|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
z resztą już nie dawał się do niej wkładać, ale na spacerówkę też ma awersje - szkoda tylko że przez jego kaprysy ja jestem "udupiona w domu" a przecież tak rzadko się tutaj pogoda trafia!!Timii - a tak przy okazji, jak się leciało z małym dzieckiem? jak przeżył to Twój wózek - bo ja zdecydowałam się lecieć do Polski na chwilę, wreszcie Adaś ma paszport, w Listopadzie bilety na nas dwoje w obie strony to 60 euro - a ja potrzebuje odpocząć od tego kraju ale panicznie się boje podróży samej z dzieckiem. Mój syn będzie miał już wtedy 8 miesięcy. Jakieś rady? ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Benka - mi też niestety zostało tyle do zrzucenia i marnie mi idzie... wkurzam się ale co mam zrobić, przecież cycków sobie nie poobcinam. Poczekam aż Adam wreszcie przejdzie na jedzenie stałe i wtedy do roboty. Mam nadzieję że się ruszy, bo u mnie trochę się ruszy, potem staje w miejscu. |
|
|
|
|
#3482 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
Dzień u nas w porządku, Paulinka cały dzień czuwała, miała dwie pół godz drzemki. Gadała bez przerwy Miała problem zasnąć, a teraz co jakiś czas się budzi z płaczem, ale zaraz zasypia. W nocy zrobiła nam pobudkę o 2:30 !! i oczy jak 5zł Chyba dlatego że w dzień ładnie pospała. Cytat:
Cytat:
Paulinka kończy jutro Paulinka umie to co Maja jeśli ma nóżki wysoko, to plecki robią się okrągłe to się przewróci, ale to chyba nieświadomie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może dzierga kocyki ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Dziewczynki, czy jeśli dziecko dużo leży na plecach lub na boczkach, to naprawdę odkształca się główka?? Paulinka ostatnio nie lubi jak ją noszę, płacze i wyrywa się, jak ją położę w łóżeczku, macie lub leżaczku od razu ma bananka na buzi. Na brzuszku też mało leży. No i martwię się że za dużo leży. Słusznie???
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||||
|
|
|
#3483 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do zastojów - wcześniej miałam zastoje z guzkami, a teraz już tylko pierś robi się po prostu twarda jak kamień, z której strony jej się zachce, ale zazwyczaj od wewnątrz. W sumie to już tymi zastojami się przestałam przejmować, bo wiem jaki jest mechanizm ich schodzenia. Odciąganie nic nie daje (chociaż to robię, bo chcę zebrać trochę mleka na zapas), bo leci tylko z miejsc gdzie nie ma zastoju. Przystawienie dziecka nie wchodzi z kolei w tym momencie w grę, bo w ogóle nie chce łapać. Ba, teraz to już w ogóle jestem załamana, bo Celina się totalnie wypięła na tą pierś i jeżeli już, to jest w stanie chwilę popić jak przyjmuję pozycję "na lotnika" (dosłownie wiszę nad nią). Nie wiem co jej nie pasuje w tym cycku W związku z tym moja laktacja w większości opiera się na lewej piersi. A, ale nie napisałam jak schodzą te zastoje u mnie- muszę poczekać aż konkretnie się napełni pierś i wtedy oczywiście najlepiej żeby dziecko spiło, ale raczej wystarczy, że tylko trochę pociągnie (całe szczęście) i resztę mogę ściągnąć laktatorem. Prawie zawsze skutkuje "Prawie", bo czasami wystarczy poczekać ok. 14h i samo od siebie schodzi. Żadne kapusty, ani nic, na to nie działały, więc już teraz to sobie odpuszczam.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witam się późnym wieczorem ![]() Trochę mnie nie było, ale miałam mnóstwo papierkowej roboty, a i córka wymagała sporo uwagi. Już ostatnio chciałam pisać, że jeszcze nigdy się tak nie okupsztaliła, żeby aż na plecy poszło, ale od razu w tym tygodniu zdarzyło nam się to dwa razy ![]() Byłam dzisiaj na dłuższym spacerze i nagle pod koniec zaczął padać deszcz, a ja oczywiście nie byłam przygotowana na taką okoliczność - ani parasola, ani osłony na wózek. Hah, ale biegłam z tym wózkiem do domu |
||||||
|
|
|
#3484 |
|
Wtajemniczenie
|
8letni chrześniak mojego męża dostał na urodziny "Wampirologię" !!! Mają ludzie pomysły.
I tym wampirowym akcentem żegnam się z Wami
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#3485 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
MArcia spała jak anioł i w samolocie i w samochodzie - bo w Polsce musimy jeszcze z lotniska podróżować 2h. lubi jak szumi i to pomaga więc dzięki Bogu była cisza bo powiem ci że w samolocie to trudno uciszyć rozwrzeszczone dziecko - mało miejsca i ludzie obok - warunki nie sprzyjają. no ale na pewno będzie dobrze! fajnie że jedziesz! mi ten wyjazd dużo dał. oderwałam się od tej rzeczywistości ![]() lecieliśmy aerlingusem. matki z dzieckiem wchodzą na pokład pierwsze (tylko nie jak lecisz ryanairem niestety) więc Marcia była pierwsza na pokładzie wózek wyszedł bez szwanku. żadnych ubytków. tyle tylko że zostawiliśmy w koszu parasolkę od słońca i zgubili nam 1 część wózek oddawałam zaraz przed wejściem do rękawa i tuż po wyjściu z samolotu już na mnie czekał więc super. zarówno w PL jak i tutaj organizacja na poziomie. jeśli lecisz ryanairem to pewnie będzie trochę inaczej bo przynajmniej tutaj w Dublinie nie wchodzi się z rękawa, po schodach trzeba zejść od bramki do wyjścia na płytę itd ale spoko, na pewno dasz radę. no i wózki ludzie też zostawiają na płycie lotniska, oby tylko nie padało! aa i na lotnisku wózek mi prześwietlali. trzeba go rozłożyć na 2 części - gondola i stelaż i włożyć na taśme. z dzieckiem na rękach przechodzisz przez bramkę. myślę że na pewno ci ktoś pomoże. w końcu nie jesteś pierwsza podróżująca sama z dzieckiem. głowa do góry! aa i nie pakuj się w żadne walizki. ja w takiej sytuacji wziełabym plecak. bilety kupiłaś super tanio!!! fajnie!! my za 6 biletów daliśmy 650eur!!!! Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobranoc, ide wreszcie spać.
|
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jeszcze nie kupiłam. Leciałabym Wizzarem z Cork do Warszawy Modlin, ani jednego ani drugiego lotniska nie znam, bo zazwyczaj latała z Dublina do Łodzi albo do Warszawy Chopin. Też myślałam o plecaku, bo jest poręczniejszy. A co z torbą przy wózku? płaciłaś dodatkowo? ja zastąpiłam torbę do wózka inną bardziej przestronną torbą, ale nie chciałabym mieć z tym problemów |
|
|
|
|
#3488 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam
A co to ma znaczyc, ze ja dziś szczycę pierwszym postem???? ![]() Oj dziewczyny dziewczyny, no nieładnie... ![]() Ehh wątek naprawdę chyba zaczyna wymierac... ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
Aż w końcu przestałam zwracac na to uwagę i przeczekuję ten ryk. Bujam, aż uśnie. Wiem, że łatwo się mówi i że trudno czasem zniesc te lamenty, ale tak musi byc.
|
|
#3489 | ||
|
Zadomowienie
|
Wszystko na jednym, kobieta miała taki gotowy formularz i się tam dwie daty wpisywało
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3490 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więcej śpi, a jak sę kładzie o 17 to budzi się na kąpiel i potem papu i sru do wyra ![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
Od wielu dziewczyn/kobiet słyszałam, że powrót do formy trwa około 6m-cy, albo nawt, że tyle ile trwa ciąża. Dasz radę, jak co to mogę Ci podesłac kilka przepisow z tej ksiazki co millena pisala bo ja ją kupiłam. ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- No właśnie... ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- a czym się zajmujesz, jeżeli to nie tajemnica? ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Zmykam! Dzis jadę na panieński a muszę jeszcze posprzątac hacjendę.
|
|
#3491 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam czas, zima idzie więc nie będę nigdzie w bikini występować
|
|
#3492 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry z kawusią i jogurcikiem
a tu nie ma czego czytać Paula na macie gada ze zwierzątkami i dzwoni słonikiem ( złapała go za ogon i daje czadu ) moja mała sadystka, i spodobało jej się naciąganie kocyka na głowę albo do buzi.Cytat:
![]() Jadę jutro na zakupy (tż będzie miał dzień z Paulincią ) bo nie mam w czym chodzić. W ciąży nie miałam to kupowałam wielkie ciuchy, a teraz nie pasują mi te sprzed ciąży a te ciążowe za duże, więc muszę sobie coś kupić, bo już mam masakrę w szafie. W moich jedynych porządnych leginsach zrobiłam sobie dziurę pasują mi tylko jedne dżinsy, w które się na siłę wpycham, dobrze że są ze stretchem Jadę tylko do chińczyka, bo z kasą kruchutko, a potrzebuję dżinsy, jakiś sweterek, jakieś koszulki czy coś. Jakbyście widziały moją szafę...załamka ![]() No i przybył mi kilogram !!! to jest niemożliwe : (
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-09-14 o 11:40 |
|
|
|
|
#3493 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
To jest możliwe. Mi po chrzcinach przybyły prawie 2. Do wagi sprzed ciąży zostało mi jeszcze 6 kg. Nie ma cudów w moim przypadku. O każdy kg trzeba walczyć. Pocieszam się że do pół roku dojdę do siebie. A jeśli nie to zbilansuję bardziej dietę. Teraz jem zdrowo, czasami jakieś słodkości mi wpadną w rękę. Z ćwiczeniami na razie przystopowałam. Za mocno się wkręciłam. W końcu ma mi to też sprawiać przyjemność. Mam mocne postanowienie że będę chodzić na basen raz w tygodniu. Szkoda że u mnie w pobliżu nie ma zajęć dla maluszków. Hania śpi 2 h. Miałam w planach spacer przed wyjazdem do szefa, ale Hania ma chyba inne plany. Trudno, będzie później. Przez tą pogodę 2 dni nie byłyśmy na spacerze. Nie licząc przejść dom-samochód.Jaka to jest ta super promocja na pampersy z Rossnę? Szukam a nie mogę znaleźć? Chodzi o rozmiar 3, tak?
Edytowane przez ladybird_1987 Czas edycji: 2012-09-14 o 11:51 |
|
|
|
#3494 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja jade jutro, ciekawe czy jeszcze będą ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Nasz Skarbuś kończy dziś 3 miesiące
|
|
|
|
#3495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tż często wyjeżdża więc muszę sobie radzić.I nie martw się, ja też nie mam co ubrać a jak już się wyrwę na zakupy to dzieci obkupię a dla siebie zwykle nic a kg zgubisz
|
|
#3496 | |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mloda zarazila mnie i meza.... masakra jakas... wszyscy jestesmy chorzy ale na szczescie z nia troszke lepiej, krople do noska troche pomogly i dzis noc byla juz ciut spokojniejsza ![]() Cytat:
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3497 | |
|
Zadomowienie
|
Wrzuć fotę
![]() Na plebanii w Wilkowyjach Cytat:
Nie pozostaje nam nic innego jak cierpliwie czekać, aż się dzieciaki nad nami zlitują. Kupiłam buciki i szatkę, więc przygotowania zakończone do chrztu. I komplecik bluzka i spodnie za 10 zł, bo wyprzedaż letnich rzeczy była. No i mój syn dziś dostał prezent od pani sprzedawczyni, bo gadał z nią chyba z 15 minut i była zachwycona, więc grzechotka gratis- rośnie mi podrywacz ![]() Uciekam do taty na naleśniki
|
|
|
|
|
#3498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gorąco polecam stosowanie bardziej pozytywnego przekazu do dziecka Np. "zobacz, jak przyjemnie jest na spacerze, słońce świeci, pies szczeka, jedziemy sobie powoli/szybko, mama lubi jak jest tak ciepło/chłodno", cokolwiek Pomijając to, że na tym etapie jeszcze to, CO mówimy, nie ma większego znaczenia, to jednak wkrótce będzie miało i warto takie nawyki już w sobie kształtować. Wypowiadane do dziecka groźby, jeśli mają przynieść skutek wychowawczy, to muszą być możliwe do spełnienia. Nie mam na myśli tu oczywiście gróźb w sensie krzyków czy czegoś tego typu, tylko sam przekaz "jeśli ty nie zrobisz tego, to ja nie zrobię/zrobię to czy tamto". Jeśli chcemy, żeby w niedalekiej przyszłości nasz 2-3 latek respektował (wiadomo, że nie wszystko, ale chociaż w części ) to, co się do niego mówi, to trzeba zawsze słowa dotrzymać i tą przedstawioną groźbę spełnić, jeśli dziecko nas nie posłucha, a chyba jednak nie chciałabyś sobie i córci odmawiać spacerów ![]() Pewnie jeszcze nieraz coś tego typu będę pisać, więc proszę, nie zrozumcie, że chcę kogoś pouczać, chcę oczywiście pomóc A takie małe rzeczy, choć wydają nam się czasem nieistotne, potrafią wiele zmienić w wychowaniu i podejściu dziecka do świata, życia... Teraz najczęściej nasze problemy z maluchami to kwestie natury zdrowotnej, pielęgnacyjnej, a powiem Wam, że w mojej ocenie są one znacznie łatwiejsze niż późniejsze kwestie wychowawcze Maks ma dopiero 6 lat, a co to będzie, kiedy będzie miał np. 16... ![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Haloooo! Gdzie Was wywiało? Nie chciałam nikogo odstraszać Przez 2h żadnego posta?
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-09-14 o 13:49 |
|
|
|
|
#3499 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oczywiscie wiem, ze mloda tego nie rozumie... ale uwielbiam z nia takie pogaduchy
|
|
|
|
|
#3500 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Dziś w nocy mała nas obudziła chrapiącym nosem, dopadł ją katar..... Na szczęście odciągałam jej w nocy i później pospała do 10. Zaliczyłyśmy wizytę u lekarza mamy kropelki i dwa syropy. Płuca i oskrzela czyste. Więc tylko męczymy się z katarem. Czasem pokasłuje ale nie dużo. Mi do wagi sprzed ciąży brakuje 1kg, ale wole już nie chudnąć bo zawsze pierwsza chudnie mu buzia i później tak szczurowato wyglądam . nawet bym się nie obraziła jak bym ciut przytyła :PWe wszystkie ciuchy sprzed ciąży wchodzę, niektóre nawet mi zlatują ![]() Miłego popołudnia ![]()
|
|
|
|
#3501 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na szybko co u nas nie mam dostepu do internetu poniewaz po scyntygrafii musiałam opuścic meza na 48h bo napromieniuje mi dzieci Nie moze miec kontaktu z dziećmi.Z Szymkiem gorzej,poszłam dziś znowu do lekarza bo tak mnie coś tkneło i dobrze ze poszłam,z nosa się leje,kaszelek nadal jest a więc są szmery na oskrzelkach i zawalone gardełko Jest na antybiotyku który dostałam w ostatniej aptece u mnie w mieście
|
||
|
|
|
#3502 |
|
Rozeznanie
|
a ja idę przeprosić się z żelazkiem... tak, nie zrobiłam w chrzciny zdjęcia synkowi a przydałoby się na pamiątkę samego zrobić a nie z innymi
ogólnie mały śpi, a ja na kompie zamiast sprzątać czy tam coś innego robić... chata wolna, sami jesteśmy przez weekend z mężem i dzieckiem, a ja mam lęk przed przytulankami dostaliśmy matę, używaną... nie wiem czy namawiać męża na jej pranie czy odpuścić sobie i jej nie wyciągać... trochę zimno w mieszkaniu się robi a tu dziecko na podłodze kłaść sama nie wiem w sumie teraz ma taki czas, że wszystko ogląda i go ciekawi... i może zajął by się sobą chwilkę...
|
|
|
|
#3503 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie co sądzicie o słoiczkach?Nie mam dostępu do warzyw ogródkowych bez chemi,tylko jabluszka posiadam z sadu.
|
#3504 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wypierz, spróbuj, może akurat zaskoczy Cię pozytywnie i będzie się bawił. Pisałyście ostatnio o śpiworkach, a że pogoda i temperatura nie rozpieszczają to chcę kupić. Na co mam zwracać uwagę? Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-09-14 o 19:17 |
|
|
|
|
#3505 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no to zagonię męża do prania my się pod kołderkę przenieśliśmy
|
|
|
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
Ja matę kłade albo na łózku albo na rozłożonym starym kocu. Ile by dziecko nie wytrzymało na niej to zawsze cos, powoli bedzie coraz dłuzej
|
|
|
|
#3507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() -ramiączka powinny być odpinane -sprawdzić zamek jak chodzi -lepiej kupić taki większy, żeby starczył na dłużej co do maty, to też kładłam na łóżko z tym, że na podłodze bezpieczniej, dziecko zaczyna się ruszać i może zacząć się przemieszczać |
|
|
|
|
#3508 |
|
Zadomowienie
|
temat był wałkowany ale nie doczytałam wtedy dobrze,jakie polecacie butelki avent bo te tomme tipe mnie dobijają.Do tego jeszcze mi zafarbowała soczkiem i nie chce puścić.tylko nie chce tych nakładek antykolkowych bo te rureczki to masakra
|
#3509 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lepiej już nie potrafię wytłumaczyć
|
|
|
|
|
#3510 | ||||||
|
Rozeznanie
|
wow ale cisza
z jednej strony to dobrze bo łatwiej być na bieżąco. ja na wizaż mam czas dopiero jak Marcia uśnie. ona już w ogóle nie chce spać w ciągu dnia!! dziś miała dwie drzemki po pół godziny każda! szok. a jeszcze kilka tygodni temu spała po 4-5 godzin w ciągu dnia... ale to nic, u nas dziś wielki dzień - Martusia śmiała się w głos 3 razy!!! aż mi łzy popłynęły ![]() Cytat:
mam swoją mega dużą torebkę i ona mi służy. miałam ją na wózku i nikt mnie nie zaczepiał że to dodatowy bagaż lub coś w tym stylu. ale tak na wszelki wypadek to miałam miejsce w walizce podręcznej więc w razie w mogłabym ją tam schować. w tej walizce miałam tylko poduchę rogala bo Marcia na niej spała w samolocie więc super się przydała podczas podróży i potemw domu do karmienia. dobrze że ją wziełam ze soba ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
jeszcze nie ma tragedii ale czuję że niedługo może być na niej zimno i też nie wiem co tu wymyślić ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.

a w gondoli nie da rady już go wozić? ja myślę że to przejdzie, potrzeba czasu. fajnie byłoby gdyby dało się jeszcze pojeździć w gondoli i za jakiś czas spróbować znowu.
z resztą już nie dawał się do niej wkładać, ale na spacerówkę też ma awersje - szkoda tylko że przez jego kaprysy ja jestem "udupiona w domu" a przecież tak rzadko się tutaj pogoda trafia!!

ponieważ Maks był nieodbijający.
Na pewno pamiętam, że długo kupowałam mu mleko junior (chyba je po prostu w kubeczku podawałam), do 3 lat gotowałam mu raczej osobno, nie soląc, itp., ale jakoś wyleciało mi z głowy, jak to było z tym mlekiem dokładnie.
Umie jeszcze sie przewrócic z pleców na bok i z boku na plecy. Aha i chwyta pieluszke badz kocyk jak jest przykryta i tez do buzi ładuje, ale nie wiem czy to swiadomie robi, bo dopiero zaczeła to robic, a ten moment przegapiłam jak łapała.
Paulinka kończy jutro 
W związku z tym moja laktacja w większości opiera się na lewej piersi.

Paula na macie gada ze zwierzątkami i dzwoni słonikiem ( złapała go za ogon i daje czadu 

Jest na antybiotyku który dostałam w ostatniej aptece u mnie w mieście