Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIV - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-16, 13:31   #1411
aerien83
Zadomowienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIV

Skroiłam resztę ziemniaków i mam mega górę domowych frytek, po powrocie chłopców będę tylko stała i smażyła heh widzę, że rozpętałam wielką frytkową dyskusję dzisiaj

Skurczy w ciąży z Kubusiem w ogóle nie czułam także nie jest to reguła, że trzeba czuć. Natomiast teraz już czuję jak macica się stawia, jak brzuch napina i twardnieje, jak ciąży wszystko w dół.

kia_mia też skorzystam z Twojego przepisu na sos
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 13:31   #1412
aniamotylek
Rozeznanie

Aha dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi.
Odnosnie tych kartofelkow to nie wiem , ale raczej biale tylko musi byc 5 kg worek.

Musze wam to napisac, moje meza polamalo, no i w koncu po usilnych prosbach poszedl do lekarza, mial przykazane mowi c ze paracetamol bierze od 5 dni 4 razy dziennie i nie pomaga (500 mg). I ze z kazdym dniem gorzej.
Lekarka na to prosze sie ruszac jak najwiecej, potrwa ten bol kilka tygodni, dala adres internetowy gdzie ma sie zapisac i moze udziela mu jakis informacji, i dala ibuprofen!!!!!!!!!!. Nie moglam uwierzyc myslam ze jak powie ze juz bral paracetamol to da jakis antybiotyk cos innego a nie ibuprofen. Zalamac sie mozna. Szkoda ze mu jeszcze nie kazal pic duzo wody, (kaza jak sie jest przeziebionym). No ale my robimy wlasna kuracje czyli gorace kapiele i masci rozgrzewajace. Jak chorowac to napewno nie w UK.
Stary 2012-10-16, 13:32   #1413
anett234
Zadomowienie

GG do anett234

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
aniamotylek mi lekarz mówił że możemy, ale nie musimy czuć skurczy to nie jest reguła że każda kobieta od jakiegoś tygodnia ciąży odczuwa skurcze. równie dobrze możesz je zacząć czuć jak się zacznie akcja porodowa moja znajoma np wogóle nie wie jak czuć skurcze! Miała zaplanowane cc, bo miała cholestazę i wiele innych dolegliwości, i nie zdążyła przed cc poczuć ani jednego skurczu
To cholestaza jest wskazaniem do cc? nie wiedziałam a przecież przechodziłam przez to i chyba nadal przechodzę.

Co do skurczy to ja mam.Na poczatku wiecej było tych bolących ale nieregularnych teraz za to jest więcej bądź na równi takich "spinajacych" brzuch..
Stary 2012-10-16, 13:34   #1414
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Dzięki

Jak będziesz miała ten z Da Grasso to również po proszę. Narazie spisałam sobie te które napisałyście i będę próbować
ten z Da Grasso z tego co wiem niczym się nie różni od tego przepisu, poza tym że dodaje się cukier ale to tak do smaku trzeba doprawić cukrem i troszeczkę soli no i ostatnio wyczułam właśnie w sosie z da grasso że wcale nie robią tego sosu z jogurtu tylko z jakiejś maślanki dlatego chyba przestał mi smakować
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 13:35   #1415
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Cytat:
Odnośnie bicia to ja uważam, że facet nie ma prawa bić kobiety, ale kobieta również nie ma prawa bić faceta. Nie wiem skąd u wielu osób bierze się takie przekonanie, że kobieta może bezkarnie lać faceta.
Masz absolutną rację Piszesz to w odwołaniu do mojego postu, więc tylko sprostuję, że nie miałam na myśli tego, że kobieta może tłuc faceta do woli - przemoc jest niedopuszczalna jeśli chodzi o obie strony. Chodziło mi jedynie o to, że jeśli dochodzi do sytuacji w której nerwy puszczają i dochodzi do rękoczynów, to - pomijając, że dla mnie do ewidentny koniec - mężczyzna ze względu na swoją fizyczność ma możliwość obronić się w inny sposób, aniżeli oddając.

No i przez Colina skończyło się u nas na tych pierogach...:b rzydal:
Stary 2012-10-16, 13:35   #1416
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anett234 Pokaż wiadomość
To cholestaza jest wskazaniem do cc? nie wiedziałam a przecież przechodziłam przez to i chyba nadal przechodzę.

Co do skurczy to ja mam.Na poczatku wiecej było tych bolących ale nieregularnych teraz za to jest więcej bądź na równi takich "spinajacych" brzuch..
oj nie wiem czy jest bezwzględnym wskazaniem do cc, ale wiem że ta koleżanka miała między innymi cholestazę, zatrucie ciążowe i nadciśnienie tętnicze . Może wszystko razem wzięte spowodowało że musiała mieć cc
Stary 2012-10-16, 13:36   #1417
kaaamila1
Zakorzenienie

Micia- ja chyba kupię ten Bepanhen, bo jak coś to będę mogła małej dupkę nim posmarowac..

.........................

Zaczęłam robic pranie, ale naszych rzeczy..muszę wyczyscic kosz i spokojnie zaczne brac sie za małej rzeczy

Mąż będzie ok. 15 i jedziemy na zakupki. Wyciągnę go do Jyska, bo musze kupic jeszcze kilka koszyczków do szuflad i szafek w łazience..

21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja
kaaamila1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 13:37   #1418
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Hej
Ale jestem ciekawa co tam u livdragon!! Mam nadzieje, że wszystko ok!

Ja dziś znalazłam idealną pościel do łóżeczka dla młodego
Całą białą, bez cudów! I w normalnej cenie!
Stary 2012-10-16, 13:38   #1419
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kia_mia Pokaż wiadomość
Aaa i jeszcze mi się przypomniało ))))))))) kupcie sobie delikat czerwony do mięs. i posypcie nim frytki po zrobieniu , albo maczajcie w nim sobie o matkooooooooo !! pycha ! uwielbiam najlepsza przyprawa do frytek !!
O dobrze wiedzieć

Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość
Skroiłam resztę ziemniaków i mam mega górę domowych frytek, po powrocie chłopców będę tylko stała i smażyła heh widzę, że rozpętałam wielką frytkową dyskusję dzisiaj

Skurczy w ciąży z Kubusiem w ogóle nie czułam także nie jest to reguła, że trzeba czuć. Natomiast teraz już czuję jak macica się stawia, jak brzuch napina i twardnieje, jak ciąży wszystko w dół.
Dzisiaj to normalnie Dzień Ziemniaka
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 13:39   #1420
anett234
Zadomowienie

GG do anett234

Cytat:
oj nie wiem czy jest bezwzględnym wskazaniem do cc, ale wiem że ta koleżanka miała między innymi cholestazę, zatrucie ciążowe i nadciśnienie tętnicze . Może wszystko razem wzięte spowodowało że musiała mieć cc
Wiesz ja tak czepiam się jakiegokolwiek pomysłu na tą cesarkę bo strasznie boję się o drugiego maluszka,że przy sn coś pójdzie nie tak.Dlatego lapię się wszystkiego bo coraz mniej czasu zostało
Asam poród sn mnie aż tak nie przeraża,jeśli o mnie chodzi to mogę tak rodzić.Tyle,że tu chodzi o dzieci...

Edytowane przez anett234
Czas edycji: 2012-10-16 o 13:40
anett234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 13:41   #1421
aerien83
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj to normalnie Dzień Ziemniaka
dlatego jutro planuję chińszczyznę na obiad

anett234 spokojnie, na pewno lekarze zarządzą cc jeśli będzie coś nie tak. A będzie dobrze, bo musi nie martw się kochana
Stary 2012-10-16, 13:45   #1422
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja dziś mam wizytę kontrolną o 16, proszę o kciuki
Stary 2012-10-16, 13:45   #1423
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
ten z Da Grasso z tego co wiem niczym się nie różni od tego przepisu, poza tym że dodaje się cukier ale to tak do smaku trzeba doprawić cukrem i troszeczkę soli no i ostatnio wyczułam właśnie w sosie z da grasso że wcale nie robią tego sosu z jogurtu tylko z jakiejś maślanki dlatego chyba przestał mi smakować
Będę kombinować

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
Masz absolutną rację Piszesz to w odwołaniu do mojego postu, więc tylko sprostuję, że nie miałam na myśli tego, że kobieta może tłuc faceta do woli - przemoc jest niedopuszczalna jeśli chodzi o obie strony. Chodziło mi jedynie o to, że jeśli dochodzi do sytuacji w której nerwy puszczają i dochodzi do rękoczynów, to - pomijając, że dla mnie do ewidentny koniec - mężczyzna ze względu na swoją fizyczność ma możliwość obronić się w inny sposób, aniżeli oddając.
I tu ja też się z Tobą zgadzam
Stary 2012-10-16, 13:46   #1424
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:

W sosie z Da grasso nie ma soli jest tylko cukier , zioła,czosnek (duuzo czosnku) jogurt naturalny i sos majonezowy. Na 10000% jest jogurt naturalny a nie maslanka

aa i dodaje się więcej tego sosu majonezowego niż jogurtu,dlatego jest taki gęsty

kia_mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 13:46   #1425
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anett234 Pokaż wiadomość
Wiesz ja tak czepiam się jakiegokolwiek pomysłu na tą cesarkę bo strasznie boję się o drugiego maluszka,że przy sn coś pójdzie nie tak.Dlatego lapię się wszystkiego bo coraz mniej czasu zostało
Asam poród sn mnie aż tak nie przeraża,jeśli o mnie chodzi to mogę tak rodzić.Tyle,że tu chodzi o dzieci...
ojj rozumiem Cię. Chyba każda z nas boi się o maluszka przy sn, a jeśli nosi się pod sercem dwójkę to już całkiem można oszaleć ze strachu... W każdym razie pamiętaj że będziesz cały czas pod dobrą opieką. Porody bliźniacze wymagają więcej uwagi położnych i lekarza będziesz podpięta pod ktg więc wszystko będzie stale monitorowane. Inna moja znajoma rodziła sn, ale córeczce zaczęło spadać tętno. Oczywiście zrobili od razu cesarkę! Mała urodziła się zdrowiuteńka jak tylko coś zaniepokoi lekarzy na pewno będziesz poinformowana o wszystkim i lekarz coś temu zaradzi
Stary 2012-10-16, 13:46   #1426
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to tak w ramach buntu, ta chińszczyzna?
Stary 2012-10-16, 13:46   #1427
anett234
Zadomowienie

GG do anett234

Cytat:

anett234 spokojnie, na pewno lekarze zarządzą cc jeśli będzie coś nie tak. A będzie dobrze, bo musi nie martw się kochana

No nic trzeba się zbierać bo ja jeszcze w łóżku w piżamie - no co doktor kazał leżeć bezwzględnie .
Zaraz będzie tż więc niech nie widzi mnie w tych szmatach i tak wystarczy,że jestem gruba brzydka i wogóle ble....

Miłego popołudnia Wam życzę
Stary 2012-10-16, 13:48   #1428
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
W sosie z Da grasso nie ma soli jest tylko cukier , zioła,czosnek (duuzo czosnku) jogurt naturalny i sos majonezowy. Na 10000% jest jogurt naturalny a nie maslanka

aa i dodaje się więcej tego sosu majonezowego niż jogurtu,dlatego jest taki gęsty
to u Was chyba jakiś inny sos jest u nas jest masakrycznie rzadki i trochę soli na pewno jest. Normalnie da się ją wyczuć. A ostatnio właśnie jakoś gorzej mi smakował i albo ten jogurt był jakiś zepsuty albo dodali właśnie kefiru albo maślanki bo był okropny
Stary 2012-10-16, 13:51   #1429
Dojotka1987
Zakorzenienie

a ja sobie zamowilam pizze;p
Stary 2012-10-16, 13:53   #1430
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniamotylek Pokaż wiadomość
Aha dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi.
Odnosnie tych kartofelkow to nie wiem , ale raczej biale tylko musi byc 5 kg worek.

Musze wam to napisac, moje meza polamalo, no i w koncu po usilnych prosbach poszedl do lekarza, mial przykazane mowi c ze paracetamol bierze od 5 dni 4 razy dziennie i nie pomaga (500 mg). I ze z kazdym dniem gorzej.
Lekarka na to prosze sie ruszac jak najwiecej, potrwa ten bol kilka tygodni, dala adres internetowy gdzie ma sie zapisac i moze udziela mu jakis informacji, i dala ibuprofen!!!!!!!!!!. Nie moglam uwierzyc myslam ze jak powie ze juz bral paracetamol to da jakis antybiotyk cos innego a nie ibuprofen. Zalamac sie mozna. Szkoda ze mu jeszcze nie kazal pic duzo wody, (kaza jak sie jest przeziebionym). No ale my robimy wlasna kuracje czyli gorace kapiele i masci rozgrzewajace. Jak chorowac to napewno nie w UK.
ja też tak miałam jak chodziłam do mojej lokalnej kliniki -normalnie koszmar ze służbą zdrowia - paracetamol i do domu! - przeniosłam się na wioskę do jednego leciwego lekarza (z polecenia mojego współpracownika) i jestem zachwycona - jest to najlepszy lekarz jakiego w życiu miałam.. dzwoni do mnie, zostawia mi recepty, listy zapraszające na wizytę pisze a jak siedzę u niego w gabinecie to do oporu - bo już u innych się spotkałam z limitem na pacjenta - jedna lekarka kazała mi się na kolejną wizytę umówic jak miałam więcej pytań.
Dostaje zawsze dobrą kuracje i nie ma problemu by mi przepisać antybiotyk czy jakiś specjalistyczny lek.. a jak mu się coś nie podoba to mnie jeszcze na badania przepisuje - miałam już wizytę u neurologa jak się skarżyłam na bóle głowy i skan wątroby jak mu wyniki krwi się nie podobały. Normalnie jestem nim zachwycona..
Dojeżdżam na tę wiochę z pół godziny, ale warto!

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 13:54   #1431
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
to u Was chyba jakiś inny sos jest u nas jest masakrycznie rzadki i trochę soli na pewno jest. Normalnie da się ją wyczuć. A ostatnio właśnie jakoś gorzej mi smakował i albo ten jogurt był jakiś zepsuty albo dodali właśnie kefiru albo maślanki bo był okropny

pracowalam prawie rok w gliwicach no chyba, ze teraz cos zmienili i maja np innego dostawce jogurtu i dlatego takie odczucie a z tego co pamietam tak jak kiedys robilam te sosy to kiedys czosnkowy byl gestszy niz pomidorowy

albo rzeczywiscie cos bylo nie tak z jogurtem :/

Edytowane przez kia_mia
Czas edycji: 2012-10-16 o 13:55
Stary 2012-10-16, 13:57   #1432
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz to większość tych pizzerii to franczyza, więc pewnie właściciele poszczególnych lokali kombinują jak tu zarobić jak najwięcej najniższym kosztem. Ja też często widzę różnicę pomiędzy poszczególnymi lokalami.
Stary 2012-10-16, 13:58   #1433
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
De Kajka gratki 37 tckla ski: to jak skonczysz ten tydzien to pedem na porodowke
Tak bez skurczy ? bez akcji porodowej ? to tak mozna ???
Cytat:
a ja dziś mam wizytę kontrolną o 16, proszę o kciuki
oczywiscie bedą

2 strony musialam doczytac i kazdy prawie post o frytkach . Ja tam niby lubie , czasem zjem ale nie jakos namietnie . A jak juz mnie najdzie ochota to wole talarki .
Obiadku dzisiaj nie mam . nie chce mi sie nic robic . cos tam tylko przekasze.. a po 15 TŻet odwozi mnie do domu do mamy bo jutro rano o 9 wizyta u dentysty .. a ze mi sie nie widzi wstawac o 6 to wole sie w domu przespac ..

Anet- to Ty masz w koncu tą cholestaze? mnie moj gin mowil ze ona jest wskazaniem do cc i wczensiejszego rozwiazania ciazy ..

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 14:04   #1434
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
Teraz to większość tych pizzerii to franczyza, więc pewnie właściciele poszczególnych lokali kombinują jak tu zarobić jak najwięcej najniższym kosztem. Ja też często widzę różnicę pomiędzy poszczególnymi lokalami.

nie wiem jak w innych sieciach, ale w tej w ktorej ja pracowalam wszystko bylo odgornie ustalone, i nie to ze wlasciciel danego punktu tylko w ogole wlasciciel wszystkiego. nie bylo zadnych zamiennikow. wszystko produkty byly z ich naklejką. byly tez kontrole to wszystko jest sprawdzane i nie ma prawa zeby podstawiali jakies zamienniki... mysle ze tak jest w wiekszych sieciach i nie ma prawa byc inaczej

Stary 2012-10-16, 14:05   #1435
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Cytat:
A znasz jakiś dobry przepis na sos czosnkowy? Bo mi jakoś nie wychodzi, a te kupne to mi nie pasują.
ja daję jogurt naturalny, na oko, z pół kubka, 1,5łyżki majonezu, 1-2 ząbki czosnku (zawsze próbuję, bo różnie z to bywa z ostrością) troszkę soli, pieprzu, cukru i zioła prowansalskie. Najlepiej lubię jak postoi trochę w lodówce, bo wtedy troszkę zgęstnieje. Robię go też do pizzy

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
jaki krem/maść na brodawki kupujecie?
Bo dziś jadę na zakupy albo jutro i chcę się zaopatrzyć
ja mam już ziajkę a jeszcze kupię Bepanthen, będzie od razu do pupy. Dobrze ponoć robi smarowanie własnym pokarmem

Cytat:
Aaa i jeszcze mi się przypomniało ))))))))) kupcie sobie delikat czerwony do mięs. i posypcie nim frytki po zrobieniu , albo maczajcie w nim sobie o matkooooooooo !! pycha ! uwielbiam najlepsza przyprawa do frytek !!
ja czasami jeszcze posypuję ostrą papryką

mąż wyprawiony do pracy, teraz mnie czeka sprzątanie po obiedzie

zrobiłam pyszną surówkę do obiadu. Biała kapusta(poszatkować, posolić, odstawić żeby zmiękła), marchewka, cebula, jabłko plus sosik 2łyżki jogurtu, łyżka majonezu, trochę musztardy polecam
Stary 2012-10-16, 14:06   #1436
aerien83
Zadomowienie

Cytat:
Ale to tak w ramach buntu, ta chińszczyzna?
tak dla odmiany

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość

2 strony musialam doczytac i kazdy prawie post o frytkach .

już kotlety przygotowane do smażenia. O 15 mąż po mnie podjedzie i razem po Kubusia i jeszcze na zakupy, a potem dopiero obiad.
Stary 2012-10-16, 14:07   #1437
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
pracowalam prawie rok w gliwicach no chyba, ze teraz cos zmienili i maja np innego dostawce jogurtu i dlatego takie odczucie a z tego co pamietam tak jak kiedys robilam te sosy to kiedys czosnkowy byl gestszy niz pomidorowy

albo rzeczywiscie cos bylo nie tak z jogurtem :/
no kiedyś ten sos był boooski teraz to istna katastrofa rzadko już bierzemy stamtąd pizzę. Kiedyś za pizzę z da grasso mogłabym się dać pokroić - teraz ciasto przypalone, wszystko z niej spada, sera mało, a sosy jakieś stare

ok dziołchy moje idę się ogarnąć i na wizytkę
Stary 2012-10-16, 14:12   #1438
musso4
Zakorzenienie

teraz mnie olśniło, że równo 3 lata temu też rodziłam tylko o 2:20
imprezkę Klaudii robiliśmy w sobotę i jakoś tak nie skojarzyłam
Stary 2012-10-16, 14:13   #1439
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
no kiedyś ten sos był boooski teraz to istna katastrofa rzadko już bierzemy stamtąd pizzę. Kiedyś za pizzę z da grasso mogłabym się dać pokroić - teraz ciasto przypalone, wszystko z niej spada, sera mało, a sosy jakieś stare

ok dziołchy moje idę się ogarnąć i na wizytkę

oo fuck :/ to niefajnie się porobiło:/ ja juz dawno tam nie byłam wiec nie mam pojecia, ale fakt faktem zawsze mi stamtad bardziej smakowała niż z zabrza serio. wolałam sobie z pracy brać do domu niz z zabrza zamawiac nie wiem moze to tez kwestia pieca ale roznica jak dla mnie wielka była

za wizytę!!

Stary 2012-10-16, 14:14   #1440
aniamotylek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
ja też tak miałam jak chodziłam do mojej lokalnej kliniki -normalnie koszmar ze służbą zdrowia - paracetamol i do domu! - przeniosłam się na wioskę do jednego leciwego lekarza (z polecenia mojego współpracownika) i jestem zachwycona - jest to najlepszy lekarz jakiego w życiu miałam.. dzwoni do mnie, zostawia mi recepty, listy zapraszające na wizytę pisze a jak siedzę u niego w gabinecie to do oporu - bo już u innych się spotkałam z limitem na pacjenta - jedna lekarka kazała mi się na kolejną wizytę umówic jak miałam więcej pytań.
Dostaje zawsze dobrą kuracje i nie ma problemu by mi przepisać antybiotyk czy jakiś specjalistyczny lek.. a jak mu się coś nie podoba to mnie jeszcze na badania przepisuje - miałam już wizytę u neurologa jak się skarżyłam na bóle głowy i skan wątroby jak mu wyniki krwi się nie podobały. Normalnie jestem nim zachwycona..
Dojeżdżam na tę wiochę z pół godziny, ale warto!
Zazdroszcze takiego lekarza

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości