|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#69601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
lokuuusiu w postaci Cyferek oddawaj tak ze 20 cm włosia
przyda mi się, to nic, że skręt całkiem inny
|
|
#69602 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny dzięki za rady! Zmienię trochę swój "plan działania" względem mojej szopy :p Zaopatrzyłam się w Garniera Avocado, mama miała mi dokupić Isanę babass, ale tak jak mówicie nie ma jej i pomyliła się kupując 2 butelki różowej. Wypróbuję ją, może nie będzie zła dla moich włosów...
Mam zamiar myć włosy tak jak to robię co 2 dni Isaną i dodatkowo odżywiać je Garnierem. Dwa razy w tyg olej (może spróbuję czegoś innego niż oliwa?), raz szampon. Będę też czesać tylko mokre z odżywką do spłukania, oczywiście grzebieniem z szerokim rozstawem zębów Spróbuję też żelu lnianego. Zobaczę może coś pomoże! Będę się na pewno odzywać ![]() Mam jeszcze dwa pytanka. Pierwsze: co sądzicie o nakładaniu odżywki na skalp głowy (moje włosy się nie przetłuszczają ew. jakiś centymetr od skóry, nie dalej, ale to i tak po dłuższym czasie od mycia i dodam, że nie mam problemów z wrażliwą skórą czy łupieżem)? Drugie: przydałoby się coś jeszcze b/s, czy to już przesada? Na koniec jeszcze raz dzięki! *
|
|
|
|
#69603 |
|
Rozeznanie
|
Cyferki i Edkaaaa macie piekne wlosy
|
|
|
|
#69604 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po dwóch dniach swędzi, ale to chyba normalne, skalp się zabrudzi i daję znać by go umyć, he he.... Teraz używam szamponu z apteczki babuni mleko i miód i szczerze to jest lepiej Dwa miesiące temu wziełam ślub zaniedbałam włoski przed, a do tego fryzjer mi je spalił czesząc na ślub i na próbnej, teraz walcze o nie, ale bez fryzjera to nie ma za dużego sensu pewnie. Dziś zauważyłam patrząc na kilka wlosów pod słońcem, że są rozdwojone, niektóre takie cieńsze i to nie na końcach tylko na długości :/ i robią się supełki |
|
|
|
|
#69605 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tutaj polecane szczególnie Joanna Naturia (mak & bawełna, len & rumianek) albo balsam Nivea Curls, taki niebieski.
|
|
#69606 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Nawet nie wiecie jak się wkurzyłam na tego cholernego Rossmana, że jednak potwierdzili wycofanie Issany z Babassu! Grrrr! W żadnym odwiedzonym rossie w Gdyni jej nie ma. Strzelam na nich wielkiego, ogromnego focha i nic więcej tam nie kupię. Zamawiam bingacze, nadadzą się i na maski i na odżywki myjące, a Rossmann niech się pocałuje w d... Przenoszę się do konkurencji np. do natury. FOCH z przytupem normalnie!
|
|
|
|
#69607 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zawiera silikon który nie jest zmywalny wodą, to rodzaj substancji która odparowuje po pewnym czasie, ewentualnie wymaga użycia delikatnego szamponu
|
|
#69608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc zasadę sformułowałabym: nakładaj na skalp odżywki przeznaczone do nakładania na skórę (będzie w opisie), a przy pozostałych próbuj stopniowo na małym kawałku skóry i upewnij się, że dokładnie spłukujesz |
|
|
|
|
#69609 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj wieczorem tak oto przyszykowalam wlosy do spania
:wcierka z Seboradinu na skalp, nastepnie spryskalam wlosy psikadlem z wody destylowanej i mleczka migdalowego, na to odrobina Ziaji rycynowej i kok-slimak na czubku glowy. Spalo sie dobrze . I dzis rano co ja widze? W miare regularne fale - koncowki troche powykrecane - brak puchu, i co najwazniejsze - trzymaja sie kupy bez spinek, nic mi nie opada na twarz Anwen ma u mnie wirtualna skrzynke piwa za ten sposob reanimacji. Polecam wszystkim falkom. Dzis do niej chyba napisze z podziekowaniem. Nie wiem, czy nie powstrzymac sie od tego laminowania...w koncu wlosy mam suche. A Kascysko pisala, zeby nie klasc na suche wlosy zelatyny, bo mietla gwarantowana. Tyle, ze moje wlosy zawsze byly takie suche |
|
|
|
#69610 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeno dwa koczki ślimaczki, bo za krótkie te włosy mam ![]() Cytat:
Nie laminowalabym suchych, chyba że zrobisz intensywną maseczkę - oleje, humektanty i do tego odrobina protein. Tylko czy nadmiar szczęścia nie zabije? kojarzę że jakis czas temu rozważałaś, czy Twoje włosy aby nie są niskoporowate?
|
||
|
|
|
#69611 |
|
Przyczajenie
|
Wiecie że po 2 zastosowaniach metody OMO (17 wieczorem i 18 wieczorem) i jednokrotnym wtarciu oliwy z oliwek(17) już widzę efekty tej metody!! Może nie tyle widzę co czuję. Moje włosy przede wszystkim są lżejsze, gładsze i delikatniejsze. Widzę tez troszeczkę większy blask. I loki ładniej się skręcają, bardziej regularnie. Kurczę nastawiałam się że pierwsze efekty zobaczę za kilka tygodni a tu proszę. Może moje włosy nie były w tak opłakanym stanie jak sądziłam
Jak będę miała możliwość to wstawię fotkę do porównania. Same zobaczycie Na razie kawałeczek włosów bo więcej sama nie potrafię sfotografować.
|
|
#69612 |
|
Rozeznanie
|
Uff, przebrnęłam przez kilka ostatnich stron
Dziewczyny, mam problem ![]() Zaczęłam metodę CG: olej na włosy, później zmyłam szamponem Farmona Radial ze skrzypem i SLES, na koniec różowa Isana d/s, żel lniany i jedwab na końcówki. Było wszystko ok. Przy następnym myciu spróbowałam mycie odzywką, wybrałam Isanę różową, dokładnie spłukałam i włosy, nałożyłam żel lniany i jedwab na końcówki wyglądały jak w załączniku. Niestety, już następnego dnia głowa zaczęła mnie swędzieć, przy okazji pod paznokciem wyczuwam łupież, a włosy po 2 dniach sa strasznie przetłuszczone Ja coś źle robię? |
|
|
|
#69613 |
|
Raczkowanie
|
|
#69614 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#69615 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i pięknie, efekty motywują do dalszego działania ![]() Cytat:
2). Mycie odżywką - niestety nie jest dla każdego. Wypróbuj koniecznie OMO Ajrisz kilka w ostatnich postach pisała na ten temat + o łagodzeniu też. Trzymam kciuki, żeby wszystko wróciło do normy ![]() Swoją drogą włoski mają cudowny połysk |
||
|
|
|
#69616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do porowatosci, to ja jestem w kropce. Za wysoka przemawia fakt, ze szybko schna (np. po myciu sles przed henna, kiedy nic na nie nie klade, zanim rozrobie papke hennowa one juz potrafia podsychac), no a po maskach, odzywkach i stylizacji schna wolniej, nawet do 2 godzin. Zaolejowalam sie pestkami z dyni, niedlugo to zmyje szamponem (nowy nabytek - rozany ) i machne sobie maske nawilzajaca. Miod, aloes i przecier bananowy dla niemowlat podlany olejem ostowym.
|
|
|
|
|
#69617 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie schnięcie trwa dużo dłużej.Co to za szampon różany? Moje własnie jedzą , maska z miodu, Isany babassu i olejku pomarańczowego Alterry.
|
|
|
|
|
#69618 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#69619 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mycie ze SLES było oczyszczającym a do OMO nie mam szamponu bez silikonu |
|
|
|
|
#69620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tak na wszyskie włoski patrze i wszystkie takie długaśne a moje takie króciaki i uparcie stoją w miejscuprzyłączam sie do ogólnego focha na Ross'a
|
|
|
#69621 |
|
Rozeznanie
|
To domyślam się, cóż to za seria. Załączam w załączniku zdjęcie, które pojawiło sie jakis czas temu na facebooku isany. To seria bez silikonów i parabenów, całego składu nie podali, ale oby był jakiś sympatyczny, któż wie, może będzie lepsze niż seria z babassu
|
#69622 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w Rossmannie dwa rzędy odżywek Isana z babassem
Ale moje włosy nie znoszą tej odżywki- nieważne, czy w roli myjadła, czy też b/s, d/s Wczoraj na godzinę nałożyłam sobie maseczkę zrobioną z Garnier AiK, oleju rycynowego, miodu i żółtka. Zrobiłam ją przed myciem, bo bałam się, że rycyna sama się nie zmyje. Więc: maska mycie: Facelle sensitive d/s: Garnier AiK(skończyła mi się Alterra) b/s:... Garnier AiK (skończyły mi się Joanny)wysuszyłam naturalnie, gdy były lekko mokre zwinęłam w dwa koczki-ślimaczki, po dwóch godzinach koczki przekształciłam w dwa rulony i tak jeszcze na pół godziny. Metoda ta została przeze mnie odgapiona od Brunetki ![]() Moje włosy wyglądały ślicznie Tak więc narazie zdradzam wszelkie stylizatory na rzecz koczków-ślimaczków ![]() Dziewczyny, polecacie którąś maskę L'biotica najlepszą dla kręconowłosych? |
|
|
|
#69623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#69624 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie zakrecone i falowane dziewczęta
![]() Przyłączam się do tematu,bo coś falo-lokowanego posiadam na głowie. A teraz pytanie,czy może ktoś mnie uświadomi konkretnie jaki mam rodzaj skrętu? Ja nie potrafię go określić
|
|
|
|
#69625 |
|
Raczkowanie
|
Czytam ten blog od dawna, jednak nie stosuję się do wszystkich zasad CG, przede wszystkim nie walczę o skręt. Włosy mam lekko falowane i ładniej wyglądają jak są bardziej proste. Ale nie o tym. Ponieważ mam bardzo rzadkie i cienkie włosy zaczęłam ostatnio eksperymenty z płukankami ziołowymi, dawniej przyniosły mi one wspaniałe rezultaty.
Na jednym forum przeczytałam o płukance z hibiskusa. Podobno nawilża i wpływa na zmniejszenie wypadania, więc od razu do sklepu i płukanka na włosy I teraz pytanie: dlaczego tak się dzieje skoro hibiskus jest ziółkiem teoretycznie nawilżającym. Gdzieś czytałam, że on zakwasza włosy, coś jak ocet. Czy może być tak, że to zakwaszenie jest zbyt mocne? |
|
|
|
#69626 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Piękny pierdzielnik masz Taki balagan falowano-loczkowy ![]() Typ na oko Wavy Cytat:
Nie wiem czy jest ziółkiem nawilżającym, lepiej dopomóc płukance siemieniem lnianym, które napewno jest
|
|||
|
|
|
#69627 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
no kurde no, tylko krótsze
|
|
|
|
|
#69628 | ||
|
Rozeznanie
|
Edkaaaa - dziewczyny już poradziły
dodam tylko od siebie - co za skrętCudo Cytat:
![]() Cytat:
Bardzo podobne do włosów Maliniarki tylko krótsze ![]() Jaką pielęgnację stosujesz? To samo pomyśłałam
|
||
|
|
|
#69629 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
PIĘKNY! ![]() Do tego grube pukle, bez puchu, błysk i w ogóle... Chcę takie, chcę takie, chcę takie! |
|
|
|
|
#69630 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie dziewczyny
![]() zacznę od tego ze nie mogę się napatrzeć na wasze włosy, te skręty, achh same cudowności ![]() ja walczę z moimi włosami już od dłuższego czasu. stałam sie włosomaniaczką już jakoś od 1,5 roku. wrzucę kilka zdjęć moich włosów 1) zdjęcie z czerwca 2012 włosy po zwykłym myciu ( widać ze się puszą i mają taką troche skłonność do kręcenia ) 2) lipiec 2012 - znów po myciu, wyglądają dość słabo;/ 3)lipiec 2012 - włosy po prostowaniu - wg mnie tak chyba wyglądają najlepiej ale szkoda mi ich niszczyć. a poza tym czuje ze w nich drzemie potencjał kręconowłosych;p. 4) też lipiec 2012 po prostowaniu. prostuje tylko z okazji większych świąt w stylu wesele, pójście do fotografa. ale cieżko mi chwycić po prostownicę bo szkoda mi włosów;p5)sierpień 2012- włosy po umyciu baybydream, odżywce isana, nałożeniu balsamu do włosów kręconych Nivea, następnie suszyłam suszarką z dyfuzorem. wkurzyłam się ze nie chcą się ładnie kręcić, rozczesałam i zwinęłam ślimaczkiem w koczek. po rozpuszczeniu dostałam coś takiego :P. 6) a dzisiaj - włosy po laminowaniu, następnie staranie suszone suszarką z dyfuzorem, i nałożony żel do włosów zeby je utrwalić.jednak loki nie są takie fajne ;/ mam włosy cienkie, o niskiej porowatości. powiedzcie mi , czy jest szansa na lepszy skręt ? (marzą mi się takie jak siostry Eve http://blogeve-evel.blogspot.com/201...ret-i-nie.html albo chociaż coś ala jak moje na 5zdjęciu, ale od samej nasady włosów) dbam o nie metodami CG - pielęgnacja bez silikonów, szampon babydream, oleje, na porost CP, wcierka wodą brzozową, ale jak nie widzę efektów, odechciewa mi się takiej pielęgnacji :P bo na zdjęciach moje włosy wyglądają jakbym o nie nie dbała. dorzucę jeszcze jedno zdjęcie z marca 2012 , loczki uzyskane też przez ślimaczka i koka. podobnie jak na 5 zdj. tylko ze ten sposób nie zawsze wychodzi i loki nie są trwałe. cieżko mi cokolwiek zrobić z tymi włosami bo ani nie są proste, ani kręcone;p. nie wiem juz czy wzmacniać skręt czy mają być proste.. czy możecie mi doradzić ? Edytowane przez Jutte Czas edycji: 2012-09-19 o 14:50 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 11 (0 użytkowników i 11 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.

przyda mi się, to nic, że skręt całkiem inny 
Spróbuję też żelu lnianego. Zobaczę może coś pomoże! Będę się na pewno odzywać
*

czesząc na ślub i na próbnej, teraz walcze o nie, ale bez fryzjera to nie ma za dużego sensu pewnie.
tutaj polecane szczególnie Joanna Naturia (mak & bawełna, len & rumianek) albo balsam Nivea Curls, taki niebieski.

no i pięknie, efekty motywują do dalszego działania
, maska z miodu, Isany babassu i olejku pomarańczowego Alterry.
a moje takie króciaki i uparcie stoją w miejscu

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)