|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#69001 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Wydrukowałam sobie faq i pigułkę i przeczytałam sporo innych wątków wynikiem czego jest mętlik w głowie i nie do końca wiem jak zaplanować swoją pielęgnację.
OGROMNIE WAS PROSZĘ O WSZELKIE UWAGI, POMYSŁY I SUGESTIE DOTYCZACE MOICH PONIŻSZYCH POSTANOWIEŃ. Postanowiłam mieć loczki,ponieważ moje włosy od zawasze kręcą się na końcach. Do tej pory ugniatałam je pianką -loczki były,ale straaasznie suche i sianowate,więc je rozczesywałam-efekt "szopa"z delikatnymi falami i zakręconymi końcówkami. Teraz zdecydowałam : Nie rozczesywać loków grzebieniem, Stosować metodę OMO 1.O- poniżej uszu odżywka Kallos Latte <wydaje mi się tania (18zl/1l),wydajna i o średnio bogatym składzie > M- Mycie szamponem- szukam takiego bez SLS, silikonów, polyquaternium,pvp i jeszcze nigdzie nie znalazłam-czy to możliwe? Jeżeli tak to jakie jest najmnejsze zło? Polecana przez wiele dziewczyn Barwa ma SLS na początku składu. O- tutaj mam wątpliwość czy zastosować ponownie Kallos- czy jest jakiś sens powielania tej odżywki, czy kupić sobie bogatszą, a może do pierwszego O zastosować jakąś jeszcze tańszą i jeszcze "słabszą"? Spłukanie zimną wodą.W przyszłości wzbogacenie o ocet jabłkowy. 2.Odżywka b/s Joanna Naturia 3.Lekkie osuszenie i ugniatane T-shirtem 4.Stylizacjia-Nałożenie żelu lnianego lub małej ilości oleju kokosowego 5.Suszenie dyfuzorem,zimne powietrze,słaby nawiew 6.Pozostawienie do całkowitego wyschnięcia pod t-shirtem *7.Na następny dzień w celu odświeżenia odrobina odzywki b/s lub oleju kokosowego lub żelu lnianego. Dodatkowo raz na tydzień olejowanie całą noc i peeling skalpu cukrem. |
|
|
|
#69002 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
-szampon-żel Alterry (ten bezzapachowy) -szampon Babydream -emulsję Hipp do ciała i włosów -żele do higieny intymnej z serii Intimelle -żele do higieny intymnej z serii Facelle
|
|
#69003 |
|
Zakorzenienie
|
ja już nic z avonu nie zamawiam ;/ mialam kiedyś szampon i odżywkę do kręconych włosów i spowodowały łupież, którego nigdy wczesniej nie miałam.
|
|
|
|
#69004 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Najpierw proponuje oczyścić włosy szamponem ze SLES - z pozostałości silikonów innego badziewia, które mogło się nadbudować na włosach. ja użyłam szamponu Joanny. A jako odżywki polecam Garnier avocado i masło karite - zakochałam się, maska alterry z granatem i isana haarakur. poluje też na kallosa. Kładłam tez na początku bardzo gęsty lniany żel jako maskę. Naolejowałam włosy, pierwszy raz bez moczenia glowy. Spsikałam tylko wodą ( matko, ile one potrzebowały, piły i piły), a potem pasmo po paśmie smarowałam olejem...cudnie sie poskręcały w ruloniki - te najdłuższe najbardziej (to te najbardziej zniszczone) - czyżby była nadzieja, że kiedyś będe miec prawdziwe spiralki?
|
|
|
|
|
#69005 | |||
|
Konto usunięte
|
dziękuję Dziewczyny za odpowiedzi!
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wyjdzie to włoskom na lepsze Dziękuję ![]() A włosy pokazywałam na wątku, tutaj hmm, dzisiaj robiłam zdjęcie, ale wlosy wyszły koszmarnie, prawie proste, ale robiłam zdjęcie tylko tyłu. mogę wrzucić później jeszcze, ale te zdjęcia z telefonów to koszmar po prostu, uroku nie dodają ![]() Cytat:
jestem Wam bardzo wdzięczna ![]() ![]() I jasne, pokazuj, pokazuj, nie chyba tylko na pewno ![]() Hmm, a to normalne, że po rozczesaniu włosów na sucho, przed myciem, są one praktycznie proste? Trochę mnie to dziwi. Ale w zasadzie, jeśli chodzę pare dni, nie myjąc, to po tym 3 dniu już na najdłuższych pasmach tylko końce są lekko wywinięte.
|
|||
|
|
|
#69006 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy takim delikatnym oczyszczaniu raz na jakiś czas zaleca się umyć włosy szamponem z siarczanami - wspomnianą Barwą, na przykład Cytat:
).Na drugie O polecałabym jednak coś bogatszego, może odżywka/ maska Alterra, Garnier Awokado i Karite? Cytat:
![]() Jeżeli masz czas, polecam olejowanie nawet częściej, no i watro wypróbować różne wariacje - na całą noc, na godzinę-dwie przed myciem, na odżywkę, na żel lniany, na psikacz i co jeszcze wymyślisz
|
|
#69007 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
.Blog Aliny fajny, ale i tak to co napisała zaczerpnięte z naszego forum. Jest wątek o żelu lnianym. No i blog Czarownicującej (AjriszMarty), która ma kręcone włosy. Wolę polegać na powyższych
|
|
|
|
|
#69008 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O.o to tak też można? ja zawsze nakładam olej na suche włosy... Jak jest najbardziej korzystnie? Chcę wiedzieć więcej
|
|
|
|
|
#69009 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie bijcie jeśli o tym już było na poprzednich stronach, ale mam małe zaległości w tym wątku i mało czasu: czy odżywka Isana z Babassu będzie wycofywana z Rossmanna, czy to tylko przypadek, że nie widziałam jej dzisiaj w żadnym z trzech odwiedzonych i nie było po nich nawet pustego miejsca na półce?
|
#69010 |
|
Raczkowanie
|
Ja widziałam dzisiaj u siebie w rossku, więc pewno jest...
No tak, jeszcze niech to spróbują wycofać... |
|
|
|
#69011 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#69012 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#69013 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() [1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36435587] Za to mam kilka innych pytań jeszcze do zakręconych . Czy to normalne, że najdłuższe pasma słabiej się falują i rozprostowują? Czy może jakoś specjalnie trzeba robic plunking lub też po pewnym czasie dopiero się przyzwyczają Przy twarzy mam takie śliczne fale, ale nie mogę ich wydobyć na długości ![]() I Czy odgniatanie to to samo co reanimacja? ![]() [/QUOTE] Dłuższe się słabiej kręcą, bo są cięższe ![]() U mnie najbardziej kręci się przód (najkrótszy) i włosy ze spodu( ) za to góra i tył - już nie tak fajnie.Odgniatać można żel - kiedy po wyschnięciu tworzą się tzw"suchary". Reanimujemy włosy na drugi dzień, bo zazwyczaj po nocy skręt się poluźnia, loki już nie wyglądają tak jak zaraz po myciu - trochę odżywki, żelu, wody i znowu się skręcą ![]() [1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36440340] Hmm, a to normalne, że po rozczesaniu włosów na sucho, przed myciem, są one praktycznie proste? [/QUOTE]Nie polecam rozczesywania na sucho, możesz zniszczyć - połamać włosy. Przedstawiam moje dzisiejsze - miały dobry dzień Wróciły do dawnego stanu nawilżenia.Stylizacja żelem gumowym Joanny, który wyjątkowo polubiły.. Wreszcie zamówiłam nową suszarę, jutro powinnam mieć
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-09-10 o 20:00 |
|
|
|
|
#69014 |
|
Rozeznanie
|
czy któraś z tych odżywek nadaje się do pierwszego O:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...a-herbata.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...enerujacy.html ![]() bo się już gubię w tych wszystkich odżywkach a dopiero co zaczynam... Edytowane przez Enilis Czas edycji: 2012-09-10 o 19:56 |
|
|
|
#69015 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zazdraszczam!!!! |
|
|
|
|
#69016 |
|
Raczkowanie
|
Hmm, nie bardzo sobie to mogę wyobrazić...
że jak, na zmoczone włosy odżywka, i na to jeszcze olej? Dziewczyny, podzielcie się swoimi sposobami na olejowanie włosów ![]() nez123, Twoje włosy są... ja tez tak chcę ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- O, właśnie znalazłam wpis na blogu kascysko o nakładaniu oleju na odżywkę... ekhem... już widzę, jak mi wszystko spływa, ale jutro próbuję
|
|
|
|
#69017 |
|
Rozeznanie
|
- Hmmm... ja po umyciu daję odżywkę b/s, lniany, pomarańczowa pianka Isany lub żel mrożący, na końce masło shea - a odgniatam sucharki dłońmi wysmarowanymi odrobiną oleju kokosowego i potem od czasu do czasu przeczesuję je palcami również "muśniętymi" olejem. Zaś stricte olejuje włosy na noc przed myciem - wylewam odrobinę na dłonie i przeczesuję poszczególne pasma włosów - potem robię sobie ślimaczka na czubku, albo zaplatam dwa francuskie warkocze i tak idę spać, a następnego dnia myję włosy.
|
|
|
|
#69018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja właśnie zauważyłam, że mam takie tępe, sianowate włosy przy skalpie... jakby tam, gdzie myję BD czy to możliwe, że ponieważ myję włosy z pochyloną głową, to pewnie nakładam tam mniej odżywki i ta 'tępota' jest wynikiem samego BD?
|
|
#69019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam bd nie bardzo lubiłam, część dziewczyn narzekała też na podrażnienia skalpu pomyj odżywką lub innym łagodnym myjadłem i zobacz co się stanie Nez ![]() cyferki mój pierwszy dzień z CG tak dobrze nie wyglądał jak u Ciebie dobrze wróży na przyszłość ![]() donoszę, że umyłam pierwszy raz (a właściwie dwa pierwsze razy) hegronem i jest fajnie, super uczucie przy spłukiwaniu, takie śliskie włoski wyemolientowane nawet jakby nieco mniej włosów wypadło jakby nie ten zapach....fuj! ale na włosach u mnie po użyciu odżywki, czy nawet samej pianki z żelem, praktycznie nie pozostaje ale dzisiaj sobie chyba zrobię oczyszczanie SLES, bo dawno było, a używałam troszkę silikonów na końcówki
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-09-10 o 20:54 |
|
|
|
|
#69020 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też wrócę do źródeł, bo w lipcu moje włosy wyglądały dużo lepiej! Od tego czasu zmieniłam żel na Bielendę (nie cierpię tego żelu, za jakie grzechy?) i nie kombinowałam tak z keratynami, jajkami i naftą Cytat:
![]() Podobają mi się te szampony Timotei Organic i są zgodne z CG Mam jeszcze pytanie czy ma ktoś porównanie żelu Joanny Czarna Rzepa z mrożącym? Mają takie same opakowania tylko kolor inny. Może są podobne?
|
|
|
#69021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#69022 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
nic nie spływa. I siedzę tak z 2h.-- Cytat:
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2012-09-10 o 21:56 |
||
|
|
|
#69023 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, myję włosy metodą OMO.
czy na mycie nadaje się babydream? bo nie mogłam znaleźć facelle w rossmannie. jaki olej polecicie dla bardzo suchych włosów? i jakie maski? zgodne z CG oczywiście
|
|
|
|
#69024 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#69025 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Zgadnę, z zakręconego forum
. Metoda znana od 2009 roku. Wprowadzona przez Chatul, a później Benka . No i się rozlało
|
|
|
|
#69026 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja raz na jakiś czas lubię umyć odżywką, ale nie za każdym razem może facelka sensytywna rosmanowska jako myjadło? Cytat:
oleje i maski? dla bardzo suchych emolientowe: czytaj! http://kascysko.blogspot.com/2012/08...ientowych.html ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
|
|
|
#69027 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Nagroda dla tej Pani
To samo z żelem lnianym i innymi typowymi dla zakręconego forum metodami (wiem, że o lnianym w sieci można znaleźć informacje, ale jako żel pojawił się na zakręconym forum). Niewiele blogerek podaje źródło. A szkoda, bo potem wylewają żale, kiedy ktoś bez ich wiedzy i zgody ukradnie ich zdjęcie czy wpis. |
|
|
|
#69028 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale dla samej idei testów można kupić bo może akurat, któreś włosy go polubią
|
|
|
|
|
#69029 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ja testowałam różowy szampon (chyba do suchych włosów), bo udało mi się dorwać na promocji za 10 zł:P. Fajna konsystencja, przyjemny zapach, piana średnia (też taka Alterrowa), ale.... bardzo podrażnił mi skórę głowy do tego zaczęły mi po nim wychodzić włosy garściami... odstawiłam i po jakimś tygodniu włosy przestały wypadać. Nie wiem co im się mogło nie spodobać w składzie, żeby aż tak się zbuntować. Zaznaczam sobie posty do cytowania i nie cytuje mi wszystkich łe ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Pytanie za milion... Po czym poznać, że olej nie służy włosom? I czy da się to stwierdzić przy pierwszym kontakcie z włosów z olejem? Wczoraj nałożyłam na noc olej z pachnotki (chcę spróbować wszystkich olejów, które mam w domu i wyciągnąć wnioski) - po dzisiejszym myciu mam dużo nieprzyjemnego, jakby suchego puchu i włosy są w takim "nieogarnięciu" - ani skręcone, ani falowane, pogięte jakieś takie. Jednocześnie są bardzo miękkie, lekkie, ładnie się rozczesały. Czy to znaczy, że olej im nie służy? Zgodnie z rozpiską olejową Myszki klik olej z pachnotki zawiera 75% wielonienasyconych KT z przewagą 65% omega-3. Zakładając, że pachnotka nie pasuje moim włosom to czy olej lniany też nie będzie im pasował? (73% wielonienasyconych KT z przewagą 58% omega 3) Błądzę czy myślę chociaż trochę dobrze?:P |
|
|
|
|
#69030 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:48.

mogę wrzucić później jeszcze, ale te zdjęcia z telefonów to koszmar po prostu, uroku nie dodają
).