Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-28, 21:03   #3751
blax5
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Kurczę właśnie zjadłam ostatnie a zdjęcia nie zrobiłam ale powie mCi ze ciasto robisz jak na nalesniki a farsz to ugotowana soczewica, którą po ostygnięciu przeciskasz przez praskę do ziemniaków albo traktujesz tłuczkiem do ziemniaków. potem dodajesz podsmażone na maśle grzybki z cebulką (ja dodałam grzybki lesne bo miałam zamrożone), pieprz ziołowy, pieprz czarny, kucharka i inne ulubione przyprawy (ja dałam odrobinę papryki czerwonej). ale koniecznie pieprz ziołowy z przypraw. Mieszasz i faszerujesz ja nalesniki jeszcze podawałam z sosem grzybowym, (zapomniałam napisać)ale to jak wolisz
Szkoda, że na blogu nie będzie, ale dziękuje za opisanie tutaj .

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
P (wreszcie przybywa na wadze )

I opieczony obwarzanek z ziarnami z kozią roladką twarogową, pomidorkami cherry, sałatą i ziołami, muffina ze śliwkami posmarowana bardzo grubą warstwą masła sezamowego + kawa parzona

II czekoladowy krem sojowy z 2 garściami migdałów i śliwkami
sok marchewkowy, kawałek quiche z gorgonzolą i szpinakiem

III krewetki smażone na oleju arachidowym z makaronem soba w sosie teryiaki z brokułami, zielonym groszkiem w strączkach, papryczką chilli i orzeszkami ziemnymi podane z sosem sojowym i dodatkowymi prażonymi orzeszkami

ricore, 2 kawałki żytniego brownie podanego z konfiturą śliwkowo-gruszkowo-orzechową

IV grzanki z chleba dyniowego z gruszką na pikantnie i gorgonzolą x2

V domowy pasztet sojowy z papryką i pomidorami podany na kremie sezamowym

do picia: woda, pokrzywa i czarna herbata
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 22:10   #3752
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uaremyheroine Pokaż wiadomość
dietę płynną i półpłynną stosuje tylko tymczasowo - po wyrwaniu zęba mądrości z kości. Przez 2 dni była to dieta wyłącznie płynna bo ledwo usta mogłam roztworzyc teraz przez 2 dni jest półpłynna, bo nadal boli mnie przy przełykaniu, no i muszę uważac na szwy (póki nie zdejmą, czyli w nastepny piątek) . Dodam, że przez ten dyskomfort nie mam też za bardzo apetytu, więc jem mniej niż wcześniej. I teraz pytanie czy po odrazu wracać do poprzedniego sposobu odżywiania i kaloryczności tej co jadlam przed? czy wprowadzać stopniowo?
Do dnia zdjęcia szwów podejrzewam, że będziesz na półpłynnej, tak? Jeśli tak, to ja radzę po tym zrobić co najmniej 2-3 dni diety papkowatej. Ugotowane warzywa, maczane np. w wodzie/mleku pieczywo- chodzi o to, by miejsce po wyrwaniu zęba nie zostało podrażnione niczym 'ostrym'. Także gotowane, rozpapciane ( ) np. mięsko z drobiu, także miękkie owocki, jogurty itd. W zależności od odczuć w jamie ustnej stopniowo przechodź na dietę normalną. Jeśli chodzi o kaloryczność- jak najbardziej zmierzaj do tego, by Twoje jedzenie już teraz miało najwyższą gęstość energetyczną, byś nie miała deficytów. Przy diecie papkowej- to samo. Kieruj się tym, jak tam z Twoją ranką. Z pewnością dietę masz zaleconą właśnie po to, by jej nie uszkodzić.

ps. pamiętam jak ja po wyrwaniu zęba- nie miałam szytego dziąsła- spożywałam marchewkę, która kompletnie poza moją świadomością wleciała mi do zębodołu. Bolało jak cholera, a do tego goiło się 3x dłużej niż w przypadku poprzedniej ósemki. :/
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 22:26   #3753
Jedwabna
Raczkowanie

Redukcja

7.30: owsianka-5łyżek płatków, 3/4 szk mleka 2%, gruszka + garść żurawiny i 1 łyżeczka masła orzechowego

10.30: kromka domowego chleba na zakwasie żytnim z twarogiem półtłustym, pomidorem i ogórkiem

13.00: pomidorówka z pomidorów + makaron, filet morszczuka w soli i czosnku pieczony z łyżką oleju, 2 ziemniaki + kilka różyczek kalafiora

17.00: talerz owoców: jabłko, gruszka, nektaryna

20.00: kromka chleba żytniego domowego z ogórkiem + 125g twarogu chudego + 2 łyżeczki jogurtu greckiego

21.15: 5 orzechów włoskich

Co sądzicie?Chyba w porządku, wg mnie Muszę się wybrać po serek homo nat, zawsze to jakiś dodatek do drugiego śniadania.
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 22:44   #3754
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
U
I mrożony serek wiejski z bran flakes, granolą czekoladową, jabłkiem, orzechami włoskimi

II 4 kromki razowego z masłem, serem białym, pomidorem

III 3 duze nalesniki z soczewicą i grzybami z sosem grzybowym

IV sporo sernika na kruchym spodzie z polewą czekoladową

V 4 kromki razowego opiekane z serem Brie i grzybami, gotowane jajko na miękko

W między czasie podjadane orzechy włoskie, winogrono i 2 gruszki
zaintrygowalas mnie
dlugo mrozilas??
jak w smaku??
Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość

ps. pamiętam jak ja po wyrwaniu zęba- nie miałam szytego dziąsła- spożywałam marchewkę, która kompletnie poza moją świadomością wleciała mi do zębodołu. Bolało jak cholera, a do tego goiło się 3x dłużej niż w przypadku poprzedniej ósemki. :/
ales mnie pocieszyla..ide 3.10wyrywac siódemkę...<wraz z torbielą>

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Pokaż wiadomość
Redukcja

7.30: owsianka-5łyżek płatków, 3/4 szk mleka 2%, gruszka + garść żurawiny i 1 łyżeczka masła orzechowego

10.30: kromka domowego chleba na zakwasie żytnim z twarogiem półtłustym, pomidorem i ogórkiem

13.00: pomidorówka z pomidorów + makaron, filet morszczuka w soli i czosnku pieczony z łyżką oleju, 2 ziemniaki + kilka różyczek kalafiora

17.00: talerz owoców: jabłko, gruszka, nektaryna

20.00: kromka chleba żytniego domowego z ogórkiem + 125g twarogu chudego + 2 łyżeczki jogurtu greckiego

21.15: 5 orzechów włoskich

Co sądzicie?Chyba w porządku, wg mnie Muszę się wybrać po serek homo nat, zawsze to jakiś dodatek do drugiego śniadania.
spac chodzisz o ktorej?
chleb z kolacji wywal-dodaj warzywa
owoce o 17 juz raczej niezbyt na R,podobnie jak orzechy przed snem
Stary 2012-09-29, 08:03   #3755
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
r
  1. grahamka z pomidorem, serem żółtym, szynką...kawa z mlekiem
  2. parówka cielęca mała
  3. 2 kromki orkisza z paprykarzem i keczupem
  4. pierś kurczaka zapiekana w piekarniku, micha szpinaku na maśle + czosnek, 12 pomidorków koktajlowych

i jak?
Paprykarz, keczup, parówka... Chcesz tylko schudnąć, czy odżywiać się zdrowo przy okazji? Bo to co wstawiłaś to na pewno nie jest zdrowa dieta.
Poza tym za mało ilościowo, za mało warzyw i owoców, brak NNKT. Jakość, jak mówiłam, w 2 i 3 posiłku szczególnie leży...

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość

ales mnie pocieszyla..ide 3.10wyrywac siódemkę...<wraz z torbielą>
Ja miałam wyrywaną 6-tkę i jeszcze mi dentystka musiała (wybaczcie, jeśli akurat jecie) poskrobać i pogrzebać w kości, bo miałam w niej ziarnice, takie torbiele-kuleczki o wielkości łebka od ozdobnej szpilki...
Żywiłam się musami, budyniami, jogurtami, kaszką manną, zupami-kremami... Nie powiem, bywałam w lepszej formie
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-09-29 o 11:21
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 09:15   #3756
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
ales mnie pocieszyla..ide 3.10wyrywac siódemkę...<wraz z torbielą>[COLOR="Silver"]
Napisałam tylko po to, żeby podkreślić jak ważne jest przestrzeganie 'miękkiej' diety, żeby wspomóc zasklepianie zębodołu. Trzymam kciuki, że nie będzie tak źle!
Stary 2012-09-29, 10:01   #3757
Kinia 06
Przyczajenie

Czy taka zupa dyniowa na ostro ( gotowana na kawałku indyka) nadaje się na obiad w czasie redukcji? Taki mam właśnie plan na dzisiaj ale nie wiem czy wolno.
Kinia 06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 10:12   #3758
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kinia 06 Pokaż wiadomość
Czy taka zupa dyniowa na ostro ( gotowana na kawałku indyka) nadaje się na obiad w czasie redukcji? Taki mam właśnie plan na dzisiaj ale nie wiem czy wolno.
Pewnie, że tak. Oczywiście bez śmietany.
Stary 2012-09-29, 10:15   #3759
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
No jasne, dynia jest bardzo niskokaloryczna, ogólnie wszystkie kremy warzywne na R są idealne Jeżeli zupa będzie wymagała zabielenia, użyj jogurtu lub mleka.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-09-29, 10:30   #3760
Kinia 06
Przyczajenie

Dzięki dodam jogurtu naturalnego
Stary 2012-09-29, 10:51   #3761
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Paprykarz, keczup, parówka... Chcesz tylko schudnąć, czy odżywiać się zdrowo przy okazji? Bo to co wstawiłaś to na pewno nie jest zdrowa dieta.
Poza tym za mało ilościowo, za mało warzyw i owoców, brak NNKT. Jakoś, jak mówiłam, w 2 i 3 posiłku szczególnie leży...
Co do keczupu, parówek, jesli keczup domowy ok. Jeśli parówki prawdziwe (koszt po około 30-40zł) to ok. Ale nie sądzę, że jest to jedzonko z wyższej półki.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 13:42   #3762
uaremyheroine
Rozeznanie

Cytat:
Do dnia zdjęcia szwów podejrzewam, że będziesz na półpłynnej, tak? Jeśli tak, to ja radzę po tym zrobić co najmniej 2-3 dni diety papkowatej. Ugotowane warzywa, maczane np. w wodzie/mleku pieczywo- chodzi o to, by miejsce po wyrwaniu zęba nie zostało podrażnione niczym 'ostrym'. Także gotowane, rozpapciane ( ) np. mięsko z drobiu, także miękkie owocki, jogurty itd. W zależności od odczuć w jamie ustnej stopniowo przechodź na dietę normalną. Jeśli chodzi o kaloryczność- jak najbardziej zmierzaj do tego, by Twoje jedzenie już teraz miało najwyższą gęstość energetyczną, byś nie miała deficytów. Przy diecie papkowej- to samo. Kieruj się tym, jak tam z Twoją ranką. Z pewnością dietę masz zaleconą właśnie po to, by jej nie uszkodzić.

dzieki bardzo za odp a jeszcze pytanko odnośnie metabolizmu, skoro miałam kilka dni takich o niższym bilansie kalorycznym + jedzenie jest półpłynne to czy nie spowolni mi to metabolizmu?

uaremyheroine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 13:58   #3763
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uaremyheroine Pokaż wiadomość
dzieki bardzo za odp a jeszcze pytanko odnośnie metabolizmu, skoro miałam kilka dni takich o niższym bilansie kalorycznym + jedzenie jest półpłynne to czy nie spowolni mi to metabolizmu?
Takie sytuacje (dieta płynna, niska ilość kcal), które są jednak rzadkością nie wpłyną na ogólny Twój metabolizm. Nie martw się, tydzień-dwa odejścia od stałe nie zaszkodzi, a już szczególnie w takim wypadku. Ja jednak apeluję, abyś starała się spożywać jak obecnie na półpłynnej tyle kcal, ile normalnie, choć rozumiem, że to ciężkie.
Stary 2012-09-29, 14:25   #3764
emila86
Raczkowanie

Cytat:
Ziemniaki, ryż, drobne kasze, chleb, masło, pomidory...jeśli to jest dla Ciebie dostępne, to po co po prostu jadasz tyle słodkiego? Na ziemniakach na pewno zdrowiej przytyjesz niż na słodyczach. Jeśli wiesz, że jadłospis nie nadaje się do oceny- to po co go wystawiasz? Przecież wiesz, co usłyszysz. Tutaj nikt nie wie czy lody dostałaś na jakąś okazję czy je kupiłaś w sklepie bo miałaś ochotę i wydałaś 1,5zł na loda a nie na 2kg ziemniaków. (absurdalny przykład, ale obrazuje moje intencje). Nie chodzi mi o atak na biedę, bo sama nie jestem bogata, nie mam kasy na pistacje(więc ich nie jem) ani nie kupuje drogich produktów. ..ale jogurt mogę wybrać naturalny, płatki i zboża to nie są drogie produkty, paczka płatków owsianych kosztuje 2zł, a starczy na więcej niż bochenek chleba. Rozumiem, że możesz jedynie pszenne pieczywo- a kasza manna?, jaglanka? (myślę, że tę możesz bo to delikatna kasza, a zdrowsza) To na równym 'poziomie' jeśli chodzi o strawność. Moją radą jest to, żebyś stawiała na dostępne, tanie produkty, które nie będą rujnowały Twojego zdrowia. Można zawsze wybrnąć, uwierz mi proszę. Mięsa nie trzeba jeść codziennie, białko nie jest niezbędne w ilościach prezentowanych na wizażu(naprawdę! spokojnie możesz jeść mięso 1-2 x w tygodniu, a białka dostarczać jedynie z dostępnych Tobie źródeł), więc spokojnie.
Jeśli jeszcze nie jesteś na terapii- apropo napadów- to nie warto czegoś poszukać na nfz?

I mi naprawdę nie chodzi o jad, obrażanie ani nic w tym stylu. Tylko kurcze, naprawdę takie jadłospisy ciężko jest pozytywnie oceniać czy dawać inne rady.
ps. Ja też dostałam kiedyś w prezencie masło orzechowe i nie jest to dla mnie dziwne, serio.
Dzieki za sugestie postaram sie je wprowadzić w życie
jednak chyba więcej napisze na KZ bo tutaj lepiej nie mieszać w głowach osoba które maja zdrowe spojżenie na jedzenie i na siebie...a chciałam conieco napisać jeszcze

Ok obie sie troche uniosłyśmy PRZEPRASZAM
Rozumiem intencje, ale tez nie mogłam ich znać wcześniej. dobrze sprawa zamknięta idę na KZ
emila86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 14:38   #3765
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Wczorajsze P;p

I. kefir 500ml z garścią orzechów włoskich i łyżką siemienia,pieprzem, do tego grahamka 100g grubo z masłem, pomidor z chilli i bazylią
pasek gorzkiej czekolady, kiść średnia winogrona
paczka krakersów "safari" z Lajkonika
II. dużo smażonej na oliwie indyczej wątróbki z sosem z cebulki i jabłek, kilka ziemniaków, ogórki kiszone, sałatka z sałaty lodowej,ogórków gruntowych,octu, kromka razowca słonecznikowego z masłem na zagrychę ;p
miska słomki ptysiowej z cukrem
III. czekoladki Solidarność(pistacjowa, kawowo-śmietankowa, kokosowa), grejpfrut, opakowanie marvitek,garść pestek dyni
IV. kanapki z żytniego razowca: z masłem,wiejskim, pestkami dynii i orzechami włoskimi/z kiełbasą kminkową,ogórkami w curry i cebulce, pomidorem
kawałek gotowanej kiełbasy wiejskiej i szklanka soku z warzyw
V. grahamka duża z masłem, karmelowym,wędzonym serem, kiełbasą kminkową, pomidor z bazylią

2 x kawa, herbaty owocowe, woda

Do ocenki! Pracuję na nocki więc posiłki trochę przestawione ale się staram ;p
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 15:02   #3766
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emila86 Pokaż wiadomość
Dzieki za sugestie postaram sie je wprowadzić w życie
jednak chyba więcej napisze na KZ bo tutaj lepiej nie mieszać w głowach osoba które maja zdrowe spojżenie na jedzenie i na siebie...a chciałam conieco napisać jeszcze

Ok obie sie troche uniosłyśmy PRZEPRASZAM
Rozumiem intencje, ale tez nie mogłam ich znać wcześniej. dobrze sprawa zamknięta idę na KZ
Jeśli tak to odebrałaś na początku to również przeproszę. Jak coś, pisz na KZ, a w razie potrzeby na pw. Pozdrawiam.
Stary 2012-09-29, 15:13   #3767
camelia111
Zakorzenienie

Moje R, całkiem wygląda nieźle. W końcu. Proszę o ocenę!

I Owsianka z miodem i bananem
II Kromka razowca z masłem orzechowym, jabłko
III Filet z mintaja, gotowana marchewka z groszkiem
IV Będzie serek wiejski i warzywa z obiadu

Co Myślicie, jest ok?
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 16:21   #3768
Kinia 06
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Pokaż wiadomość
Moje R, całkiem wygląda nieźle. W końcu. Proszę o ocenę!

I Owsianka z miodem i bananem
II Kromka razowca z masłem orzechowym, jabłko masło orzechowe na redukcji nie za bardzo, lepiej twarożek, serek, szynkę
III Filet z mintaja, gotowana marchewka z groszkiem - przydałyby się węglowodany typu kasza, ryż, makaron pełne ziarno
IV Będzie serek wiejski i warzywa z obiadu

Co Myślicie, jest ok?
I nie ma podwieczorku. Lepiej mniej a częściej.
Stary 2012-09-29, 16:33   #3769
camelia111
Zakorzenienie

Cytat:
I nie ma podwieczorku. Lepiej mniej a częściej.
Może jeszcze wpadnie jakiś podwieczorek, nic straconego A masło orzechowe (jedna łyżeczka) nie może zastępować orzechów których w moim jadłospisie nie ma? Ktoś ostatnio zwracał na to uwagę.
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 16:43   #3770
blax5
Zadomowienie

P(ok, już się nie oszukuję ;p):

I. mleczna kaszka kukurydziana z otrębami, słodką dynią z octu i podprażonymi wiórkami kokosowymi

II. twarożek kakaowo-bananowy z garścią posiekanych migdałów

+ jabłko z ogrodu

III. kromka chleba ziarnistego z masłem i grubą warstwą domowej pasty makrelowej

VI. kasza gryczana z rybą w pesto z serem pleśniowym i pomidorkami koktajlowymi ( na podstawie http://capacitier.blogspot.com/2012/...wym-pesto.html ale z domowym zielonym pesto zmiksowanym z większą ilością sera i oliwy)

V. żytni omlet biszkoptowy cynamonowo-marchewkowy z suszonymi śliwkami posypany cukrem i cynamonem

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-09-29 o 19:32
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 17:53   #3771
Milka1224
Rozeznanie

P

I musli orkiszowe z jagodami goji gotowane na naturalnym mleku sojowym, podane w słoiczku po domowym maśle orzechowym z tymże masłem w dużej ilości ;D i jabłkiem + kawa parzona

kilka śliwek, gorzkie kakao na mleku

II 2 duże kawałki tarty ze szpinakiem i gorgonzolą, herbata żurawinowa

III domowa pizza na cieniutkim cieście z sosem pomidorowym, dużą ilością mozzarelli, anchovies, oliwkami, ziołami, pomidorkami cherry i bazylią
deser: 2 czekoladki kasztanki, ricore

IV 2 kawałki orzechowca na razowym cieście z powidłami śliwkowymi, podane z konfiturą śliwkowo-gruszkowo-orzechową

V opiekana bułka żytnia na 3 - wędzona makrela i żurawina / gruszka i srebrzysty lazur / kozi twarożek i papryka

do picia ponadto: woda, pokrzywa
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 18:31   #3772
agnieszka16
Zadomowienie

dawno nie wrzucałam swojego jadłospisu - utrzymanie/lekka redukcja (nie obraziłabym się jakby ze 2 kg mi jeszcze spadły)

śniadanie: owsianka na gorącym mleku 2 % z trzech łyżek płatków i łyżki otrębów, z domowym sosem z malin

drugie śniadanie: jajko na miękko, kromka razowca z twarożkiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką i rzeżuchą, wyciskany sok z pomarańczy

lunch: zupa dyniowo-marchewkowa z imbirem (bez śmietany) i podprażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni

obiado-kolacja: pieczony w folii filet z pstrąga (z cytryną, migdałami i ziołami), mizeria z jogurtem i koperkiem, surawka z buraka i jabłka
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 19:08   #3773
Oliwaaa
Przyczajenie

Dodaję Utrzymanie:

Śniadanie: Sałatka śledziowa Lisner z jajkiem; 2 kromki chleba pełnoziarnistego; pomidor z cebulką; herbata z limonką.
Kawa rozpuszczalna z mlekiem skondensowanym.
Obiad: Placki ziemniaczane z gulaszem, śmietaną i serem; szklanka soku marchewkowego.
Podwieczorek: Kawał ciasta: Kopiec kreta; kawa z mlekiem.
Kolacja: Bułka dyniowa z masłem i serem pleśniowym; jabłko; herbata z limonką.

Stary 2012-09-29, 19:17   #3774
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie i smacznie ale nie wiem czy jak na ilośc ruchu jaką masz to nie za mało. Podziwiam twoje bieganie!
Mogłabym prosić o przepis na zupe?

Teczowa- juz pisze na pw.
Dzięki

W dniu treningu będę podbijać kalorie
Tu jest prosty przepis na cebulową z brukselką który zamierzam teraz wykorzystać

http://whiteplate.blogspot.com/2009/...brukselki.html
Stary 2012-09-29, 19:17   #3775
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. grahamka: 1 połówka z kurczakiem grillowanym i musztardą rosyjską, 2 połówka z pastą jajeczna własnej roboty
  2. parówka cielęca + 10 pomidorków koktajlowych
  3. 3 ziemniaki + kaszanka z cebulka, surówka (obiad u babci, nie bardzo miałam wybór..)
i 2 lampki wina musującego..

ocenicie/
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 19:21   #3776
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

R

I. Owsianka: 3 łyzki płatków + homo + duża nektarynka + łyżeczka miodu + cynamon
II. 2 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowane masłem i pastą sojową + duży czerwony grejpfrut
III. Ryba pieczona w folii, posmarowana oliwą z oliwek i posypana ziołami + pół woreczka kaszy jęczmiennej + porcja fasolki szparagowej na parze
IV. Kawałek wędzonego tuńczyka (jakieś 150 g na oko)
3 lvl Shreda
V. prawdopodobnie jajecznica z 2 jajek na maśle z pomidorem

+ woda, kubek herbaty pu-erh, kubek zielonej herbaty.

I jak?

Ziggy_Stardust jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 20:22   #3777
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
r
  1. grahamka: 1 połówka z kurczakiem grillowanym i musztardą rosyjską, 2 połówka z pastą jajeczna własnej roboty a gdzie warzywa, owoce
  2. parówka cielęca + 10 pomidorków koktajlowych - po pierwsze, lepiej zjedz jajka, po drugie za mało
  3. 3 ziemniaki + kaszanka z cebulka, surówka (obiad u babci, nie bardzo miałam wybór..) - białko z warzywami, nie kaszankę, to wcale nie jest dobre
i 2 lampki wina musującego..

ocenicie/
Ty w ogóle się najadasz?

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 20:31   #3778
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ziggy_Stardust Pokaż wiadomość
R

I. Owsianka: 3 łyzki płatków + homo + duża nektarynka + łyżeczka miodu + cynamon
II. 2 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowane masłem i pastą sojową + duży czerwony grejpfrut
III. Ryba pieczona w folii, posmarowana oliwą z oliwek i posypana ziołami + pół woreczka kaszy jęczmiennej + porcja fasolki szparagowej na parze
IV. Kawałek wędzonego tuńczyka (jakieś 150 g na oko)
3 lvl Shreda
V. prawdopodobnie jajecznica z 2 jajek na maśle z pomidorem

+ woda, kubek herbaty pu-erh, kubek zielonej herbaty.

I jak?
Super, na pierwsze 3 posiłki bym się połasiła
Stary 2012-09-30, 13:47   #3779
Ola_KN
Przyczajenie

Witajcie!
Poczytałam sporo wątków, pomiksowałam sobie trochę Wasze jadłospisy, - proszę o ocenę, na razie na trzy dni. Oczywiście chcę schudnąć - mam dwójkę dzieci (+Męża) do wykarmienia, więc ciężko mi czasem odmówić sobie pyszności, które im przygotuję (a oni nic redukować bynajmniej nie muszą ). Jednak chcę całą rodzinę odżywiać zdrowiej - jeśli macie jakieś pomysły, podpowiedzi co do dziecięcych posiłków to chętnie posłucham (nie znalazłam takiego wątku dot. połączonej diety R + dzieciaki ).

No, więc planuję na R:
I dzień
Ś: twaróg półtłusty z warzywami i parę łyżek jogurtu nat. + 2 kromki razowca + kawa z mlekiem (dzieciaki to samo, z tym, że kakao).
II Ś: koktajl owocowy na jog. nat. (dzieciaki jeszcze jakiś serek homo, bo uwielbiają...)
O: pieczone udka z kurczaka + ryż ciemny + sałata z pomidorem, ogórkiem z oliwą (dzieciaki zamiast ryżu raczej ziemniaki )
P: jabłko, później serek wiejski z ogórkiem kiszonym/konserw.
K: jajka na twardo + pomidor/ogórek (dzieciaki z majonezem i chlebkiem).

II dzień
Ś: 2 kromki razowca + polędwica + pomidor + szczypior+ kakao
II Ś: jogurt z orzechami, może jakiś rozgnieciony owoc do tego (jogurt robię sama), banan
O: ryba na parze + warzywa na parze + ryż ciemny (dzieciaki jasny, bo inaczej niestety nie tkną ).
P: sałatka "grecka" (warzywa, trochę fety, przyprawy, oliwa)
K: grahamka z szynką, ogórkiem/pomidorem/papryką i kiełkami

III dzień
Ś: tosty pełnoz. z serkiem wiejskim + kawa z mlekiem (dzieciaki pewnie z dżemem + kakao)
II Ś: owsianka na mleku (dzieciaki raczej mleko z kulkami czekoladowymi...), owoc
O: pierś kurczaka na parze, sałata+ ogórek+ pomidor+rzodkiewak + troszkę fety + nasiona słonecznika/dyni (dla dzieci dodatkowo od razu wrzucam parę ziemniaków do parowaru)
P: 2 kromki razowego z tuńczykiem + ogórek + papryka (dzieciaki na pewno tego nie tkną więc dla nich zwykłe kanapki )
K: jajecznica z pomidorem, tost pełnoz.

heh, już sama nie wiem jak to wygląda, dzieci oczywiście pieczywo jedzą z masłem, przegryzają czasem jakieś ciasteczko itp.
Do picia dla mnie woda, herbata zielona, dla dzieci woda, soki owocowe.
+ ruch oczywiście

Edytowane przez Ola_KN
Czas edycji: 2012-09-30 o 13:54
Ola_KN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 14:33   #3780
granatowo
Zadomowienie

Hej dziewczyny
Z natury jestem ignorantem, więc i wczytywanie się w zasady zdrowego odżywiania potraktowałam po macoszemu
Od kilku miesięcy regularnie ćwiczę (siłownia + zajęcia fitnessu, czasem basen, rower itp.), ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze dobrych nawyków żywieniowych. Należę do grupy trudnych przypadków, bo nie lubię warzyw i owoców za to nie pogardzę pizzą czy białą czekoladą

Chciałabym przy Was polubić zdrowe jedzenie i przy okazji, z czasem zgubić max 5kg (166cm wzrostu i 59kg wagi). Póki co nie jestem w stanie zaklasyfikować moich jadłospisów do żadnej grupy. Nie liczę kalorii, nie przejadam się i przyzwyczajam organizm do 4-5 posiłków.

Jutro rozpocznę trzeci tydzień racjonalnego żywienia. Do tej pory mi się nie znudziło, więc wszystko wskazuje na to, że tym razem wytrwam w swoim postanowieniu Jadłospis na dwa najbliższe dni:

Poniedziałek:
I: pół sporej makreli z cebulą, grahamka, plaster sera żółtego, plaster wędliny, pomidor

II: serek wiejski, sałatka: jabłko + seler

III: krem z dyni z ryżem (białym, bo wykańczam zapasy)

IV: twaróg z musem jabłkowym

(jutro czeka mnie ciężki dzień w pracy, nie jestem w stanie przewidzieć czy wyjdę terminowo, więc w pogotowiu będzie marchewka do przekąszenia i kefir)

Wtorek:
I: 2 jajka na twardo, grahamka, 1 plaster sera żółtego + pomidor

II: kefir, łosoś duszony z porem, sałatka: seler+jabłko

III: krem z dyni z ryżem

IV: sałata pekińska z papryką i jogurtem naturalnym

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości