Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-29, 10:15   #3121
zielona_zabcia
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
dzisiaj będzie tak

U/R
1. Owsianka (4 łyżki płatków owsianych) z gruszką, cynamonem, masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi. Kawa z mlekiem.
pysznie, na wodzinie czy mleku?
2. Druga połowa serka wiejskiego (100 g) z papryką i ogórkiem, kawałek tary cukiniowej z suszonymi pomidorami (ostatni, z wczorajszego obiadu się zachował)w porządku szkoda że druga połowa już się nie ostała
3. Krem fasolowy Paula Mc Cartney'a uwielbiam ten krem,tylko żetam jest sporo śmietany 30% ale w sumie zależy jaki masz przepis
dla mnie to by było za mało byłabym głodna, jakaś sałatka albo grillowane warzywa i będzie super

4. Orzechy laskowe & włoskie, butelka jednodniowego soku pomaraańczowego - w kinie.
strasznie Ci zazdroszczę kina
5. Gotowana pierś z kurczaka, szpinak duszony z czosnkiem. nie lubię gotowanej, wolę każdą byle nie gotowaną ale kolacja bardzo na tak jeśli będzie dużo szpinaku

30 min skakanki+ stretching

proszę o zerknięcie
proszę bardzo Ty to chyba raczej nie powinnaś się redukować co?
Pamiętam że przed moją ciążą miałyśmy podobne wymiary, a byłam raczej drobna ? tak czy inaczej jest w porządku

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !

Edytowane przez zielona_zabcia
Czas edycji: 2012-08-29 o 10:17
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 10:19   #3122
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:
1, 15 orbitrek
Ś: owsianka- 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów owsianych z dużą garścią mieszanki studenckiej z mlekiem i wkrojoną 1 brzoskwinią
IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z sałatą i kurą w galarecie; 1 pomidor; kawa parzona z mlekiem
O: zupa fasolowa z piersią z kurczaka
Po: kawa parzona z mlekiem; garstka pestek słonecznika
1 h orbitrek
K: Łosoś wędzony na gorąco opalany drewnem bukowym duży; warzywa gotowane mix brokuł, kalafior, marchew

i jak?
podrzucam
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 11:06   #3123
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
U

S; Owsianka; szklanka startej cukini, trzy małe papierówki uprazone z cynamonem,Inka,
świeżo zmielone siemie lniane 1 łyżka,filiżanka mleka 1,5%

II Koktail; maślanka, aronia,sałata rzymskia,seler naciowy,pietruszka,melisa , mięta,oregano,siemie lniane

O;Zupa krem z dyni z kaszą jaglaną posypana garścią pokrusznego twarogu i pestkami słonecznika + sporo pieprzu i imbiru

K; 1/2 makreli z ogórkiem gruntowym + tost z chleba z soją

Przed snem kubek gorącego mleka z kakao albo Inką
Bardzo mi się podoba. Zdrowo, smacznie i różnorodnie. Podzielisz się przepisem na zupę z dyni?
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 14:50   #3124
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Cześć Tęskniliśmy

Co do Twoich pytań to ja np. wstaje o 5-6 to bez problemy mieszczę tych 5-6 posiłków. Jeśli Ty nie odczuwasz potrzeby jedzenia tyle to nie jedz. Nie katuj się na siłę. I nie pisz, że nie wiesz jak jeść i ile bo do tej pory szło Ci bardzo ładnie Po prostu wsłuchaj się w swój organizm. Słuchaj jego. On Ci powie jak jeść i ile. Jedz to co lubisz, gotuj tak by Ci smakowało. Co do ilości jedz by się najeść a nie być objedzonym. Obserwuj tez swój orgaznim i jakby coś działo się nie tak to wtedy panikuj

Co do menu wyszło Ci lekkie, smaczne i na luzie a oto przecież chodzi
Dzięki Ervisha, w sumie masz rację, wczoraj jak napisałam ten jadłospis sama zobaczyłam, że jest maławo i trochę nadrobiłam, zjadłam sporo migdałów i konkretną kolację, oraz przekąskę do filmu do tego zrobiłam zakupy i dziś już zapowiada się lepiej, o.O dużo lepiej.
Pozdrawiam

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 16:44   #3125
Bibiannaa
Rozeznanie

mam takie pytanie,otoz jem duzo ilosciowo i czuje się jak beczka..Tez brzuch jest tak okropnie wydęty,że nie umiem teg zniesc,bo czuje sie grubasem..;C
Dlugo to jeszcze potrwa?
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 17:32   #3126
Becia012
Raczkowanie

Utrzymanie

Śniadanie: 2 grube kromki chleba słonecznikowego z pastą z makreli; kiść winogron; kakao.

Obiad: 4 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka.

Podwieczorek: Serek wiejski z kako, bananem i granolą orzechową; kawa z mlekiem skondensowanym.

Kolacja: Jajecznica ( 2 jajka) na maśle z kurkami, cebulą i szczypiorkiem; bułeczka z żurawinowa z masłem; woda z sokiem malinowym.

Edytowane przez Becia012
Czas edycji: 2012-08-29 o 17:34
Becia012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 19:09   #3127
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Wieki mnie tu nie było
U:

I: dwa pełnoziarniste cynamonowo-kakaowe gofry: z twarożkiem domowym i nektarynką/ z nutellą i bananem.
II: bułka fitness z bieluchem, filetem z indyka, plasterkiem sera mierzwionego i papryką/ bieluchem, tuńczykiem i pomidorem.
III: porcja pełnoziarnistych świderków z twarogiem, pomidory z cebulą.
IV: garść mieszanki orzechów, kilka orzeszków ziemnych w miodzie.
V: planuję kromkę chleba Pro Body z wędzonym łososiem, jajkiem na twardo i pomidorem.
I przez cały dzień podjadałam ciemne winogrona, pewnie wyszła średnia kiść

Ruch: godzina na rowerze, długi spacer. Do picia woda, kawa z mlekiem, zielona herbata i szklanka coli zero z cytryną Będę wdzięczna za zerknięcie

Edytowane przez AshtrayGirl86
Czas edycji: 2012-08-29 o 19:11
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 19:26   #3128
Bloody_
Rozeznanie

a wstawię swoje dzisiejsze

UTRZYMANIE:

1. 2 przytostowane kromki chleba '7 ziaren' z masłem orzechowym, domowym twarożkiem, musem dyniowo- jabłkowym i cynamonem; 3 śliwki; kawa zbożowa z mlekiem

2. Pełnoziarnisty makaron świderki ze szpinakiem, kurczakiem, fetą, czosnkiem, cebulką (na maśle) podany z kleksem jogurtu naturalnego

3. Przekładaniec- maliny, banan, naturalny serek homo ze świeżą miętą + na wierzch garść orzechów włoskich i posiekana kostka gorzkiej czekolady

4. 2 kromki chleba jw. z serkiem śmietankowym, roszponką, jakąś podwędzaną wędliną drobiową (po 2 plastry na kromce), jajkiem na twardo i:
- chrzanem, ogórkiem, papryką i szczypiorkiem,
- majonezem, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem
I am the captain of my soul.

Edytowane przez Bloody_
Czas edycji: 2012-08-29 o 19:28
Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 20:07   #3129
paluinka90
Raczkowanie

U/P

I owsianka:3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych, jabłko, serek wiejski (150g), dodatkowo pół sporej papryki, kawa z mlekiem

II activia do picia (200g), lód truskawkowy w białej czekoladzie

III talerz zupy krem z cukinii, spora porcja fasolki szparagowej z odrobiną masła

IV brzoskwinia, kawa z mlekiem

V twaróg chudy (100g) z jogurtem naturalnym, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, pół sporej papryki, pół bułki wieloziarnistej

do picia: woda, herbata zielona

proszę o ocenę
paluinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 20:07   #3130
paluinka90
Raczkowanie

U/P

I owsianka:3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych, jabłko, serek wiejski (150g), dodatkowo pół sporej papryki, kawa z mlekiem

III talerz zupy krem z cukinii, spora porcja fasolki szparagowej z odrobiną masła

V twaróg chudy (100g) z jogurtem naturalnym, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, pół sporej papryki, pół bułki wieloziarnistej

proszę o ocenę
paluinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 08:10   #3131
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Cytat:
Napisane przez paluinka90 Pokaż wiadomość
U/P

proszę o ocenę
Napiszę co wiem Kolacja prawie redukcyjna bardzo malutkie śniadanie, przekąski nikłe... Strasznie się pilnujesz, dziewczyno skoro masz zamiar byc na P to na tym się nie uda, przeciwnie, powiem, że znakomita większość wspaniale by chudła. Unikasz tłuszczu, gdzie NNKT? Wcinaj orzechy, pij soki, może jakieś słodkości, domowe ciasta, drożdżówki? Nie wiem z jakich powodów P ale to za mało ...

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
a wstawię swoje dzisiejsze

UTRZYMANIE:

1. 2 przytostowane kromki chleba '7 ziaren' z masłem orzechowym, domowym twarożkiem, musem dyniowo- jabłkowym i cynamonem; 3 śliwki; kawa zbożowa z mlekiem

2. Pełnoziarnisty makaron świderki ze szpinakiem, kurczakiem, fetą, czosnkiem, cebulką (na maśle) podany z kleksem jogurtu naturalnego

3. Przekładaniec- maliny, banan, naturalny serek homo ze świeżą miętą + na wierzch garść orzechów włoskich i posiekana kostka gorzkiej czekolady

4. 2 kromki chleba jw. z serkiem śmietankowym, roszponką, jakąś podwędzaną wędliną drobiową (po 2 plastry na kromce), jajkiem na twardo i:
- chrzanem, ogórkiem, papryką i szczypiorkiem,
- majonezem, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem
O, cześć Bardzo mi się podoba, na luzie, kolorowo, zdrowo, już jak się czyta to smakuje ;p Podwieczorek fajny, szczególnie akcent mięty, tylko ten banan (ale ja bananów nie lubię )
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 08:22   #3132
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez paluinka90 Pokaż wiadomość
U/P

proszę o ocenę
Zgrabne R . Chudłabym na tym w tempie ekspresowym
delightful_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 09:43   #3133
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
O, cześć Bardzo mi się podoba, na luzie, kolorowo, zdrowo, już jak się czyta to smakuje ;p Podwieczorek fajny, szczególnie akcent mięty, tylko ten banan (ale ja bananów nie lubię )
Dziękuję bardzo za spojrzenie. Potem jeszcze wpadła garść fistaszków w czasie siedzenia przed kompem.

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Wieki mnie tu nie było
U:

I: dwa pełnoziarniste cynamonowo-kakaowe gofry: z twarożkiem domowym i nektarynką/ z nutellą i bananem. to musiało być pyszne. dostałam właśnie niedawno gofrownicę i koniecznie muszę ją w końcu przetestować. masz jakiś dobry przepis na gofry?
II: bułka fitness z bieluchem, filetem z indyka, plasterkiem sera mierzwionego i papryką/ bieluchem, tuńczykiem i pomidorem. ok.
III: porcja pełnoziarnistych świderków z twarogiem, pomidory z cebulą. jakoś tak trochę dziwnie. w sensie u mnie w domu makaron jada się z serem na słodko czyli jeszcze + masełko i cukier. ale nie wiem co to miała być za wariacja. raczej na słono? jeśli się najadłaś to ok.
IV: garść mieszanki orzechów, kilka orzeszków ziemnych w miodzie. tutaj jakoś tak maławo. dodałabym chociaż jakiś owoc czy koktajl.
V: planuję kromkę chleba Pro Body z wędzonym łososiem, jajkiem na twardo i pomidorem. czemu tak tylko jedna kromeczka? jakieś smarowidło czy tak na sucho? ;]
I przez cały dzień podjadałam ciemne winogrona, pewnie wyszła średnia kiść no i fajnie.

Ruch: godzina na rowerze, długi spacer. Do picia woda, kawa z mlekiem, zielona herbata i szklanka coli zero z cytryną cola to zuuuooo! Będę wdzięczna za zerknięcie
jw. ale ogólnie rzecz biorąc to mega smacznie!

Cytat:
Napisane przez Becia012 Pokaż wiadomość
Utrzymanie

Śniadanie: 2 grube kromki chleba słonecznikowego z pastą z makreli; kiść winogron; kakao. ja bym wrzuciła na te kanapki jeszcze jakieś warzywo, np. pomidorka.

Obiad: 4 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka. paluszki rybne raz na jakiś czas ok, ale wiadomo, że lepszy byłby normalny filet. poza tym jeśli porcja porządna to spoko.

Podwieczorek: Serek wiejski z kako, bananem i granolą orzechową; kawa z mlekiem skondensowanym. mniam.

Kolacja: Jajecznica ( 2 jajka) na maśle z kurkami, cebulą i szczypiorkiem; bułeczka z żurawinowa z masłem; woda z sokiem malinowym. nigdy nie jadłam kurek... ale ta jajecznica musiała być pyszna. tylko ja bym wrzuciła jeszcze warzywa na bułkę.
jw. bardzo fajnie, tylko jak dla mnie to za mało warzyw.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 10:50   #3134
mpati86
Zadomowienie

Moje R:

Ś: owsianka ( 3 łyżki płatków owsianych ) zalane wrzątkiem do napęcznienia, dodany 1 jogurt actiregularis wiśniowy, 1 wkrojony banan i 1 łycha orzechów nerkowca
IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z sałatą i wędzonym łososiem na gorąco drewnem bukowym( resztka z wczoraj- mało;( ); 1 morela ( też ostatnia ); kawa parzona z mlekiem
O: ryż pełnoziarnisty; pierś z kurczaka panierowany w jajku i mące smażony na oliwce; marchewka gotowana
2 h orbitrek
K: twarożek domowy z mnóstwem warzyw i pestkami dyni i słonecznika; łyżeczka oleju lnianego tak od razu przełknięta dla zdrowia

i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 12:25   #3135
whiness
Zadomowienie

Cytat:
Moje R:

Ś: owsianka ( 3 łyżki płatków owsianych ) zalane wrzątkiem do napęcznienia, dodany 1 jogurt actiregularis wiśniowy, 1 wkrojony banan i 1 łycha orzechów nerkowca
IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z sałatą i wędzonym łososiem na gorąco drewnem bukowym( resztka z wczoraj- mało;( ); 1 morela ( też ostatnia ); kawa parzona z mlekiem
O: ryż pełnoziarnisty; pierś z kurczaka panierowany w jajku i mące smażony na oliwce; marchewka gotowana
2 h orbitrek
K: twarożek domowy z mnóstwem warzyw i pestkami dyni i słonecznika; łyżeczka oleju lnianego tak od razu przełknięta dla zdrowia

i jak?
Jak dla mnie wszystko w porządku. Na diecie ta panierka mogłaby być z otrębów albo mąki pełnoziarnistej, ale co tam, to tylko panierka. A co do oleju lnianego, fajnie, zdrowo. Też czasami trochę biorę, i tu polecam wymieszać z twarożkiem i orzechami, mi tak smakuje.

Może dodam U wczorajsze.

Śniadanie: 2 małe muffiny malinowe, jogurt naturalny z lnem, malinami, i borówkami, kawa z mlekiem
Obiad: makaron durum (100g) z pomidorem, cebulką i sosem serowym (2 duże plastry sera żółtego, trochę mleka i margaryny)
Podwieczorek: kakao (naturalne, na mleku) + deser a'la ptasie mleczko z mleka, twarożku, żelatyny, stevii na wierzchu powidła, trochę proszku cappuccino i syrop malinowy
Inka z mlekiem
Kolacja: placki z cukinii z fetą i cebulką + dip jogurtowo-czosnkowy
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 13:29   #3136
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Witam ponownie po przerwie trochę was poczytałam i Żabciu pyszna i zdrowa eR, Milka ja zwykle wszystko przepysznie , Aniołek bombowe U,Ty to masz metabolizm Ervisha też smakowicie, a Irish to już traktuję jak spam, o i widzę N_tt postępy, brawo! mpati gratuluję wytrwałości w ładnych eR i oczywiście @ i w tym momencie powinnam jeszcze Ci powiedzieć "a nie mówiłam", no i jeszcze wszystkie inne wizażanki pozdrawiam

I teraz ja was proszę o pomoc, jak pisałam w lipcu nie dostałam @, nie wiem dla czego, zniknęła tak po prostu, byłam ( no i jestem bardzo wystraszona), wizytę u gin mam dopiero w październiku, test ciążowy robiłam (wyszedł negatywny), świruję już. Byłam teraz trochę na "wakacjach" i te moje półtora tygodnia przeznaczyłam na P, i to takie z prawdziwego zdarzenia, ja nie gotowałam (ewentualnie trochę pomagałam) jadłam dużo i to co wszyscy, dzień był długi bo od około 8 do 24, więc i zmieściłam dużo posiłków, nie będę tu pisać jadłospisów ale to było bardzo porządne i wydaje mi się dość zdrowe P. Na wadze tak mniej więcej przytyłam około 1,5 kg, ważyłam się raz kilka dni przed wyjazdem i na czczo dwa dni z rzędu pod koniec i na koniec wyjazdu. Więc powiedzmy około +1,5kg jest
Od wczoraj jestem już u siebie, dziś gotuje sobie sama, przeszłam na U i stwierdziłam ,że nie umiem już jeść, nie wiem jak? ile jest za dużo?ile za mało?ile ma być? mój dzień jest dużo krótszy i nie zjadam 5-6 posiłków, do tego mam dziwny apetyt.... w ogóle to tylko jedno słowo POMOCY DZIEWUCHY!!!

I jeszcze jedno ważne pytanie, proszę o odpowiedz, bo jak wy śpiąc długo w wakacje i jedząc kolację około 20-21 mieścicie 5 posiłków, bo na pewno nie co 3 godziny!! ja już hoho dawno, dawno nie jem z zegarkiem w ręku i na czas, tylko jak zgłodnieję, ale kurcze nie zmieszczam czasowo 5 posiłków, nawet często czwarty jem dość późno, lub no ten piąty lekki o czasami 23-24??

Wstawię jeszcze swój z dziś U, dziwny, bez obiadu z prawdziwego zdarzenia, ale objedzona jestem, do tego nie mam humoru, długo spałam i dziś dzień spędzony przed kompem.

1. owsianka na mleku 2% (płatki owsiane, otręby owsiane, zarodki pszenne, śliwki suszone, przyprawa do piernika +opakowanie borówek amerykańskich)
po na deser był: deser sojowy alpro o smaku waniliowym
/kawa z mlekiem/
2. pół dużej wędzonej makreli z cebulką i dużo warzyw:sałaty, marchewki dwie, rzodkiewki, papryka czerwona i miska pomidorów z cebulką
/chwilę potem miska duży śliwek/
kawa z mlekiem/
3. teraz nie dawno około 18.: cały duży talerz gotowanej fasolki szparagowej żółtej i trochę zielonej obłożone pokrojonym serem camebmert ( pół krążka) i plastrami wędliny + kalarepa chrupana przy gotowaniu <-- ser się cudnie roztopił i ciąąąąągnął
no i to dziś zjadłam a planuję jeszcze:
4. twaróg półtłusty ze szczypiorkiem + warzywa, pomidory i inne w/w ze sporą dawką migdałów bo mam ochotę, a przed snem wypiję gluty, nie wiem w sumie co będę jadła, zrobię edycję jak cuś
Część, Tęczowa! Mam nadzieję, że wakacje się udały. Co do zaznaczonych:
- A prywatnie do ginekologa? Drogie macie wizyty? Chociaż jeśli przedtem miałaś w miarę regularne miesiączki i nie zmieniłaś sposobu odżywiania, to po prostu czekaj. Wyjazdy, stres i reszta robią swoje.
- O proszę. :d A ogólnie jakie masz BMI?
- Odczuwałam dokładnie to samo, kiedy: przeszłam z P na U, a potem jeszcze, gdy wróciłam z wakacji. Kilka dni i sama się "doregulujesz". Ervisha słusznie napisała- słuchaj organizmu, jadaj do syta, ale się nie przejadaj. I nie myśl za dużo o jedzeniu. Do tej pory szło Ci bardzo dobrze, więc myślę, że z powrotem do Twojego "standardowego" jedzenia nie będzie większych problemów.
- Ja nawet w wakacje nie wstaję późno i zazwyczaj pierwszy posiłek jem o 8-9 (chyba, że odsypiam coś ), a ostatni koło 20 i kładę się spać o 23:00; z resztą dopisałam do jadłospisu orientacyjne godziny (akurat tutaj późna kolacja, bo wróciłam z kina), możesz zobaczyć. Ale wiadomo- jeśli siedzi się krócej, to nie ma sensu wrzucać w siebie 5 posiłków. Spokojnie zjedz 4, nic na siłę. : )
- Co do jadłospisu- smacznie i zdrowo, ale strrrasznie obcięłaś węgle... Poza płatkami nie ma tutaj w ogóle węglowodanów złożonych. Jesteś na U, nie bój się jeść, nawet tych "gorszych" (wyrobów z jasnej mąki, białego ryżu, etc.). No, i dużo białka (mleko, ryba, ser, twaróg...).

I moje rozpustne:
I (9:45) 2 kromki chleba słonecznikowego; 1 z masłem i oscypkiem (właśnie się skończył ), 2 z masłem ziołowym; jajecznica z 2 maleńkich jaj na maśle i mleku ze szczypiorkiem; koktajl (mrożony banan, nektaryna, szklanka mleka- wypiłam połowę, a reszta...);

II (12:15) ...a reszta tutaj w formie kremowego smoothie (bo z dodatkową zmiksowaną: połową dużego jabłka, 2 łychami płatków owsianych, łychą siemienia lnianego i jogurtu greckiego), ~60g ukraińskiej słonecznikowej chałwy z orzechami (mama przywiozła, mrugało do mnie to to, więc tak łyżeczka po łyżeczce... I dosięgła mnie kara za łakomstwo!, bo zmuliło mnie okrutnie) + filiżanka inki z mlekiem;

III (15:00) Porcja ziemniaków z koperkiem, smażony kotlet schabowy w otrębowej żytniej panierce, marchew z groszkiem na gęsto;

IV (18:15) Podwójny tost z chleba słonecznikowego z żółtym serem i polędwicą z indyka, z pikantnym sosem pomidorowym z chili;

Kino: solidna garść nerkowców i pistacji;

V (23:00) Lekka kolacja, żeby "coś" było, ale nie za ciężko: sałatka (pomidory malinowe, ogórek, oliwki, sałata, kawałeczki papryki) + twarożek z solą czosnkową, kolorowym pieprzem i świeżą natką pietruchy.

Hm, widzę, że sporo wyszło nabiału (ostatnio łapię się na tym, że jadam go dość dużo, chyba muszę zrobić odwyk. Tylko na co zamienić pyszne muesli z jogurtem? ).

Ale w te wakacje sobie pozwalaaam... Wypady ze znajomymi nie sprzyjają zdrowemu odżywianiu (nie mówię nawet o dniu dzisiejszym, tylko ogólnie).

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 15:05   #3137
prettysimple
Zadomowienie

U:
1. owsianka na mleku z miodem, słonecznikiem, borówkami bananem
2. 4 kanapki z chleba razowego z ziarnem, wędlina, pomidor, cebulka
3. łosoś z furą warzyw, kasza gryczana + miska zupy pomidorowej-krem
4. twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem i cebulą, 2 kromki chleba z masłem osełkowym
5. 2 duże naleśniki z nadzieniem gulaszowym :P
Stary 2012-08-30, 15:35   #3138
Malinuch
Raczkowanie

U:

I: naleśnik z karmelizowanym jabłkiem, cynamonem i masłem orzechowym, naleśnik z nutellą i truskawkami, naleśnik z cukrem-pudrem

II: ryż z sosem słodko-kwaśnym, warzywami i piersią kurczaka w ziołach

III: szarlotka z lodami waniliowymi (gałka) i bitą śmietaną

IV: 2 kanapki na pełnoziarnistym pieczywie z kurczakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i octem balsamicznym

V: mieszanka muesli z mlekiem i suszonymi morelami + pszenny tost z masłem orzechowym i dżemem wiśniowym
Malinuch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 17:21   #3139
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez prettysimple Pokaż wiadomość
U:
1. owsianka na mleku z miodem, sałonecznikiem, borówkami bananem
2. 4 kanapki z chleba razowego z ziarnem, wędlina, pomidor, cebulka
3. łosoś z furą warzyw, kasza gryczana + miska zupy pomidorowej-krem
4. twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem i cebulą, 2 kromki chleba z masłem osełkowym
5. 2 duże naleśniki z nadzieniem gulaszowym :P

wszytko pyszne, naprawde fajnie
Cytat:
Moje R:

Ś: owsianka ( 3 łyżki płatków owsianych ) zalane wrzątkiem do napęcznienia, dodany 1 jogurt actiregularis wiśniowy, 1 wkrojony banan i 1 łycha orzechów nerkowca jeśli się najadłaś to super, ale dałabym jeszcze z łyżkę płatków, powiem szczerze, że nie pałam miłością do owsianki jak już to tylko na tłustym mleku z bananem orzechami i czekoladą
IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z sałatą i wędzonym łososiem na gorąco drewnem bukowym( resztka z wczoraj- mało;( ); 1 morela ( też ostatnia ); kawa parzona z jak na ostatkowe jedzonko to pysznie i w porządku
2 h orbitrek sorry ale bez sensu, ja bym dała 1h interwałów +stretching
fajnie, ale lepiej jedno źródło tłuszczy, czyli albo więcej pestek, albo duża łyżka oleju

i jak?
fajnie , ja tam się czepiam szczegółów ale masz fajną rkę, mierzysz się?
Jak obwody?

Cytat:
Napisane przez Malinuch Pokaż wiadomość
U:

I: naleśnik z karmelizowanym jabłkiem, cynamonem i masłem orzechowym, naleśnik z nutellą i truskawkami, naleśnik z cukrem-pudrem

II: ryż z sosem słodko-kwaśnym, warzywami i piersią kurczaka w ziołach

III: szarlotka z lodami waniliowymi (gałka) i bitą śmietaną

IV: 2 kanapki na pełnoziarnistym pieczywie z kurczakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i octem balsamicznym

V: mieszanka muesli z mlekiem i suszonymi morelami + pszenny tost z masłem orzechowym i dżemem wiśniowym
mniam, mniam, mniam, wszystko bym zjadła !

zaręczona 30.03.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
Stary 2012-08-30, 18:06   #3140
Malinuch
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
mniam, mniam, mniam, wszystko bym zjadła !
Te NALEŚNIKI! Chyba najpyszniejsze jakie dotąd sobie przyrządziłam. Delikatne ciasto, cienkie jak pergamin ale za to dość dużą średnicę miały. Takie.. francuskie, po prostu. No i dodatki - w prost idealne
Malinuch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 18:13   #3141
imperfect1997
Raczkowanie

Jejku dziewczyny, ale wy jecie kolorowo

Moje U:
1. grahamka z masłem, serem żółtym i papryką marynowaną, marchew, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem

2. kasza manna ze śliwkami z kompotu, śliwki węgierki

3. 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej z masłem, jakieś 200 g schabu gotowanego, 3 ogórki kiszone, kapusta kiszona

4. będzie serek wiejski, 2 gotowane jajka, ogórki kiszone i pomidor
imperfect1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 18:21   #3142
whiness
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez imperfect1997 Pokaż wiadomość
Jejku dziewczyny, ale wy jecie kolorowo

Moje U:
1. grahamka z masłem, serem żółtym i papryką marynowaną, marchew, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem

2. kasza manna ze śliwkami z kompotu, śliwki węgierki

3. 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej z masłem, jakieś 200 g schabu gotowanego, 3 ogórki kiszone, kapusta kiszona

4. będzie serek wiejski, 2 gotowane jajka, ogórki kiszone i pomidor
dla mnie fajne, luźno. *manna ze śliwkami z kompotu, w dzieciństwie często tak jadłam * tylko na kolację zjadłabym chociaż kromkę chleba, bo tak jajka i serek solo to bardziej na diecie.
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 18:31   #3143
imperfect1997
Raczkowanie

To dorzucę grahamkę
Stary 2012-08-30, 18:34   #3144
zielona_zabcia
Rozeznanie

R (łącznie już -5kg)

I.brązowy ryż gotowany na wodzie, potem na mleku , nastęnie zapieczony z serkiem wiejskim (100g) wymieszanym z cynamonem, jabłkiem i dynią:
basen 2000m/1h+stretching
II.makaron pełnoziarnisty z domowym pesto bazyliowym, wędzonym pstrągiem . grillowaną cukinią i papryką;
III.sałatka: 100g tuńczyka wsw, fasolki szparagowej (pół żółtej i pół zielonej) brokuła, pora, pomidorków koktajlowych i sosu z jogurtu naturalnego (ok.120ml) łyżeczka soku z limonki, ząbek czosnku, trochę , słodkiej papryki w proszku
1/4 papryczki chilli , sól i pieprz
IV.dwa jajka sadzone na oleju z pestek winogron podane ze szczypiorkiem i całym świeżym ogórkiem;

+woda i zielona herbata

zaręczona 30.03.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
Stary 2012-08-30, 18:40   #3145
imperfect1997
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
R (łącznie już -5kg)

I.brązowy ryż gotowany na wodzie, potem na mleku , nastęnie zapieczony z serkiem wiejskim (100g) wymieszanym z cynamonem, jabłkiem i dynią:
basen 2000m/1h+stretching
II.makaron pełnoziarnisty z domowym pesto bazyliowym, wędzonym pstrągiem . grillowaną cukinią i papryką;
III.sałatka: 100g tuńczyka wsw, fasolki szparagowej (pół żółtej i pół zielonej) brokuła, pora, pomidorków koktajlowych i sosu z jogurtu naturalnego (ok.120ml) łyżeczka soku z limonki, ząbek czosnku, trochę , słodkiej papryki w proszku
1/4 papryczki chilli , sól i pieprz
IV.dwa jajka sadzone na oleju z pestek winogron podane ze szczypiorkiem i całym świeżym ogórkiem;

+woda i zielona herbata
Jak dla mnie świetnie! Samo zdrowie! W dodatku smacznie
Stary 2012-08-30, 18:53   #3146
Milka1224
Rozeznanie

no to dam moje U

I serek wiejski z orkiszowym musli z jagodami goji z musem sliwkowym i orzechami (pecany, migdały, nerkowce) + duża kawa parzona

II świeży sok pomidorowy z chilli i kapuśniaczek z ciasta francuskiego

III gnocchi podsmażane z pesto, zielonym groszkiem i parmezanem obsypane rukolą + sałatka z pomidorków

IV razowy chleb gryczany z camembertem, filetem drobiowym, winogronami i orzechami włoskimi / ricottą, papryką i roszponką

do picia dodatkowo: espresso, ricore i woda niegazowana

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-08-30 o 18:57
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 19:08   #3147
kochamkosmetyki
Przyczajenie

Przyłączę się do wątku Może nie będę pisać codziennie, ale postaram się nadrabiać.
Staram się od jakiegoś czasu odżywiać zdrowo, nawet założyłam bloga:
http://carme-love.blogspot.com/

Śniadanie - 2 małe kanapki z szynką, pomidorem i rzodkiewką + zielona herbata
II śniadanie - pół szklanki mleka i 50 musli
obiad - zapiekany camembert z dwiema kromkami chleba i pomidorkami koktajlowymi
podwieczorek - arbuz
kolacja - 4 śliwki i kakao
kochamkosmetyki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 19:12   #3148
imperfect1997
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
no to dam moje U

I serek wiejski z orkiszowym musli z jagodami goji z musem sliwkowym i orzechami (pecany, migdały, nerkowce) + duża kawa parzona

II świeży sok pomidorowy z chilli i kapuśniaczek z ciasta francuskiego

III gnocchi podsmażane z pesto, zielonym groszkiem i parmezanem obsypane rukolą + sałatka z pomidorków

IV razowy chleb gryczany z camembertem, filetem drobiowym, winogronami i orzechami włoskimi / ricottą, papryką i roszponką

do picia dodatkowo: espresso, ricore i woda niegazowana
Moim zdaniem fajnie Ale jakiś mały ten 2 posiłek.

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Cytat:
Napisane przez kochamkosmetyki Pokaż wiadomość
Przyłączę się do wątku Może nie będę pisać codziennie, ale postaram się nadrabiać.
Staram się od jakiegoś czasu odżywiać zdrowo, nawet założyłam bloga:
http://carme-love.blogspot.com/

Śniadanie - 2 małe kanapki z szynką, pomidorem i rzodkiewką + zielona herbata
II śniadanie - pół szklanki mleka i 50 musli
obiad - zapiekany camembert z dwiema kromkami chleba i pomidorkami koktajlowymi
podwieczorek - arbuz
kolacja - 4 śliwki i kakao
R, U, czy P?
Ale mało jak dla mnie.
Stary 2012-08-30, 19:15   #3149
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez imperfect1997 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem fajnie Ale jakiś mały ten 2 posiłek.
kapuśniaczek domowy, nie był mały
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 19:19   #3150
imperfect1997
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
kapuśniaczek domowy, nie był mały
W takim razie zwracam honor . Podoba mi się
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości