Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-31, 13:37   #2791
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Napisane przez ewela28a Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy was swedzi tez skora na brzuchu?Mnie od kilku dni swedzi i nie wiem czy to normalne czy po prostu zaczynaja sie robic rozstepy?

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty
to rozciągająca się skóra, niestety taki efekt, ja też czasami się drapię eheheh

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Nic nie mów, to jakiś dramat - ja nie wychodzę w ogóle z domu, bo nie mam siły i ochoty (bo wymiotuję kilkanaście razy na dobę)
byłaś z tym u lekarza???
Bierzesz tabletki imbirowe??

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Kurczę... zaczęłam się martwić, może niepotrzebnie, ale nic nie poradzę...
Tak, jak na początku miałam zgagę, mdłości i podenerwowanie (przez jakiś tydzień, w okolicach terminu miesiączki), teraz nie mam prawie żadnych objawów (mimo pozytywnego wyniku testu kilka dni temu). Czy te objawy mogły być tak krótko i na razie się skończyć?
Czy może test nie wykazał ciąży, tylko np. torbiel..?
Albo mi się już nic nie rozwija..? :-(
nic się nie martw, objawy mogą przyjść ponownie koło 7tyg a jak nie masz to się ciesz

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,
Przyjmiecie mnie do siebie?
Mam termin na 21 kwietnia 2013, akurat między urodzinami TŻ i moimi O ciąży dowiedziałam się 2 tyg. temu, w dniu, kiedy złożyłam wypowiedzenie w starej pracy i cieszyłam się na rozpoczęcie nowej, znacznie lepszej.
Póki co jestem na zwolnieniu ( w starej pracy, cofnęłam wypowiedzenie), a potem zobaczę.

Chętnie z Wami porozmawiam, to jest moja pierwsza ciąża i miło mi będzie dzielić swoje troski i radości z kobietami, które czują się podobnie.

Pozdrawiam
witajmy i gratulujemy ciąży
Stary 2012-08-31, 13:42   #2792
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
byłaś z tym u lekarza???
Bierzesz tabletki imbirowe??
idę 04.09, po imbirze jest jeszcze gorzej
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 13:54   #2793
Mokka_83
Wtajemniczenie

wiecie co, tak sobie czytam te różne Wasze wpisy nt szybkiego albo poźnego chodzenia na zwolnienie, itp. I każda z nas w sumie ma trochę racji
Jednak jak sobie tak dalej myślę, to dochodzę do wniosku, że jako kraj jesteśmy jednym z gorszych jeśli chodzi i wspomaganie finansowe w przypadku podjęcia decyzji o dziecku. Oglądałam dziś rano Pytanie na śniadanie i tam mówili, żepolska jest na 122 miejscu jeśli chodzi o ilośc dzieci przypadajacych na jedna osobę... Myślę, że z czegos to wynika.
I po dłuższej analizie tak sobie myślę, że ZUS z założenia powinien zezwalac na L4dla kobiety od momentu gdy tylko dowie się o ciąży. Bo ok, ciąża to nie choroba i wiele z kobiet nawet gdy się świetnie czuje to idzie na zwolneinie... Ale - czy nie ma do tego prawa? Czym jest "branie" pensji przez 9 miesięcy siedzenia w domu w stosunku do tego, ze urodzimy a potem przez kilkanaście lat będziemy wychowywać (za free!) dziecko, które w przyszlości będzie zarabiało na emerytury 4 albo i 8 (jeśli dalej będziemy starzejącym się społeczeństwem) takich naszych pracodawców?? Kto zaplaci za wyżywienie i edukację tego dziecka? ZUS? Reasumując - dziś właśnie doszlam do zupełnie nowych wniosków - kobieta przez te 9 miesięcy a potem przez najbliższych naście lat wykonuje tak naprawdę kawał ogromnej roboty i zasługuje na to by nawet przez całe 9 m-cy siedzieć domu
Takie oto moje wywody. Dziś mam chyba jakiś filozoficzny dzień
Stary 2012-08-31, 13:54   #2794
Vereado
Przyczajenie

Dawno mnie tu nie było, ale z czasem u mnie krucho. Jak już doczytam co u Was to nie mam czasu na odpisywanie, z drugiej strony pisać tylko o sobie bez odnoszenia się do spraw innych to tak trochę nie po mojemu.
najpewniej zadomowię się u Was bliżej porodu

a tp wczoraj został mi zmieniony na 12 kwietnia ... i ponoć jeszcze może się zmienić.
Proszę o wrzucenie mnie na listę - ewentualnie o podpowiedz do kogo mam wysłać prv z taką prośbą.
Vereado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:03   #2795
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vereado Pokaż wiadomość
Proszę o wrzucenie mnie na listę - ewentualnie o podpowiedz do kogo mam wysłać prv z taką prośbą.
do strippi

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:17   #2796
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Jestem tego samego zdania

Tutaj kobiety w ciazy chodza normalnie do pracy, oczywiscie, jezeli dobrze sie czuja i wszystko jest w porzadku.
Ja tez bede chodzila do pracy normalnie, nawet sobie tego nie wyobrazam, by brac zwolnienie, kiedy czuje sie dobrze

teraz jestem juz kilka dni na zwolnieniu, ale cierpie.. nawet komputer czy tv wlaczam tylko, jezeli lepiej sie czuje.. ale u mnie straszne hustawki.. godzina lepiej i nagle straszne bole..

Kochane, czy bierzecie jakies leki na bole zoladka czy po prostu cierpicie i staracie sie wytrzymać bol?
no-spe mozna na bóle brzucha wszelkie- byle nie przesadzić Chociaz ja mam teraz 2x1 zapisaną "zapobiegawczo", ale przyznam szczerze, że biore rzadziej...
Cytat:
Kurczę... zaczęłam się martwić, może niepotrzebnie, ale nic nie poradzę...
Tak, jak na początku miałam zgagę, mdłości i podenerwowanie (przez jakiś tydzień, w okolicach terminu miesiączki), teraz nie mam prawie żadnych objawów (mimo pozytywnego wyniku testu kilka dni temu). Czy te objawy mogły być tak krótko i na razie się skończyć?
Czy może test nie wykazał ciąży, tylko np. torbiel..?
Albo mi się już nic nie rozwija..? :-(
CZasem w ciązy doleliwośc przechodzą. ja np małam obolałe piersi, potem przeszło po ok. 3-4 tyg i do tej pory wcale nie boli. Zgaga też minęła- każdy organizm inaczej reaguje brak dolegliwości to nie powód do zmartwień- chociaż wiem, ze łątwo powiedziec, ja sama rozmyślam jak mi minie jakas dolegliwosc

Witam nowe Mamy
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:18   #2797
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
wiecie co, tak sobie czytam te różne Wasze wpisy nt szybkiego albo poźnego chodzenia na zwolnienie, itp. I każda z nas w sumie ma trochę racji
Jednak jak sobie tak dalej myślę, to dochodzę do wniosku, że jako kraj jesteśmy jednym z gorszych jeśli chodzi i wspomaganie finansowe w przypadku podjęcia decyzji o dziecku. Oglądałam dziś rano Pytanie na śniadanie i tam mówili, żepolska jest na 122 miejscu jeśli chodzi o ilośc dzieci przypadajacych na jedna osobę... Myślę, że z czegos to wynika.
I po dłuższej analizie tak sobie myślę, że ZUS z założenia powinien zezwalac na L4dla kobiety od momentu gdy tylko dowie się o ciąży. Bo ok, ciąża to nie choroba i wiele z kobiet nawet gdy się świetnie czuje to idzie na zwolneinie... Ale - czy nie ma do tego prawa? Czym jest "branie" pensji przez 9 miesięcy siedzenia w domu w stosunku do tego, ze urodzimy a potem przez kilkanaście lat będziemy wychowywać (za free!) dziecko, które w przyszlości będzie zarabiało na emerytury 4 albo i 8 (jeśli dalej będziemy starzejącym się społeczeństwem) takich naszych pracodawców?? Kto zaplaci za wyżywienie i edukację tego dziecka? ZUS? Reasumując - dziś właśnie doszlam do zupełnie nowych wniosków - kobieta przez te 9 miesięcy a potem przez najbliższych naście lat wykonuje tak naprawdę kawał ogromnej roboty i zasługuje na to by nawet przez całe 9 m-cy siedzieć domu
napisałam kiedys tu cos podobnego, sens taki sam
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:18   #2798
Natala84
Zakorzenienie

witajcie

postanowiłam zrobić dziś bete, wyniki będę mieć po 17. mam nadzieję, że się nie podłamę totalnie jak je odbiorę

jak skóra swędzi to radzę często nawilżać, bo może popękać.

nawet nie wiecie, jak mnie mdłości cieszą dziś nawet prawie zwymiotowałam

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:21   #2799
00anulka00
Zadomowienie

zrób i daj znać, ja bylam wczoraj i dzis odebrałam wynik
Stary 2012-08-31, 14:23   #2800
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
zrób i daj znać, ja bylam wczoraj i dzis odebrałam wynik
i?

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:25   #2801
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Dziękuję za powitanie

Podpisałam już umowę na okres próbny, miałam zacząć 4 września, ale to odkręciłam.
A nie dało sie jakoś dogadać z nowym pracodawca skoro tak cie cieszyła perspektywa nowej pracy? czy absolutnie nie chciał zatrudniac ciężarnej?

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
witajcie

postanowiłam zrobić dziś bete, wyniki będę mieć po 17. mam nadzieję, że się nie podłamę totalnie jak je odbiorę

trzymam kciuki za wyniki
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:25   #2802
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak, ale to nie tylko ZUS ale są jeszcze pracodawcy, mój mąż wygrał wtedy przetarg na dość duży projekt, nagle się okazuje, że nie ma nikogo do pracy, a przeszkolenie ludzi chociażby do specyficznego programu w którym pracują to kilka tygodni, a terminy gonią. Jak coś takiego się przydarzy bo są jakieś wypadki losowe ok, jakoś sobie radzisz.. no ale jak wiesz, że to czysta premedytacja, to po prostu następnym razem robiąc jakieś plany długo lub krótkofalowe nie bierzesz kobiet w wieku rozrodczym na poważnie..

Ja nie rodzę dziecka dla systemu emerytalnego, ale dla siebie, zresztą zgodnie z teorią zresztą na emeryturę każdy odkłada sobie sam. Mnie nie interesuje jałmużna od państwa w postaci wyłudzonego l4 w sytuacji kiedy czuję się dobrze i nie mam przeciwskazań, wolałabym inne naprawdę przydatne regulacje - żłobki (brakuje w nich ponoć 6 tys miejsc ), a co za tym idzie możliwość powrotu na rynek pracy kobiet, które nie zarabiają dość żeby ich było stać na nianię, możliwość elastycznych godzin pracy ( część wymiaru pracy refundowana przez państwo np), dotacje dla młodych Mam, czy regulacje walczące z dyskryminacją płacową kobiet taka pomoc by mnie naprawdę ucieszyła i uważam że jest potrzebna.

Mnie po prostu rozwala jak ludzie pytają, a to Ty nie na L4 - biedna...) jakbym prawie nie miała etatu, a nie rozumieli tego że ktoś się dobrze czuje i nie ma ochoty. A ma jakieś swoje zobowiązania i o ile zdrowie pozwoli to po prostu chce ich dotrzymać.

Takie tam inne spojrzenie. Ale jak mówiłam, każdy podejmuje te decyzje sam i sobie potem z nimi żyje
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:27   #2803
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
nic się nie martw, objawy mogą przyjść ponownie koło 7tyg a jak nie masz to się ciesz
i "CZasem w ciązy doleliwośc przechodzą. ja np małam obolałe piersi, potem przeszło po ok. 3-4 tyg i do tej pory wcale nie boli. Zgaga też minęła- każdy organizm inaczej reaguje brak dolegliwości to nie powód do zmartwień- chociaż wiem, ze łątwo powiedziec, ja sama rozmyślam jak mi minie jakas dolegliwosc"

Dzięki dziewczyny za słowa pociechy
W poniedziałek oznaczam sobie hormon z krwi, a za tydzień mam pierwsze usg tv, wszystko się okaże; ale mam cholernego stracha...
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 14:29   #2804
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
i?

mi by wychodził 6 tydzien, jutro tez ide i zobaczę jak skoczy wynik

ja bym całe 9 m-cy w domu zwariowała, ale wiem etz ze po pracy ledwo ciągnę nogi a na spacer z psami zcasami chodzę jak zombi i wczołguje sie do łózka
Stary 2012-08-31, 14:45   #2805
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
No tak, ale to nie tylko ZUS ale są jeszcze pracodawcy, mój mąż wygrał wtedy przetarg na dość duży projekt, nagle się okazuje, że nie ma nikogo do pracy, a przeszkolenie ludzi chociażby do specyficznego programu w którym pracują to kilka tygodni, a terminy gonią. Jak coś takiego się przydarzy bo są jakieś wypadki losowe ok, jakoś sobie radzisz.. no ale jak wiesz, że to czysta premedytacja, to po prostu następnym razem robiąc jakieś plany długo lub krótkofalowe nie bierzesz kobiet w wieku rozrodczym na poważnie..

Ja nie rodzę dziecka dla systemu emerytalnego, ale dla siebie, zresztą zgodnie z teorią zresztą na emeryturę każdy odkłada sobie sam. Mnie nie interesuje jałmużna od państwa w postaci wyłudzonego l4 w sytuacji kiedy czuję się dobrze i nie mam przeciwskazań, wolałabym inne naprawdę przydatne regulacje - żłobki (brakuje w nich ponoć 6 tys miejsc ), a co za tym idzie możliwość powrotu na rynek pracy kobiet, które nie zarabiają dość żeby ich było stać na nianię, możliwość elastycznych godzin pracy ( część wymiaru pracy refundowana przez państwo np), dotacje dla młodych Mam, czy regulacje walczące z dyskryminacją płacową kobiet taka pomoc by mnie naprawdę ucieszyła i uważam że jest potrzebna.

