Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2389 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-16, 22:46   #71641
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Wszystko powoli.
Szampon przeciwko wypadaniu? Odżywka? co i jakie składy?
Szampon Barwa ziolowa
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...iu-wlosow.html

Odzywka Joanna z apteczki babuni Odzywka wzmacniajaca z rozmarynem i skrzypem polnym
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...wypadania.html
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 22:47   #71642
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
a skoro tak regionalnie to dzisiaj przede mną w tramwaju siedziały taaaaaakie idealne locze deszcz okrutny, a one ani trochę spuszone! ani też widocznie obciążone! bosz bosz ciekawe kim była ta dziewczyna i jak to zrobiła?
Mnie to się od deszczu właśnie skręcają w takie śliczne loczki. A jak wcześniej nałożyłam żel lniany, to już w ogóle miód malina. Jak byłam mała, to latem mama specjalnie mnie na deszcz wyganiała, żeby mi się loczki porobiły

Moje recenzje
Heksacyjanek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 22:47   #71643
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heksacyjanek Pokaż wiadomość
Ja swego czasu, kiedy z czerni schodziłam do rudości, w ciągu tygodnia kładłam dwa razy rozjaśniacz i raz rudzielca z Loreala. Fryzjerka dziwiła się, jakim cudem mam jeszcze włosy na głowie To były czasy
Moje włosy są rozjaśniane z czerni I wiem ile muszę w nie wkładać wysiłku, więc nie wyobrażam sobie rozjaśniacza w domu 3 razy położonego. 1 raz wystarczył. No, ale może jakieś resztki odratuje koleżanka kładąc codziennie olej i nakładając maski. Ja tak robię
Stary 2012-10-16, 22:49   #71644
jula85
Raczkowanie

dziewczyny zPoznania! czy u nas jest drogeria hebe?
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 22:52   #71645
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Napisane przez La_Lune Pokaż wiadomość
Moje włosy są rozjaśniane z czerni I wiem ile muszę w nie wkładać wysiłku, więc nie wyobrażam sobie rozjaśniacza w domu 3 razy położonego. 1 raz wystarczył. No, ale może jakieś resztki odratuje koleżanka kładąc codziennie olej i nakładając maski. Ja tak robię
Bo Ty już jesteś świadoma A ja nie byłam W ogóle odnoszę często wrażenie, że osoby nieświadome, które nie wkładają tyle czasu i pracy w pielęgnację, co my i ogólnie olewają temat, mają długaśne włosy, a farby ich nie krzywdzą Moja kuzynka na przykład: całe życie miała piękne włosy w kolorze jasnego blondu, naturalne. Potem postanowiła, że chce czarne. OK, pofarbowała. Za 3 miesiące postanowiła, że jednak blond był lepszy, więc w bodaj 3 tyg wróciła do blondu. Następnie uznała, że skoro już obie chodzimy do jednej szkoły i obie mamy takie samo nazwisko, to fajnie będzie mieć na głowie taki sam kolor, więc walnęła sobie rudy. Rudy trwał miesiąc czy dwa i dawaj z powrotem do blondu. A włosy w stanie naprawdę niezłym... No i gdzie tu jest sprawiedliwość, pytam? :P

Moje recenzje
Stary 2012-10-16, 22:56   #71646
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Czyli do minimum nułowo odzywko się przydo.
przydo
Cytat:
A kiedy oczyszczałaś?
Tydzień temu, kiedy tylko zauważyłam lekki przyklap.
Długo myłam odżywką, do tego odzywki na parafinie, dokapywane olejki, olejowanie (łyżka oleju do maski na mokre). Było super, do czasu. A potem, wiadomo - obciążenie.
Zrobiłam oczyszczanie, kilka myć żelem BD, znów sles, raz mycie odżywką, dziś znów BD.
Zobaczę co będzie jutro.
Czasem tak mam, popróbuję różne zestawy i wszystko wróci do normy.
Dziś myłam żelem BD, do tego karczoch z hebe(ładnie pachnie, ale beznadziejna do wyciskania odżywki butelka - twarda, trzeba się namachać żeby coś poleciało).

Tak sobie myślę, że spróbuję dwa razy umyć sls w jednym myciu (może nie domyłam parafiny). Potem jakaś ds (garnier może alterra i troszkę keratyny). Zobaczę co będzie.
No i odpuszczę sobie wosk tigi na parafinie i innych tłustościach (bardzo go lubię) ten jeden raz.
Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Dziewczyny, gdzie kupujecie żel aloesowy? szukam i szukam i znaleźć nie mogę
Na DOZie gorvity albo w zielarskim.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2012-10-16 o 23:00
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 23:06   #71647
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:

Przepraszam, ale muszę się wyżalić. Wylać w sensie nieco złości... Po raz kolejny prosimy z Ajrsz o wstawianie nazw do składów przy analizach. Na dodatek to my mamy szukać, czy produkt był analizowany...
Gdybym ostatnio nie aktualizowała listy analizowanych produktów i nie zobaczyła, ile razy robię analize tego samego, to może bym się mniej zdenerwowała.
Muszę spuścić powietrze, bo wysiądę...
Przepraszam, ale no nie wyrabiam.
Eloe Wspolczuje balaganu na analizowym

Cytat:

się rozumie
A bogini broń! Gdzie ja bym tyle włosów znalazła? Chyba u sąsiadki z końca szeregu
Nie, ja stosuje wiernie zasady stylizacji z jessicurl.com - najbliżej jestem tej, ale płuczę już pochylając głowę. I na ociekające nakładam KCCC. Czasem rozczesuję włosy palcami, czasem nie (jedynie przejeżdżam rękami z produktem po włosach i zaczynam ugniatać). No i nie używam wtedy żadnego ręcznika, od razu suszę suszarą z dyfuzorem.
Dziś nawet nie odgniotłam

Jak wczesniej wspomnialam, nie przejdzie u mnie zrezygnowanie z recznika, kudly sa za dlugie, mialabym powodz w lazience Musze je najpierw porzadnie odsaczyc z wody.
Tez rano nie musialam ich odgniatac, ale to wina TZ Mam ochote jeszcze na Spiral Spritz, Demcia ( )mi probke wyslala i efekt bardzo mi sie spodobal. Masz jakies doswiadczenia z nim?

Cytat:

Bo go tam widać
Nie schodź do równej długości. Będziesz mieć Kopernika, trójkąt, cokolwiek. Nawet na grubych i rzadkich jak moje Sprawdziłam sama.
Albo Mickiewicza Siostra, by mnie zdenerwowoac, mowila do mnie Adasiek

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość

Jestem tu po to, aby dopasować sobie jak najlepszą pielęgnację, co równoznaczne jest z nieudanymi próbami, wieloma pytaniami i wątpliwościami, co jest dobre dla moich włosów, a co nie. Dlaczego niektórzy ludzie muszą demonstrować swoją zajadłość nawet w takim miejscach jak fora internetowe. tiniaczek: my tu rozmawiamy o włosach kulturalnie, a nie zjadamy jedna drugą, pojawiasz się nagle, ani słowa na temat wątku, jedynie te demonstracje i oburzanie się.. troche ogłady i będzie ok .
Ała, ostraś jak żyleta

Pare lekcji kultury to by sie Tobie przydalo Spusc powietrze, wszystkim ulzy. Nikt nie lubi frustratow.
Pozdrawiam

Eloe, przepraszam raz jeszcze, ale denerwuja mnie takie Gwiazdy

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Zwłaszcza, że za blat jeszcze się nie zabrał (Miś, musiałam)

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Oj, coś nie mam weny na pokazywanie się . Przechwaliłam włosy. Teraz wszystko je obciąża. Z czymś przesadzam (pewnie ze wszystkim). Wieczorem skręt jak ta lala, rano smętnie wiszą. Nic to, i tak mam najładniejsze Basiowe włosy
Pokaz sie

Cytat:

Mój ma Cyfrę, więc sobie na OrangeSport przełączył. Leci Hiszpania-Francja. Te same eliminacje do MŚ.
Ciiiiicho Moj TZ juz odpuscil, juz przechwycilam pilota

La_Lune piekne sa To co z nimi robisz, ewidentnie im sluzy

Cytat:
Dziewczęta, mam problem. Bo tak im dłużej sobie myślę, tym więcej teorii wpada mi do głowy, no i zrodziło mi się takie pytanie: czy biovaxowy jedwab, tylko na końcówkach, może powodować wypadanie włosów? Bo już po prostu szlag mnie trafia, co mogłam zmienić, to zmieniłam, biorę suplementy, jem zdrowo na tyle, na ile mogę i nic się nie poprawia. Drożdże piłam, ale porzuciłam, bo mimo zabicia miałam zgagę jak nie wiem. Czy to jest po prostu wina tej paskudnej jesieni i trzeba przeczekać?
Na same koncowki nie powinien. Moze po prostu przesilenie jesienne dopadlo?

Cytat:
Przyjemne! Uwielbiałam spirulinę z kwaśnym mlekiem.
Doustnie? Raz w zyciu sprobowalam spiruliny bez dodatku intensywnego w smaku soku:rzyga: Nigdy wiecej

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
na bank to była Eloe
Yarr, mialam to napisac, ale mnie Misiek ubiegl

Edytowane przez tiniaczek
Czas edycji: 2012-10-16 o 23:07
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 23:06   #71648
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
na bank to była Eloe
właśnie nie ten kolor, nie ten rodzaj skrętu...
Cytat:
Mnie to się od deszczu właśnie skręcają w takie śliczne loczki. A jak wcześniej nałożyłam żel lniany, to już w ogóle miód malina. Jak byłam mała, to latem mama specjalnie mnie na deszcz wyganiała, żeby mi się loczki porobiły
i tak bez odrobiny puchu, odstających włosków?
Stary 2012-10-16, 23:13   #71649
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Przyjemne! Uwielbiałam spirulinę z kwaśnym mlekiem.
Skórę głowy... współczuję. Cóż, o to ciągle walczę.

Moim zdaniem zostanie jej nieco mocniejszych kosmyków, będzie firanka. A u góry cała pajęczyna popalonych i sterczących połamańców
To smutna wizja
Dlatego udaję się pod prysznic.
Iniesta też się chyba poszedł kąpać

Dobranoc
Ja to lubię kwaśne mleko, ale z ziemniaczkami.

A co do tych włosów, to pewnie masz rację.
Cytat:
Ja miałam dwa podejścia do rozjaśniacza. Raz w wakacje z I na II gim, kiedy zrobiłam się na seksi blondynę (w odcieniu kurczaka ), no i raz, kiedy zapragnęłam być ruda. Byłam bardzo zdeterminowana, a że czekać nienawidzę, to miałam na głowie, co miałam. Spaliłam sobie ostro włosy, ale i tak trochę mi ich pozostało i nawet ładne były
Ja się strasznie boję rozjaśniacza. Miałam kiedyś (pewnie w gimnazjum) kilka pasemek na czubku, kupiłam rozjaśniacz, pomalowałam pasemka, trzymałam ze 20 minut i spaliłam włosy. Dosłownie. Były kruche a na mokro gumiaste. Dobrze, że to było kilka pasemek a nie cała głowa.
Cytat:

a skoro tak regionalnie to dzisiaj przede mną w tramwaju siedziały taaaaaakie idealne locze deszcz okrutny, a one ani trochę spuszone! ani też widocznie obciążone! bosz bosz ciekawe kim była ta dziewczyna i jak to zrobiła?
Ja zawsze jak widzę piękne loki to mam ochotę zapytać o pielęgnację.
Stary 2012-10-16, 23:13   #71650
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:

i tak bez odrobiny puchu, odstających włosków?
Mnie pojedyncze włoski odstają ZAWSZE, bo uwielbiam dotykać włosów. Szczególnie jak są mokre. Więc odstają, ale puchu nie mam, ale ciekawa jestem, jak by wyglądały, gdybym ich nie macała tak namiętnie

Moje recenzje
Stary 2012-10-16, 23:28   #71651
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
taki rozczesany na sucho puszysty trójkątny Mikołaj Kopernik ( wszak był kobietą ! )

Cytat:
- Byłam w chyba już 15 aptekach w 3 miastach i na pytanie: Dostanę może żel aloesowy, panie zwykle robią taką minę: oO, potem pada pytanie po co?, do czego?, jak to? W jednej aptece jakiś tam był, ale za pojemniczek żelu wielkości słoiczka do kremu musiałabym zapłacić około 25zł, więc sobie darowałam. Ale nic, nowe miasto, będę dalej szukać .
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Ewentualnie Gorvita na doz
u mnie Gorvita jest w PSS
Cytat:
P
ja to się aż czasem oglądam za dziewczynami, takie lokusie piękne
Cytat:
Napisane przez olkka16 Pokaż wiadomość
Ja tutaj nie widzę silikonów (ale się nie znam kompletnie) :https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3283. Tylko co miała bym tutaj zmienić? Zamiast mycia odżywką umyć zwykłym szamponem BD? Kupiłam wczoraj szampon lniany z FARMONY ale nigdzie nie widzę analizy składu i póki co go odstawiłam bo nie wiem co faktycznie w nim "siedzi"
a, balsam, to ja też nie widzę, nie wiem czemu pomyślałam o kompresie w słoiczku

to tylko taka sugestia do wypróbowania: w dni kiedy olejuję zmywam szamponem (ostatnio płynem facelle) potem d/s i b/s
w dni kiedy nie olejuję myję odżywką (chociaż ostatnio ciągle myję płynem lub szamponem): u mnie zawsze po myciu odżywką włosy są mocniej wygładzone, więc wydaje się ich mniej, trudniej też o skręt

szampon farmony: SLES złagodzony innymi delikatniejszymi składnikami myjącymi, ekstrakt z lny na 6. miejscu składu, dalej gdzieś tam hyrd. proteiny pszenicy, mączki pszennej, gliceryna, tłuszcze (lipidy) mleka i jakiś ceramid
raczej do oczyszczania raz na jakiś czas moim niewprawionym okiem

skład znalazłam tu:
http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...-up32261-1.htm

a propos opisu: byłam bardzo zaskoczona, że napisali "kokosu"
znalazłam, że poprawne są obie formy: kokosa/kokosu
ja zawsze mówię kokosa, a Wy?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2012-10-16 o 23:30
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 23:29   #71652
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
miałam kiedys Kopernika zeszlam z cieniowania i ze niby bede mieć proste ( jeszcze wtedy nie miałam pojecia o skręcie moich włosów) taki rozczesany na sucho puszysty trójkątny Mikołaj Kopernik ( wszak był kobietą ! )
teraz mam 3 warstwy i lekki łuk - po ułożeniu wyglądają jakby były w trójkąt scięte mokre sa prawie na jednym poziomie.
Jest gitesik
JESTĘ KOPERNIKIĘ

a tak serio to łudzę się, że u mnie to tak nie będzie, bo te włosy za długie i w ogóle ale pewnie Kopernik swojego czasu też miewał dłuższe niż do ramion

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 23:34   #71653
Maliniarka
Zakorzenienie

Demka poka włosy
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2012-10-16, 23:38   #71654
olkka16
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

to tylko taka sugestia do wypróbowania: w dni kiedy olejuję zmywam szamponem (ostatnio płynem facelle) potem d/s i b/s
w dni kiedy nie olejuję myję odżywką (chociaż ostatnio ciągle myję płynem lub szamponem): u mnie zawsze po myciu odżywką włosy są mocniej wygładzone, więc wydaje się ich mniej, trudniej też o skręt

szampon farmony: SLES złagodzony innymi delikatniejszymi składnikami myjącymi, ekstrakt z lny na 6. miejscu składu, dalej gdzieś tam hyrd. proteiny pszenicy, mączki pszennej, gliceryna, tłuszcze (lipidy) mleka i jakiś ceramid
raczej do oczyszczania raz na jakiś czas moim niewprawionym okiem

skład znalazłam tu:
http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...-up32261-1.htm

Dziękuję Ci bardzo- właśnie kupiłam go z myślą o oczyszczaniu co jakiś czas (bo już bardzo długo używam tylko szamponu babydream, i chciałam coś bardziej oczyszczającego). Spróbuję następnym razem olej zmyć szamponem i zobaczę co na to moje włosy.
Stary 2012-10-16, 23:50   #71655
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Nie mam siły Was nadrobić ( Ale już trudno...
Mam takie pytanie...
Skoro włos jest martwy, cały ten trzon z wyjątkiem cebulki... to właściwie na jakiej zasadzie wbudowują się w niego proteiny? Bo przecież żaden enzym tam nie zadziała i tego nie poprzykleja. Samo się ułoży jak należy? zanim tu przyszłam to zawsze słyszałam, że włos można odżywić tylko od cebulki, od strony organizmu. Teraz sobie tak podumałam i nie mogę dojść do ładu.

Robiłam dziś pierwszy raz w życiu płukankę z żelu lnianego z dodatkiem rumianku. Czekam na wyschnięcie (czyli etap, którego najbardziej nienawidzę). Byle do rana W każdym razie podczas robienia płukanki włosy były przecudne w dotyku i nie miałam ochoty kończyć xD

A dziewczynom, które tak dzielnie zajmują się analizą szczerze współczuję - nie zazdroszczę Wam tej roboty i dziekuję za Waszą cierpliwość, bo sama bym pewnie szału dostała na Waszym miejscu. Duży szacun i podziękowania przesyłam na dobranoc

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 23:58   #71656
Doe
Rozeznanie

Co możecie powiedzieć o takim składzie:
Aqua, Cyclomethicone, Propylene Glycol, Panthenol, Niacinamide, Orbignya Oleifera, Polyquaternium-4, PEG/ PPG-17/18 Dimethicone, Dimethiconol, Amodimethicone, Cetrimonium Chloride, Xanthan Gum, Carbomer, Trideceth-12, Trisodium EDTA, Aminomethyl Propanol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Geraniol, Linalool, Benzyl Alcohol, Limonene, Parfum
To skład: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...szace-sie.html - kiedyś tego używałam do ujarzmiania puchu i pamiętam, że byłam zadowolona.
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 00:46   #71657
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olkka16 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci bardzo- właśnie kupiłam go z myślą o oczyszczaniu co jakiś czas (bo już bardzo długo używam tylko szamponu babydream, i chciałam coś bardziej oczyszczającego). Spróbuję następnym razem olej zmyć szamponem i zobaczę co na to moje włosy.
pełnego składu nie analizuję, bo za cienki bolek na to jestem, ale tyle co umiem już rozpoznać napisałam
ogólnie te Farmony (i Barwy) szampony ziołowe raczej do oczyszczania
Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Skoro włos jest martwy, cały ten trzon z wyjątkiem cebulki... to właściwie na jakiej zasadzie wbudowują się w niego proteiny? Bo przecież żaden enzym tam nie zadziała i tego nie poprzykleja. Samo się ułoży jak należy? zanim tu przyszłam to zawsze słyszałam, że włos można odżywić tylko od cebulki, od strony organizmu. Teraz sobie tak podumałam i nie mogę dojść do ładu.
jest martwy, głównie złożony z keratyny (czyli białka)
proteiny nie wnikają do niego na stałe, zresztą wniknąć mogą tylko proteiny hydrolizowane, czyli te bardzo malutkie, uwodnione
te większe proteiny jedynie oblepiają włos z wierzchu

nie jest to w moim mniemaniu odżywienie takie jak przy odżywieniu od cebulek (najlepiej ze składników pożywienia/suplementacji), a raczej poprawienie kondycji włosa
warto pamiętać, że proteiny są humektantami, czyli przyciągają wodę: dlatego u niektórych mogą powodować puszenie (chłoną wodę z włosa, gdy nie ma jej za dużo w otoczeniu)

Cytat:
Napisane przez ehow.com
Keratin Hair Treatments
Even though the hair that is grown is essentially dead, it is still susceptible to damage from weather and heat styling. The right hair products can hydrate hair and strengthen it with protein. Diet is the most vital, but this is just another way to get protein in your hair. You can find protein treatments at your local salon or grocery store. Simply condition your hair with these treatments.
a że łuski włosa są mniej lub bardziej podatne na odstawanie z różnych przyczyn
(porowatość), proteiny nie są trwale zatrzymywane we włosie (np jak myjemy często SLS to szybciej doczyścimy nie tylko z silikonów, ale też i z dobra )

myślę, że z technicznym (chemicznym/fizycznym) JAK? pomoże Ajrisz
Cytat:
Robiłam dziś pierwszy raz w życiu płukankę z żelu lnianego z dodatkiem rumianku. Czekam na wyschnięcie (czyli etap, którego najbardziej nienawidzę). Byle do rana W każdym razie podczas robienia płukanki włosy były przecudne w dotyku i nie miałam ochoty kończyć xD
uwielbiam lnianą

Cytat:
Co możecie powiedzieć o takim składzie:
Aqua, Cyclomethicone, Propylene Glycol, Panthenol, Niacinamide, Orbignya Oleifera, Polyquaternium-4, PEG/ PPG-17/18 Dimethicone, Dimethiconol, Amodimethicone, Cetrimonium Chloride, Xanthan Gum, Carbomer, Trideceth-12, Trisodium EDTA, Aminomethyl Propanol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Geraniol, Linalool, Benzyl Alcohol, Limonene, Parfum
To skład: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...szace-sie.html - kiedyś tego używałam do ujarzmiania puchu i pamiętam, że byłam zadowolona.
może dobrze ujarzmiać puch, bo to głównie silikony
ja kiedyś przed CG to kupiłam do prostowania (pokręciło mnie jeszcze bardziej)
woda, silikon, pq, pantenol, niaynamid-wit B3, Orbignya Oleifera - babassu, znowu pq, pegi, znowu silikon, silikon, silikon itd itp

zdecydowanie niezgodna z CG

trzeba zmywać SLS/SLES, bo się nabuduje
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2012-10-17, 01:03   #71658
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Cytat:
pełnego składu nie analizuję, bo za cienki bolek na to jestem, ale tyle co umiem już rozpoznać napisałam
ogólnie te Farmony (i Barwy) szampony ziołowe raczej do oczyszczania

jest martwy, głównie złożony z keratyny (czyli białka)
proteiny nie wnikają do niego na stałe, zresztą wniknąć mogą tylko proteiny hydrolizowane, czyli te bardzo malutkie, uwodnione
te większe proteiny jedynie oblepiają włos z wierzchu

nie jest to w moim mniemaniu odżywienie takie jak przy odżywieniu od cebulek (najlepiej ze składników pożywienia/suplementacji), a raczej poprawienie kondycji włosa
warto pamiętać, że proteiny są humektantami, czyli przyciągają wodę: dlatego u niektórych mogą powodować puszenie (chłoną wodę z włosa, gdy nie ma jej za dużo w otoczeniu)

a że łuski włosa są mniej lub bardziej podatne na odstawanie z różnych przyczyn
(porowatość), proteiny nie są trwale zatrzymywane we włosie (np jak myjemy często SLS to szybciej doczyścimy nie tylko z silikonów, ale też i z dobra )

myślę, że z technicznym (chemicznym/fizycznym) JAK? pomoże Ajrisz
Dzięki za odpowiedź Czyli humektanty lepiej stosować, kiedy jest wilgotno? Ciągle mam problemy z opanowaniem zasad pogodowych. Czy to oczyszczanie SLSem oznacza również, że uszkodzi strukturę keratyny nie tylko tej dobudowanej, ale również naturalnie wbudowanej we włos, podczas jego wzrostu? Ałałki...
Różowa Artiste o której wspominacie to ta: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...enerujaca.html ?

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.
Stary 2012-10-17, 01:10   #71659
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź Czyli humektanty lepiej stosować, kiedy jest wilgotno? Ciągle mam problemy z opanowaniem zasad pogodowych. Czy to oczyszczanie SLSem oznacza również, że uszkodzi strukturę keratyny nie tylko tej dobudowanej, ale również naturalnie wbudowanej we włos, podczas jego wzrostu? Ałałki...
Różowa Artiste o której wspominacie to ta: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...enerujaca.html ?
Jak wilgotno, to też niekoniecznie, bo humektanty przy dużej wilgotności lubią spuszyć.
Tej pierwotnej keratyny nie wyrwie z włosa ale wszystko, co jest nadbudowane, naklejone na niego zdejmie.

A co do odżywki, to tak, właśnie ta.
Stary 2012-10-17, 01:17   #71660
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość

A co do odżywki, to tak, właśnie ta.
A czy to jest dobra odżywka? Wybaczcie, ale chyba mi umknęło, co o niej mówiłyście i się pogubiłam. Słowem: warto spróbować czy nie warto?

Moje recenzje
Stary 2012-10-17, 01:25   #71661
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
A czy to jest dobra odżywka? Wybaczcie, ale chyba mi umknęło, co o niej mówiłyście i się pogubiłam. Słowem: warto spróbować czy nie warto?
Ma wysoko w składzie hydrolizowane proteiny keratyny i jedwabiu. Ja użyłam jej dopiero 2 razy. Było okej, nie było jakiegoś wow.
Stary 2012-10-17, 01:28   #71662
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Ma wysoko w składzie hydrolizowane proteiny keratyny i jedwabiu. Ja użyłam jej dopiero 2 razy. Było okej, nie było jakiegoś wow.
Eloe w recenzji pisała, że najlepiej stosować z czymś, nie solo. A mnie właściwie przydadzą się proteiny małocząsteczkowe. Och, jej, jak wrócę do domu, to będzie zakupowy szał. Rzucę się na półki sklepowe, będę je przytulać i do nich mruczeć Mam nadzieję, że znajdę tę odżywkę w mojej Naturze, byłoby miło

Moje recenzje
Stary 2012-10-17, 01:33   #71663
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Karmenka, dziękuję

Co do odżywki: bywam w Naturze, ale jakoś jej nie widziałam, a jeszcze specjalnie nie bawiłam się z proteinami i chcę wypróbować. Na tę cenę jeszcze mnie stać... znaczy będzie w listopadzie. W tym miesiącu co miałam do wydania na włosy, wydałam (aj, odżywka do mycia została mi na jedno mycie, będzie kombinowanie).
Robię sobie listę zakupów na listopad... O.o

₪ ø lll·o.
Stary 2012-10-17, 01:35   #71664
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Eloe w recenzji pisała, że najlepiej stosować z czymś, nie solo. A mnie właściwie przydadzą się proteiny małocząsteczkowe. Och, jej, jak wrócę do domu, to będzie zakupowy szał. Rzucę się na półki sklepowe, będę je przytulać i do nich mruczeć Mam nadzieję, że znajdę tę odżywkę w mojej Naturze, byłoby miło
raz kładłam na nią olej a raz mieszałam z odżywką kokosową (emolienty) na d/s po myciu.
Stary 2012-10-17, 03:38   #71665
Doe
Rozeznanie

Cytat:
może dobrze ujarzmiać puch, bo to głównie silikony
ja kiedyś przed CG to kupiłam do prostowania (pokręciło mnie jeszcze bardziej)
- Dzięki za oświecenie . To wiele wyjaśnia... mnie również po niej pokręciło jeszcze bardziej - co mnie wówczas cieszyło, bo miałam nieco luźniejszy skręt.
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 08:11   #71666
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
ja ją nakładam razem z alterrą morelową ( mam jeszcze kilku butelkowy zapas) a Naturze są te odżywki po jakieś 5 zeciszy.
BTW nie polecam bezpośrednio po farbowaniu, pięknie ściąga kolor

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 09:04   #71667
cyferki
Raczkowanie

Cytat:

Eloe, jak myślisz, czy wlosy po radioterapii ( taki puszek ) jest w stanie zmienic sie w normalne włosy i jak ewentualnie pielęgnować by włosy wyglądały jak włosy?
ten puszek bardzo sie plącze, odstaje od głowy poziomo no i jest tak strasznie cieniutki, ze nie widać go prawie.
wcieram jantar stosuje rózne maseczki, chwile jest dobrze a za chwile od nowa to samo.
A może dziewczyny mają jakies pomysły?
Pytanie do Eloe, ale odpowiem...
Mój mąż miał radio w 2005 roku, która objęła część głowy - włosy wyleciały. W tym miejscu odrósł delikatny puszek, teraz po 7 latach jest już gęstszy, ale linia po naświetlaniach jest wciąż widoczna i te włosy są słabsze, miękkie. Ciężko je nawet obciąć, bo kładą się pod maszynką.
Szampony na porost włosów nie pomogły, wcierek mój facet nie stosował.
W sumie, to jestem zdziwiona, że włosy się nie odbudowały, bo mąż ma masakrycznie wielkie zdolności regeneracyjne organizmu (np. założone szwy po 5 dniach są wrośnięte w ciało i nie da się ich wyciągnąć).
Myślę, że to też zależy od dawki promieniowania (mąż dostał 40 Gy).
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 09:12   #71668
AjriszMarta
Zakorzenienie

Strona 34

Bardzo ładne włoski tu widzę, dłuższe i krótsze

Cytat:
A nie będzie jakiejś dziwnej reakcji chemicznej czy coś? ;P może pojechałam za bardzo teraz, ale to tak już przezornie do hennowania nie może być ani folia aluminiowa, ani łyżeczka/miska metalowa. Wszystko drewniane lub plastikowe.
Wiesz, jak cytrynę dasz i zetkniesz folię aluminiową to może prąd popłynie

Cytat:
Poważnie z tym białkiem? Chyba bałabym się nałożyć...
Sama nie próbowałam, ale spotkałam się z opiniami z cyklu "babcine sposoby"

Misia ->
Cytat:
Może Ajrisz podpowie coś, bo chyba paćkała się cassią
Paćkała. I kolor był rudawy, to raz. Włosy grubsze ale i suche, pewnie podobnie jak po hennie. Jeśli są słabiutkie cassia może im zaszkodzić. Coś jak z przeproteinowaniem
Z drugiej strony maseczka typu lecytyna z olejem z dodatkiem cassii może wyjść fajnie (bez nastawiania na noc to się barwnik nie uwolni)
Ale nie jestem przekonana (właśnie sobie w weekend zafundowałam przesusz po ziołach cassia z amlą )

Misia ->
Cytat:
Nie przeszkadzać, myć jak najdelikatniej, nie nakładać nic, co by wymagało zmywania siarczanami. Na tę chwilę - nie szkodzić i z niczym nie przesadzać. I zostawić na tę chwilę krótkie.
Też tak uważam - unikajcie siarczanów, ale niekoniecznie mycie odżywką.
Jak mała ma z wrażliwością skóry, alergiami?
O fryzurze porozmawiałabym czy w krótkich włoskach (taki wycieniowany paź) nie czułaby się dobrze - krótkie włosy trudniej zniszczyć, do skalpu łatwiej dotrzeć, mniej się je dotyka więc można rzadziej myć itp

tak mi do głowy przyszło - domowy macerat z łopianem i skrzypem? Bo do tych sklepowych cholera wie co dodają
i masaż

Co do samych włosków - nie są kruche?
Co konkretnie wcierałaś w skórę na porost?

~
Mam włosowy kryzys. Suche jak pieprz, podobnie jak skóra. Nie cierpię okresu grzewczego!

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

strona 35
Cytat:
Ale Kacysko ma - z tego, co pamiętam - sporą porowatość.
Teoretycznie ma niską, ale cieńsze (w użyciu bardzo różnią się od moich, choćby lubią proteiny hydr)

Cytat:
Dziewczęta, mam problem. Bo tak im dłużej sobie myślę, tym więcej teorii wpada mi do głowy, no i zrodziło mi się takie pytanie: czy biovaxowy jedwab, tylko na końcówkach, może powodować wypadanie włosów? Bo już po prostu szlag mnie trafia, co mogłam zmienić, to zmieniłam, biorę suplementy, jem zdrowo na tyle, na ile mogę i nic się nie poprawia. Drożdże piłam, ale porzuciłam, bo mimo zabicia miałam zgagę jak nie wiem. Czy to jest po prostu wina tej paskudnej jesieni i trzeba przeczekać?
Nie powinien, chociaż mnie kosmetyk nałożony na końcówki potrafi podrażniać na czubku głowy, spróbuj odstawić na kilka dni

Cytat:
Dziewczyny, gdzie kupujecie żel aloesowy? szukam i szukam i znaleźć nie mogę
apteka DOZ

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 09:34   #71669
justyna_ju
Raczkowanie

GG do justyna_ju

A czy Kallos Latte nadaje się do mycia? Albo Joaśka z zieloną herbatą? Bo mi się Scandic skończył i nie bardzo mam czas chwilowo żeby go szukać teraz A wiecie może czy i gdzie dostanę Scandica kokosowego we Wrocławiu stacjonarnie?
Stary 2012-10-17, 09:44   #71670
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Demka poka włosy
Później

Cytat:
Ja też mówię kokosa ;P

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Wiesz, jak cytrynę dasz i zetkniesz folię aluminiową to może prąd popłynie

Sama nie próbowałam, ale spotkałam się z opiniami z cyklu "babcine sposoby"

Misia -> Paćkała. I kolor był rudawy, to raz. Włosy grubsze ale i suche, pewnie podobnie jak po hennie. Jeśli są słabiutkie cassia może im zaszkodzić. Coś jak z przeproteinowaniem

Może kiedyś...moooże

No to nie pomogłam

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości