|
|
#2791 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Cytat:
Cytat:
Bierzesz tabletki imbirowe?? Cytat:
a jak nie masz to się ciesz Cytat:
![]()
|
|
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2793 |
|
Wtajemniczenie
|
wiecie co, tak sobie czytam te różne Wasze wpisy nt szybkiego albo poźnego chodzenia na zwolnienie, itp. I każda z nas w sumie ma trochę racji
Jednak jak sobie tak dalej myślę, to dochodzę do wniosku, że jako kraj jesteśmy jednym z gorszych jeśli chodzi i wspomaganie finansowe w przypadku podjęcia decyzji o dziecku. Oglądałam dziś rano Pytanie na śniadanie i tam mówili, żepolska jest na 122 miejscu jeśli chodzi o ilośc dzieci przypadajacych na jedna osobę... Myślę, że z czegos to wynika. I po dłuższej analizie tak sobie myślę, że ZUS z założenia powinien zezwalac na L4dla kobiety od momentu gdy tylko dowie się o ciąży. Bo ok, ciąża to nie choroba i wiele z kobiet nawet gdy się świetnie czuje to idzie na zwolneinie... Ale - czy nie ma do tego prawa? Czym jest "branie" pensji przez 9 miesięcy siedzenia w domu w stosunku do tego, ze urodzimy a potem przez kilkanaście lat będziemy wychowywać (za free!) dziecko, które w przyszlości będzie zarabiało na emerytury 4 albo i 8 (jeśli dalej będziemy starzejącym się społeczeństwem) takich naszych pracodawców?? Kto zaplaci za wyżywienie i edukację tego dziecka? ZUS? Reasumując - dziś właśnie doszlam do zupełnie nowych wniosków - kobieta przez te 9 miesięcy a potem przez najbliższych naście lat wykonuje tak naprawdę kawał ogromnej roboty i zasługuje na to by nawet przez całe 9 m-cy siedzieć domu Takie oto moje wywody. Dziś mam chyba jakiś filozoficzny dzień
|
|
#2794 |
|
Przyczajenie
|
Dawno mnie tu nie było, ale z czasem u mnie krucho. Jak już doczytam co u Was to nie mam czasu na odpisywanie, z drugiej strony pisać tylko o sobie bez odnoszenia się do spraw innych to tak trochę nie po mojemu.
najpewniej zadomowię się u Was bliżej porodu ![]() a tp wczoraj został mi zmieniony na 12 kwietnia ... i ponoć jeszcze może się zmienić. Proszę o wrzucenie mnie na listę - ewentualnie o podpowiedz do kogo mam wysłać prv z taką prośbą.
|
|
#2795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2796 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz ja mam teraz 2x1 zapisaną "zapobiegawczo", ale przyznam szczerze, że biore rzadziej...Cytat:
![]() Witam nowe Mamy
|
||
|
|
|
|
#2797 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
postanowiłam zrobić dziś bete, wyniki będę mieć po 17. mam nadzieję, że się nie podłamę totalnie jak je odbiorę ![]() jak skóra swędzi to radzę często nawilżać, bo może popękać. nawet nie wiecie, jak mnie mdłości cieszą dziś nawet prawie zwymiotowałam
|
|
|
|
|
#2799 |
|
Zadomowienie
|
zrób i daj znać, ja bylam wczoraj i dzis odebrałam wynik
|
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2801 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2802 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie rodzę dziecka dla systemu emerytalnego, ale dla siebie, zresztą zgodnie z teorią zresztą na emeryturę każdy odkłada sobie sam. Mnie nie interesuje jałmużna od państwa w postaci wyłudzonego l4 w sytuacji kiedy czuję się dobrze i nie mam przeciwskazań, wolałabym inne naprawdę przydatne regulacje - żłobki (brakuje w nich ponoć 6 tys miejsc ), a co za tym idzie możliwość powrotu na rynek pracy kobiet, które nie zarabiają dość żeby ich było stać na nianię, możliwość elastycznych godzin pracy ( część wymiaru pracy refundowana przez państwo np), dotacje dla młodych Mam, czy regulacje walczące z dyskryminacją płacową kobiet taka pomoc by mnie naprawdę ucieszyła i uważam że jest potrzebna. Mnie po prostu rozwala jak ludzie pytają, a to Ty nie na L4 - biedna... ) jakbym prawie nie miała etatu, a nie rozumieli tego że ktoś się dobrze czuje i nie ma ochoty. A ma jakieś swoje zobowiązania i o ile zdrowie pozwoli to po prostu chce ich dotrzymać. Takie tam inne spojrzenie. Ale jak mówiłam, każdy podejmuje te decyzje sam i sobie potem z nimi żyje |
|
|
|
|
|
#2803 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Dzięki dziewczyny za słowa pociechy W poniedziałek oznaczam sobie hormon z krwi, a za tydzień mam pierwsze usg tv, wszystko się okaże; ale mam cholernego stracha...
|
|
|
|
|
|
#2804 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2805 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Każdy ma prawo miec swoje zdanie. Absolutnie I wiem, że osoba prowadząca walsną firmę zupełnie inaczej patrzy na zwolnienia przynoszone przez ciężarną. Tylko co do ZUS - to że Ty, czy ja czy wszyscy dookoła odkładają sobie na emeryturę ZUSu zupelnie nie obchodzi. On i tak - gdy tylko moje dziecko podejmie pracę oskubie je z 1/3 pensji (przy dobrych wiatrach ) Tak jak skubie nas... Kupę kasy ściągają nam na składki zdrowotne i co? I w kolejce do specjalisty stoi się czasem latami, wiec w końcu i tak idzie się prywatnie I będzie nas tak ZUS/państwo skubać przez jakies 50 lat... A nagle kobieta w ciąży, która czując się dobrze w ciąży idzie na zwolnienie na 8 m-cy popelnia straszną zbrodnię, tak?
|
|
|
#2806 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie to po prostu nie jest argument. To tak jakbym sama ukradła coś ze sklepu, bo wszyscy kradną. Poza tym dla mnie zus to jedno, a zobowiązania w stosunku do kolegów czy szefa etc to drugie. No i od razu ile postów się naprodukowało
![]()
|
|
|
|
|
#2807 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2808 | |||
|
Zakorzenienie
|
czemu nie poszłaś szybciej, nie boisz się że możesz szkodzić sobie i dziecku???
Starasz się chociaż zdrowo odżywiać, by dostarczać witamin?? Bo takie wymioty kilka razy dziennie powinno się przeleżeć w szpitalu jeśli są długotrwałe, a u Ciebie są. Cytat:
W 1 ciąży poszłam na zwolnienie w 3 miesiącu z powodu wymiotów, chciałam wrócić w 4 miesiącu jak tylko przeszłyby mi mdłości. Niestety kończyła mi się umowa i mi jej nie przedłużyli, od zadzwonili do mnie któregoś dnia i powiedzieli "że kobiet w ciąży nie potrzebują" 1 miesiąc dostałam normalnie pieniądze z ZUS-u, na drugi miesiąc już nie ( Nie znałam się za bardzo na tych zusach i spóźniłam się z daniem zaświadczenia od lekarza :/ i dupa, straciłam zasiłek... do końca ciąży nie dostałam ani złotówki :/Teraz pracowałam w Empiku prawie rok czasu, niestety ciągle na umowę-zlecenie, głupio się łudziłam, że dostanę umowę o pracę. Zaszłam w ciążę i okazało się, że mam wielkiego krwiaka i muszę iść na zwolnienie. To równało się z tym, że musiałam opuścić pracę. No i teraz też nie dostaję pieniędzy. Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#2809 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o to już jak robin hood prawie no sorry ja tego nie kupuje po prostu, nie tak mnie wychowano i po prostu źle bym się czuła.---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
Też uważa, że siedzą tam niezłe darmozjady ( w tym złym ZUSie), nie znoszę tej całej biurokracji i marnotrawstwa ale nie dajmy się zwariować, że to szatan wcielony, a my nie mamy wpływu na swoje życie. |
||
|
|
|
|
#2810 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie no... robin hood to oddawał biednym![]() a tak co do zobowiązań względem pracodawcy i kolegów - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Inaczej będzie się wypowiadała osoba, która sama jest pracodawcą (do tego pracodawcą wprowadzajacym CSR), a inaczej będzie się wypowiadała osbo, która ma pracodawcę jakiego ma ![]() Tak po krótce powiem, że z 3ma innymi osobami z wydzialu od grudnia czekałyśmy na przeszeregowania. Sam kierownik o to zawnioskował (nie, zemy same tak przed szereg) a dyrekcja na to, ze a to nie ma kasy, a to czeka na zmianę jakichś przepisów, a to cos tam. W końcu w czerwcu usłyszałyśmy, że dyrekcja podpisała nasze wnioski Tylko, ze nawet gdybym pracowala do 9 m-ca wiem, ze mogę zapomnieć o przeszeregowaniu gdy jestem w ciąży (przeciez potem będę siedziała w domu na macierzyńskimI dodam, że takich "znajomych dyrekcji" jest juz około 1/3 pracowników... Wiec co tu mówić o zobowiązaniach względem pracodawcy? Względem takiego pracodawcy nie czuję żadnych A co do zobowiazań względem kolegów/koleżanek - to podobnie jak wyżej - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia Akurat tak wyszło że w momencie gdy poszlam na zwolneinie (w 8 tyg z powodu krwiaka) jeszcze 2 laski były na zwolneiniu, to jedna z kolezanek strasznie marudzila, że tyle pracy im zostało, ze jak tak można... A sama poszła na betę 2 dni temu i wyszło je, ze jest w 3 tyg ciąży. Dzis już wzięła urlop na żdanie i powiedziałado innej kolezanki, że chce wyciułać zwolnienie... W 3 tyg! I przy braku jakichkolwiek dolegliwości Wiec co tu mowić o zobowiązanaich względem takich koleżanek? Jw... nie mam żadnych
|
|
|
#2811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem, że patrzysz na to z punktu pracodawcy, rozumiem też podejście lojalności do szefa. Ja niestety nie spotkałam się z lojalnym szefem, a pracowałam już w różnych zakładach pracy, to dlaczego ja mam być dla niego lojalna? Dla kogoś kto pracownika traktuje jak śmiecia i służącego, pomiata nim i wprowadza mobbing. A co do 2 pracy, to cały czas byłam zapewniana o tym, że dostanę tą umowę i się trzymałam. Lubiłam swoją pracę w Empiku, bo to akurat to co lubię-książki, muzyka, film, prasa, dlaczego miałam rezygnować z niej, jak mi się podobała i byłam zapewniana, że dostanę tą umowę?? Co prawda wynagrodzenie to był jakiś koszmar (empik jest na 1 miejscu najgorszym pracodawcom), ale sama praca była ok.
Edytowane przez strippi Czas edycji: 2012-08-31 o 15:33 |
|
|
|
|
|
#2812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2813 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To jest błędne koło - Ty ciągniesz forsę z ZUS, a oni ciągną od innych bo im brakuje... mamy starzejące się społeczeństwo niestety To jest chora sytuacja! Takich kobiet są tysiące, do tego dochodzą oszuści i co? Jest tak, jak jest. Polityka prorodzinna, o której TYLE się mówi jest kulawa, ba jest kaleką! Może wierzę w cuda ale uważam, że właśnie poprawa warunków dla kobiet-matek, dla rodzin z dziećmi tak jak pisała ObserwujeCie może naprawić (albo chociaż przyczynić się do naprawy) ten chory układ.
|
|
|
|
#2814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jem niewiele (przez co i wymiotuję niewielką ilością, więc się raczej specjalnie nie odwadniam) i nic z tego co może zaszkodzić a do szpitala nie chcę iść, mam zwolnienie, to leżę sobie w domu |
|
|
|
|
|
#2815 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2816 |
|
Zakorzenienie
|
scarlett26 - współczuję, jakbyś poszła szybciej do lekarza to by przepisał Ci tabletki przeciwwymiotne, pomagają trochę. Mi lekarka powiedziała że mogę brać aviomarin w razie mocnych wymiotów.
Witaminy jakieś bierzesz? Jak tak to je odstaw,bo też potęgują mdłości, bierz sam kwas foliowy. Mi też pomaga na mdłości gorzka herbata z cytryną, odgazowana cola. Mam nadzieję, że niedługo Ci to minie. Który to tydzień u Ciebie?
|
|
|
#2817 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem, oszukiwaniem Państwa jest naciąganie jego budżetu w przypadku gdy to państwo naprawdę nalezycie dba o politykę prorodzinną (zasiłki, bezpłatne przedszkola i żłobki dla każdego dziecka, itp) . A w takiej sytuacji jaka panuje u nas - uważam, ze to tylko walka o przetrwanie
|
|
|
#2818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2819 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do umów śmieciowych to powinni coś z tym zrobić, ale wątpię by coś się zmieniło. ps. mogę pisać niezrozumiale, bo zasypiam z kompem na kolanach ![]() ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#2820 |
|
MBZ♥
|
Witajcie Mamusie
![]() Tak podczytuję i Scarlett wg mojego lekarza ginekologa i nie tylko mojego wymiotowanie powyżej 5 razy w ciągu dnia jest bezwzględnym wskazaniem do wizyty. Względne jest pisanie:wymiotuję mało-skoro natężenie w ciągu dnia jest spore. Po co się męczyć i szkodzić sobie i Dziecku? Lekarz na pewno przyjmie Cię szybciej jak się dowie co się dzieje ![]() Pozdrawiam Wszystkie i powodzenia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.

?
a jak nie masz to się ciesz

05.07.2008 

( Nie znałam się za bardzo na tych zusach i spóźniłam się z daniem zaświadczenia od lekarza :/ i dupa, straciłam zasiłek... do końca ciąży nie dostałam ani złotówki :/