|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
P/U (?)
I. owsianka z 4 łyżek z otrębami na szklance mleka z 2 garściami wkrojonych śliwek węgierek i 3 łyżkami wiórek kokosowych II. 200g (?) serka wiejskiego lekkiego z kilkoma śliwkami i garścią migdałów III. ziemniaki z gulaszem wieprzowym i buraczkami (stołówka) IV. kanapka z 2 kromek chleba z ziarnami z masłem, podwójną warstwą szynki, papryką, kaparami i warstwą pestek dyni V. 2 jajka smażone na teflonie z 3 łychami ogórków z zalewą chilli i 2 łyżkami podprażonych nasion słonecznika Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-09-20 o 19:37 |
|
|
|
#3542 |
|
Raczkowanie
|
UUU
Poproszę ![]() 1) kawa z mlekiem, płatki jęczmienne 5 łyżek na szklance mleka 2) bułka grahamka z masłem, szynka, pomidorem, serem białym, mieszanka studencka (pół paczki, albo i więcej) 3) jabłko, znowu orzeszki 4) makaron z warzywami (pół woreczka mrożonych), 2 łyzki śmietany do tego, kawa z mlekiem 5) kilka frytek, skrzydełko kurczaka z kfc |
|
|
|
#3543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3544 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba z 20dag (podzieliłam na 3 porcje jakoś), blendowałam, aż powstała masa. Tylko że zostawiłam ją i zrobiła się twarda, zbita. Dlatego najlepiej od razu po zblendowaniu dodaj z 3 łyżki jakiegoś oleju (z pestek winogron może? Oliwa, lniany albo rzepakowy za bardzo przytłumią kokos) i na pewno cukier. Ja tę moją masę (jak używam), podgrzewam ciut i wrzucam do owsianki zamiast masła orzechowego, dodając kostkę białej czekolady. Dla mnie- nawet, nawet, ale ja nie przepadam za kokosem. Właściwie jeśli lubisz białą czekoladę, to wymieszaj sobie od razu część tego kokosowo-olejowego mixu z białą rozpuszczoną czekoladą, ewentualnie dodaj jeszcze ciut oleju- wyjdzie słodki krem (biała Nutella, wersja coconut ). Tak właśnie obmyśliłam. ;pA jadłospis jak zwykle...
|
|
|
#3545 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mogło być np.trochę ryżu czy kaszy do obiadu, bo bardzo węglowodany pocięte, a to wcale nie jest konieczne aż do tego stopnia Cytat:
---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
to są dopiero pyszności i do tego zdrowe
|
|
#3546 |
|
Raczkowanie
|
U, chcę podkręcić metabolizm:
1. dwie kromki żytniego chleba z margaryną, wędliną drobiową, pomidorem i cebulą, pół papryki 2. jogurt Jogobella brzoskwinia-wanilia, 5 orzechów włoskich, jabłko, 4 wafle ryżowe, troche cappuccino (rozłożone w czasie) 3. ziemniaki z koperkiem, gołąbek 4. jabłko 5. dwie kromki żytniego z margaryną, jajko na twardo |
|
|
|
#3547 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Mam do Was takie pytanie, jeśli chodzi o obiad. Czy koniecznie musi pojawiać się kasza, ryż, itp.? Czy można z tego zrezygnować? Ostatnio ten posiłek wygląda u mnie zazwyczaj na zasadzie: białko (jajka/ryba/mięso), dużo surówki, pestki dyni, słonecznika i oliwa z oliwek. Czy takie jedzenie na dłuższą metę może mieć zły wpływ? W pozostałych posiłkach mam źródła węglowodanów, tzn. płatki owsiane, chleb, itp. Pozdrawiam
|
|
|
|
#3548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jadam tak często rybek ostatnio jakoś tak wyszło, że miałam okazję,a uwielbiam A co do mojego jadłospisu tak się najadłam obiado-kolacją ze 4 posiłku już mi się nie chciało jeść, ale zasiedziałam się do późna i w rezultacie zjadłam posiłek 4 o północy i jeszcze dodatkowo wpadł kawałek kiełbasy
|
|
#3549 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Fajnie ze jednak wpadł ten posiłek 4 bo tak to by ubogo było. Fajnie ze jesz gdy jesteś głodna
|
|
|
#3550 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję bardzo, akurat wczoraj był dzień gotowania ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Dzięki spróbuję coś zrobić, boję się tylko by blender się nie zjarał. A co do jadłospisu to dziękuję , była mała modyfikacja, wpadł jeszcze kawałek kiełbaski a Twój też super i luźny
|
|
#3551 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: jogurt naturalny, fitella bananowa (skończyły się owsiane), śliwka suszona, 2 figi suszone wkrojone, kawa z mlekiem IIŚ: Pełnoziarnista ciabatta, sałata, wędzona polędwica z kurczaka, pomidor,szczypiorek, kawa z mlekiem Przekąska: nektarynka O: omlet na teflonie z dwóch jaj z połową homo naturalnego i zmiksowanych malin z łyżką miodu K: wiejski z warzywami 2 l wody, mięta,kawy do picia.
|
|
#3552 |
|
Wtajemniczenie
|
Utrzymanie.
I dwie kromki chleba z surową szynką wędzoną i ogórkiem, jabłko, czerwona herbata II pół dużej bagietki - przekrojona na 4 i zapieczona z camembertem i powidłami jagodowymi III tortellini serowe z pesto, czosnkiem, pomidorem i oliwkami na oliwie z oliwek IV. dwa kawałki bagietki z kiełkami rzodkiewki, serkiem kanapkowym, pomidorem V. surówka z pekinki , serek wiejski. nie za dużo węgli ? |
|
|
|
#3553 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze P:
-> jabłko na chwilę przed śniadaniem; I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka otrębów, łyżeczka kremu kokosowego) z cynamonem, dużą ilością śliwek i winogrona (wszystkie owoce z działki) + waniliowa kawa zbożowa z mlekiem; II: jabłko pieczone w mikrofali z orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i miodem + kilka śliwek + winogrono; III: talerz zupy jarzynowej (z ziemniakami, marchewką i kalafiorem) / pół woreczka kaszy gryczanej + ok. 200 g piersi z kurczaka na parze + surówka z kapusty kiszonej i marchewki (z dodatkiem oliwy) + kupna surówka meksykańska; IV: tost z 2 kromek chleba żytniego z serem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i jajkiem + kefir; V: pół kostki twarogu z cynamonem + resztki surówek z obiadu. Do picia: woda, kawa zbożowa, rumianek, herbata malinowa. |
|
|
|
#3554 |
|
Raczkowanie
|
viki1988 - dzięki za komentarz
kfc to był jednorazowy wyskok, prawie w ogóle nie jadam takich rzeczy. czy gdyby usunac ten V posiłek (dla mnie nadprogramowy), to byloby za mało na U, czy tak w miarę ok? Nie chcę przytyc...
|
|
|
|
#3555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym dodaj owoce ! przede wszystkim bananki - mają mnóstwo witamin i minerałów
|
|
#3556 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
podbijam |
|
|
|
|
#3557 |
|
Rozeznanie
|
Moje P
![]() I opiekana bułka dyniowa - bardzo grubo z masłem orzechowym crunchy / z bieluchem, pomidorkami cherry i ziołami, duża muffina kukurydziana ze szpinakiem + kawa parzonaII kawał ciasta ucieranego ze śliwkami, jabłkami, cynamonem i kruszonką polany roztopioną gorzką czekoladą, ricore z mlekiem III zapiekane pikantne leczo z podsmażaną kiełbaską do tego kasza jaglana z lubczykiem ![]() deser: garść orzechów brazylijskich, herbata z babcinym sokiem malinowym i malinami muffina z fetą, suszonymi pomidorami i ziołami x2 IV będzie hummus z oliwkowymi grissini i oliwkami nadziewnaymi papryczką do picia: woda, herbata czarna i pokrzywa Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-09-20 o 17:51 |
|
|
|
#3558 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i mleczna tez Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
|
#3559 |
|
Zakorzenienie
|
tapetka22 -> owsiankę zawsze przygotowuję pół na pół z wodą, zwłaszcza jeśli piję jeszcze kawę z mlekiem. Niestety przez anemię lekarz zabronił mi pić "czyste" mleko, ale i tak go przemycam w mniejszych ilościach.
A za sosami jakoś specjalnie nigdy nie przepadałam. Do ziemniaków jeszcze ujdzie, ale do kaszy mi nie pasują
|
|
|
|
#3560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz te obiady takie R-kowe.. o kalacjach nie wspomne.. ale pocztek dnia sie poprawil
|
|
|
#3561 |
|
Raczkowanie
|
Cześć! Od 6 dni stosuję dietę niełączenia i odstawiłam słodycze. Nie objadam się, ale z drugiej strony nie chcę jeść za mało. Czy możecie ocenić, czy jem prawidłowo? (Wydaje mi się, że dziennie jem więcej niż 1200 kalorii, dlatego tutaj zamieszczam post).
Dzisiejszy posiłek: Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego posmarowane masłem, 2 ogórki, 5 pomidorów koktajlowych, sól i pieprz. II Śniadanie: Jogurt (naturalny lub activia), brzoskwinia/nektarynka, jeżeli jem jogurt naturalny to jeszcze łyżeczka miodu. Obiad: Pierś z kurczaka, bez panierki, brokuły polane oliwą z oliwek i pomidory. Podwieczorek: Winogrona. Kolacja: Ser biały z 2 ogórkami i pomidorem. Piłam kawę z mlekiem, herbatę i wodę. |
|
|
|
#3562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
generalnie, mimo wszystko do obiadu dorzuciłabym jakiegoś ziemniaczka, kaszę albo makaron, bo okaże się, że zjadasz o wiele mniej niż 1200 kalorii. plus, pamiętaj o oliwie, pestkach, orzechach, ale widzę, że póki co nie ma z tym problemu. poza tym - ładnie
Edytowane przez whiness Czas edycji: 2012-09-20 o 19:53 |
|
|
|
|
#3563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś nie jadłam śniadań i nadrabiałam przez resztę dnia. Teraz przez zmianę mam tak, że w drugiej połowie dnia nieszczególnie jestem głodna. Stąd też takie małe kolacje, które i tak bardziej zjadam po to, żeby coś było. |
|
|
|
|
#3564 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za szybką odpowiedź
![]() Sera za dużo nie było, a winogron zjadłam całą miskę:P Kurczak- została resztka z ostatniego obiadu, więc mogło to być ok. 70-80g, dość mały kawałek (wcześniej jadłam więcej, na pewno ponad 100g). Ziemniaków nie mogę łączyć z mięsem, tak samo jak chleba z szynką lub serem. Tego mi najbardziej brakuje. Dzięki za orzechy, nie jadłam ich ostatnio, ale się poprawię! W sumie gdyby nie przyjaciółka, to już bym rzuciła dietę w cholerę, bo mam straszną ochotę na coś słodkiego, ale umówiłyśmy się, więc staram się dotrzymać obietnicy
|
|
|
|
#3565 |
|
Rozeznanie
|
Iwoka Dziękuję za odpowiedź, muszę jakoś się wziąć w garść.
|
|
|
|
#3566 |
|
Raczkowanie
|
R z dzisiaj
![]() Śniadanie- serek homo,jogurt naturalny z 2 lyzki, 4 platkow owsianych,maliny i borowki,siemie lniane i garsc slonecznika i dyni. 2 śniadanie-wafel ryzowy z serkiem wiejskim obiad- kawalki kurczaka,cukinia,papryka i pieczarki w sosie pomidorowym+makaron pelnoziarnisty podwieczorek-marchewka,kilka malych sliwek kolacja-salatka-feta,papryka,kukurydza,sa lata,pomidor+sos CHyba nie za duzo tego wyszlo,ale od kilku dni mam zero ruchu,lezę chora totez jeść aż tak bardzo się nie chce
|
|
|
|
#3567 |
|
Rozeznanie
|
R
I. owsianka: homo + sporo świeżych śliwek + 3 łyżki płatków + cynamon II. 2 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowanego masłem z łososiem wędzonym i pomidorem III. Jogurt naturalny + brzoskwinia IV. ok. 150 g wędzonego tuńczyka + ok. 100-150 g kaszy jęczmiennej + porcja warzyw gotowanych na parze 30day shred (2lvl) Przekąska: grejpfrut czerwony V. 2 jajka na twardo i ok. 100 g czerwonej fasolki z puszki i jak?
|
#3568 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w takim razie kurczaka było malutko. dobrze czasem by było, gdybyś zjadła coś węglowodanowego na obiad, więc w tym wypadku byłby to obiad wegetariański, jak kojarzę te zasady niełączenia. moje U, dzisiaj wiem, co zjem - racuchy owsiane z rodzynkami, jabłkiem i brzoskwiniami w syropie, karmelowa Inka z mlekiem - jabłko - pieczony camembert (kostka 125g), do tego jakieś warzywa, pewnie kalafior, kalarepka i cukinia, makaron z pszenicy durum - jakiś owoc i kakao na mleku - twarożek (opakowanie 250g) z crunchy Sante o smaku jagód i granatu, jakimiś innymi płatkami, lnem i otrębami
Edytowane przez whiness Czas edycji: 2012-09-21 o 07:19 |
|
|
|
|
#3569 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
dawno mnie nie bylo ale najpierw duzo pracy a potem urlop (pierwszy 'zdrowy' urlop, dzien zaczynalam od biegania, potem sniadanie i po sniadaniu szlismy z mezem na basen a dopiero potem atrakcje dnia) jako ze biegam codziennie minimum 50 minut moja dieta to mocne U ![]() wczoraj: sniadanie -jajecznica z 3 jajek i jednego bialka (ale to jedno bialko dodane z powodu kota, jeden z moich futrzakow jak widzi ze wyciagamy jajka z lodowki zaczyna miauki i jeki az nie dostanie zoltka a ja nie lubie wyrzucac jedzenia)- grzanka z chleba razowego z maslem - 0.5 l kubka kawy z ekspresu z mlekiem sojowym nieslodzonym (pol na pol) przekaska w pracy (brak czasu na cos lepszego) - talerzyk gotowej mieszanki: skrawki kokosa, rodzynki, orzech nerkowca, midaly, suszone morele, slonecznik, dynia lunch: - duza miska toskanskiej zupy fasolowej - 2 kromki chleba z pelnego przemialu z ziarnami lnu i slonecznika podwieczorek: - kubek jogurtu sojowego brzoskwiniowego i lyzka orzechow wloskich obiadokolacja: - z powodu braku weny tworczej poprostu ugotowalam sobie torebke (500g) pierogow ruskich do picia woda niegazowana ok 2 l
|
#3570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego gratuluję świetnych wyników w bieganiu.Tak mnie tutaj co poniektóre chwaliły ale wrzuciłam wtedy jadło z dnia wolnego, leniwego gdy byłam sama i miałam czas, a tak dla porównania, dzień wczorajszy z brakiem czasu.1. dwa duże wiejskie jaja na miękko, 3 kromki domowego chleba grubo z masłem+warzywa:pomidory z cebulą,papryka, rzodkiewki, sałaty, kiełki, szpinak itp. (micha) /2 kostki gorzkiej czeko/ /kawa roz. z mlekiem/ /jabłko/ 2. tutaj razem z Tż robiliśmy frytki, ja swoje klik i On zwykłe, zjadłam talerzyk tradycyjnych i talerzyk dietetycznych na maśleza nie długo 3.gotowany kalafior usmażony na maśle(dużo) i obsypany dwoma łychami wiórek kokosowych,marchewa nie długo potem musiałam wyjść więc zjadałam przed samym wyjściem około godz. po tamtym 4. micha sałatki: sałata lodowa,masłowa,szpinak,ki ełki brokuła,papryka,pomidory, cebula, tłusta grecka feta i oliwki zielone /4 kostki gorzkiej czeko/ 5.jak wróciłam około 21 na szybko zjadłam:pół wędzonej makreli z warzywami chyba jak w śniadaniu (cała micha znów) 6. i odpiero około 23 zjadłam na spokojnie coś na ciepło czyli: 5 dużych placków z cukinii smażonych na maśle i jak ?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.

spore kawałki mojej pysznej
+ kilka kostek gorzkiej czekolady wedel
Chyba z 20dag (podzieliłam na 3 porcje jakoś), blendowałam, aż powstała masa. Tylko że zostawiłam ją i zrobiła się twarda, zbita.
Właściwie jeśli lubisz białą czekoladę, to wymieszaj sobie od razu część tego kokosowo-olejowego mixu z białą rozpuszczoną czekoladą, ewentualnie dodaj jeszcze ciut oleju- wyjdzie słodki krem (biała Nutella, wersja coconut
wiadomo od czasu do czasu można zjeść, ale ja bym proponowała po tym jeszcze jakaś wartościowa kolację np. 2 jajka na twardo + papryka + ogórek )
to są dopiero pyszności
i do tego zdrowe
21.06.2014r.