|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Wasze jadłospisy są znakomite! Aż ślinka cieknie!
Dziękuję, pocieszyłyście mnie ![]() Moje dzisiejsze U : Śniadanie: 2 kromki chleba pszennego niestety, 2 plastry wędliny z piersi indyka, pomidor, ogórek, papryka, gruszka pieczona z cynamonem i 4 orzechami włoskimi. IIśniadanie: jogurt naturalny 100g, brzoskwinia,jabłko. Obiad: kotlet panierowany, 1 ziemniak, surówka ![]() Podwieczorek: Kanapka z kurczakiem ![]() Kolacja: grahamka, pomidor, wędlina drobiowa, papryka,
|
|
|
|
#4202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Weźcie mnie stąd wygońcie, powinnam się uczyć ![]()
|
|
#4203 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4204 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
Mam nadzieje, ze moge sie przylaczyc. Jestem w trakcie wychodzenis z ED, wiec wklejam swoje P.1sn. Kajzerka na pol: jedna polowa z maslem, szynka, ogorkiem i sosem czosnkowym; druga polowa z nutella. swiezo wyciskany sok pomaranczowy, ogroomne jablko, kilka orzechow wloskich. 2sn. (szkola) podwojna kanapka z chleba pszennego, madla, salaty, szynki, ogorka i sosu keczupowego. drozdzowka z serem i kruszonka gruszka Ob. Micha gestej zupy gulaszowej, 4 ziemniaki z golabkiem polane sosem pomidorowym, salatka ze smietana deser: baton princepolo XXL. Podw. Opakowanie budyniu czekoladowego na mleczku 3,5% z garscia mieszanki studenckiej. Kol. 250gram twarogu poltlustego z 2 lyzkami nutelli, bananem i mrozonym sorbetem truskawkowym(300ml), kubek kakao z bita smietana, ![]() I jak?
|
|
|
|
#4205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Staram się też używać mąkę z amarantusa (duuużo białka i zdrowa!) + siemię lniane czy pestki dyni właśnie. Dołączę raz na jakiś czas jajko. I racja, zbilansować tą dietę jest trudno, ale może właśnie wklejanie jadłospisów mi w tym pomoże.
|
|
|
|
|
#4206 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
sniadanko jakies 5 orzechow manna 500zl mleka+ 4 lyzki kaszy z kokosem pol bulki grahamki z dzemem i pol z serem zoltym i pomidorem 2 sniadanie jablko obiad talerz kremu z burakow na zeberkach zabielany smietana 30 procent 8 ziemniakow kolacja 2 jaja sadzone na szynce kromka razowego z maslem,pomidorem,ogorkiem ,papryla,bazyla kromka razowca + pol puszki makreli w pomidorach kromka razowca z almette grubo pomidorem i cebulka 5 wloskich nie cwicze,ale chcialabym cos na ujedrnienie. Cialo po anie takie flaczkowate. Co poradzicie? |
|
|
|
#4207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Generalnie jeszcze wszelkie orzechy mają dużo białka. No ale ile takich orzechów jesteśmy w stanie zjeść? Eh, co białko zwierzęce, to jednak zwierzęce - ma najwyższą wartość biologiczną dla nasPoszperaj, które z produktów roślinnych zawierają dużo aminokwasów egzogennych - z ich zbilansowaniem możesz mieć największy problem unikając białka zwierzęcego.
|
|
#4208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziś R: Śn.: Owsianka z 3 łyżek płatków, małego jogurtu, dużej łyżki konfitury wiśniowej + banan 55 min fitnessu (abt) Przekąska: Małe jabłko 55 min fitnessu (tbc) 2 śn.: Kanapka podwójna z chleba żytniego, 3 plastrów wędliny drobiowej i rzodkiewki, duuuuża latte bez cukru + mała czekoladka Przekąska: Wafel ryżowy (chyba będę je podjadać dopóki się opakowanie nie skończy )Obiad: Mała miseczka zupy - kremu z warzyw, kawałek schabu gotowanego + pół talerza tartych buraczków Podwieczorek: Dwa małe ciasteczka gryczane + cząstka gorzkiej czekolady (chyba przez tę pogodę...) + kleik z dwóch łyżek siemienia lnianego Kolacja: Jajecznica z 2 jaj na 2 plastrach wędliny drobiowej + ogórki konserwowe z chili |
|
|
|
|
#4209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4210 |
|
Wtajemniczenie
|
R (od 7:30 do 21 poza domem)
1. jajecznica z dwóch jajek, 2 kromki razowca z 4 plasterkami wędliny i pomidorem 2. grahamka, jogobella truskawkowa do picia 3. grahamka, twarożek wiejski 4. brukselka, cebulka, szprotki 1. 2 kromki razowca, 2 jajka na twardo, 4 plasterki wędliny, pomidor 2. grahamka, serek wiejski 3. brukselka, oliwa z oliwek, jakieś mięso (muszę wziąć co mama zrobi, podejrzewam że będzie smażone, dlatego już bez węgli) trening 4.koktajl: mleko, jajko, owsiane, banan, orzechy włoskie |
|
|
|
#4211 |
|
Zadomowienie
|
R:
1. 1 bułka razowa: pół z wędliną drobiową i plastrem ananasa z puszki; pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; 1 małe jabłuszko; kawa parzona z mlekiem 2. twarożek lekki z wkrojonym bananem małym; kawa parzona z mlekiem 3. ryż dziki; pierś z kurczaka gotowana polana łyżeczką oleju lnianego; brokuły gotowane 4. 1 kawałek chleba z dynią z masłem orzechowym sante, twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą 2h orbitrek 30 min rowerek 5. pół kostki twarogu chudego z mlekiem chudym rozgnieciony; 1 pomidor, 1 ogórek kiszony, pół marchewki surowej; herbata miętowa 1 h. ćw. na macie wzmacniające R: 1. Duża grahamka: pół z twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; pół z dżemem łowicz brzoskwiniowym i serem gouda light; kawa parzona z mlekiem 2. jogurt naturalny zott; 1 jabłko duże 3. ryż dziki, pierś z kurczaka gotowany polany łyżeczką oliwy z oliwek; marchewka pokrojona w kosteczkę gotowana 2 h orbitrek 4. 1 kawałek chleba razowego ze słonecznikiem z wędliną drobiową; 1 twarożek wiejski łaciaty 200g.; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; herbata miętowa zajęcia cyklingu 30 min. delikatne rozciąganie i jak? w pierwszej redukcji trochę zgrzeszyłam , ale gdybym nie zjadła tej kanapki przed treningiem nie byłaby w stanie ćw, brak energii, nerwy i jakiś głód/ niedosyt. Zjadłam- nerwy minęły- ukoiło to i brzuch i podniebienie i psychikę.![]()
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4212 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się właśnie wygoniłam do nauki, dlatego mnie kilka dni nie było Ale musiałam wejść i Ci się pochwalić (jako że pamiętam, że bardzo często jadasz mus jabłkowy), ale moja mama zrobiła GENIALNY mus jabłkowo-dyniowy, jeśli masz nadmiar dyni (tak jak ja, 3 wielgachne z działki leżą na balkonie ) to polecam!A zupy mogłabym jeść cały czas, ale pod warunkiem, że zmiksowane Ulubione to: krem z brokuła z pieczonym czosnkiem, krem z cukinii, krem soczewicowo-marchwiowy z imbirem oraz wszystkie kremy dyniowe (do tej pory najlepszy był z mixem warzyw- marchewka, pomidor, pietruszka, seler, ziemniak itd.+ jabłko).
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
#4213 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
Też bym wszytko wszamała tylko szynkę bym wywaliła ;D
|
|
#4214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4215 |
|
Raczkowanie
|
Wegetariańska Redukcjka
śniadanie 7.00 : płatki ryżowe (3 łyżki) z 200ml mleka 1,5% i banan (miałam mega ochotę na płatki, nie jadłam ich sto lat, w inne dni ciągle owsianka) II śniadanie 10.30 : bułka żytnia z jajkiem, sałatą, twarogiem półtłustym, papryką i pomidorem Coś w rodzaju lunchu 14.30 : jajecznica z dwóch małych jajek, kawałek wędzonego łososia, kromeczka domowego chleba na żytnim zakwasie z twarogiem Obiad 17.30: 3 kotleciki jęczmienno-soczewicowe (??? twór własny , dwie łyżki ugotowanych ziemniaków, sałata lodowa z pomidorem i oliwą z oliwekW między czasie garść pistacji i migdałów Kolacja 20.30 : serek wiejski z papryką i ogórkiem W porządku? |
|
|
|
#4216 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4217 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
II - okej. Lunch - nie ma warzyw! Dieta wegetariańska bazuje na warzywach... Wegetarianie nie jedzą ryb... Obiad: w porządku, jeśli warzyw sporo. Kolacja : okej! Mało białka... Dorzuć tofu, seitan, tempeh, jakąś fasolęczy ciecierzycę ; )
|
|
#4218 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze:
I: budyniowa kasza manna (2 łyżki kaszy, niepełna łyżka proszku budyniowego, szklanka wody z mlekiem) z cynamonem, orzechami, wiórkami kokosowymi i odrobinką słodkiego kakao + jabłko + herbata z cytryną; II: składana spora kanapka (z razowca) z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i papryką + mała składana kanapka (od strony piętki) z domową sałatką konserwową + herbata zielona; III: małe jabłko + nektarynka + kefir (200 g) + kawa zbożowa (z dodatkiem rozpuszczalnej); IV: ugotowane kalafior, marchew i papryka zalane wielką chochlą bulionu + ok. 50 g spaghetti pełnoziarnistego z warzywami przygotowanymi na parze (brokuły, marchew, papryki, fasolka szparagowa, cebula, kukurydza) i pestkami dyni; V: nie wiem do końca, ale raczej kromka razowca z twarogiem + sałatka (pomidor, ogórek, papryka). Do picia: woda, herbata jabłko z cynamonem ( |
|
|
|
#4219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy okazji moje: I. owsianka z otrębami, twarogiem półtłustym, kakao, miodem, chipsami bananowymi (nigdy więcej w gorącej owsiance ) i masłem orzechowymII. podwójna kanapka z masłem, serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, szynką, pomidorem i sałatą II. serek wiejski z śliwkami i orzechami włoskimi IV. gotowana biała kapusta z kiełbasą, mięsem itd. ze zrazami V. (chyba będzie) zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym |
|
|
|
|
#4220 |
|
Wtajemniczenie
|
To ten, polecam, bo pycha (tylko ja robię gęstszy, taki naprawdę kremowy)
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-17 o 18:01 |
|
|
|
#4221 |
|
Zakorzenienie
|
takie tam Utrzymanko
![]() 1. Owsianka z na mleku sojowym z gruszką, wiśniami ze słoiczka, migdałami i posiekaną gorzką czekoladą. Zielona herbata z syropem z dzikiej róży. 2. Kanapka z dwóch kromek razowca z wędliną drobiową i rzodkiewkami, jabłko. 3. Talerz czerwonego barszczu, naleśnik ze szpinakiem, piersią kurczaka i sosem czosnkowym <3 4. Jajecznica z dwóch jaj z pieczarkami, razowy tost z tuńczykiem wsw, kukurydzą i pomidorem. + mała kawa z mlekiem sojowym, herbatka z bratka, woooda |
|
|
|
#4222 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4223 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje R 6:00 owsianka (4 łyż mieszanki) z domowym musem jabłkowo-dyniowym i 2 śliwkami 9:00 jajko na miękko, tost razowy z masłem, pół małego brokuła 12:00 waniliowy jogurt pitny Jovi 0% podjadanie przy nauce : wafel ryżowy, suszona morela, suszona śliwka, kilka fistaszków, kostka gorzkiej czekolady15:00 miska zupy-kremu (dynia, jabłko, ziemniak, marchewka, pomidor, pietruszka i co tam jeszcze moja mama dorzuciła, proporcje nieznane, ale wyszedł spory talerz) 17:30 twarożek z łyżeczką domowego dżemu śliwkowo-jabłkowego i przyprawą piernikową 19:30 omlet z 2 jaj z papryką i polędwicą sopocką z duszonymi pieczarkami Do picia: woda, zielona herbata, kawa z mlekiem x3 (chora jestem i cały czas przysypiam )
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-17 o 20:00 |
|
|
|
|
#4224 |
|
Raczkowanie
|
Hej, dziewczyny proszę oceńcie mój jadłospis, chciałabym wiedzieć czy coś trzeba zmienić, czy jest ok
Jestem na U, ćwiczę 4xtyg, ale nie po to żeby schudnąć a ujędrnić ciało.I: garść płatków owsianych górskich, słonecznika, pestek dyni, błonnika, suszonej żurawiny i orzechów nerkowca, mleko 0,5%, inka + mleko 0,5% II: dwie kromki razowego chleba z camembertem i sałatą, do tego pół ogórka szklarniowego, ok 10 pomidorków koktajlowych, batonik kinder, zielona herbata III: zupa szczawiowa + jajko, konkretna miska, myślę, że ok dwóch tradycyjnych talerzy IV: średniej wielkości jabłko, śliwka, kilka kulek winogrona, herbata z pokrzywy V: dwie kromki razowego, jedna z camembertem, wędzonym łososiem, pomidorem i sałatą, druga z paprykarzem, pomidorem i sałatą, kilka olowek, biała herbata + w ciągu dnia ok litr wody pierwszy posiłek był o 8 ostatni o 20.
|
#4225 |
|
Raczkowanie
|
Przed śniadaniem: Woda z cytryną.
Śniadanie: 2 ogórki konserwowe, mój chlebek z margaryną. Przekąska: Garść orzechów włoskich + sok marchewkowy. 2 śniadanie: Znowu sałatka owocowa. Tym razem pomarańcza, banan, kiwi, gruszka i cynamon. ![]() Obiad: Pierwsze danie: Zupa kremowa z pieczarek, ale i z całą masą innych warzyw jak np.: pomidor, awokado, czosnek, cebula. A jak świetnie się komponuje z octem balsamicznym. Drugie danie: Fasola 100g + kasza gryczana 50g. Podwieczorek: Kawa według pięciu przemian, a do niej 3 pralinki własnej roboty (orzechy nerkowca + daktyle + kakao (daktyle i orzechy nerkowca moczymy przez całą noc, potem odcedzamy, wrzucamy do blendera, formujemy kulki i obtaczamy w kakao)). Kolacja: Jajecznica z 2 jajek na mojej ziołowej margarynie dodałam do niej pomidora. Do tego jedna kromka mojego chleba ze słonecznikiem. Napoje: kawa, woda, sok marchewkowy, herbata zielona. Ćwiczenia: Bieganie (60 minut), Pilates (60 minut). Nie wiem, czy to R. Mam wrażenie, że dwa obiady to aż zanadto. ![]() No i idąc za radą wzięłam jajka. Dodanie do jajecznicy pomidora okazało się świetnym pomysłem. Wyszło naprawdę smacznie i sycąco.
Edytowane przez TeczaNaPatyku Czas edycji: 2012-10-17 o 20:05 |
|
|
|
#4226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedyne do czego bym się przyczepiła to jogurt i wafel ryzowy, bo nie jestem fanką takiego jedzenia, ale to ja, a po drugie na pewno nie jesz takich rzeczy codziennie, dużo masz do zrzucenia? ;> |
|
|
|
|
#4227 |
|
Raczkowanie
|
surówka własnej roboty ofc.
tj. pomidor, ogórek, cebula i łyżka jogurtu naturalnego ![]() Kanapka z kurczakiem: bułka żytnia, liść sałaty, plaster piersi z kurczaka, pomidor, papryka, sóól czosnkowa moja miłość Uczyć się, hehe ja osobiście wolę wizaż od nauki ;D ale też musze sie za to zabrać Dzisiejsze U: śniadanie:2kromki chleba graham, 2 plastry pieczeni własnej roboty, ogórek, papryka.Garść prażonych na suchej patelni migdałów, gruszka, kawa bez cukru ![]() 2 śniadanie: mały jogurt naturalny, nektarynka, kinder kanapka, zielona herbata. Po; jabłko, nektarynka jeszcze jedna ![]() obiad: w pracy w tych godzinach 2 małe bułki żytnie, 2plastry wędliny drobiowej, kiełki brokuła, ogórek, pomidor, marchew. Podwieczorek:jabłko. Kolacja: 2 naleśniki z jabłkiem :C |
|
|
|
#4228 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.I ja właśnie wolę od kremów takie zupy, które można sobie nalać "z górką" . Dzisiaj miałam taką jarzynową, mmm, pycha!Cytat:
.Dzięki! I czuję się już o wiele lepiej, te wszelkie miody, ziółka, syropy i witaminki postawiły mnie na nogi . Ale za to TŻ coś bierze...U
Śniadanie: * twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi, smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym Na uczelni: * 2 kanapki z ziarnistego razowca: z szynką, sałatą i rzodkiewkami / z serem lazur błękitny, sałatą i jasnymi winogronami * jabłko, śliwka * kefir naturalny 375g Obiadokolacja: * zupa jarzynowa (brokuły, buraki, kalarepa, ziemniak, marchew, zioła, mięso z ćwiartki kurczaka) + dokładka Do picia: woda źródlana, czarna kawa, multiwitamina, herbaty: zielona, owocowa z syropem z dzikiej róży, lipa z miodem wielokwiatowym
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-17 o 21:19 |
||
|
|
|
#4229 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsza redukcja :
I zupa mleczna (makaron pełnoziarnisty, ale taki malutki, jak zacierka i mleko, łyżeczka miodu) do tego ze 3 łyżki serka wiejskiego ze startym jabłkiem II pół grahamki z masłem, pieczoną domową wędliną i warzywami; kawa z mlekiem i cukrem III zupa-krem z brokuła na jogurcie greckim light z dużą ilością grzanek z razowca, wrzucone do środka kawałeczki piersi z kurczaka IV dwa jajka sadzone na maśle, cała papryka
|
|
#4230 |
|
Rozeznanie
|
poa alpina
Ten Lindt to po prostu klasyka i juz! ![]() Kozie kupuję przewaznie w Almie, ewentualnie w sklepach eko W większości zagraniczne. Zdarzają się polskie, choć tych jest w ofercie znacznie mniej i zaopatruje się w nie jak jestem na jakichs targach wyrobów regionalnych itp Dzisiejsze P/U I grzanki orkiszowe z łososiem, pomidorkami cherry i szczypiorkiem / podwójną mozzarellą i musem dyniowym skropione balsamico II kawał sernika dyniowego na kruchym kakaowym pełnoziarnistym cieście, garść orzechów włoskich, sok marchewkowy III pikantne leczo z chilli i podsmażanym kurczakiem podane z brązowym ryżem deser: kawałek sernika polany gorzką czekoladą 90% kakao na mleku sojowym IV pełna miska kremu z soczewicy i papryki z pikantną oliwą i prażonymi pestkami dyni Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-10-17 o 21:07 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.

Domowej roboty, czy kupna?
. Zresztą w ogóle lubię zupy, które mają dużo "wsadu" w sobie

, ale gdybym nie zjadła tej kanapki przed treningiem nie byłaby w stanie ćw, brak energii, nerwy i jakiś głód/ niedosyt. Zjadłam- nerwy minęły- ukoiło to i brzuch i podniebienie i psychikę.

: wafel ryżowy, suszona morela, suszona śliwka, kilka fistaszków, kostka gorzkiej czekolady