Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-30, 20:53   #3661
madzius90
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X

Cytat:
Napisane przez gusiak23 Pokaż wiadomość
to może pochwalisz się swoją listą
Już podaję co miałam zapisane:
- prześcieradło
- podkład pod prześcieradło
- patyczki do uszu
- płatki kosmetyczne
- szczoteczka do włosów
- nożyczki do paznokci
- Frida
- kocyk (jeden cieńszy, drugi grubszy)
- chusteczki nawilżane
- pieluchy tetrowe
- osłonki na brodawki (ale na razie wstrzymuję się z zakupem, nie wiem czy będą niezbędne)
- laktator ręczny (dla mnie niezbędny, jak będę musiała jechać na zajęcia i zostawić TŻ z dzieckiem)
- pieluchy jednorazowe
- butelka do karmienia antykolkowa
- zapasowe smoczki do butelki
- smoczki uspokajające
- podkłady poporodowe
- majtki poporodowe
- pojemniki na mleko moje
- wanienka
- mata antypoślizgowa
- okrycie kąpielowe
- termometr bezdotykowy
- gaziki do pępka
- rożek
- podkład do przewijania wielorazowy
- poszewka na pościel
- wkłady do pościeli
- materac do wózka (z racji, że kupiliśmy używany wózek)
- szampon do włosków
- płyn do kąpieli
- oliwka
- krem na buzię
- sól fizjologiczna
- Octenisept do pępka
- proszek do prania, płyn do płukania
- kropelki na wzdęcia
- olbas oil
- Bephanten maść
- koszula nocna do karmienia

I dzisiaj się okazało, że u nas w mieście w żadnej drogerii nie ma produktów z HIPP Będę musiała jeszcze zorientować się w mieście, w którym pracuje TŻ.

Marti cieszę się, że u Ciebie wszystko ok
Co do szpitala Dojotki brak słów

Dorisp super, że wszystko ok
Ja ostatnio miałam grzybka i też brałam ten Pimafucin- globulki i krem
Szybko pomogło
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 20:55   #3662
peperonik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
lekarze wlasnie licza skonczone tygodnie

w szpitalu tez sie tym kieruja

w ogole dzwonil TŻ ze mam po 2 godzinach cukier 111
czyli nie mam cukrzycy
i jeszcze wczoraj umowil sie z jakims kolesiem na ogladanie dzialki pod budowe domu:ju pi:
sam chce juz dom w koncu!!!!!!!!!!!!!!
gratulacje wyniku
Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, Dojotka po obchodzie ale niewiele Jej powiedzieli. Leki ma bez zmian bo więcej nie można, szyjka ok ale skurcze nadal są. Ma leżeć, nie stresować się, nie dotykać brzucha i dawać znać gdyby skurcze się nasilały.
Tak więc nieciekawie, ile tak można leżeć
bidulka mam nadzieje,ze polezy jak najdluzej w dwupaku
Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
witam się w 28 tygodniu przeżyłam powtórną glukozę jutro wyniki
do końca, pozwolą jej wstać po 36 tygodniu w sensie wstać i chodzić, bo wiadomo, że podstawowe potrzeby to trzeba załatwić
gratulacje 28 tyg i za dobre wyniki
Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
hehhhe tai to nieźle..tez mam B na zwolnieniu
kazda ma B,bo B to ciąża , 1-lezenie a 2-mozna chodzic
Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
no na dolegliwości... w moim przypadku te zwolnienie mam ze względu na to iż w mojej pracy nie ma miejsca dla ciężarnej... bo dolegliwości takowych nie miałam...

a swoją drogą nawet jak miałam te małe mdłości to już dawno minęły, ale nikt mnie nie chce w pracy teraz, bo zatrudnili sobie dziewczynę na zastępstwo... więc pracodawcy jest wygodniej tak... i pewnie nie ja jedna jestem w takiej sytuacji...

dobra zabieram się za robotę. trzeba ogarnąć mieszkanie, przygotować obiad, i przygotować dokumenty... troche mi się tego nazbierało
Tez bylam w takiej sytuacji, ze juz zatrudnili osobe na zastepstwo,a moj gin nie chcial dac zwolnienia,bo mial kontrole i kare dostal za zwolnienia bez powodu dla ciezarnych. Sama ciaza nie jest dla ZUS-u powodem. Dopiero od 30tc sie podobno nie czepiaja. Inny lekarz sie nie bal i mi dal zwolnienie,ale co ja sie naplakalam i nastresowalam to moje. Teraz jak mam infekcje,to juz mi problemu nie robi,bo dla niego to juz powod jest i wczoraj juz bez problemu wypisal dalsze zwolnienie,ale poprzednio sie zaparl i mowy nie bylo.
Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
Hejka!!!
Dawno mnie nie było bo siedziałam na wakacjach Najpierw Kąty Rybackie potem Jastrzębia Góra a jeszcze potem działeczka - ale wypoczełam ....
Rosnę namiętnie przytyłam 7 kg ( 7 miesiąc) Anielka rusza się nie miłosiernie - czasami aż boleśnie to odczuwam ehhh - ciąża strasznie się mi dłuży a tu jeszcze 3 miechy.
Następne usg mam 12 września - mam nadzieję, że Anielka ma się dobrze
Wojtuś od poniedziałku idzie do przedszkola i tu mam już stresik ( mam nadzieję, że będzie grzeczny)
...............
Dziewczyny trzymam za was kciuki tak mocno jak się da a wiem, że to pomaga bo jak krwawiłam z Anielką na początku to 2 wątki trzymały kciuki za malutką i się udało!!!
Nie wiem czy wam pisałam ale u Anieli było podejrzenie arytmi serduszka przeszłam szereg badań w różnych szpitalach od genetycznego usg poprzez krew na jony po echo serduszka i wszystko ok.
Mam już rozwarcie ale niewielkie na opuszek palca i nic się dalej nie dzieje mimo, że prowadzę aktywny tryb życia
W poniedziałek zaczełyśmy z Anielką 29 tydzień
gratulacje 29 tygodnia i kciuki za synka w przedszkolu

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
witam. Ja tylko na chwilkę, Korzystam zanim M poszedł pomóc dla taty. Jestem już dziś po wizycie. Powiem,że dziś lekarz był normalny. Dało się z nim pozmawiać i i był normalny w zachowaniu. W ciągu dwóch tygodni wpadło mi aż 2 kg. Z maleństwem jest wszystko ok. tętno 140 waga prawie pół kilo. stałam skierowanie na krew moc i ... glukozę. i Jakieś podwyższone am dzisiaj ciśnienie, Ale jest ok . Następna wizyta 27 września.
super,ze wizyta udana
do kolezanki napisalam,ale jeszcze mi nie odpowiedziała
Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
Znowu mi brzuchol wywaliło... Macie fotki
śliczny brzusio

hej dziewczynki,tesknilam za Wami caly dzien
peperonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:02   #3663
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorisp Pokaż wiadomość

Ja wróciłam z wizyty, szyjka ok, mały stan zapalny mam brać globulki pimafucin, usg szybkie ale wszytsko ok. lekarz chciał zrobić 3D ale Kacper odwrócił się plecami Następna wizyta za miesiąc.

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie

Dziś miałam tylko usg dopochwowe, żeby sprawdzić stan szyjki, tak więc Synusia nie pooglądałam.

Więc tak:
- szyjka nadal krótka, ale na szczęście od ostatniej wizyty nic się nie skróciła i nadal zamknieta na amen
- Bartuś jest nadal ułożony główkowo i ciągle jest strasznie nisko, bardzo mocno napiera mi na szyjkę łobuz jeden i przez to mam bóle krocza gin jak mi zrobiła usg, żeby sprawdzić szyjkę to mówiła, że pcha się cały na dół główką z rączką razem
- posłuchałam tętna- wszystko w normie
- nast. wizyta za 3 tygodnie (miała być za dwa tyg., ale pani dr jedzie na urlop) i wtedy będę miała usg i ktg- wreszcie zobaczę Synusia
- dostałam silniejszy magnez na te skurcze
- no i dalej mam leżeć jak najwięcej i odpoczywać (gin zapytała, czy mam warunki w domu do leżenia, bo jak nie to może mnie do szpitala wysłać ja dziękuję wolę sobie w domu poleżeć, do szpitala mam zamiar się wybrać najwcześniej na początku listopada, żeby urodzić Bartusia ) najgorzej, że w przyszłą sobotę zaczynam zajęcia na uczelni i nie wiem jak ja tam wysiedzę chyba część po prostu sobie odpuszczę

co do tych kombinezonow to te wyprzedazowe byly co obnizali ceny o 50% i jak bylam byly juz tylko 2 rodzaje i malutko ich bylo, wiec szybko zeszly im, pewnie wystawiali to co zostalo im na magazynie z zeszlej zimy
tak sie mi wydaje
moze te u Was to juz te na nowy sezon i stad ta cena

