|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
dziewczyny karmiące cycem ile wytrzymują bez cyca wasze pociechy, chodzi mi o te starsze już +5m-c, no bo ten mój niejadek chyba przesadza
za to w nocy skubany co 3 godz ciągnie
|
#542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to z Ewelinki mały wędrowniś
|
|
|
|
|
#543 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#544 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc Dziewczyny
![]() czytalam Was i jestem na biezaco, tylko pisac mi niewygodnie wieczorami z telefomu. Wszystkiego Najlepszego z okazji miesiecznic !!!...i rocznic ...Nowaken![]() Elizzzka super wygladacie!! Karolca to super ze Ewelinka sobie sama buzke myje ![]() ![]() ale sie ubawilam czytajac Wasze opowiesci o wyrywaniu rur i obrywaniu zlewow, wpadaniu do kibelkow, wchodzeniu przez okna itd ![]() ubaw pierwsza klasa![]() co do wspomnien kolonijnych, to mnie rodzice zawsze gdzies tam wysylali i nigdy nie odwiedzali (jako jedynaczke za bardzo mnie nie rozpieszczali , na jednej z kolonii w Starosielu dokladnie, podczas kolonijnego chrztu z kolezanka dostalysmy ''ksywy'': ''wizytencja nocna'' i ''skaczencja okienna'' tylko nie pamietam ktora ksywa byla moja ...ale opiekunowie to sie z nami mieli![]() swoja droga tam nauczylam sie plywac w odnodze Bugu a mama tyle uczyla mnie plywac w jeziorze ...a ja z nad Buga pochodze to i w rzece nauczylam sie plywac![]() Gosiu ja uzywam kremu do buzi - tzn Hania uzywa - Avene Pediatril Visage - smaruje jej buzke raz dziennie wieczorem po umyciu, nie smaruje specjalnie przed wyjsciem na podworko.wczesniej uzywalam J&J i tez bylo ok. Natkulec mi tam zmiana przypomina pecherz - ktory pekl, moze cos sie tam Madzi obtarlo, przegrzalo i pozniej peklo, jest to chyba jakis rodzaj odparzenia ale nie taki typowe odparzenie raczej, czyms antybakteryjnym posmaruj tak jak Dziewczyny radza.oby szybko sie zagoilo. u nas weekend ok - ale bez zwiedzania tym razem. w piatek Hania skonczyla pol roczku co juz pisalam, w sobote mielismy zrobic premiere marchewki, ale Tz pracowal caly dzien, wiec podalismy wczoraj, pozniej wrzuce filmik usmielismy sie - bo Hania przewaznie sie smieje a przy jedzeniu (hmmm powiedzmy - bo tak jak Desia pisala ze to bedzie lizanie raczej) byla mega powazna![]() rano pojechalismy do kosciola do innej wioski bo tutaj trzeba stawic sie w kosciele bo jest cos takiego jak zapowiedzi Chrztu, i akurat w tej wiosce byly dozynki (Harvest Festival) bylo super, piekne dekoracje z ''darow wczesnej jesieni'', ludzie przyniesli jedzenie, bylo blogoslawienstwo jedzenia (dzieci np. zanosily ...paczki chipsow , i co tam kto chcial, wesole hymny spiewalismy z klaskaniem i bujaniem sie - super, czworo dzieciaczkow z rodzicami w tym my podeszlismy do oltarza i rektorka odmowila modlitwe za zycie naszych dzieciaczkow i wszyscy sie modlili (az mi sie plakac chcialo - nie wiem jak sie powstrzymam podczas Chrztu), karmilam w kosciele Tikki chyba tez kiedys karmila zobaczylam ze dziewczyna za mna cycka wyjela..hmm to mysle a co tam - tez Hani dam troche amku![]() podziekowania Bogubyly miedzy innymi za (tutaj smiac mi sie chcialo) ...supermarkety ze zapewniaja nam jedzenie, za tosty, za fish&chips wszystko na luzie, bardzo nam odpowiada anglikanski kosciol.a no i czesto jest refreshment po mszy, czyli ''cup of tea'' i jakies ciacho![]() a odnosnie firmy ze mnie pominela w pozegnalnym menagera lunchu, to menager przyszedl ok 21 w piatek i pozegnal sie ze mna ( w szlafroku juz bylam), Tz podarowal mu na szczescie fajny wizytownik (stwierdzil ze teraz jest rolnikiem i juz w gajerku do pracy nie smiga i wizytowek juz swoich nie ma a menager wlasnie z rolnika na gajerek prace zmienil - wiec mu sie wizytownik przyda no i sobie gadu gadu i wlecialy do domu dwa szerszenie (bo menager stal w progu - w Polsce zawsze sie zaprasza do domu, a tutaj nie - i juz sie przyzwyczailam ze jak ktos przychodzi bez zapowiedzi to nie zapraszam do domu), wiec Tz zaczal te szerszenie tluc, menager zwial do samochodu, ja ucieklam na gore do Hanki i zamknelam drzwi do sypialni, Tz szerszenie zlikwidowal... i zyrandol w korytarzu rowniez![]() wczoraj z chlopakiem Irlandczykiem ktory tymczasowo pracuje na farmie znalezli gniazdo szerszeni i je zabijali. a dzis ma wpasc do mnie dyrektor i podpytac o polowania, bo ja je robilam i teraz nie wiedza co i jak( nie mam opieki dla Hani na czas polowan wiec nie podjelam sie organizacji). a na 16:15 mamy wizyte kontrolna u pediatry w szpitalu, odnosnie tych odparzen co Hania miala, teraz ma czysta skore ale ma na tyle glowki od jakiegos czasu cos jak pryszcz, male ale biale - nie ruszam tego - zapytam dzis lekarza co to moze byc, Tz twierdzi ze to pryszcz - oby mial racje. a przed wizyta jedziemy do ko Lucy - kolezanki Hani - urodzily sie w ten sam dzien i poznalysmy sie z jej mama na sali poporodowej.mam nadzieje ze Hania dobrze sie spisze bo mamy kawalek do tego szpitala a bede wracac z nia jak jest jej czas marudy. sorki ze tyle napisalam, ale ostatnio Hania ma faze na marudzenie i tylko na rekach, wiec czasu nie mam. Buziaki dla Was i Maluszkow - czytam Was jak mi ssak na cycku wisi, wiec jestem na biezaco. |
|
|
|
#545 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co Wy macie z tymi szerszeniami dobrze że je wytukli i trzymam kciuki za wizytę żeby wszystko było ok
|
|
|
|
|
#548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Karolca Wiktorek tez w takich pozach spi ![]() mama d za 7 miesiac ![]() my od 7 juz nie spimy ale o 8 ucielismy sobie z malym drzemke na 1,5h a co! maly zasnol o 23
|
|
|
|
|
#550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak naje się w nocy to chyba nie masz się czym martwić, niestety niektóre dzieci tak mają,że jedzą nocą , a że mleko w nocy bardziej tłuste, a co za tym idzie syte to pewnie jest najedzony coś mu sie poprzestawiało , może mu tam dokuczają ząbki czy bączki, budzi się , cyc go uspokaja i przy okazji się najada ....tak ja to widzę ![]() moja miała takie dni ,że pociągnęła 10 razy i koniec, ale spała ładnie itd. wiec się nie martwiłam....przeszlo, znów pije dużo,chyba to przez katar miała , ale pewna nie jestem. A no i moja bez cyca wytrzymuje 10 godzin średnio, bo to nocki są, jeśli się nawet przebudzi to cyca nie daję, smoczek daje radę. Elizka piękne z Was Dziewczyny ![]() Monia hejka trzymajcie się tam Dziewczyny
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-17 o 10:58 |
|
|
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
|
#552 |
|
Zakorzenienie
|
Jakiej oliwy z oliwek używacie do zupek? Macie jakieś rozeznanie
|
|
|
|
#553 |
|
Zakorzenienie
|
Zalecają olej rzepakowy niż oliwę z oliwek (ma więcej kwasów omega-3 niż oliwa).
|
#554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znalazłam, ale chyba i tak zostanę przy oliwie
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-17 o 11:10 |
|
|
|
|
#555 |
|
Wtajemniczenie
|
Nowaken no u nas pelno tych szerszeni niestety
![]() Konia dzieki ![]() aaalegna Hania bez cycka zyc nie moze, wiec to jest jej usypiacz, uspokajacz itd, ostatnio czesto je, czasami co 1,5h, ale ja jej nie dopajam, musze zaczac, wczesniej dopajalam woda, ale przestalam, wiec moze jej sie pic chce, ale ona ogolnie jada czesto a chwilke, w nocy max 3h wytrzymuje. |
|
|
|
#556 |
|
Zakorzenienie
|
Już 3 pranie wstawiłam
nic mi się nie chce a muszę ogarnąć chatę bo mama przyjeżdża
|
|
|
|
#557 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#558 |
|
Wtajemniczenie
|
Moniq off roadowe macie tereny spacerowe
![]() Gosia ale fajne dwa tygryski ![]() Lenka jak Kaja fajnie wyglada w czapce ![]() Tynka gdzie Ci sie ta czekolada odklada Ty mi powiedz tez bym tak chciala
|
|
|
|
#559 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem co jest, ręce mi opadają
bo szykujemy się do karmienia i młody jak zawsze przeszczęśliwy buźke otwiera i za chwile zonk nie chciał ssać wogóle, maruda na maksa, dałam mu butle z modyfikowanym i wypił i spokojnie się bawi... czyżby sam zrezygnował z cyca jeszcze bede próbowała następne karmienia z cyca zobaczymy jak to pójdzie ![]() a dziś to przez to jego niejedzenia to na spacer do południa nie poszłam a zawsze już jeden spacer do tej godz zaliczaliśmy, a bałam się wychodzić bo nie wiedziałam czemu marudzi czy z głodu czy zmęczony i na pewno bym musiała na rękach go targać
|
#560 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wczoraj w kosciele dziewczyna za mna karmila corcie 5 miesieczna (i karmi i karmi) ja przystawilam Hanie - a ta 5 min i najedzona jak byla malutka to jadla po 40 min i przynajmniej moglam wizaz nadrobic i byl spokoj![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nocka ok,ale pobudka po 4,poleżeliśmy do 5-tej bo myślałam,że jeszcze zaśnie.no,ale nie,więc musiałam wstać po flache,jak wypił to potem zasnął. Teraz usnął mi w bujaczku,ale przebudził się z płaczem,jakby się czegoś przestraszył czy co,to go wziełam zaniosłam do łóżeczka i myślałam,że uśnie odrazu ale nie znowu,odzywa się bo słysze ![]() elizzka,mamd,najlepszego z okazji 6-7 miesięcy ![]() karolca,fajne pozycje do spania Ewelinki
|
|
|
|
#562 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dzien doberek!
Cytat:
). Poczekam jeszcze chwile zanim nie zacznie do porzadku siedziec i bedziel mial tron na lata . Mamy stol dosyc duzy takze "wjedzie" bez problemu. Jednak z pewnoscia bedzie jadal na swojej tacce no chyba,ze tj Nina, ktoregos razu obwiesci,ze chce przy tej "duzej tacce" tez siedziec;]. Znajac Jego rozmach to bedziemy musieli kupic folie remontowa na podloge i sciany O Rob tez czesto robi "na modelke" smieje sie,ze wyglada wtedy jak panienka...to powiadasz,ze to przymiarka do siadania? noo to suuuuper! Cytat:
co do kasiory Robowej to my tez na Jego sprawy przeznaczylismy. Zawsze to zreszta jakies odciazenie finansowe,a wiadomo,ze taki "zastrzyk" gotowki co mc sie nie zdarza ![]() Cytat:
. Rybiszona wpierw nacieram ziolami,a potem w folie i jazda na gorna polke,a na dolnej dalej np ziemniory,bo sie dluzej robia. Ogolnie mam parowar 3 pietrowy. Fasolka szparagowa tez tam ladowala, kalafior.Naprawde pyszne sa te rzeczy i maja zupelnie inny smak niz z wody. Cytat:
No wiesz...wlasnie sobie zrobilam print screena i w odpowiednim momencie zapakuje Roba w paczke i pojedzie do Ciebie(dolacze ksero tej rozmowy coby sie przypomniec ![]() )..a tak serio to zazdroszcze terenow dla dzieciakow- tyle fajnych wspomnien![]() Cytat:
Co do gotowania vel sloiczkow to ja w sumie nie widze roznicy w sytosci. Tzn mniej wiecej po takim samym czasie Rob je...roznice widze,gdy zupa jest z miesem badz bez. Choc my jemy z miesem codziennie, aby nadgonic zelazo. Cytat:
Cytat:
. Kiedys mi sie calkiem przestawil i potrafil zrobic dwie przerwy po 5,6h w ciagu dnia..za to w nocy jazda bez trzymanki. "Odkrecilam" ten proces i przetrzymalam Go jedna noc karmiac "pod korek" na spiocha ok 22-23 a potem dalam jesc dopiero ok 5 rano. Brzmi moze brutalnie, ale nie zaglodzi sie przez jedna noc,a wrocil do normy. Zreszta ja widze,ze On tez czesto sie budzi z powodu wzdec,a nie glodu. Wiec tez probuje cycem sobie ulzyc. Cytat:
. Ja widze ile On je kiedy naprawde jest glodny,a kiedy ciumka bo ciumka. Takze jak je normalnie w ciagu dnia,albo przynajmniej nie przeciaga sobie godzin przerw do 5-6h to w nocy tak konkretnie je ok 3..spiac od 19. Takze wiem,ze moze nie jesc do 2h. Zreszta jedzac do tego normalnie obiad i kaszke+owoc na pewno brzuch jest pelniejszy niz po samym mleku. choc dzis jak T go przyniosl do lozka o 7 jak wychodzil do pracy to cwaniak sie sam obsluzyl barem mlecznym(nie T. tylko Rob ;p). Jednak nie tyle Mu sie chcialo jesc co poprostu pic. Lenka Kaja jest urocza oooj te nasze watkowe Kaje to sliczne dziewczynki![]() ![]() Evcia Flower Trzymaj sie tam i zdrowiej szybko! Wlasnie uspalam Gagatka ,bo od 8 30 szarzowal i nijak nie mial na to czasu. Ktoras z dziewczyn pisala,ze dziecko marszczy nosek, kurcze u nas to samo. Smiesznie to wyglada jak byk na corridzie;] Do tego sapie jeszcze . Najlepsze,ze podlapal to na tyle,ze jak ja tak zrobie to ten od razu cieszy miche i jeszcze bardziej sie nakreca.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||||||||
|
|
|
#563 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam taki przypadek i dziecko tj pisza dziewczyny sie "odstawilo". Jednak wiesz ja tu nie mędrkuje,ze tak jest napewno tylko przypomnialo mi sie,ze juz taka sytuacje slyszalam. A On wogole zaczal ciagnac cyca i podjadl choc troche,czy od razu bunt? a butle ladnie i bez problemow wypil? czy podgryzal smoka itp?
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#565 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ojej |
|
|
|
|
#566 |
|
Zadomowienie
|
zniosłam wózek z 3 piętra tzn najpierw rama potem gondola potem Filip wyszliśmy na spacerek przejechaam 200m a ten w ryk myślę przestanie za chwilę ale darł się tak bardzo że nic tylko z powrotem do domu
Filipa na 3 piętro potem gondolę a na końcu ramę myślałam że ze zmęczenia z :dupa: kapało normalnie do tego jeszcze rano @ przyszła a w domku młody szczęśliwy ![]() czy wasze maluchy też wam się czasami przysysaja do brody albo policzka???
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
ja znam z opowiesci na forum dwa takie przypadki,
jeden mis dziewczynki , ktora miała go od urodzenia do wieku 10 lat i zaginął na wycieczce w Grecji , dzięki wspaniały ludziom się odnalazł ![]() Był też przypadek zaginionej na wakacjach małpki, niestety nie udało sie odnaleźć tej właściwej , dziecko gorączkowało itd. mama zrobiła akcję na forum , pokazała zdjęcia i jedna forumowiczka odnalazła taką małpke na jakiejś giełdzie w Londynie, zakupiła i wysłała, Dziewczynce powiedziano ,że Georg był na wakacjach i dlatego troszkę się zmienił ,podłożyli go pod drzwi i zadzwonili dzwonkiem i Dziewczynka otworzyła drzwi i go znalazła ![]() Morał taki,ze jeśli dziecko sie do jakiejś zabawki przywiąże to warto szybko kupic 1l lub 2 sztuki i schować , bo może być kiepsko jak zaginie miłość takiego brzdąca ![]() 0 |
|
|
|
#568 | |||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
No ale mam nadzieje,ze u was bedzie inaczej.Ja i tak jak Eryk zacznie siedziec chce dawac mu jedzenie do lapki,a nie papki,no sporadycznie wlasnie deserek,albo na wyjscia poza domem cos.Wczoraj dowiedzialam sie,ze sasiedzi maja 3 letnie dziecko,ktore pije z butelki i je papki ze sloikow,podobno nic innego nie chce ![]() Cytat:
Cytat:
Nam karte kredytowa dali bez problemu,ale mam ja kilka miesiecy,a nie uzylam jeszcze,uzyje w razie najwyzszej koniecznosci.Po miesiacu dzwonili czy chcemy kredyt,ale wstrzymalismy sie z tym,czekamy az chate dostaniemy i moze wtedy wezmiemy. Ale fajnie,ewolucje robi niezle ![]() Cytat:
Cytat:
Dziekuje
|
|
#569 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie chciałam jeszcze napisać ,że silnego masz Synka, Tygrysa ujeżdża jak kucyka, Tarzan jak się patrzy
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-17 o 12:50 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.

za to w nocy skubany co 3 godz ciągnie 

Najczęściej zasypia normalnie, na brzuszku lub na boczku. Wczoraj stękała, kręciła się, wierciła i dopiero tak zasnęła

ubaw pierwsza klasa

za 7 miesiac 

bo szykujemy się do karmienia i młody jak zawsze przeszczęśliwy buźke otwiera i za chwile zonk nie chciał ssać wogóle, maruda na maksa, dałam mu butle z modyfikowanym i wypił i spokojnie się bawi... czyżby sam zrezygnował z cyca 
). Poczekam jeszcze chwile zanim nie zacznie do porzadku siedziec i bedziel mial tron na lata
Filipa na 3 piętro potem gondolę a na końcu ramę
ze zmęczenia z :dupa: kapało normalnie do tego jeszcze rano @ przyszła a w domku młody szczęśliwy
No ale mam nadzieje,ze u was bedzie inaczej.Ja i tak jak Eryk zacznie siedziec chce dawac mu jedzenie do lapki,a nie papki,no sporadycznie wlasnie deserek,albo na wyjscia poza domem cos.