|
|
#1291 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7
Witajcie witajcie!!! Dopiero wstałyśmy
mała ostatnie karmienie miała wczoraj o 22.00 a dzis pierwsze dopiero o 6.00 i dalej poszłyśmy spać, wstałyśmy dopiero teraz...Widać że Gabrysia najada się mleczkiem modyfikowanym i dletego tak smacznie sypia. Mam do Was ptanko, w którym iesiący zaczynają się wyżynać ząbki?? I od którego miesiąca podaje się jedzonko ze słoiczka?? czytałam że od 4 miesiąca można coś podawac ale czy od ukończonego 4 miesiąca czy gdy juz zacznie 4 miesiąca to można coś jej podać?
|
|
|
|
#1292 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Moja Maja ma IIa, wyczytałam że jest to staw fizjologicznie niedojrzały, nosi specjalne majtki na szelkach, to po prostu zamiast szerokiego pieluchowania. KURCZE dlaczego ci nasi lekarze nic konkretnego nie mówią podczas wizyty, tylko trzeba samemu buszować po internecie, z wyników badań robi się wielką tajemnicę, zamiast powiedzieć jasno o co chodzi...dodam jeszcze że my byliśmy u ortopedy prywatnie, bo normalnie w przychodni wyznaczyli wizyte za miesiąc, lekarz przyjmuje w przychodni dla dzieci chorych, więc trzeba z maleństwem czekać na korytarzu w kolejce wśród zakatarzonych dzieci. Koszmar. |
|
|
|
|
#1293 |
|
Przyczajenie
|
Kobietki, jak uważacie, czy karmiąc piersia można skoczyć od czasu do czasu na solarium? Tak na chłopski rozum to pewnie nie, bo przecież karmiąc jesteśmy pod wplywem hormonów ( to pewnie tak jak z tabletkami anty) ale któraś mamusia tu pisała ze się opala więc stąd moje głupie pytanie...
|
|
|
|
#1294 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1295 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
on sobie pociumka kiedy chce i spi dalej. Tym sposobem dziś spalismy do 9.
|
|
|
|
|
#1296 |
|
Raczkowanie
|
Od kilku dni, mój grzeczy i spokojny dotąd tymon zamienił się w prawdziwego diabełka. Cały dzień praktycznie nie śpi, ucina sobie tylko kilkunastuminutowe drzemki, chyba że jesteśmy na spacerze albo jedziemy samochodem, wtedy zasypia na dłużej. Dobrze, że chociaż noce są względnie spokojne. Pewnie dlatego, że jest zmęczony nieprzespanym dniem i wieczornym płaczem, który stał się już jego nawykiem. Wydaje mi się, że to przez problemy z brzuszkiem, ale dostawał już krople esputicon, teraz daje mu infacol i nic nie pomaga :/. Na szczęście teraz śpi i to już chyba z godzinę, także może po prostu miał jakieś gorsze dni.
Wczoraj byliśmy na usg bioderek, lekarz był bardzo miły i zrobił tymonowi dodatkowo usg przezciemiączkowe, żeby sprawdzić czy nie ma jakiś krwiaków itp. I z bioderkami, i z główką wszystko ok. Garnuszki i Aga gratulacje! Wasze maluchy są śliczne, tak samo jak wszystkie grudniowe i styczniowe maluchy
|
|
|
|
#1297 |
|
Zadomowienie
|
Schatzsi w mojej zoltej ksiazeczce pisze, ze pierwsze szczepienie zalecane jest od dnia 12.02.2007. I wczoraj pielegniarka powiedziala, ze jak dziecko ma 9 tygodni. Jesli chodzi o to na co byla szczepiona, to dokladnie ten sam zestaw nr 1, o ktorym pisala Kasia.
A my juz po szczepieniu. Samo uklucie Tosia zniosla nawet nawet. Ale jakies 3h po szczepieniu zaczla sie masakryczny bol nozki. Tylko jednej bo na pneumocokki szczepimy dopiero za 2 tygodnie, bo TZ bal sie jak Mala zareaguje (co bylo bledem - moim zdaniem, bo tak miala by ten bol za jednym razem, a tak za 2 tygodnie znowu to samo). Biedna tak silnie wczoraj plakala, jeszcze nigdy jej takiej rozzalonej nie slyszalam, az sie sama rozplakalam, tak mi jej szkoda bylo. Dalam jej czopek z paracetamolem, bo przeciez nie pozwole, zeby mi sie tak dziecko meczylo - z bolu zasnac nie mogla, a widzialam, ze juz byla na maksa zmeczona. Lekarka powiedziala, ze tak moze byc i dlatego juz z przezornosci czopki nam przepisala. Moja biedna sie wczoraj nacierpiala. Dzisiaj ja jeszcze ta noga boli jak sie ja dotknie w miejsce uklucia, dlatego staram sie ja bardzo delikatnie brac na rece. A tak co do szczepien jeszcze, to u nas rozklad taki sam jak w Holandii. Szczepienia sa darmowe i nieobowiazkowe, jak nie chcesz to nie szczepisz. Ja wole szczepic. Lepsze troche bolu teraz niz choroba. |
|
|
|
#1298 |
|
Zadomowienie
|
Kamilko wiem co to znaczy,moj maly plakal jak nigdy dotad po 4godzinach od szczepienia
a co mozna dzieciom dawac w takich sytuacjach zeby ulzyc bol?czopki tylko na recepte?Sohf koszty sa ogromne,wymyslili chyba po to te szczepionki platne,zeby odebrac slynne becikowe;/ chcialam cos wiecej napisac ale maly chce papu
|
#1299 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fibian, my rodzilysmy przez cc tego samego dnia, dlatego chce Cie zapytac jak Twoje samopoczucie po cc. TZN chodzi mi o podbrzusze. Cos Cie jeszcze boli? Bo mnie boli miejsce nad cieciem nadal, i dalej nie mam czucia w niektorych miejscach wokol ciecia. Opuchlizna jeszcze nie zeszla calkiem no i czesto mnie pobolewa w srodku jakby jelita albo pecherz. A do tego ,,wyplywaja" ze mnie ogromne ilosci zoltego sluzu- przepraszam za szczegoly. Ty tez tak masz? Ten sluz najczesciej przypomina sluz owulacyjny- tzw ,,kurze bialko". Aha, pisalas kiedys ze smarujesz blizne contractubexem. Nie jest jeszcze za wczesnie na takie masci?? I ostatnie pytanie, jesli chodzi o ,,przytulanie" z TZ. Czy po cc polog i wstrzemiezliwosc seksualna powinny byc dluzsze niz po sn???? EDIT- moj TZ jedzie w niedziele i juz od dawna ,,przebiera nogami" z niecierpliwoscia kiedy bedzie ,,przytulanko" a ja jakos nie bardzo mam ochote- boli mnie jeszcze podbrzusze i ,,wszystkie flaki" w srodku. Edytowane przez Simona Czas edycji: 2007-02-14 o 12:28 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#1300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale Twoj Macius duzy chlopak juz. Dziewczyny, jak czytam jakie Wasze dzieciaczki, a zwlaszcza chlopaki, wielkie to sie stresuje normalnie. Tamara byla wazona w piatek czyli w wieku 5 tyg i 3 dni i wazyla 3610, najnizsza waga to 2615 w 5 dobie. Urodzeniowa waga 2830. Fakt ze Tamara zle przybierala na poczatku przez kilka dni bo albo wcale albo tylko o 5 czy 10 gram. No i miala bakterie w moczu i zoltaczke co tez wplynelo na przyrost wagi. |
|
|
|
|
#1301 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dziś kończę miesiąc i wszystkie Mamy oraz ich Piękne Dzieci ciepło pozdrawiam!!!!
Edytowane przez kasia191273 Czas edycji: 2007-03-02 o 21:37 |
|
|
|
#1302 |
|
Zakorzenienie
|
Simona mnie się na zdrowy rozum wydaje, że po cc przytulanko może być wcześniej niż po porodzie sn tzn. cc nie powoduje chyba konieczności dłuższego niż po sn czekania
|
|
|
|
#1303 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Elu, dziekuje |
|
|
|
|
#1305 |
|
Rozeznanie
|
[quote=Simona;3695355]Czym sie rozni 5 w1 od 6 w 1, ktora szcepionka?
Ale Twoj Macius duzy chlopak juz. Simona wb szcepionce 6w1 jest szczepionka przeciw WZW typu B, a w 5w1 jej nie ma ale to nie problem poniewaz wszpitalu po urodzeniu kazde dzieciatko jest szczepione na wzw b Dziewczyny ktore zdecydowały sien na szcepionki nieskojarzone czy miałyscie informacje o szcepionkach przezciw zapaleniu opon mózowych?koszt do 60zł. mysle ze warto. a te ktore maja szcepienia skojarzone śa przeciw temu zaszczepione.Simona ta szcepionka juz została wycofana nie martw sie! |
|
|
|
#1306 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy to możliwe abym już dostała okres? Właśnie minęło 6 tygodni od porodu...już właściwie nie plamiłam aż tu nagle od wczoraj-tak jak u Anity wyleciało coś jak skrzep i zaczęło się znów krwawienie...Po Julii chociaż nie karmiłam jej piersią, pierwszy okres pojawił się po pół roku a teraz karmię ciągle piersią i miałby się już pojawić?
|
#1307 |
|
Zadomowienie
|
hey
kiedy tylko maluszek zasypia staram się wejść i poczytać. co do kąpania to my z mężem też zauważyliśmy, że nasz maluch lepiej śpi jeśłi wykąpiemy go później niź o 20.wczoraj spróbowaliśmy wykąpac go wczesniej ok20 bo tak mi radziła min. koleżanka z Polski i to był bład.mały zamiast smacznie spać chciał się poprostu bawić, tzn chciał żeby się nim zajmować dzieciaczki ślicznusie Aga Twoja Wiktoria o ile dobrze pamiętam jest starsza od mojego olafa o jeden dzień i tak ładnie znosi kąpiel
|
|
|
|
#1308 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś równo miesiąc po porodzie sn- 'wycieki' się skończyły jakiś tydzień temu, ale miejsce po szyciu nadal jakby lekko podpuchnięte i zdaje mi się, że szwy się do końca nie rozpuściły jeszcze???? Także o seksie na razie nie myślę...Odczekam te przepisowe 6 tyg., pójdę na kontrolę i zobaczymy...
|
|
|
|
#1309 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiu wszytsiego naj naj dla slodziutkiej Niny
my lecimy na spacerek potem cosik napiszemy
|
|
|
|
#1310 |
|
Zadomowienie
|
Instruktorko, bardzo bardzo dziekuje.
dArio, Malgosiu, ja bylam juz na solarium 3 razy. Balam sie troche czy to nie zaszkodzi po pierwsze piersiom po drugie ranie po cc, ale jak na razie ok a moje samopoczucie o niebo le[piej. Bylam 2 razy po 8 minut i raz 10 minut, lampy 160- mocne dosc. Dzisiaj tez ide na 8 minut bo mam WYCHODNE w piatek, hihihi. Odciagam pokarm i ide z kolezankami na imprezke urodzinowa. Co prawda ja zostane tylko 3-4 godzinki i do domciu i zero alkoholu ale zawsze do ludzi wyjde.Gdzie czytalas o stawach biodrowych? |
|
|
|
#1311 |
|
Zadomowienie
|
Anito ja mialam czopki na recepte: Paracetamol 75mg. Zadzialal po 30 min. Wiem, ze dzieciom mlodszym niz 3 miesiace o wadze 3-4kg mozna podawac paracetamol w czopkach 75mg co 8-12h. I nie wiecej niz 2 czopki na 24h.
|
|
|
|
#1312 |
|
Konto usunięte
|
Aranko, mi w 6 tyg po porodzie zaczeło lecieć i tak leciało przez tydzień! Złożyło sie to akurat z wizytą u gin. i powiedział ze to może być juz miesiączka.. zresztą miałam takie mrowienie w podbrzuszu jak przy miesiączce.
I pani dr wyciagneła i jeszcze 3 cm. nie rozpuszczonego szwa który czułam pod skórą, bo się przebijał i kłuł. Do takich szwów mam szczęście... z szyi kiedys sobie sama wyciągnęłam
|
|
|
|
#1313 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1314 |
|
Zadomowienie
|
Kasiu-Twojej slicznej Nince wszystkiego naj naj i duuuzo zdrowka z okazji ukonczenia 1-go miesiaca!
|
|
|
|
#1315 |
|
Raczkowanie
|
My też szczepiliśmy tym co Ela i nie było żadnych skutków ubocznych.
Co do paracetamolu to można go kupić bez recepty. My już po długim spacerze, bo piękna wiosenna pogoda. |
|
|
|
#1316 |
|
Zadomowienie
|
Zdrufka duzo dla Ninki
My szczepienia mamy za dwa tygodnie. I dalej nie wiem co zrobić z ta szczepionka na rotawirusy. Zadna z was nie szczepiła? Jak zdarta płyta sie powtarzam, ale bardzo mnie to interesuje. W Belgii nie szczepi sie przeciwko gruzlicy i pediatra mi powiedział ze to bardzo niedobra szczepionka jest..cokolwiek miałoby to znaczyć, nie dociekałam. I tak sobie pomyślałam jeszscze ze wszystkie te nasze dzieciaczki są superowo grzeczne, bo posty produkujemy jeden za drugim, praiwe tak duzo jak jeszcze były w brzuszkach |
|
|
|
#1317 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;3695765]Aranko, mi w 6 tyg po porodzie zaczeło lecieć i tak leciało przez tydzień! Złożyło sie to akurat z wizytą u gin. i powiedział ze to może być juz miesiączka.. zresztą miałam takie mrowienie w podbrzuszu jak przy miesiączce.
I pani dr wyciagneła i jeszcze 3 cm. nie rozpuszczonego szwa który czułam pod skórą, bo się przebijał i kłuł. Do takich szwów mam szczęście... z szyi kiedys sobie sama wyciągnęłam [/QUOTE]czyli to możliwe, że mój się po miesiącu nie rozpuścił... |
|
|
|
#1318 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Ogromne Kasiu duzo zdrowka dla miesiecznej Ninki! Garnuszki to zdjecie z kapieli bylo robione wczoraj, musze sie przyznac, ze byla to nasza pierwsza taka spokojna kapiel (z pieciu), dlatego tez udalo nam sie zrobic zdjecia. Ale na koniec i tak przecholowalismy, bo juz przy ubieraniu nie byla taka spokojna. A co do godziny kapania, to my to robimy miedzy 16 a 17, bo tak nam wygodnie, a malej nie robi to roznicy, bo i tak poki co budzi sie co 2,5 - 3 godz, nawet w nocy. A ja mam 2 pytania do was doswiadczonych mamus: Jak kladziecie maluchy do spania? Calkiem na boku, czy na plecach, a glowka jest na boku? Pytam, bo Wiktoria, jak ja poloze na boku, to podczas snu, jakby sie zwijala w klebek (chyba przybiera taka pozycje jak w brzuszku), chodzi mi o to, ze jej plecy nie sa wtedy proste? Czy tak ma byc? A drugie dotyczy peknietej brodawki, co polecacie na pekniecie i czy karmic z tej piersi? Dodam, ze nie jest to duze pekniecie i jest tylko jedno, ale pierwsze dwa, trzy ssania strasznie bola i boje sie, ze moze byc gozej. Buziaczki dla sliczniutkich bobasow! Rzabba poplakalam sie jak przeczytalam, to co napisalas, ale oczywiscie ze wzruszenia. |
|
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
w imieniu Ninki, która ślicznie śpi- BARDZO DZIĘKUJĘ za życzenia
rzeczywiście chyba i dzieci, i my znalazłyśmy już jakiś rytm, skoro mamy czas tyle pisać... moja położna mówiła, żeby do 2 tyg. kłaść na boku- Nina oczywiście nie spała z prostym kręgosłupem, tylko tak trochę embrionalnie momentami, ale to normalne. Ponoć przez pierwsze 2 tyg. to bezpieczniejsze w razie ulania potem nauczyła się odwracać z boku na plecy i teraz zawsze w końcu ląduje na plecach z głową na prawo (grrrrr...), ale dziecko nawet jak ma głowę prosto, ma już odruch odwracania jej na któryś bok, jeśli ulewa, co zapobiega zadławieniu Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2007-02-14 o 16:03 |
|
|
|
#1320 |
|
Zadomowienie
|
Kasiu wszystkiego dobrego dla Niny i dla Ciebie rowniez, bo to i Twoje swieto, w koncu to Ty musialas ja urodzic w bolach!! A Nina ma piekne oczy!!
Moja Tosia tez miala wczoraj ''urodzinki'' 2 miesiace, oto jej zdjecie, biedaczka juz po szczepionce, ale jeszcze bez bolu Edytowane przez kamilka23 Czas edycji: 2007-02-14 o 15:28 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.

mała ostatnie karmienie miała wczoraj o 22.00 a dzis pierwsze dopiero o 6.00 i dalej poszłyśmy spać, wstałyśmy dopiero teraz...Widać że Gabrysia najada się mleczkiem modyfikowanym i dletego tak smacznie sypia. Mam do Was ptanko, w którym iesiący zaczynają się wyżynać ząbki?? I od którego miesiąca podaje się jedzonko ze słoiczka?? czytałam że od 4 miesiąca można coś podawac ale czy od ukończonego 4 miesiąca czy gdy juz zacznie 4 miesiąca to można coś jej podać?

Okazało się, że jest w zakresie normy.

a co mozna dzieciom dawac w takich sytuacjach zeby ulzyc bol?czopki tylko na recepte?

czy miałyscie informacje o szcepionkach przezciw zapaleniu opon mózowych?koszt do 60zł. mysle ze warto. a te ktore maja szcepienia skojarzone śa przeciw temu zaszczepione.
Ślub
maleństwo