|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
dobry wieczorek
![]() Flower Wszystkiego Najlepszego!!!! Zdecydujemy sie na babcie jednak,ja ogolnie nie chce mieszkac z innymi ludzmi,ale to dla Hani dobra,moja tesciowa do najlatwiejszych nie nalezy,ale miszkalaby z nami max rok. Odnosnie smoczkow to Hania bezsmoczkowa jest od 8tygodnia,znienawidzila wszelkie smoczki ![]() co do drzemek to mamy dwie,jedna o 9 (1h-1,5h),druga ok 13:30 (1-2h) Trojka naszych gosci juz przyjechala kilka godzin temu.nie widzialam swojego taty rok I 2miesiace.Hanka wybawiona przez wszystkich I zadowolona z tego calego zamieszania spi sobie smacznie. Tz z goscmi siedza sobie w domu obok I rozpalili w kominku...a kominek jest ogromniasty bo na cala sciane. Karinio jutro tz kupi taki fotelik do karmienia w toys R us,tylko nie ma regulowanych pozycji siedziska,a Ty chyba pisalas ze Twoj fotelik ma,a ten fotelik ktory wkleilas little monster to ma tylko jedna pozycje. Alez lubie jak Hania sie smieje przez sen ![]() Karolca a moze to jakies uczulenie na jedzonko U Ewelinki. Karo jak ja bylam na diecie bezmlecznej,tylko takiej restrukcyjnej wlasnie,bo teraz tez wlasciwie nabialu nie jem,to czytalam ze proteiny moga sie utrzymywac w organizmie nawet 6tyg. |
|
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Konia, wszystko jest do przeżycia
|
#1413 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Ja tez dzis wybralam sie na spacer i zaczelo lać. Dzieki dziewczyny za poparcie odnosnie pracy. Mnie zycie nauczylo dystansu, kiedys bylam bardzo naiwna, za bardzo ufalam, myslalam ze jesli dla kogos bede dobra to to samo otrzymam. Niestety sie myliłam. Flowerbombka wszystkiego najlepszego Dobrze ze wysypki juz nie ma. ![]() Ja uzywam silikonowego z aventu (teraz juz od 6-18 mcy). Probowalam nuka ale za bardzo w pyzata buźke sie wbijał. Cytat:
![]() To zycze powodzenia w staraniach ![]() Cytat:
Co do Filipa, mowil wlasnie ze chcial zeby Szymonek sie ucieszyl. ![]() Kochany ze o nim mysli. Cytat:
|
|
#1414 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do pomysłu, że to wybudzanie to lęk separacyjny - w sumie jestem skłonna się przychylić do tego. Spróbuj może wziąć ją na próbę do łóżka i w nocy, gdy popłakuje, dać smoka i przytulić. Jeżeli zaśnie i będzie na jakiś czas spokój, to myślę, że lęk. Jeżeli się nie uspokoi lub uspokoi na krótko, to głodomorra i tyle. Co do krostek pokombinowałabym z detergentami. Zmiana proszku do prania, bez płynu do płukania. Znajomi przez alergie musieli zmienić na JELPa A ja powoli dodaję odrobinkę ariela (do doprania plam marchewkowych) i złej reakcji nie ma. No ale za każdym razem płukanie 5 razy...Zmiana płynu do kąpieli, woda przegotowana, oliwka albo hipp albo olejek migdałowy pół na pół z oliwą z oliwek.My uzywamy serii babydream, odkąd stosujemy "cukier puder" na pupkę nie ma odparzeń. A mieszankę oliwy i olejku migdałowego używałam gdy Lence złuszczała się skóra ze stóp w 2-3 tygodniu. |
|
|
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
szukałam pamięcią jakiegoś nowego składnika zupek ale wciąż jest to samo. Jak przez kilka dni była tylko na moim mleku to poprawy nie było
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
karolca kurcze domyslam sie jak Ci ciezko, ale konia ma racje, ssanie uspakaja dziecko, daje mu ukojenie.
Jak karmilam cycem, to pamietam ze czasem byl wielki ryk o dwa łyczki wygladalo jakby byl nie wiadomo jak glodny a on po prostu chcial sie przytulic i zassac sie ![]() A z tym ssaniem, to ostatnio jak Szymon plakal w nocy gdy mu wychodzil ząbek, to chcial smoczka co troche bo tak w nocy jak jest wszystko ok, to wypluwa smoka i spi bez nie plakusia za smoczkiem a wtedy co tak sie zle czul z powodu zeba, trzeba bylo mu podawac smoka co chwile, noi plakal tak w nocy i my z mezem myslelismy ze glodny wiec mu mleczko zrobilismy a Szymonek przy okazji je wypił, nie wiem czy był glodny tak naprawde ale to ssanie go uspokoilo ![]() gosia oj tak, dzien stanowczo trwa za krotko
|
#1417 |
|
Zakorzenienie
|
Zmykam do końca obejrzeć kuchenne rewolucje i zmykam spać jutro muszę przygotować imprezkę dla tz
|
|
|
|
#1418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wezmę jej do łózka Używam proszek Jelp, Lovela. Od urodzenia prałam w Arielu. Płyn do płukania ten sam od ponad roku, Płyn do kapieli od 2 czy 3 miesięcy mam Hipp. To na pupce jest mniejszą wersją tego co na pleckach. Nie jest to odparzenie ![]() Dostałam receptę na Hydrokortyzon, ale na razie nie wykupuję. Poczekam kilka dni i zobaczę jak się to rozwinie.
|
|
#1419 | |
|
Zakorzenienie
|
i znów mam tyły
![]() ale widzę, że i Aguśka też się odezwała u nas chyba idą pierwsze ząbki, przynajmniej tak dziąsełka na to wskazują ![]() dziś młoda zaczęła się czołgać i wypiła butlę mleka mojego zmieszanego z mm i było w porządku ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
od tamtego czasu tylko płyny do prania i póki co najlepiej nam się sprawdza Persil gold ![]()
|
|
#1420 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
za nowa umiejetnosc i ze z mm dobrze idzie Oby tak dalej!
|
|
#1421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1422 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Miałam Piotrusiowi dziś podać czopek przeciwbólowy no i z tego wszystkiego zapomniałam mam nadzieję że nie będzie płakusiał dziś w nocy...Cytat:
pisałam jej sms a i rzeczywiście to była ona. Nie wiem jak Wy ale ja myślałam, że te osoby, które są w knajpie jak ta M.Gessler przyjeżdża są tam przez przypadek, a okazało się że kuzynka kiedyś była na castingu do różnych programów i zadzwonili do niej czy nie chciała by w tym programie statystować Także wszystko tam jest podstawione ![]() Cytat:
|
|
#1423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1425 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Maluszek słodki jest z tym swoim poważnym spojrzeniem i jednocześnie ze smoczkiem w buzi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
hej! nadrobiłam troszkę ale tak po łebkach. Wczoraj pierwszy raz zostawiłam moje dziecko z tatusiem i pojechałam do okulisty (plus mała rundka po sklepach ), w sumie nie było mnie w domu 4 godziny. W tym czasie marudny ostatnio Filipek jak tylko wyszłam usnął i spał 2.5 godziny, potem pięknie zjadł zupkę i ostatnią godzinę był super grzeczny. Tż był bardzo dumny, tylko jak wzięłam Filipka na ręce to miał mokre spodenki...tatuś zapiął mu pieluchę "tak luźniej bo miał pełny brzuszek po obiadku"![]() Zanim wrócę do pracy muszę jeszcze zaliczyć wypad do dentysty i do fryzjera ![]() Dziewczyny, mam pytanie czy któraś z was, może z podwójnych mamuś, spotkała się z uczuleniem na kaszkę mleczno-ryżową? Podałam wczoraj pierwszy raz jabłkową z nestle i już pod koniec jedzenia buzia dokoła ust zaczerwieniła się i wyglądało to jak pokrzywka, po kilkunastu minutach pokrzywka była na powiekach , pod oczkami, na szyjce i nadgarstkach. Po godzinie wszystko zniknęło. Dziś podałam malinową z bobo vity i było to samo. Błyskawicznie wystąpiły objawy i potem ładnie zeszło wszystko. Wcześniej Filipek jadł tylko sinlac (pediatra poleciła ze względu na jego marny przyrost wagi) a teraz kazała mu dawać już normalne kaszki. Czy to może być uczulenie na mleko w proszku, które jest w kaszce? czy może na te ekstrakty z owoców? Mam jeszcze kaszkę bezmleczną i chyba ja wypróbuje jutro, mam w domu bebiko (już jadł i nic mu nie było) to zrobię na tym mleczku może. Tak mu smakowały te kaszki, aż oczy przymykał i języczek wystawiał po kolejną łyżeczkę. |
|||
|
|
|
#1426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musiałabyś podać sam kleik bez mleka i zobaczyć czy coś wychodzi jak nie to by znaczyło że ryż nie jest winny
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-27 o 23:43 |
|
|
|
|
#1427 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1428 | |
|
Gang Iren
|
Hej!Chyba jestem pierwsza.
U mnie nocka koszmarna.Wstawanie co 1-1,5 godziny.Eryk poplakiwal,ale ani przytulanie,ani lulanie,ani smoczek nie dzialal.Musialam dawac cycka,ale w sumie to glodny nie byl,bo po kilku lykach wystarczylo,ze trzymal w buzi i cycal od czasu do czasu,uspokajal sie i zasypial.Ale nie na dlugo... Cytat:
A mozesz napisac jakie to mydelko?Moze dostane u siebie?
|
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
http://co kupic. pl/produkt/DR-BECKMANN-Myde-ko-do-odplamiania-4008455321615-
|
#1430 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jelp i Lovela nie powinny robić problemów chyba, że Ewelinka jest aż tak delikatna... w ramach eksperymentu może spróbuj wyprać w proszku biały jeleń (można kupić jednorazową saszetkę na próbę, ja widziałam w schleckerze) lub startym na tarce szarym mydle. I nie płucz w płynach, tylko w samej wodzie. Tak zalecała mi położna na sam początek. Mydła trzeć mi się nie chciało, ale proszek spisał się świetnie.Ja mam hydrokortyzon zawsze na stanie - strasznie mi się paskudzą mieszki włosowe po goleniu, ropieją, bolą. Tylko hk daje radę. Ale to jednak jest paskudztwo, zresztą jak każdy steryd... Cytat:
Cytat:
oo,chyba widziałam w rossmanie. Edytowane przez cottonpuma Czas edycji: 2012-09-28 o 09:13 |
|||
|
|
|
#1431 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() Lenka co do nowych miejsc u nas w miescie to buduje sie ogród botaniczny w okolicach karczówki, byc moze na wiosne bedzie juz mozna spacerowac ![]() Nocka ok pospane do 6-30 od pol godziny od nowa spanie, mam nadzieje 2 godzinna drzemka
|
#1432 |
|
Zakorzenienie
|
Cotton nie poznaje cie przez nowy avatar
|
|
|
|
#1433 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja pomyslalam o jeszcze jednej rzeczy, jak Ewelinka skubnie mielonego czy cos tam innego z Twojego talerza, to moze to jest powodem wysypki? Cytat:
![]() Ja bym do tej lekarki sie szybko umowila , moze powinnas jakies leki miec dla Filipka w razie takich przypadkow? No a te kaszki napewno bym odstawila, sprobuj tak jak piszesz dac kaszke bezmleczna zrobiona na bebiko i sprawdz. Mam nadzieje ze bedzie dobrze! Cytat:
![]() Witam! Dlugo mnie nie bylo, weny brak, czasu brak . Viki bardzo absorbujaca, zabeczki sobie rosna no I vikuncia tez! Dzisiaj konczymy 5 m-cy Z tej okazji bedzie kroliczek na obiadek A pisalyscie widzialam o dyni w sloiczkach, zapach faktycznie zabojczy, ale Viki wcinala az milo ![]() I dziekuje dziewczynom, ktore o mnie pamietaly
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-09-28 o 11:16 |
|||
|
|
|
#1434 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Nocka już dziś trochę lepsza. Przynajmniej nie było płaczu po obudzeniu się tylko fikanie po łóżeczku obracanie na brzuszek itp a po jedzeniu ładne zasypianie. Nawet się wyspałam ![]() Dziś się umówiłam do lekarza. Chce sobie zrobić badania ogólnie morfologię, tarczyce itp. sprawdzę czy przez tą moją diete nie mam jakiś niedoborów czy coś, poza tym te włosy lecące garściami ( wiem, ze to normalne po porodzie, ale ja zaraz będę łysa...już mam mocno przerzedzone) no i spadek wagi mimo ogromnych ilości jedzenia jakie pochłaniam...
|
#1435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja kilka m-cy przed ciaza jakos robilam sobie wiele badan, morfologia, mocz, cholesterol itp i wszytsko bylo super. Mysle, ze warto od czasu do czasu sprawdzic w jakim stanie jest nasz organizm Kurcze glupi samochod idzie na przeglad, a o sobie czesto zapominamy ![]() Oby wszystko bylo w normie
|
|
#1436 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Czesc Desiu
|
|
#1437 |
|
Rozeznanie
|
ja też właśnie planując ciąże porobiłam sobie wszystkie badania. Niby wszystko było w normie ale dużo wynikow miałam blisko granicy. Po porodzie w szpitalu miałam robioną morfologię i hemoglobina była trochę poniżej normy...mam nadzieję że bardziej nie spadła
![]() Trzeba co jakiś czas sprawdzić czy wszystko gra
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
Desia gratuluję 5 miesięcy
![]() Witam ![]() Nocka znów trochę kiepska bo pobudka 22.30, 00.00, 1, 3 , 6 z zabawą do 7.15 i pospaliśmy do 8. O 10 wyszliśmy na spacerek i Oskar do tej pory śpi. Ostatnio jadł o 6 więc jak wstanie to będzie mega głodny. szwagier pomógł mi wnieść wózek bo zaczęło wiać. W niedzielę robimy niespodziankę rodzicom na 25lat po ślubie - kolacja we dwoje w restauracji no i dzisiaj rodzice dowiedzieli się że mają być gotowi bo mamy niespodziankę. I zaczęły się schody że oni nic nie chcą, domyślili się że chodzi o restaurację i że nie pójdą itp. wydaje mi się że to trochę obawa bo oni wieki nigdzie razem nie byli a tym bardziej w restauracji. Jutro idziemy na urodziny do brata więc tam ich zaatakujemy że mają iść i koniec kropka :P A tak swoją droga mam pytanko jak ubieracie dzieci gdy np. jest temp 10 stopni?? |
|
|
|
#1439 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ze pryskane oczywiscie tez moze byc. A wogole to czytalam ze niemowleta wogole nie powinny jesc swiezych owocow ze skorka, nalezy im obierac, ale nie tlumacza dlaczego ![]() Cytat:
Potem jak juz bylam w ciazy to sie cieszylam- bo wiedzialam ze bylo wszystko w porzadku No karmienie jest jednak obciazeniem dla organizmu, ciaza rowniez , wiec mysle ze taka kontrola jest jak najbardiej wskazana
|
|
#1440 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
body z długim, kurtka taka z podszewką z polarku i spodnie jeansowe, skarpetki i buciki, plus czapka i apaszka ( ale to tak może ozdobnie chyba) , zawsze mam też kocyk w razie jakby mi kimnęła, to ją przykrywam. A no i zależy też wszystko czy wieje czy nie, jak wieje to biorę bluzeczkę jeszcze do torby i w razie w mam. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-28 o 11:54 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

dla Filipka za opiekę nad Szymonkiem
no ale co do malutkich rzeczy to trzeba wytłumaczyć.
że to na pewno lęk separacyjny. Tylko sęk w tym, że ona nie wybudza się całkowicie i póki nie dostanie jeść to jest krzyk i płacz taki, że mogłaby wybudzić pół bloku. I zjada jednak sporo z piersi (wszystko co jest i jeszcze trochę). Poradziła, aby najlepiej tata do niej wstał i ululał. Ale jak ululać dziecko, które w zasadzie śpi
A ja powoli dodaję odrobinkę ariela (do doprania plam marchewkowych) i złej reakcji nie ma. No ale za każdym razem płukanie 5 razy...Zmiana płynu do kąpieli, woda przegotowana, oliwka albo hipp albo olejek migdałowy pół na pół z oliwą z oliwek.
szukałam pamięcią jakiegoś nowego składnika zupek ale wciąż jest to samo. Jak przez kilka dni była tylko na moim mleku to poprawy nie było