Mnie po prostu rozwala jak ludzie pytają, a to Ty nie na L4 - biedna...) jakbym prawie nie miała etatu, a nie rozumieli tego że ktoś się dobrze czuje i nie ma ochoty. A ma jakieś swoje zobowiązania i o ile zdrowie pozwoli to po prostu chce ich dotrzymać.

Takie tam inne spojrzenie. Ale jak mówiłam, każdy podejmuje te decyzje sam i sobie potem z nimi żyje
rozumiem Każdy ma prawo miec swoje zdanie. Absolutnie I wiem, że osoba prowadząca walsną firmę zupełnie inaczej patrzy na zwolnienia przynoszone przez ciężarną.
Tylko co do ZUS - to że Ty, czy ja czy wszyscy dookoła odkładają sobie na emeryturę ZUSu zupelnie nie obchodzi. On i tak - gdy tylko moje dziecko podejmie pracę oskubie je z 1/3 pensji (przy dobrych wiatrach) Tak jak skubie nas... Kupę kasy ściągają nam na składki zdrowotne i co? I w kolejce do specjalisty stoi się czasem latami, wiec w końcu i tak idzie się prywatnie I będzie nas tak ZUS/państwo skubać przez jakies 50 lat... A nagle kobieta w ciąży, która czując się dobrze w ciąży idzie na zwolnienie na 8 m-cy popelnia straszną zbrodnię, tak?
Stary 2012-08-31, 15:01   #2806
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Dla mnie to po prostu nie jest argument. To tak jakbym sama ukradła coś ze sklepu, bo wszyscy kradną. Poza tym dla mnie zus to jedno, a zobowiązania w stosunku do kolegów czy szefa etc to drugie. No i od razu ile postów się naprodukowało
Stary 2012-08-31, 15:06   #2807
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mnie to po prostu nie jest argument. To tak jakbym sama ukradła coś ze sklepu, bo wszyscy kradną. Poza tym dla mnie zus to jedno, a zobowiązania w stosunku do kolegów czy szefa etc to drugie. No i od razu ile postów się naprodukowało
no to nie bardzo jest na zasadzie ukraść, bo inni kradną. To bardziej na zasadzie odebrać od kogoś kto mi zabrał chociaż część tego co ten ktoś mi zabrał
Stary 2012-08-31, 15:08   #2808
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
idę 04.09, po imbirze jest jeszcze gorzej
czemu nie poszłaś szybciej, nie boisz się że możesz szkodzić sobie i dziecku???
Starasz się chociaż zdrowo odżywiać, by dostarczać witamin?? Bo takie wymioty kilka razy dziennie powinno się przeleżeć w szpitalu jeśli są długotrwałe, a u Ciebie są.

Cytat:
też jestem tego zdania, ja mam trochę gorsze wspomnienia z ZUS-em :/ i chciałabym, by jakoś się to zmieniło.
W 1 ciąży poszłam na zwolnienie w 3 miesiącu z powodu wymiotów, chciałam wrócić w 4 miesiącu jak tylko przeszłyby mi mdłości. Niestety kończyła mi się umowa i mi jej nie przedłużyli, od zadzwonili do mnie któregoś dnia i powiedzieli "że kobiet w ciąży nie potrzebują" .
1 miesiąc dostałam normalnie pieniądze z ZUS-u, na drugi miesiąc już nie ( Nie znałam się za bardzo na tych zusach i spóźniłam się z daniem zaświadczenia od lekarza :/ i dupa, straciłam zasiłek... do końca ciąży nie dostałam ani złotówki :/
Teraz pracowałam w Empiku prawie rok czasu, niestety ciągle na umowę-zlecenie, głupio się łudziłam, że dostanę umowę o pracę. Zaszłam w ciążę i okazało się, że mam wielkiego krwiaka i muszę iść na zwolnienie.
To równało się z tym, że musiałam opuścić pracę. No i teraz też nie dostaję pieniędzy.

Cytat:
witajcie

niech żyją mdłości

Cytat:
i "CZasem w ciązy doleliwośc przechodzą. ja np małam obolałe piersi, potem przeszło po ok. 3-4 tyg i do tej pory wcale nie boli. Zgaga też minęła- każdy organizm inaczej reaguje brak dolegliwości to nie powód do zmartwień- chociaż wiem, ze łątwo powiedziec, ja sama rozmyślam jak mi minie jakas dolegliwosc"

Dzięki dziewczyny za słowa pociechy
W poniedziałek oznaczam sobie hormon z krwi, a za tydzień mam pierwsze usg tv, wszystko się okaże; ale mam cholernego stracha...
Nic się nie martw, każda z nas ma cholernego stracha, ja mimo zaczętego 15-tego tygodnia boję się chodzić do wc, bo zobaczę tam krew. Chyba do końca ciąży mi tak zostanie.
Stary 2012-08-31, 15:20   #2809
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
no to nie bardzo jest na zasadzie ukraść, bo inni kradną. To bardziej na zasadzie odebrać od kogoś kto mi zabrał chociaż część tego co ten ktoś mi zabrał

o to już jak robin hood prawie no sorry ja tego nie kupuje po prostu, nie tak mnie wychowano i po prostu źle bym się czuła.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:

też jestem tego zdania, ja mam trochę gorsze wspomnienia z ZUS-em :/ i chciałabym, by jakoś się to zmieniło.
W 1 ciąży poszłam na zwolnienie w 3 miesiącu z powodu wymiotów, chciałam wrócić w 4 miesiącu jak tylko przeszłyby mi mdłości. Niestety kończyła mi się umowa i mi jej nie przedłużyli, od zadzwonili do mnie któregoś dnia i powiedzieli "że kobiet w ciąży nie potrzebują" .
1 miesiąc dostałam normalnie pieniądze z ZUS-u, na drugi miesiąc już nie ( Nie znałam się za bardzo na tych zusach i spóźniłam się z daniem zaświadczenia od lekarza :/ i dupa, straciłam zasiłek... do końca ciąży nie dostałam ani złotówki :/
.
no ale strippi chyba w Twoim interesie było zainteresowanie się jak wyglądają przepisy i dostarczenie l4. Więc chyba pretensje powinnaś mieć do siebie a nie do zusu. Trudno, żeby jakieś instytucje zaczęły robić dla wszystkich wyjątki, niezły by się dopiero bajzel na kółkach zrobił. Smutne, ale brutalne: nieznajomość prawa szkodzi. Tak samo teraz, no to już nie ZUSu opcja, że godziłaś się pracować na śmieciową umowę i nie było ZUSu.

Też uważa, że siedzą tam niezłe darmozjady ( w tym złym ZUSie), nie znoszę tej całej biurokracji i marnotrawstwa ale nie dajmy się zwariować, że to szatan wcielony, a my nie mamy wpływu na swoje życie.
Stary 2012-08-31, 15:29   #2810
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
o to już jak robin hood prawie no sorry ja tego nie kupuje po prostu, nie tak mnie wychowano i po prostu źle bym się czuła.
nie no... robin hood to oddawał biednym Aż taka dobra to ja nie jestem
a tak co do zobowiązań względem pracodawcy i kolegów - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Inaczej będzie się wypowiadała osoba, która sama jest pracodawcą (do tego pracodawcą wprowadzajacym CSR), a inaczej będzie się wypowiadała osbo, która ma pracodawcę jakiego ma
Tak po krótce powiem, że z 3ma innymi osobami z wydzialu od grudnia czekałyśmy na przeszeregowania. Sam kierownik o to zawnioskował (nie, zemy same tak przed szereg) a dyrekcja na to, ze a to nie ma kasy, a to czeka na zmianę jakichś przepisów, a to cos tam. W końcu w czerwcu usłyszałyśmy, że dyrekcja podpisała nasze wnioski Tylko, ze czas leciał i nic... Potem się dowiedzialyśmy, że faktycznie wnioski były podpisane, ale dyrekcja po dwóch dniach to anulowała bo coś tam (nie wiemy co). I tak oto upłynęło 9 miesięcy! W końcu udalo mi sie zajść w upragnioną ciążę Tylko, ze nawet gdybym pracowala do 9 m-ca wiem, ze mogę zapomnieć o przeszeregowaniu gdy jestem w ciąży (przeciez potem będę siedziała w domu na macierzyńskim) A dodam jeszcze, ze pracuję tu 5 lat i wiem (bo mam koleżankę w wydziale, pzrez który przechodza druki wynagrodzeń, itp), że ja jak i wiele innych dłużej pracujących osób nie zarabiamy nawet połowy tego co osoby, które pracują od kilku miesięcy ale są znajomymi dyrekcji... A przeszeregowania maja średnio co 3 m-ce... O nagrodach i dodatkach nei wspomnę...
I dodam, że takich "znajomych dyrekcji" jest juz około 1/3 pracowników... Wiec co tu mówić o zobowiązaniach względem pracodawcy? Względem takiego pracodawcy nie czuję żadnych
A co do zobowiazań względem kolegów/koleżanek - to podobnie jak wyżej - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia Akurat tak wyszło że w momencie gdy poszlam na zwolneinie (w 8 tyg z powodu krwiaka) jeszcze 2 laski były na zwolneiniu, to jedna z kolezanek strasznie marudzila, że tyle pracy im zostało, ze jak tak można... A sama poszła na betę 2 dni temu i wyszło je, ze jest w 3 tyg ciąży. Dzis już wzięła urlop na żdanie i powiedziałado innej kolezanki, że chce wyciułać zwolnienie... W 3 tyg! I przy braku jakichkolwiek dolegliwości Wiec co tu mowić o zobowiązanaich względem takich koleżanek? Jw... nie mam żadnych
Stary 2012-08-31, 15:29   #2811
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

no ale strippi chyba w Twoim interesie było zainteresowanie się jak wyglądają przepisy i dostarczenie l4. Więc chyba pretensje powinnaś mieć do siebie a nie do zusu. Trudno, żeby jakieś instytucje zaczęły robić dla wszystkich wyjątki, niezły by się dopiero bajzel na kółkach zrobił. Smutne, ale brutalne: nieznajomość prawa szkodzi. Tak samo teraz, no to już nie ZUSu opcja, że godziłaś się pracować na śmieciową umowę i nie było ZUSu.
No tak, ale mogli by trochę zmienić te przepisy, bo takich jak ja jest sporo. Odprowadzali mi składki przed dłuuuugi okres, a potem nie dostałam pieniędzy, bo spóźniłam się 2 dni. Typowe dla złodziei w naszym kraju.
Ja rozumiem, że patrzysz na to z punktu pracodawcy, rozumiem też podejście lojalności do szefa.
Ja niestety nie spotkałam się z lojalnym szefem, a pracowałam już w różnych zakładach pracy, to dlaczego ja mam być dla niego lojalna? Dla kogoś kto pracownika traktuje jak śmiecia i służącego, pomiata nim i wprowadza mobbing.

A co do 2 pracy, to cały czas byłam zapewniana o tym, że dostanę tą umowę i się trzymałam. Lubiłam swoją pracę w Empiku, bo to akurat to co lubię-książki, muzyka, film, prasa, dlaczego miałam rezygnować z niej, jak mi się podobała i byłam zapewniana, że dostanę tą umowę??
Co prawda wynagrodzenie to był jakiś koszmar (empik jest na 1 miejscu najgorszym pracodawcom), ale sama praca była ok.

Edytowane przez strippi
Czas edycji: 2012-08-31 o 15:33
strippi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 15:38   #2812
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja niestety nie spotkałam się z lojalnym szefem, a pracowałam już w różnych zakładach pracy, to dlaczego ja mam być dla niego lojalna? Dla kogoś kto pracownika traktuje jak śmiecia i służącego, pomiata nim i wprowadza mobbing.
absolutnie sie z tym zgadzam
Stary 2012-08-31, 15:38   #2813
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
A nagle kobieta w ciąży, która czując się dobrze w ciąży idzie na zwolnienie na 8 m-cy popelnia straszną zbrodnię, tak?
Ziarnko do ziarnka...
To jest błędne koło - Ty ciągniesz forsę z ZUS, a oni ciągną od innych bo im brakuje... mamy starzejące się społeczeństwo niestety To jest chora sytuacja! Takich kobiet są tysiące, do tego dochodzą oszuści i co? Jest tak, jak jest.
Polityka prorodzinna, o której TYLE się mówi jest kulawa, ba jest kaleką!
Może wierzę w cuda ale uważam, że właśnie poprawa warunków dla kobiet-matek, dla rodzin z dziećmi tak jak pisała ObserwujeCie może naprawić (albo chociaż przyczynić się do naprawy) ten chory układ.

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 15:41   #2814
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
czemu nie poszłaś szybciej, nie boisz się że możesz szkodzić sobie i dziecku???
Starasz się chociaż zdrowo odżywiać, by dostarczać witamin?? Bo takie wymioty kilka razy dziennie powinno się przeleżeć w szpitalu jeśli są długotrwałe, a u Ciebie są.
dziecku to nie zaszkodzi, wszędzie to piszą - na te jego gabaryty to zawsze wszystkiego wystarczy, tzn i wody, i kalorii

jem niewiele (przez co i wymiotuję niewielką ilością, więc się raczej specjalnie nie odwadniam) i nic z tego co może zaszkodzić

a do szpitala nie chcę iść, mam zwolnienie, to leżę sobie w domu
Stary 2012-08-31, 15:42   #2815
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak, ale mogli by trochę zmienić te przepisy, bo takich jak ja jest sporo. Odprowadzali mi składki przed dłuuuugi okres, a potem nie dostałam pieniędzy, bo spóźniłam się 2 dni. Typowe dla złodziei w naszym kraju.
Ja rozumiem, że patrzysz na to z punktu pracodawcy, rozumiem też podejście lojalności do szefa.
Ja niestety nie spotkałam się z lojalnym szefem, a pracowałam już w różnych zakładach pracy, to dlaczego ja mam być dla niego lojalna??
Co do dwóch dni to mam swoje zdanie. Ale rzecz według mnie w przepisach ogólnie powinni zmienić i skończyć z tymi fikcyjnymi umowami o dzieło. Wiadomo, że jak będzie taka opcja to pracodawcy będą je narzucali, zwłaszcza jak jest dużo chętnych do danej pracy i pracownik nie może stawiać warunków. Patrzę na to z perspektywy trochę takiej, trochę takiej - firmę prowadzi mąż sobie sam, ale oczywiście rozmawiamy o wielu takich sprawach. Ofiarą zdrowych kobiet, które biorą l4 w ciąży w jego firmy, są normalne uczciwe kobiety jak Ty, bo właśnie on sam już po prostu nie da takiej babeczce etatu, bo to mała firma rodzinna i jak 2-3 osób nie ma to naprawdę wpływa to na działalność i nas po prostu nie stać żeby w kółko wyszkalać pracowników i ich tracić na 15 miesięcy. Zwłaszcza że przy podpisaniu umowy, jak nie zdążą na termin to w umowie są po prostu olbrzymie kary finansowe, które musielibyśmy płacić z własnej kieszeni Tam gdzie ja pracuje, sytuacja jest inna, fakt faktem są pracownicy na umowy śmieciowe niestety też, ale z czasem gdy nabiorą doświadczenia, zainwestuje się w ich szkolenie, zdobędą doświadczenie większość przechodzi na etat. Zazwyczaj mają już wtedy takie umiejętności że są po prostu dla szefa cenni i chce im zapewnić dobre warunki. Też niestety zdarzają się przypadki uciekania na l4, zwłaszcza wśród pracowników niskiego szczebla, aczkolwiek to duża i bogata firma więc po prostu da się to zawsze jakoś poprzerzucać i jest ok. Ale naprawdę jakiś podejrzanych l4 jest wd mnie bardzo mało.
Stary 2012-08-31, 15:48   #2816
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

scarlett26 - współczuję, jakbyś poszła szybciej do lekarza to by przepisał Ci tabletki przeciwwymiotne, pomagają trochę. Mi lekarka powiedziała że mogę brać aviomarin w razie mocnych wymiotów.
Witaminy jakieś bierzesz? Jak tak to je odstaw,bo też potęgują mdłości, bierz sam kwas foliowy. Mi też pomaga na mdłości gorzka herbata z cytryną, odgazowana cola. Mam nadzieję, że niedługo Ci to minie. Który to tydzień u Ciebie?
Stary 2012-08-31, 15:51   #2817
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Ziarnko do ziarnka...
To jest błędne koło - Ty ciągniesz forsę z ZUS, a oni ciągną od innych bo im brakuje... mamy starzejące się społeczeństwo niestety To jest chora sytuacja! Takich kobiet są tysiące, do tego dochodzą oszuści i co? Jest tak, jak jest.
Polityka prorodzinna, o której TYLE się mówi jest kulawa, ba jest kaleką!
Może wierzę w cuda ale uważam, że właśnie poprawa warunków dla kobiet-matek, dla rodzin z dziećmi tak jak pisała ObserwujeCie może naprawić (albo chociaż przyczynić się do naprawy) ten chory układ.
no ale co waszym zdaniem jest gorsze w perspektywie czasu? To, że kobieta bierzę kasę przez 8 m-cy siedzenia w domu (ale za to) urodzi dziecko, które będzie pracowało na emerytury kilku osób, i które stokroć odpracuje te 8 m-cy kobiety na zwolnieniu... Czy może lepiej żeby kobieta na żadne zwolnienie nie szła, bo nigdy na dzieco sie nei zdecyduje? Ja wiem, że to może dość skrajne przykłady... ale uważam, ze wsparcie dla kobiet, tj. polityka prorodzinna jest bardzo ważna i uważam, że to Państwo napędza to błędne koło... A teraz jeszcze jest plan obcięcia becikowegoi dawania go tylko najbiedniejszym...
Moim zdaniem, oszukiwaniem Państwa jest naciąganie jego budżetu w przypadku gdy to państwo naprawdę nalezycie dba o politykę prorodzinną (zasiłki, bezpłatne przedszkola i żłobki dla każdego dziecka, itp) . A w takiej sytuacji jaka panuje u nas - uważam, ze to tylko walka o przetrwanie
Stary 2012-08-31, 15:52   #2818
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
scarlett26 - współczuję, jakbyś poszła szybciej do lekarza to by przepisał Ci tabletki przeciwwymiotne, pomagają trochę. Mi lekarka powiedziała że mogę brać aviomarin w razie mocnych wymiotów.
Witaminy jakieś bierzesz? Jak tak to je odstaw,bo też potęgują mdłości, bierz sam kwas foliowy. Mi też pomaga na mdłości gorzka herbata z cytryną, odgazowana cola. Mam nadzieję, że niedługo Ci to minie. Który to tydzień u Ciebie?
Nie przepisałby mi, bo i tak nic z tych leków z innych niż ciąża względów nie mogę brać. Biorę sam kwas, mi sprite pomagał, ale przestał, ale w końcu i tak ile można pić takie g.... Z dziwnych rzeczy pomagają mi lody, ale takie mniej słodkie. 7 i 4 dzień..... Ponoć te wymioty korelują ze stężeniem hormonów ciążowych, a mi beta narastała upiornie szybko, we wtorek usg - rany, niech to nie będą bliźniaki, bo skoczę na główkę do pustej wanny
Stary 2012-08-31, 15:57   #2819
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Co do dwóch dni to mam swoje zdanie. Ale rzecz według mnie w przepisach ogólnie powinni zmienić i skończyć z tymi fikcyjnymi umowami o dzieło. Wiadomo, że jak będzie taka opcja to pracodawcy będą je narzucali, zwłaszcza jak jest dużo chętnych do danej pracy i pracownik nie może stawiać warunków. Patrzę na to z perspektywy trochę takiej, trochę takiej - firmę prowadzi mąż sobie sam, ale oczywiście rozmawiamy o wielu takich sprawach. Ofiarą zdrowych kobiet, które biorą l4 w ciąży w jego firmy, są normalne uczciwe kobiety jak Ty, bo właśnie on sam już po prostu nie da takiej babeczce etatu, bo to mała firma rodzinna i jak 2-3 osób nie ma to naprawdę wpływa to na działalność i nas po prostu nie stać żeby w kółko wyszkalać pracowników i ich tracić na 15 miesięcy. Zwłaszcza że przy podpisaniu umowy, jak nie zdążą na termin to w umowie są po prostu olbrzymie kary finansowe, które musielibyśmy płacić z własnej kieszeni Tam gdzie ja pracuje, sytuacja jest inna, fakt faktem są pracownicy na umowy śmieciowe niestety też, ale z czasem gdy nabiorą doświadczenia, zainwestuje się w ich szkolenie, zdobędą doświadczenie większość przechodzi na etat. Zazwyczaj mają już wtedy takie umiejętności że są po prostu dla szefa cenni i chce im zapewnić dobre warunki. Też niestety zdarzają się przypadki uciekania na l4, zwłaszcza wśród pracowników niskiego szczebla, aczkolwiek to duża i bogata firma więc po prostu da się to zawsze jakoś poprzerzucać i jest ok. Ale naprawdę jakiś podejrzanych l4 jest wd mnie bardzo mało.
Ja chciałam pracować i nie poszłam na l4 bo chciałam sobie leżeć do góry brzuchem i korzystać z Zusu, po prostu byłam do tego zmuszona, ale rozumiem też matkę np która ma już jedno dziecko, a z drugim jest w ciąży, która nie ma zagrożonej ciąży i nie wymiotuje, a idzie na L4. Wiem jak ciężko jest w ciąży wychowując małe dziecko. Ile energii trzeba w to włożyć. Ciężko by mi było chodzić do pracy, tam stać na nogach 8godzin, wracać wymęczona i zajmować się dzieckiem, domem, itd. Dlatego rozumiem takie matki. Rozumiem też matki, które pozostają w pracy jak najdłużej, bo sama tego chciałam.
Co do umów śmieciowych to powinni coś z tym zrobić, ale wątpię by coś się zmieniło.

ps. mogę pisać niezrozumiale, bo zasypiam z kompem na kolanach

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Nie przepisałby mi, bo i tak nic z tych leków z innych niż ciąża względów nie mogę brać. Biorę sam kwas, mi sprite pomagał, ale przestał, ale w końcu i tak ile można pić takie g.... Z dziwnych rzeczy pomagają mi lody, ale takie mniej słodkie. 7 i 4 dzień..... Ponoć te wymioty korelują ze stężeniem hormonów ciążowych, a mi beta narastała upiornie szybko, we wtorek usg - rany, niech to nie będą bliźniaki, bo skoczę na główkę do pustej wanny
A próbowałaś jeść migdały?? Zanim wstaniesz z łóżka zjedz sucharka i popij niegazowaną wodą i poleż jeszcze 10min. Skórka od chleba ponoć też pomaga.
Stary 2012-08-31, 16:02   #2820
BYou
MBZ♥

Witajcie Mamusie

Tak podczytuję i Scarlett wg mojego lekarza ginekologa i nie tylko mojego wymiotowanie powyżej 5 razy w ciągu dnia jest bezwzględnym wskazaniem do wizyty. Względne jest pisanie:wymiotuję mało-skoro natężenie w ciągu dnia jest spore. Po co się męczyć i szkodzić sobie i Dziecku? Lekarz na pewno przyjmie Cię szybciej jak się dowie co się dzieje

Pozdrawiam Wszystkie i powodzenia

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości