Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-31, 11:19   #2761
klementyna1
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Napisane przez maczek35 Pokaż wiadomość
Prawdopodobnie to skutek rozciągania skóry, przerabiałam to w ostatni weekend z piersiami, urosły mi już od poczatku ciąży z E do GG, myślałam że się zadrapie, dopiero w internecie wyszukałam że najlepsze są oliwki, wypróbowałam i najskuteczniejsza była Johnsona (smarowała kilka razy dziennie), pani z apteki poleciła mi też maść oliwkową, w sumie swędzienie przeszło już na 3 dzień smarowania.
ja też chcę, zeby mi tak biust urósł....Na razie mam pełniejszy i moze ciut wiekszy, ale stoi w miejscu i wcale, ale to wcale nie boli.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:26   #2762
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
osobiscie nie słyszalam o czyms takim, zeby kogos tak sprawdzili...
U mnie szefowie nasłali kontrolę na jedną z pracownic
Zgadzam się z ObserwujeCie w 100%. U mnie w firmie, w której pracuje ok 40 młodych osób (głównie do 40lat) był moment, że 6 dziewczyn było na zwolnieniu. I to nie pojedyncze zwolnienia tygodniowe ale takie na 8 m-cy (sama z ciekawości w grafiku sprawdzałam ostatnio ile miesięcy było "chorobowe" do macierzyńskiego). Dla mnie to jest śmiech na sali... co ciekawsze, niektóre z nich miały kartę multisporta i czynnie z niej korzystały (nie tylko basen). Ja wiem, że nasz kraj jest chory ale nie możemy usprawiedliwiać się tym, że oszukujemy bo inni też oszukują!
Moja praca przy biurku jest równie stresująca - mam presję czasu, co chwilkę wynikają jakieś problemy, zmiany i CZAS, CZAS, CZAS (jestem inżynierem). Postanowiłam poinformować bezpośredniego przełożonego o fakcie ciąży właśnie po to, żeby traktował mnie ulgowo - żeby nie dąsał się (jak to ma w zwyczaju) kiedy z czymś się nie wyrobię, o czymś zapomnę czy po prostu nie będę w stanie wysiedzieć w pracy. Jestem okropnym leniuchem (zero pracoholika) ale już czuję się dziwnie, kiedy jestem 3 dzień na L4 (bo się słaniałam z nóg w pracy) i mam dobre samopoczucie (teraz tylko trochę chcę mi się wymiotować... ). Miałabym straszne wyrzuty sumienia oszukując pracodawcę .

KURKA, ktoś w klatce smaży racuchy! Zaraz tam pójdę i ochrzanię!

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:30   #2763
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
No nie może przecież wypisać zwolnienia do końca ciąży. Właśnie się przedłuża. Bo sama ciąża nie jest chorobą i powodem żeby do pracy nie chodzić. Więc jakby tak wypisała, to by właśnie kontrole i nieprzyjemności miała.

Ja chyba jestem w mniejszości na tym forum, ale serio uważam że ciąża to nie choroba.. o ile ktoś nie ma zagrożenia lub czuje się bardzo źle (czyli najczęściej kwestia pierwszego trymestru) i nie nosi np ciężkich rzeczy (ale na to też są paragrafy w kodeksie pracy więc.. ) to wd mnie trochę chora jest sytuacja z tymi zwolnieniami...zresztą ktoś wybrał sobie jakiś zawód, dokształcał się przez ileś czasu, robił różne kursy, rozwijał coś jakiś czas i nagle dobrze się czuje i ma w domu siedzieć ... hmmm no jak kto tam woli, tylko potem nie ma co się dziwić że kobitki są dyskryminowane na rynku pracy i marudzą że dziwnym trafem gorzej zarabiają...sorry mam na ten temat swoją opinię, mój mąż prowadzi swoją firmę i przerobił kilka takich dziewuszek - wnioski wyciągnął jedne..na etat i czas nieokreślony tylko i wyłącznie Panowie i Panie poza wiekiem rozrodczym.. w jednym momencie miał 3 laski które były w 3 miesiącu i od razu na l4, kiedyś spotkaliśmy je jak siedziały w dyskotece o 22 !!! a takie były chore na ciąże że do pracy przy komputerze nie były w stanie przyjść/ lub nawet wykonać jej zdalnie z domu.. no sorry.. jakoś w UK czy w innych mscach nie ma tej normy że ciąża to l4 i kobiety dają radę..
Jestem tego samego zdania

Tutaj kobiety w ciazy chodza normalnie do pracy, oczywiscie, jezeli dobrze sie czuja i wszystko jest w porzadku.
Ja tez bede chodzila do pracy normalnie, nawet sobie tego nie wyobrazam, by brac zwolnienie, kiedy czuje sie dobrze

teraz jestem juz kilka dni na zwolnieniu, ale cierpie.. nawet komputer czy tv wlaczam tylko, jezeli lepiej sie czuje.. ale u mnie straszne hustawki.. godzina lepiej i nagle straszne bole..

