|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
Dzień dobry!
Cytat:
2. Tez bym tak zrobiła 3. Dziękuję! Cytat:
Stare nawyki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Namiętnie czytuję mamę z klasą i czasem ręce opadają ![]() Cytat:
- no właśnie tego się obawiam, że stawki wszędzie różne
|
|
#902 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
- O, a ja czytałam że do 2-3 roku... Cytat:
![]() Cytat:
- Chwała Bogu, że przeszło. Tak Was nagle i silnie dopadło, że się martwiłam :galsiu: - Boska!!! Te rzęsy ![]() Cytat:
![]() Dziubku, jak dziś poranek w żłobku? MadziaK gdzieś nam zniknęła §
|
|
#903 |
|
Wtajemniczenie
|
na chwile sie wychyle z krzaków bo nie wierze:
200 ml kaszki wow Moja Martyna ledwie 90 ml zje i to oczywscie bedac w ruchu. Ona nawet 200 ml mleka na raz nie wypije.
Edytowane przez myha82 Czas edycji: 2012-09-07 o 10:39 |
|
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
No to mamy kryzys ... (Brumku
dziś płacz, nie chciał ode mnie się odkleić opiekunka wzięła jego misia, postawiłam go na podłodze to poszedł po misia i z nim płacząc wracał do mnie zrobiłam papa i poszłam, nie chciałam tego przeciągać boję się co przez te 4h moje maleństwo robiło, ile płakał, czy znów nie będzie jadł to nie na moje nerwyBorysku zdrówka co do mleczka to mój od kilku miesięcy ma fazę na mleczko kosztem obiadków wcina po ok 300ml rano i wieczorem plus jakiś jogurcik razy 3 bo jednym opakowaniem sie nie naje ale jogurty dostaje ze 2-3 razy w tygodniu , nie codziennie |
|
|
|
#905 |
|
Wtajemniczenie
|
Dominik też 200 ml wchłania
|
#906 | |
|
Wtajemniczenie
|
COOKIE widze, ze sie na prawde zaangazowałas w rozkrecanie biznesu. Super!!! Trzymam kciuki
U nas tez WC jest cudownym miejscem do zabaw. Na szczescie ja mam osobno WC i łazenke. Ja mam cały czas zamkniete drzwi i póki co nie udało jej sie ani razu zamoczyc raczek w fajnej "misce" Za to musze sprawdzac pralke bo namietnie wrzuca tam swoje zabawki i inne przedmioty. Ostatnio tez wzieła miske i wyciagała brudy z pralki bo chyba chciała je porozwiszac tak jak to robi mama. mój amły pomocnik A wczoraj moja mama zaobserwowała, ze wkładała "dorosłe" buty na swoja mała stopke ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#907 |
|
Wtajemniczenie
|
myha ano mówię, że chyba bo dokładnie to nie wiem ile jej jest
ale szklanka wody tam wchodzi to tak ok. 200 ml?? czy zgłupiałam do reszty z ciekawości aż dzisiaj sprawdzę ile tej kaszki jej robięa hanka jak głodna to zje cała miseczkę. ona jest w ogóle łakomczuszek mały i ładnie je (nie chwale, nie chwalę )- i z tego co czytam to wydaje mi się, że dużosłoneczko no u nas kaszka na śniadanie nie przejdzie. mała na śniadanie dostaje jejecznice, kanapki, jajeczko na pół-twardo i takie tam cudności co niania wymyśli. ostatnio doszły tez parówki (nie linczować mnie tutaj proszę!!! staram się wybierać małej te "lepsze" np. z 80-90% zawartością mięsa. mała uwielbia ). a serków jak już pisałam nie za bardzo lubi-jeden mały to maks lub pół normalnego, dorosłego jogurtu. a codo odstawiania od UU to mi radzili smarować musztardą, ale nie skorzystałam z porady już wolę Hani po prostu nie dać cycka, jakoś jej uwagę odciągnąć (np. zabawaić, zagadać w momencie jak jej się przypomni i zawoła mama, zyza!)
|
|
|
|
#908 |
|
Wtajemniczenie
|
PIELESZKO a wiesz co ja słysząłam...żeby smarowac rycyna
a jak chce sie błyskawicznie pozbyc mleka to smarowac spirytusem ![]() ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- U nas jajecznica średnio Martynie podchodzi. Zreszta z jajkami mielismy przejscia bo wtedy gdy miały sie pojawic w diecie ona po nich strasznie wymiotowała wiec poczekalismy z nimi do 10 miesiaca. Edytowane przez myha82 Czas edycji: 2012-09-07 o 11:05 |
|
|
|
#909 |
|
Zadomowienie
|
Myha, nie jesteś sama.
Moje dziecko też za mlekiem nie przepada. Rano robię jej 120 ml, ale zazwyczaj nie zjada wszystkiego. Na noc podaję jej 120ml mleka i jak wypije połowę to już sukces (od święta wypija całość, a zazwyczaj wylewam wszystko...). Za to w dzień staram się podawać jogurty, ser żółty, twaróg itp.DDewik, na mokry odrywający kaszel Hania dostała Pulneo i Deflegmin. Najlepiej pokaż się lekarzowi i nie podawaj nic na własną rękę. Zdrówka Dla Borysa. Dziubku, aż mam łzy w oczach. Jesteś mega dzielna.
|
|
|
|
#910 |
|
Zakorzenienie
|
Pieleszko ja właśnie nie chcę żeby mały płakał, bo jak wracam z pracy to pierwsze co to on rączkę za bluzkę wkłąda i nie ma możliwości odciągnąć jego uwagi
i płacz jak nie daję ...więc wymyśliłam sobie żeby to on sam zrezygnował , jeszcze daję czas do końca roku kalendarzowego od stycznia chciałabym odstawić i cytryna pójdzie w ruch a jak nie poskutkuje to nawet tą musztardę spróbuję
|
|
|
|
#911 |
|
Wtajemniczenie
|
MARZENA mnie sie wydaje, ze Martyna lubi mleko tylko nie jest w stanie usiedziec żeby zjesc wieksza porcje. Je za to czesto ale mniejsze porcje,. u nas gorzej wypadaja posiłki stałe
|
|
|
|
#912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#913 |
|
Zakorzenienie
|
dziubku nam właśnie wczoraj babka w przedszkolu mówiła że właśnie kryzys jest czwartego dnia...
Tak tez było u nas wczoraj, dziś już lepiej, nie szedł w podskokach ale już nie było takiego płaczu.. Najważniejsze to przetrwać 2 tygodnie,potem będzie już tylko lepiej Co do jajek to Lila uwielbia na miękko, jak Filip, który mogły takie jeść codziennie. Jajecznica jej jakoś już nie wchodzi. Lila parówki też już jadła, ze 2-3 razy. Filip lubi i czasem im kupuję, takie z szynki, więc nie takie straszne. Bez przesady, nic im nie będzie jak parówkę raz w miesiącu zjedzą
|
#914 |
|
Zakorzenienie
|
Brumku to była właśnie ta mastka ... jakbym odciągała od początku w wanience tego cycka to by tego nie było
|
|
|
|
#915 |
|
Wtajemniczenie
|
youyou ja też kupuję te z szynki,albo te a'la cielęce. hanka dostaje raz w tygodniu bo lubi
![]() słoneczko u nas jest to samo-jak tylko Hania mnie widzi po moim poworcie z pracy to od razu "zyza, zyza", ale biorę ją na ręce , przytulam, odkładam i zagaduję, że np. idziemy niani robić papa przez okno, albo do skrzynki po listy i jakos idzie. i powiem, że już jest na tyle dobrze (nie daję jej UU już od tygodnia), że nie popłakuje ani nie domaga się cyca tak bardzo jak jeszcze ten tydzień temu. i w ogóle już coraz rzadziej w ciągu dnia sobie o "zyzu" przypomina dziubku myha no Hanka jajka lubiła odkąd zaczęłam jej wprowadzać do diety, nawet nie musiałam z zupką mieszać bo ona samo żółtko rozdrobnione od początku pięknie zjadała |
|
|
|
#916 |
|
Zakorzenienie
|
my, ze wzgledu na niepelne
uzebienie (chyba 4 zeba znalazlam, ale nie jestem pewna) parówki rzadko, bo nie ma jak wymemłać. lubie te z indyka, artur czesto wlasnie je ładuje do koszyka
|
|
|
|
#917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juju przyzwyczaiła. .ię już do tatuaży? ![]() Hej! Brumku Igorowi .chodzi cycor jak .taremu chłopu . Ale mi lekarz kazał od malu.zka naciągać tego cyca no i tego .ie trzymałam. Zaufany lekarz, więc go .łuchałam. Ale wiem, że każdy pediatra mówi inaczej i ma inne wytyczne. Mi kazał- więc w kąpieli co dzień to robiłam, jakby nie kazał- nie naciagałabym.Cookie pomy.ł rewelka. Oby Ci .ię udało. Ma.z ode mnie pierw.zą porcję rzeczy z I. za noworoda za free. Marzenko jak Hania? Zanko a jak Lena? Kajool powodzenia na wkłuciu w palucha ! Dziubku kurczę, my.lę, że to chwilowy kryzy., bo .zymiatko je.t towarzy.kim chlopce. Minie raz dwa. Moj Igor to mlekopij. Mię.a nienawidzi. Jogurty uwielbia, w.zelkie .ery. Ma to po mamie Ale wypije mleko tylko z kakao...najlepiej ne.qikiem. .amego nie. Daje jedną miarkę na kazdą ilo.ć mm. Mój dziennie wypija ok 600 ml MM. Beti co wywniął tżt?: napi.ałam Ci pw ![]() jacieee i ja .ię wzru.zylam. Dobra kobitka z Ciebie. ........ Jutro M. jedzie z ojcem oglądać mie.zkanie. Póki co na razie nic nie wiem. Czekamy do jutra. Ktoa. dziewczyna pytala na ktorym pietrze- na II.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2012-09-07 o 11:32 |
|
|
|
|
#918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jaciee to rzeczywiście daleka odległa przyszłość. Może nie trzeba będzie tak robić? może siostra zechce tam zostać? a zanim Wy sie tam wyprowadzicie to teście będą już pewnie dziadkami w podeszłym wieku i nie będą przeszkadzać? A Wy macie kredyt na mieszkanie swoje? w każdym razie, to wielkie poświęcenie z Twojej strony. Pieleszka a jak z nianią się układa? zadowolona jesteś? Sara też je parówki, te z sokołowa z szynki 93% mięsa chyba.. Jak raz na tydzień dostanie to nic jej będzie, bez przesady. Kanapki a almette ziołowym tez daję, omlet, jajecznica jej ostatnio nie podchodzi. Dziubek serce mi się kraje jak to czytam.. Crazy a to że w żłobku jej nie dopilnowali z jedzeniem to mi się nie podoba. Witajcie. Zimno, wieje, jesień ale po niedzieli powrót lata
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
monia Lila tez ma w sumie tylko 4 pełne zęby (jedynki) +górne dwójki w połowie drogi
![]() za zębata więc nie jest ale jakoś sobie radzi z gryzieniem, jak coś jej nie wychodzi to wypluwa
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
hej
dziewczyny u mnie się wali na całego ![]() napisałam w klubie |
|
|
|
#921 |
|
Wtajemniczenie
|
patiku z nianią ok. trafiła nam się bardzo fajna niania. Hania ją lubi (chociaż jak wychodzę z pracy to zawsze jest chwila oporu, wtulenie w mamę, ale wydaje mi się to całkiem normalne i "zdrowe". zaczęłabym się zastanawiać jakby leciała do niej z wyciągniętymi rączkami... ona jeszcze przecież malutka i mama dla niej najważniejsza i najkochańsza
), bawią się razem. widzę, że dba o moje dziecko. nic jej nie umknie (jakiś drobny katarek, zakaszlnięcie, jakieś krosteczki..zawsze o wszystkim melduje, zapyta czy pojawiło się już wieczorem itp..). wspiera Hani rozwój-widzę, że uczy ją sporo nowych zabaw, kontynuuje to co my zaczęliśmy z mężem. no i nie wprowadza swoich zasad wychowawczych tylko "kontynuuje" nasze, a o coś nowego zawsze pyta najpierw czy może coś małej pokazać, czegoś wymagać, coś podać itp... poza tym opiekowała się już trójką maluszków i ma w związku z tym doświadczenie i sporo rzeczy mi np. proponuje, że można już Hani wprowadzić, nauczyć itp.. jestem naprawdę zadowolona. wiem, że Hania jest pod bardzo dobrą opieką. i że miło spędza czas na zabawach, jest nakarmiona, wyspacerowana, przewinięta itp... wiem, że w nagłych, nieprzewidzianych sytuacjach niania umiałaby Hani pomóc.jedyny minus to to, że trzeba jej płacić-i to jak dla mnie-całkiem sporo. ale trudno. takie życie. nie mam innego wyjścia na chwilę obecną. |
|
|
|
#922 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dzieki za poruszenie tego tematu! ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Jeśli to nie tajemnica, to ile musisz płacić za za godz/tygodniowo? |
||
|
|
|
#923 |
|
Wtajemniczenie
|
ANKA nie pochwaliłas sie na jakim stanowisku ty pracujesz
![]() ja sie zbieram do domku. Zaraz przyjeżdza Martynka z tatusiem. Dzisiaj mamusia idzie do fryzjera bo zarosła strasznie. A potem zakupy
|
|
|
|
#924 |
|
Wtajemniczenie
|
anka płacę 6 zł/godz... niby nie jest to stawka z kosmosu, ale - jak się cały miesiąc podliczy, to jednak trochę wychodzi. dla mnie dużo... ale trudno. muszę to przeboleć
|
|
|
|
#925 |
|
Raczkowanie
|
asystent biegłego rewidenta
|
|
|
|
#926 |
|
Wtajemniczenie
|
WOW...fajne stanowisko
|
|
|
|
#927 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#929 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#930 |
|
Wtajemniczenie
|
A wiesz ile ja juz zalegam na swoim stanowisku? chyba 4 lata. Dlatego posżłam na podyplomówke. Myślę, zeby w przyszłości rozkrecic cos swojego.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.

Ale jak ją zobaczyłam na jego czole i potem ten jego przeraźliwy krzyk to go chyba z godzinę z rąk nie wypuszczałam 

zgłębiam od kiku dni bardzo wnikliwie temat, bo na 100 % bede sie starala o dotacje na ten mój lumpeks
pogadałam ze znajomymi i mam namiary do faceta, który ma lokale w centrum do wynajęcia.. nie będzie taniej, ale jest w stanie zrezygnować z zapłaty z góry za kilka miesięcy, a to spore ułatwienie finansowe.. mam też namiary na drukarnie, jak moja kolezanka sie ladnie usmiechnie to za uotki zapłace 'grosze' i namiary na chopaka, który jest w stanie przywieźć mi ciuchy ze szwecji bez posrednika w postaci hurtowni... kolezanka jest mi w stanie dorzucic 7 tys. na realizacje. Czas sie szybko sprecyzowac i zabierac sie z biznes plan 

Moje dziecko też za mlekiem nie przepada. Rano robię jej 120 ml, ale zazwyczaj nie zjada wszystkiego. Na noc podaję jej 120ml mleka i jak wypije połowę to już sukces

ale po niedzieli powrót lata