|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Proszę
R I omlet na łyżeczce oliwy: 2 jaja, 5 plastrów polędwicy, 2 łyżki otrębów, przyprawy + pomidor, ogórek konserwowy II ciapaja - serek wiejski, kiwi, jabłko, łyżka słonecznika, cynamonIII kurczak duszony z ogórkiem świeżym, połową zielonej papryki, pomidorem, ogórek małosolny do tego IV połowa makreli + pomidor z bazylią i oregano woda, pokrzywa, czerwona herbata, 2x kawa z mlekiem
|
#4172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przykładnie! A czekolada to był klasyk - lindt ![]() Moje P/U pod znakiem KOZY ![]() I kawałek razowego chlebka bananowego z maki orkiszowej z twarożkiem i musem jabłkowym zmieszanym z orzechami + kawa parzona II porcja chlebka jw, świeży sok marchewkowy III reszta wczoraszej tarty z dynią,czerwoną cebulą, kozim twarożkiem, i twardym kozim serem na żytnio-pszennym spodzie polana sosem z papryki i pomidorów IV 2 kawałki jeszcze ciepłego ciasta dyniowego z orzechami, ricore V opiekana grahamka z 3 rodzajami kozich serów, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi, gorzkie kakao na mleku sojowym |
|
|
|
|
#4174 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja używam Kamisa i na kubek kawy wystarczy szczypta na końcu łyżeczki - bo jest bardzo mocna.Może i tak, ale co z tego? Teraz jest już ok, a poza tym dobrze, że ma kogoś, kto się o nią troszczy! ![]() Cytat:
.Gdzie kupujesz te kozie sery? Korzystasz z ofert polskich producentów, czy tylko zagranica?
|
|
#4175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4176 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4177 |
|
Rozeznanie
|
P
sniadanie kromka razowca podpieczonego z serem zoltym,pomidorem,kukurydz a kromka podpieczna z twarogiem swojskim i dzemem brzoskwiniowym 500ml mleka + 3 lyzki kaszy manny+7 wloskich+garsc migdalow 2 sniadanie duze jablko,sliwki 2 obiad 2 garscie makaronu jajecznego talerz pomidorowej zabielanej smietana 30 procent i maslanka udko gotowane podwieczorek kisiel truskawkowy kolacja wiejski 200g kroma razowca z almette i pomidorem kromka z makrela wedzona kromka z 2 plastrami szynki,,serem,papryka 10 wloskich porzechow |
|
|
|
#4178 |
|
Gang Iren
|
U:
1.Dwie kromki chleba orkiszowego z maslem,szynka wieprzowa i zielonym ogorkiem 2.Mini bagietka z maslem,makrela w sosie pomidorowym 3.banan,jogurt naturalny,6 kostek czekolady z nadzieniem kokosowym 4.Kasza gryczana,gulasz wolowy,2 kiszone ogorki 5.6 ciasteczek (miala byc kolacja,ale jesc mi sie nie chce.Pije piwo bezalkoholowe )Napoje: dwie kawy z mlekiem,herbata mietowa i rooibos,sok pomarancza z mango szklanka i kolo litra wody n/g
|
#4179 |
|
Zakorzenienie
|
R
ś: bułka z szynką konserwową, pomidorem i mozzarellą 2ś: duży jogurt naturalny z płatkami fitness 0: domowa tortilla (placek+250 gram piersi z kurczaka, 1/4 opak groszku i czerwonej fasoli) później wpadły 2 małe pierniczki p/k: pistacje, ok 80 gram Poproszę o ocenkę
|
|
#4180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Głodówki nigdy nie robię, chyba nie dałabym rady... : P Ale starałam się jeść mniej. Dzisiejsze luźne R (?) Śn.: Owsianka z 2 łyżek płatków i 2 łyżek otrębów, mały jogurt naturalny, spora łyżka konfitury jagodowej, trochę kakaa i cynamonu, spore jabłko + niestety... mały napad ciasteczkowy (kilka ciastek, ale myślę, że tak 250 kcal max, w tym jedno ciasteczko owsiane i jedno gryczane z otrębami )Obiad: Kawałek gotowanego schabu + pół talerza marchewki gotowanej z groszkiem, i jeszcze mała kanapka: razowiec i plaster wędliny drobiowej, bo jeszcze byłam głodna ![]() Przekąska: Dwa wafle ryżowe + mała, słodka herbata z automatu (wiem...) Kolacja: Serek wiejski 200g, pół miski marchewki z groszkiem z obiadu, kilka orzechów włoskich (z 6, 7...) Standardowe pytanie: czy to wciąż R? : P I chyba za mało warzyw... |
|
|
|
|
#4181 | |
|
Raczkowanie
|
R:
Ś: 2 łyżki otrąb pszennych, 1 owsianych, 1 żytnich, garstka "dobrego błonnika" i łyżka musli, jogurt naturalny, 1/4 kostki twarogu chudego, 1 łyżka siemienia lnianego, herbata bez cukru IIŚ: o jezu, mam egzamin na erazmusa - nic nie przełknę :C O: gulasz wege z klafiora i pęczaku, sałatka z ruccoli z oliwą i ziołami K: słupki z dipem jogurtowo-curry - marchewki, papryka, ogórek, co tam wpadnie w łapki ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4182 |
|
Zadomowienie
|
R: do zrzucenia ok. 24 kg
1. 1 bułka razowa: pół z mozzarellą i serem gouda light; pół z serkiem capri typu włoskiego i serkiem homo waniliowym; 1 pomidorek; kawa parzona z mlekiem 2. 1 jogurt naturalny; 1 duża brzoskwinia 3. kasza jęczmienna z warzywami; marchewki mini konserwowej z kukurydzą konserwową gotowane; gulasz z piersi kurczaka smażony na oliwce; herbata miętowa 2h orbitrek 4. twarożek lekki; 1 kawałek chleba razowego ze słonecznikiem z galaretką drobiową mojej mamy; pomidor; ogórek kiszony, rzodkiewki; herbata miętowa zajęcia cyklingu R: 1. 1 bułka razowa: pół z wędliną drobiową i plastrem ananasa z puszki; pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; 1 małe jabłuszko; kawa parzona z mlekiem 2. twarożek lekki z wkrojonym bananem małym; kawa parzona z mlekiem 3. ryż dziki; pierś z kurczaka gotowana polana łyżeczką oleju lnianego; brokuły gotowane 2h orbitrek 30 min rowerek 4. 1 kawałek chlebka razowego z twarożkiem domowym i wędliną drobiową; 1 parówka sokolik te takie dla dzieci dużo mięsa w nich, ciut ketchupu dla dzieci wzbogaconego żelazem i magnezem; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; surowa marchew; kilka oliwek czarnych; herbata miętowa 30 min rozciąganie lub ćw. na macie wzmacniające bardzo proszę o ocenę
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4183 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. I zwróć uwagę, czy ten sok pomarańcza-mango to na pewno sok, a nie dosładzany napój .Cytat:
. Śniadanie fajne, ciasteczka były z rana i raz po raz nie zaszkodzą, a raczej pomogą . No i rzeczywiście przydałyby się jakieś inne warzywka niż ta marchewka z groszkiem - korzystaj, póki jeszcze można dostać różnorodne warzywa w przystępnej cenie. Jako przekąska mogło wpaść coś bardziej wartościowego niż wafle ryżowe (i kto to mówi! Ja, która kiedyś codziennie jadła wafle zamiast pieczywa ).Cytat:
![]() Fajnie, że dużo ćwiczysz. Do jedzenia w zasadzie nie mam żadnych przeciwskazań. Dobrze, że jesz owoce z rana, widzę też sporo warzyw. Białko jest, tłuszcze są, restrykcji straszliwych nie ma - ogółem rozsądnie to wygląda ![]() Cytat:
. Co do uwagi dt. musli, to oczywiście raz na jakiś czas takie gotowe nie zaszkodzi, ale ja osobiście polecam raz zrobić większe zakupy - kup różne płatki (bez dodatków), otręby, orzechy, suszone owoce - zrób sobie mix i dodawaj do jogurtów/serków/mleka, albo nawet chrup samo .Obiadek może być, pierniczki spoko . Ale kolacja rzeczywiście nie bardzo. Lepiej sypnąć trochę pistacji do jogurtu, a na kolację przyrządzić coś konkretniejszego. Cytat:
Bardziej się postaraj!
|
|
#4184 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za ocenę. Ćwiczę dużo, bo wiem, ze nie ma nic za darmo- czasami się męczę, ale wiem, ze droga do mojej wagi jest długa i kręta. Przytyłam 24 kg w rok i 2 miesiące- teraz muszę w rok się z tym rozprawić. Niestety i stety, bo chcę czuć się dobrze i chce by w końcu zaczęło być tak jak chcę. Boję się tylko by okres nie znanikł.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4185 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Soki pije tylko 100% bez cukru i innych dziwnych dodatkow,takie co w lodowce trzeba trzymac
|
|
#4186 |
|
Raczkowanie
|
Jestem nowa na tym wątku, zależy mi na obiektywnej ocenie. Menu z wczoraj, to samo będzie dzisiaj, bo chlebek został, "chipsy" też.
Śniadanie: Własnoręcznie robiony chleb słonecznikowy Przekąska: Garść cukinii obtoczonej w ziołach i papryce wrzuconej do piekarnika (alternatywa dla chipsów). Przepyszne, polecam!!! 2 śniadanie: Sałatka owocowa z jabłkiem, gruszką, bananem, cynamonem i kiwi. Obiad: Zupa z awokado, nasionami dyni i papryką. Uwielbiam!!! + 50-100g fasoli. Podwieczorek: Kilka orzechów włoskich + szklanka soku z marchewki (robiony w domu, nie kupny). Kolacja: Coś na wzór wrapsa. Kapusta pekińska jako ciasto, a w środku: ogórek, pomidor, cebula, jakieś kiełki, troszkę pieprzu. I to wszystko maczane w sosie czosnkowo ziołowym własnej roboty. Napoje: sok marchewkowy - raz, zielona herbata - 3 razy, woda - dużo , kawa według pięciu przemian - raz.Ćwiczenia: pilates (60 minut), bieganie (60 minut). Proszę o ocenę, chodzi mi o R.
Edytowane przez TeczaNaPatyku Czas edycji: 2012-10-16 o 12:17 |
|
|
|
#4187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczymy, jak teraz waga nie ruszy, to nic na siłę I dzisiejsze R : I 2 drobiowe kiełbaski na ciepło, ketchup, musztarda, pomidor z cebulką i kromka grahama II dwa jajka na miękko, cała papryka; jabłko i kawa z mlekiem i łyżeczką cukru III pieczony w piekarniku łosoś, makaron razowy z sosem warzywnym IV pół kostki półtłustego twarogu z łyżką domowego dżemu porzeczkowego V sałata lodowa z piersią kurczaka, pomidorem, ogórkiem, papryką i co tam jeszcze z lodówki wyciągnę, polana oliwą z przyprawami
|
|
|
#4188 |
|
Zakorzenienie
|
Moje nie wiem co
I 2 podwójne tosty z chleba tostowego pełnoziarnistego z opakowaniem sałatki greckiej z Lisnera, gotowane jajko na miękko II w mieście: spora bułka z soczewicą , 2 ciastka owsiane Elovena (jedno z cynamonem, drugie z kawałkami czekolady) III talerz gęstego barszczu czerwonego z fasolką czerwoną z startymi buraczkami zabielanego na śmietanie gołąbki sojowe w maminym sosie grzybowym z sporymi kawałkami grzybów (farsz z ryżu z bazą do kotletów sojowych z Orico zawinięte w liscie z kapusty pekńskiej) IV miseczka śniadaniowa budyniu czekoladowego z wiśnami z kompotu i orzechami włoskimi V będą racuchy drożdzowe z maminym dżemem z czarnej porzeczki i pewnie gorące kakao na mleku sojowym
|
#4189 |
|
Zadomowienie
|
r
![]() i jak? |
|
|
|
#4190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4191 |
|
Raczkowanie
|
Nie, już podaję przepis:
2/3 szklanki oleju słonecznikowego 1/4 szklanki wody / mleka / soku jabłkowego po 2 łyżeczki rozmarynu, tymianku 1 średni ząbek czosnku garść natki szklanka oleju kokosowego 2 - 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z jednej cytryny 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) |
|
|
|
#4192 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Powodzenia, bo taka walka na pewno nie jest łatwa!Cytat:
. To dobrze . Mi się zawsze marzyła dobra wyciskarka do soków.Cytat:
. No i jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła - REWELECYJNA margaryna!![]() Cytat:
), bo to dobre menu na R. Nie masz do zrzucenia dużo - a jednak przyoszczędziłaś węgli złożonych, możesz ich dać więcej ![]() Cytat:
Wszystko bym wszamała, no może oprócz śniadania - jakoś te gotowe sałatki mnie nie przekonują. Ale za to obiad, podwieczorek, kolacja - rewelka! Oddaaaaaaj!
|
|
#4193 |
|
Wtajemniczenie
|
R
Śniadanie - owsianka na mleku 3.2 z bananem, śliwkami suszonymi i konfiturą jagodową II śniadanie 2 kromki razowca z szynką, plasterek żółtego sera obiad-pół worka kaszy gryczanej, kotlet z piersi kurczaka ( z panierką) dynia, marchewka ćwiczenia kolacja- filet śledziowy , rzodkiewka i oliwki. |
|
|
|
#4194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). A margaryna wiem, ze super. Wkładając ją do lodówki staje się twarda, ale nie na tyle by nie móc rozsmarować, data ważności to nie więcej niż 2 tygodnie. Świetna sprawa. A chlebek suszę w dehydratorze, również mogę się przepisem podzielić.
|
|
|
|
|
#4195 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze:
I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka kaszy manny, łyżka otrębów) ze startą kostką gorzkiej czekolady, płatkami migdałów i słonecznikiem + 2 mniejsze jabłuszka + kawa zbożowa; II: grahamka z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką + mała miseczka domowej sałatki konserwowej + herbata zielona; III: jabłko + jogurt naturalny (150 g) + kawa zbożowa (z małym dodatkiem rozpuszczalnej); IV: wielki talerz gęstej zupy (zblendowane ziemniaki, kalafior, marchew) + omlet/frittata/ktototamwie ( ) z porcją biedronkowych warzyw na patelnię (przygotowane najpierw na parze) + herbata zielona;V: kromka razowca z pomidorem i ogórkiem kiszonym + kromka razowca z sałatką konserwową + herbata miód i imbir. Poza tym do picia woda. |
|
|
|
#4196 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Dałabym jednak warzywa do drugiego śniadania - koniecznie! Super, że pijesz tłuste mleko - to chude nie ma wartości, a ja głupia i tak je kupujęCytat:
). Warzyw to u Ciebie nie brak . Skoro masz taki problem z białkiem i jednak nie naciskasz tak mocno bycie weganką - to może skusisz się czasem na jakieś jajeczko? Specjalnie mówię o jajku, a nie o przetworach mlecznych - bo jajko to jednak bodaj największa kopalnia hiperważnych składników potrzebnych nam do życia.Cytat:
![]() Moje dzisiejsze U. Walczę z przeziębieniem
. Ale apetyt i tak dopisuje - zresztą jak mogłoby być inaczej - nie byłabym sobą bez dokładki zupy owocowej (która ciągle ma być tą ostatnią w sezonie, ale zawsze skądś znowu się biorą takie pokłady owoców, że znów ją robimy ). BTW, nie polecam takich zup na R .Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z szynką, musztardą, sałatą i rzodkiewkami II śniadanie: twaróg półtłusty 200g z granatem, pistacjami, kakao naturalnym i... likierem czekoladowym ![]() Obiad: zupa śliwkowo-jabłkowa z pełnoziarnistym makaronem z pszenicy durum Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z serem camembert, sałatą, pomidorem i jasnymi winogronami Do picia: woda źródlana, kawa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, multiwitamina, herbaty: zielona, ziołowa, lipa z miodem wielokwiatowym, owocowa z syropem z dzikiej róży.
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-16 o 20:36 |
|||
|
|
|
#4197 |
|
Zakorzenienie
|
U.
od 7:30 do 20:00 poza domem ![]() 1. Owsianka na mleku sojowym z bananem, orzechowo-kokosową granolą, wiórkami kokosowymi i jagodami ze słoiczka. 2. Kromka razowca z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem. 2 marchewki. 3. Samosy (indyjskie pierogi z farszem warzywnym) w sosie, zestaw surówek - w greenwayu. 4. Talerz czerwonego barszczu, pół pełnoziarnistej bułki zapieczonej z mozzarellą, pomidorem, oliwkami, bazylią i oregano. w międzyczasie wpadł kawałek czekolady, kawa z mlekiem, herbatka z bratka, woda ;p |
|
|
|
#4198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaintrygowała mnie Twoja zupa. Nigdy nie jadłam owocowej. Na pewno jest pyszna I zdrowiej szybciutko!
|
|
|
|
|
#4199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio Cie caly czas chwalilam i pisalam ze zrobilas MEGA postęp
|
|
|
#4200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Zupy owocowe tak kocham, że nigdy nie kończy się na jednym talerzu. Są pyszne i zapewne megakaloryczne . Zresztą w ogóle lubię zupy, które mają dużo "wsadu" w sobie .No i dziękuję, muszę wyzdrowieć, bo czeka mnie intensywny weekend, którego sobie nie odpuszczę!
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

- serek wiejski, kiwi, jabłko, łyżka słonecznika, cynamon

(dodałabym tylko warzywka do śniadania). Ale aż tak Ci zależy na tych 2 kg? Może to jest właśnie ta "Twoja" waga i organizm po prostu nie chce oddać tych 2 kg?

Bardziej się postaraj!
, 2 ciastka owsiane Elovena (jedno z cynamonem, drugie z kawałkami czekolady)