|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Dzisiejsze U
I Owsianko-orkiszanka na mleku z mielonym siemieniem lnianym, bananem, prażonymi płatkami migdałów, serkiem homo i gorącym musem truskawkowym z łyżeczką miodu; II 2 kromki grahama z serkiem śmietankowym, polędwicą sopocką i ogórkiem, duże jabłko; III Pełen talerz barszczu ukraińskiego, miseczka jarskiej fasolki po bretońsku; IV Drożdżówka z serem i kruszoną, inka z mlekiem, nektarynka; wpadły słupki marchewki do pochrupania i ptasie mleczko; V Będzie: talerz gęstej zupy pieczarkowej (zabielanej śmietaną) z pełnoziarnistym makaronem fusilli i mnóstwem świeżej natki pietruchy /mama zrobiła, a ja jadłam na mieście, więc będzie obiad na kolację /
|
|
#3812 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Czytam od jakiegoś czasu to forum i jestem pod wrażeniem Waszej skrupulatności stwierdziłam, że przedstawię swój jadłospis i zobaczę, jak zostanie oceniony. Staram się zdrowo odżywiać, wagę mam w normie, choć ostatnio przybył kilogram oceńcie proszę.utrzymanie ś: bułka grahamka z pasztetem/szynką, serek wiejski,papryka i pomidor, jabłko, kawa 2ś: grahamka z sałatą, pomidorem i serem;jabłko obiad: kawałki kurczaka w curry,przysmażane pieczarki,brokuł,kromka razowca -banan w międzyczasie: dwa ciastka czekoladowe domowej roboty kolacja: dwie kromki przypieczone w tosterze z twarogiem półtłustym i dżemem mandarynkowym *-* danio truskawkowe |
|
|
|
#3813 |
|
Wtajemniczenie
|
Poa alpina cieszę się, że jesteś z powrotem
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
#3814 |
|
Zadomowienie
|
No to moje U.
I - kokosowy mus z kaszy jaglanej z mascarpone (proporcje na blogu), kawa z mlekiem II - 1/4 paczki (czyli jakieś 50g) suszonych śliwek zmieszanych z rodzynkami, kilka winogron III - spaghetti (70g) z mascarpone, szynką szwarcwaldzką, pieczarką i kawałkiem cebuli i czosnku wypiję pomiędzy kakao albo Inkę karmelową, swoim zwyczajem IV- twarożek 150g, mniej-więcej łyżka mascarpone, trochę masła orzechowego, musli i mielonego lnu, otrębów, posypane kakao (ostatnio stała kolacjowa opcja
Edytowane przez whiness Czas edycji: 2012-10-01 o 19:12 |
|
|
|
#3815 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
Odnośnie sucharków to bardzo smaczne coś jak to http://www.jakkupowac.pl/vars/upload...arki_mamut.jpg Nawet mojej mamie, która uważa to za chleb dla konia smakowały Polecam---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
Udzielaj się tez na innych blogach ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
|
|
#3816 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale cieszę się, że jest wartościowo ok, bo głównie na tym mi zależy .Cytat:
|
||
|
|
|
#3817 |
|
Zadomowienie
|
Ervisha, ja nigdy nie jem 5 "posiłków". Jem 3 główne posiłki i dwie małe przekąski.
Tak mi najlepiej.
|
#3818 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Nic dodać, nic ująć.![]() Cytat:
. I narobiłaś mi smaka na pieczarkową, Teściowa robi pyszną, może się uśmiechnę o takową w ten weekend jak będę u TŻ ![]() Cytat:
. Kilogramem się nie przejmuj, to normalne u kobiet, że waga waha się np. w zależności od dnia cyklu. Co do Twojego jadłospisu, to generalnie jest ok, choć mam parę uwag . Śniadanie jest ok, bardzo lubisz pasztety? Ja tak, no a niestety powszechnie wiadomo jest, że większość gotowych to śmieciowe żarcie. Warto więc przyjrzeć się składowi, ja osobiście polecam wycieczkę do Lidla, bo mają trochę pasztetów o nienagannym składzie, i przy tym bardzo smacznych! No chyba, że jadasz pasztety domowej roboty, wtedy już zupełnie wszystko ok W obiedzie pieczywo zastąpiłabym koniecznie jakimiś innymi złożonymi węglowodanami. Opcji jest mnóstwo: makarony, kasze, ryże, ziemniaki... Lepsze to, niż kolejna tego dnia porcja pieczywa. Fajnie, że są owoce w menu. I że ciasteczka też super, zwłaszcza, że domowej roboty (ja nie mam tego luksusu, nie mam piekarnika ).Skąd masz dżem mandarynkowy? Sama robiłaś? ![]() Co do Danio, to lepiej wziąć naturalny serek homo i coś do niego dodać samemu. No ale raz na jakiś czas nic nie zaszkodzi ![]() Cytat:
. A czekolad nie ma co zazdrościć, przecież też możesz sobie podegustować, nieprawdaż? ![]() Cytat:
Jest ok, ale ten drugi posiłek mi tak trochę nie pasuje. Ja zjadłabym to np. z jogurtem. Może nie jest to wzorowy jadłospis na co dzień, ale przecież nie o to chodzi![]() Cytat:
. A z tym tyciem, to nie musisz mówisz... Ale chcesz? Czy po prostu tyjesz nie do końca wiedząc czemu?
|
|
#3819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wazne by słuchać organizmu
|
|
#3820 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze U/P. Zaznaczam U, bo ciężko mi zahaczyć o to P, więc na razie zależy mi na tym, żeby przynajmniej dalej nie chudnąć...
I: kasza jaglana (z 3 czubatych łyżek) z łyżką wiórków kokosowych, posypana startą kostką gorzkiej czekolady, orzechami, płatkami migdałów i słonecznikiem ( II: duży banan + ok. 200 g gęstego jogurtu naturalnego z cynamonem i odrobiną słodkiego kakao; III: ćwiartki ziemniaków z mieszanki warzyw na patelnię (przygotowane na parze) + ok. 200 g filetu z kurczaka na parze + micha sałatki (kapusta pekińska, pomidor, papryka, rzodkiewka, kukurydza, oliwa z oliwek); IV: 2 kromki razowca: z masłem, pomidorem, papryką, rzodkiewką, pestkami dyni/ z masłem, jajkiem, papryką słodką w proszku; V: 2 spore kawałki ugotowanego kalafiora zalane bulionem + reszta sałatki z obiadu + serek wiejski lekki (100 g). Do picia: woda, herbata malinowa, rumianek. |
|
|
|
#3821 |
|
Przyczajenie
|
Kiedyś, daaawno temu wstawiłam swój jeden jedyny jadłospis i sama nie wiem dlaczego przestałam... Teraz chcę to kontynuować
Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady i wskazówki, bo jeszcze nie czuję się za pewnie w tej dziedzinie.Utrzymanie śniadanie: owsianka na mleku z dwoma świeżymi figami, łyżką siekanych orzechów włoskich i syropem klonowym II śniadanie: grahamka z Vege Pastą i papryką obiad: pierś z kurczaka z dynią, pomidorami i kaszką kus kus podwieczorek: homemade kisiel jabłkowy (jabłka, woda, mąka ziemniaczana, przyprawy), twarożek z jagodami goji kolacja: jajecznica na maśle ze szpinakiem, 2 tosty razowe Spojrzy ktoś?
|
|
|
|
#3822 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3823 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc wolę się nie wystawiać na takie pokusy ![]() Dzisiejsze R I owsianka (4 łyż mieszanki) z malinami, serkiem wiejskim i słonecznikiem, kawa II wielkie jabłko, jogurt naturalny Activia III krem z dyni (z selerem, pomidorem, marchwią, ziemniakiem i jabłkiem) 2 kostki gorzkiej, kawa IV jajecznica (z 2 jaj) z polędwicą sopocką, duży ogórek kiszony Wiem, że ilość nie powala, ale mam ostatnio tragicznie dużo nauki i zero ruchu, dochodzi stres, apetyt nie dopisuje ![]() ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
||
|
|
|
#3824 |
|
Zakorzenienie
|
R (takie se)
I Owsianka z musem jabłkowym i cynamonem II Domowe naleśniki ze szpinakiem i białym serem (bez tłuszczu, chudy ser) III Kromka ciemnego chleba z masłem orzechowym i dżemorem (zabijcie mnie, nie potrafię z tego zrezygnować ![]() IV serek wiejski lekki, duży pomidor Nie było II śniadania, gdyż wstałam późno a potem byłam zalatana na mieście i nie miałam nawet czasu pomyśleć o posiłku. |
|
|
|
#3825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ubzdurałam sobie, że jak teraz podbije kcal to trochę przytyję, a potem organizm się przyzwyczai. Ale w sumie nie jestem pewna czy dobrze rozumuje, no i nie wiem po jakim czasie mogę się spodziewać zatrzymania. Więc jeśli ktoś jest zorientowany w tym temacie to może skomentuje .
|
|
|
|
|
#3826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzie warzywa ? trochę szpinaku, jeden pomidor to za mało. I za mało białka - mięcho!
|
|
#3827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) i grzecznie czekają na swoją kolej (a sięgnę po którąś dopiero w weekend jak będę w TŻ), więc wszystko jest kwestią odpowiedniego podejścia . Zresztą, nawet jak zjesz raz na jakiś czas pół, a nawet i tą całą tabliczkę, to nie umrzesz . No i jakoś w Twoim jadłospisie są dziś 2 kostki czekolady, więc jednak potrafisz .Samego menu komentować nie będę jakoś szczegółowo, choć jest smaczne, no ale moim zdaniem niedużo tego. I dlaczego tak właściwie jesteś na R? Moje dzisiejsze U to tylko trzy posiłki, ale za to każdy sycący, a śniadanie i obiad to były naprawdę duże porcje - tak więc mimo sporych przerw między posiłkami nie byłam głodna. Wiem, że to nie jest najlepsze z rozwiązań, ale czasem wolę najeść się raz, a porządnie (zwłaszcza, jeśli mowa o plackach i makaronie ). Godziny oczywiście orientacyjne. Śniadanie (8:00)
Twarogowe pszenne placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym Obiad (13:00) Razowy żytni makaron z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, sosem pomidorowo-bazyliowym i fasolką szparagową Kolacja (19:00) 3 kromki ziarnistego razowca: 1. z camembertem ziołowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami 2. z serkiem Tartare ziołowym, sałatą, pomidorem i rzodkiewkami 3. z wędliną, żółtym serem, musztardą, sałatą i rzodkiewkami Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa, owocowa.
|
|
#3828 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Są u mnie dziś 2 kostki czekolady, bo jest gorzka (a taka mnie zasładza na długo), a bez niej żyć nie umiem Mleczną (a zwłaszcza tą z krwiodawstwa, z wiórkami ) pochłaniam na raz...Jestem na R, ponieważ w wakacje mimo duuużej aktywności fizycznej przytyłam i nie czuję się za dobrze w swoim ciele. Poza tym mam ostatnio naprawdę minimalną ilość ruchu i mam wrażenie, że jedząc normalnie, przytyłabym (wcześniej na U codziennie biegałam lub jeździłam na rowerze)
|
|
|
|
#3829 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Wśród gorzkich czekolad jest ogromny wybór do wypróbowania, ja nie widzę problemu! Jaką zazwyczaj jadasz? Niby masz małą ilość ruchu, ale piszesz, że stres i nauka. Tak naprawdę, to Twój jadłopsis redukcyjny jest dobry, ale dla osoby która miałaby sporo kg do zrzucenia. Tak mi się wydaje.
|
|
#3830 |
|
Raczkowanie
|
Poa alpina- swoim blogiem zainspirowalas mnie do poszukiwań gorzkich czekolad (takich min.70%)
|
|
#3831 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochę tego jest, więc przyjemnego odkrywania! Sama zastanawiałam się, czy nie zawęzić jakoś ram mojej kolekcji, ale nie umiem się zdecydować, bo za dużo smaków lubię
|
|
#3832 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze R!
śniadanie(6:30)- twaróg ok 200 g, 3 lyzki platkow owsianych, maliny i truskawki,slonecznik,siem ie lnianę. 2 śniadanie(11:30)-jablko,2 ciasteczka pelnoziarniste lu go-tak strasznie zmarzlam na uczelni,ze musialam dodać sobie jakiejś energii obiad(15;30) ryż basmati, kurczak w curry z groszkiem. podwieczorek(19:00)-sałatka taka kupna(kapusta kiszona),3 plasterki szynki drobiowej,serek wiejski. kolacja(21:30)-kawalki kurczaka z rożna(bez skórki) |
|
|
|
#3833 |
|
Zakorzenienie
|
martwi mnie to ze pierwsze co robi na przepustce to wkleja jadlospis na forum..
|
|
#3834 |
|
Raczkowanie
|
Wstawiam moje R/U:
I Kromka chleba pszennego posmarowana pesto z szynka drobiowa, salata, pomidorem, ogorkiem i rzodkiewka + kawa z mlekiem II Kawalek ciasta drozdzowego ze sliwkami III Zupa - krem z cukinii z niewielka iloscia makaronu pelnoziarnistego IV Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem Ocenicie dziewczyny?
|
#3835 |
|
Rozeznanie
|
Walcze o przytycie,jem smazone i tzn zaczelam takie mamine obiady,bo waga mi nie rosnie. Wplynie to na calulit,rozstepy itd?nie cwicze.
|
|
|
|
#3836 |
|
Rozeznanie
|
P
![]() I owsianko-orkiszanka gotowana na naturalnym mleku sojowym z dużą ilością domowej niesłodzonej "konfitury" ze sliwek, gruszek i siekanych orzechów + kawa parzona II kawał tortu - orzechowy biszkopt przekladany masą kokosową i powidłami śliwkowymi obsypany mielonymi orzechami i rodzynkami, gorzkie kakao do picia III kotlet schabowy na pieczonym mocnoczosnkowym puree z ziemniaków i zielonego groszku + marynowane podgrzybki, świeży sok jabłkowy IV twarożek z 2 paskami gorzkiej czekolady 70% V pieczona papryka nadziewana kaszą pęczak, zielonym groszkiem, grzybami, i parmezanem, posypana dużą ilością parmezanu z kapką rukolowego pesto i rukolą do picia: woda, herbata czarna, ricore, pokrzywa Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-10-02 o 11:51 |
|
|
|
#3837 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Choć dla mnie to i tak jest U No chyba, że chcesz przytyć z 2 kg i tort będziesz jeść codziennie Wszystko rewelacyjne! Dzisiaj akurat jadłam granat i tak sobie pomyślałam, że do tego twarożku z czekoladą ciekawie by się komponował, o kurczę, ale mi smaka zrobiłaś
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-02 o 12:21 |
|||
|
|
|
#3838 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale zainspirowałaś mnie, chyba poszukam jakichś ciekawszych smaków, tylko gdzie je dostanę? W marketach raczej ograniczony wybór...Kusi mnie ta studencka z jeżynami strasznie (uwielbiam wszystkie studenckie!), ale w centralnej Polsce raczej nie do dostania... ![]() Postaram się jadać więcej, dzisiaj od 6 rano jestem na nogach i się uczę (teraz mam pierwszą większą przerwę...), w domu, więc pojadam Zdrowo na szczęście, bo orzechy, jabłko, mrożone maliny...Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-02 o 12:55 |
||
|
|
|
#3839 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Prawda, w marketach jest największy wybór. Ja na zakupy czekoladowe w marketach najbardziej polecam Almę - duży wybór tych "lepsiejszych" firm - a tym samym spory przegląd gorzkich czekolad. Zawsze będąc w Almie muszę się powstrzymywać, żeby nie kupić za dużoOrzechy pomagają w nauce . Nie bez przyczyny mieszanka studencka nosi taką nazwę.
|
|
#3840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.

/mama zrobiła, a ja jadłam na mieście, więc będzie obiad na kolację
/

oceńcie proszę.
Jest zdrowo i kolorowo, a przy tym rzeczywiście redukcyjnie, powinnaś chudnąć na tym. Ile masz kilogramów do zrzucenia?

).
Jest ok, ale ten drugi posiłek mi tak trochę nie pasuje. Ja zjadłabym to np. z jogurtem. Może nie jest to wzorowy jadłospis na co dzień, ale przecież nie o to chodzi

) pochłaniam na raz...
: