|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Coraz więcej płaskich brzuszków, bo przybywa nam maluszków! Mamy IX-X
Gratulacje dla Weroniki
![]() I mam nadzieję, ze szybko dojda do siebie. Sciskamy mocno A chciala rodzic chyba w Raszei. Ja nie wiem jak to wyglada, ze podejmuje sie decycje o Vacum czy kleszczach, a nie o cc. Na pewno sa ku temu powody... Filusia kciuki Moze juz jest po??Zielona to mamy podobny egzemplarz. Kuba ma 2 rodzaje spokojnej aktywności - spanie i jedzenie. Smoczka nie lubi. Jesli nie spi, a go odkladam to jest koniec![]() A w nocy moje dziatki - jakby sie zmowily. Albo jeden albo drugi ![]() Iwonciakochana nie smutaj sie ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- I tez lubi wisiec na cycu i zasypiac przy nim. Mam wrazenie ze traktuje go jako dobre na wszystko. I niekoniecznie chodzi o glod. Dzisiaj przychodzi do mnie inna polozna - specjalista laktacyjna - moze cos mi doradzi. |
|
|
|
#1622 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W ogóle na takie rzeczy to nóż się w kieszeni otwiera! kto jeszcze używa vacum? chyba tylko po to, żeby się przed kimś pochwalić (nam położna na zajęciach z sr mówiła, że jakby coś było nie tak podczas porodu i ktoś chciał używać vacum, to mamy nie wyrażać zgody i oczekiwać cc - to nasze prawo!!) Przecież to jest automatyczne wskazanie do cc!! Za takie wybryki, które zagrażają i mamie i dziecku powinno się karać! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak dużo pisałam, że mam tyle mleka, że jeszcze drugie dziecko bym wykarmiła a teraz nie wiem, co się dzieje. Wcześniej Zuzia nie nadążała łykać i praktycznie bez wysiłku samo płynęło jej do buzi, a teraz boję się, że tracę pokarm Od soboty coś w karmieniu się zmieniło. Piersi są mniej nabrzmiałe (najpierw myślałam, że już poziom się ustabilizował i nie produkuje się za dużo mleka), ale przy przystawianiu małej i przyssaniu się boli jak dawniej (dodatkowo jak przystawiam do jednej piersi i Zuzia zaczyna ssać, to równie mocno boli mnie pierś druga), ale Mała marudzi przy jedzeniu i znacznie dłużej ssie. Wcześniej 10 minut wystarczyło, a teraz potrafi ciągnąć 30-60 minut. Sutek jej się z buziaka wyślizguje a ona nie może ponownie dobrze się zassać, bo jej ucieka (jakby był za miękki i się wygina?). Przez co są nerwy i jest jeszcze gorzej. Myślalam, że nic nie leci i dlatego się złości, ale jak sama naciskam otoczkę sutka, to mleko tryska więc nie wiem w czym problem? Czy przez to, że daję jej smoczek uspokajacz "odumiała" się ssać (smoczek dostaje sporadycznie) czy zwyczajnie nie leci strumieniem i musi sama ciągnąć i popracować i jej się nie chce? czy może faktycznie pokarmu jest mniej i jest głodna?Dziś spróbuję odciągnąć z jednej piersi (czeka mnie ręczna robota, bo dalej laktatora nie kupiłam ![]() ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
Może i ja zadzwonię do naszej patronażowej położnej, żeby mi coś poradziła z karmieniem? W sobotę Zuzanka tak pięknie podnosiła główkę i wytrzymywała kilka minut
Edytowane przez maggie123 Czas edycji: 2012-09-17 o 10:04 |
||||||
|
|
|
#1623 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z Sonia przy cycu.
Gratuluje Tamlin, Justynce, Baobabkowi . Werci sle Filusia czekamy na was ![]() Ja was czytam ale na razie non stop z telefonu bo czasu brak ale coraz lepiej z organizacja dnia.Iwoncia współczuje. To ulewanie jest straszne. Człowiek sie boi non stop. Życzę ci cierpliwości i chyba czas zagonić tatusia do opieki niech sie uczy tacierzynstwa. Ty potrzebujesz porządnej kąpieli ala spa. Bo jestes po prostu przemęczona.
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki "Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"ks. Jan Twardowski Edytowane przez Bafi@Home Czas edycji: 2012-09-17 o 10:07 |
|
|
|
#1624 |
|
Zadomowienie
|
Maggie myślę że to nie koniec laktacji a stabilizacja.
Mała się złości bo przyzwyczaiła się podczas nawału że mleczko leci i nawet nie trzeba mocno ciągnąć. i będzie sie denerwowała, ale się nie poddawajcie, przystawiaj małą dalej do piersi, powolutku nauczy się nowego sposobu, tego że trzeba mame mocniej pociągnąć ![]() a smoczek uspokajacz nie ma tu wielkiego znaczenia, ponieważ dziecko nie kojarzy go z jedzeniem a jedynie ukojeniem i ssie go zupełnie inaczej niż wtedy kiedy chce jeść. Zochna od 3 dnia życia leci na uspokajaczu i nie ma problemu z piersią, co więcej- w ciągu dnia jest na butelce z odciąganym mleczkiem a pierś ssie tylko w nocy ( mojej własnej wygody:P ) i ani z butelką ani z piersią nie ma problemu. Tak więc kochana cierpliwości, jak mała będzie bardzo głodna to zrobi wszystko żeby wyciągnąć mleko z mamy
|
#1625 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale przeżycia straszne, biedna dziewczyna ale musi ja bolec.nie rozumiem tez dlaczego nie zrobili cc tylko vacum, myslalam, ze sie tego juz raczej nie praktykuje ![]() matko moze ja sie faktycznie powinnam cieszyc ze bedzie ta cc, bo ja nawet nie wiem co to skurcz, a co dopiero takie przejscia ![]() Cytat:
jutro ide ustalac cc, pewnie do konca tyg mi zrobia. ja tez zlapalam infekcje, standardowo oczywiscie. wczoraj wzielam ostatnia globulke i mam nadzieje, ze do porodu nie zlapie nic bo zwylke po kilku dniach mi wraca wszystko. a tyle kasy wydalam na ten lecibios femina i nic nie pomogl ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1626 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla wszystkich nowych mamuś
Był chwilowy zastój, a teraz się znowu sypnęło ![]() Ale jestem wściekła! Byłam u dentystki z maleńką dziurką w zębie i tak mi go rozwierciła, jakbym nie wiem jaką dziurę miała. Bolało jak nie wiem co i w dodatku zalepiła "na odwal się" i nie równo, że teraz jest większe wgłębienie, niż przedtem
|
|
|
|
#1627 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no to czekamy na wiadomosci ja juz meza dzis do pracy wyprawilam,młody w przedszkolu,Bunia spi nakarmiona,wiec mam troche czasu dla siebie ![]() u mnie bylo tak,ze polożna-nie wiem po jaka cholere-za wszelką cene nie chciala mnie naciąc .główka wyszla bez problemu ale nie moglam wypchnąć ramionek i w rezultacie Pola miala cala główke siną.wyglądała jak smerf.w pierwszym badaniu dostala 9 pkt a pozniej dopiero 10.do dzisiaj jej to schodzi...gratulacje dla nowych mamusiek
Cała sztuka polega na tym,żeby będąc sobą być kimś wyjątkowym ! ![]() Edytowane przez sandra23s Czas edycji: 2012-09-17 o 10:12 |
|
|
|
|
#1628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1629 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do szpitala idę jutro. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1630 |
|
Zadomowienie
|
Maggie u każdej kobiety stabilizacja jest w innym czasie. założe się że jeśli użyłabyś laktatora odciągnełabyś tyle pokarmu ile teraz Twoja Malutka je na jedną porcję (my odciągamy zawsze tyle samo aż się wczoraj śmiałam że moje cycki mają jakiś zaworek który się zamyka po odciągnięciu tego co mała wyjada za jednym razem z butli)
Używam ręcznego z Aventa, kupiłam w baby fancie za 119zł od razu były w komplecie pojemniczki do przechowywania i smoczek do karmienia. Butelek używam też avent. Najpierw miałam Lovi ale smoczki nie odpowietrzały, za to avent super się sprawuje.
|
#1631 |
|
Zadomowienie
|
Baobabek, Justynka, Tamlin, Weronika GRATULACJE !!!
![]() ostatnie pranie się suszy. dziś ostatnie prasowanie i jestem gotowa ![]() ja mam termin z om na 28.09, a z usg na 15.09 wczoraj byłam na badaniu, szyjka się skróciła, bo do tej pory miałam 4,7
|
#1632 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko jakim kosztem Cytat:
nie wariuj jeszcze kochana bo co będzie potem ? Cytat:
|
|||
|
|
|
#1633 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
ale gratuluję serdecznie. mam nadzieję że Jaśkowi raz dwa to zapalenie minie.Gda trzymam kciuki zeby coś posunęło się do przodu Cytat:
. wczesniej o tym nie myslałam ale jak zobaczylam tego gluta na wkładce to panika mnie ogarnęła i nie mogę dojść do siebie. Cytat:
|
|
#1634 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() u mnie standardowo cisza... no może pojawiły się nowe atrakcje ... od rana bulgocze mi w brzuchu chyba na jakąś rewolucję się zapowiada ![]() rano poleciałam oddać mocz i krew do badania ale nie wiem czy nie za mało im tych siuśków zaniosłam. rano byłam tak zaspana, że większość poleciała poza kubeczek zamiast do niego ![]() Cytat:
![]() zauważyłam, że im bliżej terminu tym jakieś większe problemy się pojawiają... początkowo jak dziewczyny rodziły to raz, dwa i zaraz do domku ich wypisywano, a teraz jakieś powikłania, a to gronkowiec, a to zapalenie płuc, Anusia też chyba musi dłużej pozostać w szpitalu ![]() boję się co będzie u nas ![]() Cytat:
Cytat:
![]() trzymam kciuki by infekcja minęła a może ta opuchlizna pojawiła się po depilacji? Cytat:
Cytat:
niegrzeczna, podłóż sobie podkład bo łóżka to faktycznie szkoda trzymam kciuki za to wielkie bum u Ciebie Cytat:
a męża do roboty zagoń, niech też poczuje, że ma syna i obowiązki wobec niego. FILUSIA, trzymam kciuki za Was chociaż to tak nieładnie wbijać się w kolejkę
|
||||||
|
|
|
#1635 | |
|
Zakorzenienie
|
Sojka, dzięki za uspokajanie. Stres mi nie pomoże (nawet jeśli jest nieuzasadniony) więc koniec srania po gaciach! będzie dobrze i będziemy się długo karmić
Ciekawe, czy dziś listonosz mi przyniesie moje staniczki? już się doczekać nie mogę ![]() Cytat:
![]() na ostatnim usg u mojego gina prowadzącego (3 dni przed porodem) moja szyjka miała 3,5 albo 3,2 i myślałam, że to bardzo dużo. Ale Ty to zaszalałaś z tą długością wiesz ile ma teraz po skróceniu?
|
|
|
#1636 |
|
Zakorzenienie
|
Siedzę na IP już po ktg, czekam aż mi ktoś zajrzy w szyjkę.
![]() Wy piszecie, że macie tak mokro, a ja susza pełna oprócz tych glutków pojedynczych, co jakiś czas wypadających. ![]() Nisia - chyba w dniu terminu powinnaś się przejść na izbę przyjęć na ktg i kontrolę. A skierowanie do szpitala jest ważne bezterminowo. |
|
|
|
#1637 |
|
Zadomowienie
|
Tylko u mnie jest ten problem, że ja z Częstochowy a szpital w Katowicach :/ Nie chciałabym tam jeździć po kilka razy, ale nie wiadomo czy mnie nie odeślą i tak myślę, że skoro termin mam na najbliższą sobotę to czy nie zgłosić się w poniedziałek i próbować zostać.
|
#1638 |
|
Wtajemniczenie
|
i tak jak wcześniej myślałam pogoniło mnie na kibelek... i to jak
lewatywa już niepotrzebna ![]() kolejne symptomy zbliżającego się porodu tak sobie myślę, że chyba doświadczę ich wszystkich zanim urodzę ![]() ciekawe co u Lidki ? czy udało się obrócić maluszka czy jednak powitamy dziś kolejną dziewczynkę na świecie
|
|
|
|
#1639 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1640 |
|
Wtajemniczenie
|
i jeszcze mnie na wymioty bierze
jakby nie patrzeć oczyszczanie każdą stroną...a ja wczoraj takie pyszne ciacho zrobiłam ale pewnie nawet go nie spróbuję
|
|
|
|
#1641 |
|
Zakorzenienie
|
hey kochane
tamlin, baoabek, justyna i dużo zdrówka dla Was i maluszków byście oboje szybko doszli do siebie.mam pytanie czy waszym maluszkom zdarzają się długie przerwy bez snu? tzn.2-3h? bo moja Jagoda mimo, że nakarmiona, przewinięta nie chce spac czasem godzinę, a czasem 3h. Różnie to wypada czasem w nocy, czasem w dzień. Chociaż zauważyłam, że głównie popołudniami ![]() mam jeszcze pytanko dot karmienia czy któraś z Was karmi piersią i dokarmia mm swojego maluszka? bo mi w szpitalu tak Jagodę dokarmiali, że ona teraz po samej piersi nie chce spać nawet po spędzeniu 3h na cycu mała nie ma ochoty na sen tzn zasypia ale jak tylko odkładam ją do łóżeczka od razu płacz. Zasypia w nim dopiero po dokarmieniu od wczoraj mam laktator i chcę ją dokarmiać ściągniętym pokarmem ale coś ciężko mi idzie z tym odciąganiem dodam, że staram się ją do godziny karmić piersią i dopiero po tym podaję mm i różnie je dojada raz 10ml, średnio 20/30 ml, a czasem 90 w siebie wsunie boję się jednak, że przez to dokarmianie zaniknie mi mój pokarm, mimo, że małej podaję mm przez tommee tippee to zauważyłam, że odruch ssania trochę ma słabyszy niż wcześniej![]() proszę o rady kochane co byście zrobił na moim miejscu? czy w ogóle taki sposób żywienia jest ok? bo nie wiemy co myśleć
|
#1642 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam na sobotę i położna mi powiedziała, żeby spokojnie do poniedziałku poczekać i wtedy do szpitala podjechać.
|
|
|
|
#1643 |
|
Rozeznanie
|
Nisia ja chyba na Twoim miejscu zgłosiłabym się w poniedziałek, a do tego czasu bacznie sledziła ruchy maluszka.
|
#1644 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Z jednej strony boję się, że coś się zacznie dziać i nie będę wiedziała, czy ryzykować i jechać do tych Katowic, a z drugiej strony wcale nie chcę aby mój poród był wywoływany :/
|
|
#1645 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1646 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na dodatek we czwartek umówiona jestem z moim ginekologiem, ciekawe jak on do tego podejdzie gda u Ciebie brali pod uwagę termin z Om czy usg? |
|
|
|
|
#1647 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak już tam jesteś
|
|
#1648 |
|
Zadomowienie
|
Pozwolę sobie wtrącić
Bo np. u mnie tych terminów z usg wychodziło już kilka. Najpóźniejszy na 9 października, a to jest ponad 2 tygodnie po terminie z OM więc chyba bez sensu sugerować się do końca USG i żyłabym w mega strachu jeśli lekarz zdecydowałby się sugerować tym terminem.Koleżanka koleżanki, która urodziła z dwa tygodnie temu miała taką sytuację, że lekarz na każdym usg sugerował jej, że dziecko jest bardzo duże, tak jakby zaszła w ciążę miesiąc wcześniej, a na wielki finał okazało się, że dziecko urodziło się 2,9 kg i wcale nie było miesiąc starsze, ani wyjątkowo duże.
|
#1649 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze- pozytywne myślenie to jest najważniejsze! Jeśli chodzi o prace z laktatorem- jesli maja być efekty musisz się troszkę poświęcić ![]() o co chodzi? a no o to że musisz to robić regularnie, a najlepsze fekty daje odciąganie nocne, ponieważ w nocy produkujemy mleka najwięcej ponieważ są wtedy wydzielane odpowiednie hormony. Jak wygląda Twoje karmienie noce piersią? ile mała w ciągu nocy jest przystawiana do piersi? Pomaga też taki system pracy- najpierw odciągasz pokarm z piersi a potem dopiero przystawiasz maluszka, dlaczego? a no dlatego że nas organizm jest tak dziwnie zbudowany że dziecko które ssie pierś pobudza laktacje to ma związek z emocjami mamy jakie temu towarzyszą ![]() więc jeśli najpierw odciągniesz pokarm, a potem przystawisz maleństwo to dajesz swoim piersiom sygnał "hallo to jeszcze nie koniec, potrzebujemy mleczka więcej" Zobaczysz że po 2-3dniach efekty będą postaraj się chociaż raz w nocy wstać tylko po to żeby pomolestować biust laktatorem, każda dodatkowa stymulacja wzmaga laktacje.Powodzenia.
|
|
#1650 |
|
Wtajemniczenie
|
Maggie nie denerwuj sie. I wmawiaj sobie, ze masz mega duzo pokarmu. Najwazniejsze to zachowac spokoj
Mnie tez nadal bola brodawki i piersi sa miekkie ale przyjmuje ze wszystko jest w porzadku. A bol juz jest o niebo mniejszy.I tez musze wprowadzic butelke i odciaganie bo w pazdzierniku chcialabym troszke popracowac. Iwoncia to ja juz bym chyba wolala zeby chlop w pracy siedzial i przynajmniej mnie nie denerwowal. Angel ja karmie tylko piersia wiec nie pomoge. Chociaz jak te nocki nadal tak beda wygladaly to chyba wprowadze mm na noc bo z Pawlem to chodzilam jak zombie do roku - i na co to? ![]() Kurde czekam i czekam na ta polozna. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

Moze juz jest po??

ale musi ja bolec.

. wczesniej o tym nie myslałam ale jak zobaczylam tego gluta na wkładce to panika mnie ogarnęła i nie mogę dojść do siebie. 

lewatywa już niepotrzebna
jakby nie patrzeć oczyszczanie każdą stroną...
byście oboje szybko doszli do siebie.