Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIII - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-28, 22:33   #241
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIII

Cytat:
Napisane przez marti86 Pokaż wiadomość
Mysti no wiesznie spodziewalam sie tego po Tobie
Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
A wyspowiadałaś się z tego?
Szczerze, to ja mam sporo takich pikantnych doświadczeń
Tż to straszny napaleniec
Stary 2012-09-28, 22:35   #242
marti86
Zakorzenienie

Ale mi tz na noc smsa walnal az sie wzruszylam!!

ide nynac-moze mi sie rzysni moj napaleniec

pa kochane moje

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 22:37   #243
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Szczerze, to ja mam sporo takich pikantnych doświadczeń
Tż to straszny napaleniec
Dziewczyny tak sobie myslę, że trzebaby spisać te wszystkie historie i wydać jakąś książkę - ale byłby hicior
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 22:45   #244
peperonik
Zadomowienie

Marti dobrej nocki i ciekawych snow
natalka masz racje to by byl bestseller tytuł np: " O drągu w pociągu "
peperonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 22:58   #245
Neipys
Zadomowienie

Matko ale macie historie.....ja tez mam kilka, ale w zyciu sie nie pochwale

Dostane ta słodka czapeczke-misia zamiast jakiejs zabawki-niespodzianki

Dobranoc
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 23:04   #246
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Dobranoc
Też zmykam
Stary 2012-09-28, 23:20   #247
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez peperonik Pokaż wiadomość
tż się dziwnie na mnie juz patrzy i pyta czy się dobrze czuje boski tytuł albo biorąc pod uwagę wcześniejsze części '' O karnym kutasiku, który jeździł koleją''

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość

Dobranoc
no i super bo piękna jest ta czapeczka
Stary 2012-09-28, 23:31   #248
karolamankowa
Zadomowienie

No to i ja się witam w owej części
Cytat:
Matko ale macie historie.....ja tez mam kilka, ale w zyciu sie nie pochwale

Dobranoc

Suuuper- widzisz czasem wystarczy zapytac

Jesteście zboczuchy normalnie...niezłe te Wasze historie

A u mnie dzisiaj w Tesco mega promocje na pampersy i chusteczki....39,89 za te duże paczki premium care i 26,99 za 6 paczek chustek pampersa senitive
Przywiozlam tego o domu dużo...mąż się tylko na mnie dziwnie spojrzal
Stary 2012-09-28, 23:36   #249
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolamankowa Pokaż wiadomość
A u mnie dzisiaj w Tesco mega promocje na pampersy i chusteczki....39,89 za te duże paczki premium care i 26,99 za 6 paczek chustek pampersa senitive
i bardzo dobrze, że dużo przywiozłaś bo naprawdę świetna cena
Stary 2012-09-28, 23:50   #250
peperonik
Zadomowienie

Natalka świetny tytuł
karolamankowa fajnie,ze ci sie taka okazja trafila

obejrzalam film, niezly byl,ale jak pomysle,ze to prawdziwa historia,to ciary przechodza

mala szaleje, jej pora ulubiona na harce

dobrej nocki dziewczynki ide poczytac zanim tz przyjedzie
peperonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 07:04   #251
karolamankowa
Zadomowienie

Bry
Ktoś mnie z rana skoro świt obudził czkawką i teraz zasnąć nie moge

Jedziemy dzisiaj z TŻ na zakupy ale najpierw zawody sportowe syna nas czekają

Wrócę koło 18.00 to pewno będzie masa nadrabiania

Peperonik, a co ty kochana wczoraj na faktach ogladalas, bo mi umknelo?
dla wszystkich.
Stary 2012-09-29, 08:13   #252
Dorisp
Rozeznanie

GG do Dorisp

Witam się i zmykam;-) jadę do sióstr do wawki, jedziemy do ikei, a w niedziele do teściów. Życzę miłego weekendu
Stary 2012-09-29, 08:18   #253
aerien83
Zadomowienie

Hej dziewczynki

ja, zdaje się, pierwszy raz Was nie nadrobię. Nie jestem w stanie po prostu. Dobrze, że weekend, to może nie będziecie tak pędzić

Mam dziś wizytę o 13:40 więc bardzo proszę o kciuki

Wczorajsze wyniki badań (mocz, morfologia, hbs) bardzo dobre, jedynie hemoglobina 11,4 ale to i tak nie najgorzej, prawda?
Jestem taka ciekawa ile mała waży, no i czeka mnie rozmowa z ginem o cc. I jak zwykle: nieco się denerwuję

W weekend znów nie będzie mnie za wiele na forum, ale po wizycie na pewno dam znać.

Miłego dnia wszystkim życzę
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 08:40   #254
halwaya
Zakorzenienie

Morning dziewczynki

Ja wczoraj nie dałam rady już wejść - miałam sesje na Skype z rodziną (najpierw moją - potem tż'ta) - a potem odpadłam na sofie.

Aerien - trzymam - ja dziś też mam wizytę. Zadzwoniłam wieczorem na porodówkę i pytałam się ich o ten mój ból w pochwie.. bo jak wczoraj poszłam na miasto to myślałam, że już nie wrócę.. potem na zakupach też mnie kuło.. tż kazał mi dzwonić gdziekolwiek - zadzwoniłam więc tam gdzie wiedziałam, że ktoś odpowie - umówili mnie na dziś na izbę przyjęć na porodówce - mam przyjść oni sprawdzą czy wszystko jest ok. Podejrzewają 'water infection' cokolwiek mają na myśli. Pytała się mnie o ruchy dziecka, czy zmieniły się.. no i zabiła mi klina, bo ja teraz mniej czuję.. ale czuję.. czasami wiem, że jest czkawka.. czasami czuję, że tam się poruszy, ale nie kopie jak kiedyś - no ale myślałam, że to normalne, bo już mniej miejsca ma.

Z tego wszystkiego śniło mi się, że już uroddziłam! ale nie wiem jaką płeć, bo mi nie pokazali :P Widziałam jedynie, że dziecko było blondynkiem no i w ogóle próbowałam wejść tutaj i się pochwalić, ale wizaż nie działał i ja gdzieś w jakimś zeszyciku wiadomość pisałam :P

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 08:46   #255
mmm12345
Rozeznanie

Dzień dobry
Przywitam się, bo zaczęłam obawiać się że nie zdążę przed listopadem/grudniem, a uczciwie przyznaję się, że korzystam z Waszych doświadczeń regularnie od I części wątku. A że spodziewam się pierwszego (i pewnie ostatniego - jestem po trzydziestce) dzidziusia, to niektóre z rad okazały się dla mnie b. cenne, za co dziękuję. Poza tym jako że od 2 miesięcy (tzn odkąd jestem na zwolnieniu) nie opuszczam niemal żadnego posta, stąd wrażenie, że niektóre z Was znam lepiej niż 'realne' koleżanki, więc doszłam do wniosku, że wypadałoby się chociaż przywitać. Serdecznie pozdrawiam wszystkie Mamusie
Magda
mmm12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 08:49   #256
Lonia89
Raczkowanie

czesc kochane melduje sie w kolejnej czesci
trzymma kciuki za dzisiejsze wizyty

Troche mnie nie było ale ciagle cos miałam do załatwienia, wczoraj np spedziłam cały dzienw kuchni upiekłam 5 placków i zrobiłam dwie sałatki dzis swięto tż, tzn imieniny , na które zawsze schodza sie wujki wiec trzeba byc przygotowanym na gosci.

Bolą mnie place u rąk(( macie cos takiego? sa takie sztywne jakies taie dziwne;/

12.01.2008 - nasz początek*
28.07.2010- zaręczyny
16.07.2011- ŚLUB;*
28.03.2012 - dwie wymarzone kreseczki
29.11.2012- Nasz termin
Lonia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 09:09   #257
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niteczka83 Pokaż wiadomość
Naprawdę jest tak że nikt nie widzi? I nie widać że ja jestem w tej grupie dla osób spoza grupy?
Bo ja od jakiegoś czasu chciałam się do Was dopisać
ale wiem że może to wyda się głupie ale nie koniecznie chcę aby wszyscy znajomi wiedzieli o moim stanie. Nie to że się nie cieszę - bo bardzo się cieszę, my bardzo chcieliśmy tego szczęścia ale wiecie jak to czasem jest, ma się różnych znajomych z przeszłości. Ci co mieli wiedzieć wiedzą...a inni dowiedzą się jak Bobo przyjdzie na świat.
Nikt tej grupy na bank nie widzi i mam tak samo jak ty - też nie wszyscy wiedzą o moim stanie - tylko kilkoro znajomych..
Specjalnie jak zakładałam grupę zrobiłam ją tajną - można pisać co się chce i nic nie widać na zewnątrz.. wiem, bo jestem w innych grupach z innymi znajomymi i jest cisza i spokój na profilu
Zapraszamy do nas zatem

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Przywitam się, bo zaczęłam obawiać się że nie zdążę przed listopadem/grudniem, a uczciwie przyznaję się, że korzystam z Waszych doświadczeń regularnie od I części wątku. A że spodziewam się pierwszego (i pewnie ostatniego - jestem po trzydziestce) dzidziusia, to niektóre z rad okazały się dla mnie b. cenne, za co dziękuję. Poza tym jako że od 2 miesięcy (tzn odkąd jestem na zwolnieniu) nie opuszczam niemal żadnego posta, stąd wrażenie, że niektóre z Was znam lepiej niż 'realne' koleżanki, więc doszłam do wniosku, że wypadałoby się chociaż przywitać. Serdecznie pozdrawiam wszystkie Mamusie
Magda
No witamy koleżankę - ja mam tak samo.. po 30-tce i pewnie to już będzie ostatnie dziecko.. no ale życie zweryfikuje.. w każdym razie cieszę się Kiedyś w ogóle nie wyobrażałam sobie, że będę miała dziecko, ale chyba zmądrzałam na stare lata

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ----------

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
U nas na Śląsku w ogóle czegoś takiego jak imieniny nie ma. A raczej nie było pierwotnie, a teraz część obchodzi, a część nie - w zależności od tego, czy w rodzinie jest więcej "goroli", czy "hanysów" Mnie się ten zwyczaj nie podoba, zwłaszcza, że niektóre imiona są w kalendarzu po 50 razy (np. Piotr), a niektórych nie ma wcale...a urodziny ma każdy.

Dlatego niesamowicie denerwuje mnie matka, która pochodzi z łódzkiego i dzwoni mi z przypomnieniami o imieninach ciotki jednej, czy drugiej, jakby to było święto na skalę narodowa
Hahah- ja z Opola no i u mnie też jakoś nie ma tradycji obchodzenia imienin - zresztą co to za święto? (btw mam 1 października :P) Ja tam swoich nie obchodzę i wychodzę towarzysko na niesocjalną, bo nigdy nie wiem kto z moich znajomych ma.. nie mam kalendarza z imionami i nie śledzę..
Mój facet jest z Gdańska i też jakoś u niego nie było spędu na imieniny.. więc dobrze się dobraliśmy.

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ----------

Cytat:
Napisane przez dyltharra Pokaż wiadomość
Nawet sie nie zorientowalam, ze juz nowy watek. Wpadlam na chwilke Wam poplakac - M. polecial... Kurde, niby tylko dwa tygodnie, ale teraz to dla mnie koniec swiata i jestem szalenie nieszczesliwa

Jutro zaczynamy 34 tydzien, wrzucamy brzuszek i idziemy plakac z tesknoty.
Nie płacz wiem jak się czujesz.. wpadaj do nas - my co prawda tż'ta nie zastąpimy, ale postaramy się dotrzymać towarzystwa. Brawa za kolejny tydzień

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Dziewczyny wybrałyście już markę kosmetyków dla swoich maluchów?
Pomimo, że na początku myślałam, że będę używać Hipp'a to zmieniłam zdanie na rzecz Ziajki. Kupiłam płyn natłuszczający od 1 dnia życia, krem na ewentualne podrażnienia czy suchą skórę też od 1 dnia życia i krem na odparzenia pieluszkowe
Uważam, że w zupełności mi wystarczy tych kosmetyków. Im mniej tym lepiej dla skóry mojego dzidziusia
Aaa i zapomniałam dodać... ZIAJKA CUDOWNIE PACHNIE!!
Ja też kupiłam z Ziajki - do Nivei w życiu się nie przekonam - nie pasuje mi i nic, więc i dziecku nie będę fundować.. Johnsons też wiem, że niespecjalnie.. więc zaufałam Ziajce - w naszym polskim sklepie nawet krem na brodawki był! Tak więc mam ten krem i oliwkę - tylko.

Stary 2012-09-29, 09:10   #258
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
opisze Wam jedna historie o seksie,a raczej o jego probie, najsmieszniejsza jaka przezylam:

kiedys mieszkalam w Łodzi i jeździłam często pociągiem i raz pojechał ze mną mój tz ( ten mój pierwszy, poważny chłopak)
On był strasznym napaleńcem i jak wracalśmy tym pociągiem, to się bardzo na sex napalił, bo bylismy sami w wagonie. To nie byl taki z przedzialami, tylko normalny wagon. Ja nie chcialam,bo w kazdej chwili mogl ktos wejsc i sie balam. Ten sie uparl, rozporek rozpial, wyjal sprzet i dawaj mnie namawiac. Patrze sie na niego i smieje. Nagle on sie zrywa do gory z glosnym okrzykiem : o ku...wa!! Spojrzalam na drzwi,a tam stoi pani konduktor z glupia mina, bo myslala,ze ten krzyk do niej, ze moze biletow nie mamy czy cos. Sprzetu nie widziala. Tz kurtka sie zakryl i wyjal bilety, pani konduktor poszla,a ten szybko ta kurtke odrzucil i dawaj uwalniac..... ptaka wcietego w rozporek!!!! Okazalo sie,ze jak zobaczyl,ze ktos idzie to chcial szybko spodnie zapiac i zonk
Cytat:
Z takich jeszcze smiesznych, choc tez niebezpiecznych to jeszcze jedna mi sie przypomniala:
Ten sam tz i jego sex maszyna- maly fiat. Doslownie sex-maszyna, bo kilka razy nad Wisle sie jeździlo na bara bara. Parkowalo sie na dole przy zalewie i heja. W trakcie takiej zabawy, nagle ktos zajeżdża z boku swiatlami nam mruga i trabi, my wscieki,ze ktos zarty sobie robi, nabija sie z nas, bo oczywiscie wszyscy wiedzieli po co sie tam parkuje, podnosimy sie w pospiechu, co latwe nie bylo,a tu sie okazuje,ze samochod jedzie!!! tz wybil noga galke zmiany biegow na luz i staczalismy sie do zalewu,a kulturalni ludzie nie chcieli nam pukac w okienko tylko trabili i swiecili w dobrej wierze, w sumie to nam tylki doslownie uratowali.
Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak sobie myslę, że trzebaby spisać te wszystkie historie i wydać jakąś książkę - ale byłby hicior
Cytat:
Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
tż się dziwnie na mnie juz patrzy i pyta czy się dobrze czuje boski tytuł albo biorąc pod uwagę wcześniejsze części '' O karnym kutasiku, który jeździł koleją''

no i super bo piękna jest ta czapeczka

Dziewczyny no nie mogę z Was, boskie jesteście

A ja chora mama mnie zaraziła i tak mnie gardło boli, ze zaraz umrę!!!!!!!! Całą noc nie spałam przez to

P

Szymonek
Pani_Jasiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 09:13   #259
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
kiedys mieszkalam w Łodzi i jeździłam często pociągiem i raz pojechał ze mną mój tz ( ten mój pierwszy, poważny chłopak)
On był strasznym napaleńcem i jak wracalśmy tym pociągiem, to się bardzo na sex napalił, bo bylismy sami w wagonie. To nie byl taki z przedzialami, tylko normalny wagon. Ja nie chcialam,bo w kazdej chwili mogl ktos wejsc i sie balam. Ten sie uparl, rozporek rozpial, wyjal sprzet i dawaj mnie namawiac. Patrze sie na niego i smieje. Nagle on sie zrywa do gory z glosnym okrzykiem : o ku...wa!! Spojrzalam na drzwi,a tam stoi pani konduktor z glupia mina, bo myslala,ze ten krzyk do niej, ze moze biletow nie mamy czy cos. Sprzetu nie widziala. Tz kurtka sie zakryl i wyjal bilety, pani konduktor poszla,a ten szybko ta kurtke odrzucil i dawaj uwalniac..... ptaka wcietego w rozporek!!!! Okazalo sie,ze jak zobaczyl,ze ktos idzie to chcial szybko spodnie zapiac i zonk
O ja!!! niezła akcja.
Ponoć niezłe kary są za sex w pociągu więc wiesz..
A facetów to chyba jara, że mogą być przyłapani.

Peperoniku - prosiłaś o zdjęcia przybornika - jako,, że łóżeczko jeszcze nie skręcone to powiesiłam na suszarce Szału z tym przybornikiem nie ma, ale ma być funkcjonalny, co nie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg przybornik.jpg (91,5 KB, 28 załadowań)

Edytowane przez halwaya
Czas edycji: 2012-09-29 o 09:20
Stary 2012-09-29, 09:13   #260
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lonia89 Pokaż wiadomość
czesc kochane melduje sie w kolejnej czesci
trzymma kciuki za dzisiejsze wizyty

Troche mnie nie było ale ciagle cos miałam do załatwienia, wczoraj np spedziłam cały dzienw kuchni upiekłam 5 placków i zrobiłam dwie sałatki dzis swięto tż, tzn imieniny , na które zawsze schodza sie wujki wiec trzeba byc przygotowanym na gosci.

Bolą mnie place u rąk(( macie cos takiego? sa takie sztywne jakies taie dziwne;/
Ja ostatnio tak mam, podobno od tego, że woda sie zbiera i jest wolniejsze krążenie czy cos takiego i dlatego dretwieją, bolą przy zginaniu.

P

Szymonek
Stary 2012-09-29, 09:14   #261
aerien83
Zadomowienie

halwaya to ja za Ciebie też trzymam na pewno jest ok ja małą też już mniej czuję.

mmm12345
witamy i zapraszamy do aktywnego uczestnictwa

Lonia89
ja mam to samo, z tymi palcami u rąk wczoraj w nocy to aż się budziłam bo mi w prawej dłoni boleśnie drętwiały, coś jak skurcze łydek, ale teraz palce, szok
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 09:16   #262
Dojotka1987
Zakorzenienie

dobry
Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki
Mam dziś wizytę o 13:40 więc bardzo proszę o kciuki

Wczorajsze wyniki badań (mocz, morfologia, hbs) bardzo dobre, jedynie hemoglobina 11,4 ale to i tak nie najgorzej, prawda?
Jestem taka ciekawa ile mała waży, no i czeka mnie rozmowa z ginem o cc. I jak zwykle: nieco się denerwuję
brawo za wyniki
i 3mam kciuki za wizyte
Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Magda
witaj) fajnie ze sie odezwalas)
Stary 2012-09-29, 09:19   #263
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Dziewczyny, co na bolące gardło można wziąć?

P

Szymonek
Stary 2012-09-29, 09:20   #264
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
O A facetów to chyba jara, że mogą być przyłapani.
jara strasznie;p nie wiem czemu;p
Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Morning dziewczynki

Aerien - trzymam - ja dziś też mam wizytę. Zadzwoniłam wieczorem na porodówkę i pytałam się ich o ten mój ból w pochwie.. bo jak wczoraj poszłam na miasto to myślałam, że już nie wrócę.. potem na zakupach też mnie kuło.. tż kazał mi dzwonić gdziekolwiek - zadzwoniłam więc tam gdzie wiedziałam, że ktoś odpowie - umówili mnie na dziś na izbę przyjęć na porodówce - mam przyjść oni sprawdzą czy wszystko jest ok. Podejrzewają 'water infection' cokolwiek mają na myśli. Pytała się mnie o ruchy dziecka, czy zmieniły się.. no i zabiła mi klina, bo ja teraz mniej czuję.. ale czuję.. czasami wiem, że jest czkawka.. czasami czuję, że tam się poruszy, ale nie kopie jak kiedyś - no ale myślałam, że to normalne, bo już mniej miejsca ma.

Z tego wszystkiego śniło mi się, że już uroddziłam! ale nie wiem jaką płeć, bo mi nie pokazali :P Widziałam jedynie, że dziecko było blondynkiem no i w ogóle próbowałam wejść tutaj i się pochwalić, ale wizaż nie działał i ja gdzieś w jakimś zeszyciku wiadomość pisałam :P
3mam kciuki bedzie dobrze

Edytowane przez Dojotka1987
Czas edycji: 2012-09-29 o 09:22
Dojotka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 09:20   #265
Neipys
Zadomowienie

Witam
Cytat:
Napisane przez karolamankowa Pokaż wiadomość
Suuuper- widzisz czasem wystarczy zapytac

Jesteście zboczuchy normalnie...niezłe te Wasze historie

Dzięki za pomysł - ja jestem taka, że jak wystawiono, to się dopytywac nie będę. A tak? Bardzo fajny sprzedawca, na pewno jeszcze coś u niego kupię.
U nas pod miastem otwierają dziś kolejną Biedronkę - wybierzemy się, może kupię chusteczki i pieluchy? Ciekawe, czy na to będzie promocja.
Acha - no i mamy Netto - tez pojdedziemy, gdyby byla ta pościel z misiem, bedę miec do sprzedania ochraniacz do łózeczka, bo ja kupuje to turystyczne, więc mi niepotrzebny.

Coś jeszcze miałąm napisać, ale mi uciekło

Acha i jeszcze się zastanawiałam - nie wiem czy oglądacie Perfekcyjną PaniąDomu - nie mogę wyjsć z podziwu nad jej włosami, kiedy ma rozpuszczone - takie lekkie, proste, błyszczące....no piekne - nie znam się za bardzo na tym, jak taki efekt osiągnąć? Prostownica?
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 09:29   #266
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:

Acha i jeszcze się zastanawiałam - nie wiem czy oglądacie Perfekcyjną PaniąDomu - nie mogę wyjsć z podziwu nad jej włosami, kiedy ma rozpuszczone - takie lekkie, proste, błyszczące....no piekne - nie znam się za bardzo na tym, jak taki efekt osiągnąć? Prostownica?
No najlepiej chyba prostownicą.. ja tam nigdy nie mam nastroju na układanie włosów i robię to chyba od święta Nie lubię seryjnie suszarek, prostownic, lokówek i innych takich..
Wydaje mi się, że dobre ścięcie i dobre kosmetyki do włosów mi wystarczą

Stary 2012-09-29, 09:37   #267
musso4
Zakorzenienie

kciuki za wizyty i witam nową mamuśkę
Cytat:
Napisane przez Pani_Jasiowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co na bolące gardło można wziąć?
poproś tża, żeby Ci wypędzlował
Stary 2012-09-29, 09:39   #268
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
kciuki za wizyty i witam nową mamuśkę
poproś tża, żeby Ci wypędzlował
nie ma go pojechał sobie.... ale czekaj jest tata jeszcze

P

Szymonek
Stary 2012-09-29, 09:41   #269
Dojotka1987
Zakorzenienie

Zasiłek macierzyński

Zasiłek ten przysługuje m.in. kobiecie, która w okresie podlegania ubezpieczeniu chorobowemu lub w trakcie urlopu wychowawczego urodziła dziecko. Zasiłek macierzyński może być też przyznany w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia, o ile ustało ono w okresie ciąży:
wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo
z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu.

Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zwana ustawą zasiłkową, przewiduje również sytuacje, kiedy to prawo do zasiłku może być przyznane innej osobie niż matka.

Zasiłek macierzyński wypłacany jest w wysokości 100 proc. podstawy wymiaru, liczonej tak jak przy zasiłku chorobowym.

Świadczenia rodzinne

Do następnej grupy świadczeń należy dodatek do zasiłku rodzinnego oraz jednorazowa zapomoga. Wchodzą one w skład świadczeń rodzinnych (przykład 1).

Zarówno dodatek, jak i zapomoga przysługują jednorazowo w wysokości 1.000 zł na każde dziecko.

Uwaga na terminy

Przy występowaniu o któreś z omawianych świadczeń należy pamiętać o obowiązujących terminach. Dotyczy to szczególnie świadczeń rodzinnych, w przypadku których przepisy jasno określają terminy na złożenie wniosku o ich przyznanie.

W myśl art. 26 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych wniosek o dodatek z tytułu urodzenia dziecka powinien być złożony nie później niż do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia. Takie unormowanie może być korzystne dla świadczeniobiorców w sytuacji, gdy dodatek nie przysługuje bezpośrednio po porodzie z uwagi na brak prawa do zasiłku rodzinnego w związku z osiąganiem zbyt wysokich dochodów, a następnie dochody te ulegną zmniejszeniu, np. z powodu przejścia matki dziecka na urlop wychowawczy (przykład 2).

Przykład 1.
W związku z urodzeniem dziecka jego matka wystąpiła o przyznanie stosownego dodatku do zasiłku rodzinnego oraz o jednorazową zapomogę. Ze złożonych dokumentów wynika, że dochód rodziny przekracza kryterium dochodowe obowiązujące przy ustalaniu uprawnień do zasiłku rodzinnego, a więc zasiłek ten nie może być przyznany, a tym samym nie będzie przysługiwał dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Natomiast powinna być przyznana jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka, ponieważ prawo do niej jest niezależne od wysokości dochodu.

Przykład 2.
Miesiąc po porodzie matka dziecka wystąpiła o zasiłek rodzinny oraz dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Z uwagi na to, że dochody rodziny przekraczały obowiązujący próg dochodowy, zasiłek ani dodatek nie zostały przyznane. Po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego osoba ta skorzystała z urlopu wychowawczego. W związku z tym, że w takiej sytuacji mamy do czynienia z utratą dochodu, zainteresowana ponownie złożyła wniosek o przyznanie wspomnianych świadczeń, który wpłynął do właściwego organu przed ukończeniem przez dziecko pierwszego roku życia. Tym razem okazało się, że dochody rodziny nie przekroczyły kwoty granicznej i tym samym oba świadczenia zostały przyznane.

Z kolei wniosek o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka należy złożyć w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w razie gdy dotyczy on dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w ciągu 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką lub jego przysposobienia, nie później jednak niż do ukończenia przez nie 18. roku życia (art. 15b ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych).

Wymagane dokumenty

Szczegółowy wykaz dokumentów wymaganych do przyznania i wypłaty zasiłku macierzyńskiego zawiera rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2012 r. poz. 444). Przy czym do podstawowych należą:

• za okres przed porodem - zaświadczenie lekarskie wystawione na zwykłym druku określające przewidywaną datę porodu,
  • za okres po porodzie - skrócony odpis aktu urodzenia dziecka albo jego kopia potwierdzona za przez płatnika zasiłku.
Wymagane dokumenty składa się u płatnika składek uprawnionego do wypłaty świadczeń chorobowych lub w ZUS - w tym przypadku płatnik musi dołączyć wypełnione przez siebie zaświadczenie ZUS Z-3, ZUS Z-3a albo ZUS Z-3b.

Osoba zainteresowana otrzymaniem jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka musi złożyć wniosek o jej przyznanie, oraz:

• uwierzytelnioną kopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się,
  • skrócony odpis aktu urodzenia dziecka,
  • zaświadczenie lekarskie potwierdzające, że kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10. tygodnia ciąży.
Podobne dokumenty musi złożyć osoba występująca o dodatek z tytułu urodzenia dziecka, przy czym niezbędne tu będą też dokumenty wymagane przy staraniach o zasiłek rodzinny, w tym potwierdzające wysokość dochodu.

Wnioski o świadczenia rodzinne składa się w urzędzie gminy lub miasta właściwym ze względu na miejsce zamieszkania osoby występującej o świadczenia, albo w organie realizującym zadania w tym zakresie (np. w ośrodku pomocy społecznej).

Świadczenia rodzinne z tytułu urodzenia dziecka Rodzaj świadczenia
Osoby uprawnione
Uwagi
Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka
Matka lub ojciec albo opiekun prawny dziecka, a jeśli dodatek nie został przyznany żadnej z tych osób, to również opiekun faktyczny dziecka, pod warunkiem jednak, że nie ukończyło ono pierwszego roku życia.
Dodatek ten może być przyznany tylko osobom, którym przysługuje zasiłek rodzinny.
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka
Matka lub ojciec dziecka, opiekun prawny albo opiekun faktyczny dziecka.
Świadczenie to jest niezależne od istnienia prawa do zasiłku rodzinnego oraz od wysokości dochodu.

wiecej na:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/swiadczenia-nalezne-z-tytulu-urodzenia-dziecka,1846808,4199
Stary 2012-09-29, 10:07   #270
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np

Hej

Witamy się z Wami w kolejnej częsci wątku Od razu zycze Wszystkim udanych wizyt i i gratuluję rozpoczetych tygodni. I niestety musze uciekac bo na 14 idziemy na slub brata Tża. Strasznie mi się nie chce ale co zrobic
Buziaki dla Was laseczki

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości