|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Witam z rana
![]() Podczytywałam Was cały czas, tylko do pisania nie mogłam się zabrać mam nadzieję że teraz będę częściej się odzywać![]() a coś więcej o nas... podobnie jak niektóre z Was jesteśmy tylko na piersi z czego bardzo się cieszę córcia urodziła się sn i to była niezła jazda miała 3350g i 58cm, teraz już mamy ok 6kg i 66cm. Na razie nie mieliśmy żadnych problemów z małą i mam nadzieję że tak zostanie. Bo jak czytam o "przygodach" niektórych dziewczyn i ich dzieciaczków to dostaję gęsiej skórki![]() Cytat:
ile takie weki mogą stać? i jak je będziesz robić? Bo ja mam swoje warzywka i nie wiem jak się do tego zabrać
|
|
#3842 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cóż ciasno jest bo mieszkamy na jednym pokoju z M siostrą,teściowa mnie drażni np dziś wychodzi do sklepu pyta sie Filipa czy kupić mu mleko,on oczywiście i jeszcze chipsy a ta ze nie zdrowe(no ok moge się zgodzić) ale mleko z płatkami i cukrem jest ok A ja mu nigdy cukru nie wsypywałam do płatkow i to mnie wkurza.lub to że wczoraj każe mu isć spać o kurrr.a ma rodzicówNiby chce pomóc a tylko mnie denerwuje bo ja chce wszystko sama no i koniec.nikt nie będzie mówił mojemu dziecku kiedy ma iść spać i koniec!!!A dzis przyniosła kawkę synkowi czyli mezowi a mi nie!No to się wyżaliłam ![]() Cytat:
Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-09-25 o 08:13 |
||
|
|
|
#3843 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nikt do mnie nie dzwoni, bo po prostu nie podałam numeru telefonu w ankiecie ![]() 2. Ja kiedyś miałam wymrażaną nadżerkę i nic nie bolało. Nie wiem jak to jest z wypalaniem, ale domyślam się że na pewno jakoś znieczulają |
||
|
|
|
#3844 | |
|
Raczkowanie
|
Witam z kawusia
![]() Wczraj sie nie odzywalam bo mialam paskudny dzien. Lepiej sie nie dzielic takim humorem i zlym samopoczuciem. Mala wczoraj caly dzien sie darla (to nie byl placz, to bylo darcie sie jakiego dawno nie slyszalam). Do tego wszystkiego zlapala mnie wczoraj migrena- koszmar.. ja w lazience wymiotowalam, a mloda w pokoju ryczala z calych sil . Zadzwonilam po meza zeby wczesniej z pracy wrocil, to nie dosc, ze stal 40 minut w korkach ,wracajac zaczal padac ostro deszcz to jeszcze do tego jakis wypadek byl na drodze. Po wczorajszym dniu powiedzialam mezowi, ze jednak nie chce miec drugiego dziecka... oczywiscie dzis juz zmienilam zdanie Szukamy z mezem mieszkania, ogladalismy juz jedno fajne 3 pokoje, nowe budownictwo, ale salon z aneksem... a jesli chcemy jeszcze jednego bobasa to takie rozwiazanie odpada i szukamy dalej.. Cytat:
![]() w weekend jedziemy do heide parku- juz nie moge sie doczekac. Uwielbiam karuzele . Mala zostaje z moja mama, mleko juz jakis czas temu zaczelam gromadzilc, wiec zapasy na jeden caly dzien sa ![]() Lece bo moj diabel zaczyna marudzic...
|
|
|
|
|
#3845 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ostatnio przeszła samą siebie... chciała dać małej lizaka żeby sobie troszkę polizała![]()
|
|
#3846 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Martula ggratuluje mgr ![]() Miss gratuluje ![]() Którąś pisała o problemach z kupkami, Alex raczej nie miał takich problemów chyba tylko że dwa razy się zdarzyło, pomogło to http://www.bobovita.pl/zobacz_etykie...check_cookie=1 U nas ciężki okres, Mały jak to powiedział Sid z Epoki lodowcówej "nie przestaje ryczec"
Edytowane przez cate_ Czas edycji: 2012-09-25 o 10:12 |
||
|
|
|
#3847 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Witam z kawusią! JA już po fitnessie W ogóle muszę sie Wam pochwalić, że skoro już nie karmię piersią mogę zabrac się za siebie. Już zaczęłam robic kwasy na buzie i zapisałam się na takie super zabiegi na ciało Velashap i velasmooth Ech, no zobaczymy za 5 tygodni jakie bedą efektyO rany, uciekam sie myć póki Mała jest grzeczna. |
|
|
|
|
#3848 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
I ja mam kawkę a dzieć już w trakcie przedpołudniowej drzemki. Od kilku dni, odkąd stosuję to noszenie go przed spaniem, o którym wczoraj pisałam, to mi tak pięknie usypia za każdym razem, że aż nie wierzę (tfu, tfu, tfu!!! )Szukam następnych zgub!! GaTTa, Afla, gdzie się podziewacie? ![]() U mnie w domu czuć, że jest chłodniej. Ja to ogólnie zmarzluch jestem, ale przy dzieciach się nauczyłam, że lepiej ubrać bluzę niż podkręcać koloryfery. Teraz jak piszecie o Waszych temperaturach, to aż przyniosłam Kaja termometr kąpielowy do pokoju. Wskazuje 22 st., a ja siedzę zawinięta w kocyk Chociaż jak spoglądam na termometr, kiedy Maks wychodzi do szkoły, to o 8 rano często gęsto jest 5-10 st. Kajowi nie grzaliśmy jeszcze do kąpieli, nie protestował nic, więc nawet o tym nie pomyśleliśmy. Mamy m.in. do tego celu malutki piecyk elektryczny, a głównie służy on do dogrzewania czasem w pokoju Maksia, bo u niego w pokoju nie ma w ogóle kaloryfera (powstał z podzielenia dużego pokoju na dwa mniejsze).Jeszcze Wam napiszę, że po tutejszych pozytywnych opiniach postanowiłam wypróbować Huggiesy, choć po Maksie byłam do nich mocno zrażona, ale pomyślałam, że w końcu może przez 6 lat coś się zmieniło Ale jednak dalej uważam, że są beznadziejne, tzn. przynajmniej mi i Kajowi nie pasują Wkład chłonny jest tak sztywny i twardy, jakby miał robić za szerokie pieluchowanie , a do tego jest za krótki tzn. z tyłu, na pleckach tak nisko się kończy i choć jest tam guma, to nie pomogło to zupełnie w utrzymaniu zawartości w środku Widocznie Kaj ma taki jakiś dziwny kierunek wystrzału Zostajemy ostatecznie przy Pampersach! Cytat:
Normalne przetwory zawekowane to stały zawsze u mnie w domu spokojnie rok czy dwa nieraz. Ale dla maleństwa tak wstępnie myślę, że będę starać się w 2-3 mies. zużyć Zastanowię się nad tym jeszcze, a jakbyś Ty miała jakieś info to też daj znać Cytat:
Maks też od kilku dni ma katar, ale właściwie nic więcej Póki co chodzi do szkoły...Cytat:
To ciężki dzień miałaś faktycznie, ale tak to bywa czy z jednym, czy z dwójką Jeśli planowałaś wcześniej, że Oliwia nie będzie jedynaczką, to myślę, że tak hop-siup z tego nie zrezygnujesz ![]() Do kupienia szukacie? My jak Maks był malutki mieszkaliśmy w takim małym wynajmowanym mieszkaniu - 1 pokój i salon z aneksem kuchennym. Dla młodego małżeństwa to było bardzo wygodne, to było zresztą nasze pierwsze samodzielne mieszkanie i może też dlatego tak to miło wspominam Ale jak się kupuje swoje na lata pewnie, to rozumiem, że chce się jeszcze wygodniejszego Cytat:
![]() Tak trzymaj! |
||||
|
|
|
#3849 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To pochwal się za te 5 tyg. ![]() Ja też zmykam coś w domku zrobić, a po południu jedziemy do babci na działkę po warzywka i jeszcze na pewnie ostatniego grilla w tym roku Choć może jak nie grill, to ogniska jak zwykle jeszcze będziemy palić |
||
|
|
|
#3850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Mnie nic nie przyszło, na emaila tylko cos tam przychodzi. Ale fajnie byłoby cos dostac,jakies probki. Moja kolezanka dostawała połroczna prenumerate gazety którejs dla mam(mamo to ja czy podobne). 2.nie dotyczy Mai poca sie stopki, zwłaszcza po nocy Rano jak maz idzie do pracy to spi ze mna,bo wygodniej mi ja karmic w razie czego, spi pod nasza kołdra, za ciepło ma? Mnie tam za ciepło nie jest Kark ma ciepły, nigdy nie miała spoconego,mokrego.
|
|
|
|
|
#3851 |
|
Zadomowienie
|
Witam po długiej przerwie
mam nadzieję, że jestem jeszcze w wątku ![]() mąż był chory i przez ostatni tydzień okupował komputer a z telefonu nie mogę działać na wizażu ... no więc jestem, ale chyba raczej nie nadrobię... u nas w domu zimno jak cholera, dziś rano ok 8 było 17stopni zamarzamy, wkurzyłam się i zadzwoniłam do administracji, a tam babka mówi, że bloki przygotowane do włączenia ogrzewania ale nie wiadomo kiedy to nastąpiMoja córka właśnie usiłuje przewrócić się na brzuszek (z lewego boczku) i ma nerwa w ogóle przemieszcza się już tak że trzeba co chwilę patrzeć czy nie leży np. pod stołem zamiast na macie próbuje się też za coś łapać i podciągać ale wybiera niewłaściwe rzeczy do tego, np. swój palec u drugiej rączki
|
|
|
|
#3852 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, ja tylko na szybko, bo jakaś zarobiona jestem ostatnio
Możecie polecić jakiś krem do buzi dla dzieciaka? Dotychczas smarowałam tylko olejem jojoba, ale po nadmorskich wiatrach chyba jakieś ma suche trochę policzki i takie zaczerwienione (jakby podrażnione) |
|
|
|
#3853 |
|
Zakorzenienie
|
pola, tego sama używałam zimą https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ra-wersja.html
Nie wiem dlaczego piszą, że źle się rozprowadza. Owszem, jest tłusty, ale rozprowadza się lekko. Zostawia warstewkę, ale on ma chronić, i moim zdaniem doskonale sobie radzi. A sporo przebywałam na mrozie
|
|
#3854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) Zaglądam do was, ale jak nie mam nic ciekawego do napisania to tylko obserwuje co u was. i myślę sobie, czy w przyszłości z którąś z was spotkam się w wątku przyszłych mam..
|
|
|
|
|
#3855 |
|
Zadomowienie
|
Co do teściowych to widziałam wczoraj w parku zabawną/dramatyczną scene. Szła sobie młoda mama z wózkiem gondolą i albo to była jej mama albo teściowa ta czy siak ta mama/tesciowa co chwile ją zatrzymywała i to śpiącemu dziecku poprawiała czapeczkę, a to znowu ją zatrzymała i poprawiała kocyk, a to co chwilę łapała za ten wózek i razem z tą mamą prowadziła. Było widać po tej młodej mamie, że juz miała dosyć. Boże, od razu przypomniała mi sie moja teściowa jak doprowadziła mnie po porodzie do depresji takim zachowaniem. (a chyba butelke źle trzymam, a czy nie za rzadko karmie małą, a ona pojeździ wózkiem itp. itp)
|
|
|
|
#3856 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja na problemy skórne używam Oilatum Soft. Kosztuje coś około 30 zł. Kupiłam go jak leżałam jeszcze z Hanią w szpitalu. Położna kazała. Spisał się rewelacyjnie. Teraz poszukałabym czegoś tańszego. Pozostając w tym temacie. Ostatnio kupiłam chusteczki nawilżane z Biedronki- dada. Byłam zadowolona ale poczytałam sobie opinie w necie. Wyszło na to że mają mnóstwo parabenów. A Wy jakie stosujecie? Czy skład chusteczek ma dla Was duże znaczenie? Z tego co pamiętam Gaabi i _agata interesowały się dogłębnie składem kosmetyków itp. Chętnie poznałabym Wasze opinie.
|
|
#3857 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2) Ja przed ciążą miałam wymrażaną, zabieg trwał jakieś 5 min, w trakcie bolało jak na okres (ale dało się wytrzymać), zaraz po zabiegu było mi trochę słabo przez jakieś 15 min, ale potem przeszło i było ok. Ogólnie nie było to jakieś traumatyczne ![]() Cytat:
Dziś pierwszy raz podałam jabłuszko, a właściwie sok. Starłam kawałek na tarce, wycisnęłam i podałam mu trochę łyżeczką. Ale się krzywił Miałam zeskrobrać łyżeczką prosto z jabłka, ale czy on przełknie ten miąższ? Jak Wy podajecie takie świeże jabłko?I jeszcze mam pytanie, które mnie już od dawna nurtuje, czyli jak obliczyć ile dziecko powinno zjadać z butelki? Bo spotkałam się z dwoma wzorami: 1) 140ml na kg masy ciała na dobę - w tym przypadku u nas wychodzi 180ml jeśli jest 5 karmień, albo 150ml jeśli 6. 2) 100ml + (miesiąc życia x10) - czyli wychodziłoby 150ml, ale nie wiem na ile karmień Ile Wasze dzieci zjadają?
|
||
|
|
|
#3858 |
|
Zadomowienie
|
Co do obracania sie na brzuszek to moja robi juz to bez problemu, ale teraz jest problem bo np. dzisiaj w nocy obudził mnie wrzask bo Mała obróciła się i nie umiała wrócić na plecy i sie strasznie męczyła. Na szczęście mam nianie z kamerką i teraz ciąglę ją obserwuję bo trochę strasznie to wygladało. Jak nauczyć dziecko wracania na plecy tzn. jak ją pokierować, za co mam złapać żeby jej pomóc? Ostatnio ładnie mi wytłumaczyłyście obracanie się na brzuch to może i to wytłumaczycie.
|
|
|
|
#3859 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3860 |
|
Wtajemniczenie
|
_agata, ladybird, dzięki
![]() zaraz zobaczę jeszcze składy tych kremów ![]() A co do chusteczek - ja używam rossmanowskich, ale tylko w sytuacjach "wyjściowych", kiedy przewijam Antka poza domem. W domu zdecydowanie najlepiej sprawdzają mi się waciki i ciepła woda ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Aha, i jeszcze dopytam. Czy wszystkie podajecie/planujecie podawać gluten wg tych nowych norm w 5/6 miesiącu? Bo z tego co czytam, to tylko dla dzieci ze zwiększonym ryzykiem celiaklii. Żadne z nas nie ma alergii pokarmowej, poza tym chciałam karmić tylko piersią do końca 6-go miesiąca i jakoś mi się ten gluten nie widzi... |
|
|
|
#3861 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale pisząc to przyszła mi inna myśl. Czy zrobię dobrze jak przez dwa miesiące będę podawała gluten a potem od 6-tego odstawię gluten i podam np. jabłuszko i tradycyjnie będę rozszerzała dietę? Czy to ma sens? Muszę przeczytać tą broszurkę od kism. Koniecznie!
|
|
#3862 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Używamy chusteczek z Rossmana do zebrania "grubszego", a później tetra i woda.Cytat:
A nie lepiej rozgotować śliwkę suszoną w wodzie i to dziecku podać? ![]() Jabłko czy gruszkę najlepiej zetrzeć na szklanej tarce, na papkę. Przełknie.
|
|
|
#3863 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi pasuje to, że są bezzapachowe, nie zostawiają żadnej lepkiej warstwy, są delikatne i ogólnie działają jak wacik z wodą. |
|||
|
|
|
#3864 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
U nas trochę ciężko, Hani idzie drugi ząb, chyba o tym pisałam i jest dośc marudna. Strasznie i jej żal, aczkolwiek mi też już puszczają nerwy z tego wrzasku. Dopiero teraz byłam w stanie zrobic sobie coś do picia od rana!!! Byłyśmy dziś u lekrza ponieważ martwiła mnie trochę jej waga, waży obecnie 5600. Pediarta powiedziała, że będzie szczupła i kropka A nie będzie grubaskiem, bo jest bardzo ruchliwa i szybko spala jedzenie, co ją dawałąm na plecy to Hania bach na brzuch, potargała całą flizelinę u lekarza Oceniła jej rozwój na 6 miesięcy Ja zaś mam spore obawy co do tego, aby nie była dzieckiem nadpobudliwym, bo będzie ciężko. idę Was nadrobic. ![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
To dosc dziwne, mieszkacie chyba niedaleko morza, jodu pewnie wam nie brakuje a Wy takie chorowitki
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-09-25 o 17:13 |
||
|
|
|
#3865 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oszaleć można. u Was to rozumiem - po zrobionych badaniach to ma sens ale Marcia nie miała żadnych badań robionych a ona i tak zaleca już teraz wprowadzanie stałych pokarmów. no nic, jeszcze to przemyślę i najwyżej startuję od poniedziałku.Cytat:
jakiego mieszkania teraz szukacie? 3 pokoje czy 4? na kupno? Cytat:
http://www.nivea.pl/Produkty/Dla-dzi...a-kazda-pogode |
|||
|
|
|
#3866 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
Wpadaj częsciej ![]() ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
dlatego uważam też jak kism. Już teraz można zaobserwowac, że dziecko zaczyna oznawac "swoich". Dzis wpadł na chwilę mój brat, widzi go może raz na tydzień, a narobiła takiego wrzasku, ze pół osiedla ją slyszało. ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
gratulacje!!! ![]() Jak miewa się Lenka?
|
|
#3867 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3868 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wogóle to co chwila dostaję smsy, dzwonią od mnie przerozni ludzie - ładnie posprzedawali dane osobowe w szpitalu ![]() ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
Rzeczywiście pediatra się pośpieszyła co zamierzasz dac małej?---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
|
|
#3869 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pokoju z aneksem to jak dla mnie fajna sprawa, przyzwyczailam sie do jedzenia w pokoju a nie kuchni ![]() Planujecie dużą różnicę wieku? Przyznaję, że my b edziemy decydowac sie na drugie dziecko, moze w czerwcu zaczniemy starania, jak bedziemy na wakacjach. Wtedy też pomyślimy o większym M. ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
a podobne opinie już tez slyszałam od innych Nam spasowały DaDa i Pampersy. Teraz jesteśmy na DADA 3 i są o niebo lepsze od Dada 2. Miękkie i fajnie chłoną. Pampersy mamy na wyjścia
|
|
#3870 |
|
Rozeznanie
|
My zaczęliśmy wychodzić na samodzielne spacerki
bo innej opcji i możliwości zostawienia całego wózka na dole nie mam a dziecka z gondolą nie zniesie mój kręgosłup wreszcie chce się żyć, jak mam troszkę możliwości i nie muszę siedzieć w domu z powodu braku sił odświeżam znajomości z dziewczynami z którymi spotykałam się w poczekalni do lekarza teraz spacerujemy z wózkami
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.

mam nadzieję że teraz będę częściej się odzywać
miała 3350g i 58cm, teraz już mamy ok 6kg i 66cm. Na razie nie mieliśmy żadnych problemów z małą i mam nadzieję że tak zostanie. Bo jak czytam o "przygodach" niektórych dziewczyn i ich dzieciaczków to dostaję gęsiej skórki

A ja mu nigdy cukru nie wsypywałam do płatkow i to mnie wkurza.lub to że wczoraj każe mu isć spać o kurrr.a ma rodziców

tzn. z tyłu, na pleckach tak nisko się kończy i choć jest tam guma, to nie pomogło to zupełnie w utrzymaniu zawartości w środku
To ciężki dzień miałaś faktycznie, ale tak to bywa czy z jednym, czy z dwójką
Choć może jak nie grill, to ogniska jak zwykle jeszcze będziemy palić 
Rano jak maz idzie do pracy to spi ze mna,bo wygodniej mi ja karmic w razie czego, spi pod nasza kołdra, za ciepło ma? Mnie tam za ciepło nie jest