|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Moje ( przepustkowe )U - tak jeestem w szpitalu
I wsianka z 5 lych na mleku z jablkiem i cynamonem , cappuccinoII : 2 kromki ciemnego chleba z maslem / 1 wendlina , zoltym serem, pomidorem i papryka, 2 z pasztetem i warzywami jw. , male jablko III : serek homo o smaku pieczonego jablka , jablko, IV : ziemniaki , ogorki kiszone - 3, surowka z marchwii, big kotlet 50min spaceru V : 100g chudego twarogu , pol papryki, pomidor, kromka chleba zytniego z maslem , kubek naturalnego kakao I : owsianka z 5 lych , mleka , lyzki proszku budyniowego , jablko, kawa zbozowa z mlekiem 30min spaceru II : jog.nat.,jablko,cappuccin o III : rosol z duza iloscia makaronu, duzo gotowanej marchewki , gotowana duza palka z kurczaka Po : jablko IV : baton musli , 5 wengierek , jablko V : 2 kromki razowego z maslem, bialym serem , pomidor Wiem , wiem dostane opieprz za jablka . No i do oceny ![]() ![]() ps : sorki za pisownie ale nie mam polskich znakow ;/ |
|
|
|
#3782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozumiem, że obiad się powtarza, bo ugotowałaś na dwa dni, a występuje czasami zamiast zupy jakaś pierś z kurczaka/soja/ryba? ![]() Co do klasyfikacji- dla mnie to jest R, mimo owoców na kolację i żółtego sera.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-09-30 o 15:08 |
|
|
|
|
#3783 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za ten chudy twaróg to bym... nieważne. tak słabo jesz, powiem Ci. nie ma własciwie ŻADNEGO tłuszczu (no może masło na kanapce do chudego sera), nie jesz zbyt wartosciowo, obiady słabe, big kotlet, " łychy" (jeśli maż łyżki wielkości chochli to ok, ale nie wyolbrzymiaj), taa, szału nie ma. jabłka sobie jedz do woli, bylebyś poza tym jadła coś, co ma nieco więcej składników odżywczych. a konkretnie: - orzechy tłuszczowo, bakalie smakowo - twaróg półtłusty, jeśli mleko chude to też - wrzuciłabym jajko albo jakaś rybę - tłuszcze do obiadu generalnie to tragedii nie ma, U jest, ale takie, biorąc pod uwagę okoliczności... hmm. HMM.
Edytowane przez whiness Czas edycji: 2012-09-30 o 15:06 |
|
|
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3785 |
|
Rozeznanie
|
Hej.
![]() Podczytuję od jakiegoś czasu forum i jestem pod wrażeniem, że niektórym z Was tak ładnie się udało rozkręcić metabolizm. Macie jakieś rady jak podkręcić sobie metabolizm? Co i jak to robić? a czego unikać? Z góry dziękuję za rady
|
#3786 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuję za posta ![]() orzechy jadłam cały zeszły tydzień Tak, dokładnie, sporo tej zupy jutro wyjdzie i będzie na pewno na 2 dni. Mięso jem - wołowiona/indyk/pierś. Dziś na obiad była pierś na oliwie z warzywami na parze ![]() Co do 5tego posiłku - może budyń?
|
|
#3787 |
|
Zadomowienie
|
Moje U (późno wstałam, jak to w wakacje które nota bene dziś się kończą...
)I Muesli (płatki żytnie + otręby orkiszowe) z zielonym jabłkiem, suszoną żurawiną, garścią orzechów nerkowca i laskowych, zalane naturalnym serkiem homo II Micha sałatki jarzynowej (w tym ziemniaki) z majonezem; pieczone udko z kurczaka; szklanka soku jabłkowego III Spory kawałek tortu śmietankowego z wiśniami, inka z mlekiem; kilka sporych łych obiadowej sałatki i marchewki do pochrupania ![]() IV 2 duże kromki grahama z serkiem śmietankowym i ogórkiem zielonym; pomidor skrojony w 8 z oliwą, świeżymi listkami bazylii i mielonym kolorowym pieprzem, garść zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową. Uśmiecham się po ocenkę (ostatnio coś dużo jem, naprawdę. A waga stoi w miejscu. Czasem aż sama się dziwię, gdzie to wszystko znika... )
|
|
#3788 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Budyń jest ok, ale na pewno nie codziennie- potraktowałabym go raczej jako małą przyjemność, bo składa się z mleka (które dla dorosłych nie jest najlepiej przyswajalne), mąki, cukru i aromatów. Jeżeli już, polecam ten robiony własnoręcznie (to naprawdę mało pracochłonne), w żadnym razie gorący kubek czy inny instant.Cytat:
4 normalnej wielkości posiłki. Jest naprawdę ok.A swoją drogą i tak zazdroszczę metabolizmu- u mnie wystarczy że do jadłospisu redukcyjnego dołożę ze 2 kawałki ciasta (zdrowego, na mące żytniej, mało cukru, tarte jabłka) i już waga idzie w górę, a brzuch wydęty...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#3789 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R, mam nadzieje ?
I Owsianka na mleku z bananem , miodem i cynamonem II 100g serka wiejskiego z garścią winogron III Woreczek kaszy jęczmiennej z tuńczykiem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym , ogórek kiszony IV 100g serka wiejskiego z garścią kandyzowanych owoców (chyba nie bardzo na R), kromka z twarożkiem i pomidorem Edytowane przez camelia111 Czas edycji: 2012-09-30 o 18:41 |
|
|
|
#3790 |
|
Rozeznanie
|
niekoniecznie dostaje więcej gdyż nikol nie ma niedowagi, z tego co pamiętam to po przytyciu borykała się z kompulsami, co jednak może wynikać z ograniczenia jedzenia
http://olik-morningabitofluck.blogspot.com/ Edytowane przez olik187 Czas edycji: 2012-09-30 o 19:31 |
|
|
|
#3791 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiemy czemu nicol jest w szpitalu. Nie koniecznie na anoreksje. moze tak jak pisze olik na kompulsy
|
#3792 |
|
Raczkowanie
|
U:
Śniadanie: owsianka z 3 łyżek płatków i dwóch łyżek otrąb pszennych na mleku i wodzie i garścią malin, paroma łyżkami jogurtu naturalnego, paroma migdałami i kostką gorzkiej czekolady Drugie śniadanie: oscypek, marchewka Obiad: szklanka rosołu z 4 łyżkami makaronu nitki, ziemniak puczony i chochla potrawki z kurczaka, 4 ogórki kiszone Podwieczorek: serek wiejski z małym jabłkiem Kolacja: sałatka grecka( sałata zielona, pół papryki czerwonej, parę oliwek, ok. 70 g sera feta z duużą ilością ziół włoskich Do picia: 3 herbaty zielone, jedna herbata czerwona, ok. 1,5 l wody, 0,5 coca coli zero Ruch: 40 min siatkówki, 30 min spaceru, 30 min ćwiczeń Proszę o ocenę
|
|
|
|
#3793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak chcesz się zdrowo odżywiać i jednocześnie traktować to po "macoszemu"? Pizzą czy białą czekoladą nie pogardzi większość z nas To że nie liczysz kalorii to się chwali, ale jesz o wiele za mało, w dodatku gdy regularnie i dużo ćwiczysz. A racjonalne żywienie to nie postanowienie na tydzień, miesiąc czy rok i nie coś co ma się znudzić czy trzeba w tym wytrwać, bo racjonalne żywienie to sposób jedzenia który trzeba, a raczej można stosować przez całe życie. Zupełnie bezsensowne jest stosowanie X diet a po osiągnięciu celu powrót do starych złych nawyków. Co do samego jadłospisu już wspomniałam, że jest za mało, poza tym nie do końca wartościowo, warzywa z jogurtem to nie kolacja, mało tłuszczu u Ciebie i nie wcale te ciągle podkreślane nnkt (których i tak u Ciebie nie ma), tylko normalnego tłuszczu jaki jest potrzebny w diecie z mięsa, masła, ryb (no tu widzę że jesz) .
|
|
#3794 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli ma tam terapię to ważne żeby się na tym skupiła, normalność w jedzeniu przyjdzie równocześnie ze zdrową psychiką
|
|
#3795 |
|
Rozeznanie
|
utrzymanie
i jak, moje Damy? ocenicie? ....p.s. od sierpnia schudłam ok.3 kg....a nie ruszam się teraz wcale... jestem ciut zaniepokojona.. |
|
|
|
#3796 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z warzyw lubię pomidory, paprykę, ogórka i kilka innych, ale nie na tyle, aby iść do lodówki sięgnąć po któreś i ot tak zacząć jeść. Jeśli chodzi o owoce to ze smakiem zjem banana, pomarańczę i mandarynkę. Reszta mogłaby nie istnieć i mój świat kulinarny by się nie zawalił ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Hm... w jakiej jeszcze postaci powinnam je przyjmować? (tak jak pisałam orzechy jadłam w sporej ilości w zeszłym tygodniu). Odnośnie tego, że za mało... postaram się dołożyć jakieś białko na kolację
|
|
#3797 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
![]() Jakościowo nie jest najgorzej, byłoby o niebo lepiej bez tego smażonego kabanosa.
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#3798 |
|
Zakorzenienie
|
Swięte słowa ;D
|
#3799 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanko di dzuewczyn ktore zmagaly sie z anoreksja. Po wyjsciu z niej nadalwam zimno i macie meszek na twarzy?
|
|
|
|
#3800 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wracam do Was po długiej nieobecności! Znów tygodnie spędzone poza domem na praktykach - jak zwykle oszczędzałam na jedzeniu, ale tym razem wypadło to bodaj najlepiej. Syte śniadania: naturalny serek homogenizowany z musli i mieszanką studencką popijany kawą zbożową, a przed samym wyjściem do pracy szklanka gorącej kawy z czekoladą (oj, rozgrzewało!
). Podczas dnia pracy jadałam kanapki, zazwyczaj z serem ziołowym bądź naturalnym (i wtedy dodatkowo z musem z jabłek, który tato spakował mi do słoiczka ). No i owoce! W końcu nie oszczędzałam na owocach, a to dlatego, że wszelkie okoliczne grusze i jabłonie obrodziły, i nie dość, że przywiozłam trochę jabłek z domu, to jeszcze pracownicy mnie nimi obdarowywali, no i sama zbierałam z śródpolnych drzew podczas długich spacerów w wolnym czasie. Ciepła strawa po powrocie do domu to zazwyczaj kasza jęczmienna z puchą szprotek, lub gołąbki czy też fasolka po bretońsku ze słoika. Czasem wpadło coś dobrego słodkiego na pocieszenie w kryzysowych chwilach, no i tak sobie po studencku dotrwałam spokojnie do końca praktyk. Powrót do domu, do rodziców, a także do TŻ, więc pierwszy weekend po powrocie dosyć wypasiony - bo z TŻ zawsze dochodzi do degustacji czekolad, które kolekcjonuję BTW, zapraszam na mojego bloga, który dokumentuje ową kolekcję http://theobrominum-overdose.blogspot.com/Utrzymanie PIĄTEK Śniadanie (6:30): naturalny serek homogenizowany z 2 garściami owocowego musli Sante i garścią mieszanki studenckiej Przekąska: plaster jogurtowej babki Obiad (12:30): zupa jabłkowa na chudym mleku, z makaronem z pszenicy durum (+ dokładka) Do kawy: 40 g białej czekolady z kokosowymi granulkami, suszonymi bananami i ananasem Kolacja 1 (17:30): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami Kolacja 2 (21:00): kromka ziarnistego razowca z masłem, tłustym twarogiem, ziołami prowansalskimi, kapką oliwy pepperoni, rzodkiewkami i cebulą Do picia: woda źródlana, herbaty: 2x ziołowa, zielona; kawy: zbożowa i czarna SOBOTA Śniadanie (8:30): jajecznica z 2 jaj na oliwie z wędliną, szczypiorkiem i cebulą; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem Tartare ziołowym i rzodkiewkami Do kawy: 90 g gorzkiej czekolady z suszonymi jeżynami, orzechami arachidowymi i galaretkami Obiad (15:30): makaron z pszenicy durum z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, sosem pomidorowo-paprykowym, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą Przekąska: 2 jabłuszka z ogrodu Kolacja (20:30): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami Po picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa NIEDZIELA Śniadanie (9:00): jajecznica z 2 jaj na oliwie z wędliną, szczypiorkiem i cebulą; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem Tartare ziołowym i rzodkiewkami Do kawy: 50 g trójwarstwowej czekolady (warstwa mleczna, biała i biała o smaku czereśniowym z granulatem wiśniowym) Przekąska: 2 jabłuszka z ogrodu Obiad (15:00): kawałek pstrąga gotowanego na parze, z 50 g brązowego ryżu i brokułami Do kawy: 40 g mlecznej czekolady z karmelizowanymi migdałami i granulkami cytryny i czerwonej pomarańczy Kolacja (21:00): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami Po picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa Jem dość kalorycznie, smacznie i do syta, a przy tym wartościowo i regularnie, przeplatając to ruchem - oto moja recepta na zdrowe odżywianie - zdrowe dla ciała, jak i dla ducha! Cieszę się, że w końcu udało mi się dojść do takiego stanu harmonii. Nie mieć wyrzutów, że zjem coś nie tak. I nie mieć kompleksów, że wyglądam źle - bo wyglądam super! ![]() Dla dziewczyn, które pamiętają o moich problemach z @ - przed wyjazdem na praktyki byłam znów na badaniach w szpitalu, czeka mnie kolejny rok terapii hormonalnej - właśnie jestem podczas kolejnej pierwszej wywoływanej @, jak cudownie
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-01 o 11:11 |
|
|
|
#3801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i blog ciekawy
|
|
#3802 |
|
Zakorzenienie
|
U
I jajecznica z dwóch jaj na masle z oliwkami, pomidory ze śmietaną i cebulką, 2 kromki razowego, II 3 spore bułeczki z soczewicą i grzybami, jabłko III 2 duże wegetariańskie gołąki z ryżem i pieczarkami w sosie grzybowym IV 2 duze pierniki Dessimo, serek wiejski z musli tropikalnym, suszonymi bananami, kiwi, śliwką, migdałami, orzechami włoskimi V duża miska sałatki z serkiem wiejskim, groszkiem, kukurydzą, pieczarkami i mini sucharkami Sonko (coś jak grzanki)
|
#3803 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą Ty zwykle masz niezłe jadłospisy. A dobre te sucharki?
|
|
#3804 |
|
Zadomowienie
|
P:
I. owsianka z twarogiem, kakao, wiśniami w cukrze i podprażonymi wiórkami kokosowymi II. twarożek ze słodką dynią z octu i świeżymi orzechami włoskimi III. podwójna kanapka z chleba ziarnistego z zielonym pesto, serkiem typu włoskiego i czerwoną oraz białą papryką IV. pomidorówka z ryżem (+ żeberka ?) V. śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami, ziemniakami, majonezem i jajkami Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-10-01 o 09:41 |
|
|
|
#3805 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3806 | |
|
Zadomowienie
|
Jak dla mnie całkiem całkiem!
Jest zdrowo i kolorowo, a przy tym rzeczywiście redukcyjnie, powinnaś chudnąć na tym. Ile masz kilogramów do zrzucenia?Kolacje możesz ustawić tak, żeby była bez pieczywa - jadłospisy, które podałaś, są na tyle zróżnicowane, że nie powinnaś mieć z tym problemu (np. wystarczy zamiana sałatki greckiej na kolację, a wrzucenie grahamki na podwieczorek). Super, że pamiętasz o oliwie i orzechach, no i że nie boisz się owoców i złożonych węglowodanów. Staraj się nie łączyć świeżego ogórka z papryką czy pomidorem, bo pozbawiasz je tym samym witamin (połączenie z ogórkiem konserwowym jest już ok). Żeby nie zanudzić się ryżem, warto przekonać się do kasz, które są zdrowe i sycące i można je przyrządzić na wiele sposobów. Co do dzieci, to mnie przerażają te wszystkie produkty popularne na rynku, skierowane bezpośrednio do nich typu Bakusie, Lubisie itd. Wiem, że są kolorowe i przyciągają uwagę dzieci, ale warto wysilić się trochę i np. ubarwić naturalny serek homo mixem owoców, zamiast idąc na łatwiznę pakować w maluchy przesłodzoną chemię. Powodzenia! ![]() Cytat:
![]() Dziękuję! Teraz znów będę regularnie się udzielać. Co do bloga, to chciałabym go jakoś rozreklamować, choć nie za bardzo mam pomysł jak i gdzie.
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-01 o 11:28 |
|
|
|
|
#3807 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Skonstruuję jeszcze coś na kolejne dni.Do zrzucenia mam z 8kg, ale wrócę do aktywniejszego trybu życia+dieta i mam nadzieję, że będzie OK Wakacje jednak sprzyjają jedzeniu różnych, niekoniecznie najzdrowszych rzeczy...Co do dzieci to staram się im nie kupować całej masy sztucznych papek, ale serki homogenizowane uwielbiają (niekoniecznie Bakusie), robię też sama jogurty z mlekiem skondensowanym (ale to też słodka chemia ) - wtedy wychodzi takie "Danio". No i czasem słodycze też wciągną... (sama uwielbiam )...
|
|
|
|
|
#3808 |
|
Rozeznanie
|
moje menu, na P
sniadanie 4grube plasry swojskiego twarogu,kroma razowca z dzemem i maslem,+kromka razowca do sera pol litra mleka z 4 lyzkami manny,kokosem II sniadanie banan obiad 6 ziemniakow gruby plaster karkowki z sosem surówka podwieczorek orzechy miseczka podgryzania przy nauce kolacja jajko sadzone twarozek piatnicy 150g kromka razowego z maslem i ogorkiem kromka razowego z serem zoltym,2plastrami szynki drobiowej,warzywka kroma z serem"moj ulubiony" jakies 2 lyzki+pomidor |
|
|
|
#3809 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
redukcja Śniadanie: kromka razowca z ogórkiem i chudą wędliną, gruszka + kawa II śniadanie: 1/2 banana, szklanka kefiru obiad: zupa pomidorowa z makaronem podwieczorek (planuje): jogurt naturalny, suszone owoce kolacja (planuje): 2 kromki razowca z wędliną drobiową z pomidorkiem i papryką + herbata owocowa
|
#3810 |
|
Zadomowienie
|
Moje biurowo-studenckie U/R. Będę bardzo wdzięczna za ocenę!
-śniadanie: omlet francuski z 2 jaj, z twarogiem pótłustym eko i domową konfiturą morelową -przekąska: mała latte na podwójnym espresso z Coffee Heaven, duża gruszka - 2 śniadanie- spora kanapka na chlebie żytnim z pastą z soczewicy, kiełkami, pomidorem, papryką i pestkami dyni. duża pomarańcza. - lunch : klasyczna zupa pomidorowa (na rosołku ) z ciemnym ryżem-przekąska: pół avokado z sokiem z limonki, solą i pieprzem -obiado- kolacja - będzie pieczone dzwonko łososia, szpinak duszony z czosnkiem i surówka z marchewki i jabłka Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2012-10-01 o 16:17 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.

wsianka z 5 lych na mleku z jablkiem i cynamonem , cappuccino

).
Jest zdrowo i kolorowo, a przy tym rzeczywiście redukcyjnie, powinnaś chudnąć na tym. Ile masz kilogramów do zrzucenia?