|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 | |
|
Gang Iren
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
![]() A ten sloiczek od ktorego miesiaca?Smakuje mu?To z Hippa?Ja bede szukac sloiczkow z dynia,bo Erykowi strasznie smakuje dynia z ziemniaczkiem,ktora kupilam w polskim sklepie.
|
|
#2552 | |
|
Raczkowanie
|
Wlasnie wrocilismy z prawie 5 godzinnego spaceru. Nogi mi w tylek wchodza
![]() Cytat:
My podobnie ubieramy, najczesciej body z dlugiem, bluzka z dlgim i gruba blluza, choc jak bardzo wialo to mu zalozylam taki gruby polarowy kombinezon (ruszal w nim tylko oczami |
|
|
|
|
#2553 |
|
Zakorzenienie
|
gosiu,smakowało mu,z tym że po paru łyżeczkach cyrki odstawiać
To jest z Heinza,one faktycznie pachną jak prawdziwe obiady.Tzn dla mnie. Dobrze,że poszliśmy tak wcześnie na spacer bo się zachmurzyło i będzie padać. |
|
|
|
#2554 |
|
Zakorzenienie
|
Doberek
![]() Moja Wiki ma od 3 dni bunt odnośnie kąpania
|
|
|
|
#2555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2556 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż Oskar od kilku dni odstawia cyrki i płacze przy jedzeniu obiadków.Monika to poszalałaś na spacerze. A jaka pogoda u Was?? Ja od wczoraj jestem na 2 (a raczej Oskar:P) brakło Nam 1 a teściowa kupiła już Nam 2 , więc daliśmy i Oskarowi na razie nic nie ma z powodu zamiany. Stwierdziliśmy że kilka dni różnicy nie zrobi ![]() Byłam w końcu w tym Rossmanie i zrealizowałam rabaty kupiłam Oskarowi kilka słoiczków. Potem pojechaliśmy pooglądać dom - stan surowy otwarty ;/ mężowi się podoba ja jestem nie za bardzo bo nie dość że cena wysoka jak na taki stan to jeszcze dużo trzeba włożyć.Słyszałyście nowe expose premiera?? że chce aby urlop macierzyński trwał rok a nie pół roku... Dziś Oskara wykąpaliśmy wcześniej bo o 18 potem mleczko i odpłynął - zasnął o 18.30 i spał do 19.30 a potem płacz i 15min musiałam bujać ale udało się i śpi. Wiecie co mnie bawi - syn śpi ja siedzę w pokoju i słyszę w niani płacz więc idę otwieram drzwi patrzę do łóżeczka a Oskar ładnie śpi No i gdy Oskarowi mówi się "cześć" i wyciąga ręke to on też wyciąga swoją Chyba Karolca pisała że Ewelinka też tak robi chyba się że się mylę i któraś inna to pisała to sory
|
|
|
|
|
#2557 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja juz tez postanowilam ze Viki zostanie ochrzczona w kosciele protestanckim gdyz ja wedle nauk kosciola katolickiego nie zyje to dlaczego mam dziecko tam chrzcic ![]() Generalnie w Boga wierze, ale nie zgadzam sie z wieloma naukami w kosciele katolickim. Zreszta ze mnie to zadna katoliczka bo od wielu lat nie praktykuje Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale oczywiscie dacie rade, bedzie dobrze! Cytat:
Cytat:
![]() U nas generalnie byly ciezkie dni, Viki robila bardzo brzydkie kupki, takie kwasno pachnace i luzne, w koncu poszlam do lekarki, no a dzien przed wizyta sama doszlam do wniosku, ze wszystko zaczelo sie po kilku dniach jedzenia mieska, wiec dalam same warzywka i juz tego samego dnia co byla wizyta kupka byla normalna, Tak wiec lekarka zalecila zeby dac jej 2 tygodnie odpoczac, jechac normalnie na samych warzywkach zeby sie ustabilizowalo. Pozatym probowalam z glutenem, 2 dni dostala po 2-3 g tak jak zalecaja i po tym drugim dniu wieczorem byl taki placz i twardy brzuszek, ze myslalam ze mi serce peknie ![]() Zdecydowanie nie ma jeszcze brzuszka gotowego na gluten. Pozatym takie nocne rzucanie i wybudzanie nocne (bo tak mi zaczela robic) lekarka powiedziala ,ze to oczywiscie od bolu brzuszka. Wiec zapisala espumisan no i uwazac z dieta. A widze ze wiele z Was wprowadza gluten bez tego etapu wogole przyzwyczajenia brzuszka? No i tez bylam zdziwiona ze 3 g kaszki manny przez 2 dni moglo wywolac taki bol brzuszka i takie wzdecie! A jednak Tak wiec teraz bede juz ostrozniejsza, ale i tak wydaje mi sie ze bardzo ostrozna bylam, bo ja np sloiczka z selerem czy porem czy cebula nie podawalam jeszcze,( mama namysli wzdymajace i alergizujace produkty) ale jak widac jednak za malo bylam ostrozna. Za jakis m-c nie wczesniej sprobuje znowu zrobic test z odrobinka glutenu, jesli nadal bedzie taka reakcja to poczekam do 10-go m-ca pewnie, tak jak kiedys sie zalecalo!
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2558 |
|
Zakorzenienie
|
u nas intensywny dzien dosc,
mamy 3 zabka
|
|
|
|
#2559 |
|
Raczkowanie
|
Niezmiennie mnie zaskakuje ilośc stron, których oczywiście nie dam rady nadrobić. Zazwyczaj nadrobie kilka stron odpiszę co u nas potem jestem na bierzaco przez kilka dni ale jak mam za duzo stron do nadrobienia to mnie juz zniecheca i sie nie odzywam bo odnosze wrazenie sie nie nie wbije w temat - stad takie moje wcinki raz na dluzszy czas
![]() Klamka zapadła 5 grudnia wracam do pracy, młody idzie do żłobka którego jeszcze nie mam załatwionego ... ale jakoś na spokojnie do tego podchodzę. Miałam moment depresji żłobkowej ale przeszło mi, stwierdziłam, że nie my pierwsi pozatym mam dobry przykład koleżanki z pracy i jej synka ... I tej wersji będę się trzymać bo innego wyjścia nie ma ! Śpimy nadal dobrze tzn. w nocy w dzięń jest różnie już mu się tak prosto nie zasypia ale potrzebuje snu w trakcie każdego cyklu. Więc albo lulam albo wózek i jeżdzę po ogrodzie lub jadę do sadu po jabłka. Juz nie wiem co mam z nimi robic ![]() Czytałam, że sporo dzieci już wcina mięsko. Kupiłam dwa słoiczki z mięsem ale na razie czekaja a Wiktor je tylko warzywka. Gotuje obiadki z marchewki, dyni, brokuła, ziemniaka ostatnio dodaję też odrobinkę pietruszki i kilka ziaren groszku. Oczywiście nie wszystko na raz Podaję też gluten , kaszkę mleczno ryzową zę świerzymi owocami - jabłka, banan, brzoskwinia. Nie mam za bardzo pomysłu co jeszcze mogę mu dawać ??Od 4 tygodni chodzimy na basen, Wiktor jest najmłodszy w grupie. Zabawa przednia choć są momenty gdzie zaczyna marudzić hmm chyba jest przyzwyczajony do cieplejszej wody. Ogarnięcie tego logistycznie z takim maluchem wymaga sporo wysiłku, wychodzę upocona i zazwyczaj z mokrymi włosami bo nie mam czasu sie suszyc. I ostatnio się zakatarzyłam na szczęście Wiktor się nie zaraził.Z nowości, Wiktor się obraca, zacząła 2 dni przezd wizytą u neurologa który zapytał o co nam chodzi i kazał się od dziecka odczepic Trochę mi się głupio zrobiło ale jak mi pediatra dał skierowanie to nie mogłam olać.W każdym razie Wiktor stał się aż nazbyt ruchliwy, na przewiaku obraca mi się w sekundę i czasami ciężko mi go ubrać bo ja go na plecy a on w druga strone. "Wędruje" po macie i wybiera się już na kafle (musze kupic jakis dywan !!!) śmiesznie to wygląda opiera sie na raczkach rzenosi ciezar do przodu, klatka laduje na macie tylek do gory i podciaga nozki spryciaz potrafi sie w 3 sekundy obrocic o 180 stopni. Ale przod z tylkiem wciaz nie zgrany czekam az zacznie raczkowac ![]() pozdrawiamy ! ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Aaaaa i zapomniałam napisać, mamy dwa zęby ! Po ciężkich 2/3 tygodniach i 3 nocach nie przespanych wyszły dwa na raz ! Musiało go to bardzo boleć ... na razie spokój, zobaczymy jak długo. Cytrynka_Wawa Gratulacje
Edytowane przez MoniqW Czas edycji: 2012-10-12 o 21:33 |
|
|
|
#2560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystkich nie wykorzystałam. próbowałam i co Ty nie masz szans. czasami zasypia jak bujam go na rękach ale pośpi krótko. dziś nie chce zasnąć na rękach ani nic tylko po czasie w bujaczku, a jak go chciałam przenieść to ryk więc bujanie na rączkach i jest ok zasnął więc odkładam do łóżeczka i znowu ryk. więc znowu bujaczek zasnął po 15min i śpi teraz muszę go przenieść i aż się boję... ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- a tak wogóle wczorajsza noc była dramatyczna Michałek jak zwykle budził się jak szalony co 15min
|
|
|
|
|
#2561 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Gratulacje.Cytat:
dla Wiktorka za nowe umiejetnosci.Oraz gratki zabkow.
|
|
#2562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2563 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Piotruś dziś chwycił tż za rękę i dobierając się do niej dziąsłami krzyknął AM tak wyraźnie, że chyba wiedział co mówi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dobrze, że już Ci lepiej! Ja zakładam ten kombinezon, który ostatnio Wam pokazywałam. Sztruksowy a pod spodem taki miś. Zakładam go na body z długim i rajstopki albo jakieś spodenki nie za ciepłe. Łatwiej mi Piotrusia włoyć w coś takiego niż ubierać po kilka warstw. Cytat:
ale napewno tak powinno być ![]() A co do pogrubionego to Piotruś tak samo robi płacze a zanim przyjdę do sypialni już śpi!Cytat:
brawo za ząbek kolejny ![]() ja tam wypatruje i wypatrue u nas pierwszego ząbka ale jeszcze nic nie widać... ![]() A tak w ogóle to witam się po dwóch dniach nieobecności przez awarię neta 5 stron miałam do nadrobienia! ![]() dziś tż miał wolne i trochę przejął opiękę nad małym...więc sobie odpoczęłam Byłąm ze dwie godzinki poza domem...na zakupach i pozałatwiać parę spraw...dzień zaliczam do udanych
|
|
#2564 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę Wam, że mieszkacie zagranicą
:PZawsze chciałam wyjechać z Polski ale ciągle to się nie udaję. Za bardzo nie mam znajomości aby jechać i mieć pracę itp itd.
|
|
|
|
#2565 |
|
Raczkowanie
|
karolca Zdjecia Ewelinki raczkującej są super ! No i dopiero zobaczyłam filmik pełzająca - jaka sprytna dziewczynka !
cottonpuma kupiłam dziś takie chrupki, pół paczki zajdałam sama jak wracałam wieczorem z basenu. Jutro będziemy próbować, ciekawa jestem reakcji ![]() Tynka Widzę, że Mateuszek tez już jest podróżnik. Już się nie mogę doczekać, aż Wiktor zacznie wędrować. MoniaHanŚwietne ujęcia Hani z książeczką u nas zaczwyczaj lądują w bozi, zreszta jak wsyztsko inne. Ale nie powiem książki są fascynujące, niestety już nie mogę czytać przy karmieniu bo na dziwęk przewracanej kartki młody wyrywa mi książkę z rąk
|
|
|
|
#2566 |
|
Zakorzenienie
|
Cytrynka MoniqW gratuluję ząbków
|
|
|
|
#2567 |
|
Gang Iren
|
Ja zazdroszcze ludziom,ktorzy mieszkaja w Polsce i stac ich na normalne zycie,w sensie ze w dlugi nie wpadaja,maja na rachunki,jedzenie,ubranie ,no takie podstawowe rzeczy.Gdybym tak miala,to bym nigdy nie wyjechala z Polski.
|
#2568 |
|
Zakorzenienie
|
od 4 dni mam obfita @
juz mam dosc strasznie sie ze mnie leje |
|
|
|
#2569 | ||
|
Zakorzenienie
|
odłożyłam Michałka do łóżeczka ciekawe za ile się obudzi ;/
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
My niestety kolorowo nie mamy. Zasiłek macierzyński mi się skończył choć i tak była to groszowa sprawa. Od 4 października matka mnie wypisała z działalności i wzięła brata. Po weekendzie idę zarejestrować się do Urzędu Pracy. Obecnie żyjemy z jednej pensji TŻta - to co to jest na Naszą trójkę? A on kokosów nie zarabia. Do tego mieszkamy z moją matką gdzie atmosfera jest totalnie fatalna ![]() Mam serdecznie dość. Gnieździmy się w trójkę w małym pokoju z gratami naszymi i małego. Owszem dom jest nawet spory ale jak mamy zejść na dół np, zrobić obiad, śniadanie czy cokolwiek to aż nasz skręca że musimy na nich patrzeć czyli na matke i jej fagasa !! ;/ A tak poza tym tu panuje takie coś, że każdy zamyka się w swoim pokoju i robi tam sobie co chce czy ogląda telewizje czy coś. Na dół schodzi każdy tylko do kuchni. W salonie nikt nie siedzi poza najmłodszym bratem choć i on rzadko tam przesiaduje. U Nas nie ma czegoś takiego jak rodzinna atmosfera. Z TŻtem znieść tego nie możemy, ale co zrobić jakoś trzeba żyć ![]() A w pokoju tylko się potykamy o bujaczki, leżaczki, zabawki bo ścisk totalny ![]() Szkoda słów... ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2570 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też na bezrobociu jestem kurcze...może jest szansa na poprawę sytuacji za jakiś czas?A będziesz szukać pracy czy jeszcze chcesz z Michałkiem być w domu? Ja chciałam poczekać do wiosny i dopiero wtedy znaleźć pracę...ale w mojej poprzedniej pracy jest wakat i nie wiem czy nie spróbować...Myślę że miałabym tam raczej otwartą drogę... bo z tej jednej pensji to ciężo... :/
|
|
#2571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
+ jeszcze wiadomo musimy płacić za to, że mieszkamy a brat wcale nie musi. wogóle jaka to sprawiedliwość ja jestem traktowana jak zło konieczne a brat nie on ma co zechce Ja nie szukam pracy bo nie mam z kim Michałka zostawić. Będę starała się o zasiłek może wypali. W kwietniu złoże podanie do żłobka choć wiem, że się nie uda ale spróbuję. Co będzie dalej nie wiem do końca roku na 100% siedzę w domu. |
|
|
|
|
#2572 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem padnięta. I nocki z cogodzinnymi pobudkami chyba nie były dla mnie tak męczące. Wieczór zaliczam do tych spokojnych, Ewelinka odzyskała humor, pobawiła się grzecznie, teraz marudzi do spania, ale zaden sposób usypiania nie jest dobry.
Pośmiała się trochę Zazdroszczę dziewczynom, które mogły wyjśc na spacer. U mnie była cudowna pogoda a ze spaceru nici Posiedzę z pół godziny aby skontrolować temperaturę małej i jak zacznie rosnąć dostanie czopek a ja idę lulu. Mam takie oto wnioski: nurofen w czopkach szybko zbija temperaturę ale działą krótko, paracetamol działa szybko przeciwbólowo i przez długi czas działa na zbitą temperaturę. Nurofen w syropie działa wolno na gorączkę, szybciej na ból (ale i tak długo), jest skuteczny. Cieszę się, że poza gorączką lekarka niczego innego nie znalazła. Obejrzała Ewelinę bardzo dokładnie, kazała obserwować zawartość pieluszki (zmienoiny zapach moczu).
|
#2573 |
|
Gang Iren
|
Musze sie wam wygadac.Cos nie moge ostatnio porozumiec sie z Wiki.Strasznie pyskata sie zrobila,a przy tym placzliwa,co mnie drazni.Dzisiaj np mowi,ze Eryk jest glupi,bo ja szczypie.Ja tlumacze,ze przeciez on nie zdaje sobie sprawy,ze krzywde robi.No ale takie akcje sa non stop.Albo uderzy sie i juz tragedia jest.No kurcze,jak mala byla tak sie nie zachowywala.
Ale mniejsza o to,najgorzej ze ciezko nam sie rozmawia.Zreszta ona nie bardzo chce mi opowiadac co sie wydarzylo,co w szkole robila.A kiedys opowiadala bardzo chetnie.Jakos tak latwiej bylo jak byla mniejszym dzieckiem.Ciezko mi sie prezenty jej kupuje,bo utrafic w cos to teraz masakra. Nie ogarniam tego,ze ona juz taka duza,kiedy to sie stalo
|
#2574 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu, Wiki powoli wchodzi w okres dojrzewania. wiem, wiem, jest jeszcze malutkim dzieckiem
Ja w tym wieku też byłam okropna i trwało to kilka długich lat. Ale zawsze wiedziałam, że jak będę potrzebowała pomocy, to pomoże mi właśnie mama.
|
#2575 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No u mnie to wlasnie jakos pozniej nastepowalo.Od 12 roku zycia gdzies robilam sie okropna,a od 15 wzwyz to moje zachowanie bylo okropne.Ja sie normalnie boje tego co mnie czeka.Chce,zeby zawsze byla moja mala coreczka
|
|
#2576 |
|
Zakorzenienie
|
tak się nie da
Ja byłam trudna mniej więcej od 10 do 15 roku życia. Oczwiście nie bez przerwy. Ale mam chorego od urodzenia brata, i chyba dzięki niemu przeszłam wszystko łagodniej.
|
#2577 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo jest mu za ciepło (u Nas wtedy Oskar się budzi często) albo ma taki okres gdzie botrzebuje bliskości.... Cytat:
![]() też nie wierzę w te roczne macierzyńskie - obiecanki cacanki a w Polsce wiele ich jest Super że mogłaś tak sobie wyjść i odpocząć mimo wszystko ![]() Cytat:
![]() Ja też na bezrobociu TŻ tylko zarabia, mamy gdzie mieszkać ale ja nie czuję się jak u siebie. Sąsiadka wchodzi do Nas jak do siebie;/a ja nie mogę nic powiedzieć bo idzie do dziadka a oni jej tak pozwolili mogłabym się tak rozpisywać ale szkoda słów , klawiatury i moich palców Cytat:
Dzień dobry ![]() Pobudki o 21.20, 23.45, 3.40 z niespaniem do 5.30 i o 7.50. Mnie nadal gardło boli więc nie wychodzę na dwór bo nie chcę rozwijać anginy;/ Muszę lecieć bo mały woła:" mam, mam" przynajmniej tak to brzmi :P |
||||
|
|
|
#2578 | ||
|
Raczkowanie
|
Dzis juz pogoda nie dopisuje
![]() Cytat:
TEz mialam te kupony do rossmana i o nich zapomnialam ![]() Cytat:
A co do basenu to fakt, ze logistycznie ciezko sie ze wszystkim zorganizowac, ale fajnie jak te zkraby sie ciesza w wodzie. My odkad zaczelismy chodzic n basen mamy calkowicie zachlapana lazienke podczas kapieli ![]() Jolkaaa, bardzo wspolczuje Wam sytuacji. Nie potrafie zrozumiec jak najblizsi sobie ludzie moga sie wzgledem siebie tak zachowywac. Utwierdzams ie tylko w przekonaniu, ze mam cudowna rodzinę. A u meza nie macie mozliwosci zamieszkac? Ale ze wzgledu na ta nieciekawa sytuacja w kraju bardzo powaznie rozwazamy z mezem wyjazd z Polski. Tylko nie mozemy sie zdecydowac kiedy ![]() Cytrynka, gratuluje kolejnego zabka! |
||
|
|
|
#2579 | |
|
Raczkowanie
|
Hejo hejo
kiedyś sie tu odezwałąm jak nasz wątek padł, ale przez obowiązki i problemy mało siedziałam na necie więc nie mam kiedy Was nawet nadrobić![]() Przypominam sie - jestem Ania, mam 27 lat i mam synusia Kubusia który rodził się 16 lutego Kubuś waży 8,5kg ma dwa ząbki ale pojawiają się na górze powoli więc maruderek mały niestety jest mam go dalej na piersi, co do obiadków to niejadek i mało co mu pasuje, najlepiej żeby to była papka totalna bo jak pojawia się mała grudka to zaraz mu się podnosi.... nie mam siły juz do niego z tym a jak ugryzie biszkopta albo jabłko i niedaj Boże przyklei mu się do podniebienia to histeria na maxa...W nocy raz mi sie budzi raz a czasem gorzej niz niemowlę bo 3 razy - a jak był niemowlakiem budził się dwa, wiec chodzę czasem jak niezłe zombi W dzień usypiał mi dłuzszy czas tylko na rączkach i to czasem nawet z meżem prawie z nim biegaliśmy zeby usnął bo taki był wściekły - ale z tym zrobiliśmy porządek i od poniedziałku usypia mi w łóżeczku, muszę tylko obok siedzieć bo jak wychodzę to myk na brzuszek i za chwilę marudzi że jednak mu sie chce spać. Cytat:
POZDRAWIAM ![]()
|
|
#2580 | |||
|
Zakorzenienie
|
Michaś jak co noc dawał czadu echhh... Wogóle co ja miałam sen nad ranem Śniło mi się, że wszystkie pojechałyśmy na jakieś spotkanie z dzieciakami do pensjonatu ![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
![]() dokładnie u mnie tak samo szkoda słów na to wszystko ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
TŻta rodzice są zupełnie inni i wiedzą o całej sytuacji. Możemy u nich zamieszkać, ale jest to bardzooo nie opłacalne bo mieszkają za daleko, TŻ musiałby sporo za dużo na paliwo wydawać aby dojeżdżać do pracy. Na nich zawsze możemy liczyć, często jeździmy tam na cały weekend. Ale ja i tak czuję się tam trochę nieswojo. TŻta rodzice za jakiś czas planują sprzedać wszystko i wyprowadzić się do miasta bo wszędzie daleko itp. |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.

To jest z Heinza,one faktycznie pachną jak prawdziwe obiady.Tzn dla mnie. 

chociaż Oskar od kilku dni odstawia cyrki i płacze przy jedzeniu obiadków.

Gratulacje.