Największe faux pas popełniane przez Młodych :) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-19, 14:52   #511
teQiba
Moderator

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość
O właśnie! Czyli jednak wierszyk ma coś na celu
no fakt

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
teQiba, nie odpowiedziałaś na moje pytanie:
A skąd przekonanie, że robię komuś na złość?
Przecież napisałam, że ode mnie miałybyście kopertę

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
nie myślałaś, co zrobisz jeśli dostaniesz 1000, 5000, 10000 tys?
Wyobraź sobie, że nie
Jeszcze długo po ślubie nie wiedziałam co mam z tymi pieniędzmi zrobić.
Ale w końcu stwierdziłam że goście zasponsorują mi remont tarasu - i zawsze jak przychodzą do mnie w odwiedziny to mówię że to ich zasługa.
Co do reszty - nie chce mi się po raz kolejny cytować słownika. Jak wolisz nie nazywać rzeczy po imieniu to nie będę już więcej Cię denerwowała tym słowem

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2012-09-19 o 14:54
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 14:58   #512
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Wyobraź sobie, że nie
Ale w końcu stwierdziłam że goście zasponsorują mi remont tarasu - i zawsze jak przychodzą do mnie w odwiedziny to mówię że to ich zasługa.
Co do reszty - nie chce mi się po raz kolejny cytować słownika. Jak wolisz nie nazywać rzeczy po imieniu to nie będę już więcej Cię denerwowała tym słowem
Właśnie sama sobie zaprzeczyłaś

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 15:09   #513
zollla
Wtajemniczenie

dla mnie największymi wpadkami były wesela na których:
1. upił się pan młody, odbijał się od ścian w porozpinanej koszuli ....
2. PM tańczyła bardzo bardzo flirciarsko z innymi facetami... jakieś sexy pozy trzymanie za pośladki, ocieranie tyłkiem jak w klubie techno... z panem młodym spoko ale...
3. byłam u kuzynki na oglądaniu filmu ze ślubu i tak sobie oglądamy żartujemy a ona w trakcie ciągle dodawała kto ile jej dał albo, że dał jakiś badziew itp.... głupio mi było bo sama studiuję, miałam bardzo ciężką sytuację i dałam jej komplet ręczników i czekoladki (poszłam bez TŻ). Ja mam zamiar informować mniej zamożnych gości (mam bardzo biedną rodzinę, TŻ też) żeby nawet nie pomyśleli żeby nie przychodzić z powodu braku pieniążków bo nie po to ich zapraszamy.

winietki, wierszyki, prezenciki, zaproszenia... takie wpadki to szczegóły i mam je w pupce

a już proszenie o jakieś winka, czy totki zamiast kwiatów uważam za rewelacyjny pomysł sama będę chciała zastosować ślub biorę 300km od miejsca w którym mieszkam więc po co mi te kwiatki, które wyrzucę lub zaniosę na cmentarz

zollla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 15:23   #514
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Właśnie sama sobie zaprzeczyłaś
w jaki sposób?
Stary 2012-09-19, 15:30   #515
paula54
Zakorzenienie

Dopiszę coś jeszcze do tematu "dawania kasy" bo widzę, że wątek trochę w tą stronę uciekł.
Napisałam już wcześniej, że zapraszając gości nie dawaliśmy żadnych wzmianek w zaproszeniach na temat kasy zamiast prezentów, ale puściliśmy wici pocztą pantoflową. Mimo to dostaliśmy kilka prezentów - akurat wszystkie trafione i kiedyś na pewno się przydadzą. Ale właśnie - kiedyś (nawet takie bardzo odległe i nieokreślone kiedyś). Bo na razie nie mamy nawet gdzie tego wszystkiego trzymać i bardzo niewygodne było dla nas upychanie tych prześlicznych ręczników czy pościeli po szafach, szafkach i pudłach w domu u rodziców. Nie mamy na razie swojego własnego mieszkania, więc wszystkie te prezenty poczekają sobie do czasów, aż się takiego dorobimy. Także w tym momencie mi jest trochę głupio bo rodzice nawet nie mają za bardzo jak posprzątać w pokoju, bo za dużo przestawiania, upychania i kombinowania by to kosztowało
I to nie jest tak, że nie cieszę się z tych prezentów rzeczowych. Po prostu są dla mnie niewygodne w tym momencie. A kasa - pozwoliła na realizację naszego marzenia o własnych dwóch kółkach. Może i jest to sponsoring, ale przynajmniej dopasowany do naszych marzeń i potrzeb
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 15:36   #516
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
w jaki sposób?
Taki jak pogrubiłam. Byłaś przeciwna "sponsoringowi" = "finansowaniu" czegoś młodym. A potem napisałaś, że Tobie goście "zasponsorowali taras".

Myślisz, że inni nie mówią gościom "jestescie wspaniali, dzieki prezentom od was spelinilismy swoje marzenie" ? Otóż mówią.

Ja osobiście doceniam jeśli ktoś naprawdę wysili się i dowie jaki prezent chciałabym dostać i dostanę dokładnie taki. Jest może 1 taka rzecz w tej chwili. Ale jeśli wiesz, że młodzi MARZĄ o danej podróży, ZBIERAJĄ te grosiki na samochód, bo im potrzebny, a stary sie sypie. To pieniądze nie czynią tego prezentu gorszym a lepszym. Z mojej strony EOT, bo dziewczyny już wcześniej wyjaśniały.

- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2012-09-19 o 15:38
Stary 2012-09-19, 15:36   #517
Visez
Zakorzenienie

Na moich zaproszeniach będzie wierszyk, ale nieco okrojony:P Bo nie będę pisała czy chcę kasę czy prezenty (o tym już zadecydują goście) Zależy mi tylko żeby nie dostawać 50 bukietów kwiatów z którymi i tak nie będę miała co zrobić, uważam że to strata kasy
Stary 2012-09-19, 15:45   #518
zollla
Wtajemniczenie

co do poczty pantoflowej mi się przypomniało, że kuzynka komuś wspomniała że marzy o jakiś robocie kuchennym super (nie mówiła tego w kontekście prezentów tylko tak przy cieście o tym, że lubi pichcić i marzy...) jakoś to się rozeszło i dostała....... ale 7 takich robotów

dla mnie liczy sie tylko obecność bliskich, to, że chcą być ze mną tego dnia więc nie piszę, że chcę kasę czy coś tam
nie liczę, że dostanę cokolwiek
napiszę tylko, że jeśli ktoś chce /planuje zakup kwiatów to, że prosimy o jakiś drobiazg (wino, kawa lub herbatka nie wiemy jeszcze)

zollla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 16:02   #519
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Taki jak pogrubiłam. Byłaś przeciwna "sponsoringowi" = "finansowaniu" czegoś młodym. A potem napisałaś, że Tobie goście "zasponsorowali taras".
Ty nic nie rozumiesz

Podsumuję i nazwę rzeczy po imieniu, bo widzę że niektórzy się gubią - nie podoba mi się żebranie o pieniądze, głupie wesołe rymowanki o tym jak prezencików nie potrzeba, ale chętnie Młodzi przyjmą pieniążki.
Starałyście mi się to racjonalnie wytłumaczyć, ale ja wciąż nie rozumiem jak można bezczelnie powiedzieć komuś "daj mi kasę" - chociażbyście to w milion róż i słodkich słówek ubrały, znaczenie jest to samo.
Później mówiłyście że przecież to tylko sugestia, ale za chwilkę już zmieniałyście zdanie, że prezenty ogólnie są niepotrzebne bo goście i tak nie wiedzą czego Wy chcecie.
Chodzi Wam tylko o pieniądze, a jednocześnie staracie sobie wmówić że wcale tak nie jest - jeżeli Wam z tym dobrze, macie do tego pełne prawo. Ja mam prawo myśleć o Was niezbyt dobrze
Uważam, że dalsza dyskusja nie ma głębszego sensu, bo Wy dalej będziecie sobie i mi wmawiać że sępienie kasy jest w porządku, a ja wciąż będę się trzymała tego że to nieeleganckie i nie na poziomie
Z resztą utworzył się wielki OT i zaraz posypią się bany
Pozdrawiam i grubych kopert życzę.

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2012-09-19 o 16:03
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 16:18   #520
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Mi to tito, czy ktoś tak pisze czy nie. Życie nie jest czarno-białe. Rozumiem jednych i drugich. Ale nie masz 100% pewności, że ten który nie napisał nie mysli sobie "kurdeeeee, żeby tylko przyniesli dużo kasy" Już mi się znudził temat. Myśl co chcesz.

- George Elliot
Stary 2012-09-19, 17:06   #521
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Wyobraź sobie, że nie
Słowo jak słowo. Dawanie prezentów z jakieś okazji sponsorowaniem nie jest.
Zresztą takie mamy czasy, ze mało kto nie wiedziałby co zrobić z przypływem gotówki(także zazdroszczę statusu finansowego). Prawie każdy ma jakieś plany, marzenia. Czemu tego nie sfinansować z ewentualnego prezentu ślubnego?

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Ty nic nie rozumiesz

Podsumuję i nazwę rzeczy po imieniu, bo widzę że niektórzy się gubią - nie podoba mi się żebranie o pieniądze, głupie wesołe rymowanki o tym jak prezencików nie potrzeba, ale chętnie Młodzi przyjmą pieniążki.
Starałyście mi się to racjonalnie wytłumaczyć, ale ja wciąż nie rozumiem jak można bezczelnie powiedzieć komuś "daj mi kasę" - chociażbyście to w milion róż i słodkich słówek ubrały, znaczenie jest to samo.
Później mówiłyście że przecież to tylko sugestia, ale za chwilkę już zmieniałyście zdanie, że prezenty ogólnie są niepotrzebne bo goście i tak nie wiedzą czego Wy chcecie.
Chodzi Wam tylko o pieniądze, a jednocześnie staracie sobie wmówić że wcale tak nie jest - jeżeli Wam z tym dobrze, macie do tego pełne prawo. Ja mam prawo myśleć o Was niezbyt dobrze
Uważam, że dalsza dyskusja nie ma głębszego sensu, bo Wy dalej będziecie sobie i mi wmawiać że sępienie kasy jest w porządku, a ja wciąż będę się trzymała tego że to nieeleganckie i nie na poziomie
Z resztą utworzył się wielki OT i zaraz posypią się bany
Pozdrawiam i grubych kopert życzę.
1. A jeśli ktoś napisze coś w stylu: "Jeśli planujesz mi dać jakiś prezent to nie łam sobie główki nad jego wymyślaniem, daj mi pieniadze jak już masz coś dać " to też jest be?
2. Dając zaproszenie chodzi tylko o to, żeby ktoś przyszedł. JAk będzie chciał to coś da, jak nie to nie.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 20:04   #522
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
co do poczty pantoflowej mi się przypomniało, że kuzynka komuś wspomniała że marzy o jakiś robocie kuchennym super (nie mówiła tego w kontekście prezentów tylko tak przy cieście o tym, że lubi pichcić i marzy...) jakoś to się rozeszło i dostała....... ale 7 takich robotów
o mamo to jeszcze trzeba by rozesłać drugie wici tylko wśród gości typu: "Kowalscy kupują robota kuchennego, Nowakowie srebrne sztućce więc te prezenty są już zarezerwowane"
i jak tu mieć uśmiechniętą buzię przy siódmym robocie?

tak myślę i postanowiłam, że o pieniążkach zamiast prezentów też spróbuję powiadomić pocztą pantoflową, już teraz na 3 lata przed ślubem wiem na co mi będą potrzebne - spłata kredytu na mieszkanie, a o czymś zamiast kwiatów napiszę w zaproszeniu, choć to chyba nie będzie wierszyk bo nie podobają mi się te częstochowskie rymy, ot zwykły dopisek
Stary 2012-09-19, 21:27   #523
Kojaniskatsi
Raczkowanie

Znam parkę, która poszła na wesele i zakupili Młodym jakiś wsiowy obraz za 100 zł składając się na niego z inną parą, bo jak sami mówili, szkoda im na kopertę, a PM nie zczają się, po ile obraz. Dodam, że ani jedna, ani druga para "od składki" nie należy do biednych. Kiedy Ci znajomi składkowicze mięli ślub w tym roku, ciągle gadali, że mają nadzieję, że tamci nie odwdzięczą im się obrazem. Nawet przy każdej możliwej okazji wspominali jakie to wesele drogie i ze kasy nie mają a pokój w domu urządzony

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza"
Albert Einstein

Edytowane przez Kojaniskatsi
Czas edycji: 2012-09-19 o 21:28
Kojaniskatsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 13:23   #524
talkative2
Zakorzenienie

ależ niektórzy się czepiają obrońcy uciśnionych gości tak, naprawdę nie można planować sobie na co przeznaczę pieniądze z wesel , bo to sponsoring - no padnę! Nikt nie pisze, że wymaga od gości dawania po 1000 zł do koperty czy inne tego typu rzeczy. ale jeśli ktoś chce pieniądze to jaki problem? I chyba nie było jeszcze sytuacji, żeby ktoś na weselu nie dostał nic. Zawsze goście coś przynoszą, więc można założyć, że za pieniądze z prezentów para młoda wybierze się np w podróż poślubną (bliższa czy dalszą w zależności od tego co dostanie).
Sama nie pisałam wierszyka o pieniądze na zaproszeniu , ale jak dostawałam takowe to nie obrażałam się na Państwa Młodych. Zwłaszcza jeżeli jest on napisany w dobrym guście "Tych , którzy chcieliby wręczyć nam prezent....".
I uwaga! Przed ślubem rozmawiałam z TŻo tym, na co wydamy ewentualne pieniądze.. Toż to skandal! Oczywiście wesele zwróciło się raptem w 2/3 , ale lata mi , bo miała przy sobie najbliższe osoby i to się liczy. Pieniążków ile jest , tyle jest i za 3 dni wyjeżdżamy w podróż, na która nigdy wcześniej nie mogliśmy sobie pozwolić. A! I nie mam żadnego dodatkowego czajnika elektrycznego
Przestańmy czepiać się szczegółów...

Edytowane przez talkative2
Czas edycji: 2012-09-20 o 13:25
talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 15:40   #525
laska4
BAN stały

Czytałam w tym wątku że PM poszli na bok liczyć koperty ,dzis po rozmowie z młodą mężatką zmieniłam zdanie ,bo też uważałam ze to brzydko w trakcie wesela iść liczyć koperty.A więc ta młoda mężatka wiedząc że niedługo i mnie to czeka ,dała mi radę żeby zaraz jak to będzie możliwe iść liczyć koperty.Bo u niej wynikła taka sytuacja że niektóre koperty były puste,tylko kartki z życzeniami.Jedna koperta bardzo ją zastanowiła bo przyjaciółka nie chciała iść na wesele gdyż nie miała kasy,w końcu dała się namówić i powiedziała że da jej w kopertę tylko 150 zł.Na weselu przepraszała że dała tak mało ,tylko że ta koperta była pusta,czasami ktoś podbiera z kopert...............
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 15:53   #526
paula54
Zakorzenienie

dlatego trzeba sobie pilnować kopert. U nas zaraz po życzeniach poszły do pokoju zamykanego na klucz (a klucz mieli tylko tatusiowie) i nikt nie miał do nich dostępu.
Poza tym nie zawsze tak jest, że ktoś podbiera. Słyszałam już historie o dawaniu pustych kopert (rozumiem, że ktoś nie ma kasy i daje samą kartkę), albo w kopercie naciętych papierków (tego to już nie rozumiem).
Stary 2012-09-20, 15:54   #527
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Czytałam w tym wątku że PM poszli na bok liczyć koperty ,dzis po rozmowie z młodą mężatką zmieniłam zdanie ,bo też uważałam ze to brzydko w trakcie wesela iść liczyć koperty.A więc ta młoda mężatka wiedząc że niedługo i mnie to czeka ,dała mi radę żeby zaraz jak to będzie możliwe iść liczyć koperty.Bo u niej wynikła taka sytuacja że niektóre koperty były puste,tylko kartki z życzeniami.Jedna koperta bardzo ją zastanowiła bo przyjaciółka nie chciała iść na wesele gdyż nie miała kasy,w końcu dała się namówić i powiedziała że da jej w kopertę tylko 150 zł.Na weselu przepraszała że dała tak mało ,tylko że ta koperta była pusta,czasami ktoś podbiera z kopert...............
Ja to pisałam, para młoda która to zrobiła zniknęła na dobrą godzinę na początku wesela, a gościom nie podano obiadu ani nic do picia w tym czasie. I uważam dalej że to było faux pas - pieniądze nie są najważniejsze, ich przeliczenie nie daje 100% gwaracji że nie zostaną skradzione, tylko znalezienie na nie miejsca w którym nie boisz się ich zostawić jest dobrym rozwiązaniem, a nie liczenie w czasie kiedy goście czekają żeby odśpiewac Ci 100 lat albo zjeśc rosół. Twoja znajoma miała pecha, takie rzeczy się zdarzają, ale co to ma do rzeczy, ja uważam że liczenie w trakcie wesela nie jest ok.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 15:54   #528
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Bo u niej wynikła taka sytuacja że niektóre koperty były puste,tylko kartki z życzeniami.
Bez przesady... i co podejdzie do gości i zapyta czemu dali tylko kartkę
Stary 2012-09-20, 15:56   #529
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
dlatego trzeba sobie pilnować kopert. U nas zaraz po życzeniach poszły do pokoju zamykanego na klucz (a klucz mieli tylko tatusiowie) i nikt nie miał do nich dostępu.
Poza tym nie zawsze tak jest, że ktoś podbiera. Słyszałam już historie o dawaniu pustych kopert (rozumiem, że ktoś nie ma kasy i daje samą kartkę), albo w kopercie naciętych papierków (tego to już nie rozumiem).
Pewnie, żeby młodzi po wzięciu koperty do rąk, nie zorientowali się, że to właśnie od tych a tych gości jest pusta koperta

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Bez przesady... i co podejdzie do gości i zapyta czemu dali tylko kartkę

Chodziło o to, że kasa w środku wcześniej była, ale się zmyła.

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 16:10   #530
paula54
Zakorzenienie

cowie - powiem Ci, że ja nawet nie pamiętam od kogo dostałam jakie ręczniki (dopiero po zdjęciach dochodziłam co było w jakich opakowaniach), a co dopiero czyja koperta jest która - większość gości dawała w kopercie kartkę z życzeniami, ale niektórzy dali tylko kopertę. Zresztą podczas składania życzeń trwa takie zamieszanie, że kopertę czasem nawet nie wiesz kiedy przekażesz do świadków do tyłu (już nie mówiąc o czasie potrzebnym na jej "zmacanie"). Dlatego tym bardziej dziwi mnie upychanie do środka sterty papierków.
Może ktoś myślał, że jak napcha plik 1 cm papierków to młodzi naiwnie pomyślą, że kupa kasy w środku? Nie wiem...
Stary 2012-09-20, 16:16   #531
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
cowie - powiem Ci, że ja nawet nie pamiętam od kogo dostałam jakie ręczniki (dopiero po zdjęciach dochodziłam co było w jakich opakowaniach), a co dopiero czyja koperta jest która - większość gości dawała w kopercie kartkę z życzeniami, ale niektórzy dali tylko kopertę. Zresztą podczas składania życzeń trwa takie zamieszanie, że kopertę czasem nawet nie wiesz kiedy przekażesz do świadków do tyłu (już nie mówiąc o czasie potrzebnym na jej "zmacanie"). Dlatego tym bardziej dziwi mnie upychanie do środka sterty papierków.
Może ktoś myślał, że jak napcha plik 1 cm papierków to młodzi naiwnie pomyślą, że kupa kasy w środku? Nie wiem...

Ja nie mówię, że to mądre papierki wsadzać
Po prostu może taka logika ludźmi kierowała

18.05.2015
Leoś
Stary 2012-09-20, 16:17   #532
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Dokładnie - życzenia to chaos, nie wiesz co masz w rękach, nie wiesz potem gdzie to jest, a co dopiero macac kopertę. Dawanie gazet to po prostu chyba przejaw chamstwa. I w sumie myślę, że ten zwyczaj zanika, my dostaliśmy tylko 3 koperty bez kartki z życzeniami, gdyby w którejś były gazety nie mielibyśmy wielu typów na to kto taki kulturalny.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 16:22   #533
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, żeby młodzi po wzięciu koperty do rąk, nie zorientowali się, że to właśnie od tych a tych gości jest pusta koperta
Ale przecież to i tak wyjdzie Chyba, że nie włożyli kartki z życzeniami My zawsze wkładamy kasę w kartkę i tak samo dostaliśmy na własnym ślubie. Nigdy się nie spotkałam z kopertą z samymi pieniędzmi. Dziwne to takie

Mój mąż przeliczył jedną - od delegacji z jego pracy (nie przyszli do kościoła i na sali nam dali prezent i kwiaty) bo dawał ją na przechowanie właścicielowi i on sam chciał abyśmy wiedzieli ile tam jest, żeby go nie posądzić o kradzież. No ale nie zrobił tego na oczach gości A na koniec prawie o niej zapomnieliśmy

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2012-09-20 o 16:27
XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 16:24   #534
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Ale przecież to i tak wyjdzie Chyba, że nie włożyli kartki z życzeniami My zawsze wkładamy kasę w kartkę i tak samo dostaliśmy na własnym ślubie. Nigdy się nie spotkałam z kopertą z samymi pieniędzmi. Dziwne to takie

Mój mąż przeliczył jedną - od delegacji z pracy męża (nie przyszli do kościoła i na sali nam dali prezent i kwiaty) bo dawał ją na przechowanie właścicielowi i on sam chciał abyśmy wiedzieli ile tam jest, żeby go nie posądzić o kradzież. No ale nie zrobił tego na oczach gości

To ja właśnie słyszałam o kopertach i bez kartki i bez pieniędzy

18.05.2015
Leoś
Stary 2012-09-20, 16:26   #535
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
To ja właśnie słyszałam o kopertach i bez kartki i bez pieniędzy
No to tutaj też łatwo można dojść do tego, kto nawet na kartkę się nie wysilił - jeśli inni goście nie zawiodą i się podpiszą na życzeniach

Stary 2012-09-20, 16:27   #536
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
No to tutaj też łatwo można dojść do tego, kto nawet na kartkę się nie wysilił - jeśli inni goście nie zawiodą i się podpiszą na życzeniach

Ja to wiem, Ty to wiesz, ale być może niektórzy myślą, że nikt się nie zorientuje

18.05.2015
Leoś
Stary 2012-09-20, 16:28   #537
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale być może niektórzy myślą, że nikt się nie zorientuje
Matko, dobrze, że się z takimi inteligentnymi ludźmi nie zadaję

Stary 2012-09-20, 17:12   #538
paula54
Zakorzenienie

Zdarzają się czasem jeszcze same koperty bez kartek. My dostaliśmy trzy takie "cuda" - jedna właśnie koperta bez podpisu, kartki, niczego, druga - od mojej babci (ale to bardziej przez brak możliwości kupienia głupiej koperty, więc się tylko uśmiechnęliśmy widząc to) - koperta, w której dziadkowie dostali zaproszenie, podpisana Sz. P. Anna i Jan Nowak , i trzecia - koperta, w środku kasa w kartce, ale na kartce tylko życzenia.
My w ogóle liczyliśmy kasę dopiero kilka dni po weselu, bo nie było nawet wcześniej kiedy. Tylko prezenty rozpakowaliśmy wcześniej, bo byliśmy ciekawi co tam mamy
Stary 2012-09-20, 19:33   #539
misiadelko
BAN stały

Ale to też chyba jest tak, że w niektórych regionach daje się samą kopertę chyba. U nas zawsze z kartką z życzeniami, a TŻ mówi, że u nich różnie...
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 12:30   #540
karolinaaa92
Zakorzenienie

W moim regionie rzadko daje się prezenty, chyba że PM o to prosi. Zazwyczaj daje się koperty z kartkami z życzeniami.

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości