Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-15, 20:13   #4171
aszer
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Proszę

R

I omlet na łyżeczce oliwy: 2 jaja, 5 plastrów polędwicy, 2 łyżki otrębów, przyprawy + pomidor, ogórek konserwowy
II ciapaja - serek wiejski, kiwi, jabłko, łyżka słonecznika, cynamon
III kurczak duszony z ogórkiem świeżym, połową zielonej papryki, pomidorem, ogórek małosolny do tego
IV połowa makreli + pomidor z bazylią i oregano

woda, pokrzywa, czerwona herbata, 2x kawa z mlekiem

aszer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:28   #4172
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Dobrze, że stamtąd uciekłaś, bo tak skrupulatne liczenie zaprowadziło by Cię znowu w ślepy róg. Generalnie tak jak pisałam dziś wcześniej, w tym wątku też trzeba uważać i patrzeć na wszystko zdroworozsądkowo, bo dużo tu bywa postów chorobowych.
Joga to dla mnie czarna magia, ale coraz częściej słyszę, że wielu osobom daje to ogrom pozytywów

Ograniczanie na siłę jedzenia dzień po obżarstwie to błąd. Trzeba jeść normalnie tak jak zwykle. Od czasu do czasu taki rozpasany dzień przyspiesza metabolizm - pod warunkiem, że nie robisz sobie głodówki następnego dnia.

Podoba mi się to jedzonko! (dodałabym tylko warzywka do śniadania). Ale aż tak Ci zależy na tych 2 kg? Może to jest właśnie ta "Twoja" waga i organizm po prostu nie chce oddać tych 2 kg?

Ale mama to zawsze mama i czuwa, gdyby przypadkiem coś Ci się "odmieniło" na jakąś ciemną stronę mocy . I dziękuję
ona chyba musiała mieć niezłą niedowagę skoro mama ją nadal waży
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:28   #4173
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
U

Śniadanie: twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi, smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym
Przekąska: jabłko, śliwka
Obiad: kawałek piersi indyka w przyprawach smażony bez tłuszczu, 50g kaszy jęczmiennej, surówka (rzepa, marchew, koperek, oliwa z oliwek)
Do kawy: 2 cukierki czekoladowe
Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z sałatą, pomidorem, pieprzowym camembertem / błękitnym lazurem

Do picia: woda źródlana, kawy: czarna, zbożowa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, herbaty: zielona, ziołowa, owocowa z syropem z dzikiej róży

przykładnie! A czekolada to był klasyk - lindt

Moje P/U pod znakiem KOZY

I kawałek razowego chlebka bananowego z maki orkiszowej z twarożkiem i musem jabłkowym zmieszanym z orzechami + kawa parzona

II porcja chlebka jw, świeży sok marchewkowy

III reszta wczoraszej tarty z dynią,czerwoną cebulą, kozim twarożkiem, i twardym kozim serem na żytnio-pszennym spodzie polana sosem z papryki i pomidorów

IV 2 kawałki jeszcze ciepłego ciasta dyniowego z orzechami, ricore

V opiekana grahamka z 3 rodzajami kozich serów, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi, gorzkie kakao na mleku sojowym
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:56   #4174
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
bardzo smakowicie
zaintrygowala mnie przyprawa do szarlotki-dobra kawa z nia??
Jest pyszna! Ja używam Kamisa i na kubek kawy wystarczy szczypta na końcu łyżeczki - bo jest bardzo mocna.
Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
ona chyba musiała mieć niezłą niedowagę skoro mama ją nadal waży
Może i tak, ale co z tego? Teraz jest już ok, a poza tym dobrze, że ma kogoś, kto się o nią troszczy!
Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
przykładnie! A czekolada to był klasyk - lindt

Moje P/U pod znakiem KOZY

I kawałek razowego chlebka bananowego z maki orkiszowej z twarożkiem i musem jabłkowym zmieszanym z orzechami + kawa parzona

II porcja chlebka jw, świeży sok marchewkowy

III reszta wczoraszej tarty z dynią,czerwoną cebulą, kozim twarożkiem, i twardym kozim serem na żytnio-pszennym spodzie polana sosem z papryki i pomidorów

IV 2 kawałki jeszcze ciepłego ciasta dyniowego z orzechami, ricore

V opiekana grahamka z 3 rodzajami kozich serów, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi, gorzkie kakao na mleku sojowym
Uwielbiam tego Lindta! I bardzo pozytywnie mi się kojarzy, bowiem po zdanym egzaminie na prawo jazdy, po obdzwonieniu najbliższych, idąc w podskokach na tramwaj, szamałam "w nagrodę" tę wersję kieszonkową.
Gdzie kupujesz te kozie sery? Korzystasz z ofert polskich producentów, czy tylko zagranica?

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 21:24   #4175
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Jest pyszna! Ja używam Kamisa i na kubek kawy wystarczy szczypta na końcu łyżeczki - bo jest bardzo mocna.

Może i tak, ale co z tego? Teraz jest już ok, a poza tym dobrze, że ma kogoś, kto się o nią troszczy!

Uwielbiam tego Lindta! I bardzo pozytywnie mi się kojarzy, bowiem po zdanym egzaminie na prawo jazdy, po obdzwonieniu najbliższych, idąc w podskokach na tramwaj, szamałam "w nagrodę" tę wersję kieszonkową.
Gdzie kupujesz te kozie sery? Korzystasz z ofert polskich producentów, czy tylko zagranica?
troszczenie się to coś więcej niż ważenie człowieka, ważniejsza jest sfera psychiczna...
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 21:30   #4176
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
troszczenie się to coś więcej niż ważenie człowieka, ważniejsza jest sfera psychiczna...
Oczywiście, że tak. I mam nadzieję, że w tym przypadku też tak jest

Stary 2012-10-15, 21:44   #4177
Bibiannaa
Rozeznanie

P
sniadanie
kromka razowca podpieczonego z serem zoltym,pomidorem,kukurydz a
kromka podpieczna z twarogiem swojskim i dzemem brzoskwiniowym
500ml mleka + 3 lyzki kaszy manny+7 wloskich+garsc migdalow

2 sniadanie
duze jablko,sliwki 2

obiad
2 garscie makaronu jajecznego
talerz pomidorowej zabielanej smietana 30 procent i maslanka
udko gotowane

podwieczorek
kisiel truskawkowy

kolacja
wiejski 200g
kroma razowca z almette i pomidorem
kromka z makrela wedzona
kromka z 2 plastrami szynki,,serem,papryka
10 wloskich porzechow
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 21:49   #4178
gosia261282
Gang Iren

U:
1.Dwie kromki chleba orkiszowego z maslem,szynka wieprzowa i zielonym ogorkiem
2.Mini bagietka z maslem,makrela w sosie pomidorowym
3.banan,jogurt naturalny,6 kostek czekolady z nadzieniem kokosowym
4.Kasza gryczana,gulasz wolowy,2 kiszone ogorki
5.6 ciasteczek (miala byc kolacja,ale jesc mi sie nie chce.Pije piwo bezalkoholowe )
Napoje: dwie kawy z mlekiem,herbata mietowa i rooibos,sok pomarancza z mango szklanka i kolo litra wody n/g
Stary 2012-10-15, 21:55   #4179
niuniulka1989
Zakorzenienie

R
ś: bułka z szynką konserwową, pomidorem i mozzarellą
2ś: duży jogurt naturalny z płatkami fitness
0: domowa tortilla (placek+250 gram piersi z kurczaka, 1/4 opak groszku i czerwonej fasoli)
później wpadły 2 małe pierniczki
p/k: pistacje, ok 80 gram

Poproszę o ocenkę
Stary 2012-10-15, 22:13   #4180
eddin
Raczkowanie

Cytat:

Ograniczanie na siłę jedzenia dzień po obżarstwie to błąd. Trzeba jeść normalnie tak jak zwykle. Od czasu do czasu taki rozpasany dzień przyspiesza metabolizm - pod warunkiem, że nie robisz sobie głodówki następnego dnia.
Oj, to dobrze wiedzieć Głodówki nigdy nie robię, chyba nie dałabym rady... : P Ale starałam się jeść mniej.

Dzisiejsze luźne R (?)

Śn.: Owsianka z 2 łyżek płatków i 2 łyżek otrębów, mały jogurt naturalny, spora łyżka konfitury jagodowej, trochę kakaa i cynamonu, spore jabłko + niestety... mały napad ciasteczkowy (kilka ciastek, ale myślę, że tak 250 kcal max, w tym jedno ciasteczko owsiane i jedno gryczane z otrębami )

Obiad: Kawałek gotowanego schabu + pół talerza marchewki gotowanej z groszkiem, i jeszcze mała kanapka: razowiec i plaster wędliny drobiowej, bo jeszcze byłam głodna

Przekąska: Dwa wafle ryżowe + mała, słodka herbata z automatu (wiem...)

Kolacja: Serek wiejski 200g, pół miski marchewki z groszkiem z obiadu, kilka orzechów włoskich (z 6, 7...)

Standardowe pytanie: czy to wciąż R? : P I chyba za mało warzyw...
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 08:16   #4181
Dziwnograj
Raczkowanie

R:

Ś: 2 łyżki otrąb pszennych, 1 owsianych, 1 żytnich, garstka "dobrego błonnika" i łyżka musli, jogurt naturalny, 1/4 kostki twarogu chudego, 1 łyżka siemienia lnianego, herbata bez cukru
IIŚ: o jezu, mam egzamin na erazmusa - nic nie przełknę :C
O: gulasz wege z klafiora i pęczaku, sałatka z ruccoli z oliwą i ziołami
K: słupki z dipem jogurtowo-curry - marchewki, papryka, ogórek, co tam wpadnie w łapki

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
Napisane przez niuniulka1989 Pokaż wiadomość
R
Zależy jakie jesz pieczywo; co prawda nie jestem zwolennikiem teorii, że jak zjem kajzerkę to nagle się roztyję i umrę z powodu "bezwartościowości" takiego pieczywa, ale jednak na codzień lepiej wprowadzić razowe produkty (chyba, ze się jest na diecie lekkostrawnej)

O matko! Płatki fitness, największa zmora wszystkich osób chcących się zdrowo odżywiać, ale nie mających o tym pojęcia i nie wiedzących jak się do tego zabrać. Zastąp je otrębami, musli bez cukru, płatkami owsianymi. Jako terapia szokowa proponuję porównać skład Fitnessów z Nesquickami. Te pierwsze mają tylko o 18 kcal mniej, o 0,5g węglowodanów mniej i 0,6g błonnika więcej. Tak więc...jak już jeść cos niezdrowego chyba wybrałabym te nesquicki - smaczniejsze.

0: domowa tortilla (placek+250 gram piersi z kurczaka, 1/4 opak groszku i czerwonej fasoli) - tu raczej ok, chociaż dodałabym więcej świeżych warzyw - jakąś surówkę albo pomidora podduszonego (do tortilli polecam )
później wpadły 2 małe pierniczki - wiadomo, mały grzeszek dla ludzi

p/k: pistacje, ok 80 gram - mało wartościowa ta kolacja, znacznie lepiej byłoby gdybyś te pistacje ( i może troche mniej ok. 30 g - są zdrowe ale bardzo kaloryczne - 80 g to 471 kcal) zjadła na podwieczorek zamiast pierniczków, a na kolacje wybrała najlepiej coś białkowego - może serek wiejski z warzywami; twaróg z kminkiem; może być rybka np. makrela wędzona, halibut
Poczytaj sobie jadłospisy dziewczyn, znajdziesz tam fajne inspiracje i kopalnię wiedzy jak jeść
Dziwnograj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 08:32   #4182
mpati86
Zadomowienie

R: do zrzucenia ok. 24 kg
1. 1 bułka razowa: pół z mozzarellą i serem gouda light; pół z serkiem capri typu włoskiego i serkiem homo waniliowym; 1 pomidorek; kawa parzona z mlekiem
2. 1 jogurt naturalny; 1 duża brzoskwinia
3. kasza jęczmienna z warzywami; marchewki mini konserwowej z kukurydzą konserwową gotowane; gulasz z piersi kurczaka smażony na oliwce; herbata miętowa
2h orbitrek
4. twarożek lekki; 1 kawałek chleba razowego ze słonecznikiem z galaretką drobiową mojej mamy; pomidor; ogórek kiszony, rzodkiewki; herbata miętowa
zajęcia cyklingu

R:
1. 1 bułka razowa: pół z wędliną drobiową i plastrem ananasa z puszki; pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; 1 małe jabłuszko; kawa parzona z mlekiem
2. twarożek lekki z wkrojonym bananem małym; kawa parzona z mlekiem
3. ryż dziki; pierś z kurczaka gotowana polana łyżeczką oleju lnianego; brokuły gotowane
2h orbitrek
30 min rowerek
4. 1 kawałek chlebka razowego z twarożkiem domowym i wędliną drobiową; 1 parówka sokolik te takie dla dzieci dużo mięsa w nich, ciut ketchupu dla dzieci wzbogaconego żelazem i magnezem; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; surowa marchew; kilka oliwek czarnych; herbata miętowa
30 min rozciąganie lub ćw. na macie wzmacniające

bardzo proszę o ocenę
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 10:56   #4183
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
U:
1.Dwie kromki chleba orkiszowego z maslem,szynka wieprzowa i zielonym ogorkiem
2.Mini bagietka z maslem,makrela w sosie pomidorowym
3.banan,jogurt naturalny,6 kostek czekolady z nadzieniem kokosowym
4.Kasza gryczana,gulasz wolowy,2 kiszone ogorki
5.6 ciasteczek (miala byc kolacja,ale jesc mi sie nie chce.Pije piwo bezalkoholowe )
Napoje: dwie kawy z mlekiem,herbata mietowa i rooibos,sok pomarancza z mango szklanka i kolo litra wody n/g
Generalnie w ciągu dnia jedzonko dość fajne, ale przydałoby się więcej warzyw! Ciasteczek wieczorem do piwa czepiać się nie będę, przecież to ma być luźne U - ale wiadomo, że na co dzień sobie na coś takiego nie pozwalaj i zjedz jakąś lekką kolację. I zwróć uwagę, czy ten sok pomarańcza-mango to na pewno sok, a nie dosładzany napój.

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Oj, to dobrze wiedzieć Głodówki nigdy nie robię, chyba nie dałabym rady... : P Ale starałam się jeść mniej.

Dzisiejsze luźne R (?)

Śn.: Owsianka z 2 łyżek płatków i 2 łyżek otrębów, mały jogurt naturalny, spora łyżka konfitury jagodowej, trochę kakaa i cynamonu, spore jabłko + niestety... mały napad ciasteczkowy (kilka ciastek, ale myślę, że tak 250 kcal max, w tym jedno ciasteczko owsiane i jedno gryczane z otrębami )

Obiad: Kawałek gotowanego schabu + pół talerza marchewki gotowanej z groszkiem, i jeszcze mała kanapka: razowiec i plaster wędliny drobiowej, bo jeszcze byłam głodna

Przekąska: Dwa wafle ryżowe + mała, słodka herbata z automatu (wiem...)

Kolacja: Serek wiejski 200g, pół miski marchewki z groszkiem z obiadu, kilka orzechów włoskich (z 6, 7...)

Standardowe pytanie: czy to wciąż R? : P I chyba za mało warzyw...
Tak, to R . Śniadanie fajne, ciasteczka były z rana i raz po raz nie zaszkodzą, a raczej pomogą. No i rzeczywiście przydałyby się jakieś inne warzywka niż ta marchewka z groszkiem - korzystaj, póki jeszcze można dostać różnorodne warzywa w przystępnej cenie. Jako przekąska mogło wpaść coś bardziej wartościowego niż wafle ryżowe (i kto to mówi! Ja, która kiedyś codziennie jadła wafle zamiast pieczywa).
Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R: do zrzucenia ok. 24 kg
1. 1 bułka razowa: pół z mozzarellą i serem gouda light; pół z serkiem capri typu włoskiego i serkiem homo waniliowym; 1 pomidorek; kawa parzona z mlekiem
2. 1 jogurt naturalny; 1 duża brzoskwinia
3. kasza jęczmienna z warzywami; marchewki mini konserwowej z kukurydzą konserwową gotowane; gulasz z piersi kurczaka smażony na oliwce; herbata miętowa
2h orbitrek
4. twarożek lekki; 1 kawałek chleba razowego ze słonecznikiem z galaretką drobiową mojej mamy; pomidor; ogórek kiszony, rzodkiewki; herbata miętowa
zajęcia cyklingu

R:
1. 1 bułka razowa: pół z wędliną drobiową i plastrem ananasa z puszki; pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; 1 małe jabłuszko; kawa parzona z mlekiem
2. twarożek lekki z wkrojonym bananem małym; kawa parzona z mlekiem
3. ryż dziki; pierś z kurczaka gotowana polana łyżeczką oleju lnianego; brokuły gotowane
2h orbitrek
30 min rowerek
4. 1 kawałek chlebka razowego z twarożkiem domowym i wędliną drobiową; 1 parówka sokolik te takie dla dzieci dużo mięsa w nich, ciut ketchupu dla dzieci wzbogaconego żelazem i magnezem; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; surowa marchew; kilka oliwek czarnych; herbata miętowa
30 min rozciąganie lub ćw. na macie wzmacniające

bardzo proszę o ocenę
Dobrze, że piszesz, ile kg masz do zrzucenia - przynajmniej wiadomo, że można Ci sensownie doradzać, a nie martwić się, że mamy znów do czynienia z kolejną dziewczyną, która się martwi o 1 kg do góry, bo jej się woda zbiera przed okresem
Fajnie, że dużo ćwiczysz. Do jedzenia w zasadzie nie mam żadnych przeciwskazań. Dobrze, że jesz owoce z rana, widzę też sporo warzyw. Białko jest, tłuszcze są, restrykcji straszliwych nie ma - ogółem rozsądnie to wygląda
Cytat:
Napisane przez niuniulka1989 Pokaż wiadomość
R
0: domowa tortilla (placek+250 gram piersi z kurczaka, 1/4 opak groszku i czerwonej fasoli)
później wpadły 2 małe pierniczki
p/k: pistacje, ok 80 gram

Poproszę o ocenkę
Za Dziwnograj: rzeczywiście istotny jest rodzaj pieczywa, jaki spożywasz - zwróć na to uwagę. I spójrz, czy szynka konserwowa ma chociaż trochę mięsa w sobie . Co do uwagi dt. musli, to oczywiście raz na jakiś czas takie gotowe nie zaszkodzi, ale ja osobiście polecam raz zrobić większe zakupy - kup różne płatki (bez dodatków), otręby, orzechy, suszone owoce - zrób sobie mix i dodawaj do jogurtów/serków/mleka, albo nawet chrup samo.
Obiadek może być, pierniczki spoko. Ale kolacja rzeczywiście nie bardzo. Lepiej sypnąć trochę pistacji do jogurtu, a na kolację przyrządzić coś konkretniejszego.
Cytat:
Napisane przez Dziwnograj Pokaż wiadomość
R:

Ś: 2 łyżki otrąb pszennych, 1 owsianych, 1 żytnich, garstka "dobrego błonnika" i łyżka musli, jogurt naturalny, 1/4 kostki twarogu chudego, 1 łyżka siemienia lnianego, herbata bez cukru
IIŚ: o jezu, mam egzamin na erazmusa - nic nie przełknę :C
O: gulasz wege z klafiora i pęczaku, sałatka z ruccoli z oliwą i ziołami
K: słupki z dipem jogurtowo-curry - marchewki, papryka, ogórek, co tam wpadnie w łapki
Mało. Brakuje jakieś owocka z rana. No i źródeł białka też nie ma Bardziej się postaraj!

Stary 2012-10-16, 11:21   #4184
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję za ocenę. Ćwiczę dużo, bo wiem, ze nie ma nic za darmo- czasami się męczę, ale wiem, ze droga do mojej wagi jest długa i kręta. Przytyłam 24 kg w rok i 2 miesiące- teraz muszę w rok się z tym rozprawić. Niestety i stety, bo chcę czuć się dobrze i chce by w końcu zaczęło być tak jak chcę. Boję się tylko by okres nie znanikł.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 11:54   #4185
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Generalnie w ciągu dnia jedzonko dość fajne, ale przydałoby się więcej warzyw! Ciasteczek wieczorem do piwa czepiać się nie będę, przecież to ma być luźne U - ale wiadomo, że na co dzień sobie na coś takiego nie pozwalaj i zjedz jakąś lekką kolację. I zwróć uwagę, czy ten sok pomarańcza-mango to na pewno sok, a nie dosładzany napój.
Dziekuje za ocene
Soki pije tylko 100% bez cukru i innych dziwnych dodatkow,takie co w lodowce trzeba trzymac
Stary 2012-10-16, 11:59   #4186
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Jestem nowa na tym wątku, zależy mi na obiektywnej ocenie. Menu z wczoraj, to samo będzie dzisiaj, bo chlebek został, "chipsy" też.

Śniadanie: Własnoręcznie robiony chleb słonecznikowy do tego własnoręcznie robiona margaryna ziołowa , a do tego pokrojone dwie marchewki , pół ogórka, pół pomidora (był duży).

Przekąska: Garść cukinii obtoczonej w ziołach i papryce wrzuconej do piekarnika (alternatywa dla chipsów). Przepyszne, polecam!!!

2 śniadanie: Sałatka owocowa z jabłkiem, gruszką, bananem, cynamonem i kiwi. Owoce zmieniam, czasem dodaję np. pomarańczę czy mandarynkę, czasem grapefruit.

Obiad: Zupa z awokado, nasionami dyni i papryką. Uwielbiam!!! + 50-100g fasoli.

Podwieczorek: Kilka orzechów włoskich + szklanka soku z marchewki (robiony w domu, nie kupny).

Kolacja: Coś na wzór wrapsa. Kapusta pekińska jako ciasto, a w środku: ogórek, pomidor, cebula, jakieś kiełki, troszkę pieprzu. I to wszystko maczane w sosie czosnkowo ziołowym własnej roboty.

Napoje: sok marchewkowy - raz, zielona herbata - 3 razy, woda - dużo , kawa według pięciu przemian - raz.

Ćwiczenia: pilates (60 minut), bieganie (60 minut).

Proszę o ocenę, chodzi mi o R.

Edytowane przez TeczaNaPatyku
Czas edycji: 2012-10-16 o 12:17
TeczaNaPatyku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 12:14   #4187
Sunday Rose
Zakorzenienie

Cytat:

Podoba mi się to jedzonko! (dodałabym tylko warzywka do śniadania). Ale aż tak Ci zależy na tych 2 kg? Może to jest właśnie ta "Twoja" waga i organizm po prostu nie chce oddać tych 2 kg?
Poa alpina, dziękuję za ocenę No zależy mi, zależy, bo to taka moja 'standardowa' waga, w wakacje sobie mocno poluzowałam i złapałam te 2 kg i tak się mnie mocno trzymają Zobaczymy, jak teraz waga nie ruszy, to nic na siłę

I dzisiejsze R :

I 2 drobiowe kiełbaski na ciepło, ketchup, musztarda, pomidor z cebulką i kromka grahama
II dwa jajka na miękko, cała papryka; jabłko i kawa z mlekiem i łyżeczką cukru
III pieczony w piekarniku łosoś, makaron razowy z sosem warzywnym
IV pół kostki półtłustego twarogu z łyżką domowego dżemu porzeczkowego
V sałata lodowa z piersią kurczaka, pomidorem, ogórkiem, papryką i co tam jeszcze z lodówki wyciągnę, polana oliwą z przyprawami

Stary 2012-10-16, 17:35   #4188
Ervisha
Zakorzenienie

Moje nie wiem co

I 2 podwójne tosty z chleba tostowego pełnoziarnistego z opakowaniem sałatki greckiej z Lisnera, gotowane jajko na miękko

II w mieście: spora bułka z soczewicą , 2 ciastka owsiane Elovena (jedno z cynamonem, drugie z kawałkami czekolady)

III talerz gęstego barszczu czerwonego z fasolką czerwoną z startymi buraczkami zabielanego na śmietanie
gołąbki sojowe w maminym sosie grzybowym z sporymi kawałkami grzybów (farsz z ryżu z bazą do kotletów sojowych z Orico zawinięte w liscie z kapusty pekńskiej)

IV miseczka śniadaniowa budyniu czekoladowego z wiśnami z kompotu i orzechami włoskimi

V będą racuchy drożdzowe z maminym dżemem z czarnej porzeczki i pewnie gorące kakao na mleku sojowym

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 17:52   #4189
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. parówka cielęca mała, kanapka z orkisza, z masłem, szynką, sałata, pomidorem,
  2. jasna bułka z pastą jajeczna własnej roboty + kilka malwńkich serków "feta" w zalewie chili...koleżanka częstowała...wiem,że nie na R feta...czy można czasem?
  3. kawałek sporego tosta
  4. pałka kurczaka, ziemniak, buraczki, pół lampki wina

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 18:28   #4190
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TeczaNaPatyku Pokaż wiadomość
Jestem nowa na tym wątku, zależy mi na obiektywnej ocenie. Menu z wczoraj, to samo będzie dzisiaj, bo chlebek został, "chipsy" też.

Śniadanie: Własnoręcznie robiony chleb słonecznikowy do tego własnoręcznie robiona margaryna ziołowa , a do tego pokrojone dwie marchewki , pół ogórka, pół pomidora (był duży).

Przekąska: Garść cukinii obtoczonej w ziołach i papryce wrzuconej do piekarnika (alternatywa dla chipsów). Przepyszne, polecam!!!

2 śniadanie: Sałatka owocowa z jabłkiem, gruszką, bananem, cynamonem i kiwi. Owoce zmieniam, czasem dodaję np. pomarańczę czy mandarynkę, czasem grapefruit.

Podwieczorek: Kilka orzechów włoskich + szklanka soku z marchewki (robiony w domu, nie kupny).

Kolacja: Coś na wzór wrapsa. Kapusta pekińska jako ciasto, a w środku: ogórek, pomidor, cebula, jakieś kiełki, troszkę pieprzu. I to wszystko maczane w sosie czosnkowo ziołowym własnej roboty.

Napoje: sok marchewkowy - raz, zielona herbata - 3 razy, woda - dużo , kawa według pięciu przemian - raz.

A tą margarynę to zrobiłaś tak ze do takiej ze sklepu dodałaś zioła ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 18:44   #4191
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A tą margarynę to zrobiłaś tak ze do takiej ze sklepu dodałaś zioła ?
Nie, już podaję przepis:
2/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki wody / mleka / soku jabłkowego
po 2 łyżeczki rozmarynu, tymianku
1 średni ząbek czosnku
garść natki
szklanka oleju kokosowego
2 - 3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
2 łyżki soku z jednej cytryny
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Roztopiony tłuszcz kokosowy wymieszać z wodą ziołami i natką w blenderze, a następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Stary 2012-10-16, 19:12   #4192
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
Dziękuję za ocenę. Ćwiczę dużo, bo wiem, ze nie ma nic za darmo- czasami się męczę, ale wiem, ze droga do mojej wagi jest długa i kręta. Przytyłam 24 kg w rok i 2 miesiące- teraz muszę w rok się z tym rozprawić. Niestety i stety, bo chcę czuć się dobrze i chce by w końcu zaczęło być tak jak chcę. Boję się tylko by okres nie znanikł.
Jeśli dostarczasz organizmowi niezbędnych składników pokarmowych, z okresem nie powinno być problemu pomimo spadku wagi. Stawiaj sobie małe cele i dąż do nich powolutku. Powodzenia, bo taka walka na pewno nie jest łatwa!
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dziekuje za ocene
Soki pije tylko 100% bez cukru i innych dziwnych dodatkow,takie co w lodowce trzeba trzymac
Proszę . To dobrze . Mi się zawsze marzyła dobra wyciskarka do soków.
Cytat:

Jesteś weganką, prawda? Ciężko mi oceniać takie jadłospisy, ale jednego jestem pewna - oprócz fasoli to nie masz praktycznie żadnych źródeł białka . No i jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła - REWELECYJNA margaryna!

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
Poa alpina, dziękuję za ocenę No zależy mi, zależy, bo to taka moja 'standardowa' waga, w wakacje sobie mocno poluzowałam i złapałam te 2 kg i tak się mnie mocno trzymają Zobaczymy, jak teraz waga nie ruszy, to nic na siłę

I dzisiejsze R :

I 2 drobiowe kiełbaski na ciepło, ketchup, musztarda, pomidor z cebulką i kromka grahama
II dwa jajka na miękko, cała papryka; jabłko i kawa z mlekiem i łyżeczką cukru
III pieczony w piekarniku łosoś, makaron razowy z sosem warzywnym
IV pół kostki półtłustego twarogu z łyżką domowego dżemu porzeczkowego
V sałata lodowa z piersią kurczaka, pomidorem, ogórkiem, papryką i co tam jeszcze z lodówki wyciągnę, polana oliwą z przyprawami

Powinnaś na tym zrzucić te 2 kg (uważaj nawet, żeby nie więcej ), bo to dobre menu na R. Nie masz do zrzucenia dużo - a jednak przyoszczędziłaś węgli złożonych, możesz ich dać więcej
Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moje nie wiem co

I 2 podwójne tosty z chleba tostowego pełnoziarnistego z opakowaniem sałatki greckiej z Lisnera, gotowane jajko na miękko

II w mieście: spora bułka z soczewicą , 2 ciastka owsiane Elovena (jedno z cynamonem, drugie z kawałkami czekolady)

III talerz gęstego barszczu czerwonego z fasolką czerwoną z startymi buraczkami zabielanego na śmietanie
gołąbki sojowe w maminym sosie grzybowym z sporymi kawałkami grzybów (farsz z ryżu z bazą do kotletów sojowych z Orico zawinięte w liscie z kapusty pekńskiej)

IV miseczka śniadaniowa budyniu czekoladowego z wiśnami z kompotu i orzechami włoskimi

V będą racuchy drożdzowe z maminym dżemem z czarnej porzeczki i pewnie gorące kakao na mleku sojowym
Ładnie! Wszystko bym wszamała, no może oprócz śniadania - jakoś te gotowe sałatki mnie nie przekonują. Ale za to obiad, podwieczorek, kolacja - rewelka! Oddaaaaaaj!

Stary 2012-10-16, 19:33   #4193
Narc
Wtajemniczenie

R

Śniadanie - owsianka na mleku 3.2 z bananem, śliwkami suszonymi i konfiturą jagodową
II śniadanie 2 kromki razowca z szynką, plasterek żółtego sera
obiad-pół worka kaszy gryczanej, kotlet z piersi kurczaka ( z panierką) dynia, marchewka
ćwiczenia
kolacja- filet śledziowy , rzodkiewka i oliwki.
Narc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 19:41   #4194
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Cytat:
Jesteś weganką, prawda? Ciężko mi oceniać takie jadłospisy, ale jednego jestem pewna - oprócz fasoli to nie masz praktycznie żadnych źródeł białka . No i jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła - REWELECYJNA margaryna!
No tak, tak - zgadza się, chociaż bardziej z naciskiem na wegetarianizm niż weganizm. Mimo wszystko staram się dbać aby moja dieta była zbilansowana. Widzę, że wiele osób za mało warzyw jada u mnie znowu z białkiem problem. Czasami jem soję, ale wiadomo ona działa na żeńskie hormony i nie można z nią przesadzać chociaż jest dobrym źródłem białka. Latem staram się jeszcze bób jeść i inne rośliny strączkowe aby podłapać białko no i badam się u lekarzy raz na 6 miesięcy czy niczego mi nie brakuje i póki co wszystko jest dobrze. Ale uwierz mi, ze będąc weganką też można jeść byle co i przytyć ( ja - żywy przykład ). A margaryna wiem, ze super. Wkładając ją do lodówki staje się twarda, ale nie na tyle by nie móc rozsmarować, data ważności to nie więcej niż 2 tygodnie. Świetna sprawa. A chlebek suszę w dehydratorze, również mogę się przepisem podzielić.
Stary 2012-10-16, 20:22   #4195
Iwoka
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze:
I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka kaszy manny, łyżka otrębów) ze startą kostką gorzkiej czekolady, płatkami migdałów i słonecznikiem + 2 mniejsze jabłuszka + kawa zbożowa;
II: grahamka z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką + mała miseczka domowej sałatki konserwowej + herbata zielona;
III: jabłko + jogurt naturalny (150 g) + kawa zbożowa (z małym dodatkiem rozpuszczalnej);
IV: wielki talerz gęstej zupy (zblendowane ziemniaki, kalafior, marchew) + omlet/frittata/ktototamwie () z porcją biedronkowych warzyw na patelnię (przygotowane najpierw na parze) + herbata zielona;
V: kromka razowca z pomidorem i ogórkiem kiszonym + kromka razowca z sałatką konserwową + herbata miód i imbir.
Poza tym do picia woda.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 20:34   #4196
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narc Pokaż wiadomość
R

Śniadanie - owsianka na mleku 3.2 z bananem, śliwkami suszonymi i konfiturą jagodową
II śniadanie 2 kromki razowca z szynką, plasterek żółtego sera
obiad-pół worka kaszy gryczanej, kotlet z piersi kurczaka ( z panierką) dynia, marchewka
ćwiczenia
kolacja- filet śledziowy , rzodkiewka i oliwki.
Ile chcesz schudnąć? Niby mało się tego jedzonka wydaje, ale w sumie... jest wszystko co potrzebne . Dałabym jednak warzywa do drugiego śniadania - koniecznie! Super, że pijesz tłuste mleko - to chude nie ma wartości, a ja głupia i tak je kupuję

Cytat:
No tak, tak - zgadza się, chociaż bardziej z naciskiem na wegetarianizm niż weganizm. Mimo wszystko staram się dbać aby moja dieta była zbilansowana. Widzę, że wiele osób za mało warzyw jada u mnie znowu z białkiem problem. Czasami jem soję, ale wiadomo ona działa na żeńskie hormony i nie można z nią przesadzać chociaż jest dobrym źródłem białka. Latem staram się jeszcze bób jeść i inne rośliny strączkowe aby podłapać białko no i badam się u lekarzy raz na 6 miesięcy czy niczego mi nie brakuje i póki co wszystko jest dobrze. Ale uwierz mi, ze będąc weganką też można jeść byle co i przytyć ( ja - żywy przykład ). A margaryna wiem, ze super. Wkładając ją do lodówki staje się twarda, ale nie na tyle by nie móc rozsmarować, data ważności to nie więcej niż 2 tygodnie. Świetna sprawa. A chlebek suszę w dehydratorze, również mogę się przepisem podzielić.
Wiem, że będąc wege można przytyć - parę osób, które znam, szczyci się tym, że jest wege - a jedzą straszne śmieci! To wg. mnie duże wyzwanie zbilansować taką dietę. Ja bym się do tego nie nadawała, już zupełnie pomijając kwestie ideologiczne (gdybym była wege z zawodem, którego się uczę - zakrawałoby to o sporą hipokryzję).
Warzyw to u Ciebie nie brak . Skoro masz taki problem z białkiem i jednak nie naciskasz tak mocno bycie weganką - to może skusisz się czasem na jakieś jajeczko? Specjalnie mówię o jajku, a nie o przetworach mlecznych - bo jajko to jednak bodaj największa kopalnia hiperważnych składników potrzebnych nam do życia.

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze:
I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka kaszy manny, łyżka otrębów) ze startą kostką gorzkiej czekolady, płatkami migdałów i słonecznikiem + 2 mniejsze jabłuszka + kawa zbożowa;
II: grahamka z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką + mała miseczka domowej sałatki konserwowej + herbata zielona;
III: jabłko + jogurt naturalny (150 g) + kawa zbożowa (z małym dodatkiem rozpuszczalnej);
IV: wielki talerz gęstej zupy (zblendowane ziemniaki, kalafior, marchew) + omlet/frittata/ktototamwie () z porcją biedronkowych warzyw na patelnię (przygotowane najpierw na parze) + herbata zielona;
V: kromka razowca z pomidorem i ogórkiem kiszonym + kromka razowca z sałatką konserwową + herbata miód i imbir.
Poza tym do picia woda.
Znowu super!!!

Moje dzisiejsze U. Walczę z przeziębieniem . Ale apetyt i tak dopisuje - zresztą jak mogłoby być inaczej - nie byłabym sobą bez dokładki zupy owocowej (która ciągle ma być tą ostatnią w sezonie, ale zawsze skądś znowu się biorą takie pokłady owoców, że znów ją robimy). BTW, nie polecam takich zup na R.

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z szynką, musztardą, sałatą i rzodkiewkami
II śniadanie: twaróg półtłusty 200g z granatem, pistacjami, kakao naturalnym i... likierem czekoladowym
Obiad: zupa śliwkowo-jabłkowa z pełnoziarnistym makaronem z pszenicy durum
Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z serem camembert, sałatą, pomidorem i jasnymi winogronami

Do picia: woda źródlana, kawa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, multiwitamina, herbaty: zielona, ziołowa, lipa z miodem wielokwiatowym, owocowa z syropem z dzikiej róży.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-10-16 o 20:36
Stary 2012-10-16, 20:41   #4197
poppy seed
Zakorzenienie

U.
od 7:30 do 20:00 poza domem

1. Owsianka na mleku sojowym z bananem, orzechowo-kokosową granolą, wiórkami kokosowymi i jagodami ze słoiczka.

2. Kromka razowca z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem. 2 marchewki.

3. Samosy (indyjskie pierogi z farszem warzywnym) w sosie, zestaw surówek - w greenwayu.

4. Talerz czerwonego barszczu, pół pełnoziarnistej bułki zapieczonej z mozzarellą, pomidorem, oliwkami, bazylią i oregano.

w międzyczasie wpadł kawałek czekolady, kawa z mlekiem, herbatka z bratka, woda ;p

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 20:53   #4198
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:

Znowu super!!!

Moje dzisiejsze U. Walczę z przeziębieniem . Ale apetyt i tak dopisuje - zresztą jak mogłoby być inaczej - nie byłabym sobą bez dokładki zupy owocowej (która ciągle ma być tą ostatnią w sezonie, ale zawsze skądś znowu się biorą takie pokłady owoców, że znów ją robimy). BTW, nie polecam takich zup na R.

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z szynką, musztardą, sałatą i rzodkiewkami
II śniadanie: twaróg półtłusty 200g z granatem, pistacjami, kakao naturalnym i... likierem czekoladowym
Obiad: zupa śliwkowo-jabłkowa z pełnoziarnistym makaronem z pszenicy durum
Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z serem camembert, sałatą, pomidorem i jasnymi winogronami

Do picia: woda źródlana, kawa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, multiwitamina, herbaty: zielona, ziołowa, lipa z miodem wielokwiatowym, owocowa z syropem z dzikiej róży.

Dziękuję Wcześniej dość sporo obrywało mi się za moje przepisy, więc ogromnie mi miło, że chociaż Tobie się podobają

Zaintrygowała mnie Twoja zupa. Nigdy nie jadłam owocowej. Na pewno jest pyszna I zdrowiej szybciutko!

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 21:00   #4199
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Wcześniej dość sporo obrywało mi się za moje przepisy, więc ogromnie mi miło, że chociaż Tobie się podobają

Zaintrygowała mnie Twoja zupa. Nigdy nie jadłam owocowej. Na pewno jest pyszna I zdrowiej szybciutko!
ej..
ostatnio Cie caly czas chwalilam i pisalam ze zrobilas MEGA postęp
Stary 2012-10-16, 21:00   #4200
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:

Jak widać, wzięłaś sobie uwagi do serca, bo teraz jest naprawdę dobrze .

Zupy owocowe tak kocham, że nigdy nie kończy się na jednym talerzu. Są pyszne i zapewne megakaloryczne. Zresztą w ogóle lubię zupy, które mają dużo "wsadu" w sobie.

No i dziękuję, muszę wyzdrowieć, bo czeka mnie intensywny weekend, którego sobie nie odpuszczę!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości