|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Utrzymanie(I hope so)
I. placuszki twarogowe z rodzynkami i jabłkiem podane z masłem orzechowym II. budyń czekoladowo-kokosowy z rodzynkami 1/2 jabłka III. mix nabiałowy z brzoskwinią i garścią krakersów rozmarynowych IV. makaron pełnoziarnisty z mięsem mielonym, kalafiorem, czerwonym pesto i kaparami V. 2 kromki domowego chleba z ziarnami jako tosty francuskie z dżemem czarna porzeczka-aronia-jabłko i serem feta/ masłem orzechowym (właśnie sobie jem )
Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-09-23 o 19:48 |
|
|
|
#3602 |
|
Raczkowanie
|
U:
1. dwie kromki zwykłego chleba: jedna z margaryną, druga z margaryną i powidłami śliwkowymi, serek wiejski 200g 2. jabłko, kilka orzechów włoskich 3. podjedzone warzywa z rosołu: seler i pietruszka 4. ziemniaki z koperkiem, pół udka pieczonego, marchewka gotowana; jabłko 5. dwie kromki zwykłego chleba z margaryną, sałatą, serem żółtym, pomidorem i cebulą |
|
|
|
#3603 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3604 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak ogólnie to smacznie. co to za czerwone pesto?
|
|
#3605 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Chociaż rzeczywiście taki wypisywanie może nie być dobre dla tego wątku .Pesto z suszonymi pomidorami .
|
|
|
|
|
#3606 |
|
Zakorzenienie
|
R
1. Owsianka na mleku z winogronami i miodem 3. Dorodny grejpfrut 4. Domowy rosołek z gotowaną marchewską, pieczona pierś z kurczaka z pomidorami. 5. Kromka ciemnego chleba z dżemem, serek wiejski lekki Czy to jadłospis na R? Wiem, jest pewnie tragiczny, nie znam się zupełnie na zdrowym żywieniu, Proszę o sugestie, dopiero się uczę jeść wartościowe posiłki. |
|
|
|
#3607 |
|
Rozeznanie
|
Dawno nie dodawałam nic,
Moje P (powolne, ale jednak): 1. serek wiejski 200g z miseczką musli bakaliowego, średnie jabłko, kanapka z masłem i wędliną, pomidor przekąska: garść paluszków i precelków, podjadane płatki te co na śniadanie 2. sporo ziemniaków z masłem i koperkiem, kotlet schabowy w panierce, sałatka "Cezar" z majonezem, kompot jabłkowy 3. 3 kulki drożdżowe (takie bułeczki) ze śliwkami, garść migdałów 4. bułka posypana ziarnami zbóż (100g) z masłem, wędliną, ogórkiem i pomidorem, serek wiejski (150g) przekąska: kilka łyżek sałatki z buraczków, papryki i cebuli z olejem i octem, banan, ok. 150g serka wiejskiego herbaty, herbaty i jeszcze raz herbaty- w ciągu dnia (głównie owocowe, ale także 2 czarne)
|
|
#3608 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3609 |
|
Rozeznanie
|
szczerze? Bardzo wolno, więc w sumie powinnam zatytułować mój jadłospis jako U
(jak mi się uda w tydzień nabić 0,4- 0,5kg to jest ogromny sukces)
|
|
#3610 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No i brakuje NNKT (oliwa, orzechy, ryby morskie).
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#3611 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wielkie dzięki, miałam świadomość, że nie jest dobrze. Największym bólem będzie zrezygnować z kromy z dżemem na kolacje - od dziecka jadam to wieczorem, tak mnie nauczono w domu
|
|
|
|
|
#3613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodaję swoje dzisiejsze U (późno wstałam) 1. płatki owsiane na mleku i pół łyżki otrębów z jajkiem, cynamonem i chyba ze 3-4łyżki wiórek kokosowych duże, twarde, kwaśne jabłko /kawa z mlekiem/ 2. dwie kaszanki na ciepło i micha warzyw:sałaty, lodowa i masłowa, szpinak, kiełki brokuła, pomidor z cebulką, rzodkiewki, pół papryki czerwonej 3. 1/2 faszerowanej papryki i pół faszerowanej cukinii, farsz z mięsa i ryżu, zapieczone pod żółtym wędzonym serem, do tego miska lecza z mięskiem, taki obiad: klik /inka z mlekiem/ 4. (około 22): pół kostki twarogu z łyżką stołową oleju lnianego+micha warzyw, papryka, ogórki,rzodkiewki, duża marchewa, sałaty, szpinak,kiełki itp.... i jak?
|
|
#3615 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam nadwagi, zwyczajnie się odchudzam, dbam o linie, dążę do wagi idealniej
|
|
|
|
#3616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zawsze u babci jem kaszankę bo ma swojską.Obiadu zazdroszczę i nie omieszkam sie spróbować. PS. Nie przejmuj sie rozkladami b/t/w - słuchaj organizmu i wrzuć na luz - jest fajnie i nie ma co sie spinac ☠Raz sie ma ochotę na wegle, raz na tłuszcz - ja dzisiaj np. miałam jajecznicę na boczku bo jak jest zimno to lubię bardziej tlusto
|
|
|
#3617 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to nie jest wątek o wadze, wzroście i walce, nie wprowadzaj zamieszania
|
|
#3618 |
|
Raczkowanie
|
U:
1.grahamka z margaryną i powidłami śliwkowymi, jogurt naturalny z ziarnami, kilka orzechow wloskich 2. 5 śliwek, kilka orzechów, 50g musli bananowego 3. kilka klusek 'lyzka kladzionych', marchewka gotowana (z zasmazka) 4.jablko 5. dwie kromki chleba razowego z margaryną i serem żółtym, parówka z szynki, pół pomidora nadaje się na U? nie podchodzi pod P? uda sie podkrecic metabolizm? |
|
|
|
#3619 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wczorajsze R/U (?): wstalam o 13:00 ![]() I Kromka zwyklego chleba z maslem, serkiem kozim, pomidorem, ogorkiem i szczypiorkiem + pol grubej kromki z maslem orzechowym, kawa z mlekiem. II Kefir, zielone jablko III Jeden kawalek tarty , salatka z salaty lodowej, ogorka, pomidora i cebuli z oliwa z oliwek.IV Serek homo z ziarnami slonecznika i pestkami dyni przed snem: kubek kakao
|
|
#3620 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja to taka swojska nie była, ale była na ciepło, a ja wróciłam taka zmarźnięta ,że już się nie zastanawiałam... Bo właśnie ja to się rozkładami tak bardzo nie przejmuję, dlatego ostatnio pomyślałam, czy jest wszystko ok? Ostatnie dni, kiedy nie wrzucam jadłospisów na NJC, były jakieś takie lipne, nudne itp. staram się jeść na ciepło, a średnio mi to wychodzi. A jajecznicę na boczku to ja też bardzo lubię Jak u Ciebie, waga podskoczyła? pochwalisz się swoim? I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej kawy z masłem, dodajesz też mleko? a może być kawa rozpuszczalna? albo zbożowa? mam zamiar jej spróbować, dziś ![]() ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
Czemu ty nie słuchasz rad innych. A metabolizm to sobie teraz rozwalasz, a nie podkręcasz. ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
Jak ktoś się odchudza to nie rozkręca metabolizmu. O kurcze, teraz doczytałam że robiłaś tartę z mojego przepisu, tą z fetą, brokułem i oliwkami? udała się ? smakowała?? ale się cieszę
|
|
#3621 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
|
|
#3622 |
|
Zakorzenienie
|
Kolejny dzień z choróbskiem i brakiem siły na wszystko
Takie niby P:-> woda przed śniadaniem I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka musli, łyżka otrębów) z cynamonem, wkrojoną brzoskwinią i winogronem (owoce małe, z działki), orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem + jabłko + wielgachny kubek kawy zbożowej; II: pieczone jabłko z orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi i miodem + kilka śliwek + herbata malinowa; III: szybkie wykorzystanie mieszanki na patelnię z Biedronki... ziemniaki podsmażone z przyprawą + pozostałe warzywa na parze (marchew, brokuły, papryki, cebula, kukurydza, fasolka szparagowa) + jajko sadzone (na oliwie);IV: mam końcówkę chleba żytniego, więc pewnie jakiś tost z serem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i odrobiną ketchupu + kefir; V: serek wiejski lekki (200 g) (moje nowe odkrycie, z Kauflandu Do picia: woda, rumianek, herbata zielona, herbata z miodem i cytryną, czysty bulion. Oczywiście do ocenki |
|
|
|
#3623 |
|
Raczkowanie
|
Swoim sie nie pochwalę bo było weekendowe i rozlazle
Hehe.Jeśli chodzi o kawę to moze byc jakakolwiek (myśle ze fajnia by tez była np. kawa+lyzeczka masła+miod & cynamon/kardamon.
|
|
#3624 |
|
Zakorzenienie
|
Moje wczorajsze U
sniadanie: - miseczka owsianki (platki owsiane 3 lyzki, szklanka mleka owsianego, 1 lyzka oleju z orzecha wloskiego, 2 czubate lyzeczki mieszanki ze zmielonych nasion: lny, slonecznika i dyni, i na koniec garsc orzechow nerkowca i cynamon) - kromka bialego chleba z otrebami z maslem i dzemem rabarbarowym - kawa z ekspresu z mlekiem sojowym nieslodzonym (pol na pol) przekaska: - 2 jablka i garsc orzechow wloskich obiad: - pieczone ziemniaki w mundurkach (5 srednich) - duszona piers z kurczaka z pieczarkami (1.5 piersi i ok 150 g pieczarek) - salatka pomidorowa podwieczorek: - deser francuski: Mascarpone soup (150 g truskawek, rozgniecionych widelcem i ywmieszane z 1 lyzeczka cukru, na to 2 czubate lyzki sera mascarpone i na czubek lyzka sosu kakaowego) kolacja: - wlasna pizza, dosc spory kawalek (cienkie ciasto, sos pomidorowy, pieczarki, pomidory, salami, kurczak, znow pieczarki, pomidory i na wierzch ser mozzarella) do picia woda i herbaty ziolowe
|
#3625 |
|
Raczkowanie
|
1Ś: szklanka soku egzotycznego
kawa z 5ł cukru (na 0,5 L) 2Ś: jogobella(normalna) nie light 20 g chałwy w to i 15 g płatków (pełnoziarniste+ takie w polewie jogurtowej i suszone wisnie=pycha) 2 łyżeczki zarodków pszennych O: kubek barszczu czerwonego doslownie 2 chapsy z kotleta z piersi kurczaka w normalnej panierce na oleju smarzony 2Lychy sosu (z wczoraj z karkówki) ale czystego 2łyżeczki twarożku półtłustego z śmietana i pomidor P: 2 kawalki sernika (160g w sumie) a do niego sos czekoladowy i gałka lodów kawowych K: napad( i tyle w tym temacie) Wiem masakra jakich mało ;(
Edytowane przez emila86 Czas edycji: 2012-09-24 o 23:59 |
|
|
|
#3626 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na U na kolację można jadać węglowodany. ![]() Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#3627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No wlasnie chodzi o to, ze ja nie ograniczam jedzenia, po prostu jem kiedy jestem glodna ![]() Co do tarty, to tak ta z brokulami, feta i oliwkami, byla pyyyycha Mam tylko jedno pytanie: na jaka grubosc wychodzi Ci ciasto, bo mi wyszlo takie troszke grubsze niz pizza i nie wiem czy dobrze... pytam tak na przyszlosc, bo na pewno znowu upieke
|
|
#3628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3629 |
|
Zakorzenienie
|
I serek wiejski z jabłkiem lobo, musli tropiklanym, chipsami bananowymi, orzechami laskowymi, granolą czekoladową
II Jabłkowe tosty francuskie w wersji wegańskiej III duża miska sałatki z makaronem (makaron pełnoziarnisty, kukurydza, groszek, fasolka, pomidor, sos sojowy) IV serek naturlany z mrożonym musem wiśniowo-czekoladowym, orzechami arachidowymi i granolą czekoladową sante V planowane 4 kromki razowego z opakowniem Sera Turek z niebieksą pleśnią (100g), pomidor, gorące mleko sojowe z rozpuszczonym paskiem Milki karmelowej
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-09-24 o 18:54 |
|
|
|
#3630 |
|
Zakorzenienie
|
Dawno nie wstawiane U???
I. owsianka- 4 łyżki płatków,kilka śliwek,małe jabłko,garść orzechów włoskich,kilka wiórków masła,cynamon,duży kubek mleka 3,2%, kromka razowca żytniego ze słonecznikiem z masłem,sałatą lodową,plastrem wędliny,małosolnym "góralki" orzechowe II. grahamka 100g z masłem, kilkoma plastrami kiełbasy kminkowej, pomidor cały i korniszon III. talerz żurku babcinego z cebulką na mięsku, noga z królika (naprawdę duża) z musztardą i kromką razowca, sałatka szwedzka domowa IV. 7 sporych, domowych knedli ze śliwkami polanych jogurtem naturalnym 200g z cynamonem kawa parzona, 2 herbaty ziołowo-owocowe, woda mineralna 1,5 l Podwieczorku brak bo przespałam,zmęczenie po pracy+nie najlepsze samopoczucie. Do ocenki |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.

)

:
masakra jakich mało ;(