Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-30, 14:57   #3781
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Moje ( przepustkowe )U - tak jeestem w szpitalu

I wsianka z 5 lych na mleku z jablkiem i cynamonem , cappuccino
II : 2 kromki ciemnego chleba z maslem / 1 wendlina , zoltym serem, pomidorem i papryka, 2 z pasztetem i warzywami jw. , male jablko
III : serek homo o smaku pieczonego jablka , jablko,
IV : ziemniaki , ogorki kiszone - 3, surowka z marchwii, big kotlet
50min spaceru
V : 100g chudego twarogu , pol papryki, pomidor, kromka chleba zytniego z maslem , kubek naturalnego kakao

I : owsianka z 5 lych , mleka , lyzki proszku budyniowego , jablko, kawa zbozowa z mlekiem
30min spaceru
II : jog.nat.,jablko,cappuccin o
III : rosol z duza iloscia makaronu, duzo gotowanej marchewki , gotowana duza palka z kurczaka
Po : jablko
IV : baton musli , 5 wengierek , jablko
V : 2 kromki razowego z maslem, bialym serem , pomidor

Wiem , wiem dostane opieprz za jablka .
No i do oceny
ps : sorki za pisownie ale nie mam polskich znakow ;/
Stary 2012-09-30, 15:02   #3782
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez granatowo Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Z natury jestem ignorantem, więc i wczytywanie się w zasady zdrowego odżywiania potraktowałam po macoszemu
Od kilku miesięcy regularnie ćwiczę (siłownia + zajęcia fitnessu, czasem basen, rower itp.), ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze dobrych nawyków żywieniowych. Należę do grupy trudnych przypadków, bo nie lubię warzyw i owoców za to nie pogardzę pizzą czy białą czekoladą

Chciałabym przy Was polubić zdrowe jedzenie i przy okazji, z czasem zgubić max 5kg (166cm wzrostu i 59kg wagi). Póki co nie jestem w stanie zaklasyfikować moich jadłospisów do żadnej grupy. Nie liczę kalorii, nie przejadam się i przyzwyczajam organizm do 4-5 posiłków.

Jutro rozpocznę trzeci tydzień racjonalnego żywienia. Do tej pory mi się nie znudziło, więc wszystko wskazuje na to, że tym razem wytrwam w swoim postanowieniu Jadłospis na dwa najbliższe dni:

Poniedziałek:
I: pół sporej makreli z cebulą, grahamka, plaster sera żółtego, plaster wędliny, pomidor

II: serek wiejski, sałatka: jabłko + seler

III: krem z dyni z ryżem (białym, bo wykańczam zapasy)

IV: twaróg z musem jabłkowym

(jutro czeka mnie ciężki dzień w pracy, nie jestem w stanie przewidzieć czy wyjdę terminowo, więc w pogotowiu będzie marchewka do przekąszenia i kefir)

Wtorek:
I: 2 jajka na twardo, grahamka, 1 plaster sera żółtego + pomidor

II: kefir, łosoś duszony z porem, sałatka: seler+jabłko

III: krem z dyni z ryżem

IV: sałata pekińska z papryką i jogurtem naturalnym
Ładnie jakościowo, mogłabyś dołożyć orzechy (albo ryby albo oliwę z oliwek, bardzo ważne NNKT) i 5-ty posiłek (bo maławo tego wychodzi).
Rozumiem, że obiad się powtarza, bo ugotowałaś na dwa dni, a występuje czasami zamiast zupy jakaś pierś z kurczaka/soja/ryba?
Co do klasyfikacji- dla mnie to jest R, mimo owoców na kolację i żółtego sera.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-09-30 o 15:08
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 15:05   #3783
whiness
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość

II : 2 kromki ciemnego chleba z maslem / 1 wendlina , zoltym serem, pomidorem i papryka, 2 z pasztetem i warzywami jw. , male jablko
50min spaceru
V : 100g chudego twarogu , pol papryki, pomidor, kromka chleba zytniego z maslem , kubek naturalnego kakao

I : owsianka z 5 lych , mleka , lyzki proszku budyniowego , jablko, kawa zbozowa z mlekiem
30min spaceru
III : rosol z duza iloscia makaronu, duzo gotowanej marchewki , gotowana duza palka z kurczaka

No i do oceny
taa, a pamiętam jeszcze Twój komentarz do moich rad, że anoreksja to kiedyś. nieważne. jesteśmy teraz.

za ten chudy twaróg to bym... nieważne. tak słabo jesz, powiem Ci. nie ma własciwie ŻADNEGO tłuszczu (no może masło na kanapce do chudego sera), nie jesz zbyt wartosciowo, obiady słabe, big kotlet, " łychy" (jeśli maż łyżki wielkości chochli to ok, ale nie wyolbrzymiaj), taa, szału nie ma.
jabłka sobie jedz do woli, bylebyś poza tym jadła coś, co ma nieco więcej składników odżywczych.

a konkretnie:
- orzechy tłuszczowo, bakalie smakowo
- twaróg półtłusty, jeśli mleko chude to też
- wrzuciłabym jajko albo jakaś rybę
- tłuszcze do obiadu

generalnie to tragedii nie ma, U jest, ale takie, biorąc pod uwagę okoliczności... hmm. HMM.

Edytowane przez whiness
Czas edycji: 2012-09-30 o 15:06
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:14   #3784
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość

50min spaceru

30min spaceru

No i do oceny
zaloze sie ze w szpitalu dostajesz wiecej..
Stary 2012-09-30, 16:44   #3785
uaremyheroine
Rozeznanie

Hej.
Podczytuję od jakiegoś czasu forum i jestem pod wrażeniem, że niektórym z Was tak ładnie się udało rozkręcić metabolizm.

Macie jakieś rady jak podkręcić sobie metabolizm? Co i jak to robić? a czego unikać?
Z góry dziękuję za rady

uaremyheroine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 17:08   #3786
granatowo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Ładnie jakościowo, mogłabyś dołożyć orzechy (albo ryby albo oliwę z oliwek, bardzo ważne NNKT) i 5-ty posiłek (bo maławo tego wychodzi).
Rozumiem, że obiad się powtarza, bo ugotowałaś na dwa dni, a występuje czasami zamiast zupy jakaś pierś z kurczaka/soja/ryba?
Co do klasyfikacji- dla mnie to jest R, mimo owoców na kolację i żółtego sera.

dziękuję za posta

orzechy jadłam cały zeszły tydzień

Tak, dokładnie, sporo tej zupy jutro wyjdzie i będzie na pewno na 2 dni.
Mięso jem - wołowiona/indyk/pierś. Dziś na obiad była pierś na oliwie z warzywami na parze Ryba była w piątek, będzie jutro w postaci makreli, we wtorek w postaci łososia i w środę planuję tilapię z jakąś sałatką i kuskusem

Co do 5tego posiłku - może budyń? z tymi marchewkami i kefirem nie powinno być źle
Stary 2012-09-30, 17:54   #3787
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Moje U (późno wstałam, jak to w wakacje które nota bene dziś się kończą... )

I Muesli (płatki żytnie + otręby orkiszowe) z zielonym jabłkiem, suszoną żurawiną, garścią orzechów nerkowca i laskowych, zalane naturalnym serkiem homo

II Micha sałatki jarzynowej (w tym ziemniaki) z majonezem; pieczone udko z kurczaka; szklanka soku jabłkowego

III Spory kawałek tortu śmietankowego z wiśniami, inka z mlekiem;
kilka sporych łych obiadowej sałatki i marchewki do pochrupania

IV 2 duże kromki grahama z serkiem śmietankowym i ogórkiem zielonym; pomidor skrojony w 8 z oliwą, świeżymi listkami bazylii i mielonym kolorowym pieprzem, garść zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową.

Uśmiecham się po ocenkę (ostatnio coś dużo jem, naprawdę. A waga stoi w miejscu. Czasem aż sama się dziwię, gdzie to wszystko znika... )

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 18:12   #3788
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:

dziękuję za posta

orzechy jadłam cały zeszły tydzień

Tak, dokładnie, sporo tej zupy jutro wyjdzie i będzie na pewno na 2 dni.
Mięso jem - wołowiona/indyk/pierś. Dziś na obiad była pierś na oliwie z warzywami na parze Ryba była w piątek, będzie jutro w postaci makreli, we wtorek w postaci łososia i w środę planuję tilapię z jakąś sałatką i kuskusem

Co do 5tego posiłku - może budyń? z tymi marchewkami i kefirem nie powinno być źle
No to pięknie Budyń jest ok, ale na pewno nie codziennie- potraktowałabym go raczej jako małą przyjemność, bo składa się z mleka (które dla dorosłych nie jest najlepiej przyswajalne), mąki, cukru i aromatów. Jeżeli już, polecam ten robiony własnoręcznie (to naprawdę mało pracochłonne), w żadnym razie gorący kubek czy inny instant.

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Moje U (późno wstałam, jak to w wakacje które nota bene dziś się kończą... )

I Muesli (płatki żytnie + otręby orkiszowe) z zielonym jabłkiem, suszoną żurawiną, garścią orzechów nerkowca i laskowych, zalane naturalnym serkiem homo

II Micha sałatki jarzynowej (w tym ziemniaki) z majonezem; pieczone udko z kurczaka; szklanka soku jabłkowego

III Spory kawałek tortu śmietankowego z wiśniami, inka z mlekiem;
kilka sporych łych obiadowej sałatki i marchewki do pochrupania

IV 2 duże kromki grahama z serkiem śmietankowym i ogórkiem zielonym; pomidor skrojony w 8 z oliwą, świeżymi listkami bazylii i mielonym kolorowym pieprzem, garść zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową.

Uśmiecham się po ocenkę (ostatnio coś dużo jem, naprawdę. A waga stoi w miejscu. Czasem aż sama się dziwię, gdzie to wszystko znika... )
To wcale nie tak dużo 4 normalnej wielkości posiłki. Jest naprawdę ok.

A swoją drogą i tak zazdroszczę metabolizmu- u mnie wystarczy że do jadłospisu redukcyjnego dołożę ze 2 kawałki ciasta (zdrowego, na mące żytniej, mało cukru, tarte jabłka) i już waga idzie w górę, a brzuch wydęty...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-09-30, 18:18   #3789
camelia111
Zakorzenienie

Dzisiejsze R, mam nadzieje ?

I Owsianka na mleku z bananem , miodem i cynamonem
II 100g serka wiejskiego z garścią winogron
III Woreczek kaszy jęczmiennej z tuńczykiem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym , ogórek kiszony
IV 100g serka wiejskiego z garścią kandyzowanych owoców (chyba nie bardzo na R), kromka z twarożkiem i pomidorem

Edytowane przez camelia111
Czas edycji: 2012-09-30 o 18:41
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:28   #3790
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
zaloze sie ze w szpitalu dostajesz wiecej..
niekoniecznie dostaje więcej gdyż nikol nie ma niedowagi, z tego co pamiętam to po przytyciu borykała się z kompulsami, co jednak może wynikać z ograniczenia jedzenia

Edytowane przez olik187
Czas edycji: 2012-09-30 o 19:31
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:33   #3791
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
niekoniecznie dostaje więcej gdyż nikol nie ma niedowagi, z tego co pamiętam to po przytyciu borykała się z kompulsami, co jednak może wynikać z ograniczenia jedzenia
Nie wiemy czemu nicol jest w szpitalu. Nie koniecznie na anoreksje. moze tak jak pisze olik na kompulsy

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:42   #3792
dirtysoul
Raczkowanie

U:
Śniadanie: owsianka z 3 łyżek płatków i dwóch łyżek otrąb pszennych na mleku i wodzie i garścią malin, paroma łyżkami jogurtu naturalnego, paroma migdałami i kostką gorzkiej czekolady

Drugie śniadanie: oscypek, marchewka

Obiad: szklanka rosołu z 4 łyżkami makaronu nitki, ziemniak puczony i chochla potrawki z kurczaka, 4 ogórki kiszone

Podwieczorek: serek wiejski z małym jabłkiem

Kolacja: sałatka grecka( sałata zielona, pół papryki czerwonej, parę oliwek, ok. 70 g sera feta z duużą ilością ziół włoskich

Do picia: 3 herbaty zielone, jedna herbata czerwona, ok. 1,5 l wody, 0,5 coca coli zero

Ruch: 40 min siatkówki, 30 min spaceru, 30 min ćwiczeń

Proszę o ocenę
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:46   #3793
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny
Z natury jestem ignorantem, więc i wczytywanie się w zasady zdrowego odżywiania potraktowałam po macoszemu
Od kilku miesięcy regularnie ćwiczę (siłownia + zajęcia fitnessu, czasem basen, rower itp.), ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze dobrych nawyków żywieniowych. Należę do grupy trudnych przypadków, bo nie lubię warzyw i owoców za to nie pogardzę pizzą czy białą czekoladą

Chciałabym przy Was polubić zdrowe jedzenie i przy okazji, z czasem zgubić max 5kg (166cm wzrostu i 59kg wagi). Póki co nie jestem w stanie zaklasyfikować moich jadłospisów do żadnej grupy. Nie liczę kalorii, nie przejadam się i przyzwyczajam organizm do 4-5 posiłków.

Jutro rozpocznę trzeci tydzień racjonalnego żywienia. Do tej pory mi się nie znudziło, więc wszystko wskazuje na to, że tym razem wytrwam w swoim postanowieniu Jadłospis na dwa najbliższe dni:

Poniedziałek:
I: pół sporej makreli z cebulą, grahamka, plaster sera żółtego, plaster wędliny, pomidor

II: serek wiejski, sałatka: jabłko + seler

III: krem z dyni z ryżem (białym, bo wykańczam zapasy)

IV: twaróg z musem jabłkowym

(jutro czeka mnie ciężki dzień w pracy, nie jestem w stanie przewidzieć czy wyjdę terminowo, więc w pogotowiu będzie marchewka do przekąszenia i kefir)

Wtorek:
I: 2 jajka na twardo, grahamka, 1 plaster sera żółtego + pomidor

II: kefir, łosoś duszony z porem, sałatka: seler+jabłko

III: krem z dyni z ryżem

IV: sałata pekińska z papryką i jogurtem naturalnym
Już pierwsze zdanie które napisałaś, bardzo do Ciebie zniechęca, skoro jesteś ignorantem, a raczej ignorantką, to czemu oczekujesz, ze inni nie będą Ciebie ignorować?
A jak chcesz się zdrowo odżywiać i jednocześnie traktować to po "macoszemu"?
Pizzą czy białą czekoladą nie pogardzi większość z nas i od czasu do czasu to nie przestępstwo, ale że nie lubisz owoców, to jestem w szoku, czy warzyw? jest taka ich różnorodność, nawet nie ma jednego które byś lubiła? tak bardzo zmuszasz się je jedząc?
To że nie liczysz kalorii to się chwali, ale jesz o wiele za mało, w dodatku gdy regularnie i dużo ćwiczysz.
A racjonalne żywienie to nie postanowienie na tydzień, miesiąc czy rok i nie coś co ma się znudzić czy trzeba w tym wytrwać, bo racjonalne żywienie to sposób jedzenia który trzeba, a raczej można stosować przez całe życie. Zupełnie bezsensowne jest stosowanie X diet a po osiągnięciu celu powrót do starych złych nawyków.
Co do samego jadłospisu już wspomniałam, że jest za mało, poza tym nie do końca wartościowo, warzywa z jogurtem to nie kolacja, mało tłuszczu u Ciebie i nie wcale te ciągle podkreślane nnkt (których i tak u Ciebie nie ma), tylko normalnego tłuszczu jaki jest potrzebny w diecie z mięsa, masła, ryb (no tu widzę że jesz) .

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:47   #3794
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Nie wiemy czemu nicol jest w szpitalu. Nie koniecznie na anoreksje. moze tak jak pisze olik na kompulsy

jeśli ma tam terapię to ważne żeby się na tym skupiła, normalność w jedzeniu przyjdzie równocześnie ze zdrową psychiką
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:58   #3795
Magdalena0603
Rozeznanie

utrzymanie

• grahamka z masłem czosnkowym, tuńczykiem, pomidorem, roszponką, 2 kiwi
  • kabanos smażony na patelni teflonowej (w kawałkach, porcjowany jak dla dziecka) + keczup i kromka orkiszowa, kilka ogórków konserwowych
  • zupa krem pieczarkowa + kilkanaście kurek smażonych na maśle
  • 2 zrazy wołowe (w środku ogórek, zioła, musztarda, kawałek boczku), puree z ziemniaków, buraczki wiórki
  • 1/3 serka homo + gotowane brokuły w sosie serowym- gorgonzola

i jak, moje Damy?
ocenicie?
....p.s. od sierpnia schudłam ok.3 kg....a nie ruszam się teraz wcale...
jestem ciut zaniepokojona..

Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 20:06   #3796
granatowo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Już pierwsze zdanie które napisałaś, bardzo do Ciebie zniechęca, skoro jesteś ignorantem, a raczej ignorantką, to czemu oczekujesz, ze inni nie będą Ciebie ignorować?
Nie ignoruję ludzi i ich problemów. Nie mam po prostu cierpliwości do wertowania iluś tam artykułów czy stron na różne tematy - czy to dbanie o włosy, opinie na temat danego aparatu fotograficznego czy np. zdrowego odżywiania. Swobodnie mogę drążyć tematy, które są moją pasją. Odżywianie jeszcze nią nie jest, stąd takie zdanie na początku.

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka
A jak chcesz się zdrowo odżywiać i jednocześnie traktować to po "macoszemu"?
Dlatego napisałam, że mam nadzieję, że z czasem zacznę się zdrowo odżywiać. Na razie próbuję się polubić z warzywami i owocami oraz 4-5 posiłkami.

Cytat:
Pizzą czy białą czekoladą nie pogardzi większość z nas i od czasu do czasu to nie przestępstwo, ale że nie lubisz owoców, to jestem w szoku, czy warzyw? jest taka ich różnorodność, nawet nie ma jednego które byś lubiła? tak bardzo zmuszasz się je jedząc?
Wiem, 10% starych nawyków dozwolone
Z warzyw lubię pomidory, paprykę, ogórka i kilka innych, ale nie na tyle, aby iść do lodówki sięgnąć po któreś i ot tak zacząć jeść.
Jeśli chodzi o owoce to ze smakiem zjem banana, pomarańczę i mandarynkę. Reszta mogłaby nie istnieć i mój świat kulinarny by się nie zawalił

Cytat:
To że nie liczysz kalorii to się chwali, ale jesz o wiele za mało, w dodatku gdy regularnie i dużo ćwiczysz.
A racjonalne żywienie to nie postanowienie na tydzień, miesiąc czy rok i nie coś co ma się znudzić czy trzeba w tym wytrwać, bo racjonalne żywienie to sposób jedzenia który trzeba, a raczej można stosować przez całe życie. Zupełnie bezsensowne jest stosowanie X diet a po osiągnięciu celu powrót do starych złych nawyków.
Masz całkowitą rację, tylko trudno komuś kto do tej pory nie przywiązywał większej uwagi do jedzenia i jadł to na co miał ochotę wyzbyć się pewnych nawyków i wypracować nowe. To wymaga czasu i samozaparcia. Mam zamiar jeść zdrowo nie dlatego, że obsesyjnie chcę schudnąć (to cel dodatkowy), ale żeby po prostu jak najdłużej cieszyć się dobrą formą i czuć się dobrze (w sensie zdrowotnym)

Cytat:
Co do samego jadłospisu już wspomniałam, że jest za mało, poza tym nie do końca wartościowo, warzywa z jogurtem to nie kolacja, mało tłuszczu u Ciebie i nie wcale te ciągle podkreślane nnkt (których i tak u Ciebie nie ma), tylko normalnego tłuszczu jaki jest potrzebny w diecie z mięsa, masła, ryb (no tu widzę że jesz) .
Mięso jem prawie codziennie (jeśli nie jem mięsa to koniecznie tego dnia jem rybę). Najczęściej smażone albo na oleju rzepakowym albo na oliwie z oliwek. Masło jest do grahamek na śniadanie.
Hm... w jakiej jeszcze postaci powinnam je przyjmować? (tak jak pisałam orzechy jadłam w sporej ilości w zeszłym tygodniu).

Odnośnie tego, że za mało... postaram się dołożyć jakieś białko na kolację
Stary 2012-09-30, 20:25   #3797
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R, mam nadzieje ?

I Owsianka na mleku z bananem , miodem i cynamonem
II 100g serka wiejskiego z garścią winogron za mało, powinien być cały serek 200g
III Woreczek kaszy jęczmiennej z tuńczykiem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym , ogórek kiszony dla mnie brzmi paskudnie ale pod względem kalorycznym i wartości jest ok
IV 100g serka wiejskiego z garścią kandyzowanych owoców (chyba nie bardzo na R), kromka z twarożkiem i pomidorem te owoce kandyzowane- fakt, nie bardzo, dużo cukru, na śniadanie by jeszcze dały radę... poza tym mamy tu chleb w kolacji, też raczej niepolecany
jw.

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
utrzymanie

• grahamka z masłem czosnkowym, tuńczykiem, pomidorem, roszponką, 2 kiwi
  • kabanos smażony na patelni teflonowej (w kawałkach, porcjowany jak dla dziecka) + keczup i kromka orkiszowa, kilka ogórków konserwowych
  • zupa krem pieczarkowa + kilkanaście kurek smażonych na maśle
  • 2 zrazy wołowe (w środku ogórek, zioła, musztarda, kawałek boczku), puree z ziemniaków, buraczki wiórki
  • 1/3 serka homo + gotowane brokuły w sosie serowym- gorgonzola

i jak, moje Damy?
ocenicie?
....p.s. od sierpnia schudłam ok.3 kg....a nie ruszam się teraz wcale...
jestem ciut zaniepokojona..

Fakt, na takiej diecie nie powinnaś chudnąć, bo kalorycznie nie jest uboga- a na pewno nie w tempie 3kg na miesiąc
Jakościowo nie jest najgorzej, byłoby o niebo lepiej bez tego smażonego kabanosa.
Stary 2012-09-30, 21:10   #3798
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
jeśli ma tam terapię to ważne żeby się na tym skupiła, normalność w jedzeniu przyjdzie równocześnie ze zdrową psychiką
Swięte słowa ;D

Stary 2012-09-30, 21:42   #3799
Bibiannaa
Rozeznanie

Mam pytanko di dzuewczyn ktore zmagaly sie z anoreksja. Po wyjsciu z niej nadalwam zimno i macie meszek na twarzy?
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 21:50   #3800
Poa alpina
Zadomowienie

Dziewczyny, wracam do Was po długiej nieobecności! Znów tygodnie spędzone poza domem na praktykach - jak zwykle oszczędzałam na jedzeniu, ale tym razem wypadło to bodaj najlepiej. Syte śniadania: naturalny serek homogenizowany z musli i mieszanką studencką popijany kawą zbożową, a przed samym wyjściem do pracy szklanka gorącej kawy z czekoladą (oj, rozgrzewało!). Podczas dnia pracy jadałam kanapki, zazwyczaj z serem ziołowym bądź naturalnym (i wtedy dodatkowo z musem z jabłek, który tato spakował mi do słoiczka). No i owoce! W końcu nie oszczędzałam na owocach, a to dlatego, że wszelkie okoliczne grusze i jabłonie obrodziły, i nie dość, że przywiozłam trochę jabłek z domu, to jeszcze pracownicy mnie nimi obdarowywali, no i sama zbierałam z śródpolnych drzew podczas długich spacerów w wolnym czasie. Ciepła strawa po powrocie do domu to zazwyczaj kasza jęczmienna z puchą szprotek, lub gołąbki czy też fasolka po bretońsku ze słoika. Czasem wpadło coś dobrego słodkiego na pocieszenie w kryzysowych chwilach, no i tak sobie po studencku dotrwałam spokojnie do końca praktyk.

Powrót do domu, do rodziców, a także do TŻ, więc pierwszy weekend po powrocie dosyć wypasiony - bo z TŻ zawsze dochodzi do degustacji czekolad, które kolekcjonuję BTW, zapraszam na mojego bloga, który dokumentuje ową kolekcję http://theobrominum-overdose.blogspot.com/

Utrzymanie

PIĄTEK
Śniadanie (6:30): naturalny serek homogenizowany z 2 garściami owocowego musli Sante i garścią mieszanki studenckiej
Przekąska: plaster jogurtowej babki
Obiad (12:30): zupa jabłkowa na chudym mleku, z makaronem z pszenicy durum (+ dokładka)
Do kawy: 40 g białej czekolady z kokosowymi granulkami, suszonymi bananami i ananasem
Kolacja 1 (17:30): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
Kolacja 2 (21:00): kromka ziarnistego razowca z masłem, tłustym twarogiem, ziołami prowansalskimi, kapką oliwy pepperoni, rzodkiewkami i cebulą
Do picia: woda źródlana, herbaty: 2x ziołowa, zielona; kawy: zbożowa i czarna

SOBOTA
Śniadanie (8:30): jajecznica z 2 jaj na oliwie z wędliną, szczypiorkiem i cebulą; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem Tartare ziołowym i rzodkiewkami
Do kawy: 90 g gorzkiej czekolady z suszonymi jeżynami, orzechami arachidowymi i galaretkami
Obiad (15:30): makaron z pszenicy durum z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, sosem pomidorowo-paprykowym, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą
Przekąska: 2 jabłuszka z ogrodu
Kolacja (20:30): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
Po picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa

NIEDZIELA
Śniadanie (9:00): jajecznica z 2 jaj na oliwie z wędliną, szczypiorkiem i cebulą; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem Tartare ziołowym i rzodkiewkami
Do kawy: 50 g trójwarstwowej czekolady (warstwa mleczna, biała i biała o smaku czereśniowym z granulatem wiśniowym)
Obiad (15:00): kawałek pstrąga gotowanego na parze, z 50 g brązowego ryżu i brokułami
Do kawy: 40 g mlecznej czekolady z karmelizowanymi migdałami i granulkami cytryny i czerwonej pomarańczy
Kolacja (21:00): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
Po picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa

Jem dość kalorycznie, smacznie i do syta, a przy tym wartościowo i regularnie, przeplatając to ruchem - oto moja recepta na zdrowe odżywianie - zdrowe dla ciała, jak i dla ducha! Cieszę się, że w końcu udało mi się dojść do takiego stanu harmonii. Nie mieć wyrzutów, że zjem coś nie tak. I nie mieć kompleksów, że wyglądam źle - bo wyglądam super!

Dla dziewczyn, które pamiętają o moich problemach z @ - przed wyjazdem na praktyki byłam znów na badaniach w szpitalu, czeka mnie kolejny rok terapii hormonalnej - właśnie jestem podczas kolejnej pierwszej wywoływanej @, jak cudownie

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-10-01 o 11:11
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 22:19   #3801
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wracam do Was po długiej nieobecności! Znów tygodnie spędzone poza domem na praktykach - jak zwykle oszczędzałam na jedzeniu, ale tym razem wypadło to bodaj najlepiej. Syte śniadania: naturalny serek homogenizowany z musli i mieszanką studencką popijany kawą zbożową, a przed samym wyjściem do pracy szklanka gorącej kawy z czekoladą (oj, rozgrzewało!). Podczas dnia pracy jadałam kanapki, zazwyczaj z serem ziołowym bądź naturalnym (i wtedy dodatkowo z musem z jabłek, który tato spakował mi do słoiczka). No i owoce! W końcu nie oszczędzałam na owocach, a to dlatego, że wszelkie okoliczne grusze i jabłonie obrodziły, i nie dość, że przywiozłam trochę jabłek z domu, to jeszcze pracownicy mnie nimi obdarowywali, no i sama zbierałam z śródpolnych drzew podczas długich spacerów w wolnym czasie. Ciepła strawa po powrocie do domu to zazwyczaj kasza jęczmienna z puchą szprotek, lub gołąbki czy też fasolka po bretońsku ze słoika. Czasem wpadło coś dobrego słodkiego na pocieszenie w kryzysowych chwilach, no i tak sobie po studencku dotrwałam spokojnie do końca praktyk.

Powrót do domu, do rodziców, a także do TŻ, więc pierwszy weekend po powrocie dosyć wypasiony - bo z TŻ zawsze dochodzi do degustacji czekolad, które kolekcjonuję BTW, zapraszam na mojego bloga, który dokumentuje ową kolekcję http://theobrominum-overdose.blogspot.com/

Utrzymanie

PIĄTEK
Śniadanie (6:30): naturalny serek homogenizowany z 2 garściami owocowego musli Sante i garścią mieszanki studenckiej
Przekąska: plaster jogurtowej babki
Obiad (12:30): zupa jabłkowa na chudym mleku, z makaronem z pszenicy durum (+ dokładka)
Do kawy: 40 g białej czekolady z kokosowymi granulkami, suszonymi bananami i ananasem
Kolacja 1 (17:30): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
Kolacja 2 (21:00): kromka ziarnistego razowca z masłem, tłustym twarogiem, ziołami prowansalskimi, kapką oliwy pepperoni, rzodkiewkami i cebulą
Do picia: woda źródlana, herbaty: 2x ziołowa, zielona; kawy: zbożowa i czarna

SOBOTA
Śniadanie (8:30): jajecznica z 2 jaj na oliwie z wędliną, szczypiorkiem i cebulą; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem Tartare ziołowym
Do kawy: 90 g gorzkiej czekolady z suszonymi jeżynami, orzechami arachidowymi i galaretkami
Obiad (15:30): makaron z pszenicy durum z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, sosem pomidorowo-paprykowym, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą
Kolacja (20:30): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
Po picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa

NIEDZIELA
Śniadanie (9:00): jajecznica z 2 jaj na oliwie z wędliną, szczypiorkiem i cebulą; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem Tartare ziołowym
Do kawy: 50 g trójwarstwowej czekolady (warstwa mleczna, biała i biała o smaku czereśniowym z granulatem wiśniowym)
Obiad (15:00): kawałek pstrąga gotowanego na parze, z 50 g brązowego ryżu i brokułami
Do kawy: 40 g mlecznej czekolady z karmelizowanymi migdałami i granulkami cytryny i czerwonej pomarańczy
Kolacja (21:00): 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
Po picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa

Jem dość kalorycznie, smacznie i do syta, a przy tym wartościowo i regularnie, przeplatając to ruchem - oto moja recepta na zdrowe odżywianie - zdrowe dla ciała, jak i dla ducha! Cieszę się, że w końcu udało mi się dojść do takiego stanu harmonii. Nie mieć wyrzutów, że zjem coś nie tak. I nie mieć kompleksów, że wyglądam źle - bo wyglądam super!

Dla dziewczyn, które pamiętają o moich problemach z @ - przed wyjazdem na praktyki byłam znów na badaniach w szpitalu, czeka mnie kolejny rok terapii hormonalnej - właśnie jestem podczas kolejnej pierwszej wywoływanej @, jak cudownie
Super ze jestes jedzenie bardzo smaczne i blog ciekawy

Stary 2012-10-01, 06:39   #3802
Ervisha
Zakorzenienie

U

I jajecznica z dwóch jaj na masle z oliwkami, pomidory ze śmietaną i cebulką, 2 kromki razowego,

II 3 spore bułeczki z soczewicą i grzybami, jabłko

III 2 duże wegetariańskie gołąki z ryżem i pieczarkami w sosie grzybowym

IV 2 duze pierniki Dessimo, serek wiejski z musli tropikalnym, suszonymi bananami, kiwi, śliwką, migdałami, orzechami włoskimi

V duża miska sałatki z serkiem wiejskim, groszkiem, kukurydzą, pieczarkami i mini sucharkami Sonko (coś jak grzanki)

Stary 2012-10-01, 07:47   #3803
whiness
Zadomowienie

Cytat:
U

I jajecznica z dwóch jaj na masle z oliwkami, pomidory ze śmietaną i cebulką, 2 kromki razowego,

II 3 spore bułeczki z soczewicą i grzybami, jabłko

III 2 duże wegetariańskie gołąki z ryżem i pieczarkami w sosie grzybowym

IV 2 duze pierniki Dessimo, serek wiejski z musli tropikalnym, suszonymi bananami, kiwi, śliwką, migdałami, orzechami włoskimi

V duża miska sałatki z serkiem wiejskim, groszkiem, kukurydzą, pieczarkami i mini sucharkami Sonko (coś jak grzanki)
Fajnie, zdrowo, jak na wegetariańskie menu to nie zapominasz o niczym. Zresztą Ty zwykle masz niezłe jadłospisy. A dobre te sucharki?
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 09:37   #3804
blax5
Zadomowienie

P:

I. owsianka z twarogiem, kakao, wiśniami w cukrze i podprażonymi wiórkami kokosowymi

II. twarożek ze słodką dynią z octu i świeżymi orzechami włoskimi

III. podwójna kanapka z chleba ziarnistego z zielonym pesto, serkiem typu włoskiego i czerwoną oraz białą papryką

IV. pomidorówka z ryżem (+ żeberka ?)

V. śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami, ziemniakami, majonezem i jajkami

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-10-01 o 09:41
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 10:02   #3805
Ola_KN
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ola_KN Pokaż wiadomość
Witajcie!
Poczytałam sporo wątków, pomiksowałam sobie trochę Wasze jadłospisy, - proszę o ocenę, na razie na trzy dni. Oczywiście chcę schudnąć - mam dwójkę dzieci (+Męża) do wykarmienia, więc ciężko mi czasem odmówić sobie pyszności, które im przygotuję (a oni nic redukować bynajmniej nie muszą ). Jednak chcę całą rodzinę odżywiać zdrowiej - jeśli macie jakieś pomysły, podpowiedzi co do dziecięcych posiłków to chętnie posłucham (nie znalazłam takiego wątku dot. połączonej diety R + dzieciaki ).

No, więc planuję na R:
I dzień
Ś: twaróg półtłusty z warzywami i parę łyżek jogurtu nat. + 2 kromki razowca + kawa z mlekiem (dzieciaki to samo, z tym, że kakao).
II Ś: koktajl owocowy na jog. nat. (dzieciaki jeszcze jakiś serek homo, bo uwielbiają...)
O: pieczone udka z kurczaka + ryż ciemny + sałata z pomidorem, ogórkiem z oliwą (dzieciaki zamiast ryżu raczej ziemniaki )
P: jabłko, później serek wiejski z ogórkiem kiszonym/konserw.
K: jajka na twardo + pomidor/ogórek (dzieciaki z majonezem i chlebkiem).

II dzień
Ś: 2 kromki razowca + polędwica + pomidor + szczypior+ kakao
II Ś: jogurt z orzechami, może jakiś rozgnieciony owoc do tego (jogurt robię sama), banan
O: ryba na parze + warzywa na parze + ryż ciemny (dzieciaki jasny, bo inaczej niestety nie tkną ).
P: sałatka "grecka" (warzywa, trochę fety, przyprawy, oliwa)
K: grahamka z szynką, ogórkiem/pomidorem/papryką i kiełkami

III dzień
Ś: tosty pełnoz. z serkiem wiejskim + kawa z mlekiem (dzieciaki pewnie z dżemem + kakao)
II Ś: owsianka na mleku (dzieciaki raczej mleko z kulkami czekoladowymi...), owoc
O: pierś kurczaka na parze, sałata+ ogórek+ pomidor+rzodkiewak + troszkę fety + nasiona słonecznika/dyni (dla dzieci dodatkowo od razu wrzucam parę ziemniaków do parowaru)
P: 2 kromki razowego z tuńczykiem + ogórek + papryka (dzieciaki na pewno tego nie tkną więc dla nich zwykłe kanapki )
K: jajecznica z pomidorem, tost pełnoz.

heh, już sama nie wiem jak to wygląda, dzieci oczywiście pieczywo jedzą z masłem, przegryzają czasem jakieś ciasteczko itp.
Do picia dla mnie woda, herbata zielona, dla dzieci woda, soki owocowe.
+ ruch oczywiście
dziewczyny oceńcie, please
Ola_KN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 11:27   #3806
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ola_KN Pokaż wiadomość
dziewczyny oceńcie, please
Jak dla mnie całkiem całkiem! Jest zdrowo i kolorowo, a przy tym rzeczywiście redukcyjnie, powinnaś chudnąć na tym. Ile masz kilogramów do zrzucenia?
Kolacje możesz ustawić tak, żeby była bez pieczywa - jadłospisy, które podałaś, są na tyle zróżnicowane, że nie powinnaś mieć z tym problemu (np. wystarczy zamiana sałatki greckiej na kolację, a wrzucenie grahamki na podwieczorek). Super, że pamiętasz o oliwie i orzechach, no i że nie boisz się owoców i złożonych węglowodanów. Staraj się nie łączyć świeżego ogórka z papryką czy pomidorem, bo pozbawiasz je tym samym witamin (połączenie z ogórkiem konserwowym jest już ok). Żeby nie zanudzić się ryżem, warto przekonać się do kasz, które są zdrowe i sycące i można je przyrządzić na wiele sposobów.
Co do dzieci, to mnie przerażają te wszystkie produkty popularne na rynku, skierowane bezpośrednio do nich typu Bakusie, Lubisie itd. Wiem, że są kolorowe i przyciągają uwagę dzieci, ale warto wysilić się trochę i np. ubarwić naturalny serek homo mixem owoców, zamiast idąc na łatwiznę pakować w maluchy przesłodzoną chemię.
Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
P:

I. owsianka z twarogiem, kakao, wiśniami w cukrze i podprażonymi wiórkami kokosowymi

II. twarożek ze słodką dynią z octu i świeżymi orzechami włoskimi

III. podwójna kanapka z chleba ziarnistego z zielonym pesto, serkiem typu włoskiego i czerwoną oraz białą papryką

IV. pomidorówka z ryżem (+ żeberka ?)

V. śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami, ziemniakami, majonezem i jajkami
Wartościowo i kalorycznie, czyli ok, lecz w gruncie rzeczy ja na U też bym mogła mieć jaki jadłospis. Tak więc, jeśli musisz dużo przytyć, to nie bój się przekąsek pomiędzy posiłkami. No i nie szczędź sobie przy wielkości porcji.

Cytat:
Super ze jestes jedzenie bardzo smaczne i blog ciekawy
Dziękuję! Teraz znów będę regularnie się udzielać. Co do bloga, to chciałabym go jakoś rozreklamować, choć nie za bardzo mam pomysł jak i gdzie.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-10-01 o 11:28
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 13:59   #3807
Ola_KN
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Jak dla mnie całkiem całkiem! Jest zdrowo i kolorowo, a przy tym rzeczywiście redukcyjnie, powinnaś chudnąć na tym. Ile masz kilogramów do zrzucenia?
Kolacje możesz ustawić tak, żeby była bez pieczywa - jadłospisy, które podałaś, są na tyle zróżnicowane, że nie powinnaś mieć z tym problemu (np. wystarczy zamiana sałatki greckiej na kolację, a wrzucenie grahamki na podwieczorek). Super, że pamiętasz o oliwie i orzechach, no i że nie boisz się owoców i złożonych węglowodanów. Staraj się nie łączyć świeżego ogórka z papryką czy pomidorem, bo pozbawiasz je tym samym witamin (połączenie z ogórkiem konserwowym jest już ok). Żeby nie zanudzić się ryżem, warto przekonać się do kasz, które są zdrowe i sycące i można je przyrządzić na wiele sposobów.
Co do dzieci, to mnie przerażają te wszystkie produkty popularne na rynku, skierowane bezpośrednio do nich typu Bakusie, Lubisie itd. Wiem, że są kolorowe i przyciągają uwagę dzieci, ale warto wysilić się trochę i np. ubarwić naturalny serek homo mixem owoców, zamiast idąc na łatwiznę pakować w maluchy przesłodzoną chemię.
Dziękuję za odpowiedź Skonstruuję jeszcze coś na kolejne dni.
Do zrzucenia mam z 8kg, ale wrócę do aktywniejszego trybu życia+dieta i mam nadzieję, że będzie OK Wakacje jednak sprzyjają jedzeniu różnych, niekoniecznie najzdrowszych rzeczy...
Co do dzieci to staram się im nie kupować całej masy sztucznych papek, ale serki homogenizowane uwielbiają (niekoniecznie Bakusie), robię też sama jogurty z mlekiem skondensowanym (ale to też słodka chemia ) - wtedy wychodzi takie "Danio". No i czasem słodycze też wciągną... (sama uwielbiam )...
Ola_KN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 14:54   #3808
Bibiannaa
Rozeznanie

moje menu, na P

sniadanie
4grube plasry swojskiego twarogu,kroma razowca z dzemem i maslem,+kromka razowca do sera
pol litra mleka z 4 lyzkami manny,kokosem

II sniadanie
banan

obiad
6 ziemniakow
gruby plaster karkowki z sosem
surówka

podwieczorek
orzechy miseczka podgryzania przy nauce

kolacja
jajko sadzone
twarozek piatnicy 150g
kromka razowego z maslem i ogorkiem
kromka razowego z serem zoltym,2plastrami szynki drobiowej,warzywka
kroma z serem"moj ulubiony" jakies 2 lyzki+pomidor
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 16:04   #3809
katielee
Raczkowanie

Smile Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Witam wszystkich
redukcja

Śniadanie: kromka razowca z ogórkiem i chudą wędliną, gruszka + kawa
II śniadanie: 1/2 banana, szklanka kefiru
obiad: zupa pomidorowa z makaronem
podwieczorek (planuje): jogurt naturalny, suszone owoce
kolacja (planuje): 2 kromki razowca z wędliną drobiową z pomidorkiem i papryką + herbata owocowa
I cel: 67 kg
II cel: 63 kg
III cel: 59 kg
IV cel: 57kg

Mel B
Ewa Chodakowska
brzuszki
6 weidera

21.01.2013
katielee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 16:13   #3810
agnieszka16
Zadomowienie

Moje biurowo-studenckie U/R. Będę bardzo wdzięczna za ocenę!
-śniadanie: omlet francuski z 2 jaj, z twarogiem pótłustym eko i domową konfiturą morelową
-przekąska: mała latte na podwójnym espresso z Coffee Heaven, duża gruszka
- 2 śniadanie- spora kanapka na chlebie żytnim z pastą z soczewicy, kiełkami, pomidorem, papryką i pestkami dyni. duża pomarańcza.
- lunch : klasyczna zupa pomidorowa (na rosołku ) z ciemnym ryżem
-przekąska: pół avokado z sokiem z limonki, solą i pieprzem
-obiado- kolacja - będzie pieczone dzwonko łososia, szpinak duszony z czosnkiem i surówka z marchewki i jabłka

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2012-10-01 o 16:17
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości