Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2306 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-12, 23:48   #69151
Maliniarka
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez xyz7 Pokaż wiadomość
są jakieś fajne promocje w tesco? ostatnio moja mama zaopatrzyła się w szampony pantene, gliss kur itd. po 3-5 zł coś dla CG jest?
pantene i glisskur? raczej się nie nada dla czystej cg, ale może coś się nada jako uzupełnienie pielęgnacji...trza czytać składy!
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 00:01   #69152
xyz7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
pantene i glisskur? raczej się nie nada dla czystej cg, ale może coś się nada jako uzupełnienie pielęgnacji...trza czytać składy!
wiem wiem, że się nie nada, mówię tylko, że fajne promocje bywają w tesco i pytam, czy coś dla nas, Curly Girls, się znajdzie
xyz7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 05:58   #69153
hahihehy
Rozeznanie

BingoSpa z shea i ta z kaszmirem za 7,50 w stałej ofercie

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 08:10   #69154
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
w tesco?
Stary 2012-09-13, 09:05   #69155
martysek
Zadomowienie

MysiaMysz, tak w Tesco. Jakiś czas temu była shea i 5 alg oraz spirulina i keratyna, a teraz zamiast tej drugiej jest kaszmir i kolagen.

Deszczowypies, % alg jest fajna i nadaje się też do mycia.

xyz7, nie widziałam jeszcze nigdzie tej Joaśki z wrzosem. Chcę ją!

Maliniarka, a co się dzieje z Twoją skórą po CP? Ja biorę już drugi tydzień po 5 dziennie i nie wiem do ilu zejść i po jakim czasie.

Hahihey, co to za odżywka Albero malinowa? Zawiera silikony, czy czemu jest niezgodna?
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 10:25   #69156
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Moje tesco jest wybrakowane jakieś bo jeszcze Bingaczy tam nie widziałam, a tyle dziewczyn pisze że w tesco są
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 11:11   #69157
hahihehy
Rozeznanie

W bydgoskim Tesco extra są 2 rodzaje masek Bingo. Odżywki Alberto mają bardzo wysoko pantenol i ekstrakty. Silikony są 2 lotne. Wstawię skład, jak wrócę do domu

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 11:14   #69158
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
JudytaKas, mimo tego wietrzyku, bardzo fajnie

Hmmm teraz mam namieszane w głowie no ok, odżywka b/s to przede wszystkim zabezpiecznie, ale u mnie jej dobór robi ogromną różnicę w stanie i wyglądzie włosów

A co to za odżywka Kauflandowa?

Ty masz takie efekty po DWÓCH TYGODNIACH? pięknie nawilżone włosy, wooow!

Różnicę widać ogromną!

O dziękuję, myślałam już, że zadałam tak głupie pytanie, że nie mam prawa spodziewać się odpowiedzi .
Pytałam o siemię, bo wydaje mi się, że olej robi się z nasion a glutek przecież powstaje z nasion lnu. No, ale teraz rozumiem, dziękuję

I chyba kogoś znowu mi zacytowało..

Jestem po kolejnych testach olejowych. Po roku (!) wróciłam do oleju, z którym zaczynałam pielęgnację - do oliwy. Już zapomniałam, jak bardzo służy moim włosom. Nie jest to jeszcze to, ale kręcą się ładnie
Z nawilżaniem niby nie mam problemów, zawsze się zastanawiałam jak wy to robicie, że nałożycie maske/olej/ odżywkę a włosy Wam to wchłoną. U mnie zawsze wszystkim ociekam, włosy już nie chcą więcej "pić" a mimo to na włosach jest siano i puch

Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość
kurcze ja się ciągle boje, że jak umyje wieczorem, to rano będzie wielki przyklap i nic z nim nie zrobie i wstaje razem ze słońcem i walcze na wpół śpiąca

i chyba błąd zrobiłam w OMO (o odżywke chodzi) bo dziś mam obciążone włosy do drugiego O mam Garniera AiK ale narazie nie mogłam się zdecydować co do pierszego O kupić i też używałam Garniera, chyba przesadziłam

Ale i tak jestem zadowolona bo takich loków nie miałam już dawno, na potwierdzenie później wrzuce foto, żeby się pochwalić, ale to chyba po myciu jak już wykombinuje czym odciążyć włosy

albo dam teraz z podziękowaniami dla wszystkich zakręconych za rady
troche puchu jest bo w drodze do pracy dopadł mnie wietrzyk i zrobił swoje
Włoski rewelacja, też takie chce
Ja zawsze myje włosy wieczorem czekam aż sobie wyschną i ide spać(wieczorem mam strasznie sztywne i twarde kręciołki). Śpię na poduszce satynowej(w nocy strasznie się kręcę)a jak rano wstaję to włosy już są normalne miękkie, więc tylko kładę odżywkę b/s lub żel i wychodzę, gdybym miała rano myć włosy to musiałabym wstać 2 godz wcześniej chyba a ja jestem śpioch

Cytat:
stres jak każdy, nic szczególnego, natomiast muszę przyznać, że źle się odżywiam niestety.. słodycze, przetworzona żywność. muszę to zmienić
Mi również włosy strasznie wypadają, kiedyś miałam w obwodzie 9cm teraz mam 3-4 niż przeszłam na CG próbowałam wszystkiego i nic. Badania wszystkie ok więc teraz może wprowadzę jakaś dietę- ale ja lubię niezdrowe rzeczy jeść i wątpię aby mi się to udało
Stary 2012-09-13, 11:31   #69159
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
Włoski rewelacja, też takie chce
Ja zawsze myje włosy wieczorem czekam aż sobie wyschną i ide spać(wieczorem mam strasznie sztywne i twarde kręciołki). Śpię na poduszce satynowej(w nocy strasznie się kręcę)a jak rano wstaję to włosy już są normalne miękkie, więc tylko kładę odżywkę b/s lub żel i wychodzę, gdybym miała rano myć włosy to musiałabym wstać 2 godz wcześniej chyba a ja jestem śpioch
dziękuje
Muszę się przełamać i myć wieczorem bo już nie daje rady tak rano wstawać, zwłaszcza, że siedzę do późna spróbuje tak jak piszecie, jak się sprawdzi to wreszcie pośpie dłużej sobie

Cytat:
Mi również włosy strasznie wypadają, kiedyś miałam w obwodzie 9cm teraz mam 3-4 niż przeszłam na CG próbowałam wszystkiego i nic. Badania wszystkie ok więc teraz może wprowadzę jakaś dietę- ale ja lubię niezdrowe rzeczy jeść i wątpię aby mi się to udało
oj... nie dobrze, może jakiś suplement diety ja też niestety niezbyt zdrowo jem ale na szczęście z wypadaniem sobie poradziłam i teraz nie jest źle (tylko, że u mnie to był wynik choroby)

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 11:33   #69160
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jakie badania robiłaś?

A co do diety, to warto dbać o to, co się je Najlepiej zacząć od jedzenia tych zdrowych rzeczy, które nam smakują oraz od szukania zdrowszych odpowiedników tych niezdrowych potraw, które teraz jemy i z których nie chcemy rezygnować.
Stary 2012-09-13, 11:53   #69161
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jakie badania robiłaś?

A co do diety, to warto dbać o to, co się je Najlepiej zacząć od jedzenia tych zdrowych rzeczy, które nam smakują oraz od szukania zdrowszych odpowiedników tych niezdrowych potraw, które teraz jemy i z których nie chcemy rezygnować.
Badania raczej robiłam ogólne krew, mocz, płuca itp bo strasznie mnie kaszel męczył i nikt nie wiedział dlaczego. Potem oddawałam krew, więc też sprawdzili raz jeszcze anemia i te wszystkie krwinki i też wszystko w normie.

JudytaKas Suplementy jem od 2 lat odkąd zaczęły mi wypadać włosy i zaczęłam mieć problemy ze skórą. Zaczęłam od merz special ale nie brałam systematycznie, potem belissa i teraz biotebal ale już mi się kończy i zastanawiam się nad nowym może spróbuje CP????

Fryzjerka do której chodzę od lat nie mogła uwierzyć, że tak włosy wypadają, wiadomo każdemu wypadają ale nie tak i poleciła mi neril, trochę pomógł po pół roku stosowania, ale włosy wypadały nadal teraz go nie stosuje i włosy lecą tak samo jak w trakcie stosowania. Ja już się do tego przyzwyczaiłam, że po kąpieli z prysznica wyjmuje kłębek włosów i że wszędzie gdzie się pojawiam zostawiam po sobie pamiątki
Stary 2012-09-13, 11:57   #69162
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Badania raczej robiłam ogólne krew, mocz, płuca itp bo strasznie mnie kaszel męczył i nikt nie wiedział dlaczego. Potem oddawałam krew, więc też sprawdzili raz jeszcze anemia i te wszystkie krwinki i też wszystko w normie.
TSH też badałaś?
Stary 2012-09-13, 12:39   #69163
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
TSH też badałaś?
Wiesz co sprawdzę dokładnie na wynikach jak wrócę do domu, może mi badali przy okazji, ale takich faktycznie badań związanych z tarczycą nie miałam
Stary 2012-09-13, 12:43   #69164
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Wiesz co sprawdzę dokładnie na wynikach jak wrócę do domu, może mi badali przy okazji, ale takich faktycznie badań związanych z tarczycą nie miałam
Jeśli nie miałaś, to koniecznie zbadaj. Akurat tarczyca może powodować wypadanie włosów.

Co do wypadania włosów, to takie rzeczy mi przychodzą do głowy:
  • anemia;
  • niedobory witaminy B12;
  • przyjmowane leki;
  • antykoncepcja hormonalna;
  • choroby skóry głowy;
Stary 2012-09-13, 13:09   #69165
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli nie miałaś, to koniecznie zbadaj. Akurat tarczyca może powodować wypadanie włosów.

Co do wypadania włosów, to takie rzeczy mi przychodzą do głowy:
  • anemia;
  • niedobory witaminy B12;
  • przyjmowane leki;
  • antykoncepcja hormonalna;
  • choroby skóry głowy;
To zobaczę te wyniki jak nie mam to zrobię. Dziękuję bardzo za radę
co do reszty to tak:
- anemia- odpada
- witamina B12- odpada
- leki- jedynie jem suplementy (ostatnio były antybiotyki ale nie zauważyłam zmian w wypadaniu w tym okresie)
- antykoncepcja- właśnie po odstawieniu tabletek zaczęły się problemy ze skórą i wypadaniem włosów
- choroby skóry głowy- odpada
Stary 2012-09-13, 13:14   #69166
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
- antykoncepcja- właśnie po odstawieniu tabletek zaczęły się problemy ze skórą i wypadaniem włosów
To wiele wyjaśnia. Spadek poziomu estrogenów może prowadzić do wypadania włosów.
Dawno temu odstawiłaś tabletki? Masz prawidłowe cykle owulacyjne?
Stary 2012-09-13, 13:25   #69167
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:

Mi też lecą włosy przez co obwód zmalał mi do 9 cm właśnie. A 3-4
I robiłam TSH i mam w normie, ogólne też.
Nie jem jakoś super zdrowo, ale niezdrowych unikam.
Łykam suplementy, jakieś centrum czy coś takiego i jakby się to uspakaja.

Jak łykasz suplementy i nie jesz bardzo niezdrowo to zmiana diety raczej nic nie zmieni.
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 13:26   #69168
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Lara1980 Pokaż wiadomość
Jestem falowana

Zatem do roboty!

Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość
Zresztą, jakbym pokazała, to byście stwierdziły: mamusiu, czym ona się chce chwalić

Muszę Cię pogonić Tu nie idzie o chwalenie, ale o to, by samej zobaczyć efekty i zachęcić inne osoby do pielęgnacji. Jesteś z włosami 24/7, więc wielu zmian możesz nie widzieć. Im dalej w pielegnację, ym mniej one są tez dostrzegalne. Dlatego zdjęcia się przydają.
Zatem wrzucaj i nie myśl, ze ktokolwiek będzie miał cokolwiek przeciwko! Każdy lok jest inny i własnie dlatego najpiękniejszy.
Cytat:
a jakie polecasz jeszcze fajne odżywki b/s zgodne z CG?:d
Głownie te wszystkie Joanny Naturie. Jak dla mnie niebieska (z lnem i rumiankiem). Może być jeszcze Joanna z apteczki babuni balsam z miodem i proteinami mlecznymi.
Niestety z odżywkami b/s zgodnymi z cg jest na naszym rynku słabo Moja ulubienica to niezgodna z cg (pq, q i rozpuszczalny w wodzie dimethicone) TIGI Love, Peace & Planet.
Tutaj znajdziesz ocenione przez mnie produkty na KWC - sporo jest o Naturiach.
Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
ja nie Eloe, ale ostatnio się dowiedziałam, że niebieski balsam z Nivei do kręconych jest zgodny z CG
Hmm i tak i nie, ponieważ spierałyśmy się niegdyś o PVP.
Cytat:
Na koniec pokaże swoje włoski po 2 tygodniach stosowania CG, włosy nie są idealne, zresztą dużo im brakuje ale w porównaniu z tym co było wcześniej widać różnicę
Wspaniale!
Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pomóżcie, bo już głupieję.
Piszecie tu o żelu mrożącym Joanny, ze używacie. On ma same polimery, pvp i inne takie... (podejrzewam, że większość żeli to ma, inaczej nie byłyby żelami)... czy to jest zgodne z CG? Da się to zmyć odżywką?
Ładunek polimerów jest dodatni, więc nawet jeśli się nie nabudowują (czyli dodają jeden do drugiego), to coś tam może zostać. Nie warto więc panikować, a jedynie trzeba pamiętać o używaniu szamponu z siarczanem od czasu do czasu.
Cytat:
w końcu w biegu wrzuciłam do koszyka Joannę... i teraz nie wiem, używać, czy nie.
Używać!
Cytat:
czytałam, ze zabezpieczanie silikonami jest ok - na końcówki. Czy pocieniowane włosy moge psikać Joanną jedwab, czy nie bardzo nadaje się to do zabezpieczania?
Poszukaj raczej czegoś na silikonie (choćby cyclomethicone) zamiast na alkoholu. Tutaj jest IPA, więc nie za bardzo na początek.
Nadto lepiej, by taki produkt nie miał wody - stężenie silikonu jest wtedy większe.
Cytat:
I jeszcze jedno- wczoraj dzień bez mycia, więc wieczorem reanimowałam fale odżywką b/s joanna na lekko zwilżone włosy, potem przejechałam po końcówkach olejkiem babydream fur mama. Dziś około południa miałam na głowie piękną aureolkę spuszonych włosów. Sprawdziłam punkt rosy - 16, więc w zasadzie idealnie... coś zrobiłam nie tak?
Jaka Joanną?Dotykałaś włosów w ciągu dnia?
16 to już za wysoko. Do tego dochodzi też wilgotność procentowa. Jaki był dzień?
Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
ej, a mi się zawsze wydawało, że ta mniej treściwa odżywka jest jako pierwsze 'O'... jednak nie?
To zależy. Ponieważ ma zabezpieczyć przed szamponem, to powinna być bardziej emolientowa. Czyli cięższa. Czyli też treściwsza.
Nadto wiele włosów może się czuć obciążonymi po treściwej odżywce jako drugie o albo po jakimś składniku w tej odżywce (np. shea, oleju słonecznikowym etc.)
To wszystko trzeba wyważyć i- jak dla mnie - stałej reguły brak.
Cytat:
a z mojej strony pytanie na dzisiaj, dziewczęta: używacie czasem piankowych wałków do włosów czy to zdrada stanu i własnych włosów, a fe fe, nie wspomagamy się takimi rzeczami?
Już nie Stosowałam przed zmianą pielęgnacji (a to za chwilę będą 4 lata ) i miałam po nich prawdziwe afro
Teraz pomoc nie jest potrzebna, włosy potrafią się nawet buntować. wolą wywijać się po swojemu, więc im nie przeszkadzam.

Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość
Doszłam niedawno do oczywistego i smutnego wniosku - do czasu, aż nie zetnę tych włosów, które prostowałam, nie powinna spodziewać się tak genialnych efektów, jak, u wielu z was, no cóż za głupotę się płaci
smutny to wniosek, ale niestety prawdziwy. Też musiałam czekać, by wszystkie po rozjaśnianiu odrosły. Ale było warto Dowody w moich profilowych albumach.
Cytat:
O i poczyniłam ciekawe obserwacje przeglądając włosowe foldery - otóż mam szczęście do robienia zdjęć 11. dnia miesiąca, zrobię więc małe porównanie
Niesamowita zmiana! Spodziewałabyś się na początku, ze aż tak się zmienią? Bo to naprawdę sporo!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 13:42   #69169
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
To wiele wyjaśnia. Spadek poziomu estrogenów może prowadzić do wypadania włosów.
Dawno temu odstawiłaś tabletki? Masz prawidłowe cykle owulacyjne?
2lata temu odstawiłam tabletki i od tego czasu cały czas wypadają mi włosy i mam problemy skórne dlatego zaczęłam zażywać suplementy ale zbytnio różnicy nie widzę.
Hmmm co do cykli to różnie bywa, według lekarza jest ze mną ok, ale do "książkowego" przykładu to wiele mi brakuje(jak brałam tabsy to @miałam co 28dni, trwał 3-4dni więc idealnie, teraz to zdecydowanie gorzej )

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość

Jak łykasz suplementy i nie jesz bardzo niezdrowo to zmiana diety raczej nic nie zmieni.
Ja jem wszystko i zdrowe i niezdrowe rzeczy i w miarę w porównywalnych ilościach.
Mam bardzo mało włosów a inni twierdzą, że chcieli by mieć taką ilość włosów, więc fajnie jest mieć kręcone i puch na głowie co na pozór zwiększa objętość
Stary 2012-09-13, 13:44   #69170
cyferki
Raczkowanie

Eloe, bardzo serdecznie dziękuję

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Poszukaj raczej czegoś na silikonie (choćby cyclomethicone) zamiast na alkoholu. Tutaj jest IPA, więc nie za bardzo na początek.
Nadto lepiej, by taki produkt nie miał wody - stężenie silikonu jest wtedy większe.
Dzięki Wyląduje więc w zlewie a ja zyskam butelkę z psikaczem
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Jaka Joanną?Dotykałaś włosów w ciągu dnia?
16 to już za wysoko. Do tego dochodzi też wilgotność procentowa. Jaki był dzień?
Joanna b/s z pokrzywą. Dzień słoneczny, ciepły, dopiero wieczorem się pochmurzyło i padało. No i siedziałam w pomieszczeniu z suchym powietrzem - kompy, drukarka, zamknięte okna (bo za oknem=nem hałas i smród - budowa metra).
Włosów dotykałam trochę, ale głownie końcówek, odgarniałam za ucho, a aureolka była od czubka głowy.

Dziś za to ma kryzys. Zamiast lnianego dałam na wlosy oliwę z oliwek. Na odżywkę Alterry z granatem (pierwszy raz na odżywke i pierwszy raz oliwa). Po 2 godzinach umyłam balsamem potters z aloesem (2 razy, chciałam dokładnie domyć), a potem dałam Isane babassu (pierwszy raz) na kilkanaście minut. Na koniec Joaśka b/s pokrzywowa.
Niestety znów spałam z mokrymi (ja sie praktycznie nie kręcę, włosy zarzucone do góry). Rano - włosy mięciutkie, ale mniej błyszczące, zwłaszcza na koniec, no i nie domyło mi łupiezu - podejrzewam, ze to nie jest prawdziwy, tylko ekstremalnie przesuszona skóra głowy. Skręt ciut chyba lepszy, gdzieniegdzie, ale gdzieniegdzie gorszy - nie dałam stylizatora żadnego. Włosy jakieś takie w nieładzie...
No i teraz nie wiem, czy to oliwa nie podpasowała, czy isana, czy olejowanie na odżywkę... chyba za duzo na raz zmieniłam.
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 13:51   #69171
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:

A jakie TSH masz? 1-1,5?

Cytat:
2lata temu odstawiłam tabletki i od tego czasu cały czas wypadają mi włosy i mam problemy skórne dlatego zaczęłam zażywać suplementy ale zbytnio różnicy nie widzę.
Hmmm co do cykli to różnie bywa, według lekarza jest ze mną ok, ale do "książkowego" przykładu to wiele mi brakuje(jak brałam tabsy to @miałam co 28dni, trwał 3-4dni więc idealnie, teraz to zdecydowanie gorzej )
A cykle masz w miarę regularne? Masz jakieś inne problemy po odstawieniu tabletek? Badałaś hormony?
Stary 2012-09-13, 13:54   #69172
agusia2569
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
Zależy co lubią Twoje włosy. Shea i 5 alg jest emolientowa, te z kaszmirem, keratyną, jedwabiem, kolagenem, elastyną są proteinowe, a te błotno-glinkowe (nadadzą się nawet do mycia odżywką), drożdżowa i algowa są na ekstraktach. Ja najbardziej lubię 5 alg bo jest najbardziej treściwa jak dla mnie. Ale reszta też jest fajna składowo. Planuję upolować drożdżową naskalpowo bo ma fajne ekstrakty
yyyyyyyyyy...niewiem jeszcze co moję włosy lubią
agusia2569 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 14:03   #69173
wiew
Przyczajenie

Od lipca staram się poprawić stan włosów.

- przed myciem oliwa z oliwek, olej kokosowy, miód, aloes, czasami żółtko i nafta kosmetyczna, zależy od dnia
- mycie, tu niestety przez większość czasu szampony z SLS, raz umyłam odżywką i włosy były w jeszcze gorszym stanie, obecnie szampon biovax, niby bez SLS, ale chyba skład też nie jest rewelacyjny
- potem maska, obecnie biovax + Garnier AiK
- na koniec b/s Joanna Naturia lub Jaonna z apteczki babuni
- czasami żel lniany

Efekty wciąż prawie niezauważalne, po ponad 2 miesiącach. Włosy nadal wydają mi się suche, zwłaszcza przy głowie. Co robię nie tak?
wiew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 14:10   #69174
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiew Pokaż wiadomość

- przed myciem oliwa z oliwek, olej kokosowy, miód, aloes, czasami żółtko i nafta kosmetyczna, zależy od dnia
- mycie, tu niestety przez większość czasu szampony z SLS, raz umyłam odżywką i włosy były w jeszcze gorszym stanie, obecnie szampon biovax, niby bez SLS, ale chyba skład też nie jest rewelacyjny
- czasami żel lniany

Efekty wciąż prawie niezauważalne, po ponad 2 miesiącach. Włosy nadal wydają mi się suche, zwłaszcza przy głowie. Co robię nie tak?
Nie znam się jeszcze tak bardzo, ale może to wina częstego stosowania szamponu z SLS Wiem też, że nie każdemu pasuje olej kokosowy, żółtko i nafta trzymane za długo też wysuszają,
trzeba próbować i sprawdzać co polubią nasze włosy ...

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."

Edytowane przez JudytaKas
Czas edycji: 2012-09-13 o 14:16
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 14:30   #69175
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agusia2569 Pokaż wiadomość
yyyyyyyyyy...niewiem jeszcze co moję włosy lubią
To weź 5 alg ona jest najbardziej uniwersalna i jakaś jedną z proteinami. Jak któraś Ci nie podejdzie to można spróbować ją stuningować albo zużyć do mycia odżywką albo do pierwszego O w OMO więc się nie zmarnuje

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Cytat:
Napisane przez wiew Pokaż wiadomość

- czasami żel lniany

A jaki masz stan włosów? Czy były wcześniej namiętnie prostowane lub rozjaśniane/farbowane? Takie mocno zniszczone włosy niestety nie da się naprawić można tylko maskować zniszczenia przy pomocy silikonów.

-Spróbuj innych olei np. słonecznik czy rzepak
- jak często używasz nafty i żółtka i na jak długo nakładasz? one mogą przesuszać
- spróbuj przekonać się do mycia odżywką lub metody OMO. Czego użyłaś do mycia odżywką pierwszy raz i jak to wykonałaś?
- Maska biovax jaka dokładnie? Garnier AiK jest ok
- Joanna z apteczki babuni jaka dokładnie? Naturia też jest ok
- proponowałabym używanie częściej żelu bo świetnie nawilża, dodając do maski czy robiąc płukankę
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 14:49   #69176
wiew
Przyczajenie

[QUOTE

A jaki masz stan włosów? Czy były wcześniej namiętnie prostowane lub rozjaśniane/farbowane? Takie mocno zniszczone włosy niestety nie da się naprawić można tylko maskować zniszczenia przy pomocy silikonów.

-Spróbuj innych olei np. słonecznik czy rzepak
- jak często używasz nafty i żółtka i na jak długo nakładasz? one mogą przesuszać
- spróbuj przekonać się do mycia odżywką lub metody OMO. Czego użyłaś do mycia odżywką pierwszy raz i jak to wykonałaś?
- Maska biovax jaka dokładnie? Garnier AiK jest ok
- Joanna z apteczki babuni jaka dokładnie? Naturia też jest ok
- proponowałabym używanie częściej żelu bo świetnie nawilża, dodając do maski czy robiąc płukankę[/QUOTE]

żadnego prostowania, farbowania, "jedynie" suszenie, po każdym myciu przez kilka lat, od 2 lat włosów w ogóle nie suszę.
Natomiast włosy mam długie i nie wyobrażam sobie ich ścięcia, czułabym się jak nie ja.
Nafta i żółtko faktycznie trzymałam na włosach chyba zbyt długo, natomiast od jakiegoś czasu w ogóle z nich zrezygnowałam.
Jeśli chodzi o maske to jest to fioletowy biovax do włosów ciemnych a z joanny balsam nawilżająco-regenerujący z apteczki babuni
Stary 2012-09-13, 15:06   #69177
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
W ogóle jakie ładne kręciołki wrzucacie , mi na takiej długości się nie chcą skręcać, tylko falują.
Sama wrzuciłaś śliczne kręciołki!

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Rzucili do Matas serie Yes To i juz mi sie marzy butla odzywki Yes to Carrots do wyprobowanie. Ale to dopiero po wyplacie...
Nie chcę Cię zniechęcać, ale u nas zmienili składy Yes to Przyjrzyj się dokładnie przed zakupem, czy Ci odpowiadają (kiedyś jeszcze inne były na nasz rynek, a inne poza krajem).
Ty kupiłaś orzechowy, a ja sezamowy Chyba dziś go wypróbuję
Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
a tak nawiasem mówiąc żel z siemienia i prawoślazu spodobał mi się jeszcze bardziej - lepiej się nakłada na włosy i jest jakby wydajniejszy
Sama robiłaś? Proszę o przepis
Cytat:
ścieeeeema Jeśli na morelę nie było zapotrzebowania wystarczającego, to tym bardziej powinni wycofać odżywkę z granatem i większość produktów Alterry. widać to było po półkach w Rossmanach.
Tez tak uważam. Ale rozpaczam i tak
Cytat:
zużyłaś już te 10 butli?
A i owszem

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:08   #69178
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
A jakie TSH masz? 1-1,5?

A cykle masz w miarę regularne? Masz jakieś inne problemy po odstawieniu tabletek? Badałaś hormony?
Cykle są w miarę regularne, innych problemów po odstawieniu tabletek nie miałam. Hormonów nigdy nie badałam nawet mi nie przyszło to do głowy.
Sprawdziłam na wynikach nie miałam robionego badania na TSH, więc muszę się wybrać...
Stary 2012-09-13, 15:12   #69179
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Cykle są w miarę regularne, innych problemów po odstawieniu tabletek nie miałam. Hormonów nigdy nie badałam nawet mi nie przyszło to do głowy.
Sprawdziłam na wynikach nie miałam robionego badania na TSH, więc muszę się wybrać...
Zacznij od TSH, nawet rodzinny może dać Ci skierowanie na to
Stary 2012-09-13, 15:28   #69180
wiew
Przyczajenie

Cytat:
To zobaczę te wyniki jak nie mam to zrobię. Dziękuję bardzo za radę
co do reszty to tak:
- anemia- odpada
- witamina B12- odpada
- leki- jedynie jem suplementy (ostatnio były antybiotyki ale nie zauważyłam zmian w wypadaniu w tym okresie)
- choroby skóry głowy- odpada
A ja radzę zbadać poziom DHEA, być może to problem z nadnerczami. Wiem po sobie niestety. Badanie kosztuje ok. 30 zł, ale myślę, że warto to sprawdzić.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości