|
|
#2761 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2762 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się z ObserwujeCie w 100%. U mnie w firmie, w której pracuje ok 40 młodych osób (głównie do 40lat) był moment, że 6 dziewczyn było na zwolnieniu. I to nie pojedyncze zwolnienia tygodniowe ale takie na 8 m-cy (sama z ciekawości w grafiku sprawdzałam ostatnio ile miesięcy było "chorobowe" do macierzyńskiego). Dla mnie to jest śmiech na sali... co ciekawsze, niektóre z nich miały kartę multisporta i czynnie z niej korzystały (nie tylko basen). Ja wiem, że nasz kraj jest chory ale nie możemy usprawiedliwiać się tym, że oszukujemy bo inni też oszukują! Moja praca przy biurku jest równie stresująca - mam presję czasu, co chwilkę wynikają jakieś problemy, zmiany i CZAS, CZAS, CZAS (jestem inżynierem). Postanowiłam poinformować bezpośredniego przełożonego o fakcie ciąży właśnie po to, żeby traktował mnie ulgowo - żeby nie dąsał się (jak to ma w zwyczaju) kiedy z czymś się nie wyrobię, o czymś zapomnę czy po prostu nie będę w stanie wysiedzieć w pracy. Jestem okropnym leniuchem (zero pracoholika) ale już czuję się dziwnie, kiedy jestem 3 dzień na L4 (bo się słaniałam z nóg w pracy) i mam dobre samopoczucie (teraz tylko trochę chcę mi się wymiotować... KURKA, ktoś w klatce smaży racuchy! Zaraz tam pójdę i ochrzanię!
|
|
|
|
#2763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj kobiety w ciazy chodza normalnie do pracy, oczywiscie, jezeli dobrze sie czuja i wszystko jest w porzadku. Ja tez bede chodzila do pracy normalnie, nawet sobie tego nie wyobrazam, by brac zwolnienie, kiedy czuje sie dobrze ![]() teraz jestem juz kilka dni na zwolnieniu, ale cierpie.. nawet komputer czy tv wlaczam tylko, jezeli lepiej sie czuje.. ale u mnie straszne hustawki.. godzina lepiej i nagle straszne bole.. Kochane, czy bierzecie jakies leki na bole zoladka czy po prostu cierpicie i staracie sie wytrzymać bol?
|
|
|
#2764 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak miałam już G to mówiłam na nie Giewonty, teraz jest GG Giewonty Gigant, a przede mną pewnie H jak Himalaje . W domu już zapowiedziałam że jak po karmieniu nie zmaleją, to skarbonka i zbieram na zmniejszenie |
|
|
|
|
|
#2765 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ja zazdroszczę obecności szczególnie dziecka...też chciałam wziąść moje dzieciaczki ale lekarz powiedział,że czasami zdarza się jeszcze dopochwowe...no a wtedy nie miał by kto ich przypilnować.Miałam jednak brzuszne no ale 30 min.-a on cały czas nawijał :tu jest kość taka ,a tu taka,tu żyła,tu przewód...dzieci w tym czasie rozniosły by gabinet ![]() Cytat:
![]() ![]() ...j ejku ,to środek nocy....!Choć na taką kaszkę może bym wstała ...ale tak najwcześniej o 9.Cytat:
![]() :ziew am:....Cytat:
.Cytat:
Cytat:
.Cytat:
Boże ,głowa mi pęka !Tak mnie boli ,że mam mdłości,bolą mnie nawet oczy,ucho ,zęby....już drugi dzień....nigdy niczego nie brałam w ciąży -ale chyba nie wytrzymam dłużej.....mam w domu paracetamol ...coś pisałyście,że to można.Ale ile tabletek mogę wziąśc???
|
|||||||
|
|
|
|
#2766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2767 |
|
Wtajemniczenie
|
A próbowałaś rumianek?
|
|
|
#2768 | |
|
Kniaginia
|
Maczek, nestelle, Malpka super wieści!!!
Cytat:
Ja już po wizycie. Torbiel się zmniejszyła, więc dr odstąpił od badania CA125. Ale jak nie urok to, za przeproszeniem, sraczka. Trofoblast się trochę odkleja, pytał czy mój gin mi przepisał luteinę. A nie przepisał. Ten też mi jej nie kazał brać, więc nie rozumiem. Mam tylko nic nie dźwigać, dużo leżeć i po górach nie chodzić, a jutro wyjeżdżamy w Bieszczady. Chyba położę się na leżaczku i będę kontemplować zielone pagórki. Zawsze to lepsze niż ta hałasliwa Warszawa. |
|
|
|
|
|
#2769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bieszczady... o tak...
|
|
|
|
#2770 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więc w 23 tygodniu idę na zwolnienie.
|
|
|
|
#2771 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi się wydaje, że lekarka pewnie będzie Ci wypisywać zwolnienie do końca, ale nie chciała się wkopać taką deklaracją otwartym tekstem.. W pracy możesz powiedzieć, że nie wiesz jak długo bo to zależy oczywiście od stanu zdrowia, ale raczej tak, najwyżej do samego l4 znajdziesz sobie jakiegoś lekarza co wiesz że wypisuje. Kontrola ZUSowska zawsze może być na zwolnieniu, w końcu jak na każdym.. ale myślę że akurat ciążowe dolegliwości są ciężkie do zakwestionowania, jak dowiedzą że nie masz skurczy ? Dlatego lekarze je tak łatwo wypisują, mi w karcie ciąży leki wpisali, a w karcie u ginka mam objawy. Cytat:
No to trzeba po prostu czekać, nic więcej teraz nie wymyślimy
|
||
|
|
|
|
#2772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
We wtorek pytalam lekarki, czy moge brac cos przeciwbolowego, i jedynie paracetamol, przy migrenie zalecila mi by sprobowac dwie tabletki na raz wziac (1000mg), ze wtedy dzialanie bedzie silniejsze - no ale to przy migrenie (od razu zaznacze, ze nie pomoglo). U nas tabletki paracetamolu bazowe maja po 500mg.
|
|
|
#2773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2774 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurczę... zaczęłam się martwić, może niepotrzebnie, ale nic nie poradzę...
Tak, jak na początku miałam zgagę, mdłości i podenerwowanie (przez jakiś tydzień, w okolicach terminu miesiączki), teraz nie mam prawie żadnych objawów (mimo pozytywnego wyniku testu kilka dni temu). Czy te objawy mogły być tak krótko i na razie się skończyć? Czy może test nie wykazał ciąży, tylko np. torbiel..? Albo mi się już nic nie rozwija..? :-( |
|
|
|
|
#2775 |
|
Zakorzenienie
|
nie probowalam, niestety ja rumianku nie moge, jestem alergikiem, ale dziekuje za wskazowke
![]() Wlasnie dzwonilam znowu do lekarza (niedlugo beda miec mnie tam dosc ) i mam znowu lykac VomexA (to sa takie tabletki na bazie jakiegos antyhistaminiku przeciwwymiotne) i lezec jak najwiecej, do tego lekkie posilki - no i wypisala mi zwolnienie na przyszly tydzien znowu.ojejjjj.. nigdy nie przypuszczalam, ze takie dolegliwosci moga byc tak uprzykrzajace (choc wiem tez, ze niektore kobiety maja jeszcze gorzej )
|
|
#2776 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny,
Przyjmiecie mnie do siebie? ![]() Mam termin na 21 kwietnia 2013, akurat między urodzinami TŻ i moimi O ciąży dowiedziałam się 2 tyg. temu, w dniu, kiedy złożyłam wypowiedzenie w starej pracy i cieszyłam się na rozpoczęcie nowej, znacznie lepszej. Póki co jestem na zwolnieniu ( w starej pracy, cofnęłam wypowiedzenie), a potem zobaczę. Chętnie z Wami porozmawiam, to jest moja pierwsza ciąża i miło mi będzie dzielić swoje troski i radości z kobietami, które czują się podobnie. Pozdrawiam
|
|
#2777 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Inna sprawa, że oswajam się z tym, że będę musiaal wrócić i mam nadzieję, że moje dziewczyny z tymi najgorszymi rzeczami ogarną się przez te 3,5 tyg kiedy jeszcze mam zwolnienie, bo do w miarę "normalnych" warunków oczywiście bym wróciła. Nie widze problemu żeby popracować do 7mego miesiąca, ale pod warunkiem że warunki pracy nie zagrożą mojej dzidzi
|
|
|
#2778 |
|
Kniaginia
|
|
|
|
|
|
#2779 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
))
|
|
|
|
#2780 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiedziały nam normalnie cześć i siedziały tam jeszcze z godzinę... a potem jak wróciły do pracy wielkie zdziwienie, że wypowiedzenie. Wiadomo, każdy rozumie jak komuś trafi się ciąża zagrożona, ale jak ktoś po prostu oszukuje to sorry ciężko komuś potem w czymkolwiek zaufać... nam chyba było bardziej wstyd, niż im... ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#2781 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No moja lekarka też była na liście Eh nie mogę doczekać się następnego usg ![]() Cytat:
Miłego wyjazdu Cytat:
A nową pracę juz miałas umówioną czy miałaś dopiero szukać?
|
|
|
#2782 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny czy któraś z was zażywała /zazywa norprolac bo ja wlasnie jestem na końcówcę i mam odstawić i trochę się marwtię jak organizm zareaguje
|
|
|
|
|
#2783 |
|
Zakorzenienie
|
Ja brałam, po odstawieniu czułam się lepiej niż na, bo ten lek z wszystkich obniżających prolaktynę tolerowałam chyba najgorzej (no może poza Dostinexem) - przestało mi lecieć ciśnienie i skończyły się zawroty głowy. A co Cię martwi konkretnie?
|
|
|
|
|
#2784 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
!Cytat:
a jeszcze ta świadomość połówkowego...napewno nie za mniejszą cenę...... |
||
|
|
|
|
#2785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No też się cieszę że za taką kasę tak dokładne badanie robi a przy tym przesympatyczna kobieta
|
|
|
#2786 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie, ja pracowałam do 8 miesiąca w ciąży. Nie miałam żadnych dolegliwości. Ale... teraz wiem, że to stanowczo za długo. Pierwszy dzień zwolnienia i dopiero poczułam, że żyje. Okazało się, że byłam tak wykończona fizycznie, że ledwo psychicznie wyrabiałam. Jednak w pracy nie można sobie zrobić przerwy na drzemkę, położyć się, jak puchną nogi etc. (no muszę przyznać, że i tak codziennie przychodziłam chociaż na 3 godzinki). Teraz maksymalnie planuję pracę do 7 miesiąca
A być może szybciej pójdę na zwolnienie. Nie trzeba mieć zagrożonej ciąży, żeby pójść na zwolnienie. Jednak kobieta w ciąży nie ma takiej wytrzymałości, wydolności i mimo, że teoretycznie zdrowa może czuć się mocno średnio. A dodam, że nie mam męczącej pracy. Pracuję w widnykacji. Sama przyjemność
|
|
#2787 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dobrze ze torbiel mniejsza. to teraz lez i odpoczywaj ![]() Cytat:
a ja juz po badaniu. pytalam sie jako ze jestem w ciazy i tylko morfologie to lekkie sniadanie moge jesc tylko nie wiem co tzn lekkie ;p
|
|
|
#2788 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#2789 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za powitanie
![]() Podpisałam już umowę na okres próbny, miałam zacząć 4 września, ale to odkręciłam. A ze zwolnieniami: moim zdaniem dużo zależy od tego, jak się czujecie psychicznie. Ja mam spokojną pracę, przy komputerze, nikt nade mną nie wisi, mam dużą swobodę. Problemem jest jednak atmosfera, ciągłe kłótnie, okropne plotki, których nie trawię i nie biorę udziału, ale niestety, napięta atmosfera się udziela i wracam z pracy najeżona, wyżywam się na TŻ. Wszyscy mi mówią, żebym się uspokoiła ze względu na dziecko. Od początku tygodnia jestem w domu i przynajmniej problem pracy mam z głowy. Nie wiem tylko, ile jeszcze wytrzymam tak siedząc. I tak źle i tak niedobrze
|
|
#2790 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spoko, my robimy restrukturyzacje firm a wiadomo restrukturyzacja -> cięcie kosztów... --> zwolnienia...też bywa ciężko.No ja uważam, że wszystko z rozsądkiem i wedle samopoczucia, ale nie z automatu. Jakby babeczki chodziły na l4 w 7 miesiącu to jednak różnica niż pójść w 5 tygodniu. Moje dwie najlepsze przyjaciółki, pracowały znowu też do 8 miesiąca, ale one same mówią że mogłyby być w ciąży non stop. Wariatki !! Także pewnie, za każdym razem to sprawa totalnie indywidualna.---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
l4 z założenia nie powinno służyć do rozwiązywania sytuacji z kórymi sobie człowiek nie radzi, a jest zwolnieniem w razie choroby. No ale takie sprawy już każdy musi sobie rozważyć w swoim sumieniu i planując swoją ścieżkę kariery. Ja tam do ZUSu donosić nie planuję
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:22.

gratulacje
?

(choc wiem tez, ze niektore kobiety maja jeszcze gorzej
05.07.2008
l4 z założenia nie powinno służyć do rozwiązywania sytuacji z kórymi sobie człowiek nie radzi, a jest zwolnieniem w razie choroby. No ale takie sprawy już każdy musi sobie rozważyć w swoim sumieniu i planując swoją ścieżkę kariery. Ja tam do ZUSu donosić nie planuję