Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-16, 21:00   #4201
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Wasze jadłospisy są znakomite! Aż ślinka cieknie!
Dziękuję, pocieszyłyście mnie

Moje dzisiejsze U :
Śniadanie: 2 kromki chleba pszennego niestety, 2 plastry wędliny z piersi indyka, pomidor, ogórek, papryka, gruszka pieczona z cynamonem i 4 orzechami włoskimi.

IIśniadanie: jogurt naturalny 100g, brzoskwinia,jabłko.

Obiad: kotlet panierowany, 1 ziemniak, surówka

Podwieczorek: Kanapka z kurczakiem

Kolacja: grahamka, pomidor, wędlina drobiowa, papryka,
Wiolapoprostu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 21:09   #4202
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wiolapoprostu Pokaż wiadomość
Wasze jadłospisy są znakomite! Aż ślinka cieknie!
Dziękuję, pocieszyłyście mnie

Moje dzisiejsze U :
Śniadanie: 2 kromki chleba pszennego niestety, 2 plastry wędliny z piersi indyka, pomidor, ogórek, papryka, gruszka pieczona z cynamonem i 4 orzechami włoskimi. Śniadanko jest ok! Od czasu do czasu taki zwykły chlebek nie zaszkodzi. A gruszka musiała być boska! I nie wyliczaj tych orzechów

IIśniadanie: jogurt naturalny 100g, brzoskwinia,jabłko. Może być, choć ten jogurt jakiś mały?

Obiad: kotlet panierowany, 1 ziemniak, surówka Oj, co to jest jeden ziemniak? Chyba, że jakiś gigant, w co wątpię! A suróweczka z czego? Domowej roboty, czy kupna?

Podwieczorek: Kanapka z kurczakiem Możesz rozwinąć?

Kolacja: grahamka, pomidor, wędlina drobiowa, papryka, Jest ok
jw.

Weźcie mnie stąd wygońcie, powinnam się uczyć!!!

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 21:11   #4203
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
ej..
ostatnio Cie caly czas chwalilam i pisalam ze zrobilas MEGA postęp
Tak wiem. Ale jeszcze chwilkę wcześniej kilka osób wysyłała mnie do lekarza twierdząc, że mam ED. A czasami człowiek po prostu nie wie ile kcal ma jaka potrawa i jaki bilans dzienny mu potem wychodzi... Ale dziękuję

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Jak widać, wzięłaś sobie uwagi do serca, bo teraz jest naprawdę dobrze .

Zupy owocowe tak kocham, że nigdy nie kończy się na jednym talerzu. Są pyszne i zapewne megakaloryczne. Zresztą w ogóle lubię zupy, które mają dużo "wsadu" w sobie.

No i dziękuję, muszę wyzdrowieć, bo czeka mnie intensywny weekend, którego sobie nie odpuszczę!
Ja tak mam z zupami jarzynowymi. Mogłabym je ostatnio jeść na okrągło. A im gęstsze tym lepsze i bardziej sycące

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 21:34   #4204
paula684
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny Mam nadzieje, ze moge sie przylaczyc. Jestem w trakcie wychodzenis z ED, wiec wklejam swoje P.
1sn. Kajzerka na pol: jedna polowa z maslem, szynka, ogorkiem i sosem czosnkowym; druga polowa z nutella. swiezo wyciskany sok pomaranczowy, ogroomne jablko, kilka orzechow wloskich.
2sn. (szkola) podwojna kanapka z chleba pszennego, madla, salaty, szynki, ogorka i sosu keczupowego.
drozdzowka z serem i kruszonka
gruszka
Ob. Micha gestej zupy gulaszowej, 4 ziemniaki z golabkiem polane sosem pomidorowym, salatka ze smietana
deser: baton princepolo XXL.
Podw. Opakowanie budyniu czekoladowego na mleczku 3,5% z garscia mieszanki studenckiej.
Kol. 250gram twarogu poltlustego z 2 lyzkami nutelli, bananem i mrozonym sorbetem truskawkowym(300ml), kubek kakao z bita smietana, ogromniaste jablko
I jak?
paula684 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 21:50   #4205
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Cytat:
Wiem, że będąc wege można przytyć - parę osób, które znam, szczyci się tym, że jest wege - a jedzą straszne śmieci! To wg. mnie duże wyzwanie zbilansować taką dietę. Ja bym się do tego nie nadawała, już zupełnie pomijając kwestie ideologiczne (gdybym była wege z zawodem, którego się uczę - zakrawałoby to o sporą hipokryzję).
Warzyw to u Ciebie nie brak . Skoro masz taki problem z białkiem i jednak nie naciskasz tak mocno bycie weganką - to może skusisz się czasem na jakieś jajeczko? Specjalnie mówię o jajku, a nie o przetworach mlecznych - bo jajko to jednak bodaj największa kopalnia hiperważnych składników potrzebnych nam do życia.
Ooo, a wiesz, że o jajku nie pomyślałam? Staram się też używać mąkę z amarantusa (duuużo białka i zdrowa!) + siemię lniane czy pestki dyni właśnie. Dołączę raz na jakiś czas jajko.
I racja, zbilansować tą dietę jest trudno, ale może właśnie wklejanie jadłospisów mi w tym pomoże.
TeczaNaPatyku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 21:52   #4206
Bibiannaa
Rozeznanie

Utrzymanie

sniadanko
jakies 5 orzechow
manna 500zl mleka+ 4 lyzki kaszy z kokosem
pol bulki grahamki z dzemem i pol z serem zoltym i pomidorem

2 sniadanie
jablko

obiad
talerz kremu z burakow na zeberkach zabielany smietana 30 procent
8 ziemniakow

kolacja
2 jaja sadzone na szynce
kromka razowego z maslem,pomidorem,ogorkiem ,papryla,bazyla
kromka razowca + pol puszki makreli w pomidorach
kromka razowca z almette grubo pomidorem i cebulka

5 wloskich

nie cwicze,ale chcialabym cos na ujedrnienie. Cialo po anie takie flaczkowate. Co poradzicie?
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 21:56   #4207
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TeczaNaPatyku Pokaż wiadomość
Ooo, a wiesz, że o jajku nie pomyślałam? Staram się też używać mąkę z amarantusa (duuużo białka i zdrowa!) + siemię lniane czy pestki dyni właśnie. Dołączę raz na jakiś czas jajko.
I racja, zbilansować tą dietę jest trudno, ale może właśnie wklejanie jadłospisów mi w tym pomoże.
Cieszę się, że coś podpowiedziałam . Generalnie jeszcze wszelkie orzechy mają dużo białka. No ale ile takich orzechów jesteśmy w stanie zjeść? Eh, co białko zwierzęce, to jednak zwierzęce - ma najwyższą wartość biologiczną dla nas.
Poszperaj, które z produktów roślinnych zawierają dużo aminokwasów egzogennych - z ich zbilansowaniem możesz mieć największy problem unikając białka zwierzęcego.

Stary 2012-10-16, 22:03   #4208
eddin
Raczkowanie

Cytat:

Tak, to R . Śniadanie fajne, ciasteczka były z rana i raz po raz nie zaszkodzą, a raczej pomogą. No i rzeczywiście przydałyby się jakieś inne warzywka niż ta marchewka z groszkiem - korzystaj, póki jeszcze można dostać różnorodne warzywa w przystępnej cenie. Jako przekąska mogło wpaść coś bardziej wartościowego niż wafle ryżowe (i kto to mówi! Ja, która kiedyś codziennie jadła wafle zamiast pieczywa).
Dziekuję!

Dziś R:

Śn.: Owsianka z 3 łyżek płatków, małego jogurtu, dużej łyżki konfitury wiśniowej + banan

55 min fitnessu (abt)

Przekąska: Małe jabłko

55 min fitnessu (tbc)

2 śn.: Kanapka podwójna z chleba żytniego, 3 plastrów wędliny drobiowej i rzodkiewki, duuuuża latte bez cukru + mała czekoladka

Przekąska: Wafel ryżowy (chyba będę je podjadać dopóki się opakowanie nie skończy )

Obiad: Mała miseczka zupy - kremu z warzyw, kawałek schabu gotowanego + pół talerza tartych buraczków

Podwieczorek: Dwa małe ciasteczka gryczane + cząstka gorzkiej czekolady (chyba przez tę pogodę...) + kleik z dwóch łyżek siemienia lnianego

Kolacja: Jajecznica z 2 jaj na 2 plastrach wędliny drobiowej + ogórki konserwowe z chili
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 06:36   #4209
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Utrzymanie

sniadanko
jakies 5 orzechow
manna 500zl mleka+ 4 lyzki kaszy z kokosem
pol bulki grahamki z dzemem i pol z serem zoltym i pomidorem

2 sniadanie
jablko

obiad
talerz kremu z burakow na zeberkach zabielany smietana 30 procent
8 ziemniakow

kolacja
2 jaja sadzone na szynce
kromka razowego z maslem,pomidorem,ogorkiem ,papryla,bazyla
kromka razowca + pol puszki makreli w pomidorach
kromka razowca z almette grubo pomidorem i cebulka

5 wloskich

nie cwicze,ale chcialabym cos na ujedrnienie. Cialo po anie takie flaczkowate. Co poradzicie?
juz utrzymanie? ogarnij sie
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 06:51   #4210
Annie1441
Wtajemniczenie

R (od 7:30 do 21 poza domem)
1. jajecznica z dwóch jajek, 2 kromki razowca z 4 plasterkami wędliny i pomidorem
2. grahamka, jogobella truskawkowa do picia
3. grahamka, twarożek wiejski
4. brukselka, cebulka, szprotki

1. 2 kromki razowca, 2 jajka na twardo, 4 plasterki wędliny, pomidor
2. grahamka, serek wiejski
3. brukselka, oliwa z oliwek, jakieś mięso (muszę wziąć co mama zrobi, podejrzewam że będzie smażone, dlatego już bez węgli)

trening

4.koktajl: mleko, jajko, owsiane, banan, orzechy włoskie
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 08:33   #4211
mpati86
Zadomowienie

R:
1. 1 bułka razowa: pół z wędliną drobiową i plastrem ananasa z puszki; pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; 1 małe jabłuszko; kawa parzona z mlekiem
2. twarożek lekki z wkrojonym bananem małym; kawa parzona z mlekiem
3. ryż dziki; pierś z kurczaka gotowana polana łyżeczką oleju lnianego; brokuły gotowane
4. 1 kawałek chleba z dynią z masłem orzechowym sante, twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą
2h orbitrek
30 min rowerek
5. pół kostki twarogu chudego z mlekiem chudym rozgnieciony; 1 pomidor, 1 ogórek kiszony, pół marchewki surowej; herbata miętowa
1 h. ćw. na macie wzmacniające

R:
1. Duża grahamka: pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; pół z dżemem łowicz brzoskwiniowym i serem gouda light; kawa parzona z mlekiem
2. jogurt naturalny zott; 1 jabłko duże
3. ryż dziki, pierś z kurczaka gotowany polany łyżeczką oliwy z oliwek; marchewka pokrojona w kosteczkę gotowana
2 h orbitrek
4. 1 kawałek chleba razowego ze słonecznikiem z wędliną drobiową; 1 twarożek wiejski łaciaty 200g.; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; herbata miętowa
zajęcia cyklingu
30 min. delikatne rozciąganie

i jak? w pierwszej redukcji trochę zgrzeszyłam, ale gdybym nie zjadła tej kanapki przed treningiem nie byłaby w stanie ćw, brak energii, nerwy i jakiś głód/ niedosyt. Zjadłam- nerwy minęły- ukoiło to i brzuch i podniebienie i psychikę.

Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 10:09   #4212
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
jw.

Ja się właśnie wygoniłam do nauki, dlatego mnie kilka dni nie było Ale musiałam wejść i Ci się pochwalić (jako że pamiętam, że bardzo często jadasz mus jabłkowy), ale moja mama zrobiła GENIALNY mus jabłkowo-dyniowy, jeśli masz nadmiar dyni (tak jak ja, 3 wielgachne z działki leżą na balkonie ) to polecam!

A zupy mogłabym jeść cały czas, ale pod warunkiem, że zmiksowane Ulubione to: krem z brokuła z pieczonym czosnkiem, krem z cukinii, krem soczewicowo-marchwiowy z imbirem oraz wszystkie kremy dyniowe (do tej pory najlepszy był z mixem warzyw- marchewka, pomidor, pietruszka, seler, ziemniak itd.+ jabłko).
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 10:19   #4213
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TeczaNaPatyku Pokaż wiadomość
Nie, już podaję przepis:
2/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki wody / mleka / soku jabłkowego
po 2 łyżeczki rozmarynu, tymianku
1 średni ząbek czosnku
garść natki
szklanka oleju kokosowego
2 - 3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
2 łyżki soku z jednej cytryny
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Roztopiony tłuszcz kokosowy wymieszać z wodą ziołami i natką w blenderze, a następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.
A to taki myk

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Jeśli dostarczasz organizmowi niezbędnych składników pokarmowych, z okresem nie powinno być problemu pomimo spadku wagi. Stawiaj sobie małe cele i dąż do nich powolutku. Powodzenia, bo taka walka na pewno nie jest łatwa!

Proszę . To dobrze . Mi się zawsze marzyła dobra wyciskarka do soków.

Jesteś weganką, prawda? Ciężko mi oceniać takie jadłospisy, ale jednego jestem pewna - oprócz fasoli to nie masz praktycznie żadnych źródeł białka . No i jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła - REWELECYJNA margaryna!

Powinnaś na tym zrzucić te 2 kg (uważaj nawet, żeby nie więcej ), bo to dobre menu na R. Nie masz do zrzucenia dużo - a jednak przyoszczędziłaś węgli złożonych, możesz ich dać więcej

Ładnie! Wszystko bym wszamała, no może oprócz śniadania - jakoś te gotowe sałatki mnie nie przekonują. Ale za to obiad, podwieczorek, kolacja - rewelka! Oddaaaaaaj!
Dziękuję A takie sałatki raz na jakiś czas lubię zjeść. Tak od święta. Zresztą mama kupiła i nie chciałam by się zmarnowała

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Ile chcesz schudnąć? Niby mało się tego jedzonka wydaje, ale w sumie... jest wszystko co potrzebne . Dałabym jednak warzywa do drugiego śniadania - koniecznie! Super, że pijesz tłuste mleko - to chude nie ma wartości, a ja głupia i tak je kupuję

Wiem, że będąc wege można przytyć - parę osób, które znam, szczyci się tym, że jest wege - a jedzą straszne śmieci! To wg. mnie duże wyzwanie zbilansować taką dietę. Ja bym się do tego nie nadawała, już zupełnie pomijając kwestie ideologiczne (gdybym była wege z zawodem, którego się uczę - zakrawałoby to o sporą hipokryzję).
Warzyw to u Ciebie nie brak . Skoro masz taki problem z białkiem i jednak nie naciskasz tak mocno bycie weganką - to może skusisz się czasem na jakieś jajeczko? Specjalnie mówię o jajku, a nie o przetworach mlecznych - bo jajko to jednak bodaj największa kopalnia hiperważnych składników potrzebnych nam do życia.

Znowu super!!!

Moje dzisiejsze U. Walczę z przeziębieniem . Ale apetyt i tak dopisuje - zresztą jak mogłoby być inaczej - nie byłabym sobą bez dokładki zupy owocowej (która ciągle ma być tą ostatnią w sezonie, ale zawsze skądś znowu się biorą takie pokłady owoców, że znów ją robimy). BTW, nie polecam takich zup na R.

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z szynką, musztardą, sałatą i rzodkiewkami
II śniadanie: twaróg półtłusty 200g z granatem, pistacjami, kakao naturalnym i... likierem czekoladowym
Obiad: zupa śliwkowo-jabłkowa z pełnoziarnistym makaronem z pszenicy durum
Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z serem camembert, sałatą, pomidorem i jasnymi winogronami

Do picia: woda źródlana, kawa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, multiwitamina, herbaty: zielona, ziołowa, lipa z miodem wielokwiatowym, owocowa z syropem z dzikiej róży.

Oj bidulko zdrowiej nam szybko :tuli: A jedzenie bardzo smaczne Też bym wszytko wszamała tylko szynkę bym wywaliła ;D

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 15:10   #4214
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:
1. 1 bułka razowa: pół z wędliną drobiową i plastrem ananasa z puszki; pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; 1 małe jabłuszko; kawa parzona z mlekiem
2. twarożek lekki z wkrojonym bananem małym; kawa parzona z mlekiem
3. ryż dziki; pierś z kurczaka gotowana polana łyżeczką oleju lnianego; brokuły gotowane
4. 1 kawałek chleba z dynią z masłem orzechowym sante, twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą
2h orbitrek
30 min rowerek
5. pół kostki twarogu chudego z mlekiem chudym rozgnieciony; 1 pomidor, 1 ogórek kiszony, pół marchewki surowej; herbata miętowa
1 h. ćw. na macie wzmacniające

R:
1. Duża grahamka: pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; pół z dżemem łowicz brzoskwiniowym i serem gouda light; kawa parzona z mlekiem
2. jogurt naturalny zott; 1 jabłko duże
3. ryż dziki, pierś z kurczaka gotowany polany łyżeczką oliwy z oliwek; marchewka pokrojona w kosteczkę gotowana
2 h orbitrek
4. 1 kawałek chleba razowego ze słonecznikiem z wędliną drobiową; 1 twarożek wiejski łaciaty 200g.; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; herbata miętowa
zajęcia cyklingu
30 min. delikatne rozciąganie

i jak? w pierwszej redukcji trochę zgrzeszyłam, ale gdybym nie zjadła tej kanapki przed treningiem nie byłaby w stanie ćw, brak energii, nerwy i jakiś głód/ niedosyt. Zjadłam- nerwy minęły- ukoiło to i brzuch i podniebienie i psychikę.

Nie zgrzeszyłaś. Powinnaś zawsze pozwolić sobie na coś takiego. Wiesz dlaczego? Mam wrażenie, że wciąż powiększasz ilość ćwiczeń, a dieta pozostaje niezmienna. Nie powinno tak być. Zalecenia mówią, że reduksja masy ciała jest najbardziej naturalna i najzdrowsza kiedy zmniejszymy kaloryczność z naszego zapotrzebowania o 500-700kcal! Twoje zapotrzebowanie przy takim treningu jest wysokie, zatem nie rozumiem dokładania kolejnych godzin treningów bez zmiany diety. Nie jedz za mało, bo dobrze wiesz jak to może się skończyć. Wyluzuj, mpati.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 15:12   #4215
Jedwabna
Raczkowanie

Wegetariańska Redukcjka

śniadanie 7.00 : płatki ryżowe (3 łyżki) z 200ml mleka 1,5% i banan (miałam mega ochotę na płatki, nie jadłam ich sto lat, w inne dni ciągle owsianka)

II śniadanie 10.30 : bułka żytnia z jajkiem, sałatą, twarogiem półtłustym, papryką i pomidorem

Coś w rodzaju lunchu 14.30 : jajecznica z dwóch małych jajek, kawałek wędzonego łososia, kromeczka domowego chleba na żytnim zakwasie z twarogiem

Obiad 17.30: 3 kotleciki jęczmienno-soczewicowe (??? twór własny , dwie łyżki ugotowanych ziemniaków, sałata lodowa z pomidorem i oliwą z oliwek

W między czasie garść pistacji i migdałów

Kolacja 20.30 : serek wiejski z papryką i ogórkiem

W porządku?
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 16:16   #4216
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
R I (od 7:30 do 21 poza domem)
1. jajecznica z dwóch jajek, 2 kromki razowca z 4 plasterkami wędliny i pomidorem
2. grahamka, jogobella truskawkowa do picia
3. grahamka, twarożek wiejski
4. brukselka, cebulka, szprotki

RII zmienione
1. 2 kromki razowca, 2 jajka na twardo, 4 plasterki wędliny, pomidor
2. bułka kukurydziana, serek wiejski
3. brukselka, oliwa z oliwek, 2 plasterki szynki, 2 plasterki żółtego sera, 2 łyżki mielonych włoskich (nic nie było na obiad)

trening

4.koktajl: mleko, jajko, owsiane, banan, orzechy włoskie (2-3 przed snem)
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 16:32   #4217
samarableed
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Pokaż wiadomość
Wegetariańska Redukcjka

śniadanie 7.00 : płatki ryżowe (3 łyżki) z 200ml mleka 1,5% i banan (miałam mega ochotę na płatki, nie jadłam ich sto lat, w inne dni ciągle owsianka)

II śniadanie 10.30 : bułka żytnia z jajkiem, sałatą, twarogiem półtłustym, papryką i pomidorem

Coś w rodzaju lunchu 14.30 : jajecznica z dwóch małych jajek, kawałek wędzonego łososia, kromeczka domowego chleba na żytnim zakwasie z twarogiem

Obiad 17.30: 3 kotleciki jęczmienno-soczewicowe (??? twór własny , dwie łyżki ugotowanych ziemniaków, sałata lodowa z pomidorem i oliwą z oliwek

W między czasie garść pistacji i migdałów

Kolacja 20.30 : serek wiejski z papryką i ogórkiem

W porządku?
Śniadanie średnie - zamieniłabym mleko na sojowe/ryżowe/migdałowe; zawierają więcej białka niż krowie.
II - okej.
Lunch - nie ma warzyw! Dieta wegetariańska bazuje na warzywach... Wegetarianie nie jedzą ryb...
Obiad: w porządku, jeśli warzyw sporo.
Kolacja : okej!
Mało białka... Dorzuć tofu, seitan, tempeh, jakąś fasolęczy ciecierzycę ; )

'Czy gdyby łzy potrafiły mówić, wytłumaczyłyby ideę smutku?'

samarableed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 16:44   #4218
Iwoka
Zakorzenienie

Dzisiejsze:
I: budyniowa kasza manna (2 łyżki kaszy, niepełna łyżka proszku budyniowego, szklanka wody z mlekiem) z cynamonem, orzechami, wiórkami kokosowymi i odrobinką słodkiego kakao + jabłko + herbata z cytryną;
II: składana spora kanapka (z razowca) z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i papryką + mała składana kanapka (od strony piętki) z domową sałatką konserwową + herbata zielona;
III: małe jabłko + nektarynka + kefir (200 g) + kawa zbożowa (z dodatkiem rozpuszczalnej);
IV: ugotowane kalafior, marchew i papryka zalane wielką chochlą bulionu + ok. 50 g spaghetti pełnoziarnistego z warzywami przygotowanymi na parze (brokuły, marchew, papryki, fasolka szparagowa, cebula, kukurydza) i pestkami dyni;
V: nie wiem do końca, ale raczej kromka razowca z twarogiem + sałatka (pomidor, ogórek, papryka).
Do picia: woda, herbata jabłko z cynamonem (), mięta, herbata miód z imbirem.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 17:42   #4219
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
A zupy mogłabym jeść cały czas, ale pod warunkiem, że zmiksowane Ulubione to: krem z brokuła z pieczonym czosnkiem, krem z cukinii, krem soczewicowo-marchwiowy z imbirem oraz wszystkie kremy dyniowe (do tej pory najlepszy był z mixem warzyw- marchewka, pomidor, pietruszka, seler, ziemniak itd.+ jabłko).
A ten krem z brokuła z pieczonym czosnkiem to jak?

Przy okazji moje:

I. owsianka z otrębami, twarogiem półtłustym, kakao, miodem, chipsami bananowymi (nigdy więcej w gorącej owsiance ) i masłem orzechowym

II. podwójna kanapka z masłem, serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, szynką, pomidorem i sałatą

II. serek wiejski z śliwkami i orzechami włoskimi

IV. gotowana biała kapusta z kiełbasą, mięsem itd. ze zrazami

V. (chyba będzie) zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 17:59   #4220
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
A ten krem z brokuła z pieczonym czosnkiem to jak?

To ten, polecam, bo pycha (tylko ja robię gęstszy, taki naprawdę kremowy) Pieczony czosnek jest bardzo aromatyczny, a smak ma delikatniejszy niż świeży. A jeżeli nie wychodzisz z domu i nie planujesz całusów- polecam wycisnąć sobie ząbek na kanapkę i rozsmarować, niebo w gębie dla fanów czosnku
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-10-17 o 18:01
Stary 2012-10-17, 19:18   #4221
poppy seed
Zakorzenienie

takie tam Utrzymanko

1. Owsianka z na mleku sojowym z gruszką, wiśniami ze słoiczka, migdałami i posiekaną gorzką czekoladą. Zielona herbata z syropem z dzikiej róży.

2. Kanapka z dwóch kromek razowca z wędliną drobiową i rzodkiewkami, jabłko.

3. Talerz czerwonego barszczu, naleśnik ze szpinakiem, piersią kurczaka i sosem czosnkowym <3

4. Jajecznica z dwóch jaj z pieczarkami, razowy tost z tuńczykiem wsw, kukurydzą i pomidorem.

+ mała kawa z mlekiem sojowym, herbatka z bratka, woooda

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 19:41   #4222
Bibiannaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Pokaż wiadomość
juz utrzymanie? ogarnij sie

wole sobie mowic ,ze to U. przeczytaj jadlospis,a zobaczysz ,ze to P ;]
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 19:58   #4223
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
wole sobie mowic ,ze to U. przeczytaj jadlospis,a zobaczysz ,ze to P ;]
No właśnie średnio. Gdzie porządne drugie śniadanie, gdzie podwieczorek?

Moje R
6:00 owsianka (4 łyż mieszanki) z domowym musem jabłkowo-dyniowym i 2 śliwkami
9:00 jajko na miękko, tost razowy z masłem, pół małego brokuła
12:00 waniliowy jogurt pitny Jovi 0%
podjadanie przy nauce : wafel ryżowy, suszona morela, suszona śliwka, kilka fistaszków, kostka gorzkiej czekolady
15:00 miska zupy-kremu (dynia, jabłko, ziemniak, marchewka, pomidor, pietruszka i co tam jeszcze moja mama dorzuciła, proporcje nieznane, ale wyszedł spory talerz)
17:30 twarożek z łyżeczką domowego dżemu śliwkowo-jabłkowego i przyprawą piernikową
19:30 omlet z 2 jaj z papryką i polędwicą sopocką z duszonymi pieczarkami

Do picia: woda, zielona herbata, kawa z mlekiem x3 (chora jestem i cały czas przysypiam )

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-10-17 o 20:00
Stary 2012-10-17, 20:02   #4224
mousme
Raczkowanie

Hej, dziewczyny proszę oceńcie mój jadłospis, chciałabym wiedzieć czy coś trzeba zmienić, czy jest ok Jestem na U, ćwiczę 4xtyg, ale nie po to żeby schudnąć a ujędrnić ciało.

I: garść płatków owsianych górskich, słonecznika, pestek dyni, błonnika, suszonej żurawiny i orzechów nerkowca, mleko 0,5%, inka + mleko 0,5%

II: dwie kromki razowego chleba z camembertem i sałatą, do tego pół ogórka szklarniowego, ok 10 pomidorków koktajlowych, batonik kinder, zielona herbata

III: zupa szczawiowa + jajko, konkretna miska, myślę, że ok dwóch tradycyjnych talerzy

IV: średniej wielkości jabłko, śliwka, kilka kulek winogrona, herbata z pokrzywy

V: dwie kromki razowego, jedna z camembertem, wędzonym łososiem, pomidorem i sałatą, druga z paprykarzem, pomidorem i sałatą, kilka olowek, biała herbata

+ w ciągu dnia ok litr wody

pierwszy posiłek był o 8 ostatni o 20.

Stary 2012-10-17, 20:04   #4225
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Przed śniadaniem: Woda z cytryną.

Śniadanie: 2 ogórki konserwowe, mój chlebek z margaryną.

Przekąska: Garść orzechów włoskich + sok marchewkowy.

2 śniadanie: Znowu sałatka owocowa. Tym razem pomarańcza, banan, kiwi, gruszka i cynamon.

Obiad:
Pierwsze danie: Zupa kremowa z pieczarek, ale i z całą masą innych warzyw jak np.: pomidor, awokado, czosnek, cebula. A jak świetnie się komponuje z octem balsamicznym.
Drugie danie: Fasola 100g + kasza gryczana 50g.

Podwieczorek: Kawa według pięciu przemian, a do niej 3 pralinki własnej roboty (orzechy nerkowca + daktyle + kakao (daktyle i orzechy nerkowca moczymy przez całą noc, potem odcedzamy, wrzucamy do blendera, formujemy kulki i obtaczamy w kakao)).

Kolacja: Jajecznica z 2 jajek na mojej ziołowej margarynie dodałam do niej pomidora. Do tego jedna kromka mojego chleba ze słonecznikiem.

Napoje: kawa, woda, sok marchewkowy, herbata zielona.

Ćwiczenia: Bieganie (60 minut), Pilates (60 minut).

Nie wiem, czy to R. Mam wrażenie, że dwa obiady to aż zanadto.
No i idąc za radą wzięłam jajka. Dodanie do jajecznicy pomidora okazało się świetnym pomysłem. Wyszło naprawdę smacznie i sycąco.

Edytowane przez TeczaNaPatyku
Czas edycji: 2012-10-17 o 20:05
TeczaNaPatyku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 20:06   #4226
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Moje R
6:00 owsianka (4 łyż mieszanki) z domowym musem jabłkowo-dyniowym i 2 śliwkami
9:00 jajko na miękko, tost razowy z masłem, pół małego brokuła
12:00 waniliowy jogurt pitny Jovi 0%
podjadanie przy nauce : wafel ryżowy, suszona morela, suszona śliwka, kilka fistaszków, kostka gorzkiej czekolady
15:00 miska zupy-kremu (dynia, jabłko, ziemniak, marchewka, pomidor, pietruszka i co tam jeszcze moja mama dorzuciła, proporcje nieznane, ale wyszedł spory talerz)
17:30 twarożek z łyżeczką domowego dżemu śliwkowo-jabłkowego i przyprawą piernikową
19:30 omlet z 2 jaj z papryką i polędwicą sopocką z duszonymi pieczarkami

Do picia: woda, zielona herbata, kawa z mlekiem x3 (chora jestem i cały czas przysypiam )
no no, bardzo fajnie, bardzo smaczna redukcja ^^
jedyne do czego bym się przyczepiła to jogurt i wafel ryzowy, bo nie jestem fanką takiego jedzenia, ale to ja, a po drugie na pewno nie jesz takich rzeczy codziennie, dużo masz do zrzucenia? ;>

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 20:38   #4227
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Cytat:
jw.

surówka własnej roboty ofc. tj. pomidor, ogórek, cebula i łyżka jogurtu naturalnego

Kanapka z kurczakiem: bułka żytnia, liść sałaty, plaster piersi z kurczaka, pomidor, papryka, sóól czosnkowa moja miłość

Uczyć się, hehe ja osobiście wolę wizaż od nauki ;D ale też musze sie za to zabrać

Dzisiejsze U:
śniadanie:2kromki chleba graham, 2 plastry pieczeni własnej roboty, ogórek, papryka.Garść prażonych na suchej patelni migdałów, gruszka, kawa bez cukru
2 śniadanie: mały jogurt naturalny, nektarynka, kinder kanapka, zielona herbata.
Po; jabłko, nektarynka jeszcze jedna
obiad: w pracy w tych godzinach 2 małe bułki żytnie, 2plastry wędliny drobiowej, kiełki brokuła, ogórek, pomidor, marchew.
Podwieczorek:jabłko.
Kolacja: 2 naleśniki z jabłkiem :C
Wiolapoprostu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 20:48   #4228
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Ja się właśnie wygoniłam do nauki, dlatego mnie kilka dni nie było Ale musiałam wejść i Ci się pochwalić (jako że pamiętam, że bardzo często jadasz mus jabłkowy), ale moja mama zrobiła GENIALNY mus jabłkowo-dyniowy, jeśli masz nadmiar dyni (tak jak ja, 3 wielgachne z działki leżą na balkonie ) to polecam!

Niestety dyni brak. Ale na pewno w tym sezonie zrobimy jakąś zupę z dyni na słodko.
I ja właśnie wolę od kremów takie zupy, które można sobie nalać "z górką". Dzisiaj miałam taką jarzynową, mmm, pycha!
Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A to taki myk
Dziękuję A takie sałatki raz na jakiś czas lubię zjeść. Tak od święta. Zresztą mama kupiła i nie chciałam by się zmarnowała

Oj bidulko zdrowiej nam szybko :tuli: A jedzenie bardzo smaczne Też bym wszytko wszamała tylko szynkę bym wywaliła ;D
Też nie lubię, jak jedzenie się marnuje .
Dzięki! I czuję się już o wiele lepiej, te wszelkie miody, ziółka, syropy i witaminki postawiły mnie na nogi. Ale za to TŻ coś bierze...

U

Śniadanie:
* twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi, smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym
Na uczelni:
* 2 kanapki z ziarnistego razowca: z szynką, sałatą i rzodkiewkami / z serem lazur błękitny, sałatą i jasnymi winogronami
* jabłko, śliwka
* kefir naturalny 375g
Obiadokolacja:
*
zupa jarzynowa (brokuły, buraki, kalarepa, ziemniak, marchew, zioła, mięso z ćwiartki kurczaka) + dokładka

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, multiwitamina, herbaty: zielona, owocowa z syropem z dzikiej róży, lipa z miodem wielokwiatowym

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-10-17 o 21:19
Stary 2012-10-17, 21:05   #4229
Sunday Rose
Zakorzenienie

Dzisiejsza redukcja :

I zupa mleczna (makaron pełnoziarnisty, ale taki malutki, jak zacierka i mleko, łyżeczka miodu) do tego ze 3 łyżki serka wiejskiego ze startym jabłkiem
II pół grahamki z masłem, pieczoną domową wędliną i warzywami; kawa z mlekiem i cukrem
III zupa-krem z brokuła na jogurcie greckim light z dużą ilością grzanek z razowca, wrzucone do środka kawałeczki piersi z kurczaka
IV dwa jajka sadzone na maśle, cała papryka

Stary 2012-10-17, 21:06   #4230
Milka1224
Rozeznanie

poa alpina

Ten Lindt to po prostu klasyka i juz!

Kozie kupuję przewaznie w Almie, ewentualnie w sklepach eko W większości zagraniczne. Zdarzają się polskie, choć tych jest w ofercie znacznie mniej i zaopatruje się w nie jak jestem na jakichs targach wyrobów regionalnych itp

Dzisiejsze P/U

I grzanki orkiszowe z łososiem, pomidorkami cherry i szczypiorkiem / podwójną mozzarellą i musem dyniowym skropione balsamico + kawa parzona

II kawał sernika dyniowego na kruchym kakaowym pełnoziarnistym cieście, garść orzechów włoskich, sok marchewkowy

III pikantne leczo z chilli i podsmażanym kurczakiem podane z brązowym ryżem
deser: kawałek sernika polany gorzką czekoladą 90%

kakao na mleku sojowym

IV pełna miska kremu z soczewicy i papryki z pikantną oliwą i prażonymi pestkami dyni

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-10-17 o 21:07
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości