|
|
#331 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy to jest normalne???
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#333 |
|
jestę wieszczę
|
Nie rozumiem czemu ratowanie swojego stwora ma być socjopatią? Od pilnowania swoich dzieci są rodzice. Ja nie mam dzieci, bo się nimi nie potrafię zająć i nie chcę być za nie odpowiedzialna. Dlaczego więc mam być zobligowana do pomocy wszystkim obcym, a dopiero później swoim? Inną sprawą jest, że od ludzi do tej pory zaznałam więcej złego niż dobrego. Zwierzęta są dużo bardziej ludzkie, niż się niektórym wydaje. I oczywiście w chwili zagrożenia zabieram i psa i dzieciaka. Właśnie dlatego, że wiem ile siły ma człowiek podczas zagrożenia życia. Psa też mam malutkiego właśnie po to, bym mogła mu zawsze pomóc np. podnieść go.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#335 |
|
jestę wieszczę
|
Nie wyżej. Życie to życie i każde ratować trzeba. Ale uwierz mi, że spotkałam w życiu ludzi, po których nie chciałoby mi się iść w płomienie. I zaręczam, że prawie każdy wolałby wtedy ratować nawet i rybkę, niż tak okrutną osobę.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#336 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Można sobie mnożyć przykłady na wartości fundamentalne i fundamentalniejsze. I tak każdy ma swoją moralność. Nie każde ludzkie życie ma taką samą wartość i nie dla każdego. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#337 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Deprecjonowanie moich slow w takich sposob nie zmienia faktu, ze poglad jaki glosisz spelnia wszystko to co napisalam i zadne studia specjalistyczne nie sa do tego potrzebne Ale do zmiany twojego sposobu postrzegania zycia juz tak Cytat:
chodzi o to, ze sa osoby, ktore uwazaja, ze nieznany czlowiek, bo nie mamy do niego zadnych osobistych uczuc, jest mniej wazny od kota czy psa, bo jego tak kosiam Cytat:
I nie klotliwych osob, a raczej zdziwionych i lekko przerazonych Cytat:
Duzo zla wydarzylo sie wlasnie od takiej jednej mysli Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale mozesz np miec rodzine, meza i dzieci i kota wlasnie i mozesz byc postawiona w sytuacji, kiedy bedziesz musiala wybrac w najbanalniejszych sytuacjach i wierze, ze wybierzesz swojego swojego meza, a juz zwlaszcza dzieci Tak jak np wizazanka piszaca w tym watku, ze rozumie prawo swojego TZ do tego, ze nie lubi jak pies cyz kot lazi po kanapie i poduszkach (czy cos w tym stylu) i po prostu nie pozwala na to, mimo ze zwierze lubi To tylko jeden z przykladow Skrajny to np matka ktora zaniedbuje wlasne dzieci, np nie przygotowuje im cieplych posilkow, bo w tym czasie zajmuje sie swoimi pupilkami i ich rozrywkami czy jedzeniem Zycie ma wiele scenariuszy i do nas nalezy wybrac dobrze, czyli kierujac sie przede wszystkim dobrem drugiego czlowieka, a dopiero w drugiej kolejnosci zwierzecia ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
nie chodzi o dzieci, to byl tylko przyklad, ani o pozar, to byl tylko przyklad, ani o to, ze jak mozna i sie nie boimy to ratujemy wszystko, nawet puder, ani o to, ze oczywiste jest to, ze nikt nie mowi, ze zwierze ma ginac, itd itp ehh |
|||||||||
|
|
|
|
#338 |
|
jestę wieszczę
|
Dlatego ja wiedząc, że matką będę jak z koziej dupy trampek, zdecydowałam się na psa i chomika. Ukontentowana będę, gdy inni ludzie dzieciaci zadbają o bezpieczeństwo swych dzieci i wynajmą dla nich niańkę i założą alarm przeciwpożarowy
.
|
|
|
|
|
#339 |
|
Raczkowanie
|
A tak poważnie, to ta Wasza dyskusja bez urazy jest już bez sensu, bo każda z Was ma swoje zdanie i żadna nie da się przekonać do zdania innej. Także jaki sens ma wykłócanie się skoro to do niczego nie doprowadzi? |
|
|
|
|
#340 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#341 | ||
|
Konto usunięte
|
Akurat do kłótliwych nie zakwalifikowałam tych o odmiennym zdaniu, ale tez siebie.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#342 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36711552]A co w sytuacji, gdy "uczucia wyższe" żywi się do zwierząt? Są wtedy mniej wyższe? [/quote]
Ale zupełnie nie o to chodzi. Miałam na myśli tekst Demi93 o tym, że uratuje kota, bo to jej kot, mimo że ma świadomość, iż ów kot nie żywi do niej żadnych uczuć, jedynie instynkty go przy niej trzymają. Wtedy to jest ratowanie swojej własności i z uczuciami wyższymi nie ma nic wspólnego.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#343 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a decyzje zostaly podjete bez zadnego zmuszania i o nie wlasnie chodzi |
|
|
|
|
|
#344 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#345 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#346 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#347 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#348 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie chodzi o zaden pozar, jezeli np widzisz malutkie, powiedzmy dwuletnie dziecko biegnace na ulice i widzisz ze biegnie prosto pod samochod, to zatrzymujesz je, jak mozesz, a nie myslisz, gdzie sa rodzice. Rodzice za swoj brak opieki moga odpowiedziec pozniej. Zreszta, powtorze sie, nie chodzi o dzieci, ale o czlowieka w ogole i wiadomo ,ze najlepiej jest nie musiec stawac w obliczu wyboru miedzy jednym zyciem a drugim. |
|
|
|
|
|
#349 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#350 |
|
Zadomowienie
|
Z tym sie akurat wszyscy zgadzaja, tak ze to nie podlega kwestii dyskusji
|
|
|
|
|
#351 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie, bo to jest takie samo ratowanie swojej własności jak ratowanie swojego laptopa. Niczym się to dla mnie nie różni pod względem rodzaju motywacji.
Ratowanie drugiego człowieka ma natomiast więcej wspólnego z działaniem dla pewnej idei. Ale jak podejrzewam, nie zrozumiesz tego.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#352 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
trawa_morska, pierdzielisz tak, że nie da się ciebie czytać. Nadal nie rozumiesz, że ty nie stwierdzasz faktów tylko wymyślasz głupoty, które nijak się mają do prawdziwego stanu rzeczy i wiedzy fachowej. Śmieszy mnie trochę ta pisanina, że zwierzę to tylko instynkt a nie uczucia Ciekawe co w takim razie z tymi psami, które przeszły pierdyliard kilometrów żeby odnaleźć właściciela albo z tymi, które nie potrafią się pogodzić ze śmiercią właściciela.
|
|
|
|
|
|
#353 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#354 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#355 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#356 | ||||
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36711552]Nigdzie nie napisałam, że większość oznacza słuszność. Swoją drogą uważam, że bardzo często jest przeciwnie. Ale prawdą jest, że często mianem normy określa się typowy sposób postępowania, a jak widać na podstawie tego wątku, norma w obrębie społeczeństwa nie zawsze oznacza to, co sobie za takową obrałaś.
Można sobie mnożyć przykłady na wartości fundamentalne i fundamentalniejsze. I tak każdy ma swoją moralność. Nie każde ludzkie życie ma taką samą wartość i nie dla każdego. A co w sytuacji, gdy "uczucia wyższe" żywi się do zwierząt? Są wtedy mniej wyższe? Wygląda na to, że według ciebie jest to kwestia własnego zdania. Cóż, w pewnym sensie tak jest. Zależy do jakiej definicji się odnieść.[/QUOTE] Sa pewne obiektywne normy moralne. Zycie ludzkie. Niezaleznie od tego kim jest, jaki jest itd. I ze taka sama wartosci, bo kim jestesmy, zeby twierdzic, ze to zycie ludzkie jest wazniejsze od tamtego. W obrebie tego mozna dyskutowac, np. ratowanie osob okrutnych, kara smierci tak czy nie, itd., ale to jest juz zupelnie inny temat. Inna dyskusja. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36711849]Sęk w tym, że to g* prawda o tym braku uczuć u zwierząt [/QUOTE]Owszem, jest mnostwo osob, ktore traktuja zwierzeta w straszny sposob i jestem za duzymi karami dla nich (bo jak na razie sa smiesznie male), ale to tez jest inna kwestia Oczywiscie, ze to trudny wybor i oczywiscie ze to nielatwe, nikt tego nie kwestionuje. Zawsze wybor miedzy jednym a drugim potem powoduje duzy zal i poczucie straty, co to ma do rzeczy? |
||||
|
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jest pożar, ja biorę to co moje i to ratuje. ratuję swoich bliskich, ratuję swoje koty. twoje pyskówki nic nie dadzą ;-) tak już jest i koniec. i choćbyś się pociła nad tą klawiaturą, wymyślała argumenty z czapy (poniżając przy tym sama siebie, ale tego pewnie i tak nie zrozumiesz ), to faktów nie zmienisz. to co kocham jest dla mnie ważniejsze od tego, czego nie kocham. no nadymaj się ile chcesz, tego nie zmienisz.i mogę być psychopatką, chorą, nienormalną, cokolwiek. bo wiesz co? zupełnie koło ogona lata mi zdanie człowieka dla którego kot ma taką wartość jak laptop. z takimi ludzmi się nie dyskutuje.
|
|
|
#358 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#359 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się w stu procentach |
|
|
|
|
|
#360 |
|
jestę wieszczę
|
trawa nie zapędzaj się ok? Nikt Ci nie kazał moich postów czytać. Offtop jest gigantyczny, więc moja cegiełka różnicy nie robi.
Po prostu można zwierzęta kochać bardziej niż ludzi i tyle. Nie świadczy to o tym, że z tym człowiekiem jest coś nie tak. Raczej nie tak jest z tymi, co mieli z nim do tej pory styczność, że woli zwierzaki od nich .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.