Kochane, czy bierzecie jakies leki na bole zoladka czy po prostu cierpicie i staracie sie wytrzymać bol?
Stary 2012-08-31, 11:31   #2764
maczek35
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
ja też chcę, zeby mi tak biust urósł....Na razie mam pełniejszy i moze ciut wiekszy, ale stoi w miejscu i wcale, ale to wcale nie boli.
To ja oddam 2 rozmiary
Jak miałam już G to mówiłam na nie Giewonty, teraz jest GG Giewonty Gigant, a przede mną pewnie H jak Himalaje .
W domu już zapowiedziałam że jak po karmieniu nie zmaleją, to skarbonka i zbieram na zmniejszenie
maczek35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:31   #2765
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
super i fajnie ze znacie już płeć

Z tymi usg rodzinnymi to u nas jest fajnie bo ja sobie leżałam za zasłonką a Julka z mężem siedzieli na kanapie i mieli swój telewizorek W pewnym momencie lekarka zabrała na chwile z brzucha to smarowidło a Julka "gdzie jest dzidziuś nic nie widze"

no ja ja pewnie tez dopiero kolo 20 tygodnia poznam bo teraz jak miałam usg to następne zalecane jest około 20 tyg więc albo trzeba iść wcześniej albo uzbroić się w cierpliwość

a ja zamiast spać obudziłam się i nie mogę zasnąć do tego poczułam taki głód ze az mi niedobrze sie zrobiło i musialam zjesc ciekawe jak ja w pracy wytrwam jutro ide sie poloze moze tą godzine co mi zostala jeszcze usne
Dzięki.
Ja zazdroszczę obecności szczególnie dziecka...też chciałam wziąść moje dzieciaczki ale lekarz powiedział,że czasami zdarza się jeszcze dopochwowe...no a wtedy nie miał by kto ich przypilnować.Miałam jednak brzuszne no ale 30 min.-a on cały czas nawijał :tu jest kość taka ,a tu taka,tu żyła,tu przewód...dzieci w tym czasie rozniosły by gabinet
Cytat:
Witam z poranka, ja już od 4.30 buszuje, jakaś masakra, a mówią że w ciąży trzeba dużo spać, tylko jak się zmusić
Od rana naszła mnie ochota na kaszke ze sokiem (nie robiłam tego już kilka ładnych lat), pychotka mniam mniam

Może to już przygotowania do wczesnego wstawania

Jeszcze godzinka i czas do pracy, druga porcja kaszki idzie ze mną, ciekawe jak w południe nie zasnąć z głową na klawiaturze , całe szczęście że słabą kawkę w ciąży można można.
..4.30...j ejku ,to środek nocy....!Choć na taką kaszkę może bym wstała ...ale tak najwcześniej o 9.
Cytat:
No to dołączam do klubu porannych ciążowych wariatek mogłam dziś spać i spać bo znowu pracuję z domu, a tu oczy wielkie o 6 rano
Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
a już myslałam, ze tylko ja nie mogę spać z rana...
..dziewczyny oszalałyście!!!Jużna samą myśl:ziew am:....
Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
GRATULUJĘ! No i kolejny chłop w naszym gronie Pewnie jeszcze kilku się ujawni - bo to tacy ekshibicjoniści mali, a dziewczynki grzecznie dopiero później
Dzięki.
Cytat:
wczoraj miałam napisać ale zapomniałam troche drogie u was te badania ja miałam w cenie normalnego usg czyli 90 zł
Myślę ,że takie drogie bo np gin jest na tej liście (któraś z dziewczyn wcześniej podawała).Pewnie musieli zrobić jakies specjalne kursy-a to przecież kupa kasy... Badanie trwało 30 min.a on w tym czasie liczył kości,żyły,sprawdzał ich "przepływalność"....stras znie szczegółowe te badanie no i specjalny program do tego.....A moja ginka prowadz.ciąże skierowała mnie do tego specjalist...więc ona chyba tego badania nie może zrobić.
Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
gratulacje

brawo ze wszystko dobrze noi kolejny chłopak na watku
ciekawe kiedy jakas dziewczyna? ;>
Dzięki.
Cytat:
Napisane przez ewela28a Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy was swedzi tez skora na brzuchu?Mnie od kilku dni swedzi i nie wiem czy to normalne czy po prostu zaczynaja sie robic rozstepy?
Może zaczyna się rozciągać.....nakładaj często kremik,albo coś natłuszczającego-oliwka....

Boże ,głowa mi pęka!Tak mnie boli ,że mam mdłości,bolą mnie nawet oczy,ucho ,zęby....już drugi dzień....nigdy niczego nie brałam w ciąży -ale chyba nie wytrzymam dłużej.....mam w domu paracetamol ...coś pisałyście,że to można.Ale ile tabletek mogę wziąśc???
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:32   #2766
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Prawdopodobnie to skutek rozciągania skóry, przerabiałam to w ostatni weekend z piersiami, urosły mi już od poczatku ciąży z E do GG, myślałam że się zadrapie, dopiero w internecie wyszukałam że najlepsze są oliwki, wypróbowałam i najskuteczniejsza była Johnsona (smarowała kilka razy dziennie), pani z apteki poleciła mi też maść oliwkową, w sumie swędzienie przeszło już na 3 dzień smarowania.
Nic nie mów, to jakiś dramat - ja nie wychodzę w ogóle z domu, bo nie mam siły i ochoty (bo wymiotuję kilkanaście razy na dobę) no i siedzę na zwolnieniu - więc na szczęście mogę sobie pozwolić na chodzenie bez stanika, bo w żaden ze swoich się nie mieszczę. Przed ciążą nosiłam 75HH, teraz kilka dni temu stwierdziłam że cyce mi za bardzo ciążą i jednak jakieś wspomaganie by się przydało... TŻ wywiózł mnie do sklepu dla ciężarówek, bo wyczytałam, że są tam takie delikatne w środku, a mam bardzo obolałe sutki i swędzącą skórę, więc wszystko mnie drażni. Poprosiłam o największy rozmiar - mieli max 75 K, ale miseczki okazały się za małe..... Czułam się zbyt źle żeby jechać i szukać gdzie indziej, ale jak K za małe to zgroza myśleć jaki mam rozmiar.... Muszę pogadać z ginem, czy coś można wziąć, żeby to ograniczyć, bo masakra po prostu...
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:33   #2767
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Kochane, czy bierzecie jakies leki na bole zoladka czy po prostu cierpicie i staracie sie wytrzymać bol?
A próbowałaś rumianek?

Terry Pratchett
Stary 2012-08-31, 11:34   #2768
maria28
Kniaginia

Maczek, nestelle, Malpka super wieści!!!

Cytat:
tylko złudną nadzieją tez nie chce życ, a potem dostać kopa. Wole sie nie nastawiać ze musi byc dobrze, a potem sie okaze ze nie.
Jasne ze sie nadzieje ma, ale dopuszczam tez inne myśli i co dalej w takim układzie
Takie podejście ma mój lekarz. I swego czasu tak mnie nastraszył, że się u niego popłakałam.

Ja już po wizycie. Torbiel się zmniejszyła, więc dr odstąpił od badania CA125.
Ale jak nie urok to, za przeproszeniem, sraczka. Trofoblast się trochę odkleja, pytał czy mój gin mi przepisał luteinę. A nie przepisał. Ten też mi jej nie kazał brać, więc nie rozumiem.
Mam tylko nic nie dźwigać, dużo leżeć i po górach nie chodzić, a jutro wyjeżdżamy w Bieszczady. Chyba położę się na leżaczku i będę kontemplować zielone pagórki. Zawsze to lepsze niż ta hałasliwa Warszawa.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:37   #2769
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Ale jak nie urok to, za przeproszeniem, sraczka. Trofoblast się trochę odkleja, pytał czy mój gin mi przepisał luteinę. A nie przepisał. Ten też mi jej nie kazał brać, więc nie rozumiem.
Mam tylko nic nie dźwigać, dużo leżeć i po górach nie chodzić, a jutro wyjeżdżamy w Bieszczady. Chyba położę się na leżaczku i będę kontemplować zielone pagórki. Zawsze to lepsze niż ta hałasliwa Warszawa.
Super!
Bieszczady... o tak...

Terry Pratchett
Stary 2012-08-31, 11:38   #2770
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
No nie może przecież wypisać zwolnienia do końca ciąży. Właśnie się przedłuża. Bo sama ciąża nie jest chorobą i powodem żeby do pracy nie chodzić. Więc jakby tak wypisała, to by właśnie kontrole i nieprzyjemności miała.

Ja chyba jestem w mniejszości na tym forum, ale serio uważam że ciąża to nie choroba.. o ile ktoś nie ma zagrożenia lub czuje się bardzo źle (czyli najczęściej kwestia pierwszego trymestru) i nie nosi np ciężkich rzeczy (ale na to też są paragrafy w kodeksie pracy więc.. ) to wd mnie trochę chora jest sytuacja z tymi zwolnieniami...zresztą ktoś wybrał sobie jakiś zawód, dokształcał się przez ileś czasu, robił różne kursy, rozwijał coś jakiś czas i nagle dobrze się czuje i ma w domu siedzieć ... hmmm no jak kto tam woli, tylko potem nie ma co się dziwić że kobitki są dyskryminowane na rynku pracy i marudzą że dziwnym trafem gorzej zarabiają...sorry mam na ten temat swoją opinię, mój mąż prowadzi swoją firmę i przerobił kilka takich dziewuszek - wnioski wyciągnął jedne..na etat i czas nieokreślony tylko i wyłącznie Panowie i Panie poza wiekiem rozrodczym.. w jednym momencie miał 3 laski które były w 3 miesiącu i od razu na l4, kiedyś spotkaliśmy je jak siedziały w dyskotece o 22 !!! a takie były chore na ciąże że do pracy przy komputerze nie były w stanie przyjść/ lub nawet wykonać jej zdalnie z domu.. no sorry.. jakoś w UK czy w innych mscach nie ma tej normy że ciąża to l4 i kobiety dają radę..
No zależy kto jaką pracę wykonuje. Ja gdybym pracowała w biurze i miała spokojną pracę to pewnie bym pracowała nawet do 7-8 miesiąca. Ale niestety mam pracę terenową, stresującą i nie chce chodzić "po domach" z brzuchem więc w 23 tygodniu idę na zwolnienie.
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:40   #2771
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
j
Zgadzam sie, że ciążą to nie choroba i sama wrócilabym chętnie do pracy, gdyby to była normalna praca. I pewnie większości się wydaje, że praca w urzedzie przy biurku własnie taka jest. Ale niestety u nas od kilku lat, gdy do władzy doszły 3 harpie jest masakra i rzekłabym nawet, że mobbing. Z pracy w szalonym tempie odchodzą ludzie którzy mają kredyty i nie mają zagwarantowanej nowej pracy... są jednak w takiej desperacji i psychicznie wykończeni. Uwielbiałam tę pracę przez pierwsze 1,5 roku i naprawdę lubiłam do niej chodzić. Ale od 3 lat jest po prostu nie do wytrzymania psychicznie. Z tego co mi wiadomo, 4 dziewczyny które pomimo ciąży chodzily do pracy, bo bały sie o jej utratę (miały umowę na czas określony) niestety poroniły... Oczywiście, nie można mieć pewności że to z powodu pracy... Ale jeśli kierowniczka lub dyrektorka wytrząsalaby sie nade mną personalnie przez godzinę to sama nie wiem jak na to zareagowałaby moja dzidzia A takie sytuacje sa niestety nagminne

No, to się wygadałam
A to su %^&* a nie możecie tego gdzieś zgłosić, chociażby jakiś były pracownik ? Masakra, że takie coś się toleruje w urzędach do tego no ale takie życie.

Mi się wydaje, że lekarka pewnie będzie Ci wypisywać zwolnienie do końca, ale nie chciała się wkopać taką deklaracją otwartym tekstem.. W pracy możesz powiedzieć, że nie wiesz jak długo bo to zależy oczywiście od stanu zdrowia, ale raczej tak, najwyżej do samego l4 znajdziesz sobie jakiegoś lekarza co wiesz że wypisuje.

Kontrola ZUSowska zawsze może być na zwolnieniu, w końcu jak na każdym.. ale myślę że akurat ciążowe dolegliwości są ciężkie do zakwestionowania, jak dowiedzą że nie masz skurczy ? Dlatego lekarze je tak łatwo wypisują, mi w karcie ciąży leki wpisali, a w karcie u ginka mam objawy.

Cytat:
robiłam betę jak mi wyszły 2 kreski, ale nie pomyslałam, zeby isć pozniej jeszcze raz.

Dopiero ten lekarz tak mi podpowiedział, zeby zrobic to 2x w odstępnie 48h i moim zdaniem lepiej ze jakoś mnie uprzedził ze róznie moze byc, ale tez zaznaczyl ze to nie znaczy od razu najgorszego.

bede miala oba wyniki to mam zaraz dzownic do niego bezprośrenio na komórke
Mi też by nie przyszło do głowy powtórzyć, to moja pierwsza ciąża, natomiast powtórzyłam z przypadku po 48 h, bo uznałam że... mogli się pomylić w laboratorium taki ze mnie niedowiarek No to trzeba po prostu czekać, nic więcej teraz nie wymyślimy
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:40   #2772
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Boże ,głowa mi pęka!Tak mnie boli ,że mam mdłości,bolą mnie nawet oczy,ucho ,zęby....już drugi dzień....nigdy niczego nie brałam w ciąży -ale chyba nie wytrzymam dłużej.....mam w domu paracetamol ...coś pisałyście,że to można.Ale ile tabletek mogę wziąśc???
Nie wiem jaka dawka jest dopuszczalna, ale niedawno gdzies wyczytalam, ze do 1000mg jest na pewno bezpieczne.
We wtorek pytalam lekarki, czy moge brac cos przeciwbolowego, i jedynie paracetamol, przy migrenie zalecila mi by sprobowac dwie tabletki na raz wziac (1000mg), ze wtedy dzialanie bedzie silniejsze - no ale to przy migrenie (od razu zaznacze, ze nie pomoglo). U nas tabletki paracetamolu bazowe maja po 500mg.
Stary 2012-08-31, 11:45   #2773
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jaka dawka jest dopuszczalna, ale niedawno gdzies wyczytalam, ze do 1000mg jest na pewno bezpieczne.
We wtorek pytalam lekarki, czy moge brac cos przeciwbolowego, i jedynie paracetamol, przy migrenie zalecila mi by sprobowac dwie tabletki na raz wziac (1000mg), ze wtedy dzialanie bedzie silniejsze - no ale to przy migrenie (od razu zaznacze, ze nie pomoglo). U nas tabletki paracetamolu bazowe maja po 500mg.
Dzięki , zaraz łykam bo umrę poprostu.
Stary 2012-08-31, 11:46   #2774
Tasia34
Wtajemniczenie

Kurczę... zaczęłam się martwić, może niepotrzebnie, ale nic nie poradzę...
Tak, jak na początku miałam zgagę, mdłości i podenerwowanie (przez jakiś tydzień, w okolicach terminu miesiączki), teraz nie mam prawie żadnych objawów (mimo pozytywnego wyniku testu kilka dni temu). Czy te objawy mogły być tak krótko i na razie się skończyć?
Czy może test nie wykazał ciąży, tylko np. torbiel..?
Albo mi się już nic nie rozwija..? :-(
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:54   #2775
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
A próbowałaś rumianek?
nie probowalam, niestety ja rumianku nie moge, jestem alergikiem, ale dziekuje za wskazowke
Wlasnie dzwonilam znowu do lekarza (niedlugo beda miec mnie tam dosc ) i mam znowu lykac VomexA (to sa takie tabletki na bazie jakiegos antyhistaminiku przeciwwymiotne) i lezec jak najwiecej, do tego lekkie posilki - no i wypisala mi zwolnienie na przyszly tydzien znowu.
ojejjjj.. nigdy nie przypuszczalam, ze takie dolegliwosci moga byc tak uprzykrzajace (choc wiem tez, ze niektore kobiety maja jeszcze gorzej )
Stary 2012-08-31, 11:57   #2776
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cześć Dziewczyny,
Przyjmiecie mnie do siebie?
Mam termin na 21 kwietnia 2013, akurat między urodzinami TŻ i moimi O ciąży dowiedziałam się 2 tyg. temu, w dniu, kiedy złożyłam wypowiedzenie w starej pracy i cieszyłam się na rozpoczęcie nowej, znacznie lepszej.
Póki co jestem na zwolnieniu ( w starej pracy, cofnęłam wypowiedzenie), a potem zobaczę.

Chętnie z Wami porozmawiam, to jest moja pierwsza ciąża i miło mi będzie dzielić swoje troski i radości z kobietami, które czują się podobnie.

Pozdrawiam

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 12:00   #2777
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
A to su %^&* a nie możecie tego gdzieś zgłosić, chociażby jakiś były pracownik ? Masakra, że takie coś się toleruje w urzędach do tego no ale takie życie.
no właśnie jedna koleżanka, która złozyła wypowiedzenie (a miało bardzo dobrze platne stanowisko i 4 tys na rękę!) i jest w pracy do przyszłego piatku, przymierza się do zalożenia sprawy. Mam nadzieję, że nie odpuści kiedy juz odejdzie

Cytat:
Mi się wydaje, że lekarka pewnie będzie Ci wypisywać zwolnienie do końca, ale nie chciała się wkopać taką deklaracją otwartym tekstem.. W pracy możesz powiedzieć, że nie wiesz jak długo bo to zależy oczywiście od stanu zdrowia, ale raczej tak, najwyżej do samego l4 znajdziesz sobie jakiegoś lekarza co wiesz że wypisuje.
no też mam taką nadzieję, że po prostu zdenerwowała się na bezczelne pytanie które przyniosłam od mojej kadrowej. W sumie pewnie sama zareagowalabym podobnie na jej miejscu Inna sprawa, że oswajam się z tym, że będę musiaal wrócić i mam nadzieję, że moje dziewczyny z tymi najgorszymi rzeczami ogarną się przez te 3,5 tyg kiedy jeszcze mam zwolnienie, bo do w miarę "normalnych" warunków oczywiście bym wróciła. Nie widze problemu żeby popracować do 7mego miesiąca, ale pod warunkiem że warunki pracy nie zagrożą mojej dzidzi
Stary 2012-08-31, 12:05   #2778
maria28
Kniaginia

Cytat:
To ja oddam 2 rozmiary
Jak miałam już G to mówiłam na nie Giewonty, teraz jest GG Giewonty Gigant, a przede mną pewnie H jak Himalaje .
Uśmiałam się, tak pozytywnie na te określenia

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,
Witaj!!
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 12:12   #2779
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć Dziewczyny,
Mam termin na 21 kwietnia 2013, akurat między urodzinami TŻ i moimi O ciąży dowiedziałam się 2 tyg. temu, w dniu, kiedy złożyłam wypowiedzenie w starej pracy i cieszyłam się na rozpoczęcie nowej, znacznie lepszej.
Póki co jestem na zwolnieniu ( w starej pracy, cofnęłam wypowiedzenie), a potem zobaczę.

Chętnie z Wami porozmawiam, to jest moja pierwsza ciąża i miło mi będzie dzielić swoje troski i radości z kobietami, które czują się podobnie.

Pozdrawiam
Witaj! i zapraszamy do rozmowy ))
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 12:14   #2780
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mnie to jest śmiech na sali... co ciekawsze, niektóre z nich miały kartę multisporta i czynnie z niej korzystały (nie tylko basen). Ja wiem, że nasz kraj jest chory ale nie możemy usprawiedliwiać się tym, że oszukujemy bo inni też oszukują!
No powiem Ci, że my też mieliśmy niezłe zdziwko z mężem, jak spotkaliśmy te 3 dziewuchy w klubie, zwłaszcza , że to były praktycznie pierwsze pracownice męża, cały czas mu trułam jak to kobiety mają ciężko w życiu i trzeba im pomagać Powiedziały nam normalnie cześć i siedziały tam jeszcze z godzinę... a potem jak wróciły do pracy wielkie zdziwienie, że wypowiedzenie. Wiadomo, każdy rozumie jak komuś trafi się ciąża zagrożona, ale jak ktoś po prostu oszukuje to sorry ciężko komuś potem w czymkolwiek zaufać... nam chyba było bardziej wstyd, niż im...

Cytat:
Jestem tego samego zdania

Tutaj kobiety w ciazy chodza normalnie do pracy, oczywiscie, jezeli dobrze sie czuja i wszystko jest w porzadku.
Ja tez bede chodzila do pracy normalnie, nawet sobie tego nie wyobrazam, by brac zwolnienie, kiedy czuje sie dobrze

teraz jestem juz kilka dni na zwolnieniu, ale cierpie.. nawet komputer czy tv wlaczam tylko, jezeli lepiej sie czuje.. ale u mnie straszne hustawki.. godzina lepiej i nagle straszne bole..

No wiadomo, jak ktoś się źle czuje to sprawa jasna. A te bóle to są właśnie brzucha nie macicy ?

Cytat:
Myślę ,że takie drogie bo np gin jest na tej liście (któraś z dziewczyn wcześniej podawała).Pewnie musieli zrobić jakies specjalne kursy-a to przecież kupa kasy... Badanie trwało 30 min.a on w tym czasie liczył kości,żyły,sprawdzał ich "przepływalność"....stras znie szczegółowe te badanie no i specjalny program do tego.....A moja ginka prowadz.ciąże skierowała mnie do tego specjalist...więc ona chyba tego badania nie może zrobić.
mój też jest na tej liście i też u niego 200 zł kosztuje. ale ja mam dopiero 21.

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
No zależy kto jaką pracę wykonuje. Ja gdybym pracowała w biurze i miała spokojną pracę to pewnie bym pracowała nawet do 7-8 miesiąca. Ale niestety mam pracę terenową, stresującą i nie chce chodzić "po domach" z brzuchem więc w 23 tygodniu idę na zwolnienie.
No ja spokojnej nie mam, duża odpowiedzialność, zwolnienia dla kilkadziesiąt osób, ale mam taką trochę przy biurku, trochę w delegacjach.. często nienormowany czas pracy.. właśnie w przyszłym tygodniu jadę na wizytację. Ale Ciebie rozumiem, bałabym się chyba tak chodzić po ludziach z brzuszkiem..
Stary 2012-08-31, 12:15   #2781
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki.
Ja zazdroszczę obecności szczególnie dziecka...też chciałam wziąść moje dzieciaczki ale lekarz powiedział,że czasami zdarza się jeszcze dopochwowe...no a wtedy nie miał by kto ich przypilnować.Miałam jednak brzuszne no ale 30 min.-a on cały czas nawijał :tu jest kość taka ,a tu taka,tu żyła,tu przewód...dzieci w tym czasie rozniosły by gabinet
.
no jakby mąż nie szedł z nami to bym Julki też nie wziąła bo sama na kanapie by nie wysiedziala tylko zaglądała do nas za kotare
No moja lekarka też była na liście
Eh nie mogę doczekać się następnego usg

Cytat:

Super ze torbiel sie zmniejszyla
Miłego wyjazdu

Cytat:
Cześć Dziewczyny,

Pozdrawiam
witaj
A nową pracę juz miałas umówioną czy miałaś dopiero szukać?
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 12:40   #2782
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

dziewczyny czy któraś z was zażywała /zazywa norprolac bo ja wlasnie jestem na końcówcę i mam odstawić i trochę się marwtię jak organizm zareaguje
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 12:45   #2783
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
dziewczyny czy któraś z was zażywała /zazywa norprolac bo ja wlasnie jestem na końcówcę i mam odstawić i trochę się marwtię jak organizm zareaguje
Ja brałam, po odstawieniu czułam się lepiej niż na, bo ten lek z wszystkich obniżających prolaktynę tolerowałam chyba najgorzej (no może poza Dostinexem) - przestało mi lecieć ciśnienie i skończyły się zawroty głowy. A co Cię martwi konkretnie?
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 12:49   #2784
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Dziewczyny,

Pozdrawiam
Cześć,i gratuluje!
Cytat:
no jakby mąż nie szedł z nami to bym Julki też nie wziąła bo sama na kanapie by nie wysiedziala tylko zaglądała do nas za kotare
No moja lekarka też była na liście
Eh nie mogę doczekać się następnego usg
to fajnie,że Twoja ginka nie przegina z cenami....ja też bym nie miała nic przeciwko gdyby było mniej niż 200 zł.....a jeszcze ta świadomość połówkowego...napewno nie za mniejszą cenę.......
Stary 2012-08-31, 13:05   #2785
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:

to fajnie,że Twoja ginka nie przegina z cenami....ja też bym nie miała nic przeciwko gdyby było mniej niż 200 zł.....a jeszcze ta świadomość połówkowego...napewno nie za mniejszą cenę.......
no niestety sa niektórzy tacy jak to moja siostra mówi "gwiazdorzy" wyrobią sobie opinie a potem podnoszą kasę a wcale więcej nie pomagaja No też się cieszę że za taką kasę tak dokładne badanie robi a przy tym przesympatyczna kobieta
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 13:06   #2786
megi-megi
Zakorzenienie

Wiecie, ja pracowałam do 8 miesiąca w ciąży. Nie miałam żadnych dolegliwości. Ale... teraz wiem, że to stanowczo za długo. Pierwszy dzień zwolnienia i dopiero poczułam, że żyje. Okazało się, że byłam tak wykończona fizycznie, że ledwo psychicznie wyrabiałam. Jednak w pracy nie można sobie zrobić przerwy na drzemkę, położyć się, jak puchną nogi etc. (no muszę przyznać, że i tak codziennie przychodziłam chociaż na 3 godzinki). Teraz maksymalnie planuję pracę do 7 miesiąca A być może szybciej pójdę na zwolnienie.
Nie trzeba mieć zagrożonej ciąży, żeby pójść na zwolnienie. Jednak kobieta w ciąży nie ma takiej wytrzymałości, wydolności i mimo, że teoretycznie zdrowa może czuć się mocno średnio.
A dodam, że nie mam męczącej pracy. Pracuję w widnykacji. Sama przyjemność
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 13:16   #2787
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewela28a Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy was swedzi tez skora na brzuchu?Mnie od kilku dni swedzi i nie wiem czy to normalne czy po prostu zaczynaja sie robic rozstepy?
skóra się rozciąga. smaruj jakaś oliwka lub balsamem zeby nie bylo rozstępów. mnie narazie nie swedzi ;p
Cytat:
To ja oddam 2 rozmiary
W domu już zapowiedziałam że jak po karmieniu nie zmaleją, to skarbonka i zbieram na zmniejszenie
to ja jeden rozmiar przyjmę
Cytat:
dobrze ze torbiel mniejsza. to teraz lez i odpoczywaj
Cytat:
Cześć Dziewczyny,
witamy i gratulujemy
a ja juz po badaniu. pytalam sie jako ze jestem w ciazy i tylko morfologie to lekkie sniadanie moge jesc tylko nie wiem co tzn lekkie ;p

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 13:18   #2788
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
pytalam sie jako ze jestem w ciazy i tylko morfologie to lekkie sniadanie moge jesc tylko nie wiem co tzn lekkie ;p
Nie polecam tłustej jajecznicy na boczku czy tostów z kapiącym, żółtym serem
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 13:18   #2789
corka_rosy
Wtajemniczenie

Dziękuję za powitanie

Cytat:

witaj
A nową pracę juz miałas umówioną czy miałaś dopiero szukać?
Podpisałam już umowę na okres próbny, miałam zacząć 4 września, ale to odkręciłam.

A ze zwolnieniami: moim zdaniem dużo zależy od tego, jak się czujecie psychicznie. Ja mam spokojną pracę, przy komputerze, nikt nade mną nie wisi, mam dużą swobodę.
Problemem jest jednak atmosfera, ciągłe kłótnie, okropne plotki, których nie trawię i nie biorę udziału, ale niestety, napięta atmosfera się udziela i wracam z pracy najeżona, wyżywam się na TŻ. Wszyscy mi mówią, żebym się uspokoiła ze względu na dziecko. Od początku tygodnia jestem w domu i przynajmniej problem pracy mam z głowy. Nie wiem tylko, ile jeszcze wytrzymam tak siedząc. I tak źle i tak niedobrze

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 13:31   #2790
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Wiecie, ja pracowałam do 8 miesiąca w ciąży. Nie miałam żadnych dolegliwości. Ale... teraz wiem, że to stanowczo za długo. Pierwszy dzień zwolnienia i dopiero poczułam, że żyje. Okazało się, że byłam tak wykończona fizycznie, że ledwo psychicznie wyrabiałam. Jednak w pracy nie można sobie zrobić przerwy na drzemkę, położyć się, jak puchną nogi etc. (no muszę przyznać, że i tak codziennie przychodziłam chociaż na 3 godzinki). Teraz maksymalnie planuję pracę do 7 miesiąca A być może szybciej pójdę na zwolnienie.
Nie trzeba mieć zagrożonej ciąży, żeby pójść na zwolnienie. Jednak kobieta w ciąży nie ma takiej wytrzymałości, wydolności i mimo, że teoretycznie zdrowa może czuć się mocno średnio.
A dodam, że nie mam męczącej pracy. Pracuję w widnykacji. Sama przyjemność
Ohoho windykacja, miodzio Spoko, my robimy restrukturyzacje firm a wiadomo restrukturyzacja -> cięcie kosztów... --> zwolnienia...też bywa ciężko.

No ja uważam, że wszystko z rozsądkiem i wedle samopoczucia, ale nie z automatu. Jakby babeczki chodziły na l4 w 7 miesiącu to jednak różnica niż pójść w 5 tygodniu. Moje dwie najlepsze przyjaciółki, pracowały znowu też do 8 miesiąca, ale one same mówią że mogłyby być w ciąży non stop. Wariatki !! Także pewnie, za każdym razem to sprawa totalnie indywidualna.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
Dziękuję za powitanie
A ze zwolnieniami: moim zdaniem dużo zależy od tego, jak się czujecie psychicznie. Ja mam spokojną pracę, przy komputerze, nikt nade mną nie wisi, mam dużą swobodę.
Problemem jest jednak atmosfera, ciągłe kłótnie, okropne plotki, których nie trawię i nie biorę udziału, ale niestety, napięta atmosfera się udziela i wracam z pracy najeżona, wyżywam się na TŻ. Wszyscy mi mówią, żebym się uspokoiła ze względu na dziecko. Od początku tygodnia jestem w domu i przynajmniej problem pracy mam z głowy. Nie wiem tylko, ile jeszcze wytrzymam tak siedząc. I tak źle i tak niedobrze
No nie wiem, dla mnie to brzmi jakby tam się strasznie im nudziło, jak mają czas na takie pierdoły.. no dla mnie to właśnie nie jest powód do brania l4, po pierwsze pewnie bym po prostu nie chciała pracować w takim miejscu, ale czasami wiadomo opcji nie ma (zresztą jak rozumiem, właśnie byłaś w trakcie zmiany pracy), no i chyba nie można tak przeżywać i dawać wpływać na swoje życie codzienne jakimś znudzonym burakom l4 z założenia nie powinno służyć do rozwiązywania sytuacji z kórymi sobie człowiek nie radzi, a jest zwolnieniem w razie choroby. No ale takie sprawy już każdy musi sobie rozważyć w swoim sumieniu i planując swoją ścieżkę kariery. Ja tam do ZUSu donosić nie planuję
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości