|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIII
Szczerze, to ja mam sporo takich pikantnych doświadczeń
![]() Tż to straszny napaleniec |
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mi tz na noc smsa walnal az sie wzruszylam!!
ide nynac-moze mi sie rzysni moj napaleniec ![]() pa kochane moje
|
|
|
|
#243 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zadomowienie
|
Marti dobrej nocki i ciekawych snow
natalka masz racje to by byl bestseller
|
|
#245 |
|
Zadomowienie
|
Matko ale macie historie.....ja tez mam kilka, ale w zyciu sie nie pochwale
![]() Dostane ta słodka czapeczke-misia zamiast jakiejs zabawki-niespodzianki Dobranoc
|
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranoc
![]() Też zmykam
|
|
|
|
#247 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#248 | |
|
Zadomowienie
|
No to i ja się witam w owej części
Cytat:
Suuuper- widzisz czasem wystarczy zapytac Jesteście zboczuchy normalnie...niezłe te Wasze historie ![]() A u mnie dzisiaj w Tesco mega promocje na pampersy i chusteczki....39,89 za te duże paczki premium care i 26,99 za 6 paczek chustek pampersa senitive ![]() Przywiozlam tego o domu dużo...mąż się tylko na mnie dziwnie spojrzal
|
|
#249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#250 |
|
Zadomowienie
|
Natalka świetny tytuł
![]() karolamankowa fajnie,ze ci sie taka okazja trafila obejrzalam film, niezly byl,ale jak pomysle,ze to prawdziwa historia,to ciary przechodza mala szaleje, jej pora ulubiona na harce dobrej nocki dziewczynki
|
|
#251 |
|
Zadomowienie
|
Bry
Ktoś mnie z rana skoro świt obudził czkawką i teraz zasnąć nie moge ![]() Jedziemy dzisiaj z TŻ na zakupy ale najpierw zawody sportowe syna nas czekają Wrócę koło 18.00 to pewno będzie masa nadrabiania ![]() Peperonik, a co ty kochana wczoraj na faktach ogladalas, bo mi umknelo?
|
#252 |
|
Rozeznanie
|
Witam się i zmykam;-) jadę do sióstr do wawki, jedziemy do ikei, a w niedziele do teściów. Życzę miłego weekendu
|
|
|
|
#253 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
ja, zdaje się, pierwszy raz Was nie nadrobię. Nie jestem w stanie po prostu. Dobrze, że weekend, to może nie będziecie tak pędzić ![]() Mam dziś wizytę o 13:40 więc bardzo proszę o kciuki ![]() Wczorajsze wyniki badań (mocz, morfologia, hbs) bardzo dobre, jedynie hemoglobina 11,4 ale to i tak nie najgorzej, prawda? Jestem taka ciekawa ile mała waży, no i czeka mnie rozmowa z ginem o cc. I jak zwykle: nieco się denerwuję ![]() W weekend znów nie będzie mnie za wiele na forum, ale po wizycie na pewno dam znać. Miłego dnia wszystkim życzę |
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Morning dziewczynki
![]() Ja wczoraj nie dałam rady już wejść - miałam sesje na Skype z rodziną (najpierw moją - potem tż'ta) - a potem odpadłam na sofie. Aerien - trzymam - ja dziś też mam wizytę. Zadzwoniłam wieczorem na porodówkę i pytałam się ich o ten mój ból w pochwie.. bo jak wczoraj poszłam na miasto to myślałam, że już nie wrócę.. potem na zakupach też mnie kuło.. tż kazał mi dzwonić gdziekolwiek - zadzwoniłam więc tam gdzie wiedziałam, że ktoś odpowie - umówili mnie na dziś na izbę przyjęć na porodówce - mam przyjść oni sprawdzą czy wszystko jest ok. Podejrzewają 'water infection' cokolwiek mają na myśli. Pytała się mnie o ruchy dziecka, czy zmieniły się.. no i zabiła mi klina, bo ja teraz mniej czuję.. ale czuję.. czasami wiem, że jest czkawka.. czasami czuję, że tam się poruszy, ale nie kopie jak kiedyś - no ale myślałam, że to normalne, bo już mniej miejsca ma.Z tego wszystkiego śniło mi się, że już uroddziłam! ale nie wiem jaką płeć, bo mi nie pokazali :P Widziałam jedynie, że dziecko było blondynkiem no i w ogóle próbowałam wejść tutaj i się pochwalić, ale wizaż nie działał i ja gdzieś w jakimś zeszyciku wiadomość pisałam :P
|
#255 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
Przywitam się, bo zaczęłam obawiać się że nie zdążę przed listopadem/grudniem, a uczciwie przyznaję się, że korzystam z Waszych doświadczeń regularnie od I części wątku. A że spodziewam się pierwszego (i pewnie ostatniego - jestem po trzydziestce) dzidziusia, to niektóre z rad okazały się dla mnie b. cenne, za co dziękuję. Poza tym jako że od 2 miesięcy (tzn odkąd jestem na zwolnieniu) nie opuszczam niemal żadnego posta, stąd wrażenie, że niektóre z Was znam lepiej niż 'realne' koleżanki, więc doszłam do wniosku, że wypadałoby się chociaż przywitać. Serdecznie pozdrawiam wszystkie Mamusie Magda |
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
czesc kochane
melduje sie w kolejnej czesci![]() trzymma kciuki za dzisiejsze wizyty ![]() Troche mnie nie było ale ciagle cos miałam do załatwienia, wczoraj np spedziłam cały dzienw kuchni upiekłam 5 placków i zrobiłam dwie sałatki dzis swięto tż, tzn imieniny , na które zawsze schodza sie wujki wiec trzeba byc przygotowanym na gosci. Bolą mnie place u rąk (( macie cos takiego? sa takie sztywne jakies taie dziwne;/
|
#257 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Specjalnie jak zakładałam grupę zrobiłam ją tajną - można pisać co się chce i nic nie widać na zewnątrz.. wiem, bo jestem w innych grupach z innymi znajomymi i jest cisza i spokój na profilu Zapraszamy do nas zatem ![]() ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- Cytat:
Kiedyś w ogóle nie wyobrażałam sobie, że będę miała dziecko, ale chyba zmądrzałam na stare lata ![]() ---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ---------- Cytat:
Ja tam swoich nie obchodzę i wychodzę towarzysko na niesocjalną, bo nigdy nie wiem kto z moich znajomych ma.. nie mam kalendarza z imionami i nie śledzę.. Mój facet jest z Gdańska i też jakoś u niego nie było spędu na imieniny.. więc dobrze się dobraliśmy. ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- Cytat:
wiem jak się czujesz.. wpadaj do nas - my co prawda tż'ta nie zastąpimy, ale postaramy się dotrzymać towarzystwa. Brawa za kolejny tydzień ![]() ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Cytat:
Tak więc mam ten krem i oliwkę - tylko.
|
|
#258 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny no nie mogę z Was, boskie jesteście A ja chora mama mnie zaraziła i tak mnie gardło boli, ze zaraz umrę!!!!!!!! Całą noc nie spałam przez to
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponoć niezłe kary są za sex w pociągu więc wiesz.. ![]() A facetów to chyba jara, że mogą być przyłapani. Peperoniku - prosiłaś o zdjęcia przybornika - jako,, że łóżeczko jeszcze nie skręcone to powiesiłam na suszarce Szału z tym przybornikiem nie ma, ale ma być funkcjonalny, co nie?
Edytowane przez halwaya Czas edycji: 2012-09-29 o 09:20 |
|
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#261 |
|
Zadomowienie
|
halwaya to ja za Ciebie też trzymam
![]() ![]() na pewno jest ok mmm12345 witamy ![]() Lonia89 ja mam to samo, z tymi palcami u rąk
|
|
|
|
#262 | ||
|
Zakorzenienie
|
dobry
![]() Cytat:
i 3mam kciuki za wizyte Cytat:
) fajnie ze sie odezwalas )
|
||
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
jara strasznie;p nie wiem czemu;p
Cytat:
bedzie dobrze
Edytowane przez Dojotka1987 Czas edycji: 2012-09-29 o 09:22 |
|
|
|
|
#265 | |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Cytat:
U nas pod miastem otwierają dziś kolejną Biedronkę - wybierzemy się, może kupię chusteczki i pieluchy? Ciekawe, czy na to będzie promocja. Acha - no i mamy Netto - tez pojdedziemy, gdyby byla ta pościel z misiem, bedę miec do sprzedania ochraniacz do łózeczka, bo ja kupuje to turystyczne, więc mi niepotrzebny. Coś jeszcze miałąm napisać, ale mi uciekło ![]() Acha i jeszcze się zastanawiałam - nie wiem czy oglądacie Perfekcyjną PaniąDomu - nie mogę wyjsć z podziwu nad jej włosami, kiedy ma rozpuszczone - takie lekkie, proste, błyszczące....no piekne - nie znam się za bardzo na tym, jak taki efekt osiągnąć? Prostownica? |
|
|
|
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lubię seryjnie suszarek, prostownic, lokówek i innych takich.. Wydaje mi się, że dobre ścięcie i dobre kosmetyki do włosów mi wystarczą
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
kciuki za wizyty
i witam nową mamuśkę
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Zasiłek macierzyński
Zasiłek ten przysługuje m.in. kobiecie, która w okresie podlegania ubezpieczeniu chorobowemu lub w trakcie urlopu wychowawczego urodziła dziecko. Zasiłek macierzyński może być też przyznany w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia, o ile ustało ono w okresie ciąży: wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu. Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zwana ustawą zasiłkową, przewiduje również sytuacje, kiedy to prawo do zasiłku może być przyznane innej osobie niż matka. Zasiłek macierzyński wypłacany jest w wysokości 100 proc. podstawy wymiaru, liczonej tak jak przy zasiłku chorobowym. Świadczenia rodzinne Do następnej grupy świadczeń należy dodatek do zasiłku rodzinnego oraz jednorazowa zapomoga. Wchodzą one w skład świadczeń rodzinnych (przykład 1). Zarówno dodatek, jak i zapomoga przysługują jednorazowo w wysokości 1.000 zł na każde dziecko. Uwaga na terminy Przy występowaniu o któreś z omawianych świadczeń należy pamiętać o obowiązujących terminach. Dotyczy to szczególnie świadczeń rodzinnych, w przypadku których przepisy jasno określają terminy na złożenie wniosku o ich przyznanie. W myśl art. 26 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych wniosek o dodatek z tytułu urodzenia dziecka powinien być złożony nie później niż do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia. Takie unormowanie może być korzystne dla świadczeniobiorców w sytuacji, gdy dodatek nie przysługuje bezpośrednio po porodzie z uwagi na brak prawa do zasiłku rodzinnego w związku z osiąganiem zbyt wysokich dochodów, a następnie dochody te ulegną zmniejszeniu, np. z powodu przejścia matki dziecka na urlop wychowawczy (przykład 2). Przykład 1. W związku z urodzeniem dziecka jego matka wystąpiła o przyznanie stosownego dodatku do zasiłku rodzinnego oraz o jednorazową zapomogę. Ze złożonych dokumentów wynika, że dochód rodziny przekracza kryterium dochodowe obowiązujące przy ustalaniu uprawnień do zasiłku rodzinnego, a więc zasiłek ten nie może być przyznany, a tym samym nie będzie przysługiwał dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Natomiast powinna być przyznana jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka, ponieważ prawo do niej jest niezależne od wysokości dochodu. Przykład 2. Miesiąc po porodzie matka dziecka wystąpiła o zasiłek rodzinny oraz dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Z uwagi na to, że dochody rodziny przekraczały obowiązujący próg dochodowy, zasiłek ani dodatek nie zostały przyznane. Po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego osoba ta skorzystała z urlopu wychowawczego. W związku z tym, że w takiej sytuacji mamy do czynienia z utratą dochodu, zainteresowana ponownie złożyła wniosek o przyznanie wspomnianych świadczeń, który wpłynął do właściwego organu przed ukończeniem przez dziecko pierwszego roku życia. Tym razem okazało się, że dochody rodziny nie przekroczyły kwoty granicznej i tym samym oba świadczenia zostały przyznane. Z kolei wniosek o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka należy złożyć w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w razie gdy dotyczy on dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w ciągu 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką lub jego przysposobienia, nie później jednak niż do ukończenia przez nie 18. roku życia (art. 15b ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych). Wymagane dokumenty Szczegółowy wykaz dokumentów wymaganych do przyznania i wypłaty zasiłku macierzyńskiego zawiera rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2012 r. poz. 444). Przy czym do podstawowych należą:
Osoba zainteresowana otrzymaniem jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka musi złożyć wniosek o jej przyznanie, oraz:
Wnioski o świadczenia rodzinne składa się w urzędzie gminy lub miasta właściwym ze względu na miejsce zamieszkania osoby występującej o świadczenia, albo w organie realizującym zadania w tym zakresie (np. w ośrodku pomocy społecznej). Świadczenia rodzinne z tytułu urodzenia dziecka Rodzaj świadczenia Osoby uprawnione Uwagi Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka Matka lub ojciec albo opiekun prawny dziecka, a jeśli dodatek nie został przyznany żadnej z tych osób, to również opiekun faktyczny dziecka, pod warunkiem jednak, że nie ukończyło ono pierwszego roku życia. Dodatek ten może być przyznany tylko osobom, którym przysługuje zasiłek rodzinny. Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka Matka lub ojciec dziecka, opiekun prawny albo opiekun faktyczny dziecka. Świadczenie to jest niezależne od istnienia prawa do zasiłku rodzinnego oraz od wysokości dochodu. wiecej na: http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/swiadczenia-nalezne-z-tytulu-urodzenia-dziecka,1846808,4199 |
|
|
|
#270 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Witamy się z Wami w kolejnej częsci wątku Od razu zycze Wszystkim udanych wizyt i i gratuluję rozpoczetych tygodni . I niestety musze uciekac bo na 14 idziemy na slub brata Tża. Strasznie mi się nie chce ale co zrobic![]() Buziaki dla Was laseczki |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:43.

nie spodziewalam sie tego po Tobie

- ja dziś też mam wizytę. Zadzwoniłam wieczorem na porodówkę i pytałam się ich o ten mój ból w pochwie.. bo jak wczoraj poszłam na miasto to myślałam, że już nie wrócę.. potem na zakupach też mnie kuło.. tż kazał mi dzwonić gdziekolwiek - zadzwoniłam więc tam gdzie wiedziałam, że ktoś odpowie - umówili mnie na dziś na izbę przyjęć na porodówce - mam przyjść oni sprawdzą czy wszystko jest ok. Podejrzewają 'water infection' cokolwiek mają na myśli. Pytała się mnie o ruchy dziecka, czy zmieniły się.. no i zabiła mi klina, bo ja teraz mniej czuję.. ale czuję.. czasami wiem, że jest czkawka.. czasami czuję, że tam się poruszy, ale nie kopie jak kiedyś - no ale myślałam, że to normalne, bo już mniej miejsca ma.
(( macie cos takiego? sa takie sztywne jakies taie dziwne;/

Adam 18.11.2012