|
|
#271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dla wszystkich, które kochają pisać
Cytat:
Wiadomość dla fanów: autografy w pokoju z gwiazdką nad drzwiami ![]()
|
|
|
|
|
|
#272 |
|
Konto usunięte
|
No popatrz, a myślałam, ze z serduszkiem
![]() Wiem, niesmaczny żart
|
|
|
|
|
#273 |
|
BAN stały
|
Myślę, że tu nie chodzi o to, kto ma rację, ale, tak jak myślałam, o Klub Wzajemnej Adoracji. Ja cię lubię i długo znam, więc ty masz rację. Oczywiście, powiecie, że to nieprawda... A oto wypowiedź kogoś z forum literackiego, kto czytał ten wątek.
Nie przejmuj się. Mirriel jest natomiast forum, gdzie nikt nie powie ci, że za dużo ciebie w twoim tekście, bo tu się ceni oryginalność. Całkowicie cię w tej kwestii popieram, również w kwestii nieutożsamiania autora z bohaterem. Tworzę właśnie powieść, w której pojawia się cała masa postaci, a ja nie chciałabym być utożsamiana z którąkolwiek z nich. Przezroczystość stylu jest zaletą tylko wtedy, kiedy nie da się o tekście dużo więcej dobrego powiedzieć. Przezroczystość przydaje się w tekstach naukowych albo gdy dużo się dzieje, gdy udajemy sprawozdawcę. Przyznam też, że lubię, kiedy styl autora nie wybija się na pierwszy plan w opowiadaniach przygodowych. Ale w poezji? Przecież tam najważniejsza jest forma! Nie wyobrażam sobie nawet, żeby jakikolwiek poeta pisał "nie po swojemu", przezroczyście. Nie o to chodzi! Poezja (i proza poetycka, która do ciebie - moim zdaniem - bardzo pasuje. Przynajmniej "Barmanka" była dla mnie bardzo poetycka i bardzo przemyślana, bardzo dobra) ma być osobista, musi nieść ze sobą ładunek emocjonalny i charakterystyczny styl autora, inaczej nie jest poezją. Argumenty "absolwentek filologii" mało do mnie przemawiają. Sama jestem niemal absolwentką bibliologii, więc chyba mam taki sam monopol na prawdę jak one? A zatem: styl autora ponad wszystko! Moja rada: daruj sobie wizaż.pl. Nie dlatego, że nie jest to forum literackie, tylko dlatego, że działa tam silny Klub Wzajemnej Adoracji, a z takimi nie wygrasz. Nawet nie warto próbować. Warto natomiast realizować się zgodnie z własną potrzebą, powiedzmy, że twórczą. Nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, ale pamiętaj, że mnie się twoje teksty podobają, bo właśnie są lekkie, świeże i niepowielające schematów. Nie daj sobie nikomu wmówić, że jest inaczej. Na świecie jest mnóstwo ludzi, którzy stwierdzą, że nie odpowiada im to, co piszesz. Ale to nie powód, żeby od razu przyznawać im rację. |
|
|
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#275 |
|
Zadomowienie
|
Ale pojechane
![]() Dziewczyny dla rozluźnienia atmosfery wrzucam mój stary, licealny wiersz. Zajmuję się raczej prozą, ale napisałam kiedyś dwa, trzy wiersze i wrzucam tu jeden z nich. ,,Puzzle" Dostałam kiedyś puzzle, myślałam że uda mi się z powrotem ułożyć moje życie. Zacząć wszystko od nowa, zbudować trwalsze, lepsze fundamenty. O jednym zapomniałam, przecież to tylko zabawka dla dzieci. Nie jest może jakiś super, ale lepiej żebyśmy zajęły się czymś innym niż Mirriel. Dodam, że nie zamierzam iść w kierunku poezji, bo od zawsze wolałam prozę.
14.06. 2010 14.02.2015 13.08.2016 ![]() Ex Au pair De Edytowane przez very niceee Czas edycji: 2012-09-09 o 14:17 |
|
|
|
|
#276 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Same słowa są takie niepozorne i skromne. Ale myśl, która się od nich odrywa (właściwie wiele myśli, w różnych kierunkach) jest... śliczna, inspirująca. Bo można różnie sobie myśleć.
|
|
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
very niceee, bardzo ciekawy i prawdziwy.
|
|
#278 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#279 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za miłe słowa, tym bardziej, że nigdy nie byłam i nie będę poetką. Ten wiersz napisałam w bardzo trudnym okresie mojego życia, który na szczęscie mam już za sobą. Wrzuciłabym coś z prozy, ale cały dysk przepadł, bo miałam na laptopie jakiegoś wirusa. Czekam na Waszą wenę
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
siedząc na łące w niewielkim podmiejskim parku, Młoda wygrzewała się w cieple wrześniowego słońca. z daleka dało się słyszeć wesołe okrzyki dzieci, które korzystając z pogodnego dnia, dokazywały na placu zabaw. na jej szczupłych, bladych kolanach spoczywał czarny, leniwy kocur, który wpół przytomnymi ślepiami przyglądał się okolicy. jego futro lśniło w słońcu, a imponujących rozmiarów ogon, przypominający wycior do butelek, ruszał się powoli i majestatycznie. wyglądała przeciętnie, ubrana w krótkie podarte spodenki, czerwone conversy, oraz czarną koszulkę. włosy związała w wygodny koński ogon, a na jej nosie spoczywały czarne okulary przeciwsłoneczne o kocim kształcie. śledziła wzrokiem ludzi spacerujących po wąskich alejkach parku, przyglądała się parom, dzieciom na rowerkach i hulajnogach, starszym paniom, które konspiracyjnie szeptały coś do siebie siedząc na zielonej ławce i zjadając pączki, oraz młodej dziewczynie czytającej książkę, której tytuł Młoda zanotowała pospiepsznie w głowie.
Niedługo leniwe i spokojne popołudnie dobiegnie końca, trzeba będzie spakować kota do transportera, otrzepać spodenki z piasku i resztek trawy i wrócić do domu. W myślach przejrzała szybko listę zobowiązań na dzisiaj; zrobić obiad, sprawdzić pocztę, oddać sąsiadowi spod dwójki młotek, zapłacić rachunek za prąd i zadzwonić do babci. Delikatnymi ruchami chwyciła kocura i postawiła na trawie. Niezadowolony zwierzak spojrzał na nią z wyrzutem i począł ugniatać trawę masywnymi łapami. Młoda zebrała z ziemi duży, pomarańczowy koc, butelkę wody mineralnej, oraz książeczkę z sudoku, które uwielbiała rozwiązywać w chwili nudy, czy rozdrażnienia. Obmacała dłonią tylną kieszeń, by sprawdzić, czy nie zgubiła kluczy, ani paczki papierosów. Ciągłe sprawdzanie i upewnianie się było w jej przypadku koniecznością, gdyż gubienie najrozmaitszych rzeczy leżało w jej naturze. Upewniwszy się, że spakowała wszystko do przepastnej, czarnej torby ozdobionej ćwiekami i agrafkami, schyliła się i chwyciła niezadowolonego kota,który miauknął i pogodzony z własnym losem, pozwolił umieścić się w transporterze. Dobrze, mogę iść- włożyła do uszu słuchawki, wcisnęła mocniej okulary na nos i ruszyła do domu.
|
|
#281 |
|
Zakorzenienie
|
Olenkasz, krótko przekazałaś wszystkie istotne szczegóły, jest dobrze.
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
Olenkasz, czemu nie rozpoczynasz zdań wielką literą? To jakiś zamysł, którego nie rozumiem czy niechlujstwo?
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
bądz tak miła i spójrz w podpis. jak będzie mi sie chciało kilkanascie razy wbijać shifta i upewniac się, gdzie wskoczyło, a gdzie nie, to poprawię...Specjalnie dla ciebie.
Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las. Edytowane przez olenkasz Czas edycji: 2012-09-10 o 23:21 |
|
|
|
|
#284 |
|
Raczkowanie
|
Nie unoś się tak, to było zwykłe pytanie, a w Twoje podpisy się nie wczytywałam, muszę przyznać.
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-09-12 o 18:57 |
|
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
Jakim trzeba być zakompleksionym desperatem, żeby cudze utwory przysyłać koleżaneczkom, by usłyszeć, że są do dupy i podbudować sobie ego.
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
nie powiem, żeby mnie zdziwiło, że się nie zapytała o zdanie a że mogła wysłać, to też prawdopodobne. łatwo to sprawdzić.dzięki, to miłe.
|
|
#288 |
|
BAN stały
|
Nie, nie chciałam podbudować sobie ego. Chciałam się upewnić, że wiersz jest zły (pod względem oryginalności, nie jako ćwiczenie), bo sama nie czuję się zbyt pewna, by coś oceniać. Chciałam się zapytać koleżanki, bo myślałam, że może jest w nim jednak coś, czego nie zauważyłam. Napisałam ci Trzepotko, jak można by ten wiersz, moim zdaniem, zmienić. To oczywiście moje zdanie, którego ty zapewne nie wzięłaś sobie do serca, no bo... co ja tam wiem. A jeśli ktoś fajnie pisze, to ja się własnie cieszę. Na przykład twoje teksty, Darkoz, bardzo mi się podobają, mają w sobie coś ciekawego. I wcale nie zazdroszczę. Cieszę się jak ktoś fajnie pisze. Ale jeśli coś jest bez wyrazu, to po co pisać, że jest dobre? Zresztą to tylko opinia pewnej grupy osób.
Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-09-12 o 17:28 |
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-09-12 o 17:17 |
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-09-12 o 18:30 |
|
|
|
|
#292 |
|
BAN stały
|
Nie, wysłałam tylko wiersz Trzepotki koleżance na priv, innych wierszy wizazanek nie wysyłałam. (mogłam dać jej link, ale ona nie lubi wizazu). Co do wiersza, no to na konkrecie się nie znam tak dobrze, ale wydaje mi się, że jest konkretny. Chociaż tak jak napisałam, mógłby być bardziej, więcej szczegółów, bo w obecnej wersji wydaje mi się być bez wyrazu - to odpowiedź na pytanie.
|
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-09-13 o 16:00 |
|
|
|
|
#294 |
|
BAN stały
|
"Mało odkrywcze..., brakuje mu tej oryginalności, świeżości spojrzenia, moim zdaniem ten wiersz nie jest dobry". Ale to przecież tylko ćwiczenie i tylko opinia. Jestem pewna, że potrafisz fajnie pisać.
Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-09-12 o 18:15 |
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-09-12 o 18:46 |
|
|
|
|
#296 |
|
BAN stały
|
Hm, nie wysłałam komuś obcemu, tylko koleżance, byłam ciekawa, ale sory...
. Na pytanie "Dlaczego, według Ciebie, poezja ma nie być pisana prosto i jasno" już odpowiedziałam wcześniej, a teraz, szczerze mówiąc, boję się, bo wizazanki wszystko co nie zgadza się z ich myśleniem, krytykują, uważają za złe... Zresztą wstaw swój wiersz na forum literackie, to ci to wytłumaczą. No i prosto nie oznacza bez wyrazu, np. Szymborska pisze prosto
Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-09-12 o 19:21 |
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-04-20 o 23:19 |
|
|
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-09-13 o 16:48 |
|
|
|
|
#300 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny, a co będzie, jeśli przypadkiem zakradnie się na ten wątek ktoś obcy?
Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-09-13 o 15:16 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:12.

Same słowa są takie niepozorne i skromne. Ale myśl, która się od nich odrywa (właściwie wiele myśli, w różnych kierunkach) jest... śliczna, inspirująca. Bo można różnie sobie myśleć.

a że mogła wysłać, to też prawdopodobne. łatwo to sprawdzić.