Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13) - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 22:49   #4411
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Konia dzięki
W sumie z tym noskiem nieco lepiej - zapuszczamy 2 razy dziennie i raz w nocy solą morską i najczęściej po chwili wydmuchuje jakąś kozicę potężną... no i chcemy nawilżacz powietrza do mieszkania kupić.
A z maścią spróbuję, bo Hanka strasznie się złości przy tym psikaniu...
Mam charakterne dziecko.

A tak w ogóle, to czytam właśnie książkę Zasypianie bez płaczu - dostałam od koleżanki i mogę z czystym sercem polecić. Metoda usypiania polega na pozytywnych skojarzeniach ze snem - czyli wszystkie chwyty dozwolone, żeby dziecko zasypiało z uśmiechem na twarzy... to tak w żartach... a na poważnie, to podoba mi się tamto podejście, bo niczego nie narzuca a jest kilka ciekawych pomysłów. W zasadzie w tej książce potwierdzili mi to, co już sama z Hanką wypracowałam. Hania potrafi zasnąć sama bez bujania, ale czasem potrzebuje więcej bliskości i zasypia np przy piersi a czasem najlepszy jest leżaczek - bo jak tylko wejdziemy do sypialni, to zaczyna płakać...
Monia, szczególnie Tobie polecam, bo tam baaardzo polecają spanie z dzieckiem. I szczerze Wam powiem, że u nas spanie z Hanią się sprawdza - tzn zasypia na noc w łózeczku i śpi w nim całkiem spokojnie do 4... potem karmienie i jak Ją odłożę do łóżeczka, to już przed 6 Hanka rozpoczyna dzień, a jak zostanie z nami w łóżku, to potrafi spać nawet do 9 (ale najczęściej do 7.30-8). A zasypia o 19... i o dziwo, nie odbija się to na drzemkach dziennych... są trzy - dwie półgodzinne i jedna od 45min do nawet 2 godzin... często jak pośpi te dwie godziny, to rezygnuje z trzeciej drzemki ale i tak jest fajnie...
No i moja Hanka znów je co 2 - 2.5godziny i nie idzie Jej przestawić inaczej - owszem, ma jedną przerwę nawet 4godzinną, ale tak poza tym to często co dwie godzinki je. Ale przestałam się tym przejmować - karmię kiedy woła - widocznie tak potrzebuje...
Dobra, ja zmykam spać, bo padam...

Karolca, współczuję bolesnych ząbków Ewelince
Dolne trójki się pchają :/
Jeśli chodzi o spanie, musze tylko upilnować drzemek w dzień. Są dwie półgodzinne. Obojętnie o której wstanie... pierwsza między 12 a 13, druga około 17. O 19-20 kapiel, kolacja i spanie. Chyba, że tak jak dziś coś ją boli i płacze.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 22:50   #4412
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

[QUOTE=Nikii89;36391526]A miałam jeszcze napisać
Lena ja też nie wiedziałam że duża aktywność się tym objawia... Ale tu chodzi o zbyt dużą aktywność już od początku ciąży bo bratowa jest dopiero na początku 3 miesiąca.

A co do starań o następnego dzidziusia to ja bym mogła już się starać ale najpierw chcę nadżerkę wyleczyć.... a dopiero w grudniu idę do gina. więc może w styczniu zaczniemy staranka jak się uda :P[QUOTE=Nikii89;36391526]

Nikii, właśnie co do nadżerki, powiem Ci że teraz byłam u gina, i pytałam czy te plamienia sporadyczne mogą być od nadżerki. Też chciałam ją leczyć. A on mi po badaniu oznajmił, że to nie ma z nadżerką nic wspólnego i że etraz nadżerki się nie leczy, chyba że duża by była bardzo i podkrwawiała a wyniki cytologi złe. Zdziwiło mnie to, bo jeszcze 3 lata temu chcieli mi ją leczyć-proponowali wówczas wymrażanie, widać coś się zmieniło...:rol leyes:

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
u nas podobnie

Powodzenia w staraniach! no i oczywiście daj znac i pochwal się!
Dam znać jakby co hehe

Gkatarzynka, zgadzam się z Konią, maść majerankowa jest bardzo skuteczna i przy tym działa lekko anytbakteryjnie. Sama ją stosowałam jak byłam przeziębiona w ciąży i może to nie krople do nosa, ale działa

Tynka, przykre to całe zajście z teściową a wytłumaczenie po prostu kpina-bo miałaś nie usłyszeć! Straszne, że w ogóle takie rzeczy mówi o Tobie i Twojej rodzinie, placek tutaj sprawy nie załatwi

Konia, też muszę wypróbować kojec, dostaliśmy niedawno od znajomych w spadku po ich córce...Mam nadzieję, że Matylda go polubi, to na spokojnie będę mogła sprzątać czy obiad ugotować.

Ivonka, slicza Ewusia i na zdjęciu widać, że sama siedzi! Strasznie szybko ten czas leci, a jeszcze niedawno całe godziny spędzałam z Matyldą uwieszoną piersi, kiedy to było

U nas dziś był dzień ważenia, i wyszło nam 6630g. Myślałam, że będzie już 7 kg ale i tak wynik bardzo dobry, cały czas jedziemy 25 centylem. Niestety, co do wzrostu Matylda spadła cały centyl niżej od ostatniej wizyty 1,5 mieś temu miała 62 a teraz 63...

Przypomniała mi się historia zasłyszana u znajomej na temat rozpuszczonych dzieci. U niej w rodzinie jedna kuzynka wychowuje swojego synka "bezstresowo". Doszło do tego, że mały-a ma 1,5 roczku, je wyłacznie przy włączonym telewizorze przy okazji oglądając bajki, inaczej podnosi alarm i rozrzuca jedzenie. Do tego-rządzi tym, co aktualnie oglądać ma rodzina. To on bawi się pilotem i narzuca kanały, a jak mu ktoś pilota zabierze i chce coś obejżeć, wtedy jest wielki ryk...No i mu ustępują oczywiście! Szczerze, jak to usłyszałam, to mi szczęka opadła, a po pierwsze kto w ogóle nauczył to dziecko jeść przy włączonym tv?!

Ale się objadłam-wsunęłam całą sałatkę z oliwkami i fetą, do tego bułką z serem i zaraz biorę się do puszki sardynek, a na deser czekolada

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2012-09-07 o 22:54
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 22:53   #4413
gkatarzynka
Zadomowienie

Dziewczyny, a ta maść majerankowa nie szkodzi jak dziecko połknie? Bo Hanka strasznie pcha rączki do buzi i mam wrażenie, że będzie zlizywać spod noska... choć może jakbym smarowała np tylko na noc, to pewnie nie byłoby takiego ryzyka
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:01   #4414
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Przypomniała mi się historia zasłyszana u znajomej na temat rozpuszczonych dzieci. U niej w rodzinie jedna kuzynka wychowuje swojego synka "bezstresowo". Doszło do tego, że mały-a ma 1,5 roczku, je wyłacznie przy włączonym telewizorze przy okazji oglądając bajki, inaczej podnosi alarm i rozrzuca jedzenie. Do tego-rządzi tym, co aktualnie oglądać ma rodzina. To on bawi się pilotem i narzuca kanały, a jak mu ktoś pilota zabierze i chce coś obejżeć, wtedy jest wielki ryk...No i mu ustępują oczywiście! Szczerze, jak to usłyszałam, to mi szczęka opadła, a po pierwsze kto w ogóle nauczył to dziecko jeść przy włączonym tv?!
nie ma to jak hodować tyrana ... i jak już teraz tak jest, to nie potrafię wyobrazić sobie tego jaki będą mieli sajgon, jak mały będzie miał 2-2,5-3 latka...
my mamy czasami problemy żeby Sandrę ogarnąć, a jesteśmy raczej "ostrymi" rodzicami...

a ze spaniem, to przy Sandrze czytałam trochę i próbowałam różnych metod, które w mniejszym lub większym stopniu pomagały... z Ritą odpusciłam sobie i tylko słucham tego, czego ona potrzebuje... problemów z zasypianiem nie ma, mimo iż sztywno ustalonego programu dnia też nie... jak mała jest głodna, to dostaje jeśc, jak chce spać, to ją kładziemy... no może wyjątkiem jest rytuał wieczornego snu, bo tutaj nie ma zmiłuj się

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
Dziewczyny, a ta maść majerankowa nie szkodzi jak dziecko połknie? Bo Hanka strasznie pcha rączki do buzi i mam wrażenie, że będzie zlizywać spod noska... choć może jakbym smarowała np tylko na noc, to pewnie nie byłoby takiego ryzyka
majeranek sam w sobie nie zaszkodzi...
natomiast może zaszkodzić baza maści lub konserwanty
Stary 2012-09-07, 23:04   #4415
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Ja kupuję jej angelskie bo u nas w pl sklepach już mały wybór bo mało kto kupował. Nic dziwnego jak prawie 1f za słoiczek:mur

Jakaś dziwna atmosfera i chciałam już spać. Tż wygarnął mi dziś że cały dzień siedzę na ipadzie, że tutaj jest moja rzeczywistość a nie tam.(jakoś tak to ujął-chodziło mu chyba o wizaż). Wkurza mnie że zamiast mnie wspierać to mi mówi że się użalam że inni mają gorzej i mnie dołuje bardziej. Ciężko mu jest mnie pocieszyć.. W ogóle takiego mam nerwa że bym go
U nas też mały wybór w pl sklepach,dlatego też i ja będe ang kupować.Ja ten słoiczek kupiłam za 1,19 ale widziałam też za 1,39 gdzie np w Asdzie czy Sainsburym jest promocja 10 słoiczków za 5 funtów.

Oj należą się baty tż-towi brzydko,brzydko

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2012-09-07 o 23:07
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:07   #4416
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Bo wiesz... my to nocne marki jestesmy i nie rozumiemy
No dokladnie
Zycie zaczyna sie po 22-giej

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
47 minut , są na stronie serialu, jest ich kurna 54 , a jestem na 17
To troche ich jest,ale przynajmniej jeszcze sporo tej przyjemnosci przed toba

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Ja kupuję jej angelskie bo u nas w pl sklepach już mały wybór bo mało kto kupował. Nic dziwnego jak prawie 1f za słoiczek:mur
U nas tez drogie sa polskie sloiczki czy soczki,nawet ponad 1f kosztuja.Ja kupilam teraz trzy paki Hippa w polskim sklepie,bo byly z lyzeczkami.Trzy trzypaki kupilam,wiec mam 9 lyzeczek

Cytat:
Szczerze, jak to usłyszałam, to mi szczęka opadła, a po pierwsze kto w ogóle nauczył to dziecko jeść przy włączonym tv?!
Wiki tez czasem je przy wlaczonym TV,wiem ze nie powinno tak byc.
Stary 2012-09-07, 23:10   #4417
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę,że nie, tego się daje odrobinę, majeranek się normalnie jada, więc pewnie nawet gdyby się dostał w ilości mikro do buzi to nic się nie stanie, a co do bazy pod majeranek itd. to przecież różnymi kremami smarujemy dzieci , siebie ( atu nawet pudry czy inne wynalazki mamy na twarzach, szyjach, dzieci czasem nas pocalują żywiołowo ), nie sądzę ,żeby w znikomej ilości były szkodliwe, jeśli się dziecku zdarzy "zjeść".'
W mojej bazą jest wazelina , a to raczej nie trucizna

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-09-07 o 23:16
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:10   #4418
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Ja niewiem,ale chce napisać że moje dziecko lubi ssac sobie ręke jak ma od wody,piany podczas kąpieli oczywiście.

Moje dziecko właśnie sobie krzyczy-piszczy,bo u nas jest echo w sypialni i najwidoczniej mu się podoba. No,a teraz dla odmiany pluje
Stary 2012-09-07, 23:13   #4419
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Moje dziecko właśnie sobie krzyczy-piszczy,bo u nas jest echo w sypialni i najwidoczniej mu się podoba. No,a teraz dla odmiany pluje
A to jeszcze nie śpi?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-09-07, 23:17   #4420
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
U nas dziś był dzień ważenia, i wyszło nam 6630g. Myślałam, że będzie już 7 kg ale i tak wynik bardzo dobry, cały czas jedziemy 25 centylem. Niestety, co do wzrostu Matylda spadła cały centyl niżej od ostatniej wizyty 1,5 mieś temu miała 62 a teraz 63...

Ładna waga a co do wzrostu urośnie jeszcze
A co do historiii omg,co za dziecko,a raczej rodzice którzy tak wychowują to dziecko

Cytat:
A to jeszcze nie śpi?
Nie śpi i zaś krzyczy,zaraz sądziedzi się zlecą,że dziecko bije. A przed chwila mnie rozbroił,położył się na brzuch i zaczął machać głową,jak te pieski w samochodach

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

O te pieski http://www.youtube.com/watch?v=E2KbeStpqYg

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2012-09-07 o 23:16
Stary 2012-09-07, 23:18   #4421
gosia261282
Gang Iren

Karinio jestes ze Slaska?
Stary 2012-09-07, 23:29   #4422
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę,że nie, tego się daje odrobinę, majeranek się normalnie jada, więc pewnie nawet gdyby się dostał w ilości mikro do buzi to nic się nie stanie, a co do bazy pod majeranek itd. to przecież różnymi kremami smarujemy dzieci , siebie ( atu nawet pudry czy inne wynalazki mamy na twarzach, szyjach, dzieci czasem nas pocalują żywiołowo ), nie sądzę ,żeby w znikomej ilości były szkodliwe, jeśli się dziecku zdarzy "zjeść".'
W mojej bazą jest wazelina , a to raczej nie trucizna
O,też tak myśle

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Karinio jestes ze Slaska?
Nie,a czemu pytasz??bo zaciągam???

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
no to był rekord , w pierwszy dzień serialowy, mi muli net i trochę mi się ciągną te odcinki, nie wiem do której dzisiaj dociągnę , ogólnie leżę na brzuchu i oglądam , jak zasnę to zasnę

A kurna jutro bedę chodzić na rzęsach
No to nieźle no właśnie,ale oczy na zapałki i już

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Teraz mi się buntuje,bo co się przewróci na brzuch,ja go spowrotemn na plecy.
Szogun ma focha teraz.
Stary 2012-09-07, 23:29   #4423
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Przez to "zas" myslalam
Stary 2012-09-07, 23:30   #4424
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
O,też tak myśle

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

No to nieźle no właśnie,ale oczy na zapałki i już
Ale jutro muszę wieczorkiem iśc grzecznie lulu,bo mam imprezkę w niedzielę, lecie ślubu teściów, będzie cała rodzina tż , więc muszę wyglądać rześko Fajnie się składa,że akurat jest ta rocznica, bo będzie okazja przedstawić Kajulę wszystkim, z Niną zrobiliśmy tak na roczku. Bo jak mam tych wszystkich wujków na kawy prosić to .... nie że nie jestem gościnna, ale dla mnie to jednak dalsza rodzina i to tż, no i takie spotkania są sztywniackie, a ja tam lubię swojsko się czuć

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

a zaś to się nie u nas gada?
Cytat:
Przez to "zas" myslalam
Stary 2012-09-07, 23:33   #4425
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Przez to "zas" myslalam
Aha

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Ale jutro muszę wieczorkiem iśc grzecznie lulu,bo mam imprezkę w niedzielę, lecie ślubu teściów, będzie cała rodzina tż , więc muszę wyglądać rześko Fajnie się składa,że akurat jest ta rocznica, bo będzie okazja przedstawić Kajulę wszystkim, z Niną zrobiliśmy tak na roczku. Bo jak mam tych wszystkich wujków na kawy prosić to .... nie że nie jestem gościnna, ale dla mnie to jednak dalsza rodzina i to tż, no i takie spotkania są sztywniackie, a ja tam lubię swojsko się czuć
To dzisiaj jesteś niegrzeczną dziewczynką bo pójdziesz późno spać,a jutro grzecznie bo trzeba rześko wyglądać na tak ważnej imprezce.Popieram :ehem no to faktycznie,będzie okazja by rodzina potomka
Stary 2012-09-07, 23:35   #4426
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Przez to "zas" myslalam
Ja nie ze Śląska a też "zaś" używam

Tak sobie myślę i myślę... coś jest na rzeczy z Ewelinką, bo dziś każda próba podania obiadku to był płacz i bunt, bo chciała do piersi. Skok jest jak nic, tego jestem pewna. I te zęby... kolację zjadła ładnie. Dalam jej dziś gęstą kaszkę (dodałam 15 ml mniej wody), dodałam trochę "Przysmaku na dobranoc" z Hippa. Zjadła ponad połowę, popiła moim mleczkiem i w sumie gdyby nie ból, to by spała. W dzień jest w sumie pogodna.

Dziś bawiła się z TŻ On ją połozył na dywanie i jeździł zdalnie sterowanym autkiem. Co była "kraksa" to młoda się rechotała a jak tylko samochód był w zasięgu rączek, to łapała i się cieszyła Nie będę kupowała jej lalek skoro już ma autko. W ogóle to nawet na ulicy ogląda się za przejezdżajacymi samochodami

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-09-07, 23:37   #4427
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

a zaś to się nie u nas gada?
Chyba nie.Przynajmniej ja sie u nas nie spotkalam,tzn nie w tym znaczeniu co Karinio pisze."Zas" zastepuje slowo "znowu",tak na Slasku gadaja,dla mnie to dwa rozne slowa.Ale przepraszam Karinio za posadzenia,ze ze Slaska pochodzi
Stary 2012-09-07, 23:42   #4428
npg88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
ja nie jem słodyczy od kilku tygodni i teraz robi mi sie słabo na sama myśl o nich
Jak Ty to robisz? Zdradź, bo ja nie mogę opędzić się od słodyczy! :P

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Hej

Pochwalę się, że dziś wyszedł nam pierwszy ząbek A drugi lada chwila się przebije.
Postanowiliśmy Go zapisać na basen. Jesteśmy już po pierwszych zajęciach. Było super! Bardzo polecam takie zajęcia Wrzucam Wam fotkę.
.
na pierwszy ząbek
Ja też wybieram się z Lilą na basen, ale jakoś nie mogę isię wybrać... :P

Cytat:

Poza tym wiecie co... zawsze dziwilam się, że JAK MOZNA ZAPOMNIEĆ ODEBRAC DZIECKO Z PRZEDSZKOLA (ze szkoły, skądkolwiek).
Wczoraj się dowiedziałam.
Jechałyśmy z mamą na zakupy budowlane (bo ma remont), siostra została z Ewelinką (bo nie miałam miejsca w aucie, żeby zapakowac fotelik). I mówi, że jak będziemy wracać, to mamy odebrać młodego. Spoko, jego jakoś by się zmieściło... Podjeżdżam pod blok i stwierdzam "Mama, zapomniałyśmy o Kubusiu". Wypakowałyśmy zakupy i szybko po mlodego
no ja też nie sądziłam, że można zapomnieć o dziecku :P

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
a my dzisiaj konczymy 6 mcy
klask i:

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość

dziewczyny ja nie chce ,zeby Mateusz był duzy jak tylko kazde moje dziecko bedzie sie robiło duże to bedziemy sobie z TZ robic kolejnego bobasa

Co do diety i odchudzania to ja mam juz 1 kg mniej niz przed ciaza , jeszcze 2 kg i bede bardzo zadowolona, wszystkie ciuchy leza na mnie jak przed ciąża no i ćwiczenia daja rade, bo brzuch i piersi wygladaja duzo lepiej
Ja też wolałabym, żeby czas wolniej leciał... Dzieci stanowczo za szybko rosną... :P

Ehhh diety... Ja w ciąży przytyłam 8kg, więc mi nic nie zostało z ciążowych. Jednak było trochę przedciążowych kg i tego chciałabym się pozbyć, ale idzie mi jak krew z nosa..

Cytat:

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

[/COLOR]
witaj! śliczne imię Córeczki, też swojego czasu o nim myśleliśmy[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------
Dziękuję

Cytat:
spokojnie mają jeszcze czas na obracanie, wczoraj byliśmy u neurologa z Kają i mówił że nawet koło 6 miesiąca dopiero mogą..
Ja tak tylko pytałam... Ogólnie nie mam świra na punkcie tego, że inne dzieci coś już robią, a moje jeszcze nie. Uważam, że każde ma swój czas na wszystko

Cytat:
Idę dzisiaj zaklepać chrzciny [COLOR="Silver"]
My już po, 5 sierpnia robiliśmy. Czekamy na zdjęcia.

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
moje dziecie tak maltretuje smoczki i gryzaki i maskotki ze wszystko do dziubka ciśnie a żeby jak najwięcej się zmieściło o rączkach nie wspomnę
Skąd ja to znam Dzisiaj był smok i 2 palce w buzi, cuda wianki wyczyniają te nasze dzieci

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Jeeejku, jak Wy szybko piszecie! Nie nadążam :P :P

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
Raczkujemy i siadamy,swoje mamy zadziwiamy (wiadomo,ze nie wszystkie dzieci to robia,ale niektore juz tak,a inne niebawem zaczna)
SUPER! Bardzo mi się podoba

Wenn man sich etwas wirklich wünscht,
wenn man ganz fest dran glaubt,
dass es in Erfüllung geht,
dann passiert es auch!

npg88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:42   #4429
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Gosia, co innego Wiki, to już duża dziewczynka i pewnie nie zrobi awantury jak TV się wyłączy....A taki mały brzdąc powinien być uczony zasad, pomijająć już że oglądając telewizję nie kontroluje ilośći zjadanego pożywienia i wyrabia sobie bardzo złe nawyki.

Najgorsze jest to, że rodzice we wszystkim ustępują, byleby mieć święty spokój....Ale z tego co wiem, już się bliższa rodzina wtrąciła z dobrymi radami w wychowanie tego chłopca...Może coś więc przetłumaczą rodzicom, oby.

Karino, wagowo Matylda idzie dobrze, bo cały czas jest na takim samym centylu od urodzenia, ale wzrostowo już o centyl niżej, no ale pewnie tyczką Matylda nie będzie, bo nie ma po kim!

A moja mała taki sam szogun jak Twój! Ciężko mi przebrać Jej pieluszkę, bo non stop się na boczki obraca, przekręca na brzuchol....Cudna jest i bardzo ruchliwa, mała wiercipięta!

Gkataryznka, my bierzemy Matyldkę zawsze na noc do siebei do łózka właśnie jak się przebudza 3-5, zalezy kiedy zgłodnieje....Jest to wygodne do karmienia, a po drugie i ja i Tż uwielbiamy spać Z Matyldką, zawsze ok 8-9 nas budzi i chce się bawić

Kolorowych Mamusie, ja z Tż jeszcze chyba zerknę na film jakiś!
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:47   #4430
gosia261282
Gang Iren

Ja tu jeszcze bede meczyc te "zas" (wiem,ze jestem upierdliwa )
http://pl.wiktionary.org/wiki/za%C5%9B
Z poznanskiego zas to potem,pozniej(i w takim znaczeniu ja-Poznanianka uzywam),a slaskie jako znowu.

Edytowane przez gosia261282
Czas edycji: 2012-09-07 o 23:49
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:54   #4431
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie.Przynajmniej ja sie u nas nie spotkalam,tzn nie w tym znaczeniu co Karinio pisze."Zas" zastepuje slowo "znowu",tak na Slasku gadaja,dla mnie to dwa rozne slowa.Ale przepraszam Karinio za posadzenia,ze ze Slaska pochodzi
Mówisz ,że to znaczy "znowu"? ja to zrozumiałam tak jak u nas sie mówi,
....nie śpi i potem ( 'zas") krzyczy.....ja tak to u nas bym powiedziała jak się czasem wygłupiam słownie

ps. to napisałam zanim wstawiłaś link, no ale mi i tak pasowało ,że łuna łod nos bardzij heheeheh

ale w sumie jak się zagłębić, to znaczy też u nas "znowu " tylko zależy od kontekstu
W niektórych grach chodzi o to, żeby wziąć jak najwięcej lew, w innych zaśjak najmniej.

ale to to znowu =zaś to ma takie inne wg mnie znaczenie niż w zdaniu np. o ja pierniczę znowu przylazła teściowa

Nie ma to jak sobie o 24 porozważać nad Polska trudna język

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-09-08 o 00:00
Stary 2012-09-08, 00:05   #4432
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Mówisz ,że to znaczy "znowu"? ja to zrozumiałam tak jak u nas sie mówi,
....nie śpi i potem ( 'zas") krzyczy.....ja tak to u nas bym powiedziała jak się czasem wygłupiam słownie

ps. to napisałam zanim wstawiłaś link, no ale mi i tak pasowało ,że łuna łod nos bardzij heheeheh

ale w sumie jak się zagłębić, to znaczy też u nas "znowu " tylko zależy od kontekstu
W niektórych grach chodzi o to, żeby wziąć jak najwięcej lew, w innych zaśjak najmniej.

ale to to znowu =zaś to ma takie inne wg mnie znaczenie niż w zdaniu np. o ja pierniczę znowu przylazła teściowa

Nie ma to jak sobie o 24 porozważać nad Polska trudna język

I na Slasku wlasnie tak by powiedzieli: O ja piernicze ZAS przylazla tesciowa
Zreszta u nas jakas dziewczyna ze Slaska tez pisze ZAS w tym znaczeniu tylko nie pomietam ktora,wiec nie bede pomowien tu robic

A temat swietny,tym bardziej o tej porze
Stary 2012-09-08, 00:10   #4433
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
I na Slasku wlasnie tak by powiedzieli: O ja piernicze ZAS przylazla tesciowa
Zreszta u nas jakas dziewczyna ze Slaska tez pisze ZAS w tym znaczeniu tylko nie pomietam ktora,wiec nie bede pomowien tu robic

A temat swietny,tym bardziej o tej porze
Łoj to bym sie nie dogodała za rychło na śląsku.
Stary 2012-09-08, 00:12   #4434
karolca
Zakorzenienie

Ja w swojej pracy pracuje z językiem polskim Co prawda nie muszę rozwiązywać problemów gwarowych, regionalizmów i mowy potocznej, stosujemy jedynie oficjalną i poprawną polszczyznę.
Jeeej, mam nadzieję, że po takiej przerwie i czytaniu internetu moja widza mi nie uleciała

Konia, ale zrobić coś na zaś to nie to co samo co, że zaś przyszła teściowa
To samo słowo a jak różne znaczenie.
Ja nie podlegam ani pod Śląsk ani pod gwarę poznańską ale zauważam, że w mowie potocznej mam wiele wspólnego z poznaniakami

Oczy mi się kleją, idę więc spać moje miłe Panie Mam nadzieję, że chociaż nocka będzie spokojna.
Dobranoc

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-09-08, 00:12   #4435
Karinio
Zakorzenienie

http://www.youtube.com/watch?v=6hKIm...eature=related
Stary 2012-09-08, 00:13   #4436
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Łoj to bym sie nie dogodała za rychło na śląsku.

Ja pracowalam z kilkoma laskami ze Slaska i szczegolnie ta jedna duzo gwara mowila,najwiecej tego "zas" uzywala.No i jak w ciazy wiecej siku chodzilam,to ciagle mowila do mnie "zas idziesz do kibla"
Stary 2012-09-08, 00:14   #4437
Karinio
Zakorzenienie

gosiu,ja tam się nie gniewam o posądzenie mnie iż jestem ślązaczką
Stary 2012-09-08, 00:24   #4438
gosia261282
Gang Iren

A to po naszemu Konia,przed chwila czytalam o gwarach:
łodejdź łobuzie łod łokna, bo cię łobleje bez łeb łodom łod łogórków

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Cytat:
gosiu,ja tam się nie gniewam o posądzenie mnie iż jestem ślązaczką

To dobrze.Ja nic nie mam do Slazakow,zeby nie bylo.I bardzo lubie takie gwary.Ja duzo gwara nie mowie,ale tez wiele razy zdarzylo mi sie,ze ludzie nie rozumieli poszczegolnych slow i musialam tlumaczyc co znacza.
Stary 2012-09-08, 00:36   #4439
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w swojej pracy pracuje z językiem polskim Co prawda nie muszę rozwiązywać problemów gwarowych, regionalizmów i mowy potocznej, stosujemy jedynie oficjalną i poprawną polszczyznę.
Jeeej, mam nadzieję, że po takiej przerwie i czytaniu internetu moja widza mi nie uleciała

Konia, ale zrobić coś na zaś to nie to co samo co, że zaś przyszła teściowa
To samo słowo a jak różne znaczenie.
Ja nie podlegam ani pod Śląsk ani pod gwarę poznańską ale zauważam, że w mowie potocznej mam wiele wspólnego z poznaniakami

Oczy mi się kleją, idę więc spać moje miłe Panie Mam nadzieję, że chociaż nocka będzie spokojna.
Dobranoc
nie no ja wiem, że zrobić coś na zaś ( na później) to nie jest to samo, aż tak słabo ze mna nie jest o 24

Ja tlumaczę ,że zaś to znaczy czasem znów ( takim znaczeniu....np.oglądamy cukiernie z przewodnikiem i on mówi : tu mamy placki, a tu znów /zaś ciasteczka ) czasem potem ( później) np. nie śpi a zaś ( potem ) jęczy ,że łeb Ją boli ( tu o mnie akurat).

Ale nie ma takiego znaczenie u nas zaś ,że można powiedzieć ,że ja pierniczę zaś ( w znaczeniu o rany co za traf cholerny znowu przylazła ) przyszła teściowa.U nas mówiąc myślę o poznanskim, a tak mówią na śląsku jak Gosia pisze.

Wstanum ślunzoczki to num łopowiedzum.

---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ----------

Cytat:

Ja pracowalam z kilkoma laskami ze Slaska i szczegolnie ta jedna duzo gwara mowila,najwiecej tego "zas" uzywala.No i jak w ciazy wiecej siku chodzilam,to ciagle mowila do mnie "zas idziesz do kibla"
otóż to , to jest właśnie ta różnica, to jest zwykłe znowu to zaś

a u nas się tak nie mówi
Stary 2012-09-08, 00:39   #4440
gosia261282
Gang Iren

A ja ZAS na wizazu o tej godzinie siedze
Uciekam do wyrka.Dobranoc

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości