg chudy (100g) z jogurtem naturalnym, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, pół sporej papryki, pół bułki wieloziarnistej do picia: woda, herbata zielona proszę o ocenę
|
|
|
|
#3130 |
|
Raczkowanie
|
U/P
I owsianka:3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych, jabłko, serek wiejski (150g), dodatkowo pół sporej papryki, kawa z mlekiem II activia do picia (200g), lód truskawkowy w białej czekoladzie III talerz zupy krem z cukinii, spora porcja fasolki szparagowej z odrobiną masła IV brzoskwinia, kawa z mlekiem V twaróg chudy (100g) z jogurtem naturalnym, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, pół sporej papryki, pół bułki wieloziarnistej do picia: woda, herbata zielona proszę o ocenę
|
|
|
|
#3131 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolacja prawie redukcyjna bardzo malutkie śniadanie, przekąski nikłe... Strasznie się pilnujesz, dziewczyno skoro masz zamiar byc na P to na tym się nie uda, przeciwnie, powiem, że znakomita większość wspaniale by chudła. Unikasz tłuszczu, gdzie NNKT? Wcinaj orzechy, pij soki, może jakieś słodkości, domowe ciasta, drożdżówki? Nie wiem z jakich powodów P ale to za mało ...---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Cytat:
Bardzo mi się podoba, na luzie, kolorowo, zdrowo, już jak się czyta to smakuje ;p Podwieczorek fajny, szczególnie akcent mięty, tylko ten banan )
|
||
|
|
|
#3132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3133 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3134 |
|
Zadomowienie
|
Moje R:
Ś: owsianka ( 3 łyżki płatków owsianych ) zalane wrzątkiem do napęcznienia, dodany 1 jogurt actiregularis wiśniowy, 1 wkrojony banan i 1 łycha orzechów nerkowca IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z sałatą i wędzonym łososiem na gorąco drewnem bukowym( resztka z wczoraj- mało;( ); 1 morela ( też ostatnia ); kawa parzona z mlekiem O: ryż pełnoziarnisty; pierś z kurczaka panierowany w jajku i mące smażony na oliwce; marchewka gotowana 2 h orbitrek K: twarożek domowy z mnóstwem warzyw i pestkami dyni i słonecznika; łyżeczka oleju lnianego tak od razu przełknięta dla zdrowia i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na diecie ta panierka mogłaby być z otrębów albo mąki pełnoziarnistej, ale co tam, to tylko panierka. A co do oleju lnianego, fajnie, zdrowo. Też czasami trochę biorę, i tu polecam wymieszać z twarożkiem i orzechami, mi tak smakuje.Może dodam U wczorajsze. Śniadanie: 2 małe muffiny malinowe, jogurt naturalny z lnem, malinami, i borówkami, kawa z mlekiem Obiad: makaron durum (100g) z pomidorem, cebulką i sosem serowym (2 duże plastry sera żółtego, trochę mleka i margaryny) Podwieczorek: kakao (naturalne, na mleku) + deser a'la ptasie mleczko z mleka, twarożku, żelatyny, stevii na wierzchu powidła, trochę proszku cappuccino i syrop malinowy Inka z mlekiem Kolacja: placki z cukinii z fetą i cebulką + dip jogurtowo-czosnkowy
|
|
#3136 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do zaznaczonych:- A prywatnie do ginekologa? Drogie macie wizyty? Chociaż jeśli przedtem miałaś w miarę regularne miesiączki i nie zmieniłaś sposobu odżywiania, to po prostu czekaj. Wyjazdy, stres i reszta robią swoje. ![]() - O proszę. :d A ogólnie jakie masz BMI? - Odczuwałam dokładnie to samo, kiedy: przeszłam z P na U, a potem jeszcze, gdy wróciłam z wakacji. Kilka dni i sama się "doregulujesz". Ervisha słusznie napisała- słuchaj organizmu, jadaj do syta, ale się nie przejadaj. I nie myśl za dużo o jedzeniu. Do tej pory szło Ci bardzo dobrze, więc myślę, że z powrotem do Twojego "standardowego" jedzenia nie będzie większych problemów. ![]() - Ja nawet w wakacje nie wstaję późno i zazwyczaj pierwszy posiłek jem o 8-9 (chyba, że odsypiam coś ), a ostatni koło 20 i kładę się spać o 23:00; z resztą dopisałam do jadłospisu orientacyjne godziny (akurat tutaj późna kolacja, bo wróciłam z kina), możesz zobaczyć. Ale wiadomo- jeśli siedzi się krócej, to nie ma sensu wrzucać w siebie 5 posiłków. Spokojnie zjedz 4, nic na siłę. : )- Co do jadłospisu- smacznie i zdrowo, ale strrrasznie obcięłaś węgle... Poza płatkami nie ma tutaj w ogóle węglowodanów złożonych. Jesteś na U, nie bój się jeść, nawet tych "gorszych" (wyrobów z jasnej mąki, białego ryżu, etc.). No, i dużo białka (mleko, ryba, ser, twaróg...). I moje rozpustne: I (9:45) 2 kromki chleba słonecznikowego; 1 z masłem i oscypkiem (właśnie się skończył ), 2 z masłem ziołowym; jajecznica z 2 maleńkich jaj na maśle i mleku ze szczypiorkiem; koktajl (mrożony banan, nektaryna, szklanka mleka- wypiłam połowę, a reszta...);II (12:15) ...a reszta tutaj w formie kremowego smoothie (bo z dodatkową zmiksowaną: połową dużego jabłka, 2 łychami płatków owsianych, łychą siemienia lnianego i jogurtu greckiego), ~60g ukraińskiej słonecznikowej chałwy z orzechami (mama przywiozła, mrugało do mnie to to, więc tak łyżeczka po łyżeczce... I dosięgła mnie kara za łakomstwo!, bo zmuliło mnie okrutnie) + filiżanka inki z mlekiem;III (15:00) Porcja ziemniaków z koperkiem, smażony kotlet schabowy w otrębowej żytniej panierce, marchew z groszkiem na gęsto; IV (18:15) Podwójny tost z chleba słonecznikowego z żółtym serem i polędwicą z indyka, z pikantnym sosem pomidorowym z chili; Kino: solidna garść nerkowców i pistacji; V (23:00) Lekka kolacja, żeby "coś" było, ale nie za ciężko: sałatka (pomidory malinowe, ogórek, oliwki, sałata, kawałeczki papryki) + twarożek z solą czosnkową, kolorowym pieprzem i świeżą natką pietruchy. ![]() Hm, widzę, że sporo wyszło nabiału (ostatnio łapię się na tym, że jadam go dość dużo, chyba muszę zrobić odwyk. Tylko na co zamienić pyszne muesli z jogurtem? ).Ale w te wakacje sobie pozwalaaam... Wypady ze znajomymi nie sprzyjają zdrowemu odżywianiu (nie mówię nawet o dniu dzisiejszym, tylko ogólnie).
|
|
|
#3137 |
|
Zadomowienie
|
U:
1. owsianka na mleku z miodem, słonecznikiem, borówkami bananem 2. 4 kanapki z chleba razowego z ziarnem, wędlina, pomidor, cebulka 3. łosoś z furą warzyw, kasza gryczana + miska zupy pomidorowej-krem 4. twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem i cebulą, 2 kromki chleba z masłem osełkowym 5. 2 duże naleśniki z nadzieniem gulaszowym :P |
|
|
|
#3138 |
|
Raczkowanie
|
U:
I: naleśnik z karmelizowanym jabłkiem, cynamonem i masłem orzechowym, naleśnik z nutellą i truskawkami, naleśnik z cukrem-pudrem II: ryż z sosem słodko-kwaśnym, warzywami i piersią kurczaka w ziołach III: szarlotka z lodami waniliowymi (gałka) i bitą śmietaną IV: 2 kanapki na pełnoziarnistym pieczywie z kurczakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i octem balsamicznym V: mieszanka muesli z mlekiem i suszonymi morelami + pszenny tost z masłem orzechowym i dżemem wiśniowym |
|
|
|
#3139 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wszytko pyszne, naprawde fajnie Cytat:
Jak obwody? Cytat:
|
|
#3140 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3141 |
|
Raczkowanie
|
Jejku dziewczyny, ale wy jecie kolorowo
Moje U: 1. grahamka z masłem, serem żółtym i papryką marynowaną, marchew, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem 2. kasza manna ze śliwkami z kompotu, śliwki węgierki 3. 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej z masłem, jakieś 200 g schabu gotowanego, 3 ogórki kiszone, kapusta kiszona 4. będzie serek wiejski, 2 gotowane jajka, ogórki kiszone i pomidor |
|
|
|
#3142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
* tylko na kolację zjadłabym chociaż kromkę chleba, bo tak jajka i serek solo to bardziej na diecie.
|
|
#3143 |
|
Raczkowanie
|
To dorzucę grahamkę
|
|
|
|
#3144 |
|
Rozeznanie
|
R
(łącznie już -5kg)I.brązowy ryż gotowany na wodzie, potem na mleku , nastęnie zapieczony z serkiem wiejskim (100g) wymieszanym z cynamonem, jabłkiem i dynią: basen 2000m/1h+stretching II.makaron pełnoziarnisty z domowym pesto bazyliowym, wędzonym pstrągiem . grillowaną cukinią i papryką; III.sałatka: 100g tuńczyka wsw, fasolki szparagowej (pół żółtej i pół zielonej) brokuła, pora, pomidorków koktajlowych i sosu z jogurtu naturalnego (ok.120ml) łyżeczka soku z limonki, ząbek czosnku, trochę , słodkiej papryki w proszku 1/4 papryczki chilli , sól i pieprz IV.dwa jajka sadzone na oleju z pestek winogron podane ze szczypiorkiem i całym świeżym ogórkiem; +woda i zielona herbata
|
#3145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W dodatku smacznie |
|
|
|
|
#3146 |
|
Rozeznanie
|
no to dam moje U
![]() I serek wiejski z orkiszowym musli z jagodami goji z musem sliwkowym i orzechami (pecany, migdały, nerkowce) + duża kawa parzona II świeży sok pomidorowy z chilli i kapuśniaczek z ciasta francuskiego III gnocchi podsmażane z pesto, zielonym groszkiem i parmezanem obsypane rukolą + sałatka z pomidorków IV razowy chleb gryczany z camembertem, filetem drobiowym, winogronami i orzechami włoskimi / ricottą, papryką i roszponką ![]() do picia dodatkowo: espresso, ricore i woda niegazowana
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-08-30 o 18:57 |
|
|
|
#3147 |
|
Przyczajenie
|
Przyłączę się do wątku
Może nie będę pisać codziennie, ale postaram się nadrabiać. Staram się od jakiegoś czasu odżywiać zdrowo, nawet założyłam bloga: http://carme-love.blogspot.com/ Śniadanie - 2 małe kanapki z szynką, pomidorem i rzodkiewką + zielona herbata II śniadanie - pół szklanki mleka i 50 musli obiad - zapiekany camembert z dwiema kromkami chleba i pomidorkami koktajlowymi podwieczorek - arbuz kolacja - 4 śliwki i kakao
|
|
|
|
#3148 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale jakiś mały ten 2 posiłek.---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
Ale mało jak dla mnie. |
||
|
|
|
#3149 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3150 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.

uwielbiam ten krem,tylko żetam jest sporo śmietany 30% ale w sumie zależy jaki masz przepis 
tak czy inaczej jest w porządku 
do tego zrobiłam zakupy i dziś już zapowiada się lepiej, o.O dużo lepiej.

dostałam właśnie niedawno gofrownicę i koniecznie muszę ją w końcu przetestować. masz jakiś dobry przepis na gofry?
), 2 z masłem ziołowym; jajecznica z 2 maleńkich jaj na maśle i mleku ze szczypiorkiem; koktajl (mrożony banan, nektaryna, szklanka mleka- wypiłam połowę, a reszta...);
Wypady ze znajomymi nie sprzyjają zdrowemu odżywianiu (nie mówię nawet o dniu dzisiejszym, tylko ogólnie).
W dodatku smacznie
i woda niegazowana