Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2295 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 10:09   #68821
Aldrin
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Fleuri, a próbowałaś pod olej kłaść odżywkę na wilgotne włosy? Kascysko pisala na swoim blogu, że u niej dalo to o wiele lepsze efekty niz nakładanie samego oleju.

Na puch najlepszy jest żel lniany do stylizacji. Polecam.

Aldrin, ja do domowej maski daje oliwę z oliwek, trochę odżywki, miód, trochę soku z cytryny, ewentualnie żel aloesowy/lniany. Można dodać dzieciaczkowy sok owocowy przecierowy, jogurt itp

Karmenka, myślę, że możesz jej poszukać w mniejszych drogeriach. Może gdzieś będzie można zamówić i Ci sprowadzą?

Na początku polewałam płukanką włosy i masowałam (tak piszą na opakowaniu), ale ostatnio dodałam ok 3 łyżki do dzbanka zimnej wody i zrobiłam płukankę i efekt jest o 100 razy lepszy. Polecam.

Kusicie kolejnymi odżywkami Alverde. Tak się zastanawiam, ile kosztują te odzywki w Niemczech (sama dostałam w prezencie) i pomyślałam, że możnaby kupić większą ilość i odsprzedać za cenę zakupu plus koszty przesyłki.
Dziękuję w przyszłym tygodniu spróbuje takiej maski może bez cytryny bo już i tak mój kolor błyskawicznie schodzi z włosów i boję się, że jeszcze bardziej "zajdzie" na nieokreślony kolor
Stary 2012-09-07, 10:22   #68822
margitta
Zakorzenienie

Ja mam takie pytanie: Jakie właściwie kosmetyki/składniki regenerują włosy? Moje były zawsze lekko zniszczone (od dziecka.... nie wiem czemu) i tak się zastanawiam czy używając tego wszystkiego do nawilżania i wydobywania skrętu, ich stan się poprawia w tym względzie czy nic kompletnie? Podobno nawet oleje działają wyłącznie nawilżająco Co więc może zregenerować włosy? Proteiny?
Stary 2012-09-07, 10:34   #68823
kasiaa87
Raczkowanie

dziewczyny dawno mnie tu nie było a to z powodu braku czasu.
wiecie już coś o tych nowych kremach do rąk z biedronki?? tego zielonego już nie ma
mam wielką prośbę, doradźcie mi jak mam zabezpieczać włosy w pracy? Pracuje teraz na parowaniu i włosy cały czas mają styczność z gorącą parą, zawsze po pracy mam wielki puch na głowie. Czy mogę je zabezpieczać tak żeby po pracy miała wyjściowe włosy??
Stary 2012-09-07, 10:42   #68824
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Gdzieś (bardzo możliwe,że w którymś pielęgnacyjnym...)było jeszcze obszerniej,ale nie mogłam dogrzebać

wystarczy dodać gorącej wody i rozmieszać
No tak, najprostsze rozwiązania są najlepsze że też wczoraj o tym nie pomyślałam ale dziękuję, następnym razem będę już wiedzieć

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
z czasem złapiesz wprawę, u mnie na początku te gluty też wychodziły dziwne, teraz żelik pierwsza klasa
Mam taką nadzieję nie poddaję się i zaraz idę kręcić następny

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka
Nie ma sprawy mam nadzieję,ze się przyda.
Robiłaś plunking z głową pochyloną, ale potem prostowałaś się i ta "czapka" plunkingowa przygniatała włosy. Kombinowałabym bez plunkingu, najwyżej nie wyjdzie.
Ano tak, prostowałam się. Czyli już wiem jak dzisiaj spróbuję. Ugniatać już pod prysznicem, tak jak wcześniej pisałaś, z odżywkami, odcisnąć w pieluchę, pougniatać i koniec Zobaczymy co z tego wyjdzie, może uda mi się rano zrobić zdjęcie, ale nie wiem, bo wcześnie wstaje do pracy
A na noc je związujesz? Kładziesz się normalnie z rozpuszczonymi,c zy jak?

A myślicie, że jest sens dawać glutek przed myciem? Czytałam, że można jako odżywka, maska, płukanka, żel, ale nie wiem czy jest sens dawać przed? Myję facelle, ale jeśli miało by się jakoś wypłukać to dobrodziejstwo to sama nie wiem. Ew. z olejem pomieszać, ale czy to się połączy razem?

Edytowane przez ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe
Czas edycji: 2012-09-07 o 10:49
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 11:11   #68825
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hoshi94 Pokaż wiadomość
Kurcze dziewczyny muszę się wyżalić Od około miesiąca zajęłam się tematem włosomaniactwa i generalnie chodzi o mamę, która nie rozumie że włosy powinno się olejować itp. i za każdym razem gdy to robię lub kupuję kolejną odżywkę czy maskę <zgodną z CG> rzuca mi irytujące uwagi w stylu "całkiem sobie te włosy zniszczysz, wszystkie Ci wypadną zobaczysz" itp. Wiem, że kilka z Was też ma taki problem bo kilka stron wcześniej o tym czytałam... Kręcone zawsze pod górkę
U mnie było podobnie - kąśliwe uwagi, kiedy tylko mam zobaczyła na półce nową odżywkę.
Ale wszystko skończyło się, kiedy zaczęła zauważać efekty, wtedy jeszcze na prostowanych włosach. A kiedy ogłosiłam, że wracam do loków, to już w ogóle była bardzo zadowolona, że skończę niszczyć włosy prostownicą i zaczęła prosić o rady dotyczące pielęgnacji i farbowania. Fakt - czasem rzuci coś na temat tego, ile można wydawać na kosmetyki i ma poniekąd rację, bo i ja wiem, że powinnam się ograniczać

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie: Jakie właściwie kosmetyki/składniki regenerują włosy? Moje były zawsze lekko zniszczone (od dziecka.... nie wiem czemu) i tak się zastanawiam czy używając tego wszystkiego do nawilżania i wydobywania skrętu, ich stan się poprawia w tym względzie czy nic kompletnie? Podobno nawet oleje działają wyłącznie nawilżająco Co więc może zregenerować włosy? Proteiny?
Budulcem włosa jest keratyna
Ale nie samymi proteinami włos żyje i żeby doprowadzić go do lepszej kondycji trzeba i nawilżenia, i odżywienia, i zabezpieczenia. Dlatego pielęgnacja (CG czy inna) nie bazuje tylko na dwóch czy trzech kosmetykach - włosom trzeba wszystkiego po trochu (tak właśnie usprawiedliwiam swoje przepełnione kosmetykami półki).
Btw - oleje w większości nie nawilżają, a zabezpieczają przed utratą wody.
Stary 2012-09-07, 11:15   #68826
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość
Budulcem włosa jest keratyna
Ale nie samymi proteinami włos żyje i żeby doprowadzić go do lepszej kondycji trzeba i nawilżenia, i odżywienia, i zabezpieczenia. Dlatego pielęgnacja (CG czy inna) nie bazuje tylko na dwóch czy trzech kosmetykach - włosom trzeba wszystkiego po trochu (tak właśnie usprawiedliwiam swoje przepełnione kosmetykami półki).
Btw - oleje w większości nie nawilżają, a zabezpieczają przed utratą wody.
Wystarczy, że użyję raz w tygodniu odżywki Artiste różowej z keratyną, czy powinnam więcej? Gdzie jeszcze można znaleźć keratynę? (używam oprócz tego mnóstwa innych rzeczy, ale chyba w tamtych nie ma keratyny? Albo o tym nie wiem)
Stary 2012-09-07, 11:35   #68827
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Wystarczy, że użyję raz w tygodniu odżywki Artiste różowej z keratyną, czy powinnam więcej? Gdzie jeszcze można znaleźć keratynę? (używam oprócz tego mnóstwa innych rzeczy, ale chyba w tamtych nie ma keratyny? Albo o tym nie wiem)
Raz w tygodniu powinno wystarczyć, żeby nie przesadzić.
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=9589 - spis odżywek proteinowych

wczoraj w Rossmanie widziałam nawet ciekawą maskę z keratyną, suprajs suprajs, był to Syoss
http://jabkohesperydy.blogspot.com/2...oth-relax.html
fakt ma silikon gdzieś pod koniec i pq za zapachem, ale jak ktoś myje BD albo Facelle to raczej nie powinien być problem
Stary 2012-09-07, 11:35   #68828
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Częstotliwość stosowania protein to bardzo indywidualna sprawa, sama musisz wyczuć co ile i w jakiej formie ci pasują
Jeżeli stosujesz raz w tygodniu i czujesz niedosyt, to spróbuj częściej i obserwuj czy włosy nie zdradzają objawów nadmiaru protein.
Przejrzyj składy kosmetyków, które masz w domu, keratynę łatwo znaleźć
Mi, na przykład, najbardziej pasuje dodawana do maski, którą trzymam pod czepkiem i czapką nie dłużej niż godzinę (maskę z lenistwa kręcę średnio raz w tygodniu, ale mogłabym, a nawet powinnam częściej) albo dodawana do psikacza pod olej. W spreju Gliss Kur mnie puszy (wydaje mi się, że keratyna w b/s to nie najlepszy pomysł, właśnie z powodu ryzyka puszenia).
Aa! Kascysko zrobiła na blogu listę kosmetyków proteinowych - popatrz tam
edit: yarrowia mnie wyprzedziła : ]

Edytowane przez vivinn
Czas edycji: 2012-09-07 o 11:37
vivinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 11:59   #68829
imbryka
Rozeznanie

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36377356]A myślicie, że jest sens dawać glutek przed myciem? Czytałam, że można jako odżywka, maska, płukanka, żel, ale nie wiem czy jest sens dawać przed? Myję facelle, ale jeśli miało by się jakoś wypłukać to dobrodziejstwo to sama nie wiem. Ew. z olejem pomieszać, ale czy to się połączy razem? [/QUOTE]

Ja czasem nakładam przed myciem czasem po (zawsze jako maskę), efekt raczej podobny Nakładając przed robiłam tak, że nakładałam trochę oleju na włosy, a na to żel z siemienia lnianego

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 12:04   #68830
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Raz w tygodniu powinno wystarczyć, żeby nie przesadzić.
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=9589 - spis odżywek proteinowych

wczoraj w Rossmanie widziałam nawet ciekawą maskę z keratyną, suprajs suprajs, był to Syoss
http://jabkohesperydy.blogspot.com/2...oth-relax.html
fakt ma silikon gdzieś pod koniec i pq za zapachem, ale jak ktoś myje BD albo Facelle to raczej nie powinien być problem
Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość
Częstotliwość stosowania protein to bardzo indywidualna sprawa, sama musisz wyczuć co ile i w jakiej formie ci pasują
Jeżeli stosujesz raz w tygodniu i czujesz niedosyt, to spróbuj częściej i obserwuj czy włosy nie zdradzają objawów nadmiaru protein.
Przejrzyj składy kosmetyków, które masz w domu, keratynę łatwo znaleźć
Mi, na przykład, najbardziej pasuje dodawana do maski, którą trzymam pod czepkiem i czapką nie dłużej niż godzinę (maskę z lenistwa kręcę średnio raz w tygodniu, ale mogłabym, a nawet powinnam częściej) albo dodawana do psikacza pod olej. W spreju Gliss Kur mnie puszy (wydaje mi się, że keratyna w b/s to nie najlepszy pomysł, właśnie z powodu ryzyka puszenia).
Aa! Kascysko zrobiła na blogu listę kosmetyków proteinowych - popatrz tam
edit: yarrowia mnie wyprzedziła : ]
dzięki dziewczyny Okazało się, że moja maska Bingo też się zalicza do tej listy. Nie wiedziałam, że keratyna to proteiny. Oprócz tego używam też takich rzeczy jak żółtko, więc jestem pełna nadziei
Stary 2012-09-07, 12:20   #68831
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Kusicie kolejnymi odżywkami Alverde. Tak się zastanawiam, ile kosztują te odzywki w Niemczech (sama dostałam w prezencie) i pomyślałam, że możnaby kupić większą ilość i odsprzedać za cenę zakupu plus koszty przesyłki.
Mogę odkupić
Cytat:

Mniam! miodek z jogurtem jest dobry na przekąskę i zdrowy !
Włosy go ochoczo pożerają
A i jak na misce mi zostanie to oblizać się mi zdarzy.

Cytat:
dzięki dziewczyny Okazało się, że moja maska Bingo też się zalicza do tej listy. Nie wiedziałam, że keratyna to proteiny. Oprócz tego używam też takich rzeczy jak żółtko, więc jestem pełna nadziei
Mi w ogóle żółtko nie służy, są po nim jeszcze suchsze niż przed nałożeniem.
Może za słabo białko oddzielam, ale w rękach to robię, więc wydaje mi się, że dobrze się oddziela.
Może jakbym coś jeszcze tam domieszała oprócz samej oliwy i cytryny.

Jak sobie radzicie z wiatrem ? Sam żel lniany trzyma włosy ? Bo nad morzem strasznie wieje i jak wyjdę na dwór to po chwili mam puch i poplątane włosy.

Edytowane przez Karmenka
Czas edycji: 2012-09-07 o 12:21
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 12:25   #68832
madziaart
Raczkowanie

Wiecie co? wczoraj zdałam poprawkę z egzaminu z biochemii i postanowiłam w nagrodę coś sobie kupić co kupiłam? Odżywkę Naturia i Mariona z olejkiem arganowym do zabezpieczania końcówek Mama mówi, że ja chyba zwariowałam do końca...

Keep Calm and Draw
madziaart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 12:31   #68833
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Hoshi94 Pokaż wiadomość
Kurcze dziewczyny muszę się wyżalić Od około miesiąca zajęłam się tematem włosomaniactwa i generalnie chodzi o mamę, która nie rozumie że włosy powinno się olejować itp. i za każdym razem gdy to robię lub kupuję kolejną odżywkę czy maskę <zgodną z CG> rzuca mi irytujące uwagi w stylu "całkiem sobie te włosy zniszczysz, wszystkie Ci wypadną zobaczysz" itp. Wiem, że kilka z Was też ma taki problem bo kilka stron wcześniej o tym czytałam... Kręcone zawsze pod górkę
Udawać, że się nie słyszy i robić dalej swoje

Cytat:
W domu mam rachunek za kilka różnych produktów, mogę wypisać ceny po pracy

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
dziewczyny dawno mnie tu nie było a to z powodu braku czasu.
wiecie już coś o tych nowych kremach do rąk z biedronki?? tego zielonego już nie ma
Nie mów, że wycofują

Cytat:
gdzie właściwie podziała się Rybiorek ona ma śliczne włosy
Urlopuje się teraz

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36377356]A myślicie, że jest sens dawać glutek przed myciem? [/QUOTE]

Możesz przed i po również

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2012-09-07 o 12:32
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 12:38   #68834
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Mi w ogóle żółtko nie służy, są po nim jeszcze suchsze niż przed nałożeniem.
Może za słabo białko oddzielam, ale w rękach to robię, więc wydaje mi się, że dobrze się oddziela.
Może jakbym coś jeszcze tam domieszała oprócz samej oliwy i cytryny.
Ja daję żółtko + oliwa + olejek rycynowy + miód + cytryna + witamina E + dużo Bingo Shea i 5 alg
Włosy są trochę sztywne, ale potem jeszcze odżywka zwykła i jest ok

Właśnie mi się przypomniało jak będąc jeszcze pomysłową uczennicą gimnazjum, coś źle zrozumiałam i nałożyłam na włosy całe jajko Myślałam wtedy, że oto nastał kres moich włosów i czas witać się z peruką Na szczęście po wielokrotnym myciu i wytrzepywaniu zaschniętej skorupy - udało się tego pozbyć. Oczywiście stan włosów gorszy niż przed maską

Ja bym chętnie kupiła coś Alverde jakby zorganizować wspólny zakup
Stary 2012-09-07, 12:38   #68835
martysek
Zadomowienie

DMkA, byłabym baaaardzo wdzięczna

Teraz czaję się na Alverde z morelą, z amarantusem i Baleę z kokosem.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 12:45   #68836
kasiaa87
Raczkowanie

wklejam zdjęcia nowego kremu z biedry
kompletnie nie znam się na składach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1998.jpg (72,8 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1999.jpg (84,0 KB, 46 załadowań)
Stary 2012-09-07, 12:52   #68837
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
DMkA, byłabym baaaardzo wdzięczna

Teraz czaję się na Alverde z morelą, z amarantusem i Baleę z kokosem.
To przepiszę albo fotkę zrobię i wrzucę

Kusi wiele produktów od nich :/

Cytat:
To zamiennik tego zielonego?

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:00   #68838
martysek
Zadomowienie

Skład chyba niezbyt dobry :/

U mnie widziałam jeszcze dużo zielonych kremów. Chyba zrobie zapas.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:22   #68839
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Nie za szczególny - głównie woda i gliceryna. No chyba, że mamy do czynienia z produktem złuszczającym, wówczas to co innego. Podejrzewam jednak - skoro to produkt do rąk - iż ma za zadanie głównie wiązać wodę.
Nieco parafiny i olejów, ale na ich wielkie działanie bym nie liczyła.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:27   #68840
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Łeeee, jakiś całkiem inny, brak olejków na początku(chyba że gdzieś dalej) , za to jest parafina i silikon.
Trza zrobić zapas, tylko co potem, jak już się wszystko skończy....
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:30   #68841
JudytaKas
Zakorzenienie

witam wszystkie zakręcone ... dzięki wam zaczynam dbać (z głową) o moje kręciołki dziękuję wam!!!
Oglądam wasze zdjęcia i normalnie łapie doła-piękne loczki jak z obrazka (też takie chce, zmotywowałyście mnie jak nic).
Dziś mam wielki dzień - zaczynam moją wielką przygodę CG (lista zakupów jest-cel-sklep i jedziemy) Mam nadzieję, że podołam i będą efekty (najwyżej będe was dręczyć o pomoc i porady). No i na koniec ... moje włosy dzisiaj, dręczone chemią i nieporadną pielęgnacją
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF5018.jpg (127,9 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF5019.jpg (103,0 KB, 58 załadowań)

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:33   #68842
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
no teraz to juz na pewno musisz zdjęcia pokazac
zdrowia zyczę przed wyjazdem
pokaże

ze zdrowiem kiepsko, dopiero dzisiaj udało mi się zbić jako tako gorączkę i - oczywoście - myje głowę - może to głupota ale swędzi mnie okropnie...
w związku z tym mam wstydliwą prośbę - wkleicie jakiś link jak używać suszarki i dyfuzora?
zwykle schną same, nigdy nie uzywałam a teraz muszę, bo mi się pogorszy
wiem, że głupio pytać po roku cg ale liczę że zrozumiecie

w związku z tym nici z mojej wizyty u fryzjera, ja wiem, może to znak ,że nie powinnam tam iść
w każdym razie pewnie nie pójdę do fryzjera przed Gwiazdką no bo wydam całą kasę na Korsyce znając mnie

Cytat:
szczerze ci powiem - nie wiem, bo nie używam na szczęście na wakacjach nie byłam więc mnie ten problem ominął :P

hmmm upały niekoniecznie równa się sucho. w tropikach też jest gorąco, a przy okazji bardzo wilgotno Jednak bym nie ryzykowała :P kucze,a w faq nic nie ma na temat ochrony przed słoncem?
czyli lepiej po prostu rozcieńczyć sobie jantara wodą i do przodu?

Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
Pamiętam, że na którejś stronie wątku Eloe wypowiadała się o ochronie włosów przed słońcem. Na pewno wniosek był taki, że produkty ochronne powinny być bez spłukiwania bo inaczej spłuczemy filtry. Mowa była też o używaniu odżywki silikonowej, aby mocniej zabezpieczyć włosy przed słońcem i słoną wodą.
Ja bym kupiła jakąś odżywkę naszpikowaną silikonami i mgiełkę do psikania też silikonową. Mi mgiełki pasowały z Gliss Kur'a taka różowa z płynnym jedwabiem miała nawet skład przyzwoity i była silikonowa. Możesz też psikać Jantarem bo ma filtry, ale raczej solo. Ktoś wspomniał też że masło shea jest naturalnym filtrem SPF koło 4 jak dobrze pamiętam i olej z pestek malin SPF do 50.

raczej już do poniedziałku nie zdążą mi przyjść te oleje jeśli je zamówię...
hm, psikadła. teoretycznie przeciwsłoneczne, mają w sobie denat, przynajmniej te które ja oglądałam, więc wysuszają jeszcze bardziej, gliss kury nie mają??
i wolałabym bez protein na wszelki a już na pewno beż jedwabiu bo on mi nigdy dobrze nie robił
a jakaś silikonowa z przyzwoitym składem to na przykład jaka?
i jeszcze jedno: jak tam myć włosy?
bo z jednej strony wypadałoby codziennie, żeby spłukać chlor z basenu lub sól z morza- a jak codziennie to odżywką, ale z drugiej, skoro włosy będą tak naszpikowane silikonami to jak je myć odżywką?
włoski: 55cm (sierpień br.)
cel: 70 cm i pięęęęęękne fale
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:34   #68843
JudytaKas
Zakorzenienie

no i mi sie przypomniało... jaka henna jest najlepsza do farbowania??? chyba od tego zacznę...

dniem twojego życia."
Stary 2012-09-07, 13:37   #68844
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość
Dziś mam wielki dzień - zaczynam moją wielką przygodę CG (lista zakupów jest-cel-sklep i jedziemy) Mam nadzieję, że podołam i będą efekty (najwyżej będe was dręczyć o pomoc i porady). No i na koniec ... moje włosy dzisiaj, dręczone chemią i nieporadną pielęgnacją
powodzenia w pielęgnacji!
Śliczne, drobne loczki. Potrzebują dopieszczenia i mniej polimerów na końcach Będzie przepięknie!

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
no i mi sie przypomniało... jaka henna jest najlepsza do farbowania??? chyba od tego zacznę...
a może zacznij od pielęgnacji, a nie od hennowania? Henna ma właściwości wysuszające, więc bym się raczej powstrzymała na początku.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:42   #68845
audiogirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
aj, no co Wy? moja mama to tylko z zainteresowaniem obserwuje te piętrzące się w łazience na półkach kosmetyki, a czasem i sama mi podbiera
ja moją mamę też zaraziłam ostatnio zadzwoniła i mowi, że załatwiła olej lniany prosto od rolnika i czy chcę butelkę

Cytat:
ja się przyłączam do pytania

i szczególnie chciałabym się zwrócić do tych z Was, które mają problem z siwkami - ja mimo w miarę (26) młodego wieku mam już ich na głowie conajmniej kilkadziesiąt i niezbyt ładnie to wygląda. henna pokrywa, a po dwóch tygodniach znowu je mocno widać i wyglądam jak niechluj..
jestem cg i nie chcę farbować, jak Wy sobie z tym radziccie?

btw to wczoraj zrobiłam laminowanie po raz pierwszy i efekt jest super, chociaż:
1) nienawidzę tego smodu żelatyny rozrobionej z wodą i myślałam, że skończy się z głową w toal. jak po drożdżach
2) wypadło mi chyba ze 200 włosów, pewnie od suszenia suszarką, bo już się odzwyczaiły
3) rozprostowało mi dosyć mocno włosy, ale to mi nie przeszkadza, mam teraz takie naturalne fale

gładkość mych włosów zrobiła wrażenie nawet na tż, a on z tych, którzy rzadko to okazują
audiogirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 13:48   #68846
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Witamy, piekne loczusie, przy odpwiedniej pielęgnacji, bedziem się do nich ślinić, zazdroszcząc skrętu.

Jeśłi chodzi o hennę, to zależy czego od niej oczekujesz. Przede wszystkim jaki kolor chcesz uzyskać? Henna nie rozjaśnia(nie ma hennny blond)i farbuje raczej trwale (przynajmniej czysta henna, bez indygo prawie się nie wypłukuje)-zatem trudno potem wrócić do blondu. Często myli się hennę z farbami zawierającymi hennę (np.Venita). Prawdziwa henna nie zawiera grama chemii i ta jest najzdrowsza dla włosów (trzeba czytać składy, dużą popularnością cieszy się Khadi, ale jest dość droga). Po szczegóły zapraszam na wątek hennowy.
Stary 2012-09-07, 13:54   #68847
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
powodzenia w pielęgnacji!
Śliczne, drobne loczki. Potrzebują dopieszczenia i mniej polimerów na końcach Będzie przepięknie!

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

a może zacznij od pielęgnacji, a nie od hennowania? Henna ma właściwości wysuszające, więc bym się raczej powstrzymała na początku.
oki no to się wstrzymuję powoli, małymi kroczkami ... ogarnę temat moich włosów dzięki

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Witamy, piekne loczusie, przy odpwiedniej pielęgnacji, bedziem się do nich ślinić, zazdroszcząc skrętu.

Jeśłi chodzi o hennę, to zależy czego od niej oczekujesz. Przede wszystkim jaki kolor chcesz uzyskać? Henna nie rozjaśnia(nie ma hennny blond)i farbuje raczej trwale (przynajmniej czysta henna, bez indygo prawie się nie wypłukuje)-zatem trudno potem wrócić do blondu. Często myli się hennę z farbami zawierającymi hennę (np.Venita). Prawdziwa henna nie zawiera grama chemii i ta jest najzdrowsza dla włosów (trzeba czytać składy, dużą popularnością cieszy się Khadi, ale jest dość droga). Po szczegóły zapraszam na wątek hennowy.
wskoczę na ten wątek i poczytam (swojego koloru nienawidzę i chce ciemniejszy) ale to później teraz faktycznie zajmę się pielęgnacją

dniem twojego życia."
Stary 2012-09-07, 14:07   #68848
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
oki no to się wstrzymuję powoli, małymi kroczkami ... ogarnę temat moich włosów dzięki

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

wskoczę na ten wątek i poczytam (swojego koloru nienawidzę i chce ciemniejszy) ale to później teraz faktycznie zajmę się pielęgnacją
To jest Twój naturalny ????? I Ty go nienawidzisz???? Mam nadzieję, ze "później" Ci przejdzie i nie będziesz chciała farbować takich lokasów!

Moze faktycznei po kolei wszystko ogarnąć, jak radzi Eloe.
Ja akurat zaczęłam odwrotnie, zaczęłam hennować, traiłam na hennowy i dopiero stamtąd (dzięki Demci :) na zakręcony. Wtedy odkryłam, że mam fale i zaczęłam przygodę z CG. Henna faktycznie wysusza i w połączeniu z odstawieniem silikonów na poczatku miałam suchy kołtun. Na szczęscie po miesiącu było już fajnie.

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2012-09-07 o 14:08
Stary 2012-09-07, 14:21   #68849
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
To jest Twój naturalny ????? I Ty go nienawidzisz???? Mam nadzieję, ze "później" Ci przejdzie i nie będziesz chciała farbować takich lokasów!

Moze faktycznei po kolei wszystko ogarnąć, jak radzi Eloe.
Ja akurat zaczęłam odwrotnie, zaczęłam hennować, traiłam na hennowy i dopiero stamtąd (dzięki Demci :) na zakręcony. Wtedy odkryłam, że mam fale i zaczęłam przygodę z CG. Henna faktycznie wysusza i w połączeniu z odstawieniem silikonów na poczatku miałam suchy kołtun. Na szczęscie po miesiącu było już fajnie.
Może jak będą zdrowitkie i ładne to KTO WIE - może się z nim przeproszęnarazi e starsznie mi przeszkadza
poczekamy, zobaczymy - widzę, że z wami nie zginę

dniem twojego życia."

Edytowane przez JudytaKas
Czas edycji: 2012-09-07 o 14:31
Stary 2012-09-07, 14:33   #68850
ojp
Wtajemniczenie

Hej !

Nie wiem czy ktoś tu mnie jeszcze pamięta ? Od roku stosuję CG, w kwietniu radziłam się tutaj dziewczyn, jak ścinać włosy, bo powracam do naturalnych. Dzisiaj ścięłam resztę jasnej farby, jeszcze gdzieniegdzie mam prześwity jasne, ale cieszę się, że w końcu znowu mam moje naturalne. Włosy są falowane, dzisiaj fryzjerka wysuszyła mi je suszarką na okrągłej szczotce.

Wrzucam zdjęcia, a jako, że jutro idę na wesele, to może ktoś doradzi co mogłabym uczesać z takiej długości włosów ?

Idę je zaraz olejować, potem umyję i niech schną, zobaczymy czy i jak się pokręcą, bo farbowanie ma wpływ na skręt włosów ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nat.jpg (46,2 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nat2.jpg (78,4 KB, 42 załadowań)

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości