|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
![]() Skrobałam silikonową łyżeczką - powstawał taki mus z soczkiem Jeżeli trzesz na tarce - to nie trzyj na metalowej tylko na plastikowej lub szklanej - są dla dzieci (nawet na all dostepne). Tylko ze z tarki szybko ciemnieje a skrobiesz na bieżąco. Co do karmienia butlą to 4 miesięczne dziecko powinno zjeśc 5 posilków o objętosci 150ml.
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-09-25 o 18:05 |
|
|
|
|
#3872 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór.
Ja miałam wypalaną laserowo. Bolało znieczulenie, bo cztery razy miałam wbijaną igłę w szyjkę macicy Samo wypalanie nie bolało. Jak znieczulenie przestało działać, to bolało jak cholera. Jakby mi ktoś wnętrzności wyrywał ![]() Cytat:
Chyba za wiele nie pomogłam ![]() pola_m, my używamy kremu Emolium i jesteśmy zadowolone
|
|
|
|
|
#3873 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3875 |
|
Zadomowienie
|
dziewczynki jakie polecacie krzesełko do karmienia?
|
#3876 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() już krzesełko? ja dopiero bujaczek kupuje
|
|
|
|
|
#3877 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3878 | ||
|
Raczkowanie
|
Tak piszecie ile Wasze pociechy jedza... moja na noc zawsze pochlania 240-270 ml...
plus w nocy na karmienie okolo 200ml... w dzien co chwile na cycusiu, a do paczusiow nie nalezy![]() Cytat:
nawet miala dzis dwie drzemki po 1,5 godziny! Mieszkania szukamy ... 3 pokoi plus kuchnia oddzielnie lub 4 pokoje i wtedy salon z aneksem Cytat:
![]() Co do kuchni - teraz mam osobna, a w niej stol i krzeselka, przygotowane wszystko ladnie do jedzenia wspolnych posilkow, a i tak jadam w pokoju Chcialabym miec salon z aneksem, ale wtedy musimy miec dodatkowo jeszcze 3 pokoje... Ciezko z tymi mieszkaniami. Nie wiemy czy szukac na rynku wtornym czy pierwotnym, z kolei na pierwotnym ceny sa straaaszne. Zobaczymy co sie z tego wszystkiego wykluje ![]() Krzeselko juz mamy, lezaczek juz dawno. Teraz musimy sie powoli rozgladac za nastepnym fotelikiem do autka. Mamy jeden, dostalismy w prezencie, ale chyba bedziemy go sprzedawac. Wy juz sie rozgladacie/orientujecie w tym temacie? My dostalismy w prezencie Caretero diablo XL ... ale mysle, ze ten sprzedamy i kupimy cos bardziej bezpiecznego. Jeszcze gdybysmy jezdzili tylko po miescie to by uszedl, ale czesto z mloda jezdzimy w trase i co do fotelika musimy byc pewni, ze jest bezpieczny
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-09-25 o 22:45 |
||
|
|
|
#3879 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Witam się
My po kontroli bioderek nie musimy już pieluchować Jutro mamy alergologa i ja mam dermatologa, na buzi mam wysyp krostek a za 2tyg idziemy na wesele W sobotę mieliśmy rocznicę ślubu, spędziliśmy ją z najbliższą rodziną. Zaprosiliśmy ich na kawę i kolację, ale nikomu nie powiedzieliśmy że to z okazji rocznicy iiii...nikt nie pamiętał a moja mama była potem na mnie zła że jej nie powiedziałam. A przecież to chyba ona powinna pamiętać no nie?? Mogła się domyślić, bo od porodu ani razu nie robiłam kawy i kolacji dla najbliższej rodziny.Cytat:
i to była ta paczuszka z Hippa były w niej też kupony rabatowe na zakup słoiczków, mleka i kosmetyków i kupon do odebrania kolejnej paczuszki Cytat:
kiedyś się przed tym broniłam a teraz jestem z tego powodu szczęśliwa Do teścia nigdy zastrzeżeń nie miałam. Teraz jeździ z nami do lekarzy Cytat:
Cytat:
Cytat:
Paula je 5 razy po ok150-160ml, a czasem trochę mniej. Są dni kiedy zjada 6 posiłków też po 150-160ml lub mniej, zależy od dnia. Nie karmię dziecka wg wzoru daję jej co 3godz, chyba że upomina się wczesniej, to daję wczesniej. Zazwyczaj udaje mi się co 3godz. Cytat:
miałam się dziś zapisać...zapomniałam ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Dobranoc
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||||
|
|
|
#3880 |
|
Zadomowienie
|
Stokroteczka777 kiedyś pisałaś o tym, że twoje dziecię miało problemy ze skórą i przeszłaś na mm i że tylko troszkę pomogło. Jak jest teraz? Widzisz poprawę?
Wątek nam rozwiewa, ale nie dziwne, dzieciaki są teraz tak absorbujące, że nie ma na nic czasu, ale... gdyby któraś znalazła chwilę i tu zajrzała, a do tego miała by przepis na jakąś sprawdzoną tartę najlepiej ze szpinakiem to z miło by mi było, gdyby się podzieliła U nas bez zmian, Szymon w nocy nie śpi, jęczy przy zamkniętych oczach, mocz wyszedł dobrze, więc to chyba ta swędząca skóra. Myślałam nad przejściem na mm, ale z tego co czytam to nie rozwiązuje problemów ze skórą, więc się wstrzymałam. Póki co testujemy marchewkę
|
|
|
|
#3881 | |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() ![]() A ją nawet śniadania nie mogę zjeść spokojnie przez tych moich terrorystów, powinnam wygladac jak modelka a nie walczyć z dieta
|
|
#3882 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Dziś zapowiada się tak samo ciekawy dzień jak wczoraj Onething - polecam ten przepis 1 opakowanie ciasta francuskiego / lub zrobic ciasto kruche 300 g świeżego szpinaku/ mrożonego 1 ser feta 400 g piersi z kurczaka kilka sztuk pieczarek przyprawa do kurczaka 100 ml słodkiej śmietanki 18% ¼ szklanki startego żółtego sera/parmezanu sól, pieprz do smaku Tortownicę wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto położyc coś cięższego - np. miskę która jest mniejsza od tortownicy tak aby dół tarty był przygnieciony, a boki mogły urosnąć tylko trochę .Ciasto wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210°C. Usmażyc piers na oliwie z oliwek, wcześniej posypac przyprawami. Usmażoną pierś pokoric na drobne kawałki. Fetę pokoric w kosteczkę. Jeżeli chcemy dodać pieczarki to kroimy je w plasterki i podsmażamy na oliwie. Szpinak dokładnie płuczemy, następnie dobrze odsączamy i osuszamy ręcznikiem. Wszystkie te składniki (kurczak, feta, szpinak i opcjonalnie pieczarki) delikatnie mieszamy w dużej misce. Starty ser zalewamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z podpieczonego ciasta wyciągamy już miskę i napełniamy to lekko podpieczone ciasto francuskie masą z kurczaka, fety i szpinaku. Na koniec całość polewamy serem ze śmietaną. Tartę wsadzamy znów na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210°C.
|
#3883 |
|
Raczkowanie
|
Witam
buu jakie pustki, nie ma co pisac W nocy dzis spalam jakies 4 godziny ... nie wiem co to sie porobilo z Oliwka... zawsze przesypiala cale noce ewentualnie z jedna pobudka, a teraz nie dosc, ze budzi sie na dodatkowe karmienie, to budzi sie tak po prostu z placzem... rozpiescila mnie i przyzwyczaila do dobrego, a teraz tak sie nade mna pastwi... A najgorsze jest, ze jestem z tym kochajacych spac
|
|
|
|
#3884 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
U nas chyba idą zęby, Sara nie chce ssać troszke złapie i płacze jak posmaruje jej dziasła to jakby lepiej. Już kilka razy myślałam, że ida zęby wiec nie jestem pewna czy to na pewno teraz. W nocy budzi się czesto i przeważnei koło 3 ląduje u nas w łózku. Co do temperatury w domu u nas też chłodna 17-19 stopni. Najgorzej rano później juz lepiej. Ja Sarci gotuje kasze manne co dwa dni i podaje z łyżeczki. |
|
|
|
#3885 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj pisałam ze nie przyszły mi zadne probki kaszek itp. a dzisiaj w skrzynce z nestle kaszka ryzowa bananowa
Do tego kupony rabatowe do rossmana na zupki,deserki itp. Mysle ze z niektórych rabatów skorzystam, tym bardziej,ze do 15.10 są.A paczke taka z Hippa to i ja chetnie bym dostała
Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-09-26 o 15:42 |
|
|
|
#3886 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziś robię jabłka, zobaczymy co z tego wyjdzie, aha i jak przeglądałam różne strony to było napisane żeby pasteryzować przynajmniej 2 razy. Ze swoich warzyw mam marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaczki, dynię, cukinię, buraczki. a po owoce muszę się wybrać do babci no i nie wiem co z tym wszystkim zrobić a Ty co będziesz robić w słoiczki? Dziękuje ![]() Lenka bardzo dobrze się miewa póki co w dzień też robi sobie 3-4 drzemki 30-40 minutowe, ale czasami śpi godzinę a czasami 15 minut. Ogólnie jest bardzo grzeczna i w sumie dużo mogę przy niej zrobić
|
|
#3887 |
|
Zadomowienie
|
ja juz bujaczek amm od urodzenia ,a krzesełko chce kuoic póki mam kase bo za miesiąc mi się kończy macierzyński ,a krzesełko będzie na zaś
|
#3888 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
widzisz jaka już dorosłaTosia tydzień temu ważyła 5540g aaa miałam ją dzisiaj zważyć, zrobię to przed kąpielą ( liczę na to, że dziś już ok 5700g będzie na wadze) a właśnie zastanawiałam się jak się sprawują DADA 3, bo trzeba będzie zakupić, tylko boję się, że znów wszystko będzie wyciekać nogawkami ( w DADA 2 tak było ;/) |
||||
|
|
|
#3889 |
|
Wtajemniczenie
|
begie no to Twoja Tosia to też chudzinka , możemy sobie piatki przybic
![]() co do DADA to te 3 są o wiele lepsze,m co już podkreslałam. Bardzo podobne do Pampersów. Dzis byłam zapisac Hanię do żłobka - jest na liście rezerwowej , ponad 30 dzieci przed nami, ale sie tym nie martwię. Jeszcze nie wiem co robic mam straszny mętlik. Miła pani dyrektor wpuscila mnie nawet do srodka na chwilkę, trafiłam na porę obiadową Żlobek mi się trochę z bidulem skojarzył, dzieci obok siebie w łóżeczkach (najmłodsze), a te starsze były karmione, wszystkie takie umorusane ![]() Gdybym miała kogoś niepracującego z rodziny blisko siebie, sprawa byłaby prostsza .---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Czy wasze dzieci pchają już stópki do buzi????
|
#3890 |
|
Wtajemniczenie
|
Stokroteczko, brawa za bioderka!!!
|
#3891 |
|
Rozeznanie
|
witajcie!
Ja tak na chwilę wpadam trochę Was poczytać bo na pisanie to coś ostatnio nie mam weny a Stasiek to robi ostatnio takie noce że szkoda gadać już chodżę jak zombi a dziś byliśmy na szczepieniu i pani doktor powiedziała że na ząbki to jeszcze czas |
|
|
|
#3892 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może jest ruchliwa? i szybko spala jedzenie? Hania średnio je i duzo sie rusza, chudzielec ![]() Co do krzesełka to my dostalismy ale poki co nie rozpakowałam nawet i nie wiem co to za firma itp może dziś rozpakuję i poskładam w sumie za niedługo się już przyda---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
|
|
#3893 | ||
|
Zadomowienie
|
Witajcie,
w końcu ten katar nie rozwinąl się w nic większego i nie byliśmy u lekarza. Radzimy sobie . Cytat:
kism ,mój Borys też coś marudzi w gondoli. Ale jeszcze nie przekładam go do spacerówki. Czasem podnoszę mu materacyk w gondoli i opieram go o to podniesienie. Ale ześlizguje się Jednak zauważyłam, że to wcale nie zawsze pomaga....wiec może to jego kwęczenie na spacerach, które nam się zdarza, nie wynika z tego, że nic nie widzi i sie nudzi tylko po prostu jakby nie pomarudził sobie to by był chory. Uparte to moje dziecko jak cholera , muszę przyznać. Widzę, że trzeba za każdym razem zaznaczać, kto rządzi bo inaczej nas terroryzuje na maksa. missmalezji GRATULACJE Cytat:
czyli gryząc jabłko , ruszamy żuchwą , żujemy, przez co dajemy impuls do mózgu, że coś jemy, wówczas mózg wysyła impuls do żołądka, a wtedy żołądek wytwarza soki trawienne, aby strawić pokarm. Dlatego właśnie zaleca sie jeść wolno posiłki i dłuuuugo przeżuwać Pewnie z bobasami też tak jest. Co do spania, mamy podobne sposoby na usypianie maluchów, długo szukałam aż w końcu znalazłam , opłacało się. U nas jeszcze pomaga zawijanie w kocyk. Powiedziałabym, że nawet bardzo pomaga. No i nagle Borys zaczał doceniać konika morskiego z FP. nie boli, aczkowiel śmierdzi spalenizną po zabiegu też mnie nie bolało. nie pamiętam przynajmniej. mysle ze gdyby bardzo bolało to bym pamiętała ![]() kism u nas wystrzały są mega wielkie i że tak powiem mega widoczne nawet przy pampersach Pampers. Nie wiem co robimy nie tak :/ Mocniej juz nie da sie go ścisnąć. Borys często wali klocka podczas karmienia i wtedy cała kupa idzie na plecy aż po szyję normalnie, a jak ma bodziaka zakładanego przez głowe, to przeciez zanim zdjemiemy to jest cały w kupie łacznie z rękami.... Może powinnam spróbować innych pieluszek. |
||
|
|
|
#3894 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- od kiedy zakładacie 4 pampersy?ja mam teraz 3 od 4 do 9kg liwka ma ponad 7,mąż twierdzi że już bo są ciasne ale dla mnie są ok
|
|
#3895 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja jeszcze nie pcha. Maja lezac na brzuszku siega po zabawki i robi to swiadomie. Obserwowałam ja pare dni i teraz juz pewna jestem ze to jest to
|
|
|
|
|
#3897 |
|
Zadomowienie
|
Jak Mała jest w samej pieluszce albo na golasa to pcha, że boki zrywać
http://www.mazakzabawki.pl/product-p...HER-PRICE.html Leżaczek jest super. Reguluje się tam dużo rzeczy, jest wibracja i uzywam go do karmienia Małej tzn. dokładam nózki, podnosze oparcie i karmie papką. Na zdjęciach jest wszystko pokazane. A my byłyśmy w parku 4 godziny!!! Jejku, niech ta jesien nie przychodzi!!! |
|
|
|
#3898 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3899 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oliwka pcha nozki do buzi, nawet dwie. Dzis brala sobie duzego palca od stopy i ssala... ![]() Zrobilam jej fotki, bedzie miala na pamiatke![]() Cytat:
Najlepiej to juz chyba by chciala wstac i pojsc Cytat:
Chociaz moja jak zrobi kupe podczas jedzenia to tez wszystko wylatuje.. ale mysle ze to tez zalezy od pozycji Czy Wasze dzieci lubia muzyke? Moja chyba bedzie tancerka po mamusi. Od samego poczatku przy muzyce sie wycisza... a juz od dluzszego czasu jak bierzemy ja na rece i tanczymy to smieje sie cala buzka tak rozdziabia na cala szerokosc ![]() Dobranoc
|
|||
|
|
|
#3900 |
|
Wtajemniczenie
|
Huuura! Zrobiłam pierwsze słoiczki dla Kaja
![]() Strasznie się cieszę, bo tak jak wspominałam marna za mnie kucharka w kwestii przetworów. Zrobiłam jabłuszka, bałam się, że wydają kwaśne, a tu mi taki pyszny aksamitny mus z tego wyszedł, mmmm, wylizałam garnek To mogę teraz nadrobić ![]() Kajowi wychodzą ząbki Już dwa dni temu tż tak mówił, ale jeszcze nie dowierzałam, a dziś już Kaj był trochę markotny, ciągnie łapki i zabawki ze straszną siłą do buzi (już oczywiście od dawna wkładał i ssał, ale nie tak zawzięcie) i widać, i czuć kreseczkę pod palcem Jutro idziemy na pneumokoki. Mam nadzieję, że będzie dobrze się czuł po tym szczepieniu tak jak po poprzednich
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-09-26 o 22:47 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.

Miałam zeskrobrać łyżeczką prosto z jabłka, ale czy on przełknie ten miąższ?
Jak Wy podajecie takie świeże jabłko?

Samo wypalanie nie bolało. Jak znieczulenie przestało działać, to bolało jak cholera. Jakby mi ktoś wnętrzności wyrywał 

plus w nocy na karmienie okolo 200ml... w dzien co chwile na cycusiu, a do paczusiow nie nalezy

W nocy dzis spalam jakies 4 godziny ... nie wiem co to sie porobilo z Oliwka... zawsze przesypiala cale noce ewentualnie z jedna pobudka, a teraz nie dosc, ze budzi sie na dodatkowe karmienie, to budzi sie tak po prostu z placzem... rozpiescila mnie i przyzwyczaila do dobrego, a teraz tak sie nade mna pastwi... A najgorsze jest, ze jestem z tym kochajacych spac
Normalne przetwory zawekowane to stały zawsze u mnie w domu spokojnie rok czy dwa nieraz. Ale dla maleństwa tak wstępnie myślę, że będę starać się w 2-3 mies. zużyć 
Przerabiałam temat przy Maksa rozszerzaniu diety i zaparciach, które się pojawiły, tylko śliwki pomagały. Ponoć jabłko skrobane zatwardza, natomiast gryzione rozluźnia - zabijcie mnie, nie wiem dlaczego - a niestety surowego jabłka to nasze bobasy jeszcze chwilę nie pogryzą...