|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
![]() Tortu, choć nie był mulasty i słodki, było sporo i dlatego juz nie dałam rady nic oprócz kakao. Oo tak, granat by pasował z pewnością. To szamaj na zdrowie! ![]() I dzięki za zerknięcie ps Alma rulez w kwestii czekolad i innych lepsiejszych rzeczy
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-10-02 o 13:37 |
|
|
|
|
#3842 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze U/P (?):
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) posypana cynamonem i przyprawą korzenną, z garścią winogrona z działki, orzechami, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi + jabłko + kawa zbożowa; II: jabłko + nektarynka + kefir; III: spora ilość samej fasoli z fasolki po bretońsku (potrawy nie lubię, dlatego stałam nad garnkiem i podjadałam tylko fasolę ) + pół woreczka kaszy gryczanej z ok.1/3 brokuła i sporą ilością kukurydzy konserwowej + jajko sadzone (na oliwie w oliwek);IV: 2 kromki razowca: obie z masłem, pomidorem, ogórkiem konserwowym, papryką i rzodkiewką + cappuccino; V: serek wiejski lekki (150 g): połowa na kromce razowca z rzodkiewką/ połowa wymieszana z cynamonem. Do picia: woda, herbata malinowa, zielona herbata, melisa. Może ktoś zerknąć? Wiem, że daleko mi do ideału... Jutro idę na badania krwi i może wyniki dają mi porządnego kopa do walki nad sobą |
|
|
|
#3843 |
|
Przyczajenie
|
Utrzyyymanie:
Śniadanie: Jajecznica na maśle z szynką i pomidorem; bułka dyniowa z masłem i roladą ustrzycką; kawa z mlekiem. Śniadanie2: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, rolada ustrzycką, ogórkiem i sałatą; jabłko. Obiad: Ryż z sosem pieczarkowym i kurczakiem; szklanka soku 100% jabłkowego. Deser /godzina po obiedzie.. /: Domowa, duża drożdżówka z cynamonem; kawa z mlekiem. Kolacja: Kromka podłużnego chleba z masłem, serem pleśniowym i szynką; gorzkie kakao na mleku.
|
|
#3844 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
I owsianka (4 łyżki płatków, jedna otrąb, banan, ok. 100 g serka homo, łycha domowego dżemu porzeczkowego, trochę miodu) II grahamka z masłem, sałatą, szynką, pomidorem i papryką; jabłko, kawa z mlekiem i łyżeczką cukru III pieczony łosoś z makaronem pełnoziarnistym i miską sałaty z dodatkami jabłko IV jajecznica z dwóch jaj z szynką na maśle, papryka cała
|
|
#3845 |
|
Przyczajenie
|
Uuutrzymanie:
Śniadanie: Jajecznica (2 jaja) na maśle; z pomidorem i szynką; bułka dyniowa z masłem i roladą ustrzycką; kawa z mlekiem. Śniadanie2: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, roladą ustrzycką, sałatą i ogórkiem; jabłko. Obiad: Ryż z sosem pieczarkowym i kurczakiem; szklanka soku jabłkowego 100%. Deser /godzina po obiedzie.. /: Duża, domowa drożdżówka z cynamonem; kawa z mlekiem. Kolacja: Podłużna kromka chleba słonecznikowego; z masłem, serem, szynką i papryką; gorzkie kakao na mleku.
|
|
#3846 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lindt produkuje moje ukochane czekoladki- takie czerwone kuleczki, nie pamiętam nazwy, ale zawsze są na święta ![]() ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
Po pyszne jadłospisy na P odsyłam Cię do Milki (odkop sobie też menu Ervishy z czasów tycia). Są ilościowo i jakościowo idealne, więc nic tylko czerpać. Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|||
|
|
|
#3847 |
|
Zakorzenienie
|
U
I serek naturalny z mrożonymi malinami, bran flakes, granolą czekoladową, pestkami dyni i słonecznika II 2 podwójne tosty z chleba tostowego pełnoziarnistego z serem brie i papryką, jajko gotowane na miękko III Micha risotto z ryżu basmati z dzikim z pieczarkami, oliwkami, groszkiem, kukurydzą w sosie sojowym IV 4 duże pierniki z Lidla (te z 500g opakowania), cytryna (zamuliłam się tymi piernikami a cytrynę bez cukru lubię) potem po jakimś czasie budyn waniliowy z wiśnami z kompotu V pewnie 4 kromki razowego z pasztetem wegetariańskim, orzeszki ziemne
|
#3848 |
|
Zakorzenienie
|
dance makabre, dzięki
prawda jest taka, że sobie za dużo pozwalam w inne dni i tyle, wygodniej mi napisać U/R i mieć grzeszki, niż po 3 dniach kończyć czyste R ale mam niedużo do zrzucenia, więc mogę sobie troszkę pofolgować
|
|
#3849 |
|
Rozeznanie
|
dance makabre dzięki za uznanie
![]() to wrzucę jeszcze dzisiejsze P I omlet z wędzonym łososiem i bazylią podany z domowym ajwarem i posypany startym pecorino romano + kawa parzona II domowe croissanty - z farszem z kapusty a'la kapuśniaczek / fetą, rukolą i pomidorkami cherry + koktajl orzechowo-kakaowo-bananowy III papryka nadziewana pęczakiem, mięsem, zielonym groszkiem, serem cambozola i pieczarkami zapiekana pod dodatkowym serem ![]() deser: kakaowy krem z awokado z granatem IV jabłko nadziane masłem z wiórków kokosowych zapiekane w kruchym cieście, ricore V chleb orkiszowy z makrelą i szczypiorkiem / krewetkami w kremowym sosie z pesto i pomidorkami cherry x2 do picia ponadto: woda, pokrzywa, herbata ziołowa Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-10-02 o 18:38 |
|
|
|
#3850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie rozumiem wpychania w siebie jedzenia na siłę i na zegarek.. zawsze masz dokładnie 5 posiłków, a nie wmówisz mi że na przykład odczuwasz głód po II śniadaniu..albo po podiweczorku żeby jeszcze 4 kromy chleba zjeśc. no i papryka to jedyne warzywo w Twoim menu.. bo groszku i kukurydzy to nie będę wliczać |
|
|
|
|
#3851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3852 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzisiejsze R: I owsianka budyniowa (4 łyż mieszanki + łyżka proszku + łyżeczka fruktozy) z malinami II kromka żytniego z polędwicą i papryką; jabłko; garść orzechów; pasek gorzkiej czekolady; garść malin mrożonych; plaster twarogu chudego z domowym dżemem niskosłodzonym (rozłożone w czasie, pojadane przy nauce) III wielka miska kremu z brokułów 1 ptasie mleczko IV jajecznica z 2 jaj z pomidorem i cukinią Nie jestem zadowolona Kalorycznie pewnie nie przekroczyłam normy, ale nie podoba mi się ten milion przekąsek zamiast normalnego II śniadania...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
|
|
|
|
#3853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie - nie jem z zegarkiem w ręku Po trzecie - co 3-4 godziny sama robię się głodna, odczuwam ssanie czy głód, a nawet jeśli nie to jak mam na coś ochotę to to jem Po czwarte - jem też pomidory, ogórki, fasolkę, soczewicę (we wcześniejszych moich jadłospisach o nich pisałam) Po piąte - każdy normalny człowiek odczuwa głód i odczuwam go i ja, poza tym jem to na co mam ochotę i kiedy chcę. Nie rozumiem o co Ci chodzi. Każdy ma inne zapotrzebowanie na kalorie. Poza tym gdybym jadła mniej to bym chudła a tego nie chce. I np. dzisiaj co to te 4 pierniki i cytryna na na IV posiłek???? Takimi piernikami nie da się najeść
|
|
#3854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Każdy odczuwa głód w innych odstępach czasu, ja także po 3-4h od posiłku jestem głodna. Poza tym pasztet wegetariański także powstał z warzyw, prawda?
|
|
|
|
#3855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3856 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3857 |
|
Zadomowienie
|
moje dzisiejsze utrzymanie/luźna redukcja. Pół dnia na studiach, pół w biurze.
śniadanie: jajecznica z dwóch jaj ze szczypiorkiem, kromka razowca ze słonecznikiem z pastą z avocado, z pomidorkiem drugie śniadanie(na uniwerku) - twarożek domowy Piątnicy z borówkami, garść migdałów, duża brzoskwinia lunch: zupa marchwiowo-dyniowa z imbirem, z podprażonymi pestkami dyni i słonecznika cappuccino na mieście obiado-kolacja: sałatka z grillowanych warzyw (cukinia, papryka, bakłażan), grillowaną piersią kurczaka i kaszą pęczak. |
|
|
|
#3858 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3859 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3860 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale najbardziej wkurza mnie fakt, że w każdym kraju mają inny asortymentDzisiejsze U
Śniadanie: twarogowe pszenne placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym Do kawy: kawałek babki waniliowej; granat Obiad: mięso z udźca indyka w oliwie i przyprawach, z kaszą kuskus, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą Przekąska: jabłko Kolacja: 3 kromki ziarnistego razowca 1. z camembertem pieprzowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami 2. z serkiem kozim, sałatą i rzodkiewkami 3. z wieprzowym pasztetem z żurawiną, sałatą i pomidorem Do picia: woda źródlana, kawa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, herbaty: 2x zielona, ziołowa.
|
|
#3861 |
|
Przyczajenie
|
Utrzymanie
śniadanie (8:00): kasza jaglana na mleku z masłem, pietruszką, jabłkiem, suszoną żurawiną i masłem orzechowym II śniadanie (11:15): grahamka z twarożkiem i papryką obiad (14:30): pełnoziarnisty makaron z dynią i papryką w cynamonowym sosie podwieczorek (17:00): śliwki (z pół kilo :O), garść orzechów włoskich (w sumie ze trzy garście )kolacja (19:00): biszkoptowy omlet z puree dyniowym i prażonymi pestkami dyni Tym razem dodałam ORIENTACYJNE godziny, bo z tym trochę jest problem (akurat nie dzisiaj, bo dzisiaj na 9, ale jak mam na 7, to między śn a II śn jest za duża przerwa...). Poza tym dodam, że rano i wieczorem zawsze piję ŁYŻKĘ OLEJU LNIANEGO, to tak zdrowotnie. Nie wiem czy ważne, no ale jakiś tam wpływ na resztę jadłospisu ma ![]() Looknie ktoś?
|
|
|
|
#3862 |
|
Rozeznanie
|
PPP
sniadanie jajka gotowane 2 kroma razowego 4 plastry sera swojskiego bialego pol litra mleka z kasza manna i migdalami II serek homogenizowany waniliowy obiad talerz zupy ieczarkowej zabielanej z makaronem+jakies 2 garscie makaronu ugotoanego z twarogiem babcinym i musem malinowym podwiecorem misecka orzechow wloskich kolacja tost z dwoch kromek razowca z dwoma plastrami sera zoltego,ogorem konserwowym i cebula +etchup kroma razowca z 2plastrami poledwicy,serem,pomidorem kroma razowego z polowa serka moj ulubiony i pomidorem |
|
|
|
#3863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3864 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze słabe R - uczelniano - zabiegane
1. Owsianka na mleku z winogronami 2. serek homo, jabłko, garść mieszanki orzechowo - kokosowo - jakiejśtam ![]() 3. Pół woreczka kaszy jęczmiennej z kurczakiem duszonym w sosie serowo-jogurtowo-ziołowym (dziwny twór mi wyszedł), pomidory, papryczki i inne warzywka 4. serek wiejski lekki z dodatkiem ziół, 2 kostki gorzkiej czekolady 5. No i tu klapa - kroma razowca z serem żółtym, plasterkiem indyka i sosem tao tao Nie wiem nawet, czy to dozwolone na redukcje, ale było pyszne |
|
|
|
#3865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie OK(komentarze na niebiesko)..nie wiem czemu dostałaś negatywną ocenę powyżej widać, że się starasz, dojadasz, wypełniasz, zapełniasz- w zdrowy, rozsądy sposób. Pewnie chodzi o dużą ilość nabiału na koszt białka z mięsa/ryby ale wiadomo, ze różnie to bywa- czasem jest cały dzień 'pikantno-mięsny', czasem 'słodko-mączny' itp..Jesteś na P, a to jest etap-droga do U, normalnego, stałego, zdrowego ale luźnego odżywiania jak juz poczujesz sie pewniej- zwiększ 2 śniadanie i podwieczorek, i wrzuć coś jeszcze zaraz przed snem Dziewczyny
|
|
|
|
|
#3866 |
|
Zadomowienie
|
to ja z wczoraj U
Śniadanie: owsianka z kaszą manną, mascarpone i masłem orzechowym - po łyzeczce, płatkami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi, kawa W szkole: 2/4 paczki (jakieś 50g) śliwek suszonych, kilka winogron Obiad: panierowana w jajku, bułce tartej i otrębach smażona na oliwie mozzarella (cała kulka), do tego ketchup i pomidor Potem: kakao Kolacja: filet z ryby białej 200g zapieczony pod serem żóltym i szpinakiem, kilka plastrów camemberta Tak, lubię sery, tak, jem trzy posiłki i dwie małe przekąski, jem tak, jak mówi mi organizm, uprzedzając pytania.
Edytowane przez whiness Czas edycji: 2012-10-03 o 05:53 |
|
|
|
#3867 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Nie ma sprawy W domu czasami mówią, że jem jak chłopak ![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
|
|
#3868 |
|
Rozeznanie
|
Do jakich rad sie nie stosuje?
|
|
|
|
#3869 |
|
Zadomowienie
|
3 dzień R:
6. 30 Ś: duża bułka razowa opruszona ziarnami słonecznika i siemienia lnianego: pół z twarożkiem domowym i dżemem malinowo- grantowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z twarożkiem domowym i szynką konserwową; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; kawa parzona z mlekiem 10. 30 IIŚ: 1 jogurt naturalny z ziarnami zbóż; 1 gruszka; kawa parzona z mlekiem 14. 00 O: kasza gryczana; wątróbka drobiowa smażona na oliwce z cebulką; buraczki gotowane skropione sokiem z cytryną 15. 20 trening 2 h 18. 00 K: kawałek chleba razowego z wędzonym łososiem i twarożkiem domowym; twarożek lekki cały; surówka z 1 marchwi i 1 jabłka; herbata miętowa spać 21. 15
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2012-10-03 o 14:22 |
|
|
|
#3870 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze U/P (?):
-> kostka gorzkiej czekolady po pobraniu krwi I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka musli, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, słonecznikiem i łyżeczką marmolady + 2 jabłka (średnie i małe) + garść winogrona z działki + kawa zbożowa; II: kromka razowca z masłem, pomidorem i camembertem + jogurt naturalny (150 g, 2,5% tł.) + jabłko + herbata malinowa; III: spory kalafior, marchew i obrane mięso z kurczaka (z wywaru) zalane bulionem + 3 średnie ziemniaki + mieszanka warzyw na parze posypana pestkami dyni i płatkami migdałów + kostka z mintaja na parze; IV: mam ochotę na domowy budyń waniliowy, więc pewnie sobie zrobię. Do tego gałka lodów waniliowych; V: tradycyjnie twarożek wiejski lekki (część na kromce razowca z rzodkiewką, pozostała z cynamonem). Do picia: woda, kawa rozpuszczalna, herbata malinowa, herbata zielona. Chciałabym tutaj jeszcze napisać kilka słów wyjaśnienia dotyczące głównie moich redukcyjnych kolacji, bo do tego są zawsze zastrzeżenia. Swoją kolację jem stosunkowo późno, bo ok. 21:00, a kładę się spać czasami już o 22:00. Dlatego też nie chcę sobie dokładać sporej ilości jedzenia. Poza tym wiem, że muszę przybrać, ale nie chciałabym aby polegało to na wpychaniu w siebie niepotrzebnych słodyczy (do których mnie o dziwo jakoś nie ciągnie), słodkich bułek, fast foodów itd. Wolałabym przytyć zdrowo i "równomiernie" niż wziąć wszystko w uda i uważać, że jest dobrze. Wiem, że chcecie mi pomóc, inaczej też nie wstawiałabym swoich jadłospisów. Jednak prosiłabym też o troszkę zrozumienia. Osobie z problemem i blokadą psychiczną ciężko jest się nagle przestawić. Najwidoczniej potrzebuję więcej czasu, aby to wszystko jakoś ogarnąć. To co do tej pory udało mi się pozmieniać to np. zamiana produktów chudych na półtłuste (serek wiejski lekki jest wyjątkiem, gdyż ten mi po prostu smakowo najbardziej odpowiada), wprowadzenie ryb, dokładanie do wielu posiłków pestek, nasion itd. Mam nadzieję, że małymi kroczkami dojdę do celu. Dlatego liczę do Waszą wyrozumiałość i trzymanie kciuków ![]() No to kilka słów zmieniło się w mniejszą spowiedź Iwonki W każdym razie poczułam się lepiej
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.

Choć dla mnie to i tak jest U
No chyba, że chcesz przytyć z 2 kg i tort będziesz jeść codziennie

/: Duża, domowa drożdżówka z cynamonem; kawa z mlekiem. 

Kalorycznie pewnie nie przekroczyłam normy, ale nie podoba mi się ten milion przekąsek zamiast normalnego II śniadania...
Nie wiem nawet, czy to dozwolone na redukcje, ale było pyszne
widać, że się starasz, dojadasz, wypełniasz, zapełniasz- w zdrowy, rozsądy sposób. Pewnie chodzi o dużą ilość nabiału na koszt białka z mięsa/ryby ale wiadomo, ze różnie to bywa- czasem jest cały dzień 'pikantno-mięsny', czasem 'słodko-mączny' itp..