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:03   #3664
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Już podaję co miałam zapisane:
- prześcieradło
- podkład pod prześcieradło
- patyczki do uszu
- płatki kosmetyczne
- szczoteczka do włosów
- nożyczki do paznokci
- Frida
- kocyk (jeden cieńszy, drugi grubszy)
- chusteczki nawilżane
- pieluchy tetrowe
- osłonki na brodawki (ale na razie wstrzymuję się z zakupem, nie wiem czy będą niezbędne)
- laktator ręczny (dla mnie niezbędny, jak będę musiała jechać na zajęcia i zostawić TŻ z dzieckiem)
- pieluchy jednorazowe
- butelka do karmienia antykolkowa
- zapasowe smoczki do butelki
- smoczki uspokajające
- podkłady poporodowe
- majtki poporodowe
- pojemniki na mleko moje
- wanienka
- mata antypoślizgowa
- okrycie kąpielowe
- termometr bezdotykowy
- gaziki do pępka
- rożek
- podkład do przewijania wielorazowy
- poszewka na pościel
- wkłady do pościeli
- materac do wózka (z racji, że kupiliśmy używany wózek)
- szampon do włosków
- płyn do kąpieli
- oliwka
- krem na buzię
- sól fizjologiczna
- Octenisept do pępka
- proszek do prania, płyn do płukania
- kropelki na wzdęcia
- olbas oil
- Bephanten maść
- koszula nocna do karmienia

I dzisiaj się okazało, że u nas w mieście w żadnej drogerii nie ma produktów z HIPP Będę musiała jeszcze zorientować się w mieście, w którym pracuje TŻ.

Marti cieszę się, że u Ciebie wszystko ok
Co do szpitala Dojotki brak słów

Dorisp super, że wszystko ok
Ja ostatnio miałam grzybka i też brałam ten Pimafucin- globulki i krem
Szybko pomogło

a nie masz rossmana?tam jest hipp, nie wiem jak w super pharm ale rossman na pewno tam jest

a płatki kosmetyczne do czego moga sluzyc/?(tzn przy malym bo wiem do czego są)
olbas oil-super tez dopisuje, moja siostra używa od urodzenia malej, fajna rzecz, ladnie pachnie, nawet ja używalam jak mialam katar

Edytowane przez czarnamadonna1982
Czas edycji: 2012-08-30 o 21:06
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:04   #3665
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorisp Pokaż wiadomość

Ja wróciłam z wizyty, szyjka ok, mały stan zapalny mam brać globulki pimafucin, usg szybkie ale wszytsko ok. lekarz chciał zrobić 3D ale Kacper odwrócił się plecami Następna wizyta za miesiąc

Cytat:
Jestem po wizycie

Dziś miałam tylko usg dopochwowe, żeby sprawdzić stan szyjki, tak więc Synusia nie pooglądałam.

Więc tak:
- szyjka nadal krótka, ale na szczęście od ostatniej wizyty nic się nie skróciła i nadal zamknieta na amen
- Bartuś jest nadal ułożony główkowo i ciągle jest strasznie nisko, bardzo mocno napiera mi na szyjkę łobuz jeden i przez to mam bóle krocza gin jak mi zrobiła usg, żeby sprawdzić szyjkę to mówiła, że pcha się cały na dół główką z rączką razem
- nast. wizyta za 3 tygodnie (miała być za dwa tyg., ale pani dr jedzie na urlop) i wtedy będę miała usg i ktg- wreszcie zobaczę Synusia
- no i dalej mam leżeć jak najwięcej i odpoczywać (gin zapytała, czy mam warunki w domu do leżenia, bo jak nie to może mnie do szpitala wysłać ja dziękuję wolę sobie w domu poleżeć, do szpitala mam zamiar się wybrać najwcześniej na początku listopada, żeby urodzić Bartusia ) najgorzej, że w przyszłą sobotę zaczynam zajęcia na uczelni i nie wiem jak ja tam wysiedzę chyba część po prostu sobie odpuszczę
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:05   #3666
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

madzius a masci bepanthen bedziesz uzywala do brodawek i na odparzenia bo widze ze innych na odparzenia nie masz kremow ?
ja bepanthenu zawsze uzywalam na otarcia itd wiec super masc, troche droga ale nei wiem czy nie kupic jej zamist np dwoch środkow na sutki i odparzenia
Stary 2012-08-30, 21:07   #3667
Sola1
Zakorzenienie

A ja właśnie wróciłam ze szkoły rodzenia. Wykłady są naprawdę bardzo ciekawe i konkretne. Powoływanie się na konkretne badania , a nie na widzimisię osoby prowadzącej. Te 2 wykłady były z lekarkami. Myślałam, że będzie zlewka, bo to darmowa szkoła, ale widzę, że jest wręcz przeciwnie. Wszyscy podchodzą poważnie do tematu.
Ćwiczenia będę mieć od przyszłego tygodnia w czwartek.

Cytat:
Napisane przez marti86 Pokaż wiadomość
powiedzial mi ze z ta cukrzyca ciazowa i normami jakie sa to jest paranoja!! ze on to ma wrazenie ze to wszytsko jest tak naciagniete zeby tylko z nfz pieniadze szly
Mi się też tak wydaje, bo jak wytłumaczyć, że w każdym laboratorium są inne normy.

Cytat:
Napisane przez marti86 Pokaż wiadomość
Pisalam z Dojotka i jestem wkur****a na opieke jaka tam ma az poruszylam temat z moim ginem.mowi ze jak jej skurcze nie ustapia a szyjka dalej sie bedzie skracac to chca jej cc zrobic.pytalam na jakiej podstawie czy czynnosc skurczowa wplywa na malenstwo a ona mi ze jej nawet ktg nie podlaczyli to ja sie kur*a pytam jakie oni tam maja wytyczne?? bo z tego co wiem ani skrucona szyjka ani rozwarcie nie jest wskazaniem do cc i to w tak wczesniej ciazy lezala ze mna dziewczyna w 30tc ktora miala juz cala akcje porodowa i skurcze-regulane BOLESNE(a nie tak jk Dojotka bezbolesne) oraz rozwarcie na 5cm i powstrzymywali porod-zatrzymali czynnosc skurczowa, wstrzykneli jakies zel zeby zamknac szyjke i zadna infekcja sie nie wdala i lezala dziewczyna z nogami do gory.powiedzieli ze dopoki wody nie odejda kazdy dzien w macicy sie liczy!!!!!! i to samo powiedzial moj gin-ze on tego nie rozumie-ze u nas sa inne metody i walczy sie o kazdy jeden dzien przed terminem!! a oni chca ja ciac 10tyg przed bo ma skurcze i szyjke skrocona????????????????? ??? no chyba tak pojade i ich
pozniej mi sie tel rozladowal i nie wiem co u niej.zaraz podlacze moze sie odezwala.
Lece czytac co u Was-sa jakies wiesci od DeKajki i Madzi??
Ja się za bardzo na tym nie znam, ale skoro piszesz, że tak jest to rzeczywiście Dojotka powinna zmienić szpital. Dobrze, że masz z nią kontakt i jej o tym napisałaś.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:08   #3668
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
a nie masz rossmana?tam jest hipp, nie wiem jak w super pharm ale rossman na pewno tam jest
Właśnie u nas w Rossmannie nawet nie ma
U nas mają jakiś okrojony asortyment

Cytat:
a płatki kosmetyczne do czego moga sluzyc/?(tzn przy malym bo wiem do czego są)
olbas oil-super tez dopisuje, moja siostra używa od urodzenia malej, fajna rzecz, ladnie pachnie, nawet ja używalam jak mialam katar
Płatki kosmetyczne do przemywania buzi można używać

A olbas- ładnie pachnie też pamiętam jego zapach z dzieciństwa
Stary 2012-08-30, 21:10   #3669
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie u nas w Rossmannie nawet nie ma

Płatki kosmetyczne do przemywania buzi można używać

A olbas- ładnie pachnie też pamiętam jego zapach z dzieciństwa
a jaki kupujesz termometr?
Stary 2012-08-30, 21:10   #3670
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
madzius a masci bepanthen bedziesz uzywala do brodawek i na odparzenia bo widze ze innych na odparzenia nie masz kremow ?
ja bepanthenu zawsze uzywalam na otarcia itd wiec super masc, troche droga ale nei wiem czy nie kupic jej zamist np dwoch środkow na sutki i odparzenia
Mam zamiar kupić bepanthen i używać go i na odparzenia i na sutki w razie w
Właśnie jest droższa- ale tak jak napisałaś można kupić jeden specyfik zamiast dwóch

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
A ja właśnie wróciłam ze szkoły rodzenia. Wykłady są naprawdę bardzo ciekawe i konkretne. Powoływanie się na konkretne badania , a nie na widzimisię osoby prowadzącej. Te 2 wykłady były z lekarkami. Myślałam, że będzie zlewka, bo to darmowa szkoła, ale widzę, że jest wręcz przeciwnie. Wszyscy podchodzą poważnie do tematu.
No to super
Stary 2012-08-30, 21:11   #3671
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie u nas w Rossmannie nawet nie ma :
W Rossmanach jest z tym dziwnie, bo w jednych są pewne produkty jak np. HIPP, a w innych ich nie ma.
Stary 2012-08-30, 21:13   #3672
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
a jaki kupujesz termometr?
Właśnie nie wiem co z termometrem, ale chyba kupię jakiś, który polecały dziewczyny
Stary 2012-08-30, 21:14   #3673
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Dziewczyny wiecie jak wygląda sprawa rozwodu po ślubie cywilnym ?
I jak to jest z opieką nad dzieckiem itd. ?
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:16   #3674
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
W Rossmanach jest z tym dziwnie, bo w jednych są pewne produkty jak np. HIPP, a w innych ich nie ma.
No właśnie.
Tak samo poszłam dziś i chciałam oprócz tych kosmetyków HIPP kupić proszek Dzidziuś, bo widziałam w gazetce, ze jest promocja i co? też nie mają takiego proszku, mają tylko Lovelę z proszków dla dzieci

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość
Na pewno trzeba złożyć wniosek do sądu o rozwód.
I to sąd na rozprawie, po rozpoznaniu sprawy, decyduje komu powierzyć opiekę nad dzieckiem.
Dużo zależy chyba od tego, z czyjej winy doszło do rozpadu małżeństwa. I wtedy ta winna strona musi płacić alimenty.

A skąd te pytanie?
Stary 2012-08-30, 21:18   #3675
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Sąd o tym decyduje.
Wszystkie śluby są cywilne ( tylko teraz robi się w kościele konkordat, czyli połączenie cywilnego i kościelnego).
Stary 2012-08-30, 21:18   #3676
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:

Na pewno trzeba złożyć wniosek do sądu o rozwód.
I to sąd na rozprawie, po rozpoznaniu sprawy, decyduje komu powierzyć opiekę nad dzieckiem.
Dużo zależy chyba od tego, z czyjej winy doszło do rozpadu małżeństwa. I wtedy ta winna strona musi płacić alimenty.
Czyli duże prawdopodobieństwo że jak ja nie mam dochodów to mąż przejmie opiekę nad dzieckiem i ja nie będe miała nic do gadania ?
Adam
56 cm
3600 g

Stary 2012-08-30, 21:19   #3677
Swarovska
Zadomowienie

witajcie
byłam dzisiaj na wizycie u ginekologa, od kilku dni twardnieje mi brzuch przy czym dobrze nie mogę się wyprostować, gin zrobił usg powiedział że ten twardniejący brzuch ma związek ze skurczami i że dziecko jest bardzo nisko ułożone nie mogliśmy zobaczyć jej buźki na usg... to 23 tydzien, szyjka jest zamknięta ale chyba skrócona tak zrozumiałam

przepisał mi nospę forte dwa razy dziennie i leżenie plackiem przez kilka dni, być może wyląduje w szpitalu
martwię się, czy któraś z was tak miała??
Swarovska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:20   #3678
marti86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evvelina88 Pokaż wiadomość
na oddziale ze mną leżała dziewczyna z 4cm rozwarciem i ciągle miała podpięte KTG.

Wkurzało nas trochę to pikanie przez całą noc, ale widzieliśmy że lekarze walczą o każdy dzień- była w 33tc, mowy o CC nie było, tylko o tym że może się akcja porodowa zacząć- poród naturalny, przecież jeśli z dzieckiem wszystko ok, to po jakie licho CC.
dokladnie1!

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Super, że u Ciebie ok
A co do Dojotki i jej szpitala to

Cieszę się, że wszystko ok
Też ostatnio miałam pimafucin (ja to nazywam rakietą bo tak mi to wygląda)

Lodówkę mieli przywieźć między 11 a 16, a byli o .... 17.40 Mają szczęście, że i tak nigdzie się dzisiaj nie wybierałam

Powiedzcie mi jeszcze jeśli chodzi o skurcze brackstona cośtam Dopóki są bezbolesne mam się nie martwić?? Bo jakoś dziwnie odczuwam coś w brzuchu - albo mały się tak wygina albo to te skurcze. Tylko nie bolą nic a nic, to raczej takie dziwne uczucie, nie potrafię go nazwać

I zapomniałabym - landi - piękny brzuszek
kochana mozna je miec ale sporadycznie-wazne zeby nie bolaly, nie byly regularne i mi gin powiedzial ze max moge miec 10 dziennie

Cytat:
Jestem po wizycie

Więc tak:
wazne ze sie nie pogarsza tak jak u nas

Cytat:

Mi się też tak wydaje, bo jak wytłumaczyć, że w każdym laboratorium są inne normy.

Ja się za bardzo na tym nie znam, ale skoro piszesz, że tak jest to rzeczywiście Dojotka powinna zmienić szpital. Dobrze, że masz z nią kontakt i jej o tym napisałaś.
super ze zadowolona jestes

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:21   #3679
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli duże prawdopodobieństwo że jak ja nie mam dochodów to mąż przejmie opiekę nad dzieckiem i ja nie będe miała nic do gadania ?
Niekoniecznie. W Polsce raczej przyznaje się opiekę matkom, a ojciec wtedy płaci alimenty. Ale wszystko zależy od sądu.
Stary 2012-08-30, 21:23   #3680
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Dzieki za odpowiedź dziewczyny trzymajcie się.
Adam
56 cm
3600 g

Stary 2012-08-30, 21:23   #3681
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
ja jestem na bierząco bo siostra się rozwodzi, więc Ci odpowiem

Podam przykład mojej siostry - mąż ją bił i zdradził. Złożyła pozew o rozwód do sądu okręgowego, dołączyła pozew o alimenty na siebie i dziecko - na nią też się należą, bo pogorszyły jej się warunki mieszkalne - z wynajmowanego razem z mężem mieszkania przeniosła się do jednego pokoiku u rodziców który dzieli z dzieckiem, a dochodów nie posiada.
W jej przypadku dołączyła jeszcze pozew o paszport, tzn chce dla syna wyrobić paszport ale ojciec dziecka się nie zgadza - będzie o to walczyła sądownie.

Pozew o rozwód dała z orzekaniem jego winy, ma dwóch świadków. Do tego złożyła wniosek o zniesienie kosztów sądowych - mimo że to ona dała pozew rozwodowy, koszta sądowe pokryje mąż

A co do opieki nad dzieckiem, sąd zazwyczaj przyznaje je matce, a ojcu ustala się "widzenia". Jeśli siostra udowodni że np ojciec zagraża dziecku - znęca się, albo że jest psychicznie chory sąd może mu odebrać całkowicie prawa i zabronić mu widzenia syna.

Jeśli coś jeszcze chcesz wiedzieć, pisz bo może znam odpowiedź na ten temat, w końcu sama pisałam pozwy dla siostry
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 21:27   #3682
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Jestem po wizycie

Więc tak:
wlasnie was nadrabiam, widzę madzius w podobnej sytuacji
Stary 2012-08-30, 21:30   #3683
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Nie znam się na tym za bardzo, ale tak jak napisała Sola zazwyczaj to matka dostaje opiekę nad dzieckiem,a wtedy ojciec musi płacić alimenty- suma zależna jest od wysokości zarobków.

Ale Kochana nie mów, że chcesz się rozwieść

Cytat:
Napisane przez Swarovska Pokaż wiadomość
witajcie
byłam dzisiaj na wizycie u ginekologa, od kilku dni twardnieje mi brzuch przy czym dobrze nie mogę się wyprostować, gin zrobił usg powiedział że ten twardniejący brzuch ma związek ze skurczami i że dziecko jest bardzo nisko ułożone nie mogliśmy zobaczyć jej buźki na usg... to 23 tydzien, szyjka jest zamknięta ale chyba skrócona tak zrozumiałam

przepisał mi nospę forte dwa razy dziennie i leżenie plackiem przez kilka dni, być może wyląduje w szpitalu
martwię się, czy któraś z was tak miała??
Ja mam tak od 22 tyg. teraz jestem w 29.
Też miałam twardniejący brzuch, skurcze. Okazało się, że mam bardzo napiętą macicę- co było wynikiem stresu pewnie, szyjkę krótką i mój Synuś też jest ułożony bardzo nisko, napiera mi całym ciężarem główką na szyjkę.
Też dostałam nospę fortę, do tego magnez i nakaz leżenia i odpoczywania i jak na razie jest w miarę ok. Szyjka dalej się nie skraca, w szpitalu nie wylądowałam.

Stosuj się do zaleceń lekarza a wszystko będzie ok Najważniejsze, że nie masz rozwarcia.

Edytowane przez madzius90
Czas edycji: 2012-08-30 o 21:31
Stary 2012-08-30, 21:31   #3684
landi0909
Zakorzenienie

Swarovska - kilka z nas tak ma, ja też. Bierz nospę i możesz dodatkowo brać magnez na te skurcze. Częste skurcze mogą powodować skracanie się szyjki. Oszczędzaj się, leż jak najwięcej bo to spowolni ten proces i się nie stresuj bo stres powoduje skurcze!
Nie martw się, jakby było tragicznie to już by Cię dzisiaj wysłał do szpitala. Jak będziesz dużo odpoczywać to masz szanse tego uniknąć
Stary 2012-08-30, 21:34   #3685
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem po wizycie

Więc tak:
Super, że z synusiem wszystko ok

Cytat:
witajcie
Stosuj się do zaleceń i wszystko będzie dobrze.
Stary 2012-08-30, 21:38   #3686
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
Swarovska - kilka z nas tak ma, ja też. Bierz nospę i możesz dodatkowo brać magnez na te skurcze. Częste skurcze mogą powodować skracanie się szyjki. Oszczędzaj się, leż jak najwięcej bo to spowolni ten proces i się nie stresuj bo stres powoduje skurcze!
Nie martw się, jakby było tragicznie to już by Cię dzisiaj wysłał do szpitala. Jak będziesz dużo odpoczywać to masz szanse tego uniknąć
dziękuje dziewczyny za rady, często się stresuje boje się porodu, że coś się stanie...
magnez też mi przepisał, wystraszył mnie na tyle, że się popłakałam na samą myśl o przedwczesnym porodzie
Od jutra będę jak najwięcej leżała, co chwile chodzę do wc tak mi chyba napiera na pęcherz
Stary 2012-08-30, 21:39   #3687
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuje dziewczyny za rady, często się stresuje boje się porodu, że coś się stanie...
magnez też mi przepisał, wystraszył mnie na tyle, że się popłakałam na samą myśl o przedwczesnym porodzie
Od jutra będę jak najwięcej leżała, co chwile chodzę do wc tak mi chyba napiera na pęcherz
Z tego co dziewczyny piszą to lekarze często straszą, żeby pacjentka wzięła sobie to siebie to leżenie. Tak jak napisała Landi - jakby było naprawdę źle to skierowaliby Cię to szpitala.
Stary 2012-08-30, 21:40   #3688
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Stres w niczym nie pomoże,a wręcz przeciwnie.
Pamiętaj o swoim dziecku, że ono odczuwa Twoje emocje
Zobaczysz, że wszystko będzie dobrze- jesteś pod dobrą opieką lekarza i na pewno nie dopuści, aby stało się coś niedobrego
Stary 2012-08-30, 21:43   #3689
landi0909
Zakorzenienie

Nie bój się, wszystko będzie dobrze. Leż, leż i jeszcze raz leż!!! Nawet jak siedzisz to dziecko mocniej napiera główką. Staraj się jak już być w pozycji półleżącej, żeby trochę odciążyć szyjkę. No i nie stresuj się przedwczesnym porodem - 23 tc to już ponad połowa, wytrzymasz jeszcze trochę jeszcze przenosisz, spokojnie
Stary 2012-08-30, 21:46   #3690
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Z tego co dziewczyny piszą to lekarze często straszą, żeby pacjentka wzięła sobie to siebie to leżenie. Tak jak napisała Landi - jakby było naprawdę źle to skierowaliby Cię to szpitala.
to chyba prawda, powiedział mi, że jak nie poleżę tych kilku dni plackiem to mnie skieruje do szpitala, i że ma nadzieję, że go posłucham bo wtedy wszystko będzie dobrze, nastraszyć mnie mu się udało.
Postaram się leżeć jak najwięcej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości