|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
.Cytat:
|
||
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) np. mięsko z drobiu, także miękkie owocki, jogurty itd. W zależności od odczuć w jamie ustnej stopniowo przechodź na dietę normalną. Jeśli chodzi o kaloryczność- jak najbardziej zmierzaj do tego, by Twoje jedzenie już teraz miało najwyższą gęstość energetyczną, byś nie miała deficytów. Przy diecie papkowej- to samo. Kieruj się tym, jak tam z Twoją ranką. Z pewnością dietę masz zaleconą właśnie po to, by jej nie uszkodzić. ps. pamiętam jak ja po wyrwaniu zęba- nie miałam szytego dziąsła- spożywałam marchewkę, która kompletnie poza moją świadomością wleciała mi do zębodołu. Bolało jak cholera, a do tego goiło się 3x dłużej niż w przypadku poprzedniej ósemki. :/ |
|
|
|
|
#3753 |
|
Raczkowanie
|
Redukcja
7.30: owsianka-5łyżek płatków, 3/4 szk mleka 2%, gruszka + garść żurawiny i 1 łyżeczka masła orzechowego 10.30: kromka domowego chleba na zakwasie żytnim z twarogiem półtłustym, pomidorem i ogórkiem 13.00: pomidorówka z pomidorów + makaron, filet morszczuka w soli i czosnku pieczony z łyżką oleju, 2 ziemniaki + kilka różyczek kalafiora 17.00: talerz owoców: jabłko, gruszka, nektaryna 20.00: kromka chleba żytniego domowego z ogórkiem + 125g twarogu chudego + 2 łyżeczki jogurtu greckiego 21.15: 5 orzechów włoskich Co sądzicie?Chyba w porządku, wg mnie Muszę się wybrać po serek homo nat, zawsze to jakiś dodatek do drugiego śniadania.
|
|
|
|
#3754 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlugo mrozilas?? jak w smaku?? Cytat:
---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
chleb z kolacji wywal-dodaj warzywa owoce o 17 juz raczej niezbyt na R,podobnie jak orzechy przed snem
|
|
|
#3755 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym za mało ilościowo, za mało warzyw i owoców, brak NNKT. Jakość, jak mówiłam, w 2 i 3 posiłku szczególnie leży... Ja miałam wyrywaną 6-tkę i jeszcze mi dentystka musiała (wybaczcie, jeśli akurat jecie) poskrobać i pogrzebać w kości, bo miałam w niej ziarnice, takie torbiele-kuleczki o wielkości łebka od ozdobnej szpilki... Żywiłam się musami, budyniami, jogurtami, kaszką manną, zupami-kremami... Nie powiem, bywałam w lepszej formie
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-09-29 o 11:21 |
|
|
|
|
#3756 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3757 |
|
Przyczajenie
|
Czy taka zupa dyniowa na ostro ( gotowana na kawałku indyka) nadaje się na obiad w czasie redukcji? Taki mam właśnie plan na dzisiaj ale nie wiem czy wolno.
|
|
|
|
#3758 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3759 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli zupa będzie wymagała zabielenia, użyj jogurtu lub mleka.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#3760 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki
dodam jogurtu naturalnego
|
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
Co do keczupu, parówek, jesli keczup domowy ok. Jeśli parówki prawdziwe (koszt po około 30-40zł) to ok. Ale nie sądzę, że jest to jedzonko z wyższej półki.
|
#3762 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jednak apeluję, abyś starała się spożywać jak obecnie na półpłynnej tyle kcal, ile normalnie, choć rozumiem, że to ciężkie.
|
|
|
|
|
#3764 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jednak chyba więcej napisze na KZ bo tutaj lepiej nie mieszać w głowach osoba które maja zdrowe spojżenie na jedzenie i na siebie...a chciałam conieco napisać jeszcze ![]() Ok obie sie troche uniosłyśmy PRZEPRASZAM![]() Rozumiem intencje, ale tez nie mogłam ich znać wcześniej. dobrze sprawa zamknięta idę na KZ
|
|
|
|
|
#3765 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsze P;p
I. kefir 500ml z garścią orzechów włoskich i łyżką siemienia,pieprzem, do tego grahamka 100g grubo z masłem, pomidor z chilli i bazylią pasek gorzkiej czekolady, kiść średnia winogrona paczka krakersów "safari" z Lajkonika II. dużo smażonej na oliwie indyczej wątróbki z sosem z cebulki i jabłek, kilka ziemniaków, ogórki kiszone, sałatka z sałaty lodowej,ogórków gruntowych,octu, kromka razowca słonecznikowego z masłem na zagrychę ;p miska słomki ptysiowej z cukrem III. czekoladki Solidarność(pistacjowa, kawowo-śmietankowa, kokosowa), grejpfrut, opakowanie marvitek,garść pestek dyni IV. kanapki z żytniego razowca: z masłem,wiejskim, pestkami dynii i orzechami włoskimi/z kiełbasą kminkową,ogórkami w curry i cebulce, pomidorem kawałek gotowanej kiełbasy wiejskiej i szklanka soku z warzyw V. grahamka duża z masłem, karmelowym,wędzonym serem, kiełbasą kminkową, pomidor z bazylią 2 x kawa, herbaty owocowe, woda Do ocenki! Pracuję na nocki więc posiłki trochę przestawione ale się staram ;p |
|
|
|
#3766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak coś, pisz na KZ, a w razie potrzeby na pw. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#3767 |
|
Zakorzenienie
|
Moje R, całkiem wygląda nieźle. W końcu. Proszę o ocenę!
I Owsianka z miodem i bananem II Kromka razowca z masłem orzechowym, jabłko III Filet z mintaja, gotowana marchewka z groszkiem IV Będzie serek wiejski i warzywa z obiadu Co Myślicie, jest ok? |
|
|
|
#3768 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3769 |
|
Zakorzenienie
|
Może jeszcze wpadnie jakiś podwieczorek, nic straconego
A masło orzechowe (jedna łyżeczka) nie może zastępować orzechów których w moim jadłospisie nie ma? Ktoś ostatnio zwracał na to uwagę.
|
|
|
|
#3770 |
|
Zadomowienie
|
P(ok, już się nie oszukuję ;p):
I. mleczna kaszka kukurydziana z otrębami, słodką dynią z octu i podprażonymi wiórkami kokosowymi II. twarożek kakaowo-bananowy z garścią posiekanych migdałów + jabłko z ogrodu III. kromka chleba ziarnistego z masłem i grubą warstwą domowej pasty makrelowej VI. kasza gryczana z rybą w pesto z serem pleśniowym i pomidorkami koktajlowymi ( na podstawie http://capacitier.blogspot.com/2012/...wym-pesto.html ale z domowym zielonym pesto zmiksowanym z większą ilością sera i oliwy) V. żytni omlet biszkoptowy cynamonowo-marchewkowy z suszonymi śliwkami posypany cukrem i cynamonem Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-09-29 o 19:32 |
|
|
|
#3771 |
|
Rozeznanie
|
P
![]() I musli orkiszowe z jagodami goji gotowane na naturalnym mleku sojowym, podane w słoiczku po domowym maśle orzechowym z tymże masłem w dużej ilości ;D i jabłkiem + kawa parzona kilka śliwek, gorzkie kakao na mleku II 2 duże kawałki tarty ze szpinakiem i gorgonzolą, herbata żurawinowa III domowa pizza na cieniutkim cieście z sosem pomidorowym, dużą ilością mozzarelli, anchovies, oliwkami, ziołami, pomidorkami cherry i bazylią deser: 2 czekoladki kasztanki, ricore IV 2 kawałki orzechowca na razowym cieście z powidłami śliwkowymi, podane z konfiturą śliwkowo-gruszkowo-orzechową V opiekana bułka żytnia na 3 - wędzona makrela i żurawina / gruszka i srebrzysty lazur / kozi twarożek i papryka do picia ponadto: woda, pokrzywa |
|
|
|
#3772 |
|
Zadomowienie
|
dawno nie wrzucałam swojego jadłospisu - utrzymanie/lekka redukcja (nie obraziłabym się jakby ze 2 kg mi jeszcze spadły)
śniadanie: owsianka na gorącym mleku 2 % z trzech łyżek płatków i łyżki otrębów, z domowym sosem z malin drugie śniadanie: jajko na miękko, kromka razowca z twarożkiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką i rzeżuchą, wyciskany sok z pomarańczy lunch: zupa dyniowo-marchewkowa z imbirem (bez śmietany) i podprażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni obiado-kolacja: pieczony w folii filet z pstrąga (z cytryną, migdałami i ziołami), mizeria z jogurtem i koperkiem, surawka z buraka i jabłka |
|
|
|
#3773 |
|
Przyczajenie
|
Dodaję Utrzymanie:
Śniadanie: Sałatka śledziowa Lisner z jajkiem; 2 kromki chleba pełnoziarnistego; pomidor z cebulką; herbata z limonką. Kawa rozpuszczalna z mlekiem skondensowanym. Obiad: Placki ziemniaczane z gulaszem, śmietaną i serem; szklanka soku marchewkowego. Podwieczorek: Kawał ciasta: Kopiec kreta; kawa z mlekiem. Kolacja: Bułka dyniowa z masłem i serem pleśniowym; jabłko; herbata z limonką.
|
|
#3774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dniu treningu będę podbijać kalorie Tu jest prosty przepis na cebulową z brukselką który zamierzam teraz wykorzystać http://whiteplate.blogspot.com/2009/...brukselki.html
|
|
|
#3775 |
|
Zadomowienie
|
r
ocenicie/
|
|
|
|
#3776 |
|
Rozeznanie
|
R
I. Owsianka: 3 łyzki płatków + homo + duża nektarynka + łyżeczka miodu + cynamon II. 2 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowane masłem i pastą sojową + duży czerwony grejpfrut III. Ryba pieczona w folii, posmarowana oliwą z oliwek i posypana ziołami + pół woreczka kaszy jęczmiennej + porcja fasolki szparagowej na parze IV. Kawałek wędzonego tuńczyka (jakieś 150 g na oko) 3 lvl Shreda V. prawdopodobnie jajecznica z 2 jajek na maśle z pomidorem + woda, kubek herbaty pu-erh, kubek zielonej herbaty. I jak?
|
#3777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3778 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#3779 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie!
Poczytałam sporo wątków, pomiksowałam sobie trochę Wasze jadłospisy, - proszę o ocenę, na razie na trzy dni. Oczywiście chcę schudnąć - mam dwójkę dzieci (+Męża) do wykarmienia, więc ciężko mi czasem odmówić sobie pyszności, które im przygotuję ).No, więc planuję na R: I dzień Ś: twaróg półtłusty z warzywami i parę łyżek jogurtu nat. + 2 kromki razowca + kawa z mlekiem (dzieciaki to samo, z tym, że kakao). II Ś: koktajl owocowy na jog. nat. (dzieciaki jeszcze jakiś serek homo, bo uwielbiają...) O: pieczone udka z kurczaka + ryż ciemny + sałata z pomidorem, ogórkiem z oliwą (dzieciaki zamiast ryżu raczej ziemniaki ) P: jabłko, później serek wiejski z ogórkiem kiszonym/konserw. K: jajka na twardo + pomidor/ogórek (dzieciaki z majonezem i chlebkiem). II dzień Ś: 2 kromki razowca + polędwica + pomidor + szczypior+ kakao II Ś: jogurt z orzechami, może jakiś rozgnieciony owoc do tego (jogurt robię sama), banan O: ryba na parze + warzywa na parze + ryż ciemny (dzieciaki jasny, bo inaczej niestety nie tkną ).P: sałatka "grecka" (warzywa, trochę fety, przyprawy, oliwa) K: grahamka z szynką, ogórkiem/pomidorem/papryką i kiełkami III dzień Ś: tosty pełnoz. z serkiem wiejskim + kawa z mlekiem (dzieciaki pewnie z dżemem + kakao) II Ś: owsianka na mleku (dzieciaki raczej mleko z kulkami czekoladowymi...), owoc O: pierś kurczaka na parze, sałata+ ogórek+ pomidor+rzodkiewak + troszkę fety + nasiona słonecznika/dyni (dla dzieci dodatkowo od razu wrzucam parę ziemniaków do parowaru) P: 2 kromki razowego z tuńczykiem + ogórek + papryka (dzieciaki na pewno tego nie tkną więc dla nich zwykłe kanapki )K: jajecznica z pomidorem, tost pełnoz. heh, już sama nie wiem jak to wygląda, dzieci oczywiście pieczywo jedzą z masłem, przegryzają czasem jakieś ciasteczko itp. Do picia dla mnie woda, herbata zielona, dla dzieci woda, soki owocowe. + ruch oczywiście
Edytowane przez Ola_KN Czas edycji: 2012-09-30 o 13:54 |
|
|
|
#3780 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
Z natury jestem ignorantem, więc i wczytywanie się w zasady zdrowego odżywiania potraktowałam po macoszemu Od kilku miesięcy regularnie ćwiczę (siłownia + zajęcia fitnessu, czasem basen, rower itp.), ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze dobrych nawyków żywieniowych. Należę do grupy trudnych przypadków, bo nie lubię warzyw i owoców za to nie pogardzę pizzą czy białą czekoladą ![]() Chciałabym przy Was polubić zdrowe jedzenie i przy okazji, z czasem zgubić max 5kg (166cm wzrostu i 59kg wagi). Póki co nie jestem w stanie zaklasyfikować moich jadłospisów do żadnej grupy. Nie liczę kalorii, nie przejadam się i przyzwyczajam organizm do 4-5 posiłków. Jutro rozpocznę trzeci tydzień racjonalnego żywienia. Do tej pory mi się nie znudziło, więc wszystko wskazuje na to, że tym razem wytrwam w swoim postanowieniu Jadłospis na dwa najbliższe dni:Poniedziałek: I: pół sporej makreli z cebulą, grahamka, plaster sera żółtego, plaster wędliny, pomidor II: serek wiejski, sałatka: jabłko + seler III: krem z dyni z ryżem (białym, bo wykańczam zapasy) IV: twaróg z musem jabłkowym (jutro czeka mnie ciężki dzień w pracy, nie jestem w stanie przewidzieć czy wyjdę terminowo, więc w pogotowiu będzie marchewka do przekąszenia i kefir) Wtorek: I: 2 jajka na twardo, grahamka, 1 plaster sera żółtego + pomidor II: kefir, łosoś duszony z porem, sałatka: seler+jabłko III: krem z dyni z ryżem IV: sałata pekińska z papryką i jogurtem naturalnym
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.

ale powie mCi ze ciasto robisz jak na nalesniki a farsz to ugotowana soczewica, którą po ostygnięciu przeciskasz przez praskę do ziemniaków albo traktujesz tłuczkiem do ziemniaków. potem dodajesz podsmażone na maśle grzybki z cebulką (ja dodałam grzybki lesne bo miałam zamrożone), pieprz ziołowy, pieprz czarny, kucharka i inne ulubione przyprawy (ja dałam odrobinę papryki czerwonej). ale koniecznie pieprz ziołowy z przypraw. Mieszasz i faszerujesz
ja nalesniki jeszcze podawałam z sosem grzybowym, (zapomniałam napisać)ale to jak wolisz
.
)
+ kawa parzona
) . Dodam, że przez ten dyskomfort nie mam też za bardzo apetytu, więc jem mniej niż wcześniej. I teraz pytanie czy po odrazu wracać do poprzedniego sposobu odżywiania i kaloryczności tej co jadlam przed? czy wprowadzać stopniowo?