|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2761 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cześć mamusie
![]() gratulacje ![]() Cytat:
Mi również ciężko wstrzelić się w wątek, ale regularnie czytam. Malwinka już codziennie zjada 2 łyżeczki tartego jabłuszka, za tydzień zupki wprowadzamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2762 |
Zakorzenienie
|
agatka, dzieciakowi zakłada się specjalną pieluchę do wody, do kupienia np. w Rossmannie. One są zakładane jak majtki, później się pieluchę zrywa. Więc do wody nie poleci jak narobi.
![]() A jak się uleje... Maćkowi się ulało ![]() ![]()
![]() |
#2763 | ||||
Raczkowanie
|
Hejka
Dumnie donoszę, że wczoraj pierwszy raz ćwiczyłam wieczorem brzuszki 8 min ![]() Cytat:
Cytat:
![]() No ja jak na proste zakupy sama wybędę to szaleję po sklepie jak dziecko ![]() A dzisiaj może uda mi się wyskoczyć wieczorem ze znajomymi pograć w siatkówkę na sali, czego nie robiłam od prawie roku już, a wcześniej od lat regularnie co tydzień. Już się nie mogę doczekać ![]() woow ![]() Cytat:
![]() A babka w parku, ZGROZA ![]() Cytat:
Najbardziej to tego wyjścia na basen nie może doczekać się mąż, już by go pływać od razu uczył ![]() A u mnie dzisiaj słaba nocka. Już się miałam chwalić, że młody pięknie już do 4/5 śpi po kąpieli bez przerwy a tu dzisiaj pobudka o 1 i dalej co 2 godzinki ![]() Teraz chłopaki się wentylują a ja lecę kudły myć, buźka |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Rozeznanie
|
Hej!
![]() Wróciłam! Nie było problemu z nadrabianiem. Ostatni post o 14. ![]() Byliśmy od czwartku w Gdańsku. Zaliczyliśmy zakupy, ZOO, Park Oliwski, PGE Arena (zwiedzanie z przewodnikiem bardzo nam się podobało) i oczywiście wizytę nad morzem. Hania była bardzo grzeczna, nie marudziła, dzielnie nam wszędzie towarzyszyła. ![]() Teraz czeka mnie pracowity tydzień- w sobotę chrzciny. Trzeba zrobić porządki, zakupy itp.
#2765 |
Zadomowienie
|
Bry
A powiedzcie mi czy Wasze dzieci jak były na basenie to potrafiły rzeczywiście pływać? Moja szwagierka była 2 tyg temu na basenach z moim, od wczoraj już oficjalnym chrześniakiem, ma on 6 miesięcy i wrzucili go na dno basenu i świetnie wypłynął sam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2766 | |||||
Zadomowienie
|
witam po weekendzie
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() i jak tam ważonko? Cytat:
![]() ![]() a jakiej dł był Twój synek gdy się urodził? myślę , że nie masz się czym martwić ![]() wow! chciałabym coś takiego zobaczyć |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2767 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Też myślałam o takich zajęciach, ale kurde jakoś nie ufam tym naszym basenom...... A właśnie, Agata, jak Wam się sprawdzają wielorazówki? Cytat:
Cytat:
![]() No i powodzenia w przygotowaniach. W domu robicie chrzciny? A my w sobotę byliśmy na fajnej imprezie plenerowej "DZień pokoju" - fajne koncerty, warsztaty, fajni ludzie trochę zakręceni (tacy współcześni hipisi), dobre jedzonko. A wczoraj kolejna impreza - 5o rocznica ślubu cioci mojego męża. Byłoby nawet ok, ale lokal przy maksymalnie ruchliwej ulicy (hałas), a w lokalu był dancing ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
Ja z brzuszkami jednak jeszcze trochę czekam (po cc), na razie rower, spacery i takie ogólne ćwiczenia |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2768 |
Rozeznanie
|
Witam!
Widzę że udane wypoczynki sama z chęcią wybrałabym się nad morze chodźby na parę dni ale nie damy radę ![]() Do dziewczyn z lublina znacie jakieś fajne lumki w lublinie chętnie bym tam pobuszowała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2769 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2770 | |
Zakorzenienie
|
Super, gratuluje
Cytat:
A u nas weekend był pełen odwiedzin, Maja oczarowała wszystkich i była bardzo grzeczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2771 |
Rozeznanie
|
Witam. Dawno się nie odzywałam, ale nic dobrego się u mnie nie dzieje... wręcz jest kryzys i ciągłe spięcia z mężem i rodzicami, już nie wiem czy bardziej chcę się wyprowadzić z domu czy rozwodzić
![]() ![]() ![]() Dziś mamy pierwszą rocznicę ślubu, jak sobie pomyślę jaka wtedy byłam szczęśliwa to mam łzy w oczach ;-( coraz częściej myślę, że to wszystko za szybko się zdarzyło i ślub i dziecko, ja sama nie mam na to siły ;-( a on mnie nie wspiera ![]() dobrze się tak czasem trochę "wygadać" fajnie, że mogłam to zrobić tutaj Jeszcze jakby tego było mało to w środę mam iść na usg, a dostałam miesiączki ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2772 |
Zadomowienie
|
Dziś w końcu zaliczyliśmy pierwsze szczepienie
![]() Ale za to zmagamy się z AZS i powoli mam dość. Ten tydzień będę na chlebie, wędlinie, ziemniakach i kurczaku. Jak małemu nie przejdzie to oznaczać będzie, że coś z chemii mu szkodzi. Tak bardzo chcę go karmić piersią, a co chwilę coś nie tak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2773 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kurczę, szkoda, że te napięcia u Was, bo tak jak piszesz, dzieciak wyczuwa i to pewnie przez to marudne... Wiem, że to co napiszę, to największy banał świata (ale działa). Spróbowaliście z mężem pogadać tak spokojnie, bez oskarżania się i nerwów? Może któregoś wieczoru, jak mały pójdzie spać, usiądźcie i pogadajcie (chodzi mi o to, żeby to nie była rozmowa na szybko, z dzieciakiem na ręku, włączonym telewizorem itp). Powiedz, jak się czujesz (chodzi mi o to, żeby nazywać SWOJE ODCZUCIA, a nie oskarżać. Czyli np "czuję się samotna, niezrozumiana, zmęczona" zamiast "nigdy cię nie ma, nie rozumiesz mnie i nie pomagasz" ) i czego oczekujesz. W końcu to Wasze wspólne dziecko i samo się lepiej nie zrobi - tylko narosną jakieś wzajemne pretensje i nieporozumienia. I będzie dobrze, tylko potrzeba dobrej woli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | ||
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ciężko się do Was wstrzelić w rozmowę jak się nie ma za dużo czasu na pisanie ![]() Cytat:
![]() Ze starszym synem też zaczęłam chodzić na basen jak miał pół roku ale czegoś takiego nie praktykowałam, bałabym się. Cytat:
![]() No i z tego co czytam coraz więcej tych kryzysów, zostawiajcie Waszych Tż w sobotę czy niedzielę i wychodzcie, szybko zmienią nastawienie ![]() No i dołączamy się do klubu dzieci z asymetrią, układanie na boczku chyba pomaga ale czekam aż to potwierdzi fizjoterapeuta w przyszły poniedziałek.
![]() |
#2775 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2776 |
Zakorzenienie
|
jeeee idziemy w niedzielę na basen z małą.
kupiłam na gruponie 4 wejścia. ![]() ciesze sie jak głupia |
![]() ![]() |
![]() |
#2777 |
Raczkowanie
|
Witam,
U na sdzis ciężka noc Małą obudziłą się o 12 nakarmiłam ją, za godzine kolejna popbudka z płaczem, posmarowałam jej dziąsła maścią i przszło została u ans w łóżku bo bardzo sie wierci i nie może zasnąć ( nie wiem czy to zęby?) pożniej jeszcze kolo 3 sie przebudziął i o 6. A było już tak pieknie z jednym karmieniem o 3. am nadzieje ze wroci wszytsko do normy. Mam pytanie czy uważacie, ze dziecko powinno mieć kontakt z dwoma babciami. My z M nie jestesmy po ślubie kontakt z jego mamą prawie nie mam on się z mamą nie odzywa i ona nie widuje Sary widziaął ja raz po urodzeniu pisze do M zeby pokazał jej Małą ale on nie chce sie z mama widzieć i nie wiem czy ja powinnam dążyc zeby Sara miała drugą babcie ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#2778 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli Babcia chce kontaktu z Wnuczką, to ja bym Jej go umożliwiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2779 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2780 |
Zakorzenienie
|
She moja tesciowa widziała Maje 2 razy, raz w szpitalu gdy miała 5 dni, i gdy miała 2 m-ce przyszła do nas. I to tyle. Zareagowała na nia jak na inne osoby popatrzyła a potem usmiechała.
Izotropia nie martw sie, wiele z nas tu ma kryzys za soba, ja osobiscie nie jeden, ale grunt to rozmowa na spokojnie bez udziału dziecka. Najpierw powiedziałam Tz co mnie boli w relacjach miedzy nami, a poźniej co nie podoba mi sie m.in. ze mało zajmuje sie Maja i o ile co dotyczy dziecka zmieniło sie, to miedzy nami jest róznie, raz lepiej raz gorzej, ale nie odbiegamy norma od innych małzenstw-chyba ![]() Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-09-03 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2781 |
Zadomowienie
|
Jakie masz doświadczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2782 |
Wtajemniczenie
|
pisz co chciałabys wiedziec.Oby dwoje moich dzieci na to choruje tzn filip wyrósł a szymon ma nadal.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2783 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Zaległości z kilku ostatnich dni…
![]() Zapewne w jednym poście mi się nie zmieszczą ![]() Cytat:
![]() Ja byłam z Maksiem na rozpoczęciu roku, tż nie mógł wziąć wolnego, a Kaja moja mama wzięła na spacer. Normalnie też wielkie wydarzenie, bo to pierwszy raz dopiero ![]() Cytat:
![]() U nas lekarz potwierdził lekkie wygięcie w jedną stronę. Zastanawiał się, czy wysłać nas na ćwiczenia. Mówił, że to powinno samo minąć (ponoć do pół roku zwykle mija) i trzeba po prostu zachęcać dziecko, żeby równomiernie na obydwie strony ćwiczyło obroty, to najlepsze na ten moment. W końcu powiedział, że na razie nie trzeba nam ćwiczeń, ale mamy jeszcze przyjść do kontroli za 2 mies., czyli jak Kaj będzie mieć 5,5 mies. Cytat:
![]() ![]() W dalszej części tamtego postu doszłam w sumie do podobnych ustaleń ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Twój opis też na jednym wdechu czytałam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2784 | ||||||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Śliczny chłopak, w dalszym ciągu ogromnie podobny do Ciebie! Cytat:
Nie martw się samym faktem, że dziecko krótko je. Czas ssania to mocno indywidualna cecha. Jeśli jest spokojny i zadowolony, a przy tym dobrze przybiera, to nie widzę powodu, żeby się czymkolwiek martwić. Hura!!! ![]() ![]() Cytat:
Od poprzedniej lekarki mieliśmy zaleconą rehabilitację (serię ćwiczeń, 10 razy, z czego połowę Maks przechorował i nie szedł, więc efekt tego ogólnie był marny) i pantofle ortopedyczne (u mnie do kupienia jedynie firmy Daniel, za prawie 100 zł ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mała uwaga - kupujcie te "złote" (w kolorze miodowym). W mlecznych/białych, różowych i niebieskich jest taka dziwna dodatkowa część. Szyjka butelki jest krótsza i zamiast tego jest taki dodatkowy krążek. Mnie to wkurza, bo to dodatkowa część, która się plącze przy myciu, sterylizacji, skręcaniu... Dawniej tego nie było i nie mam pojęcia, po co to wprowadzili. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nie przejmuj się innymi, jeśli córcia nie ma spoconego, gorącego karku, to widocznie lubi po prostu mieć cieplej. |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2785 | ||||||
Wtajemniczenie
|
A jednak to były zęby
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Czy tak prosto z marszu? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale rozumiem, że to nie było tak na pierwszych zajęciach, tylko po jakimś wcześniejszym przygotowaniu?? Ja bym chyba zawału dostała, jakby instruktor tak wrzucił mi dziecko ![]() Nieźle, nieźle ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Macie! Czytajcie! ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2786 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A i ja uważam że jak pochodzimy sobie spacerkami się dotleniamy,zachartujemy itp oczywiście zimą nie będę spacerowac bo ja zmarzlak jestem ![]() Zreszta ta praca na razie chyba musi poczekac-mamy spore problemy zdrowotne tzn M je ma ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2787 |
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
![]() ![]() o pływaniu widzę pisałyście, ja też chcę się z młodym wybrać (to jakoś 3 miesiące chyba trzeba mieć ukończone) tylko że na te wszystkie zajęcia co wynalazłam to każą wykupić od razu cały kurs za 500zł, a ja wolałabym po pierwsze wybrać się raz na próbę a po drugie na bank nie dam rady być na wielu zajęciach (mocno nieregularna praca tż on dojeżdża autem, a ja po basenie nie będę przecież autobusem wracać)
#2788 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W sumie to poradź jak się zorientować co szkodzi małemu, bo ja głupieję z tego wszystkiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2789 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas dzień zleciał szybko pojechalm do swojej mamy a pozniej mama została z Sarą i pojechałam z M ogladac samochód bo zamierza kupic. Nie wiem po kąpieli Sara nie chce jeść w pozycji klasycznej bo płacze, a jak karmie ja na leząco to jest ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2790 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wielorazówek... no mamy, ale jakoś nie mogę zacząć. ![]() Właściwie to mam sporo czasu bo Maciek nie jest absorbujący, a poza tym co to za problem nastawić pranie raz na dwa dni... ale... dostaliśmy od znajomych tyle pieluch, że póki co sama kupiłam chyba tylko 3 paczki. Najpierw "1" od koleżanki dostałam ponad 200 sztuk, prawie nie zdążyłam ich zużyć zanim Maciek wyrósł, później "2" też sporo, i "3" kilka paczek... ![]() No i mąż jakiś nieprzekonany... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do basenu, żadnych przygotowań nie robiliśmy. W domu Maćka kąpiemy w 38 stopniach i taka woda mu odpowiada, w basenie było 32 stopnie i nie narzekał ![]() Na pierwszych zajęciach dzieciaki oswajają się z wodą, nie ma moczenia głów. Jest "holowanie" dziecka pod ręce przez rodzica, zanurzenia w wodzie po szyję, instruktor leje wodę z konewki przed dzieckiem... i takie tam. Później będzie polewanie, chlapanie i nurkowanie. ![]() Kilka zdjęć ![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-09-07 o 13:03 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.