|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.IV
ja też zrobiłam wczoraj, ucisk małej na kręgosłup daje mi popalić
![]() Cytat:
![]() piękny pokoik ![]() Cytat:
|
|
#3812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy można wziąć krótszy macierzyński? Bo zależałoby mi, żeby przed Wielkanocą być juz w pracy.
|
|
#3813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
śliczny ten pokoik...my z mężem mieszkamy w jednym domku z teściami...ale mamy własne wejście łazienkę i kuchnie ale tylko jeden spory pokój...i teraz kombinujemy jak tu zrobić by wygospodarować kącik dla maleństwa..na razie musimy tak działać bo planujemy budowę bądź rozbudowę...ale to wtedy jak wygramy w totka albo mąż ze 3 tyś. podwyżki dostanie... na razie mamy taki zarys..
|
|
#3814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecie a ja mam końcowkę 18 tyg i mi się wydaje że mnie tak wieczorami dzisko puka niziutko, tam gdzie ma nóżki... ale jeszcze nie wiem na pewno, może mis ie wydaje.
|
|
#3815 |
|
Zakorzenienie
|
TŻ pojechał do pracy, a ja mam cały dzień przed sobą, bo wróci dopiero ok 23:00 (szkolenie do nowej pracy + 8h w starej pracy).
W ogóle to jeśli się zastanawiacie, czy dawać dziecku np Kubusia czy inne soczki z fabryki Tymbark (np Pycholandia w Biedronce), to możecie je śmiało wprowadzić malutkim do diety w odpowiednim czasie. TŻ teraz pracuje właśnie w Tymbarku i stwierdził, że spokojnie by Oliwce kupił soczek tej firmy, bo to wszystko jest produkowane ze świeżych owoców na bieżąco, więc jest w miarę naturalnie (wiadomo, że są konserwanty, ale gdzie teraz ich nie ma? tam nie używają ich dużo). Muszę się niedługo zebrać do tego, by odświeżyć swoją paletę z cieniami, a tu tyle wydatków. Jak już wlezę do inglota, to z niego nie wyjdę bez pełnej palety, także się powstrzymuję póki co. Hahaha. Boski pokoik, chyba pomaluję tak kiedyś ścianę w pokoiku mojej córuni.
Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2012-09-20 o 08:33 |
|
|
|
#3816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urlop macierzyński jest bowiem uprawnieniem przysługującym każdej pracownicy z tytułu urodzenia dziecka i uprawnienia tego matka dziecka nie może się zrzec, chyba że uczyni to na zasadach określonych w Kodeksie pracy. W celu rezygnacji z urlopu macierzyńskiego niezbędne jest spełnienie następujących warunków: pracownica musi wykorzystać co najmniej 14 tygodni urlopu po urodzeniu dziecka oraz ojciec–pracownik wychowujący dziecko musi wystąpić z pisemnym wnioskiem o wykorzystanie pozostałej części urlopu przysługującego pracownicy. Wniosek w sprawie rezygnacji z urlopu macierzyńskiego należy złożyć na piśmie u pracodawcy najpóźniej na siedem dni przed przystąpieniem do pracy, a do wniosku należy dołączyć zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego pracownika–ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego przez pracownicę (art. 180 § 6 Kodeksu pracy). Jeśli jednak nie jest możliwe wykorzystanie pozostałej części urlopu macierzyńskiego przez ojca dziecka, matka nie będzie mogła zrezygnować z części urlopu macierzyńskiego.
|
|
#3817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3819 |
|
Zakorzenienie
|
Pokoik piekny, ja tez myślę nad takim drzewem (znalazłam nawet na all super naklejkę) ale to dopiero jak dzidzia pójdzie do swojego pokoju.
Podoba mi się jeszcze bardzo ten: Lady chyba pokzaywała go ze względu na meble.
|
#3820 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to bez sensu ![]() Muszę pogadać z księgową, bo w trakcie macierzyńskiego chciałabym pracować w domu (przez ten czas nie będę pracownikiem firmy, dopiero po macierzyńskim dostanę nową umowę), ale z tego co wiem, to umowy zlecenia nie będę mogła podpisać, bo inaczej stracę zasiłek macierzyński. Może można tak zrobić, żebym kasę dostawała, w papierach zostanie to ujęte jak już wrócę ![]() ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
|
|
#3821 |
|
Zakorzenienie
|
Hosenka możesz pracować w domku..
" Gdy przebywasz na urlopie macierzyńskim, podlegasz obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu. Składki te finansuje budżet państwa, ale rozlicza je pracodawca. Podstawę ich wymiaru stanowi kwota pobieranego zasiłku macierzyńskiego. Jeśli jednak podczas urlopu podejmiesz pracę zarobkową, np. na podstawie umowy zlecenia, to składki emerytalne i rentowe należy odprowadzać z tytułu tej umowy, a nie od zasiłku macierzyńskiego. O wystąpieniu takiej sytuacji powinnaś niezwłocznie poinformować swojego pracodawcę (płatnika składek).
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3823 | |
|
Zakorzenienie
|
także HOSENKA spoko...
)---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
chciałabym mieć taki pokoik dla swojego dzidziusia..ale niestety tak jak pisałam wyżej mamy jeden pokój...i coś trzeba wymyśleć..macie pomysły?
Wirtualne poznanie ... 13.10.2009r. ![]() Ślub ... 06.08.2011 r. ANTOŚ 18.02.2013 "Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć." Edytowane przez neti1 Czas edycji: 2012-09-20 o 08:51 |
|
|
|
|
#3824 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No a jak urodze w styczniu to przecież jeszcze dochodzi nowy urlop 26 dni na 2013 r. Ale ja się cieszę, posiedzę dłużej z synkiem.![]() Cytat:
Ja to bym chciała z kółeczkami. Mały będzie spał z nami w sypialni ale w ciągu dnia będę przebywać w salonie i aneksie kuchennym i wtedy chciałabym przeciągnąć łóżeczko tam żeby co chwila nie latać do sypialni żeby sprawdzić czy z synkiem wszystko ok. No ale z tego co się orientowałam to takie kółka z hamulcem można bez problemu dokupić i przymocować do każdego łóżeczka. U mnie tez dziś pogoda się popsuła i zimno jest i pochmurno. Pewnie deszcz będzie padał, a ja do lekarza jadę dziś na wizytę. Ciekawe co powie na ta moją infekcję (wyszło w wynikach moczu) i lekką anemie (wskazuje na to morfologia).
|
|
#3825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak on może się tak zachowywać, przecież straszliwie Ciebie tym rani. |
|
|
|
|
#3826 | |||
|
Rozeznanie
|
Gratuluje
![]() Cytat:
Ciekawy ten wózek ale nie miałam okazji zobaczyć na żywo. Cytat:
Cytat:
szaja, lady spóźnione życzenia
|
|
#3827 |
|
Wtajemniczenie
|
Marsi, dobrze, że jesteś
![]() śliczne te pokoiki dla dzieci, tylko, że przeważnie Maluszek najpierw śpi z rodzicami w pokoju. My mamy dwa pokoje ale jeden to sypialnia a drugi salon i są strasznie nieustawne... Narazie i tak będziemy jeszcze razem w jednym, a potem się pomyśli
|
|
|
|
#3828 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3829 |
|
Rozeznanie
|
Zapomniałam się przywitać
![]() , my dzisiaj 23 tydzień zaczynamy . Maluch skopał mnie w nocy i spać nie migłam od 3 do 5. Płatki owsiane na mleku z dżemem truskawkowym zjedzone a na 2 śniadanie mam kilka kopytek z wczoraj. Przyszedł mój filtr do wody i dzisiaj piję herbatkę i się delektuje. Kupiłam czajnik Delfi i polecam jak któraś ma problem z bardzo twardą wodą. Przyda się dla dzidzi, a teraz ja kożystam bo 2-3 butelki dziennie wody wypijaliśmy i TZ nie nadążał z kupowaniem hehehe.
|
#3830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3831 |
|
Rozeznanie
|
U mnie jest 5 kg na +. Jak to mój ginekolog wczoraj powiedział: ładnie pani waga do przodu poszła. Wcześniej było 1,5 i się stresowałam, że za mało.
|
#3832 |
|
Rozeznanie
|
Blackja wolę się ważyć rano po śniadaniu, bo wieczorem jak się opiję, niby się nie opycham to strasznie mnie opusza i muszę wtedy odejmować trochę bo mi pokazuje nawet z 1,5 kg do przodu ale cieszę się że rano jest jako tako
![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Hope01jak patrzę na twój awatar nie mogę sobie wyobrazić tych +7 u ciebie , jest zarąbisty
|
#3833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie to ja się akurat ważę dzień w dzień, wtedy dokładnie widzę, w jakim tempie mi przybywa. Moja granica to 68 kg - wg lekarza - więc zostało mi jeszcze ok 7kg w rezerwie, nie wiem, czy tyle mi przybędzie. Ja bardzo lubię jedzenie i nie odmawiam sobie, ale miałam raczej stałą wagę (chyba, że brałam tabletki ) - ok 59kg, nie mam tendencji do szybkiego tycia... To się chyba przekłada na ciążę. Poza tym nie jem dużych porcji, mam raczej mały żołądek, więc nigdy się nie napycham. Także ja jestem dobrej myśli w kwestii wagi. Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2012-09-20 o 09:17 |
|
|
|
|
#3834 |
|
Rozeznanie
|
cudny! na początku na to drzewko myślałam że ta taka mega lampa
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
no to na tej samej zasadzie tyle że płatnikiem macierzyńskiego będzie ZUS tak? to napisz do mnie na priv ja zapytam bardziej wykwalifikowanej koleżanki i dam Ci wtedy znac
|
#3836 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super ze jest w miare ok jak na sytuacje, lez duzo jak trzeba to trzeba buziaczki !Ifwka..... Szczerze to bardzo przykre co piszesz ![]() Ide robic sniadanko dzis i jutro tż ma wolne wiec potem cos porobimy moze jakies zakupki albo cos
|
|
#3838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3839 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak to możliwe że masz urlop z 2011, u mnie tego tak pilnują i do końca marca tego roku wszyscy musieli wsiąść zaległe !! Ja z 2012 roku mam jeszcze 19 dni Cytat:
|
||
|
|
|
#3840 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Kobietki,
Jejjuuuuuuuuuuuu mój tzt wrócił z łodzi o 1 w nocy a na 7 juz musial byc w pracy i do wawy pojechal ;/ masakra;/;/ jej ide sie ubierac bo zaraz do szkoly lece co prawda na 2 h ale nie mam kompletnie sily, katar mnie zamorduje chyba... poza tym dzidzia tak mnie kopała w nocy ze nie moglam spać, o 2 w nocy zrobiłam sobie kakao haha.. zimno a ja sie nie dopne w katance.. a na plaszczyk za ciepło wrrrrrrrrr
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.

Bo zależałoby mi, żeby przed Wielkanocą być juz w pracy.
22.05.2008
14.08.2011
Jak już wlezę do inglota, to z niego nie wyjdę bez pełnej palety, także się powstrzymuję póki co. 

. Maluch skopał mnie w nocy i spać nie migłam od 3 do 5. Płatki owsiane na mleku z dżemem truskawkowym zjedzone a na 2 śniadanie mam kilka kopytek z wczoraj.