|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#68821 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
|
|
|
|
|
#68822 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam takie pytanie: Jakie właściwie kosmetyki/składniki regenerują włosy? Moje były zawsze lekko zniszczone (od dziecka.... nie wiem czemu
) i tak się zastanawiam czy używając tego wszystkiego do nawilżania i wydobywania skrętu, ich stan się poprawia w tym względzie czy nic kompletnie? Podobno nawet oleje działają wyłącznie nawilżająco Co więc może zregenerować włosy? Proteiny?
|
|
#68823 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny dawno mnie tu nie było a to z powodu braku czasu.
wiecie już coś o tych nowych kremach do rąk z biedronki?? tego zielonego już nie ma ![]() ![]() mam wielką prośbę, doradźcie mi jak mam zabezpieczać włosy w pracy? Pracuje teraz na parowaniu i włosy cały czas mają styczność z gorącą parą, zawsze po pracy mam wielki puch na głowie. Czy mogę je zabezpieczać tak żeby po pracy miała wyjściowe włosy??
|
#68824 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
że też wczoraj o tym nie pomyślałam ale dziękuję, następnym razem będę już wiedzieć ![]() Cytat:
nie poddaję się i zaraz idę kręcić następny ![]() Cytat:
Zobaczymy co z tego wyjdzie, może uda mi się rano zrobić zdjęcie, ale nie wiem, bo wcześnie wstaje do pracy A na noc je związujesz? Kładziesz się normalnie z rozpuszczonymi,c zy jak? ![]() A myślicie, że jest sens dawać glutek przed myciem? Czytałam, że można jako odżywka, maska, płukanka, żel, ale nie wiem czy jest sens dawać przed? Myję facelle, ale jeśli miało by się jakoś wypłukać to dobrodziejstwo to sama nie wiem. Ew. z olejem pomieszać, ale czy to się połączy razem?
Edytowane przez ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe Czas edycji: 2012-09-07 o 10:49 |
|||
|
|
|
#68825 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wszystko skończyło się, kiedy zaczęła zauważać efekty, wtedy jeszcze na prostowanych włosach. A kiedy ogłosiłam, że wracam do loków, to już w ogóle była bardzo zadowolona, że skończę niszczyć włosy prostownicą i zaczęła prosić o rady dotyczące pielęgnacji i farbowania. Fakt - czasem rzuci coś na temat tego, ile można wydawać na kosmetyki i ma poniekąd rację, bo i ja wiem, że powinnam się ograniczać ![]() Cytat:
Ale nie samymi proteinami włos żyje i żeby doprowadzić go do lepszej kondycji trzeba i nawilżenia, i odżywienia, i zabezpieczenia. Dlatego pielęgnacja (CG czy inna) nie bazuje tylko na dwóch czy trzech kosmetykach - włosom trzeba wszystkiego po trochu (tak właśnie usprawiedliwiam swoje przepełnione kosmetykami półki ).Btw - oleje w większości nie nawilżają, a zabezpieczają przed utratą wody.
|
|
#68826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#68827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=9589 - spis odżywek proteinowych wczoraj w Rossmanie widziałam nawet ciekawą maskę z keratyną, suprajs suprajs, był to Syoss http://jabkohesperydy.blogspot.com/2...oth-relax.html fakt ma silikon gdzieś pod koniec i pq za zapachem, ale jak ktoś myje BD albo Facelle to raczej nie powinien być problem
|
|
|
#68828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli stosujesz raz w tygodniu i czujesz niedosyt, to spróbuj częściej i obserwuj czy włosy nie zdradzają objawów nadmiaru protein. Przejrzyj składy kosmetyków, które masz w domu, keratynę łatwo znaleźć ![]() Mi, na przykład, najbardziej pasuje dodawana do maski, którą trzymam pod czepkiem i czapką nie dłużej niż godzinę (maskę z lenistwa kręcę średnio raz w tygodniu, ale mogłabym, a nawet powinnam częściej) albo dodawana do psikacza pod olej. W spreju Gliss Kur mnie puszy (wydaje mi się, że keratyna w b/s to nie najlepszy pomysł, właśnie z powodu ryzyka puszenia). Aa! Kascysko zrobiła na blogu listę kosmetyków proteinowych - popatrz tam ![]() edit: yarrowia mnie wyprzedziła : ]
Edytowane przez vivinn Czas edycji: 2012-09-07 o 11:37 |
|
|
|
|
#68829 |
|
Rozeznanie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36377356]A myślicie, że jest sens dawać glutek przed myciem? Czytałam, że można jako odżywka, maska, płukanka, żel, ale nie wiem czy jest sens dawać przed? Myję facelle, ale jeśli miało by się jakoś wypłukać to dobrodziejstwo to sama nie wiem. Ew. z olejem pomieszać, ale czy to się połączy razem?
[/QUOTE]Ja czasem nakładam przed myciem czasem po (zawsze jako maskę), efekt raczej podobny Nakładając przed robiłam tak, że nakładałam trochę oleju na włosy, a na to żel z siemienia lnianego
|
#68830 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Okazało się, że moja maska Bingo też się zalicza do tej listy. Nie wiedziałam, że keratyna to proteiny
|
|
|
#68831 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Włosy go ochoczo pożerają ![]() A i jak na misce mi zostanie to oblizać się mi zdarzy. Cytat:
Może za słabo białko oddzielam, ale w rękach to robię, więc wydaje mi się, że dobrze się oddziela. Może jakbym coś jeszcze tam domieszała oprócz samej oliwy i cytryny. Jak sobie radzicie z wiatrem ? Sam żel lniany trzyma włosy ? Bo nad morzem strasznie wieje i jak wyjdę na dwór to po chwili mam puch i poplątane włosy. Edytowane przez Karmenka Czas edycji: 2012-09-07 o 12:21 |
||
|
|
|
#68832 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie co? wczoraj zdałam poprawkę z egzaminu z biochemii i postanowiłam w nagrodę coś sobie kupić
co kupiłam? Odżywkę Naturia i Mariona z olejkiem arganowym do zabezpieczania końcówek ![]() Mama mówi, że ja chyba zwariowałam do końca...
|
#68833 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Urlopuje się teraz ![]() [1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36377356]A myślicie, że jest sens dawać glutek przed myciem? [/QUOTE] Możesz przed i po również
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2012-09-07 o 12:32 |
|||
|
|
|
#68834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włosy są trochę sztywne, ale potem jeszcze odżywka zwykła i jest ok Właśnie mi się przypomniało jak będąc jeszcze pomysłową uczennicą gimnazjum, coś źle zrozumiałam i nałożyłam na włosy całe jajko ![]() Ja bym chętnie kupiła coś Alverde jakby zorganizować wspólny zakup
|
|
|
#68835 |
|
Zadomowienie
|
DMkA, byłabym baaaardzo wdzięczna
Teraz czaję się na Alverde z morelą, z amarantusem i Baleę z kokosem. |
|
|
|
#68836 |
|
Raczkowanie
|
wklejam zdjęcia nowego kremu z biedry
kompletnie nie znam się na składach
|
#68837 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Kusi wiele produktów od nich :/ Cytat:
|
||
|
|
|
#68838 |
|
Zadomowienie
|
Skład chyba niezbyt dobry :/
U mnie widziałam jeszcze dużo zielonych kremów. Chyba zrobie zapas. |
|
|
|
#68839 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Nieco parafiny i olejów, ale na ich wielkie działanie bym nie liczyła.
|
|
#68840 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trza zrobić zapas, tylko co potem, jak już się wszystko skończy....
|
|
#68841 |
|
Zakorzenienie
|
witam wszystkie zakręcone ... dzięki wam zaczynam dbać (z głową) o moje kręciołki
dziękuję wamOglądam wasze zdjęcia i normalnie łapie doła-piękne loczki jak z obrazka (też takie chce, zmotywowałyście mnie jak nic).Dziś mam wielki dzień - zaczynam moją wielką przygodę CG (lista zakupów jest-cel-sklep i jedziemy)
|
|
#68842 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ze zdrowiem kiepsko, dopiero dzisiaj udało mi się zbić jako tako gorączkę i - oczywoście - myje głowę - może to głupota ale swędzi mnie okropnie... w związku z tym mam wstydliwą prośbę - wkleicie jakiś link jak używać suszarki i dyfuzora? zwykle schną same, nigdy nie uzywałam a teraz muszę, bo mi się pogorszy ![]() wiem, że głupio pytać po roku cg ale liczę że zrozumiecie ![]() w związku z tym nici z mojej wizyty u fryzjera, ja wiem, może to znak ,że nie powinnam tam iść ![]() w każdym razie pewnie nie pójdę do fryzjera przed Gwiazdką no bo wydam całą kasę na Korsyce znając mnie Cytat:
Cytat:
raczej już do poniedziałku nie zdążą mi przyjść te oleje jeśli je zamówię... hm, psikadła. teoretycznie przeciwsłoneczne, mają w sobie denat, przynajmniej te które ja oglądałam, więc wysuszają jeszcze bardziej, gliss kury nie mają?? i wolałabym bez protein na wszelki a już na pewno beż jedwabiu bo on mi nigdy dobrze nie robił a jakaś silikonowa z przyzwoitym składem to na przykład jaka? i jeszcze jedno: jak tam myć włosy? bo z jednej strony wypadałoby codziennie, żeby spłukać chlor z basenu lub sól z morza- a jak codziennie to odżywką, ale z drugiej, skoro włosy będą tak naszpikowane silikonami to jak je myć odżywką?
|
|
#68843 |
|
Zakorzenienie
|
no i mi sie przypomniało... jaka henna jest najlepsza do farbowania??? chyba od tego zacznę...
|
|
#68844 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
powodzenia w pielęgnacji!Śliczne, drobne loczki. Potrzebują dopieszczenia i mniej polimerów na końcach Będzie przepięknie!---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
|
|
#68845 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ostatnio zadzwoniła i mowi, że załatwiła olej lniany prosto od rolnika i czy chcę butelkę ![]() Cytat:
i szczególnie chciałabym się zwrócić do tych z Was, które mają problem z siwkami - ja mimo w miarę (26) młodego wieku mam już ich na głowie conajmniej kilkadziesiąt i niezbyt ładnie to wygląda. henna pokrywa, a po dwóch tygodniach znowu je mocno widać i wyglądam jak niechluj.. jestem cg i nie chcę farbować, jak Wy sobie z tym radziccie? btw to wczoraj zrobiłam laminowanie po raz pierwszy i efekt jest super, chociaż: 1) nienawidzę tego smodu żelatyny rozrobionej z wodą i myślałam, że skończy się z głową w toal. jak po drożdżach 2) wypadło mi chyba ze 200 włosów, pewnie od suszenia suszarką, bo już się odzwyczaiły ![]() 3) rozprostowało mi dosyć mocno włosy, ale to mi nie przeszkadza, mam teraz takie naturalne fale gładkość mych włosów zrobiła wrażenie nawet na tż, a on z tych, którzy rzadko to okazują
|
||
|
|
|
#68846 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśłi chodzi o hennę, to zależy czego od niej oczekujesz. Przede wszystkim jaki kolor chcesz uzyskać? Henna nie rozjaśnia(nie ma hennny blond)i farbuje raczej trwale (przynajmniej czysta henna, bez indygo prawie się nie wypłukuje)-zatem trudno potem wrócić do blondu. Często myli się hennę z farbami zawierającymi hennę (np.Venita). Prawdziwa henna nie zawiera grama chemii i ta jest najzdrowsza dla włosów (trzeba czytać składy, dużą popularnością cieszy się Khadi, ale jest dość droga). Po szczegóły zapraszam na wątek hennowy.
|
|
#68847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powoli, małymi kroczkami ... ogarnę temat moich włosów---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
teraz faktycznie zajmę się pielęgnacją
|
|
|
#68848 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moze faktycznei po kolei wszystko ogarnąć, jak radzi Eloe. Ja akurat zaczęłam odwrotnie, zaczęłam hennować, traiłam na hennowy i dopiero stamtąd (dzięki Demci :
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-09-07 o 14:08 |
|
|
|
|
#68849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
narazi e starsznie mi przeszkadzapoczekamy, zobaczymy - widzę, że z wami nie zginę
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2012-09-07 o 14:31 |
|
|
|
|
#68850 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej !
Nie wiem czy ktoś tu mnie jeszcze pamięta ? Od roku stosuję CG, w kwietniu radziłam się tutaj dziewczyn, jak ścinać włosy, bo powracam do naturalnych. Dzisiaj ścięłam resztę jasnej farby, jeszcze gdzieniegdzie mam prześwity jasne, ale cieszę się, że w końcu znowu mam moje naturalne. Włosy są falowane, dzisiaj fryzjerka wysuszyła mi je suszarką na okrągłej szczotce. ![]() Wrzucam zdjęcia, a jako, że jutro idę na wesele, to może ktoś doradzi co mogłabym uczesać z takiej długości włosów ? Idę je zaraz olejować, potem umyję i niech schną, zobaczymy czy i jak się pokręcą, bo farbowanie ma wpływ na skręt włosów ?
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

) i tak się zastanawiam czy używając tego wszystkiego do nawilżania i wydobywania skrętu, ich stan się poprawia w tym względzie czy nic kompletnie? Podobno nawet oleje działają wyłącznie nawilżająco
Co więc może zregenerować włosy? Proteiny?

ale dziękuję, następnym razem będę już wiedzieć 

dziękuję wam
(też takie chce, zmotywowałyście mnie jak nic).

powodzenia w pielęgnacji!