|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci ![]() |
|||
1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
15 | 35,71% |
3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
0 | 0% |
4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
1 | 2,38% |
5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
15 | 35,71% |
6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
0 | 0% |
7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
3 | 7,14% |
8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
4 | 9,52% |
9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
4 | 9,52% |
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to też kosmiczne sumy. Fajnie dostać ale ciężko dać ![]() Marina nie sądzę, żeby lokatorzy zgodzili się na zamienienie suszarni na rzecz Waszej kuchni ![]() Ale z tego co opisujesz wszystko jest do przejścia, mam nadzieję że się uda! ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- My płaciliśmy 200zł za chrzest razem z mszą ale to tylko dlatego, że mi się wydawało że tyle należy/wypada. Wszyscy mnie wyśmiali. Szkoda, że po fakcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Wtajemniczenie
|
COOKIE poytałam dziewczyn u mnie w pracy i tez uwazaja ze to świetny pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#664 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#665 |
Wtajemniczenie
|
Patiku dziękuję, że pytasz-Fabianek urodził się wczoraj po 14, ale info dostałam nieco później, bo moja przyjaciółka po porodzie dostała zapaści, było z nią źle, musieli jej przetoczyć 2 woreczki z krwią. ale już wieczorem wydobrzxała i trafiła z Fabiankiem na salę poporodową i już go nawet karmiła
![]() ![]() u nas też chrześni kupują szatkę/świecę. za chrzest "płaciliśmy" sami. a co do tego ile dać to Hania dostała po 200+medalik i 300 zł od chrzestnych. i to uważałam za dużo (zwłaszcza, że to młodzi ludzie, sami za dużo nie mają...) |
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet nie pomyslalam, że się chwalisz czy cos ![]() Ale wybieranie chrzestnych pod wzgledem zawartosci portfela to sie w glowie nie miesci... pazerność jakich mało, bo jakos nie wierze, ze to po to żeby w razie czego dziecko miało lepiej... Lili od chrzestnego dostala pamiątkę i medalik. Mieli trudna sytuację, dziewczyna w ciązy, młodzi itd. Ale w koncu to brat tż i nie wyobrażaliśmy sobie żeby chrzestnym miał być ktos inny.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Wtajemniczenie
|
my tyle samo. i z tych samych powodów. nikt mnie nie wyśmiał-a przynajmniej mi nic nie wiadomo. i ja wcale nie uważam, że za dużo czy coś. tyle chciałam, miałam, mogłam i dałam. koniec.
|
![]() ![]() |
![]() |
#668 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ha tutaj u nas w parafiach to różnie sobie śpiewają, nie ma co łaska. 200 zł to minimum.
![]() |
#669 |
Wtajemniczenie
|
PIELESZKO duży chłopak z Fabianka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a choziaż ładnie śpiewalismy? ![]() taaa, czyli nic nie schudłam, tak? ![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- ja dawaklam 50 zl ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#671 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
sobie przed pracą na bieżaco prasuje co mi trzeba. Cytat:
ja chrześnicy 3 lata temu dałam 400zł chyba. za chrzest płaciliśmy sami - nie wydaje mi się żeby chrzestni mieli "z urzędu" płacić za chrzest - pierwsze słysze.
![]() ![]() |
![]() |
#672 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, powariowałyście! Jeszce południa nie ma,a 3 storny napisane
![]() ![]() Cytat:
![]() Z biżuterią u mnie tak samo. Zawsze nosiłam kolczyki, teraz nie mogę, bo jak je mam, to Tymuś się nie może na jedzeniu skupić, tylko mnie za ucho ciągnie ![]() Cytat:
![]() i ![]() Cytat:
Ja też nie myślę o odstawianiu jeszcze. I wina (choć lubię) wcale mi nie brakuje ![]() Cytat:
![]() Ja zawsze wiedziałam, że jak już się zdecyduję na dziecko, to będę z nim chciała być jak najdłużej. Bo to moje dziecko i nie po to go chcę, żeby ktoś inny mi je wychował. Dlatego absolutnie nie czuję się gorsza dlatego, że chcę na bycie z nim poświęcić(choć nie podoba mi sie to słowo) kilka lat życia. Inaczej gdybym "dusiła" się w domu. Wtedy to co innego. Ale żeby tak na siłę wracać do pracy, żeby zapobiec odmóżdżeniu - ja jestem na nie ![]() Dla mnie kariera to rzecz ulotna, a rodzina to coś, w co warto inwestować. To z nimi chcę być na starość, a nie z ludźmi z pracy czy wielkim majątkiem, którego nie mam z kim dzielić ![]() Dla mnie praca to tylko coś, co zapewnia poczucie bezpieczeństwa i dlatego nigdy z niej nie zrezygnuję. Ale to TYLKO to. Priorytety mam inne ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mi się okropnie nie podoba zwyczaj dawania dużej gotówki dzieciom, czy to na chrzciny , czy na komunie ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#673 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też uważam, że kariera to rzecz ulotna, tylko że w niektórych przypadkach nie chodzi o karierę, tylko po prostu o pieniądze. Wiecie jak to jest? Tak źle i tak niedobrze ![]() Marinka bo chyba nie pisałam do Ciebie. Uważam, że to jest świetny pomysł ![]() A jak okolica, sąsiedzi, cała kamienica? W miarę?
![]() |
#674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#675 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#676 |
Zakorzenienie
|
ja jestem z tych wyrodnych matek co musza pracowac bo inaczej sie odmóżdzaja.. chyba artur mnie zwyczajnie tak zraził, bo juz z kinga mam jakos inaczej... ja potrzebuje pracy. ale jakbym mogla na 1/2 etatu a placiliby mi za cały to bym tez tak rpacowala
![]() znacie to? http://www.youtube.com/watch?v=HaaGTWctwOE |
![]() ![]() |
![]() |
#677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ten system - dziwne... Ciekawe czy dobre dla kręgosłupa?
![]() |
#678 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zaproszenie jest aktualne cały czas ![]() ![]() Patik a może im chodziło o to że po prostu daje się pieniadze w kopertę?c w sensie że wolą kasę zamiast prezentów ![]() W głowie mi się nie mieści , że mogłaby prosić o zapłatę za chrzest ![]() Cytat:
nie wierzę.. jak nie ma to koniecznie otwieraj!! W Mińsku lump na każdym kroku i co rusz coś nowego otwierają, mam wrażenie że to jest ich z kilkadziesiąt, a Mińsk mniejszy niż Białystok i klientów wszedzie pełno.. Cytat:
ani w domu ani w pracy nie czułam się na 100%... Teraz wracam 17 września na cały etat i dwójki dzieci nie będę widziała prawie cały dzień... nie mówiąc już o obowiązkach domowych.. Ja się pocieszam że dzieciaki już dorastają, już niedługo mamusia nie będzie dla nich całym światem a zaczną mieć rówieśników kolegów koleżanki. A mama powinna mieć "swoje" życie i zawodowo też się spełniać.
![]() |
#679 |
Rozeznanie
|
Patik no szok, ciekawe jakie inne w przyszłości obowiązki będą spoczywać na Twoim mężu jako chrzestnym...Przesada ogromna z ich strony.
I uważam, że 200zł od chrzestnych do wystarczająca kwota, ale wiaodmo każdy daje tyle ile ma ile chce dać ile uważa za stosowne. U nas Ala od chrzestnej dostała księgę z bajkami, biblie dla dzieci i pamiątkę chrztu w formie obrazka. Od chrzestnego chyba 200zł. A i tka najbardziej cieszyłam się z prezentu w formie kombinezonu na zimę od wujostwa ![]() cookie pomysł z biznesem przedni. jesli nie czegoś takiego w okolicy to anwet się nie zastanawiaj. Ile z nas korzysta z lumpków, ile z nas wyszukuje okazji ciuszkowych. W sklepach opłaca się co najwyżej na wyprzedażach coś okazyjnie kupić, inaczej ceny kosmiczne. A ciążowe ciuszki uradowana byłam gdy mi kolezanka uzyczyła kilka spodenek i bluzek ciązowych bo w sklepach na nowe szkoda mi było kasy, wiedząc, że to na "chwilę". Tylko musi się to wszystko spinać finansowo. Te komisy dziecięce to różnie prosperują. fajnie gdyby to był taki lumpeks z prawidzwego zdarzenia tylko z wyselekcjonowanym asortymentem dziecięcym i ciążowym! My tez aktualnie mamy burze mozgow w związku z pomysłem na niezły biznes. kwestia czy uda nam się załapac na jakąś mega dotację, albo kredyt. trzymajcie kciuki Marina z tego co opisujesz, wygląda to wsyztsko obiecująco dobrze. Może to jest własnie To czego teraz na najbliższą przyszłość potrzebujecie! trzymam kciuki za dalszy rozwój wydarzeń ![]() Marzenka jak Hania?? jak się czujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
#680 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Ale pospalyscie...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Monia u nas na caly Krakow jest chyba jednak wiecej tych zlobkow, wiec i miejsc na poczatku roku w zlobkach jest wiecej, ale generalnie i tak masakra. A co do szkoly - ta u nas niestety spory moloch, bo osiedle duze. Cytat:
I czekam na wiesci z wizyty. Cytat:
Cytat:
![]() Pisz jak bylo? Ciekawe, kto mocniej to przezyl? Cytat:
Cytat:
U mnie jest na osiedlu, nawet 2 obok siebie. Wg mnie wszystko zalezy od dobrej lokalizacji (tam gdzie duze skupisko mam z dziecmi). Moje przemyslenia odnosnie czegos takiego sa takie, zeby nie brac wszystkiego jak leci od ludzi w komis, bo wstawic do sklepu jest latwo, ale juz trudniej sprzedac. Chyba ze ceny niskie, ale zazwyczaj ludzie chca cos na takiej rzeczy zarobic i prowadzacy tez bierze jakis procet i cena juz idzie w gore, a to sa jednak uzywane rzeczy. Ale pomysl jak najbardziej dobry, ja sama lubie zagladac do tego naszego komisu, a jedna rzecz nawet sprzedalam. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Zakorzenienie
|
Patik ja napiszę tak, w różnych stronach są różne tradycje. Ja własnie z płaceniem przez chrzestnego chrztu. Spotkałam się na naszym chrzcie. Ale w inny sposób niż twój TZ. Akurat parę dni przed chrztem był u nas chrzestny Ali i zapytał się ile ksiądz sobie zaśpiewał za chrzest. Powiedzieliśmy mu, a on wyciągnął kasę i kazał zapłacić bo u niego w rodzinie taka jest tradycja. Protestowaliśmy, ale nie dało rady był nieugięty i zapłacił za chrzest.
|
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
Wtajemniczenie
|
Brunetka, pierwszy raz słyszę o takim zwyczaju
![]() Ulcia ja to bym chciała nawet dzisiaj ![]() Boziu znowu muszę jeździć po Kubę... ja chcę jeszcze wakacje ![]()
![]() |
#683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
Zakorzenienie
|
You nie sądze żeby o to jej chodziło. ...
Brunetka no widzisz, ale konkretnie chrzestny sam się wychylił. Tak pewnie byś go nie poprosiła. A XX powinna jak już zna taka tradycję, to powinna powiedziec że np ramach prezentu zapłata za chrzest, no nie wiem... Oni są dziwni. W tamtym roku popsuł im się samochód, tżt jeździł do wawy sciągać lawetą. Potem pojechali za granicę zostawili samochód mojemu tż żeby im woził po mechanikach i mało tego kazali zrobić przegląd ![]() Ale mój tż takie cielątko się nie sprzeciwiło. A ile czasu na to stracił i nerwów. Jak przyszło do płacenia jak wrócili już z tej emigracji, to nawet nie zapytali ile za to się należy tylko dali wg własnego zdania ( te pieniądze co dali nawet nie pokryły kosztów paliwa tżta ![]() A co Ci z ręką? ja nic nie wiem/
#685 |
Wtajemniczenie
|
http://www.bentopopolsku.blogspot.com/ <- zajrzyjcie, fajne pomysły na drugie śniadania w pudełku
![]()
![]() |
#686 |
Zakorzenienie
|
No u nas jest ta różnica, że sam powiedział, że zapłaci.
![]() A ręka już kiedyś pisałam, że mnie nadgarstek boli (wtedy co aaania chodziła na rehabilitacje) Ale u mnie podobno to zapalenie pochewki nadgarstka mięśni palca kciuka czy jakoś tak. Brałam lepi i maść, niestety nie pomogło i dostałam skierowanie na rehabilitacje, ale termin jest przerażający ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#687 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zmalowana dzis swietuje? cos mi mignelo? Jesli tak, to wszystkiego naj! Justyna i Babonik, czy Wy dzisiaj macie imieniny? ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#688 | |
Zakorzenienie
|
My rzadko kiedy wstajemy przed 8 ale
![]() ![]() Moge zapytac z którego rocznika macie fordzika? Cytat:
Lili ja mam jakieś rzeczy po Lili spiochy, pajace, bodziaki, pizamki itp ale w polsce będziemy najwczesniej na święta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
Wtajemniczenie
|
AgaG dziękuję za życzenia, ale imienin nie macie
![]()
![]() |
#690 |
Zakorzenienie
|
Marina jakie jest ogrzewanie w tym mieszkaniu?
Sarenka spi, ja zrobiła gołąbki idę sobie łazienkę posprzątać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.