Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2349 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-01, 21:51   #70441
pina258
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nie Raczej ofiary złej pielęgnacji i nagminnego czesania
To dla dobrego humoru i moje ofiary pondlinkuję. A to wczoraj tuż po odgnieceniu
W sumie racja. Pamiętam jak chodząc do szkoły podstawowej i rozczesując moje pseudo-loki dziwiłam się, że włosy dziewczyn są takie gładkie i proste, a moje nie Teraz już wiem Nawet dziewczyny nie wiecie jak jestem wam za to wdzięczna
Stary 2012-10-01, 22:00   #70442
Karmenka
Zakorzenienie

A mnie zastanawia, czy włosy, mimo, że mają podomykane łuski, nie są obciążone czymś, co je matowi - silikon, cokolwiek mogą się po prostu nie błyszczeć. Bo moja grzywka to zdrowe włosy, nie ma tam nic oblepiającego, a jak nie było połysku tak nie ma. Może to kwestia koloru.. Jest w miarę prosta, więc to nie wina skrętu. Jak nawinę włosy na palec, to owszem, jest połysk, ale właśnie, tylko, gdy są naprężone.
Stary 2012-10-01, 22:01   #70443
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość
Nakładam żel lniany(no musze przyznać że chyba rzeczywiście dużo, i robię taki bardzo gęsty ... no ale podobno nie można z nim przesadzić?)
Można. Tak samo jak ze wszystkim.
Cytat:
, a po pół godziny nakładam trochę pianki Isany pomarańczowej
Każda pianka ma polimer. Ten, po utracie swoich właściwości, kruszy się białymi płatkami mylonymi czesto z łupieżem.
Cytat:
któraś dziewczyna poleciła mi tak zrobić aby utrwalić 'pseudoskręt' (przyznam, że jest lepszy z pianką).
"Pseudoskręt"?
Porcję żelu lnianego można mieszać z porcją żelu sklepowego. Wówczas lniany ma większą moc. Spróbuj.
Cytat:
A kosmetyki których używam... jeżeli chodzi o szampon, to rozpoczęłam kurację Seboradinem (nie wiem czy to coś daje)
Kuracaj... szamponem? A zostawiasz go na co najmniej kilka minut na skórze? Bo jeśli nie, to nie ma szans na powodzenie kuracji.
Szampon ma myć. I tyle.
Chyba że mówimy o leczniczym, choćby przeciwłupieżowym. Wówczas działanie się rozszerza. Ale nie Sebo... może być Sebo, ale wcierka.
Cytat:
Kallos jest tragiczny
Dlaczego?
Cytat:
Nie wiem czy używam odpowiednich kosmetyków, Czy to wszystko pasuje do siebie, no ale. Początkująca jestem ^^
By stwierdzić, czy lniany zgrywa się zkosmetykami, musisz spisać zastosowany zestaw. Obserwować. Potem zmienić 1 element w zestawie. Obserwować. Porównywać. I tak dalej.
Inaczej sie nie dowiesz. A mnie spis też niestety niewiele powie, bo idzie właśnie o zestaw - tu kryją sie relacje.

Jednym okiem oglądam na Polsat Play program o Dolnym Śląsku i rozpaczam, widząc zdjęcia przygotowań Festung Breslau Koszmar...

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-10-01 o 22:04
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 22:02   #70444
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez DzierzbaCzarnoczelna Pokaż wiadomość
A nadaje się do czesania fal na mokro przed spłukaniem d/s?
.
moim zdaniem nie, chociazby dlatego, ze bardzo rozdrabnia mi skręt.
Mnie sie podobają takie fajne grube falo - loczki a po czesaniu zbyt gęstym grzebieniem czy szczotką robi sie taki efekt starej znoszonej trwałej
Cytat:
Tak, tak, tak! Zrobimy całą dokumentację i podlinkujemy z FAQ, by każdy móg znaleźć. I sie przestraszyć
poświęcę sie, chociaz na bank bedę to przeżywać jak mrówka okres - postaram sie na dniach pokazac jak wyglądają moje włosy po czesaniu TT na sucho i jaka drobnica sie robi po tej szczotce po czesaniu podczas d/s

będą straszaki

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 22:08   #70445
Eloe77

Cytat:
Napisane przez pina258 Pokaż wiadomość
W sumie racja. Pamiętam jak chodząc do szkoły podstawowej i rozczesując moje pseudo-loki dziwiłam się, że włosy dziewczyn są takie gładkie i proste, a moje nie
Cóż... każdy jest inny

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
A mnie zastanawia, czy włosy, mimo, że mają podomykane łuski, nie są obciążone czymś, co je matowi - silikon, cokolwiek mogą się po prostu nie błyszczeć. Bo moja grzywka to zdrowe włosy, nie ma tam nic oblepiającego, a jak nie było połysku tak nie ma. Może to kwestia koloru.. Jest w miarę prosta, więc to nie wina skrętu. Jak nawinę włosy na palec, to owszem, jest połysk, ale właśnie, tylko, gdy są naprężone.
a nakładałaś coś na grzywkę? Co z nią robisz? Czym myjesz? Moze za często dotykasz?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-10-01, 22:12   #70446
Elainetka
Raczkowanie

Cytat:
"Pseudoskręt"?
No bo te moje włosy takie... krzywe

Cytat:
Kuracaj... szamponem? A zostawiasz go na co najmniej kilka minut na skórze? Bo jeśli nie, to nie ma szans na powodzenie kuracji.
Szampon ma myć. I tyle.
Oczywiście że zostawiam. Tylko mam wrażenie, że leci mi po nim jeszcze więcej włosów niż przed tym, jak zaczęłam nim myć.

Cytat:
Dlaczego?
Robi mi się tragiczne sianko, nieważne, czy zostawię go na minutę, 10, godzinę, sam czy stuningowany. Miękkie, błyszczące, ale każdy włos w inną stronę, takie.. piórka. Rozprostowane. Nie wiem dlaczego ;(

Cytat:
By stwierdzić, czy lniany zgrywa się z kosmetykami, musisz spisać zastosowany zestaw. Obserwować. Potem zmienić 1 element w zestawie. Obserwować. Porównywać. I tak dalej.
Inaczej sie nie dowiesz. A mnie spis też niestety niewiele powie, bo idzie właśnie o zestaw - tu kryją sie relacje.
Eh... ciągle usiłuję to spisywać, tylko po paru dniach zaczynam zapominać
Elainetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 22:19   #70447
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
a nakładałaś coś na grzywkę? Co z nią robisz? Czym myjesz? Moze za często dotykasz?
Właśnie nic. Wiem, że jaśniejsze włosy słabiej odbijają światło. Ale dostaje takie odżywki jak całe włosy, jak mnie denerwuje, to ją po prostu podpinam zamiast cięgle dotykać i nie wiem. Po prostu jest matowa. Nie przeszkadza mi to, no ale zdrowe włosy powinny błyszczeć.

Myję odżywką/betainą kokamidopropylową co jakiś czas, czyli tak jak skalp i to co rośnie przy.
Może ją raz sls wymyje i zobaczę co będzie, może coś tam jest.

Edytowane przez Karmenka
Czas edycji: 2012-10-01 o 22:21
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 22:31   #70448
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Jak dla mnie z awokado albo morelowa. Żadna inna nie była równie dobra.
mam awokado, użyłam na razie dwa razy i szczerze mówiąc szału nie ma... ale więcej powiem za jakiś czas za to szczerze polecam olejek orzechowo-arganowy.

Cytat:
Moim zdaniem tu jest - nomen omen - pies pogrzebany.
Wysuszyć kręcone zwykłą suszarką, taką bez regulacji nawiewu i temperatury to sztuka. Próbowałam wielokrotnie i może kilka razy dałam radę.
Masz pewnie sporo racji, co prawda u mnie są obie regulacje, ale bardzo mi się spieszyło i w ogóle... nie tyknę suszarki przez najbliższe pół roku. i dłużej!

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 22:44   #70449
DzierzbaCzarnoczelna
Raczkowanie

Cytat:
To naturalne zjawisko Każda z nas przez to przechodziła. Cóż, na początku tak po prostu trzeba. Potem sporo przychodzi samo, naturalnie, jak nawyk po prostu.
A nie miałaś poczekać z cięciem przynajmniej miesiąc?
Wstaw zdjęcia tyłu.
Myślałam się wstrzymać z bardziej radykalnym cięciem, teraz chciałabym, żeby fryzjer nadał włosom ładniejszy kształt i delikatnie je wycieniował, bo obecnie wszystkie są prawie równej długości, a spód jest ścięty na prosto Doradź, kochana

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
moim zdaniem nie, chociazby dlatego, ze bardzo rozdrabnia mi skręt.
Mnie sie podobają takie fajne grube falo - loczki a po czesaniu zbyt gęstym grzebieniem czy szczotką robi sie taki efekt starej znoszonej trwałej

poświęcę sie, chociaz na bank bedę to przeżywać jak mrówka okres - postaram sie na dniach pokazac jak wyglądają moje włosy po czesaniu TT na sucho i jaka drobnica sie robi po tej szczotce po czesaniu podczas d/s

będą straszaki
Ja u siebie nie zaobserwowałam takiego rozdrobnienia, a grzebieniem naprawdę ciężko mi się czasem rozczesać. Chociaż spróbuję następnym razem, może okaże się, że będzie fajniej
Doceniamy Twoje poświęcenia dla dobra naszej zakręconej społeczności
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a2.jpg (22,0 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg a1.jpg (20,9 KB, 44 załadowań)

Edytowane przez DzierzbaCzarnoczelna
Czas edycji: 2012-10-01 o 22:48
DzierzbaCzarnoczelna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 23:13   #70450
Lara1980
Raczkowanie

TT ?
A proszę bardzo. Dziś użyłam (hennowanie). Oto sianko do oglądania.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0243.jpg (51,0 KB, 61 załadowań)

http://www.pamietnik-malkontentki.blogspot.com mój misz-masz

Schudłam 24 kg i trzymam wagę
Lara1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 23:32   #70451
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pina258 Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy O znalazłam jeszcze jedną fotkę moich zaniedbanych loków Koszmar nie ?
Puchatki ale widać, że śliczne być mogą

A olej rycynowy to z apteki olejek rycynowy?

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 00:42   #70452
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
A olej rycynowy to z apteki olejek rycynowy?
a jakoś nigdy nie widziałam nazwy "olejek rycynowy"
nie wiem czemu tak mówimy zawsze na butelce jest chyba "olej"

o dziwo olej rycynowy nie ma rycyny
Cytat:
Napisane przez Lara1980 Pokaż wiadomość
TT ?
TT- Tangle Teezer (szczotka)

oj no sianko, ale to tylko po hennie tak
rudziaczek troszkę, ja próbuję się pozbyć rudości i nie idzie
dzisiaj próbowałam płukanki z szałwii, bez efektu i chyba prostuje

musze kupić żel joanny (po bielendzie jakaś bida ze skrętem ) ale włoski bardziej miękkie
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 01:29   #70453
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
a jakoś nigdy nie widziałam nazwy "olejek rycynowy"
nie wiem czemu tak mówimy zawsze na butelce jest chyba "olej"

o dziwo olej rycynowy nie ma rycyny
A ja tak mówię, bo on w małej buteleczce jest taki olejek w porównaniu do butli z olejem jeśli to o ten chodzi

A czy jeśli smarowałam nim rzęsy i piekły mnie po nim oczy to znaczy, że na skórę głowy też nie powinnam go używać, bo jestem uczulona?

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 08:03   #70454
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Przesadziłas ze wszystkim:
olej lniany się nie wchłania,
Garnier AiK jest wysoko emoleintowy i ma seha, które... się nie wchłania,
Hegron to odzywka, a nie szampon (gdyby był szampon, to już by było lepiej)
maska Alterra GiA nie jest co prawda ciężka, ale różnie może się spisać
zielony Biedras ma i shea - nie wchłania się - i wazelinę - tym bardziej się nie wchłania.
Zobacz sama, jak dużo naraz. Jeśli chcesz tak bogato, daj szampon. I to przynajmniej z betainą kokamidopropylową!
No to ładną sobie masakrę przygotowałam. A byłam święcie przekonana, że odżywka Hegron może służyć do mycia, gdzieś to wyczytałam i dlatego ją kupiłam. Tam raczej nie bardzo ma co odżywiać włosy.
Wczoraj zanim napisałaś tego posta, chciałam to wszystko zmyć... tym samym Hegronem. Myje i myje a tu nic, włosy tępe, koszmarne... zużyłam pół butelki próbując domyć... w końcu jak dotknęłam włosów przy skórze i się okazało, że one są kompletnie oblepione a nie domyte, to wzięłam Joaśkowy szampon i poszło. Ale ulga))

Zrobiłam sobie "Twoją" kurację potem: Artiste różowa i wysuszenie suszarką. Potem spłukałam całość i dałam Garnier AiK na prawie godzinę, potem jak zwykle odrobina Joaski b/s.
Włosy szczotki nie widziały, odciskane w koszulkę bawełnianą, nie dotykane dopóki nie wyschły (mój mąż ma absolutny zakaz dotykania włosów, gdy schną). I już podczas schnięcia wierzchnie warstwy formowały się w puchata aureolkę(( Znów coś zrobiłam nie tak?
Końcówki dopiero dziś musnęłam babydreamem mamowym...
Cytat:

Tu zawsze w dłuższym czasie sporo da olejowanie. Regularne.
Olejuję zawsze przed myciem, czyli co drugi dzień. Olejem lnianym, babydreamem mamowym (raz), oliwą (raz), olejem z orzechów laskowych. Mam jeszcze krem biedronkowy do przetestowania, olej ryżowy, olej sezamowy i alterrę migdałową.
Zamierzam jeszcze kupić olej kokosowy. I arganowy na końcówki.
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 09:19   #70455
martysek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A Morela z Cyntryną? Przypomina Morelkę Alterry?
Chatul, tej jeszcze nie używałam. Dziś spróbuję.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 09:39   #70456
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
A ja tak mówię, bo on w małej buteleczce jest taki olejek w porównaniu do butli z olejem jeśli to o ten chodzi
przyjęło sie nazywać oleje roślinne "olej" i olejki eteryczne "olejek", chociaz to bardziej zwyczajowe bo po angielsku i tak wszystko "oil"
Cytat:
A czy jeśli smarowałam nim rzęsy i piekły mnie po nim oczy to znaczy, że na skórę głowy też nie powinnam go używać, bo jestem uczulona?
raczej podrażnia niz uczula, mysle ze mozesz spróbować go na skore

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 10:12   #70457
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
efekt starej znoszonej trwałej
świetne określenie
Cytat:
poświęcę sie, chociaz na bank bedę to przeżywać jak mrówka okres
będziemy dozgonnie wdzięczne!
Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość
No bo te moje włosy takie... krzywe
czyli jak nic kręcone!
Cytat:
Oczywiście że zostawiam. Tylko mam wrażenie, że leci mi po nim jeszcze więcej włosów niż przed tym, jak zaczęłam nim myć.
Może za mocno trzesz?
Cóż, jestem sceptyczka, jeśli idzie o działanie szamponu jakiekolwiek inne niż myjące, więc trudno mi się ustosunkować bez negatywnego nacechowania.
Cytat:
Robi mi się tragiczne sianko, nieważne, czy zostawię go na minutę, 10, godzinę, sam czy stuningowany. Miękkie, błyszczące, ale każdy włos w inną stronę, takie.. piórka. Rozprostowane. Nie wiem dlaczego ;(
A która wersję masz, bo jest kilka...
Trudno posądzać proteiny mleka, bo tych jak na lekarstwo, ale to dość prawdopodobne, ze własnie na nie tak reagujesz.
Masz doświadczenia z jakąkolwiek inną odżywką zawierająca proteiny? Jakie?
Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Właśnie nic. Wiem, że jaśniejsze włosy słabiej odbijają światło
Prawda.
Cytat:
Ale dostaje takie odżywki jak całe włosy, jak mnie denerwuje, to ją po prostu podpinam zamiast cięgle dotykać i nie wiem. Po prostu jest matowa. Nie przeszkadza mi to, no ale zdrowe włosy powinny błyszczeć.
Też prawda, choć może... a nie myjesz jej aby, gdy wydaje Ci się obciążona? Sporo osób tak robi - nie myje całych włosów, tylko samą grzywkę, by była świeża.
A jaką masz cerę?
Cytat:
Myję odżywką/betainą kokamidopropylową co jakiś czas, czyli tak jak skalp i to co rośnie przy.
Może ją raz sls wymyje i zobaczę co będzie, może coś tam jest.
Jeśli nakładasz dokładnie to samo, co na włosy, to nie powinno być. Zresztą silikon ma dawać połysk a nie mat, więc to mało prawdopodobne. Stawiam na coś z buzi i na jej jednak większe zniszczenie niż pozostałych włosów. W końcu to grzywka.
Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
mam awokado, użyłam na razie dwa razy i szczerze mówiąc szału nie ma... ale więcej powiem za jakiś czas za to szczerze polecam olejek orzechowo-arganowy.
Powiadasz?
Lubię awokado po basenie Na długo, przynajmniej półtorej godziny.
Cytat:
Myślałam się wstrzymać z bardziej radykalnym cięciem, teraz chciałabym, żeby fryzjer nadał włosom ładniejszy kształt i delikatnie je wycieniował, bo obecnie wszystkie są prawie równej długości, a spód jest ścięty na prosto Doradź, kochana
Ponieważ cięłaś niedawno, trzymałabym się raczej niecięcia, ale odczekania, jak się zachowają. Jeśli jednak musisz...
W załączniku zdjęcie, ile warstw bym widziała.
Jednak to powinno być zrobione na sucho, a nie wiem, czy którakolwiek fryzjerka to zrobi
Cytat:
Chcę taki kolor
Cytat:
Nie. To może oznaczać, że trafiłaś sobie do worka spojówkowego.
Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
No to ładną sobie masakrę przygotowałam. A byłam święcie przekonana, że odżywka Hegron może służyć do mycia, gdzieś to wyczytałam i dlatego ją kupiłam. Tam raczej nie bardzo ma co odżywiać włosy.
Bo to jest odżywka do mycia, ale nie w tym zestawie.
Pamiętaj, że mycie odżywką po oleju stawia pod znakiem zapytania nakładanie odżywki d/s (trzeba mieć superhiper wysoką porowatość albo bardzo zniszczone włosy, by to przetrwały w świeżości). Tymczasem zafundowałaś obciążenie jak talala.
Cytat:
Zrobiłam sobie "Twoją" kurację potem: Artiste różowa i wysuszenie suszarką. Potem spłukałam całość i dałam Garnier AiK na prawie godzinę, potem jak zwykle odrobina Joaski b/s.
I jak? I jak? Możesz tez zrobić kurację na noc. Rano zmywasz.
Cytat:
I już podczas schnięcia wierzchnie warstwy formowały się w puchata aureolkę(( Znów coś zrobiłam nie tak?
A pogoda? A czas ugniatania? A kiedy dokładnie poszła Joaśka?
Nie było zabezpieczenia olejem, był ostry szampon - to też może powodować puch albo piórkowanie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a1.jpg (22,1 KB, 53 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-10-02, 10:31   #70458
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
no to ciachamy!
Sama się już niesamowicie cieszę na olejowanie Musiałam je odstawić na lato, ale już wkrótce znów zacznę

jeśli porobię analizy, to może...
Zaraz poczytam
Ciachałam miesiąc temu zaczekam jeszcze trochę...
Zapasy olejowe muszę zużyć

Sama analizujesz widzę ja nie potrafię, więc nie pomogę

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 10:58   #70459
martysek
Zadomowienie

Nie wiem, czy czytałyście o wycofaniu partii żelu BD http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll...IE%2F121009972
Stary 2012-10-02, 11:04   #70460
cyferki
Raczkowanie

Cytat:

Bo to jest odżywka do mycia, ale nie w tym zestawie.
Pamiętaj, że mycie odżywką po oleju stawia pod znakiem zapytania nakładanie odżywki d/s (trzeba mieć superhiper wysoką porowatość albo bardzo zniszczone włosy, by to przetrwały w świeżości). Tymczasem zafundowałaś obciążenie jak talala.
No widzisz, a jednak, gdy myłam Balsamem Pottersowym to się sprawdzało. Zawsze miałam domyte włosy i nie obciązone.
Co i jak stosowałam zapisuję w wizazowym blogu - żeby mi było łatwiej obserwowac pielęgnację.
Cytat:
I jak? I jak? Możesz tez zrobić kurację na noc. Rano zmywasz.
A pogoda? A czas ugniatania? A kiedy dokładnie poszła Joaśka?
Nie było zabezpieczenia olejem, był ostry szampon - to też może powodować puch albo piórkowanie.
Byłam w domu, za oknem pochmurno, ale w domu mam raczej standardową wilgotność, włosy schły 5 godzin a te od spodu do rana - czyli jak zawsze. po spłukaniu odżywki zawinęłam włosy w koszulkę na 3 minuty, nałożyłam Joaśkę i znów zawinęłam na chwilkę - zależało mi, żeby wyschły dość dobrze zanim pójdę spać.
Dziś są sianowate
Jutro po powrocie z pracy - olejowanie orzechem laskowym. I mycie facelle (na hegrona się gniewam).

Dzięki Eloe, że masz do mnie cierpliwość
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 13:50   #70461
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
A nadaje się do czesania fal na mokro przed spłukaniem d/s?

Po ponownym umyciu jest kiepskawo z kręceniem, boki się ładnie zwijają, a tył i środek lekko pokrzywiony :/ cięcie jest to dopracowania przez fryzjera, bo wszystko poszło na prosto na razie

Dziękuję za wsparcie, ten okres przejściowy jest dla mnie bardzo męczący, myślę o włosach 24h na dobę, jak im tu jeszcze pomóc, czytam i czytam, aż ciężko mi się oderwać do naprawdę istotnych spraw i obowiązków

Okej, powodzenia i miłej nauki Co studiujesz?

Zjawiskowe!

Świetna zmiana! Przepiękne loczki

Małpo! Na pewno je kręcisz lokówką i nas okłamujesz! Jejku, jak Ci zazdroszczę, przepięknie się kręcą

Dziewczyny, najprawdopodobniej idę jutro do fryzjera się wycieniować. Nie mam tylko pojęcia jak mocno, możecie coś doradzić dla raczkujących fal? Przejrzałam wątek o cięciu, ale nie dowiedziałam się nic konkretnego.
a wiesz, że ja to dzisiaj w szkole słyszałam
a na obozie dziewczyny chciały zrobić nalot na mój pokój w poszukiwaniu lokówki

Cytat:
Napisane przez Kath83 Pokaż wiadomość
Dziękuje. W takim razie na pewno poproszę o różową.
Jeszcze pokaże wam moje włosy z dziś rana po reanimacji, myte wczoraj. Zdjęcia robione z komórki wiec jakoś taka sobie. Chciałabym aby kiedyś kręciły się od samej góry a nie od połowy.
super włosy

Cytat:

Ja u siebie nie zaobserwowałam takiego rozdrobnienia, a grzebieniem naprawdę ciężko mi się czasem rozczesać. Chociaż spróbuję następnym razem, może okaże się, że będzie fajniej
Doceniamy Twoje poświęcenia dla dobra naszej zakręconej społeczności
skręcają się bardziej niż ostatnio
jest bardzobardzo fajnie!

chodzi za mną jakaś zmiana, kolor, cięcie... może grzywka? ale tu już prostownica obowiązkowa
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 15:10   #70462
201801220933
Konto usunięte

Czeeeść. Zaopatrzyłam się dzisiaj w maskę BingoSpa z shea i algami. Pomyśleć, że przedwczoraj byłam po nią w tesco i zastałam tylko szampony tejże firmy, a dzisiaj zachodzę po zakupy spożywcze i... stoi w wielkim półkilowym opakowaniu. Jestem podniecona, bo dzisiaj pierwszy raz chcę zastosować metodę omo - narazie jeszcze z szamponem BD. Trochę tylko się boję, że gdy potrzymam maskę jakąś godzinę i potem tylko spłuczę, włosy mi się rozprostują.
Moje obawy są w pełni uzasadnione, ponieważ zawsze gdy po umyciu stosowałam nawet lekkie odżywki d/s (np. poters aloes i jedwab) potem nie mogłam sobie poradzić z błyszczącymi, acz prostymi strąkami (nie było to obciążenie, po prostu włosy wisiały smętnie i nijak nie chciały się kręcić, wyjątek spośród tego typu odżywek stanowiła wycofana isana stosowana po myciu...)Potem przez wiele dni się z tym męczyłam, wyglądały jakby było ich dwa razy mniej niż normalnie, nie chciałam tak wychodzić z domu i w końcu w desperacji podcięłam niepotrzebnie włosy.
Nie wiem jak wy to robicie, że włosom wystarczy spłukanie odżywczej maski i nadal się kręcą. Moje chyba nie nadają się do tych metod.. :/

Nie wiem, co powinnam zrobić. Najbezpieczniej u mnie używać masek na 1-1,5h a potem zmyć je szamponem i potem nałożyć ..isanę z babassu. Wtedy moje włosy ukłądają się najlepiej.
Nie chcę wylądować jutro rano ze smętnymi strąkami, bo muszę wyjśc przed 8. :/

Dzisiaj moje włosy były koszmarne w związku z tym wyprostowałam je. Nałożony wczoraj żel mrożący Joanny nie potrafił zgrać się z włosami i wyszedł lepiący się puch z posklejanymi tu i ówdzie pasemkami, dlatego też musiałam użyć prostownicy by jakoś wyglądać. Włosy prostowałam rano, po 10 minutach od wyjścia były już pozbijane w strąki, które sprawiały wrażenie kompletnie zaniedbanych, jaśniejący kolor jeszzce dopełnił ten efekt. :/
Dodatkowo po ostatnim nałozeniu olejku Sesa na skalp wypadło mi wiele włosów, które utworzyły gruby pukiel. Tak, wiem że to normalne, jednak ja nie mogę do tego dopuścić, mam długie włosy i nie zadowoli mnie jeśli wiele mi ich wypadnie, po to by rosły nowe, bo to poprostu poskutkuje mniejszą ilością włosów, które od połowy długości i tak są już piórkowe. Kryzys włosowy trwa. Tylko Jantar jest moim pewnikiem.
Czasem mam wrażenie, że u mnie dbanie o włosy kompletnie nie ma sensu... Są strasznie kapryśne. Chciałabym, aby były piękne, ale im bardziej kombinuję tym jest gorzej.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-10-02 o 15:18
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 15:34   #70463
martysek
Zadomowienie

Niusia, na Twoim miejscu najpierw oczyściłabym włosy szamponem z sls. Pod żel mrożący z Joanny spróbuj nałożyć żel lniany. Jeśli po olejowaniu wypadło Ci duzo włosów, następnym razem nie nakładaj oleju na skórę głowy.
Stary 2012-10-02, 15:53   #70464
201801220933
Konto usunięte

Olejuję włosy i skórę głowy od dawna, ale dopiero teraz, gdy nałożyłam sesę trzeci raz wypadł w sumie cały pukiel. Mało mi świetnego porostu i zagęszczenia po Jantarze i dodałam sesę... Ostatnio babcia powiedziała mi, że na przy nasadzie zrobiło mi się, aż za dużo włosów.. rzeczywiście trudno mi ogarnąć włosy od nasady + jakieś 10 cm, co dziwne włosy w ten sposób zagęściły się właściwie w górnych partiach od skroni do czubka głowy, w okolicach potylicy nie wcierałam na początku jantara tak dokładnie. Więc może nie jest tak źle i nie warto kombinować tylko trzymać się planu
Po mrożącym moje włosy przypominały watę cukrową zarówno pod względem lepkości i wyglądu, czegoś tak koszmarnego dawno nie miałam na głowie, nawet po przypuszczalnie odpowiednim czasie schnięcia wszystko się lepiło mimo, że żelu nałożyłam wyjątkowo mało w porównaniu np z bielendą czy artiste.
Cóż nie mam zamiaru dzisiaj nigdzie wychodzić, więc spróbuję metody omo, położę ten olejek na długość, potem umyję szamponem i bingo na godzinę, następnie płukanka kawowa. Oczywiście przed olejowaniem oczyszczę włosy szamponem, tak jak radzisz. Jestem podekscytowana co z tego wyjdzie. Jak będzie klapa umyję włosy wieczorem i rano uformuję w fale sprawdzonym żelem z bielendy. Trzymajcie kciuki za moje włosy.
Nie sądziłam, że kiedykolwiek poczuję posmak ryzyka nakładając maskę na włosy.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-10-02 o 16:04
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 16:26   #70465
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
TT ?
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

TT- Tangle Teezer (szczotka)
Malina, zrozumiałam, że Lara pokazuje efekt po TT, a nie pyta co to TT. Dziś użyła TT, bo hennowała. Czy tak?

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 16:29   #70466
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
No to ładną sobie masakrę przygotowałam. A byłam święcie przekonana, że odżywka Hegron może służyć do mycia, gdzieś to wyczytałam i dlatego ją kupiłam. T
Jasne, że odżywka Hegron może służyć do mycia. Ja nią myłam włosy

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Chatul, tej jeszcze nie używałam. Dziś spróbuję.
Zdaj potem relację
Stary 2012-10-02, 17:48   #70467
e_liska
Raczkowanie

GG do e_liska

A ja właśnie wczoraj umyłam włosy Hegronem i dzisiaj mam taki przyklap, że hej Ogólnie są nawilżone, ale wiszą smętnie i do niczego się nie nadają. Plusem jest to, że pojawiło się kilka rulonów za uszami Niemniej, dzisiaj kolejne mycie, właśnie siedzę z maską z żółtka którego moje włosy dotychczas nie tolerowały, ale postanowiłam dać mu jeszcze szanse, a nóż widelec tym razem mi przypasuje
Stary 2012-10-02, 18:09   #70468
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Szukalam w calym miescie Jantara w aptekach, drogeriach, zielarskich nigdzie nie znalazlam wiec wczoraj zamowilam przez internet a dzis przechodzilam przez miasto i byla drogeria w ktorej nie szukalam Jantara bo stwierdzilam ze i tak go nie bedzie ale cos mnie podkusilo i weszlam tam no i byl Jantar i takim to sposobem bede miec 2 hahaha :P bo nie moglam sie oprzec zeby go nie kupic i juz nie wyprobowac :P
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 19:14   #70469
martysek
Zadomowienie

Chatul, pierwsze wrażenia - podobny zapach i konsystencja. Włosy jeszcze mokre, bo dopiero umyte. Dam znać, jak wyschną.
Stary 2012-10-02, 19:25   #70470
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Chatul, pierwsze wrażenia - podobny zapach i konsystencja. Włosy jeszcze mokre, bo dopiero umyte. Dam znać, jak wyschną.
Dzięki wielkie Czekam na koleje doniesienia
Cały czas mnie kuszą odżywki Alverde…

A z szamponami miałaś jakąś styczność? Chodzi mi głównie o szampon z kofeiną.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości