Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-18, 00:37   #631
Karinio
Zakorzenienie

Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012

Ponoć tak,czytałam że jak się dziecko interesuje dorosłym jedzeniem to na takowe jest gotowe.
To kup i daj znać jak idzie Ewelince picie z tego kubka.

A mam pytanie,czy Wasze dzieci jak się smieją na głos,to dostają czkawke i ulewa im się mleko-serek??bo u nas za każdym razem,jak maly się śmieje w głos jest czkawka i zdarza mu się ulać serkiem.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 00:43   #632
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Ponoć tak,czytałam że jak się dziecko interesuje dorosłym jedzeniem to na takowe jest gotowe.

A mam pytanie,czy Wasze dzieci jak się smieją na głos,to dostają czkawke i ulewa im się mleko-serek??bo u nas za każdym razem,jak maly się śmieje w głos jest czkawka i zdarza mu się ulać serkiem.
Jasne, że dam znać

Nie zdarzyło się aby ulała... ale ile ona się na głoś śmieje

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 01:16   #633
Flowerbombka
Zadomowienie

Hej dziewczynki nie mam siły was porządnie nadrobić bo naprawdę kiepsko się czuje..syncio póki co zdrowy na szczęście...

Byliśmy dziś na rehab i strasznie płakal przez większość czasu...leniuszek mój nie lubi się przemęczać...

Lenka Kajulka śliczna w tej czapie..ach te niebieskie oczka

Natka gratuluję zakupu aparatu..jak juz załapiesz co i jak to pochwal się fotkami

Aguska super, że samochód kupiony...

Emigra a to się przytrafiło mężowi...dobrze że dobrze się skończylo..no i fajnie, że kolejne szczepienia juz za córunią..

Ivonka ależ Ewcia zdolniaszka..zanim sie obejrzysz już do szkoly będzie szła..
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 07:55   #634
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:

Viki czesto dostaje czkawki jak sie duzo smieje ( zreszta ja sama tez)
Ale ulewania wtedy nei zauwazylam
Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki nie mam siły was porządnie nadrobić bo naprawdę kiepsko się czuje..syncio póki co zdrowy na szczęście...

Byliśmy dziś na rehab i strasznie płakal przez większość czasu...leniuszek mój nie lubi się przemęczać...

Natka gratuluję zakupu aparatu..jak juz załapiesz co i jak to pochwal się fotkami

Emigra a to się przytrafiło mężowi...dobrze że dobrze się skończylo..no i fajnie, że kolejne szczepienia juz za córunią..

Flower zdrowka zycze i oby Morficzek sie nnie zarazil!

Dzien dobry!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 09:58   #635
mama d
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
kupiłam aparat

Yeahhh, gratuluję, marzenia się spełniają

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

Czuję się dziś jakbym miała jechać na porodówkę, mam taki ból krzyża (okres).

Jeśli chodzi o BLW to najpierw może być w formie zabawy i jako dodatek do jedzenia. Moja lekarka (w sensie jak ja byłam taka tyci tyci) mówiła, że dziecko samo wie kiedy będzie najedzone i mimo iż posiłek taki może trwać godzinę i przypominać pole bitwy, to maluch na pewno sobie poradzi. Ja np. w ten sposób jadałam zupy
Oj bidusiu

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! ja tylko z telefoniku zamelduje sie na wątku i jutro zabiore sie za nadrabianie. Ewunia wczoraj skonczyla 7 miesiecy i chyba z tej okazji przedwczoraj stanela sama przy szczebelkach w lozeczku a byla przy tym niesamowicie radosna. Powiem wam ze czasami zastanawiam sie gdzie sie podziala moja maleńka Ewunia Dobrej nocy!
Mam to samo z moją 7m (wczoraj stuknęło 7m) . Jeszcze stanąć nie stanęła ale leżąc na brzuszku już chwyta szczeble i podciąga się ... najśmieszniej jest jak w naszym łóżku zobaczy szczebelki i zaczyna do nich pełznąć, nie zwracając uwagi na nikogo, potrafi przepełznąć po twarzy wczepiając łapki w oczy i podciągając się na naszych uszach. Kiedy już się dorwie do szczebli to nie chce ich za nic puścić - i taką zabawę z nią mamy z rana
mama d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:18   #636
gosia261282
Gang Iren

Hej!
Dzis mialam trzy pobudki w nocy,a karmienia dwa.Nie wyspalam sie zbytnio.
Wiecie co ja chyba jestem jakas zle zorganizowana,niewniele udaje mi sie zrobic w ciagu dnia i wieczorem jak sobie miniony dzien przeanalizuje to zla jestem na siebie strasznie,ze nie udalo mi sie czegos zrobic i znowu odlozylam na jutro
W sumie to zdaje sobie sprawe,ze w duzej mierze to przez internet To moj naczelny pozeracz czasu.

Cytat:
Ewelinka zasypiała. Zmienia pozycje i jęczy "nieeee", kolejna pozycja i kolejny jęk "nieeee". I tak kilka razy, wzięłam ją na ręce i pytam czy jakaś pozycja jest na "tak" Ululałam, śpi
Eryk tez mowi "nie",ale bardziej jako "nnnie" i chyba rozumie zastosowanie,bo mowi jak zegos nie chce,albo gdy nos mu czyszcze,albo jak zupki nie chcial

Cytat:
Hej dziewczyny! ja tylko z telefoniku zamelduje sie na wątku i jutro zabiore sie za nadrabianie. Ewunia wczoraj skonczyla 7 miesiecy i chyba z tej okazji przedwczoraj stanela sama przy szczebelkach w lozeczku a byla przy tym niesamowicie radosna. Powiem wam ze czasami zastanawiam sie gdzie sie podziala moja maleńka Ewunia Dobrej nocy!

dla Ewuni.
Ale ona idzie jak burza z nowymi umiejetnosciami!

Cytat:
A, dziś Ewelinka próbowała sama siadać, ale jeszcze pokracznie jej to idzie.
Myślę, że za kilka dni powinna opanować tę sztukę.

W ogóle to uśmiałam się z niej.
Kulała się na łóżku, obok siedziała moja mama. Przyszłam do pokoju i usiadłam jedząc wafelka. A Ewelinka jak ruszyła w moim kierunku (kierunku wafelka) Wyglądało to tak, jakby ktoś wystrzelił ją z procy. I wiedziała skubana, że trzeba przebierać nóżkami naprzemiennie
I dla Ewelinki Jeszcze troszeczke i bedzie sama siedziec,super!
Fajne takie zainteresowanie jedzonkiem.Eryk czasem gdy widzi,ze cos jem to buzie otwiera
Stary 2012-09-18, 10:29   #637
Karinio
Zakorzenienie

desiu88,to mój syn nie jest sam odnośnie czkawek vs śmiania U nas głownie ulewanie,jak jest po jedzeniu.Z godzine później też.

Bry

U nas pierwsza pobudka była po 4, ale wziełam go do siebie i jakoś zasnął znowu i nie musiałam wstawać robić mleko. A druga po 8-mej, a ja się czuje niewyspana. A teraz młody siedzi w bujaczku i przed chwilą dokazywał.

gosiu,mam podobnie,aczkolwiek jak jestem padnięta bo mały do wiwatu,to wole posiedzieć ( na wizażu ) i nie robić nic i odpocząć.No,ale nieraz denerewuje mnie to,że nie moge nic zrobić,u mnie głównie z powodu dokazywania małego,jest absorbujący,bo szybko mu się nudzi. A jak śpi,to nie zawsze mi się chce coś robić. Za to wieczorem,jak mały śpi mogłabym wtedy ogarnąć mieszkanie i wtedy sprzątam,ale nie całe mieszkanie to co miałam zrobić w dzień.

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2012-09-18 o 10:31
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:34   #638
mama d
Raczkowanie

kochane powiedzcie jak macie doświadczenie, jak robić zupke z grudkami?
mama d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:43   #639
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:

Też kupiłam ten doidy cup i niedługo będziemy próbowac.
No i zakupiłam też kubek lovi 360 st., ale to jeszcze trochę czasu zanim przetestujemy.

A co do śmiechu - Kaja bardzo często dostaje czkawkę jak się śmieje

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Natka bardzo fajnie że kupiłaś oaparat to teraz pochwal się jakie zdjęcia robi

Cytat:

Dzięki kochana, i zdrówka życzę!
A co do rehab to się chyba z Kają zgrali, bo moja córa też dziś popłakiwała na cwiczeniach.

Desia, czy u Viki było widac chocby "cień" tych wychodzących ząbków?
Kaja troszkę marudna jest bardziej od kilku dni no i dziś o 4 nam się obudziła i marudkowała, wzięliśmy Ją do siebie i w końcu usnęła, ale mam wrażenie że coś Jej dolega, nie wiem czy to nie ząbki. Ale patrzyłam Jej w buziaka i nic nie widac chyba.. Sama już nie wiem..

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-09-18 o 10:45
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:43   #640
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mama d Pokaż wiadomość
podziobac widelcem

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:48   #641
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mama d Pokaż wiadomość
mniej dokładnie blenderowac?
albo widelcem rodrabniac..
Mi pierwsza marchewka wyszła z delikatnymi grudkami, robiłam przez sitko, potem dopiero przypomniałam sobie o tym że moge to blenderem potraktowac.
Stary 2012-09-18, 11:00   #642
tynka88
Zadomowienie

dzien dobry

dzis Tz ma wolne i jedziemy z Mateuszkiem na szczepienie, teraz wygoniłam TZ na spacer z małym, bo mam juz dosc non stop z dzieckiem, a on ciagle ma jakies rozrywki..

Nalozylam odzywke na wlosy, posprzatam troche i mam nadzieje ,ze szybko nie wrócą, bo dziecko moje od rana strasznie jękliwe i głowa mi pęka.

miłego dnia kochane

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 11:11   #643
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Też kupiłam ten doidy cup i niedługo będziemy próbowac.
No i zakupiłam też kubek lovi 360 st., ale to jeszcze trochę czasu zanim przetestujemy.

A co do śmiechu - Kaja bardzo często dostaje czkawkę jak się śmieje

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Natka bardzo fajnie że kupiłaś oaparat to teraz pochwal się jakie zdjęcia robi

Dzięki kochana, i zdrówka życzę!
A co do rehab to się chyba z Kają zgrali, bo moja córa też dziś popłakiwała na cwiczeniach.

Desia, czy u Viki było widac chocby "cień" tych wychodzących ząbków?
Kaja troszkę marudna jest bardziej od kilku dni no i dziś o 4 nam się obudziła i marudkowała, wzięliśmy Ją do siebie i w końcu usnęła, ale mam wrażenie że coś Jej dolega, nie wiem czy to nie ząbki. Ale patrzyłam Jej w buziaka i nic nie widac chyba.. Sama już nie wiem..
ja tam nic nie widzialam
Domyslilam sie po slinieniu i po tym jak namietnie gryzla zimny gryzaczek z lodowki. No i tez dlatego ze Adas w jej wieku mial juz pierwsze zabki, wiec w sumie spodziewalam sie szybko
Pozatym tez widzialam ze jest marudna i placzliwa jak nigdy. Wiec na wyczucie posarowalam zelem , dalalm panadol i jakos nie pomoglo to pomyslalam ze sie pomylialam pewnie. Ale na drugi dzien bylo to samo i podalam nurofen to zrobila sie " normalna", i potem juz szybko poszlo ze widzialam te kreseczki na dziaselkach a na drugi dzien juz chyba wyczulam palcem.
A rozmawialam z pediatra i mowila, ze nie zawsze dziasla sa zaczerwienione i rozpulchnione przy zabkowaniu, czyli czasami mozna nie zauwazyc.
Pozatym tez mowila, ze jakby co to dawac syropek, jesli panadol nie pomaga to nurofen. No albo czopek co kto tam ma.
Dobrze, ze mozna jakos ulge przyniesc - bo ani to dla dziecka przyjemne ani dla nas
Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
dzien dobry

dzis Tz ma wolne i jedziemy z Mateuszkiem na szczepienie, teraz wygoniłam TZ na spacer z małym, bo mam juz dosc non stop z dzieckiem, a on ciagle ma jakies rozrywki..

Nalozylam odzywke na wlosy, posprzatam troche i mam nadzieje ,ze szybko nie wrócą, bo dziecko moje od rana strasznie jękliwe i głowa mi pęka.

miłego dnia kochane
To jak najmniej bolesnego szczepienia!

Viki 28.04.2012
Stary 2012-09-18, 12:04   #644
natkulec
Zadomowienie

Hej!
Ja muszę pochwalić dziś moją Madzię dziś pierwsze nocne karmienie było dopiero o 5 rano o 1 się wierciła i zakwękała ale dałam smoczka i usnęła bez płaczu. Obudziła się o 5, jak zobaczyłam która godz to w szoku byłam cyce miałam twarde zjadła jednego, usnęła o 6:15 zjadła 2 i spałyśmy do 8 teraz jest już po godz drzemce, zje zupkę i jedziemy po kurteczkę jesienną do pepco
Stary 2012-09-18, 12:15   #645
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Emigra - dobrze że mężem już w porządku. Zawsze miał alergie? czy teraz się ujawniła?
ma alergie od 14 roku zycia, ale od kilku lat o tyle dziwne ze jednego roku ma szok alergiczny po brzoskwini a drugiego moze zjesc ich kilo .... ostatni szok mial wlasnie po brzoskwini, jakies 2 lata temu. A rodzynki jadl cale zycie, dzien wczesniej tez i tu nagle ciach - najpierw dretwialo mu w ustach (ale nie przestal jesc) a pozniej zaczely sie robic bable i plamy na calym ciele, naszczescie nie doszlo do puchniecia...

Czesc mamuski, normalnie ostatnio coraz mniej przesiaduje przy kompie co za tym idzie i na wizazu... ciagle malutka mnie absorbuje. Skok sie skonczyl, no ale zeby i szczepienie razem to jedna masakra. Mala cala noc poplakiwala przez sen, w miejscu klucia ma zaczerwienienie i wyraznie boli ja ta nozka... podaje jej paracetamol, choc temp oskaluje w okolicach 38 °. Bylysmy dzisiaj znowu na zakupkach, tym razem sobie kupilam sweterek w h&M no ale malej dostala sie czapka taka na jesien (mam albo calkiem cienkie albo calkiem grube) i bluzeczka rozowa - taka jak w tamtym tyg dostala fioletowa bylysmy tez z kolezanka na kawce, kupilysmy sushi i czekamy na babcie, bo ma przyjechac za jakas h. Malusia spi na balkonie

Musze poczytac o tym BLW..

Karolca kupilas ten kubeczek? Ja sie zastanawiam.... choc mam juz chyba 4 i Julcia z zadnego nie chce pic ...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:43   #646
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Czesc mamuski, normalnie ostatnio coraz mniej przesiaduje przy kompie co za tym idzie i na wizazu... ciagle malutka mnie absorbuje. Skok sie skonczyl, no ale zeby i szczepienie razem to jedna masakra. Mala cala noc poplakiwala przez sen, w miejscu klucia ma zaczerwienienie i wyraznie boli ja ta nozka... podaje jej paracetamol, choc temp oskaluje w okolicach 38 °. Bylysmy dzisiaj znowu na zakupkach, tym razem sobie kupilam sweterek w h&M no ale malej dostala sie czapka taka na jesien (mam albo calkiem cienkie albo calkiem grube) i bluzeczka rozowa - taka jak w tamtym tyg dostala fioletowa bylysmy tez z kolezanka na kawce, kupilysmy sushi i czekamy na babcie, bo ma przyjechac za jakas h. Malusia spi na balkonie
Biedna Julka po szczepieniu
Ja w H&M tez upatrzylam dla siebie sweterek i dzinsy jeszcze fajne widzialam,musze tam pojsc po wyplacie mezowskiej.

Dziewczyny planujecie przebrania dla dzieciaczkow na Halloween? U nas juz zaczely sie w sklepach pokazywac rozne rzeczy z tej okazji.Tylko z tego co widzialam na razie,dla takich malych kiepski wybor jest.Na to wyglada,ze Eryk bedzie dynia
Stary 2012-09-18, 13:00   #647
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Biedna Julka po szczepieniu
Ja w H&M tez upatrzylam dla siebie sweterek i dzinsy jeszcze fajne widzialam,musze tam pojsc po wyplacie mezowskiej.

Dziewczyny planujecie przebrania dla dzieciaczkow na Halloween? U nas juz zaczely sie w sklepach pokazywac rozne rzeczy z tej okazji.Tylko z tego co widzialam na razie,dla takich malych kiepski wybor jest.Na to wyglada,ze Eryk bedzie dynia

Napewno bedzie przeslodki!

Viki 28.04.2012
Stary 2012-09-18, 13:02   #648
Mravka
Zadomowienie

Dobry dzien!
Cytat:
kupiłam aparat
super! to teraz tylko opanowac funkcje i bedziemy mialy codziennie nowa porcje zdjec,prawda? a co w koncu zakupilas?
Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
hej laseczki!

OOoooo jak sie stesknilam za Wami - czytam i mi sie papa smieje, w koncu jestem w domu i moge odpisac na spokojnie (o ile sie Anson nie obudzi z drzemy ale cos cisnie juz godzine, niepodobne to do niej ).
Na wakacjach bylo superowo! Nie za goraco, nie za zimno. Troche plazowania, basenowania, duuuuzo nicnierobienia i mnostwo wloskiego pycha jedzonka (przytylam ).
Ania zadowolona byla, spala ok, w dzien 2 lub 3 drzemki. Cyckowalysmy obficie przed i po drzemkach, bo mialam paranoje ze sie odwodni I cieszylam sie tym cyckowaniem na zapas bo juz decyzja podjeta i przechodzimy na mm. Ania nigdy nie byla glodomorem i spokojnie wytrzymala 3-4h w dzien i 8 w nocy ale jak jej dac mm to dopije, szczegolnie wieczorami ostatnio byly juz problemy ciut. Takze sie emocjonalnie zegnam z rola matki-karmicielki, bylo fajnie, jestem dumna ale trza isc dalej. Pewnie pamietacie ze Anson to raczej pajaczek, przybierala zawsze w dolnej granicy normy, moze na mm jak bedzie wiecej mleczka to troche sie podtuczy? Kto wie? Aptamil jej zawsze smakowal i z butla nie ma problemu takze mam nadzieje ze pojdzie gladko. Trzymajcie kciuki plis

Zanim wyjasnilas dziewczynom o co chodzi to sie zastanawialam czys juz spakowana

Nikki, ja mysle ze i tak super sobie radzisz w tej nauce zasypiania Wiadomo ze sa lepsze dni i gorsze ale Oskarek szybko zakuma i nie bedziesz go musiala lulac jak bedzie wazyl 10kg. Ja zaczelam od dnia zero, odkladalam do lozeczka jak byla spokojna, trzymalam po min 5 minut az prawie spala. Jakos nie pojmowalam wtedy ze mozna dziecko z otwartymi oczami do lozka wlozyc i zasnie samo. A dzis Ania konczy 5 miesiecy, marudzi ze zmeczenia to wkladam, caluje i wychodze

No mam nadzieje ze bede mogla jakies pozytywne relacje zdawac Bardzo sie fajnie czytalo wasza wymiane pogladow. Czytalam ksiazke o BLW i co Gosiu napisalas wsio sie zgadza. Jesli chodzi o papki to one sa 'tradycyjne' dopiero od czasow kiedy wynaleziono blendery A wczesniej to mysle ze dzieci byly na cycku az umialy sobie same poradzic z jedzonkiem jakie rodzice byli im w stanie dostarczyc. Tlumacza ze papki takie gladkie to wymysl z czasow kiedy zalecenia byly zeby bardzo wczesnie rozszerzac diete, czytalam ze w stanach to nawet byl 6 tydzien kiedys. Od 6 miesiaca to nawet ogolne zalecenia sa zeby juz te papki nie byly takie super gladkie tlyko mialy grudki. A BLW mozna zaczac jak dziecko stabilnie siedzi, czyli 6-7 miesiac chyba potem jeszcze pare tygodni na rozruch az z fazy wkladania i wypluwania przechodzi to zucia i polykania malych ilosci. Ja tez nie bede sie super trzymac ortodoksyjnych zalecen BLW i dam Ani jakies papki niedlugo, bo cos nie sadze zeby zbyt szybko siedziala. Ale to bardzie dla poprobowania, jak jej smakuje i jak brzuszek to przyjmie, nie mam cisnienia na zastepowanie calego posilku.

O ja, leze i kwicze
Mialam wizje jak opatulona kocem siedzisz na tym kibelku z ktorym tak wojowalas

Ania ostatnio fejkowo sobie poklasluje tak teatralnie zeby na nia patrzec (takie khe-kheeeee-kheeee). I zaczela pelzac, jak sobie upatrzy jakis cel to sunie stylem dowolnym, w miedzyczasie pokrzykuje z niezadowolenia jak sie nie posuwa w obranym kierunku

Ide oporzadzac 4 kupe dzis. Co ja napadlo? Normalnie jak niemowle
hej ;-) ciesze sie,ze wyjazd udany i moglaŚ sobie odsapnac. Swoja droga ladnie sie pobyczyliscie, teraz poprosze o fotorelacje
Fajnie,ze Anson taka grzeczna byla . OO czyli decyzja podjeta i odcinasz doplyw w mleczarni? Wazne,abyscie obie byly zadowolone, to podstawa!!
Ty sobie tam nie wizualizuj ,bo takich wielkich kocy nie robia cobym sie mogla okryc

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Wywiad zrobiony

rosół z gołębia ( Mravka niech Twój gołąb ma się na baczności ) dostawałam z butli zagęszczony kaszką , reszta rozdrabniana na deseczce albo przecierane przez sitko albo tarte na szklanej tarce.....ale jadek jestem chociaż pewne rzeczy polubiłam w wieku późniejszym i niektóre w "podeszłym" , nie lubiłam kiedyś ogórka zielonego, majonezu, pomidora, musztardy , ryb w occie i śledzi, do dziś nie lubię surowych pomidorów i ryb w occie , śledzi i niektórych smażonych , za to musztardę świadomie spróbowałam niedawno i uznałam ,że lubię.
A no i sok z cebuli , nie dam rady choćbym chciała nie przełknę, bo

Kaja będzie dostawać więcej rzeczy mojej produkcji niż Nina, mam wychowawczy to czas jest, muszę tylko znajomości z kolegami rolnikami odnowić,żeby mi tam jakies warzywka czy kuraki odstąpili.

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Jedziemy na papkach kupię pewnie jakieś słoiczki wg wieku odpowiednie i zobaczę jakie tam są te grudy , bo nie pamiętam.
Z tym odruchem wymiotnym to nie wiem czy niektóre dzieci nie mają czegoś tam z czuciem w podniebieniu,nadwrażliwoś ć to była czy coś, kurka nie pamiętam dokładnie, koleżanka jeździła po lekarzach ( dziecko prawie wyłącznie cyca do 2 lat) bo wlaśnie każda próba jedzenie stalego początkowo to był pawik i między innymi to podejrzewano.
koniaaa...od Mojego Golebia Agenta specjalnego to mi wara ;p ja juz Go tam uczule jakbys Mu chciala kolo piora robic :P

Co do Twoich niecheci smakowych..pomidorow niet? kurcze,a to takie pyszne;ppp ,ale rozumiem,ze pod postacia sosu sa juz zjadliwe dla Twojego podniebienia?
Ja jestem antybrukselkowa..jakos to warzywa "staje mi" w gardle. Takie miekkie i ten smak..bleeeh. Jako dziecko nie chcialam jesc jajek,bo balam sie ,ze kurczak mi sie w brzuchu zagniezdzi

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Dobrze że z mężem już ok
No a Julka może i mała ale za to zdrowa.
No i gratuluję pomału wychodzących ząbków

Gratulacje

Super że wakacje się udały
a na mm przechodzisz bo wracasz do pracy czy masz już mniej pokarmu??

Dzięki też od dnia zero usypiałam w łóżeczku na początku trwało to 2 godz ale zasypiał sam ale od czasu kolek tylko ręce;/ No ale jestem dobrej myśli
Dziś drugi dzień nauki i .... Oskar odłożony do łóżeczka bawił się uderzając rączką po szczebelkach i oczka po 30min mu się zamknęły i zaczął popłakiwać wiec uspakajałam głaskając i całując po główce pomogło na 5 min potem płacz taki że trzeba było wziąśc na ręce ale przytuliłam go i po 2 min odłożyłam do łóżeczka i śpi
trzymam kciuki za postepy w nauce zasypiania. Grunt to konsekwencja- na pewno dasz rade!
Cytat:
.
Flower...wypedz chorobsko precz..byle szybko
Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
dzien dobry

miłego dnia kochane
za szczepienie ,coby bylo szybko i bezbolesnie..a co najwazniejsze, zadnych skutkow ubocznych! Tez sie ciesze jak T zabiera Robsona na spacer,bo wtedy moge porobic cos dla siebie- najczesciej poprostu NIC nie robic..Potem tylko T dzwoni "juz mozemy przyjsc,czy jeszcze potrzebujesz czasu?"
Cytat:
Napisane przez natkulec Pokaż wiadomość
Hej!
Ja muszę pochwalić dziś moją Madzię dziś pierwsze nocne karmienie było dopiero o 5 rano o 1 się wierciła i zakwękała ale dałam smoczka i usnęła bez płaczu. Obudziła się o 5, jak zobaczyłam która godz to w szoku byłam cyce miałam twarde zjadła jednego, usnęła o 6:15 zjadła 2 i spałyśmy do 8 teraz jest już po godz drzemce, zje zupkę i jedziemy po kurteczkę jesienną do pepco
No to rewelacja, nocka jak marzenie. Smok to jednak potrafi zdzialac cuda ;-). Kochana,a powiedz podawalas Ty moze Madzi kasze jaglana ?
Bo chce zakupic takowa i dawac z owocami i tak z ciekawosci pytam,czy juz moze testowalas?

ja wlasnie popelnilam nalesniki...potem nawrzucam sera i zapieke w piekarniku..na to brzoskwinie i sos czekoladowy. Ludzie jak o tym pisze to mam jezyk do podlogi. Ogorkowa tez czeka w kolejce na swoje 5 minut. Dzis mam dzien gloda, ale chyba zbliza sie pierwszy @ od...hohoh..Kurcze juz nie pamietam jak to bylo.

W czw i pt znowu zostaje sama,bo T leci do Danii. Licze,ze mi przywiezie taka pyszna czekolade z orzechami..Tabliczka jest duuuuza,ale ostatnio dałam rade prawie naraz . Wyrzuty sumienia byly tylko przez chwile;]
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski

Edytowane przez Mravka
Czas edycji: 2012-09-18 o 13:18
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 13:02   #649
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Zia fajnie że jesteś zadwolona z wakacji, mnie też się Sycylia bardzo podobała a w jakiej miejscowości byłaś???
Bylismy na wsi pod Modica - samo poludnie wyspy.

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Super że wakacje się udały
a na mm przechodzisz bo wracasz do pracy czy masz już mniej pokarmu??
Do pracy jeszcze nie wracam. Przechodze na mm dla 'wygody' bo Ania juz dawno w nocy nie ciumka wiec mleka w nocy nie bede raczej musiala szykowac. I mam wielka nadzieje ze troche wiecej bedzie jadla niz na cycku, bo jednak wieczorami piersi ciut pustawe i sie mala juz denerwowala . Plus chce wprowadzac stale pokarmy metoda BLW gdzie nie mozna dziecka pospieszac ani decydowac za nie o wielkosci porcji wiec chce miec komfort psychiczny ze jej choc mleczka nie brakuje

Edytowane przez Zia_
Czas edycji: 2012-09-18 o 13:05
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 14:23   #650
Mravka
Zadomowienie

aah i jeszcze zapytowywuje w jednej sprawie
Myslalyscie juz o kombinezonach na zime? Bo jakby nie patrzec zbliza sie powoli i chyba za niedlugo nalezaloby cos zakupic,zeby dzieciowi cieplo w zadek bylo. W sumie na kilka mc (listopad-luty) oczywiscie zaleznie od "ilosci"zimna. Na jesien mam juz kurtki/grubsze spodnie i jakis cienszy ...ale te zimowe zakupy mnie troche przerazaja
Zastanawiam sie tylko jaki powinien byc..bo to,ze jednoczesciowy to juz wiem. Nie wiem tylko na co dokladnie zwrocic uwage. Na pewno chcialabym aby Rob mogl sie w Nim ruszyc i nie wygladal jak hipek z rekoma po bokach(wiecie co mam na mysli,ze dziecko rusza tylko gałkami ocznymi,bo reszta nie moze). Wiadomo,ze to bedzie zakup jednorazowy/jednosezonowy..ale chcialabym nie "umoczyc";]
Jakies propozycje/pomysly/sugestie? bede dzwieczna!
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 14:48   #651
natkulec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

No to rewelacja, nocka jak marzenie. Smok to jednak potrafi zdzialac cuda ;-). Kochana,a powiedz podawalas Ty moze Madzi kasze jaglana ?
Bo chce zakupic takowa i dawac z owocami i tak z ciekawosci pytam,czy juz moze testowalas?

ja wlasnie popelnilam nalesniki...potem nawrzucam sera i zapieke w piekarniku..na to brzoskwinie i sos czekoladowy. Ludzie jak o tym pisze to mam jezyk do podlogi. Ogorkowa tez czeka w kolejce na swoje 5 minut. Dzis mam dzien gloda, ale chyba zbliza sie pierwszy @ od...hohoh..Kurcze juz nie pamietam jak to bylo.

W czw i pt znowu zostaje sama,bo T leci do Danii. Licze,ze mi przywiezie taka pyszna czekolade z orzechami..Tabliczka jest duuuuza,ale ostatnio dałam rade prawie naraz . Wyrzuty sumienia byly tylko przez chwile;]
Tak nocka rewelacja, oby sie potarzała
Co do kaszy jaglanej to dodawałam jej do zupki i jej smakowała, używam też kaszy kukurydzianej i płatków owsianych do zupek i do owsianki

kochana kusisz tymi nalesnikami z czym je robisz, tylko z serem do piekarnika? i na to brzoskwinie z puszki? ja dzis jadłam na sniadanie naleśniki z dżemem własnej roboty, mąż robi naleśniki bo ost ma smaka na naleśniki na śniadanie więc robi prawie codziennie
Stary 2012-09-18, 14:50   #652
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Myslalyscie juz o kombinezonach na zime? Bo jakby nie patrzec zbliza sie powoli i chyba za niedlugo nalezaloby cos zakupic,zeby dzieciowi cieplo w zadek bylo. W sumie na kilka mc (listopad-luty) oczywiscie zaleznie od "ilosci"zimna. Na jesien mam juz kurtki/grubsze spodnie i jakis cienszy ...ale te zimowe zakupy mnie troche przerazaja
Zastanawiam sie tylko jaki powinien byc..bo to,ze jednoczesciowy to juz wiem. Nie wiem tylko na co dokladnie zwrocic uwage. Na pewno chcialabym aby Rob mogl sie w Nim ruszyc i nie wygladal jak hipek z rekoma po bokach(wiecie co mam na mysli,ze dziecko rusza tylko gałkami ocznymi,bo reszta nie moze). Wiadomo,ze to bedzie zakup jednorazowy/jednosezonowy..ale chcialabym nie "umoczyc";]
my mamy coś w tym stylu z tej firmy tyko z helikopterem jest o tyle fajny że ma suwaki na nogach i można zrobic albo spodenki albo śpiworek w zalezności od potrzeby fajnie się go odpina można rozebrac śpiące dziecko itd cena wysoka ale teściowa sponsorowała

http://www.babyland.pl/inkontrahent....47&q=&r=0&rg=0

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 14:51   #653
natkulec
Zadomowienie

Cytat:
kombinezon też chcę kupić, ja chcę taki z bucikami i rękawiczkami, musi byc ciepły, może kupię na allegro używany lub w ciucholandzie bo to jak piszesz na jeden sezon a w sklepach są po ok 199zł
bylismy właśnie w Pepco po kurteczkę i oczywiście kupiłam jeszcz bluzeczke z długim, ogrodniczki jeansowe i rajtuzki, lubię ten sklep bo za wszystko dałam 70zł
Stary 2012-09-18, 14:53   #654
ivonka7
Rozeznanie

Słuchajcie dziewczyny, rada mi potrzeba od innych mamuś. Mianowicie Ewa ładnie wcina wszelkie obiadki, owoce i kaszkę ale zawsze popija cycusiem. Czasami daje jej z kubeczka wody, ale to może 2 łyczki. Ona praktycznie nic innego niż mleko nie pije No i tak się zastanawiam czy powinnam ją dopajać, uczyć czegoś innego czy skoro na razie karmie i zamierzam to robić to pierś wystarczy... Mamy niekapek oraz kapek -ale te kubeczki służą jako gryzaki niestety, tak jak wszystko dookoła...
Jakieś rady? Prooosze
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 15:04   #655
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Ja z podczytywania internetu widze ze w Polsce jest szal na kombinezony Tchibo. Nie wiem co to za cuda ale podobno na allegro chodza drozej niz w sklepie bo tak szybko wykupuja ludzie.
Ja w sumie nie wiem czy nie zanwestowac w jakis spiworek, tylko musialby byc taki zeby i do spacerowki i do fotelika (o otwory na pasy chodzi). No ale wtedy nie ma zbyt opcji zeby bobasa z wozka wyjac na spacerze
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 15:06   #656
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
W sumie to nie wiem co poradzic,jedynie zeby nie byl sztywny.Ja na pierwsza czesc zimy mam kurteczke i kombinezon,rozm 6-9 ale malutki wypada,moze do grudnia-stycznia ponosi max.Na druga czesc zimy kupilam uzywki na eBayu,takie:

http://www.ebay.co.uk/itm/M-CO-Boys-...vip=true&rt=nc

http://www.ebay.co.uk/itm/Marks-Spen...vip=true&rt=nc

Ale dotykowo jeszcze nie wiem jakie sa,bo nie dotarly,tzn musze odebrac z poczty,bo awizo mam.

Cytat:
Słuchajcie dziewczyny, rada mi potrzeba od innych mamuś. Mianowicie Ewa ładnie wcina wszelkie obiadki, owoce i kaszkę ale zawsze popija cycusiem. Czasami daje jej z kubeczka wody, ale to może 2 łyczki. Ona praktycznie nic innego niż mleko nie pije No i tak się zastanawiam czy powinnam ją dopajać, uczyć czegoś innego czy skoro na razie karmie i zamierzam to robić to pierś wystarczy... Mamy niekapek oraz kapek -ale te kubeczki służą jako gryzaki niestety, tak jak wszystko dookoła...
Jakieś rady? Prooosze
Moja Wiki tez nie bardzo chciala pic i w sumie 9 miesiecy (tyle co karmilam) nic nie pila oprocz mleka z piersi.A pozniej juz zaczela chetnie pic wode,soki,herbatki.
Stary 2012-09-18, 15:21   #657
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Moja Wiki tez nie bardzo chciala pic i w sumie 9 miesiecy (tyle co karmilam) nic nie pila oprocz mleka z piersi.A pozniej juz zaczela chetnie pic wode,soki,herbatki.
O bardzo Ci dziękuje czyli nie jest to nic złego, mam nadzieje że nie będzie problemu z kubeczkiem jak już się odstawimy. Ale oczywiście będę karmić tak długo jak tylko będę mogła.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 15:27   #658
cziqua
Zadomowienie

o to jest nasze zimowe wdzianko

kombinezon jako spodenki śpiworek i otwarty
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kombinezon.jpg (69,0 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kombinezon22.jpg (107,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kombinezon2.jpg (95,5 KB, 11 załadowań)

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 16:01   #659
koniakonia
Zakorzenienie

Hejka,

my dzisiaj byłyśmy na szczepieniu, Kaja waży 9100 i 70 cm ma .
Nawet nie zapiszczała, a to wzw w girkę było, więc widocznie Kochana chciała mi zaoszczędzić smutku.

Od 11 do teraz byłyśmy na dworze, trzeba korzystać z pięknej pogody.

Mravka ja mam kombinezon po Ninie, z coccodrillo, tani nie był, ale jest wart swojej ceny, nie jest grubaśny,a ciepły. Nie sztywnieje na zimnie ( co ponoć niektórym materiałom się zdarza), daje możliwość poruszania się. Ogólnie liczy się dobry materiał i wypełnienie.Jeśli chodzi o śpiworki to koniecznie z dziurą na pasy, no chyba że ktoś lubi nie zapinać, no ale zimą to na jakieś zaspy się podjeżdża itd. więc lepiej żeby dziecko było zapięte.Poza tym warto zwrócić uwagę na kolor, ciemniejszy , bezpieczniejszy, w razie plamy po ulaniu itd. to jednak schnie długo, a to zima będzie.

Ivonka nie dopajam póki co, nie ma upałów , więc potrzeby nie widzę, mleko traktuje jako picie.Wszystkiego dobrego dla Ewy

Ps. Mravka u nas też naleśniki z serkiem z bitą na wierzchu i polane sosem czekoladowym .Do tego kalafiorowa , moja na dietę buhahahaha. A co do tych pomidorów....nie lubię tylko surowych solo, w sałatkach zdzierżę , ale sok pomidorowy, ketchup uwielbiam, a sos pomidorowy od goląbków to bym jadla na okrągło.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-09-18 o 16:22
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 17:17   #660
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
ja kombinezonu nie kupuje narazie.. mam kurteczki i ostatnio kupilam taki spiworek http://www.ebay.de/itm/Fillikid-Fuss...ht_1486wt_1141 tylko szary z rozowym w srodku, pasuje do spacerowki, sa otwory na pasy, rozpina sie tak ze mozna wygodnie dziecko wsadzic itp
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości