Starania,problemy i pierwsze objawy ciąży :)- część II - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-24, 12:17   #3121
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS
Dot.: Starania,problemy i pierwsze objawy ciąży :)- część II

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Nie biore jeszcze wstrzymałam sie.Lekarzowi tego nie powiedziałam że nie bioreI teraz nie wiem co zrobić
A na kiedy idziesz do niego? I kt. dzień cyklu masz?
Kurczę, on chyba nie wie czego chce, albo rybki albo pipki. Albo reguluje Ci cykl albo obserwuje owulkę i pomaga zajść.
ja bym na Twoim miejscu nie brała lutka jeśli masz jeszcze wizytę za kilka dni, ściemnić możesz coś, że np nie miałaś kiedy wykupic, zapomniałaś, cokolwiek. I zobaczyłabym co tam na USG wyjdzie. Bo nóż widelec będzie jajko i normalna owulka.

( jeśli nie boisz się wygłupić możesz powiedziec mu, że połykałaś tego lutka a nie trzymałaś pod językiem jak się połyka to tak, jakby się go nie wzięło )

A mnie napieprza prawy jajniik coraz mocniej, w sumie jak nigdy ...

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2012-09-24 o 12:20
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 12:20   #3122
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez partytura Pokaż wiadomość
Dobrze, że się "przyznałaś" hihi, bo na głównym zdaje się nie ma Cię na "liście" ?! Jak to? Ciebie nie ma? Ejj no
Kurczę, ja to stara stara będę, ale kto mógł przewidzieć,że tak to wszystko się potoczy Ty nie marnowałaś życia, wcześniej odpoczniesz po odchowaniu dzieciaczków hehe Kiedyś jak se myślałam o tej przepowiedni majów o końcu świata to śmiałam się, że będę miała 28 lat, pewno nieduże dziecko i męża i nie dożyję jego nastoletnich lat, a tu dupox, dopiero bebeszek mi rośnie haha
========================= ================
Debrah, jesteś jeszcze?
Kurczę, mam pytanie, strasznie jestem ciekawska, bo siedzę jeszcze na innym forum i słyszę bardzo różne ceny za 3D. Twoje połówkowe usg było 3D i masz filmik, mogłabyś napisać ile za to zapłaciłaś?

W ogóle to jedna dziewczyna ,która tam jest ma już synka i jest w ciąży jak my, dała 300zł (!) i miała w 1 ciąży 2 x 3D w 22tyg. i w 32 zdaje się.

Ona twierdzi, że pierwszy termin był za szybki ,bo dziecko za małe.. i pokazała beznadziejne faktycznie zdjęcia; a ja po tym, jak zobaczyłam zdjęcie Twojej Amelci mogłabym się z nią kłócić, że są dobre zdjęcia tylko musi być dobry lekarz i ułożenie dziecka! Zulą mi tam wręcz by pokazać zdjęcie skoro w 21 tyg. i wg mnie śliczne, ale bez Twojej zgody im nie będę pokazywać Twojej kruszynki (chyba, że nie masz nic przeciwko by uświadomić inne babki i udowodnić, że SIĘ DA dostać ładne wyraźne foto z 21 tyg. ciąży )
Jestem!
Ja za połówkowe też zapłaciłam dużo, bo 250 zł - ale też nie spotkałam się z tym, żeby USG 3D kosztowało mniej niż 200zł.
Robiłam w swoim, dużym mieście, link http://www.sofimed.pl/usg.html jest tu trochę informacji.
Pierwsze Usg genetyczne w 14 tygodniu - też widziałam w 3D, z tym, że faktycznie tamto jest średnie, lepiej jak dla mnie widać np paluszki u rączek i inne szczegóły na normalnym 2D, w 3D obraz jest średni, bo i dziecko malutkie i za bardzo obraz musi się powiększać.
Tam, w tym linku ode mnie: są zdjęcia, na drugim od lewej jest właśnie taki mniejszy dzidziuś, podejrzewam, że 14 - 15 tydzień. A dalej masz bardziej zaawansowaną ciążę - widać różnicę?)
Oczywiście nie jest to konieczność takie 3D, bo droga impreza - ale ja w ogóle do ginki chodzę prywatnie, wiem, że mają tam dobry sprzęt i mi zależało, żeby mieć pamiątkę. Dużo zależy od aparatu na którym jest robione USG po prostu - i trochę od szczęścia - czyli jak ułoży się dziecko. Moja mała się kręciła i zasłaniała trochę buzię rączkami, ale wreszcie się udało zrobić fotkę
Z tego co wiem to zawsze dają film i zdjęcia, dodatkowo się za to nie płaci. Bo lekarz nagrywa po prostu całe badanie, nie wybiera momentów, nagrywa całe u daje Tobie. Mogę sobie puścić w domu i np posłuchać serduszka.
No a zdjęcie robi pamiątkowo w jakimś fajnym momencie.
Potem jeszcze wrzuca dane do programu który liczy ryzyko trisomii, wpisuje wszystkie dane z badania i dostajesz wydruk, z opisem. Tak było u mnie.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 12:22   #3123
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A na kiedy idziesz do niego? I kt. dzień cyklu masz?
Kurczę, on chyba nie wie czego chce, albo rybki albo pipki. Albo reguluje Ci cykl albo obserwuje owulkę i pomaga zajść.
ja bym na Twoim miejscu nie brała lutka jeśli masz jeszcze wizytę za kilka dni, ściemnić możesz coś, że np nie miałaś kiedy wykupic, zapomniałaś, cokolwiek. I zobaczyłabym co tam na USG wyjdzie. Bo nóż widelec będzie jajko i normalna owulka.
Mam przyjść w przyszły poniedziałek.Dzis mam 14 dc.Ściemniłam mu dzis ze biore od soboty tą lutkeOn uważa że luteina od 12-22 dc nie zablokuje mi owulki i pomoże zajść w ciaże.Powiedziałam mu że cykle mam długie,a on powiedzial że byłby bardzo zaskoczony za tydzień jakby sie okazało że jest owulacja

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek

Edytowane przez iza243
Czas edycji: 2012-09-24 o 12:25
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 12:30   #3124
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Mam przyjść w przyszły poniedziałek.Dzis mam 14 dc.Ściemniłam mu dzis ze biore od soboty tą lutkeOn uważa że luteina od 12-22 dc nie zablokuje mi owulki i pomoże zajść w ciaże.Powiedziałam mu że cykle mam długie,a on powiedzial że byłby bardzo zaskoczony za tydzień jakby sie okazało że jest owulacja
No to dziwne, powinien wiedzieć, ze tak się zdarza .. ile to kobiet zaszło w ciążę nawet w 30-40 dc ... mnóstwo takich historii jest w necie.
Nie bierz na razie i poczekaj ten tydzień. Ja bym przynajmniej tak zrobiła.
(a już nie raz wychodziłam dobrze na tym,że nie słuchałam lekarza - choćby głupi przykład z Clo)
Stary 2012-09-24, 12:33   #3125
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość

Nie wiem czy zrobiłaś czy nie, ale poszłaś wstawić wodę to trzymam za słowo,że zrobiłaś te kawke i że pyszna była

)

Tadam.....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kawka c.jpg (23,1 KB, 12 załadowań)

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 12:35   #3126
dedra
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz co Iza, ten lekarz jakiś o kant d... jest. Może znajdź innego?
dedra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 12:49   #3127
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:
Czy to się sprawdza okaże się za jakieś 10 dni
Więc trzymajta kciuki

Zobaczymy co dziś kota będzie odprawiać

Hmmmm ale jeśli bierzesz lutka to owulki nie będzie ,..
Pewno,że trzymam i to bardzo mocno i się już doczekać nie mogę co z tych Twoich 4 jajek wykiełkowało

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość
Tadam.....

o jaaaaaaa
Napewno była pyszna

Starszak wrócił ze szkoły i mój spokojny dzień dobiegł właśnie końca
Niereformowalne są te moje dzieci. Jak zaraz sąsiadka z dołu nie przyjdzie i nie zacznie narzekać na walący się jej na łeb sufit to będzie cud nad Wisłą
Idę poskromić ich ciutke

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 12:49   #3128
Linka1984
Zakorzenienie

dziewczyny za bardzo panikujesie z tym lutkiem. Luteina może zablokowac owu ale nie musi. Ja brałam ją rok od 12 dc bo mialam tak niski poziom progestronu ze jak brałam od 16dc to nie działał jak powinien. Lekarz powiedział ze dupek jest lepszy od luteiny ale to nie prawda ze blokuje a ja jestem na to najlepszym przykladem. Cykle mialam ok 31-36 dni a lutek od 12 i działało wsio. Teraz jestem pierwszy raz na dupku.Przynajmniej tej gorzkości nie mam przez tych cholernych 14 dni :P
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 13:03   #3129
iza243
Zakorzenienie

Dzięki dziewczynyWstrzymam sie ten tydzień jeszcze z ta luteiną,nie chce sobie zablokować owulki jakby jednak była.A co do lekarza to on przyjmuje na nfz a ja mam teraz kiepsko z kasaInni lekarze na nfz u nas w mieście totakie konowały że szkoda gadać:/

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 13:14   #3130
mooonis17
Raczkowanie

GG do mooonis17

Cześć laseczki

Słuchajcie,mam ofertę dla wszystkich staraczekjakiś czas temu przeczytałam o mieszance Klimuszki na bezpłodność,zakupiłam wszystko i ... wypiłam ze 3 razy bo nie mogłam ścierpieć smaku.No i mam tego dosyć dużo,mi już się nie przyda więc pomyślałam o was.Chcecie?
mooonis17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 13:25   #3131
partytura
Zadomowienie

Cytat:

Łeeee tam,żadna starość!!! W ciąży podobno takie i inne cuda się dzieją eheh nie zdziw się jak kiedyś znajdziesz słoik z kawą w lodówce, albo co innego ehheh

Dobranoc dziewczyny!
Nie kracz Colorbluea, nie kracz Choć jakby kawcia byłą niedokręcona to ponoć dobrze w lodówce robi hihi.. zapachy ściąga

Cytat:
Dzień dobry!
Zimno!

I powiem Wam coś ..
Wczoraj wieczorem zaskoczyła mnie kota ...
Nigdy wcześniej tego nie robiła, a wczoraj położyła mi się na brzuchu.
Zwykle kładła się obok, a po "człowieku" chodziła tylko jak chciała przejść na drugą stronę.
Czytałam, że koty mogą coś wyczuwać i znowu się nakręcę jak głupia.
Eeeh
Testuj.. kicie mają dodatkowy zmysł, to może coś znaczyć Szczególnie, że zrobiła coś nienaturalnego dla niej

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Za testuje. Po prostu jakoś nie chce mi się wierzyć że mogło się udać chciałabym tak bardzo ale z drugiej strony się boję. Nie chce się zawieść na prawdę. Tym razem już raczej wynik będzie pewny na stówę. Nie rozumiem tylko mojej temperatury wczoraj spadła do 36,7 i dzisiaj utrzymuje się na tym samym poziomie. Można fioła dostać
Testuj, testuj kochana. Zgaga ponoć też lubi towarzyszyć ciąży, a wspominałąś o niej parę postów niżej
Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Jestem!
Ja za połówkowe też zapłaciłam dużo, bo 250 zł - ale też nie spotkałam się z tym, żeby USG 3D kosztowało mniej niż 200zł.
Robiłam w swoim, dużym mieście, link http://www.sofimed.pl/usg.html jest tu trochę informacji.
Pierwsze Usg genetyczne w 14 tygodniu - też widziałam w 3D, z tym, że faktycznie tamto jest średnie, lepiej jak dla mnie widać np paluszki u rączek i inne szczegóły na normalnym 2D, w 3D obraz jest średni, bo i dziecko malutkie i za bardzo obraz musi się powiększać.
Tam, w tym linku ode mnie: są zdjęcia, na drugim od lewej jest właśnie taki mniejszy dzidziuś, podejrzewam, że 14 - 15 tydzień. A dalej masz bardziej zaawansowaną ciążę - widać różnicę?)
Oczywiście nie jest to konieczność takie 3D, bo droga impreza - ale ja w ogóle do ginki chodzę prywatnie, wiem, że mają tam dobry sprzęt i mi zależało, żeby mieć pamiątkę. Dużo zależy od aparatu na którym jest robione USG po prostu - i trochę od szczęścia - czyli jak ułoży się dziecko. Moja mała się kręciła i zasłaniała trochę buzię rączkami, ale wreszcie się udało zrobić fotkę
Z tego co wiem to zawsze dają film i zdjęcia, dodatkowo się za to nie płaci. Bo lekarz nagrywa po prostu całe badanie, nie wybiera momentów, nagrywa całe u daje Tobie. Mogę sobie puścić w domu i np posłuchać serduszka.
Potem jeszcze wrzuca dane do programu który liczy ryzyko trisomii, wpisuje wszystkie dane z badania i dostajesz wydruk, z opisem. Tak było u mnie.
No są widoczne różnice na usg z określonych tyg. zdecydowanie I potwierdziłaś swoimi wypowiedziami moją opinię, że ułożenie i sprzęt wiele dają, co chciałabym, aby dotarło do uparciuszka z drugiego forum hehe Amelka by jej utarła nosa, bo ona się ma za ombibusa i znawcę, takie można odnieść wrażenie. W sumie o zdjęcie Amelki to poprosiła tam inna forumowiczka gdy przeczytała moją kontrę do uparciuszki, ale napisałam im, że linka dostaną jedynie jeśli mama Amelki wyrazi zgodę, także decyzja należy do Ciebie Wiem, że nie miałabyś pojęcia gdybym bez słowa tego linka wykorzystała, ale nie należę do osób, które takie rzeczy robią, bo to tak samo jakby ktoś rozdawał moje czy Twoje zdjęcie ot tak, a to się kłóci z moimi zasadami
Ja nie wiem czy będzie mnie stać na bad. 3D jeśli nie będę miała konieczności.. również bardzo bym tego chciała, bo to ważna i przydatna sprawa, a jednocześnie urocza pamiątka, nawet ten dźwięk serduszka i po latach można to sobie wspólnie oglądnąć razem z dzieckiem.. super opcja! W ogóle to rewelacyjnie trafiłaś skoro Twoja ginekolog ma dobry sprzęt i umiejętności i nie musisz szukać innego lekarza Super!

Jesteśmy tu m.in. po to by pomagać sobie nawzajem

Edytowane przez partytura
Czas edycji: 2012-09-24 o 13:27
partytura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 13:36   #3132
pszczoua
Zakorzenienie

Hej laski Właśnie wróciłam z weekendu, w sobotę zatestowałam, ale I kreska i wczoraj przyszła @

Jakoś nawet się nie zdołowałam, w końcu musi się udać. W tym cyklu mam wizytę w klinice leczenia niepłodności - zobaczymy co mi tak lekarz powie...

Dzastin mozesz mi dopisać kolejny cs

Dziewczyny, tyle napisałyście ze nie wiem czy dam rade nadrobic
Stary 2012-09-24, 13:38   #3133
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
dziewczyny za bardzo panikujesie z tym lutkiem. Luteina może zablokowac owu ale nie musi. Ja brałam ją rok od 12 dc bo mialam tak niski poziom progestronu ze jak brałam od 16dc to nie działał jak powinien. Lekarz powiedział ze dupek jest lepszy od luteiny ale to nie prawda ze blokuje a ja jestem na to najlepszym przykladem. Cykle mialam ok 31-36 dni a lutek od 12 i działało wsio. Teraz jestem pierwszy raz na dupku.Przynajmniej tej gorzkości nie mam przez tych cholernych 14 dni :P
Pytałam Cię kiedyś, ale nie pamiętam czy odpowiedziałaś - miałaś monitoring, że jesteś pewna owulek?

Cytat:
Testuj.. kicie mają dodatkowy zmysł, to może coś znaczyć Szczególnie, że zrobiła coś nienaturalnego dla niej

Jeszcze trochę czasu ale jutro idę na USG zobaczyć, czy są ciałka zółte, czy się nie porobiły torbiele itp.
Te moje bóle brzucha to na dwoje babka wróżyła, albo od fasoli albo od czegoś niedobrego
Stary 2012-09-24, 13:46   #3134
partytura
Zadomowienie

Cytat:
(...)
Jeszcze trochę czasu ale jutro idę na USG zobaczyć, czy są ciałka zółte, czy się nie porobiły torbiele itp.
Te moje bóle brzucha to na dwoje babka wróżyła, albo od fasoli albo od czegoś niedobrego
Bądź dobrej myśli
I przestań już z tymi torbielami bo sobie je "wyczarujesz" dosłownie kiedyś

Stary 2012-09-24, 13:52   #3135
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Pytałam Cię kiedyś, ale nie pamiętam czy odpowiedziałaś - miałaś monitoring, że jesteś pewna owulek?

Nigdy nie mialam monitoringu pod kątem ciązy bo nigdy sie nie starałam ,wręcz unikałam :P ale od około roku sie borykam z zaburzeniami fazy lutealnej , prolaktyną i w miedzy czasie padały różne podejrzenia typu pcos wiec pęcherzyki były sprawdzane, ich wzrost , czy nie tworzą się torbiele itp na tej podstawie wiem ze owu są. Luteinkę przyjmowałam na niedomoge ciałka - mialam zawsze kilka dni plamień przed miesiączką , teraz mialam pierwszy cykl od ponad roku gdzie nie mialam plamień ani żadnych oznak i @ zaskoczyła mnie na imprezie bez zadnej zapowiedzi. Ja nigdy nie czuje kiedy dostane @ i tu jest cały problem. Bol brzucha dostaje kilka minut-godzin przed @ a piersi bolą zawsze od owulacji mniej wiecej wiec kilkanaście dni. W zyciu nie wyczuje czy @ przyjdzie czy nie przyjdzie bez tych plamień :P
Stary 2012-09-24, 14:04   #3136
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

No to mnie zaskoczyłaś, i na prawdę miałaś te owulki biorąc lutka od 12 dc przy takich długich cyklach?
Może są wyjątki po prostu, tak jak owulki przy podwyższonej prolaktynie.

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Bądź dobrej myśli
I przestań już z tymi torbielami bo sobie je "wyczarujesz" dosłownie kiedyś
W sumie racja
Stary 2012-09-24, 14:07   #3137
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
No to mnie zaskoczyłaś, i na prawdę miałaś te owulki biorąc lutka od 12 dc przy takich długich cyklach?
Może są wyjątki po prostu, tak jak owulki przy podwyższonej prolaktynie.
mnie już nic nie zaskoczy
Stary 2012-09-24, 14:13   #3138
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Dobrze, że się "przyznałaś" hihi, bo na głównym zdaje się nie ma Cię na "liście" ?! Jak to? Ciebie nie ma? Ejj no
Kurczę, ja to stara stara będę, ale kto mógł przewidzieć,że tak to wszystko się potoczy Ty nie marnowałaś życia, wcześniej odpoczniesz po odchowaniu dzieciaczków hehe Kiedyś jak se myślałam o tej przepowiedni majów o końcu świata to śmiałam się, że będę miała 28 lat, pewno nieduże dziecko i męża i nie dożyję jego nastoletnich lat, a tu dupox, dopiero bebeszek mi rośnie haha
========================= ================
Debrah, jesteś jeszcze?
Kurczę, mam pytanie, strasznie jestem ciekawska, bo siedzę jeszcze na innym forum i słyszę bardzo różne ceny za 3D. Twoje połówkowe usg było 3D i masz filmik, mogłabyś napisać ile za to zapłaciłaś?

W ogóle to jedna dziewczyna ,która tam jest ma już synka i jest w ciąży jak my, dała 300zł (!) i miała w 1 ciąży 2 x 3D w 22tyg. i w 32 zdaje się.

Ona twierdzi, że pierwszy termin był za szybki ,bo dziecko za małe.. i pokazała beznadziejne faktycznie zdjęcia; a ja po tym, jak zobaczyłam zdjęcie Twojej Amelci mogłabym się z nią kłócić, że są dobre zdjęcia tylko musi być dobry lekarz i ułożenie dziecka! Zulą mi tam wręcz by pokazać zdjęcie skoro w 21 tyg. i wg mnie śliczne, ale bez Twojej zgody im nie będę pokazywać Twojej kruszynki (chyba, że nie masz nic przeciwko by uświadomić inne babki i udowodnić, że SIĘ DA dostać ładne wyraźne foto z 21 tyg. ciąży )
ja za 3D w 12 tyg płaciłam 150 zł. Dostałam 4 zdjęcia, ale takie sobie...
Jeżeli jednak chodzi o to co widać - no to na tym usg sporo widać Bo na usg połówkowym dzidziuś jest już chyba na tyle duży, że raczej tylko buźkę można zobaczyć... W całej okazałosci sie juz nie da
Cytat:
Witam dziewczyny!
Ja jeszcze tradycyjnie w wyrku, ale już po porannej kawce
Dzisiaj 24dc. Ja wiem,że nic z tego nie będzie bo czuję się identycznie jak co miesiąc przed@, ale mimo wszystko niech te dni już szybciej lecą,ta niepewność się skończy i zaczniemy przytulanka znowu
niech leci, niech leci... bo sama czekam z niecierpliwością na Twoje testowanie
Cytat:
Napisane przez kwitka13 Pokaż wiadomość
Bry
oficjalnie rozpoczęłam kolejny cykl starań
Dzastin poproszę o zmianę
Idę się upić...
kurcze, Kwitka... szkoda... A tak na marginesie, to mam wrażenie że co chwilę czytam o tym, że @ do Ciebie przyszła Pewnie przez te Twoje krótkie cykle Ale mozeto i lepiej, ze takie są bo możecie szybciej do kolejnych staranek przystąć
Cytat:
Dzień dobry!
Zimno!

I powiem Wam coś ..
Wczoraj wieczorem zaskoczyła mnie kota ...
Nigdy wcześniej tego nie robiła, a wczoraj położyła mi się na brzuchu.
Zwykle kładła się obok, a po "człowieku" chodziła tylko jak chciała przejść na drugą stronę.
Czytałam, że koty mogą coś wyczuwać i znowu się nakręcę jak głupia.
Eeeh
hmm... no też o tym slyszałam Choć jeśli chodzi o moje dwa kićki to nie jestem co do tego do końca przekonana... tzn. jakichś takich wyraźnych sygnałów nie widziałam... No ale mały na początku faktycznie jakoś częściej kładł mi się kolo brzucha, podchodził i go obwąchiwał A duży- który jest przylepą moejgo Tzta też jakiś bardziej przyjazny się do mnie zrobił Za to moje kićki bardzo dobrze wyczuwają złe emocje - jak jest mi smutno. Np. gdy miałam tę historię z krwiakiem i smutna i zestresowana siedziałam i czekałam na rozwój sytuacji - to duży co chwilę niespokojnie koło mnie przechodził i tak smutno na mnie patrzył. Jak jakiś czas temu zaczęlma sobie czytać jakieś wzruszajace wierszyki albo słuchac wzruszajacych piosenek i łezka mi się zakręciła, to oba kićki się obudzily i tak dziwnie na mnie cały czas patrzyły
Cytat:
Testuuuj!

albo kolejna głupota do nakręcania się.

Sierściuchy są super, jak masz warunki to przygarnij jakiegoś
potwierdzam i popieram

Cytat:
Nie, nie w kółko. Stoi, morda mega skupiona, mruczy i pazurami ugniata tak na przemian, przednimi łapkami :d
Kto ma kota wie o co chodzi
To trochę jak młode kociaki przy karmieniu ugniatają brzuch mamusi

http://www.youtube.com/watch?v=3QTT1ewINjY
Coś takiego, tylko moja kota na stojąco to robi i fajną ma minę skupioną wtedy
mój duży kiciek jest takim ugniataczem - uwielbia ugniatać brzuch mojego Tżta - pewnei dlatego, ze ma brzuszysko jak w 9 m-cu
Tu jeszcze jedno zobrazowanie ugniatania
http://www.youtube.com/watch?v=598Id...eature=related

Za to mały kiciek w ogóle tego nie robi
Cytat:

Moze to rzeczywiscie znak

Fajnie że szkolenie udane

Bierzesz dupka przed owulką?

Ja już po lekarzu.Niestety chyba nie jest dobrze.Lekarz powiedział że prawdo podobnie kolejny cykl bez owulacyjnyMam brać tą luteine od 12 do 22 dc cyklu.I tak przez 2 cykle.Jeżeli nie zajde w ciąże to w 3 cyklu ponownr badanie progsteronu,i będzie dalej myślał co zrobić żeby była owulacjaMam doła.Pęcherzyk był malutki bo 7 mm Powiedział żenieliczyłby na owulke w tym cyklu.Ale mam przyjsć dla pewnosci jeszcze za tydzień na monitorng bo cykle mam długie i z moich obserwacji wynika że owulke mam 19-21 dc.Ehh:
Iza, a ten Twój lekarz nie myśli o tym żebys rozpoczęla brać Clo? W sumie to moim zdaniem są u Ciebie wskazania
Stary 2012-09-24, 14:20   #3139
monini2507
Zakorzenienie

Matko nadrobiłam a teraz lece obiad gotowac wpadnę troszki później i może coś więcej sięwypowiem
monini2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 14:23   #3140
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
hmm... no też o tym slyszałam Choć jeśli chodzi o moje dwa kićki to nie jestem co do tego do końca przekonana... tzn. jakichś takich wyraźnych sygnałów nie widziałam... No ale mały na początku faktycznie jakoś częściej kładł mi się kolo brzucha, podchodził i go obwąchiwał A duży- który jest przylepą moejgo Tzta też jakiś bardziej przyjazny się do mnie zrobił Za to moje kićki bardzo dobrze wyczuwają złe emocje - jak jest mi smutno. Np. gdy miałam tę historię z krwiakiem i smutna i zestresowana siedziałam i czekałam na rozwój sytuacji - to duży co chwilę niespokojnie koło mnie przechodził i tak smutno na mnie patrzył. Jak jakiś czas temu zaczęlma sobie czytać jakieś wzruszajace wierszyki albo słuchac wzruszajacych piosenek i łezka mi się zakręciła, to oba kićki się obudzily i tak dziwnie na mnie cały czas patrzyły

mój duży kiciek jest takim ugniataczem - uwielbia ugniatać brzuch mojego Tżta - pewnei dlatego, ze ma brzuszysko jak w 9 m-cu
Tu jeszcze jedno zobrazowanie ugniatania
http://www.youtube.com/watch?v=598Id...eature=related

Za to mały kiciek w ogóle tego nie robi
bo czasem może te kocie sygnały są bardzo subtelne .. tak myślę.
Fajnie, że sierściuchy czują Twoje emocje, i że to widzisz to na pewno miłe jest.
A moja co jeszcze ostatnio odwaliła - w czwartek czy piątek jak wróciłam z pracy to od progu tak mnie zmiauczała, jakbym jej krzywdę jakąś zrobiła. Po prostu na dzień dobry, miau, miau, miau - jak torpeda, raz za razem, z takim wyrzutem, z taką miną, że masakra. Nie wiem o co jej poszło wtedy ...
Stary 2012-09-24, 14:29   #3141
kasiula199
Raczkowanie

Cześć dziewczęta przeczytałam wątek (trochę mi to zajęło) i postanowiłam do Was dołączyć. Razem z TŻ rozpoczęliśmy starania o dzidziusia. Na razie chcemy spróbować tak sami, bez pomocy lekarza. Mam 22 lata, a on 26. Wcześniej nie zażywałam środków antykoncepcyjnych, stosowaliśmy prezerwatywy i globulki. Teraz odstawiliśmy wszystko i uparcie kochaliśmy się w dni płodne. Minęło kilka dni, mam strasznie wielki apetyt (co raczej mi się normalnie nie zdarza) i nudności... Może to od stresu, nie wiem. Możecie mi powiedzieć jak działa costagnus?
kasiula199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 14:29   #3142
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem!
Debrah- a u mnie nie nagrywał całego usg tylko wybrane momenty bo mały w pewnym momencie wypiął się na nas i było widać tylko otwór w dupce

mimo wszystko uważam,że warto wydać te pieniądze bo to cudowna pamiątka
przesyłam linka z piątkowego badania:
http://www.youtube.com/watch?v=LihBz...&feature=g-upl
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 14:30   #3143
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magdaammm Pokaż wiadomość
Dzieeen dooobryyy! nie bylo mnie troche a tu tyle czytania.

Kwitka ale trzeba sie cieszyc, bo zaraz znow bedzie mozna działac idz i sie napij kobito heh
maru podobno wlasnie kociaki to czują mojej tesciowej edek kot kladl mi sie kolo brzucha od poczatku i grzal i grzal tak samo jak boli brzuch albo gardeło to tez tak robi czasem to az dusi, bo tak sie polozy na szyi..

widzialam, ze pisalyscie cos odnosnie slubow i wesel i dziekuje za gratulacje moj to juz chcialby w wakacje nastepne, ale to oczywiscie zalezy od terminow, a tego dowiemy sie w tym tygodniu powiedzial, ze jest na to gotowy psychicsznie (nie wie co czyni chłop hehe) i finansowo, ze uzbieral dosc pieniazkow.. nawet nie wiedzialam O.o ale jak tak patrzylam i czytalam na forach ile kosztuje taka impreza cala to az mi zle.. na impreze do 70 osob trzeba liczyc tak ok 23 tysiecy.. ;/ masakra! ale tak sobie mysle od dawna ze moze wesele w piatek bez poprawin tez mogloby byc fajne?! bylam raz na takim i bylo ok
mam pytanie do was.. bo moja mamka uparla sie, ze na wesele wypada zaprosic tesiową mojej siostry.. co wy o tym myslicie? ja tak nie lubie tej kobiety.. i jakos nie czuje sie z nia w zaden sposob zwiazana..

szejda ta niespodzianka to miedzy innymi wyjazd do heide parku odkad sie poznalismy zawsze mu marudzilam, ze nigdy nie bylam no to wymyslil..;/

a teraz musze jechac z mamka do szczecina..
Wiesz co ja bym nie zapraszała tej siostry teściowej... bo niby z jakiej racji jak nie czujesz się z Nią związana?
I na pewno na te 2 miejsca znalazły by się 2 bliższe Ci osoby
To na kiedy w końcu planujecie ten ślub i jak w stosunku do tego mają się Wasze plany z dzidzią?

Cytat:
No a ja za raz wychodzę na kurs i po test Czuje się makabrycznie. Wczoraj jak się położyłam do łóżka to myślałam że nie wstanę tak mnie żołądek bolał. Dzisiaj co chwilę do łazienki latam bo mnie ciśnie pęcherz i nie tylko Myślałam że mam z tym spokój ale nie. W dodatku zgaga ale to po winie i u mnie zgaga to norma chociaż od dłuższego czasu miałam już z nią spokój tylko mój kochany non stop mi do łóżka przynosił to mleko to kakao to herbatkę dbał bardzo o mnie wczoraj Aż zabrakło mi mleka do kawy teraz i wypiłam czarną i to był chyba błąd Heh dziewczyny trzymajcie kciuki za test już sama nie wiem co ma być to będzie ale wolałabym wiedzieć na czym stoję. Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło
3mamy mocno!!!!!!!!

Cytat:

Moze to rzeczywiscie znak

Fajnie że szkolenie udane

Bierzesz dupka przed owulką?

Ja już po lekarzu.Niestety chyba nie jest dobrze.Lekarz powiedział że prawdo podobnie kolejny cykl bez owulacyjnyMam brać tą luteine od 12 do 22 dc cyklu.I tak przez 2 cykle.Jeżeli nie zajde w ciąże to w 3 cyklu ponownr badanie progsteronu,i będzie dalej myślał co zrobić żeby była owulacjaMam doła.Pęcherzyk był malutki bo 7 mm Powiedział żenieliczyłby na owulke w tym cyklu.Ale mam przyjsć dla pewnosci jeszcze za tydzień na monitorng bo cykle mam długie i z moich obserwacji wynika że owulke mam 19-21 dc.Ehh:
Tak bo już z dziewczynami tutaj dyskutowałyśmy że dupek raczej nie blokuje owulki więc go biorę,a w październiku chcę naciągnąć ginkę na monitoring.

Cytat:
Tadam.....
Mniaaaaaaaaam

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Hej laski Właśnie wróciłam z weekendu, w sobotę zatestowałam, ale I kreska i wczoraj przyszła @

Jakoś nawet się nie zdołowałam, w końcu musi się udać. W tym cyklu mam wizytę w klinice leczenia niepłodności - zobaczymy co mi tak lekarz powie...

Dzastin mozesz mi dopisać kolejny cs

Dziewczyny, tyle napisałyście ze nie wiem czy dam rade nadrobic
Już Ci zmieniam kochana.
Cieszę się,że się nie podłamałaś.. grunt to pozytywne nastawienie, będzie dobrze i 3mam kciuki za następny cykl!

Heh, a ja mam dziś wolne a jestem mega zabiegana... co po chwilę coś..
Dzwoniła do mnie przyjaciółka która za tydzień ma termin porodu i już siedzi jak na igłach, mówi że to czekanie ją wykańcza...
Będzie rodziła w szpitalu który jest bardzo blisko mojego domu więc od razu z Tż pójdziemy zobaczyć tego ich małego szkraba

kasiula-witaj!

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Edytowane przez Dzastin08
Czas edycji: 2012-09-24 o 14:32
Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 15:19   #3144
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Nie kracz Colorbluea, nie kracz Choć jakby kawcia byłą niedokręcona to ponoć dobrze w lodówce robi hihi.. zapachy ściąga

Testuj, testuj kochana. Zgaga ponoć też lubi towarzyszyć ciąży, a wspominałąś o niej parę postów niżej

No są widoczne różnice na usg z określonych tyg. zdecydowanie I potwierdziłaś swoimi wypowiedziami moją opinię, że ułożenie i sprzęt wiele dają, co chciałabym, aby dotarło do uparciuszka z drugiego forum hehe Amelka by jej utarła nosa, bo ona się ma za ombibusa i znawcę, takie można odnieść wrażenie. W sumie o zdjęcie Amelki to poprosiła tam inna forumowiczka gdy przeczytała moją kontrę do uparciuszki, ale napisałam im, że linka dostaną jedynie jeśli mama Amelki wyrazi zgodę, także decyzja należy do Ciebie Wiem, że nie miałabyś pojęcia gdybym bez słowa tego linka wykorzystała, ale nie należę do osób, które takie rzeczy robią, bo to tak samo jakby ktoś rozdawał moje czy Twoje zdjęcie ot tak, a to się kłóci z moimi zasadami
Ja nie wiem czy będzie mnie stać na bad. 3D jeśli nie będę miała konieczności.. również bardzo bym tego chciała, bo to ważna i przydatna sprawa, a jednocześnie urocza pamiątka, nawet ten dźwięk serduszka i po latach można to sobie wspólnie oglądnąć razem z dzieckiem.. super opcja! W ogóle to rewelacyjnie trafiłaś skoro Twoja ginekolog ma dobry sprzęt i umiejętności i nie musisz szukać innego lekarza Super!
Wiesz, to też pewnie zależy jakie się ma oczekiwania wobec tego badania. Jeśli ktoś myśli, że zobaczy hiper-wyraźny obraz jak na zwykłym zdjęciu i tak dalej no to może stąd rozczarowanie?? Zresztą usg połówkowe ma cel inny - jest bardzo ważnym badaniem narządów, ale to widać także w 2D - więc jeśli ktoś z powodów finansowych nie może/nie chce go robić w 3D to pewnie, jego decyzja. Z tym, że nie rozumiem sporu
Ja nie wymyśliłam sobie tego przecież, załączyłam autentyczne zdjęcie z USG 3D w 21 tygodniu ciąży - możesz Amelkę podlinkować, nie mam nic przeciwko

Może faktycznie sprzęty są różne, stąd różna jakość - więc pewnie warto się najpierw dowiedzieć czy gabinet do którego idziemy ma dobry sprzęt, bo badanie może kosztować tyle samo, a jakość może być inna? Nie wiem.
U nas na wątku mamuś styczniowo lutowych wizażanka (marsi) zamieściła nawet krótkie filmiki na youtube z usg 3D jej synka (tylko ona ma troszkę starszą ciążę od mojej, chyba 2 tygodnie) - więc możesz sobie podejrzeć jak to u niej wyglądało.

Szczęśliwie mi się trafiło, że mieszkam w dużym mieście,w moim gabinecie mają jakiś nowy sprzęt a ginka ma certyfikaty uprawniające do usg - ale z tego co wiem, dużo takich gabinetów jest, najwyżej trzeba podjechać gdzieś kawałeczek.

Ale najważniejsze by na połówkowym okazało się, że dzidziuś zdrowy - efekty takie jak zobaczenie buzi, rączek, stópek małych czy mimiki dziecka to super pamiątka fakt, ale nie jest to konieczność i każdy decyduje jak uważa
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 16:04   #3145
partytura
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
ja za 3D w 12 tyg płaciłam 150 zł. Dostałam 4 zdjęcia, ale takie sobie...
Jeżeli jednak chodzi o to co widać - no to na tym usg sporo widać Bo na usg połówkowym dzidziuś jest już chyba na tyle duży, że raczej tylko buźkę można zobaczyć... W całej okazałosci sie juz nie da
niech leci, niech leci... bo sama czekam z niecierpliwością na Twoje testowanie
(...)
No to zapłaciłaś jak moja kumpela

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Debrah- a u mnie nie nagrywał całego usg tylko wybrane momenty bo mały w pewnym momencie wypiął się na nas i było widać tylko otwór w dupce

mimo wszystko uważam,że warto wydać te pieniądze bo to cudowna pamiątka
przesyłam linka z piątkowego badania:
http://www.youtube.com/watch?v=LihBz...&feature=g-upl
Poległam z tym wypięciem A filmik oglądnę pod wieczór,bo teraz musze lecieć do miasta nim mi sklep zamkną
Cytat:
Napisane przez kasiula199 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczęta przeczytałam wątek (trochę mi to zajęło) i postanowiłam do Was dołączyć. Razem z TŻ rozpoczęliśmy starania o dzidziusia. Na razie chcemy spróbować tak sami, bez pomocy lekarza. Mam 22 lata, a on 26. Wcześniej nie zażywałam środków antykoncepcyjnych, stosowaliśmy prezerwatywy i globulki. Teraz odstawiliśmy wszystko i uparcie kochaliśmy się w dni płodne. Minęło kilka dni, mam strasznie wielki apetyt (co raczej mi się normalnie nie zdarza) i nudności... Może to od stresu, nie wiem. Możecie mi powiedzieć jak działa costagnus?
Witamy Trzymam kciuki za powodzenie Waszych "przytulasków" O tabsach tych nic nie wiem, więc siedzę cichutko.

Cytat:
Wiesz, to też pewnie zależy jakie się ma oczekiwania wobec tego badania. Jeśli ktoś myśli, że zobaczy hiper-wyraźny obraz jak na zwykłym zdjęciu i tak dalej no to może stąd rozczarowanie?? Zresztą usg połówkowe ma cel inny - jest bardzo ważnym badaniem narządów, ale to widać także w 2D - więc jeśli ktoś z powodów finansowych nie może/nie chce go robić w 3D to pewnie, jego decyzja. Z tym, że nie rozumiem sporu
Ja nie wymyśliłam sobie tego przecież, załączyłam autentyczne zdjęcie z USG 3D w 21 tygodniu ciąży - możesz Amelkę podlinkować, nie mam nic przeciwko

Może faktycznie sprzęty są różne, stąd różna jakość - więc pewnie warto się najpierw dowiedzieć czy gabinet do którego idziemy ma dobry sprzęt, bo badanie może kosztować tyle samo, a jakość może być inna? Nie wiem.
U nas na wątku mamuś styczniowo lutowych wizażanka (marsi) zamieściła nawet krótkie filmiki na youtube z usg 3D jej synka (tylko ona ma troszkę starszą ciążę od mojej, chyba 2 tygodnie) - więc możesz sobie podejrzeć jak to u niej wyglądało.

Szczęśliwie mi się trafiło, że mieszkam w dużym mieście,w moim gabinecie mają jakiś nowy sprzęt a ginka ma certyfikaty uprawniające do usg - ale z tego co wiem, dużo takich gabinetów jest, najwyżej trzeba podjechać gdzieś kawałeczek.

Ale najważniejsze by na połówkowym okazało się, że dzidziuś zdrowy - efekty takie jak zobaczenie buzi, rączek, stópek małych czy mimiki dziecka to super pamiątka fakt, ale nie jest to konieczność i każdy decyduje jak uważa
Jak wrócę z miasteczka to chętnie przeglądnę Wasz wątek mamusiek na styczeń/luty i zerknę co tam macie za videło Masz rację, najważniejszy stan zdrówka maleństw, a obrazy i emocje w bonusie to taki dodatkowy gratis, baaardzo uroczy i miły, wiadomo

Dziękuję Ci za pozwolenia ukazania im 21tyg. Amelci, myślę, że w ich imieniu dziękuję, będą mile zaskoczone, jak przybiegnę z miasta to uraczę je tam tą Twoją wisienką śliczną

Stary 2012-09-24, 16:41   #3146
ruda_not_grazyna
Rozeznanie

GG do ruda_not_grazyna

Witam !
Ja tylko na chwilkę, muszę jechać z moją sunią do weterynarza na usg, może chociaż ona w ciąży jest to sobie 'wynagrodzę' zastój w staraniach
Kocur - udanego wyjazdu ! i przyjeżdżaj z maluszkiem
A resztę pozdrawiam, czekam na testy, ANTERIA jak z Tobą? Testowałaś?
Do wieczora, mam nadzieję, że za dużo nie napiszecie, bo znów będę musiała nadrabiać
ruda_not_grazyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 16:57   #3147
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Dzięki dziewczyny za kciuki. Ale raczej nic z tego. Jedna krecha i chyba jednak nie długo małpa zawita Nic trudno się mówi nie teraz to na następny raz. Na początku się zmartwiłam ale teraz jakoś do mnie to doszło, i przetrawiłam to. Nie rozumiem tylko czemu mi się tak cykl wydłużył wydawało mi się że doskonale czuję owulację a może to nie było to. Sama nie wiem chyba jeszcze dużo czasu zajmie mi nauka swojego organizmu bo ostatnio co cykl to co innego się dzieje. No cóż pozostaje mi tylko czekać na @ oby przyszła jak najszybciej.
Stary 2012-09-24, 17:04   #3148
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ruda_not_grazyna Pokaż wiadomość
Witam !
Ja tylko na chwilkę, muszę jechać z moją sunią do weterynarza na usg, może chociaż ona w ciąży jest to sobie 'wynagrodzę' zastój w staraniach
Kocur - udanego wyjazdu ! i przyjeżdżaj z maluszkiem
A resztę pozdrawiam, czekam na testy, ANTERIA jak z Tobą? Testowałaś?
Do wieczora, mam nadzieję, że za dużo nie napiszecie, bo znów będę musiała nadrabiać
A co sunia też miała swoje "staranka" ?

Cytat:
Dzięki dziewczyny za kciuki. Ale raczej nic z tego. Jedna krecha i chyba jednak nie długo małpa zawita Nic trudno się mówi nie teraz to na następny raz. Na początku się zmartwiłam ale teraz jakoś do mnie to doszło, i przetrawiłam to. Nie rozumiem tylko czemu mi się tak cykl wydłużył wydawało mi się że doskonale czuję owulację a może to nie było to. Sama nie wiem chyba jeszcze dużo czasu zajmie mi nauka swojego organizmu bo ostatnio co cykl to co innego się dzieje. No cóż pozostaje mi tylko czekać na @ oby przyszła jak najszybciej.

Buuuu no szkoda... ale wiesz póki nie ma @ jeszcze jest nadzieja..

Która następna testuje?

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 17:14   #3149
kooocur
Zakorzenienie

Dziewczyny może jeszcze zerkne do Was od mamy z kompa, ale właściwie właśnie zaczynam urlop!!!

Proszę o mnie nie zapomnieć bo wracam dopiero 12.10- jestem w Polsce a do domu wracamy 14.10.

3mam za Was kciuki-za WSZYSTKIE!

Buziaki i przesyłajcie pozytywne fluidy a ja Wam przywioze bociany i słoneczko!!!

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-24, 17:18   #3150
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny może jeszcze zerkne do Was od mamy z kompa, ale właściwie właśnie zaczynam urlop!!!

Proszę o mnie nie zapomnieć bo wracam dopiero 12.10- jestem w Polsce a do domu wracamy 14.10.

3mam za Was kciuki-za WSZYSTKIE!

Buziaki i przesyłajcie pozytywne fluidy a ja Wam przywioze bociany i słoneczko!!!
Kocurku, no to bawcie się dobrze

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości