|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
kurczę, a właśnie wróciłam z zakupów i zastanawiałam się co kupić- kalafior czy brokuły. stanęło na brokułach. przy najbliższej okazji MUSZĘ tego spróbować
|
|
#3572 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie jest super, mimo braku czasu jest bardzo zdrowo i smacznie. Musze wreszcie zrobic takiego kalafiora.
|
|
|
#3573 | ||
|
Zakorzenienie
|
serio fajnie? na urlopie to mi sie wydawalo ze sie przejadalam, gdyby nie bieganie mysle ze bym przytyla (szczegolnie sniadania byly obfite, pierwszy raz zdarzylo mi sie ze w hotelu ze sniadaniem naprawde bylo tyle pysznych rzeczy ze moglam cos wybrac dla siebie), co wieczor mowilam mezowi ze nastepnego dnia sie ograniczam, po drugim dniu na kazde takie zdanie poprostu sie smial (jadlam tyle co maz), no i widac po urlopie zostalo mi to....
![]() nie wiem czy wagowo przytylam bo sie nie wazylam (i nie zamierzam) ale wizualnie nic a nic nie schudlam choc zmniejszyla mi sie tkanka tluszczowa i widac ladnie zarysowane miesnie (wg meza widac ze jestem sportsmenka Cytat:
Cytat:
![]() tutaj moje typowe menu urlopowe (2 tygodnie tak jedlismy), jak pisalam pierwsza rzecz rano to byl bieg (maz mnie wozil na plaze i czekal w aucie ale jak opowiada to mowi: i jak rano wstawalismy biegac....), prosto z biegu na sniadanie, potem byla kawa w pokoju i po pol godzinie szlismy na 30-45 na basen poplywac i dopiero zaczynalismy dzien urlopowySniadanie hotelowe - bufet (praktycznie codziennie to samo bo mi strasznie smakowalo) - 2 jajka sadzone albo jajecznica 3 czubate lyzki albo kwadrat zapiekanki ziemniaczano-jajecznej (wszysko bylo gotowe w specjalnych podgrzewanych miskach) - 4-6 polowek pieczonych pomidorow z bazylia - specjalna pasta na chlep z twarogu z czosnkiem - 4 czubate lychy - 1-2 grilowane kielbaski - 2 kromki razowego chleba, kazda inna - 1 buleczka kajzerka z bialej maki - krojone swieze pomidory i ogorki - spora miseczka jogurtu (ale mieli pyszne w takim duzym wiaderku, co drugi dzien inny: cytrynowy, rabarbarowy, brzoskwiniowy) - to byl taki inny jogurt niz w sklepach ale byl pyszny - czarna herbata (ale wybor bufetu byl 5 razy wiekszy) potem zawsze w pokoju robilam nam kawe na droge bo praktycznie po wyjsciu z hotelu wracalismy wieczorem -robilam kanapki z duzych bulek z pelnego przemialu z ziarnami z maslem, szynka, serem (dla mnie z mozzarella), po 2 na glowe, -do tego zawsze mielismy owoce (glownie jablka i brzoskwinie) -no i ja zawsze mialam w torebce orzechy i pogryzalam - do picia woda i soki z kartonu (to ostatnie niezbyt zdrowe ale soki byly pyszne, bez cukru) kolacja to roznie, raz na miescie, raz robilam sama, czyli moglo to byc - w restauracji ryba z zapiekanymi ziemniakami i salatka plus wino - pizza (ale pyszna tam robili) (po kazdej kolacji na miescie maz mi zamawial kawe po irlandzku czy bylo wino do kolacji czy nie)- w pokoju zrobilam 2 razy nalesniki, raz ugotowalam makaron i zjedlismy z bialym serem, raz byla duza jajecznica i co wieczor jedlismy lody, czasem kupowalismy w sklepie w pudelku a czasem szlismy do lodziarni - bylo tyle smakow ze nie umialam sie zdecydowac i zawsze dlugo stalam przed lada mysle ze gdyby nie bieganie to napewno bym przytyla, rozmiarowo wszystko bylo takie jak na talerzu meza
|
|
#3574 |
|
Zadomowienie
|
Moje wczorajsze U:
I 2 pełnoziarniste orkiszowe scones, z serkiem homo i miodem; inka karmelowa z mlekiem i grucha; (niedługo przed II) Duża gotowana kukurydza cukrowa z masłem i solą; II 3/4 torebki białego ryżu z maminym gulaszem wieprzowym , ogórki kiszone ;III 1/2 kostki twarogu z kilkoma łychami jogurtu nat., z garścią siekanych orzechów włoskich, miodem, cynamonem i naturalnym kakao; duże jabłko IV 2 kromki grahama z masłem i pomidorkami z cebulką, bazylią i świeżo mielonym kolorowym pieprzem; 1/2 puszki szprotów w pomidorach, słupki marchewki i zielonego ogórka do chrupania przy Scrabble
|
|
#3575 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze P do ocenki
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, wkrojoną połową jabłka i nektarynki + mała gruszka + druga połowa jabłka i nektarynki + kawa zbożowa z dodatkiem cappuccino; II: talerz owoców z działki: jabłko, brzoskwinia, śliwki, winogrono + jogurt naturalny + kostka gorzkiej czekolady + domowy kompot; III: 3 spore ziemniaki + surówka meksykańska + 4 placki marchewkowe polane jogurtem naturalnym ( IV: 2 kromki chleba żytniego: z pastą jajeczną/z masłem, pomidorem i rzodkiewką; V: pół kostki twarogu z cynamonem + kromka żytniego z masłem i pomidorem. Do picia: woda, herbata malinowa, duuużo kompotu ( ).
|
|
|
|
#3576 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Zdrowiej Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|||
|
|
|
#3577 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Śniadanie: 2 jajka na twardo i pomidor z olejem, 2 rzodkiewki. II Śniadanie: Gruszka. Obiad: Makaron z własnym sosem (pół papryki, 3 pomidory, cebulka, 3 pieczarki). Podwieczorek: Jogurt naturalny, 2 łyżeczki miodu, brzoskwinia. Kolacja (zjem za 1,5h): 2 kromki chleba żytniego, 2 ogórki, masło. Do picia kawa z mlekiem (i 2 łyżeczki cukru) i dużo wody. |
|
|
|
|
#3578 |
|
Raczkowanie
|
R
Śniadanie- caly homo,2 lyzki jogurtu nat,4 lyzki owsianki, maliny,borówki,siemię☠lni anę, garsc nasion slonecnzika i dyni,troszkę zurawiny. 2 śniadanie- mała miseczka sałatki z fetą(papryka,pomidor,ogor ek,feta,salata+sos) obiad- 2 pelnoziarniste naleśniki z serkiem homo i pokrojonymi w kostkę owocami-nektarynka,brzoskwinia,ma liny,borówki.+2 kostki czekolady Wedla poziomkowo-jagodowej (tak jak nigdy nie jem czekolady,coś mnie dzisiaj wzięło!)kolacja-pewnei jajecznica z 2 jaj z szynką drobiową,pomidorem i cebulką ![]() i tu coś czuje,ze z 2 piwa wejdą Wiem,że wyjątkowo dużo owoców,ale powoli wyszłam z mocnego przeziębienia i czuje,że mam jakiś niedobór witamin i muszę się wzmocnic czymś poza tabletkami
|
|
|
|
#3579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() widze korzystasz z rad )na P jeszcze za malo ale jest coraz lepiej ![]()
|
|
|
#3580 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale lepiej jeść owoce niż słodycze, wiadomo. Prócz II-go śniadania ładnie.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
|
|
|
|
#3581 |
|
Raczkowanie
|
Dawno mnie tu nie było...
U: I: owsianka na mleku z 3 łyżek płatków z łyżeczką cukru, kromka razowca z masłem i tuńczykiem w sosie własnym, kawa jabłko II. 3 łyżki kaszy gryczanej podgrzanej na maśle, plaster duszonej szynki III. kubek kaszy manny z 5 łyżeczek na mleku, kromka razowca z masłęm, tłustym twarogiem i dżemem żurwinowym własnej roboty, mięta IV. 4 ziemniaki, znów plaster duszonej szynki tym razem z sosem własnym jabłko, herbata z cytryną pewnie wpadnie jogurt, albo coś lekkiego
|
#3582 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejszy posiłek:
Śniadanie: 2 jajka na twardo, pomidor, 2 rzodkiewki, sól i pieprz. II Śniadanie: Gruszka. Obiad: Makaron z sosem własnym (pół papryki, 3 pieczarki, trochę wody, 3 pomidory, cebula). Podwieczorek: Jogurt naturalny, 2 łyżeczki miodu, brzoskwinia. Kolacja: 3 kromki chleba żytniego, 2 ogórki, masło, sól i pieprz. Piłam wodę i kawę z mlekiem (+2 łyżeczki cukru). |
|
|
|
#3583 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie określiłaś, ale na to wygląda. Powiem tak: - śniadanie zamieniłabym z kolacją ( i dołożyła coś do tych dwóch jajek, nieważne, o której godzinie) - do obiadu oliwa - do podwieczorku do generalnie najlepiej byłoby zamienić kolejnością z drugim śniadaniem, ale ja zwykle sama jem po prostu owoc na drugie śniadanie, bo tak jestem przyzwyczajona ![]() To chyba tyle ode mnie. Nieźle na redukcję.
|
|
#3584 |
|
Raczkowanie
|
U na podkręcenie metabolizmu:
1. jogurt Fru Vita 0% brzoskwiniowy (200g), 3 śliwki 2. grahamka z margaryną, sałatą, wędliną, pomidorem i cebulą, banan, niedługo po 3 kawałki drożdżowego z makiem i jabłkami 3. miska zupy (ziemniaki, marchewka, makaron) 4. jabłko 5. dwie kromki chleba zwykłego z margaryną, sałatą, serem żółtym, pomidorem i cebulą nie mogę powstrzymać się od zjedzenia ciasta domowego, kurde no mówicie że jem mało, ale ja ważyłam się w czwartek i przytyło mi się 1 kg w tydzień !!! chyba że to wina tego że od niedzieli się nie wypróżniałam co sądzicie? |
|
|
|
#3585 |
|
Zakorzenienie
|
Mój dzisiejszy jadłospis (P). Choroba coraz bardziej daje się we znaki i nie mam ani siły gotować, ani chęci jeść...
![]() I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka musli, łyżka otrębów, łyżeczka cynamonu) ze śliwkami, winogronem i orzechami + jabłko + kawa zbożowa; II: domowy kisiel jabłkowy (1 salaterka) + kromka chleba żytniego z miodem; III: trochę zupy ogórkowej (zabielanej śmietaną) / 50 g makaronu pełnoziarnistego z pomidorami i porcją warzyw na patelni; IV: pewnie druga salaterka kisielu jabłkowego + kromka żytniego z masłem, pomidorem, rzodkiewką; V: kostka twarogu + kilka ogórków kiszonych. Do picia: woda, herbata z miodem i cytryną, herbata malinowa, kompot domowy, rumianek. |
|
|
|
#3586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co pomaga to platki, najlepiej nieprzetworzone, orzechy, fasola, soja, warzywa i tu swietne sa brokuly, kalafior, ja oczywiscie nie spec bo sa tu Dziewczyny ktore znaja sie naprawde na rzeczy ale wg mnie to co robisz to R ale bardzo nieumiejetnie i efekt jest taki ze organizm kumuluje i dodatkowo ma problem z przetworzeniem na zaparcia swietne sa otreby, one same nie sa wchlaniane przez organizm ale pomagaja organizmowi przetransportowac odpady tak aby szybciej zostaly wydalone bez zasmiecania organizmu bardzo wazne jest tez picie min 1.5 l wody albo herbatek ziolowych, wiele osob nie wie ze brak odpowiedniej ilosci plynow moze spowodowac zaparcia (ciasto od czasu do czasu jest ok ale jak nie dostarczac skladnikow organizmowi to bierze ze wszystkiego co mozliwe, a ze w ciescie nie ma tego duzo efekt jest taki jak masz) a tak w jednym zdaniu to na podkrecenie metabolizmu nalezy jest jak najwiecej rzeczy nieprzetworzonych (warzywa i ziarna) pamietajac o wlaczeniu wartosciowego bialka
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2012-09-22 o 12:55 |
|
|
|
|
#3587 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do ciasta, drożdżowe to najmniej kaloryczne ze wszystkich standardowych ciast, nie ma czym się przejmować
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-09-22 o 12:54 |
|
|
|
|
#3588 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za ocenki
|
|
|
|
#3589 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsze U
I jogurt naturlany z winogronami, korsarzami, bran flakes, orzeszkami arachidowymi II racuchy drożdzowe z cukrem III zapiekane pod mozarellą z oliwkami 2 tortille pełnoziarniste z Biedronki ze szpinakiem i fetą IV 2 duże gofry z lodami kawowymi, cytrynowymi i śmietankowymi posypane granolą orzechową i orzechami arachidowymi V 4 kromki chleba tostowego opiekane z serem żółtym, oliwkami, papryką, kukurydza i pieczarkami
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-09-22 o 13:52 |
|
|
|
#3590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jadłospis obłędny
|
|
#3591 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś moje U dzień siakiś taki
![]() Ś;Owsianka po garści tarkowanej dyni,cukini,majchewki +pestki słenecznika +łyzeczka Inki Kawa z mlekiem i kakao ![]() II Trzy kiście ciemnyh winogron z ogrodu,dwa jabłka ![]() O;Zapiekanka warstwowa;fasolka szparagowa,dynia,cukinia, biała fasola jaś,pomidor,jajko posypana oregano (fasoli białej sporo) K;Dwie kanapki razowe z tuńczykiem w oleju,ogórek,pomidor Kakao z mlekiem
|
|
#3592 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje za ocene
R/U: I Owsianka z trzech lyzek platkow, z lyzka masla orzechowego, lycha serka wiejskiego i wkrojona gruszka + kawa gorzka II Jogurt naturalny z pokrojonym bananem posypane odrobina granoli III Kanapka z pelnoziarnistego chleba z gotowanym kurczakiem, salata, ogorkiem i niewielka iloscia salatki coleslaw jeden cukierek czekoladowy, 2 mamby IV serek wiejski ze szczypiorkiem Po pracy (ok 20:00) V jajecznica z wiejskich jajek z szynka drobiowa, pomidorem i szczypiorkiem
|
#3593 |
|
Rozeznanie
|
P
![]() I musli orkiszowe lo gotowane na mleku sojowym, podane z jagodami goji, kwaśnym jabłkiem, prażonym sezamem i masłem sezamowym II 2 drożdżowe bułeczki z kruszonką orzechową z bieluchem i śliwkami III makaron durum z tuńczykiem i domowym pikantnym sosem "ajwarowym" na bazie pomidorów, bakłażanu, papryki, cebuli i chilli z oliwkami, oliwą pepperoncino posypany kaparami i dużą ilością startego parmezanu deser: ricore, kawał pełnoziarnistego sernikobrownie z niesłodzonym musem śliwkowym IV zielony kalafior romanesco zasmażany na maśle z bułką tartą i migdałami V będą grzanki z zielonym pesto, mozzarellą, pomidorkami cherry i ziołami do picia: pokrzywa, woda i czarna herbata Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-09-22 o 16:54 |
|
|
|
#3594 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Choć jak dla mnie ten jadłospis to nadal mocna R, mimo cukierka
|
|
|
|
#3595 | |
|
Zakorzenienie
|
Groszki kokosowe
![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
|
|
#3596 |
|
Raczkowanie
|
R! Ale od kilku dni pomimo takiego jadlospisu czuje się jakaś ociężała(a jestem juz po @)
![]() Śniadanie-serek homo,2 lyzki jogurtu nat.,3 lyzki platkow owsianych,wkrojona nektarynka,mus jablkowy,ziarnia slonecznika. obiad- filet z kurczaka,brokuly,3 lyzki ryzu parabolied.+sos slodko kwasny podiweczorek-2 male rozyczki brokula i kawalek kurczaka z obiadu+malutki kawalek szarlotki wlasnej roboty dla posmakowania ![]() kolacja-serek wiejski z wkrojonym pomidorem,ogorkiem kiszonym, papryka i kielki rzodkiewki. jajko na twardo. Ze wzgledu na chorobę☠nie mam ruchu od 5 dni,ale czuje się jakbym ciągle przybierała na wadze,jakos tak źle mi,mimo ze w tym tygodniu wyjatkowo malo mialam wpadek dietowych |
|
|
|
#3597 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() R to Redukcja? Jak to wygląda z owocami? Kiedy w końcu powinno się je jeść? Już się pogubiłam, na różnych stronach czytałam, że najlepiej wieczorem, a na forum, że rano. |
|
|
|
|
#3598 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiejsze U
![]() Śniadanie - 6 łyżeczek sera białego wymieszanego z rzodkiewką i cebulką zieloną + 2 kromki chleba pszenno-żytniego. Jogurt owocowy (125g). Kawa z mlekiem 1h rower 2 śniadanie - 2 kromki tego samego chleba z margaryną i 2 plasterkami wędliny drobiowej. Ogórek zielony. Mały kubeczek lodów czekoladowych z dość sporą ilością sosu czekoladowo-miętowego Obiad - Frytki smażone na 2 łyżeczkach oleju, prawie cały mały pstrąg pieczony w piekarniku, sałatka z sałaty zielonej, pomidora i papryki. Kolacja - 1,5 kromki chleba pszennego z truskawkami, 2 łyżeczkami cukru i serkiem białym. Reszta truskawek (około pół kilo). Kakao z mlekiem 2% |
|
|
|
#3599 |
|
Zakorzenienie
|
A z owocami jakoś tak wyszło
Z tego co pamiętam to wtedy i tak chodziłam jakaś wzdęta
|
#3600 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, R to Redukcja. Owoce na redukcji staramy się jeść do 16-17, czyli najlepiej na I i II śniadanie (to dlatego, że zawierają sporo cukru- fruktozy, a w godzinach wieczornych jadamy już raczej niskowęglowodanowo)
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:53.

do tego gratuluję świetnych wyników w bieganiu.
ale wrzuciłam wtedy jadło z dnia wolnego, leniwego gdy byłam sama i miałam czas, a tak dla porównania, dzień wczorajszy z brakiem czasu.

, ogórki kiszone ;
).

(tak jak nigdy nie jem czekolady,coś mnie dzisiaj wzięło!)

: