|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#71641 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...iu-wlosow.html Odzywka Joanna z apteczki babuni Odzywka wzmacniajaca z rozmarynem i skrzypem polnym https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...wypadania.html |
|
|
|
|
#71642 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#71643 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I wiem ile muszę w nie wkładać wysiłku, więc nie wyobrażam sobie rozjaśniacza w domu 3 razy położonego. 1 raz wystarczył. No, ale może jakieś resztki odratuje koleżanka kładąc codziennie olej i nakładając maski. Ja tak robię
|
|
#71644 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny zPoznania! czy u nas jest drogeria hebe?
|
|
|
|
#71645 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja nie byłam W ogóle odnoszę często wrażenie, że osoby nieświadome, które nie wkładają tyle czasu i pracy w pielęgnację, co my i ogólnie olewają temat, mają długaśne włosy, a farby ich nie krzywdzą Moja kuzynka na przykład: całe życie miała piękne włosy w kolorze jasnego blondu, naturalne. Potem postanowiła, że chce czarne. OK, pofarbowała. Za 3 miesiące postanowiła, że jednak blond był lepszy, więc w bodaj 3 tyg wróciła do blondu. Następnie uznała, że skoro już obie chodzimy do jednej szkoły i obie mamy takie samo nazwisko, to fajnie będzie mieć na głowie taki sam kolor, więc walnęła sobie rudy. Rudy trwał miesiąc czy dwa i dawaj z powrotem do blondu. A włosy w stanie naprawdę niezłym... No i gdzie tu jest sprawiedliwość, pytam? :P
|
|
|
#71646 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
przydo
![]() Cytat:
Długo myłam odżywką, do tego odzywki na parafinie, dokapywane olejki, olejowanie (łyżka oleju do maski na mokre). Było super, do czasu. A potem, wiadomo - obciążenie. Zrobiłam oczyszczanie, kilka myć żelem BD, znów sles, raz mycie odżywką, dziś znów BD. Zobaczę co będzie jutro. Czasem tak mam , popróbuję różne zestawy i wszystko wróci do normy.Dziś myłam żelem BD, do tego karczoch z hebe(ładnie pachnie, ale beznadziejna do wyciskania odżywki butelka - twarda, trzeba się namachać żeby coś poleciało). Tak sobie myślę, że spróbuję dwa razy umyć sls w jednym myciu (może nie domyłam parafiny ). Potem jakaś ds (garnier może alterra i troszkę keratyny). Zobaczę co będzie.No i odpuszczę sobie wosk tigi na parafinie i innych tłustościach (bardzo go lubię) ten jeden raz .Na DOZie gorvity albo w zielarskim. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-10-16 o 23:00 |
|
|
|
|
#71647 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wspolczuje balaganu na analizowym![]() Cytat:
![]() Jak wczesniej wspomnialam, nie przejdzie u mnie zrezygnowanie z recznika, kudly sa za dlugie, mialabym powodz w lazience Musze je najpierw porzadnie odsaczyc z wody.Tez rano nie musialam ich odgniatac, ale to wina TZ Mam ochote jeszcze na Spiral Spritz, Demcia ( Cytat:
Siostra, by mnie zdenerwowoac, mowila do mnie AdasiekCytat:
![]() Pare lekcji kultury to by sie Tobie przydalo Pozdrawiam Eloe, przepraszam raz jeszcze, ale denerwuja mnie takie Gwiazdy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moj TZ juz odpuscil, juz przechwycilam pilota![]() La_Lune ![]() Cytat:
Doustnie? Raz w zyciu sprobowalam spiruliny bez dodatku intensywnego w smaku soku:rzyga: Nigdy wiecej![]() Yarr, mialam to napisac, ale mnie Misiek ubiegl
Edytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2012-10-16 o 23:07 |
|||||||
|
|
|
#71648 | |
|
Zadomowienie
|
właśnie nie ten kolor, nie ten rodzaj skrętu...
Cytat:
|
|
|
#71649 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tych włosów, to pewnie masz rację. Cytat:
Ja zawsze jak widzę piękne loki to mam ochotę zapytać o pielęgnację. |
||
|
|
|
#71650 |
|
Raczkowanie
|
Mnie pojedyncze włoski odstają ZAWSZE, bo uwielbiam dotykać włosów. Szczególnie jak są mokre. Więc odstają, ale puchu nie mam, ale ciekawa jestem, jak by wyglądały, gdybym ich nie macała tak namiętnie
|
|
#71651 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() to tylko taka sugestia do wypróbowania: w dni kiedy olejuję zmywam szamponem (ostatnio płynem facelle) potem d/s i b/s w dni kiedy nie olejuję myję odżywką (chociaż ostatnio ciągle myję płynem lub szamponem): u mnie zawsze po myciu odżywką włosy są mocniej wygładzone, więc wydaje się ich mniej, trudniej też o skręt szampon farmony: SLES złagodzony innymi delikatniejszymi składnikami myjącymi, ekstrakt z lny na 6. miejscu składu, dalej gdzieś tam hyrd. proteiny pszenicy, mączki pszennej, gliceryna, tłuszcze (lipidy) mleka i jakiś ceramid ![]() raczej do oczyszczania raz na jakiś czas moim niewprawionym okiem skład znalazłam tu: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...-up32261-1.htm a propos opisu: byłam bardzo zaskoczona, że napisali "kokosu" znalazłam, że poprawne są obie formy: kokosa/kokosu ![]() ja zawsze mówię kokosa, a Wy?
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-10-16 o 23:30 |
||||
|
|
|
#71652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak serio to łudzę się, że u mnie to tak nie będzie, bo te włosy za długie i w ogóle ale pewnie Kopernik swojego czasu też miewał dłuższe niż do ramion
|
|
#71653 |
|
Zakorzenienie
|
Demka poka włosy
|
|
#71654 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#71655 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam siły Was nadrobić
( Ale już trudno...Mam takie pytanie... Skoro włos jest martwy, cały ten trzon z wyjątkiem cebulki... to właściwie na jakiej zasadzie wbudowują się w niego proteiny? Bo przecież żaden enzym tam nie zadziała i tego nie poprzykleja. Samo się ułoży jak należy? zanim tu przyszłam to zawsze słyszałam, że włos można odżywić tylko od cebulki, od strony organizmu. Teraz sobie tak podumałam i nie mogę dojść do ładu. Robiłam dziś pierwszy raz w życiu płukankę z żelu lnianego z dodatkiem rumianku. Czekam na wyschnięcie (czyli etap, którego najbardziej nienawidzę). Byle do rana W każdym razie podczas robienia płukanki włosy były przecudne w dotyku i nie miałam ochoty kończyć xDA dziewczynom, które tak dzielnie zajmują się analizą szczerze współczuję - nie zazdroszczę Wam tej roboty i dziekuję za Waszą cierpliwość, bo sama bym pewnie szału dostała na Waszym miejscu. Duży szacun i podziękowania przesyłam na dobranoc
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
|
|
#71656 |
|
Rozeznanie
|
Co możecie powiedzieć o takim składzie:
Aqua, Cyclomethicone, Propylene Glycol, Panthenol, Niacinamide, Orbignya Oleifera, Polyquaternium-4, PEG/ PPG-17/18 Dimethicone, Dimethiconol, Amodimethicone, Cetrimonium Chloride, Xanthan Gum, Carbomer, Trideceth-12, Trisodium EDTA, Aminomethyl Propanol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Geraniol, Linalool, Benzyl Alcohol, Limonene, Parfum To skład: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...szace-sie.html - kiedyś tego używałam do ujarzmiania puchu i pamiętam, że byłam zadowolona. |
|
|
|
#71657 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie te Farmony (i Barwy) szampony ziołowe raczej do oczyszczania ![]() Cytat:
proteiny nie wnikają do niego na stałe, zresztą wniknąć mogą tylko proteiny hydrolizowane, czyli te bardzo malutkie, uwodnione te większe proteiny jedynie oblepiają włos z wierzchu nie jest to w moim mniemaniu odżywienie takie jak przy odżywieniu od cebulek (najlepiej ze składników pożywienia/suplementacji), a raczej poprawienie kondycji włosa warto pamiętać, że proteiny są humektantami, czyli przyciągają wodę: dlatego u niektórych mogą powodować puszenie (chłoną wodę z włosa, gdy nie ma jej za dużo w otoczeniu) Cytat:
(porowatość), proteiny nie są trwale zatrzymywane we włosie (np jak myjemy często SLS to szybciej doczyścimy nie tylko z silikonów, ale też i z dobra ) myślę, że z technicznym (chemicznym/fizycznym) JAK? pomoże Ajrisz Cytat:
Cytat:
ja kiedyś przed CG to kupiłam do prostowania (pokręciło mnie jeszcze bardziej) woda, silikon, pq, pantenol, niaynamid-wit B3, Orbignya Oleifera - babassu, znowu pq, pegi, znowu silikon, silikon, silikon itd itp zdecydowanie niezgodna z CG trzeba zmywać SLS/SLES, bo się nabuduje
|
|
|
#71658 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli humektanty lepiej stosować, kiedy jest wilgotno? Ciągle mam problemy z opanowaniem zasad pogodowych. Czy to oczyszczanie SLSem oznacza również, że uszkodzi strukturę keratyny nie tylko tej dobudowanej, ale również naturalnie wbudowanej we włos, podczas jego wzrostu? Ałałki...Różowa Artiste o której wspominacie to ta: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...enerujaca.html ?
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
|
|
|
#71659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tej pierwotnej keratyny nie wyrwie z włosa ale wszystko, co jest nadbudowane, naklejone na niego zdejmie. A co do odżywki, to tak, właśnie ta. |
|
|
|
|
#71660 |
|
Raczkowanie
|
A czy to jest dobra odżywka? Wybaczcie, ale chyba mi umknęło, co o niej mówiłyście i się pogubiłam. Słowem: warto spróbować czy nie warto?
|
|
#71661 |
|
Zakorzenienie
|
Ma wysoko w składzie hydrolizowane proteiny keratyny i jedwabiu. Ja użyłam jej dopiero 2 razy. Było okej, nie było jakiegoś wow.
|
|
|
|
#71662 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że znajdę tę odżywkę w mojej Naturze, byłoby miło
|
|
|
#71663 |
|
Raczkowanie
|
Karmenka, dziękuję
![]() Co do odżywki: bywam w Naturze, ale jakoś jej nie widziałam, a jeszcze specjalnie nie bawiłam się z proteinami i chcę wypróbować. Na tę cenę jeszcze mnie stać... znaczy będzie w listopadzie. W tym miesiącu co miałam do wydania na włosy, wydałam (aj, odżywka do mycia została mi na jedno mycie, będzie kombinowanie). Robię sobie listę zakupów na listopad... O.o
|
|
|
|
#71664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#71665 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. To wiele wyjaśnia... mnie również po niej pokręciło jeszcze bardziej - co mnie wówczas cieszyło, bo miałam nieco luźniejszy skręt.
|
|
|
|
|
#71666 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
BTW nie polecam bezpośrednio po farbowaniu, pięknie ściąga kolor
|
|
|
|
|
#71667 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój mąż miał radio w 2005 roku, która objęła część głowy - włosy wyleciały. W tym miejscu odrósł delikatny puszek, teraz po 7 latach jest już gęstszy, ale linia po naświetlaniach jest wciąż widoczna i te włosy są słabsze, miękkie. Ciężko je nawet obciąć, bo kładą się pod maszynką. Szampony na porost włosów nie pomogły, wcierek mój facet nie stosował. W sumie, to jestem zdziwiona, że włosy się nie odbudowały, bo mąż ma masakrycznie wielkie zdolności regeneracyjne organizmu (np. założone szwy po 5 dniach są wrośnięte w ciało i nie da się ich wyciągnąć). Myślę, że to też zależy od dawki promieniowania (mąż dostał 40 Gy). |
|
|
|
|
#71668 | |||
|
Zakorzenienie
|
Strona 34
Bardzo ładne włoski tu widzę, dłuższe i krótsze Cytat:
![]() Sama nie próbowałam, ale spotkałam się z opiniami z cyklu "babcine sposoby" Misia -> Paćkała. I kolor był rudawy, to raz. Włosy grubsze ale i suche, pewnie podobnie jak po hennie. Jeśli są słabiutkie cassia może im zaszkodzić. Coś jak z przeproteinowaniem Z drugiej strony maseczka typu lecytyna z olejem z dodatkiem cassii może wyjść fajnie (bez nastawiania na noc to się barwnik nie uwolni) Ale nie jestem przekonana (właśnie sobie w weekend zafundowałam przesusz po ziołach cassia z amlą )Misia -> Cytat:
Jak mała ma z wrażliwością skóry, alergiami? O fryzurze porozmawiałabym czy w krótkich włoskach (taki wycieniowany paź) nie czułaby się dobrze - krótkie włosy trudniej zniszczyć, do skalpu łatwiej dotrzeć, mniej się je dotyka więc można rzadziej myć itp tak mi do głowy przyszło - domowy macerat z łopianem i skrzypem? Bo do tych sklepowych cholera wie co dodają i masaż Co do samych włosków - nie są kruche? Co konkretnie wcierałaś w skórę na porost? ~ Mam włosowy kryzys. Suche jak pieprz, podobnie jak skóra. Nie cierpię okresu grzewczego! ![]() ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- strona 35 Teoretycznie ma niską, ale cieńsze (w użyciu bardzo różnią się od moich, choćby lubią proteiny hydr) Cytat:
apteka DOZ |
|||
|
|
|
#71669 |
|
Raczkowanie
|
A czy Kallos Latte nadaje się do mycia? Albo Joaśka z zieloną herbatą? Bo mi się Scandic skończył i nie bardzo mam czas chwilowo żeby go szukać teraz
A wiecie może czy i gdzie dostanę Scandica kokosowego we Wrocławiu stacjonarnie?
|
#71670 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Później
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Może kiedyś...moooże ![]() No to nie pomogłam
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

I wiem ile muszę w nie wkładać wysiłku, więc nie wyobrażam sobie rozjaśniacza w domu 3 razy położonego. 1 raz wystarczył. No, ale może jakieś resztki odratuje koleżanka kładąc codziennie olej i nakładając maski. Ja tak robię
, popróbuję różne zestawy i wszystko wróci do normy.
.

Wspolczuje balaganu na analizowym
Siostra, by mnie zdenerwowoac, mowila do mnie Adasiek
(Miś, musiałam
Raz w zyciu sprobowalam spiruliny bez dodatku intensywnego w smaku soku:rzyga: Nigdy wiecej

Skórę głowy... współczuję. Cóż, o to ciągle walczę. 

. To wiele wyjaśnia... mnie również po niej pokręciło jeszcze bardziej - co mnie wówczas cieszyło, bo miałam nieco luźniejszy skręt.